woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:839/1096)

Zupa z czerwonej soczewicy 🍜 96

zupę z soczewicy.  Zupa z czerwonej soczewicy rozgrzewająca i aromatyczna. W chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem  soku z cytryny lub octu winnego cudownie chłodzi. SKŁADNIKI: - 300 gr. soczewicy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula drobno pokrojona - 1 ząbek czosnku  - 2 marchewki pokrojone w kostkę - 1 łyżka koncentratu(...)warzywnego - 1 łyżeczka soli - 60 ml. oliwy z oliwek - 2 łyżki octu winnego - 1 łyżka oregano - pieprz  - sól wg. uznania WYKONANIE: 👌  Do rondla wrzucić  soczewicę, przykryć wodą i gotować przez 5 minut. Odcedzić soczewicę i powtórzyć proces jeszcze raz. 👌 cebulę i czosnek zeszklić na oliwie pod koniec dodając marchewkę. 👌 Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, liść laurowy, kostkę warzywną

Rita creative
Szarlotka z budyniową pianką 161

Ciasto znikało w mgnieniu oka. Doprawione waniliową nutą w postaci kieliszeczka  Stanislav Vanilla Bean . Stanislav ten charakteryzuje się słodkim smakiem z dodatkiem aromatycznej wanilii. Wódka Stanilav produkowana jest wody z najczystszych górskich źródeł, z żytniego spirytusu. Pięciokrotne destylowanie sprawia, że jest doskonała w smaku i ja osobiście plasuję ją bardzo wysoko na tle wódek w takiej grupie cenowej. Potrzebujemy(...)zastąpić go dodatkowym masłem) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek Warstwa z jabłkami: 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu  Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowy

MamaOskarka
Śledzie skandynawskie 201

patrzę na nasze polskie przepisy. Ale zachęcam naprawdę do ich zrobienia, efekt gwarantowany Jeśli szukasz też innych przepisów na śledzie, zapraszam także do moich: – śledzie w kiszonych cytrynach – zupa krem z ziemniaków ze śledziem – śledź w czosnku i majeranku – śledź w konfiturze z cebuli – tatar ze śledzia – śledź marynowany w occie – śledzie(...)filetów śledziowych solonych – 2 czerwone cebule – 2 marchewki – 100 ml oleju rzepakowego – 100 ml octu jabłkowego – 90 g cukru trzcinowego – 100 ml wody – 4 liście laurowe – 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu – 1 łyżka owoców jałowca – 2 łyżki musztardy ziarnistej francuskiej – kilka gałązek koperku Przygotowanie : Jeśli śledzie są słone zalej

nietylkopasta.pl
Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą 133

szparagi zapiekane z boczkiem. Szparagi umyć. Każdą nagiąć do momentu, w którym pęknie. Pozostawić górną część ponad pęknięciem, wyrzucić dolną. Mozzarellę pokroić na kawałki. W szklance wymieszać sok z cytryny, pieprz i oliwę. Ułożyć po trzy do czterech szparagów w kupce, obłożyć każdą kupkę mozzarellą a następnie owinąć boczkiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić sosem. Zapiekać(...)boczkiem i mozzarellą O czym warto pamiętać przygotowując zawijane szparagi. Plastry boczku, których używamy do zawiajania powinny być cienkie i długie. Mozzarellę po pokrojeniu delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody. Lubisz szparagi? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Quiche z młodymi szparagami zielonymi. The post Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą appeared first on MeCooks

mecooks
Krucho - drożdżowe rogaliki z jabłkami 134

jajko + odrobina mleka do posmarowania rogalików brązowy cukier do posypania  Wykonanie: Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niegrubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Przełożyć na dużą patelnię lub do rondla i mieszając podgrzewać na średnim ogniu. Gdy jabłka zaczną zmniejszać swoją objętość dodać miód i smażyć przez kilka minut, do momentu, aż jabłka(...)zachować swoją formę. Doprawić cynamonem, delikatnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. UWAGA: Jeżeli jabłka puszczą dużo soku, najlepiej zagęścić je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody - dodać tę zawiesinę do jabłek jeszcze podczas smażenia i wymieszać. Ciasto: Drożdże rozetrzeć w miseczce wraz z 1 łyżką cukru, do momentu, aż staną się płynne. Jajko i żółtko wbić

Opowieści z piekarnika
Kisiel brzoskwiniowy 142

było jeszcze zwykłego, klasycznego i prostego. Kilka dni temu robiłem sałatkę, do której wkroiłem kilka brzoskwini. Były one w lekkim syropie. Ja nie przepadam za rozrabianiem takiego syropu z wodą, bo smak nie jest dla mnie wybitny, ale szkoda było mi go wylewać. Wpadłem na pomysł, żeby z niego zrobić kisiel brzoskwiniowy . To był strzał w dziesiątkę! Oczywiście zamiast syropu(...)się na syrop tak jak ja, to wybierz najlepiej brzoskwinie w lekkim syropie. Zawiera on mniej cukru i nie jest taki mdły. Przy klasycznym syropie dodaj więcej soku z cytryny. Artykuł Kisiel brzoskwiniowy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Sałatka z pieczonego kalafiora z marchewką i kuminem, czarną soczewicą i dressingiem miodowo – cytrynowym 144

łyżka posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, kumin oliwa z oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Składniki na dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól i pierz Wykonanie: Pieczone warzywa: Kalafiora podziel na różyczki, umyj go i odstaw. Marchewki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wyłóż na blachę wyłożoną(...)oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 30 minut. Soczewica: Soczewicę opłucz, następnie ugotuj al dente. Na 1/2 szklanki soczewicy weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania. Dressing: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W misce wymieszaj ze sobą pieczonego kalafiora i marchewki oraz soczewicę. Całość dopraw dressingiem miodowo – cytrynowym. Wyłóż do miseczek i posyp

Moja pasja smaku
Naleśniki z twarogiem i szczypiorem 164

potem zjeść na ciepło coś przygotowanego na świeżo. Królują obok jajek na miękko, jajecznicy, omletów, kanapek z rozmaitościami. Do tego kakao lub delikatna zielona herbata z cytryną i miodem...;) Naleśniki nie tylko na słodko, ale także na słono - dziś z twarożkiem i dodatkiem świeżo grubego posiekanego szczypioru. Delikatnie przyprawione solą z przewagą świeżo zmielonego pieprzu. Smakują prosto(...)chrupiącymi brzegami. Mieliśmy ochotę na większe i grubsze naleśniki, z podanego ciasta wyszło 7 dużych naleśników. Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody 2 jaja szczypta soli 1 pakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki oleju do smażenia Na serowy farsz: 500 g twarogu półtłustego pęczek grubego szczypioru 1 żółtko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól

Zasmakuj Kuchni
Bananowy start: banan, grejpfrut 192

wiele soku, także należy zebrać wyciśnięty owoc z pojemnika na odpady, dodać do pojemnika na sok i kontynuować wyciskanie kolejnych owoców. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze(...)otrzymamy żółty, bananowo słodki smak z lekko gorzką nutą na zakończenie. Taka kompozycja powinna zachęcać najmniejszych amatorów soków wyciskanych do polubienia grejpfrutowego smaku. Na kolejnym etapie proponuję spróbować: Grejpfrut, cytrynę i imbir

Pij soki wyciskane
Bezy 125

łyżki soku z cytryny szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Białka dobrze ubite są gęste i błyszczące. Gotową beze przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe  porcje na papier do pieczenia w niedużych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)piecu do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, jak zostaną :)  Wskazówki: Białka nie można przebić, dzieje się się to zawsze w pierwszej fazie ubijania, kiedy białka podejdą wodą (przed dodaniem cukru) należy je wyrzucić bo bezy nie wyjdą. Moje białka są o temperaturze pokojowej, ale mogą być z lodówki. Cukier dodajmy partiami nigdy na raz bo cukier się

Delicious Titbits
Drożdżowe różyczki z jabłkami 117

soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej typ „00”) 100 g brązowego cukru łyżka cynamonu i kardamonu (opcjonalnie) 5 jabłek sok z cytryny Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, solą(...)odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie półplasterki i podgotować około 5 minut w wodzie z sokiem cytrynowym (ja to zrobiłam na dużej patelni), po czym przełożyć je pojedyńczo na płaską powierzchnię. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wyciąć prostokąt, w zależności od wielkości jabłek u mnie

greenscarf
przepis na łososia według litewskiego rybaka czyli carpaccio z Pałangi 198

użyłem tylko dość grubej). Powodem dla którego musimy użyć grubej soli jest fakt że filet po posoleniu "puści" wodę i jeżeli sól będzie drobna to mięso będzie leżało w wodzie ( a tego nie chcemy) Na drugi dzień wyjmujemy rybę z lodówki, strząsamy z niej wszystkie kawałki soli i układamy filet na desce do krojenia (drugą przyczyna użycia grubej soli, jest(...)zbyt sucha i słona). Drobno siekamy pęk koperku i grubo pokrywamy nim wierzch fileta. Ostrym nożem kroimy łososia na skośne plastry i układamy je na półmisku. Podajemy z cząstkami cytryn, posypując odrobiną grubo zmielonego pieprzu

Miód i pieprz
dżem truskawkowy 182

Składniki 1kg truskawek 600g cukru sok z 1 dużej cytryny Wykonanie Umyte osuszone i bez szypułek truskawki ,lekko miksujemy.Następnie dodajemy cukier,i zelfix 2:1.Wszystko dokladnie mieszamy i gotujemy w 100 ° C 15 minut. Gorący, gotujący się, lekko bulgocący dżem przekładamy do dobrze wyparzonych, sterylnych słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem,przykryte kocem, aby zupełnie ostygły(...)robilam w speecooku. Smacznego! Jak  oczyścić truskawki z pestycydów i chemikaliów ? Truskawki myjemy najpierw w zlewie, w dużej ilości zimnej wody, szybko i energicznie . Wyjmujemy je na sito. W dużej misce należy przygotować roztwór: zimna woda + niewielka garść sody oczyszczonej. Mieszamy. Do roztworu wrzucamy wcześniej opłukane truskawki, zostawiamy je na dosłownie kilka minut. Wymoczone truskawki ponownie

w mojej kuchni
Majonez domowy z żółtek 220

muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ucieranie majonezu trwa dosłownie kilka sekund, a majonez jest przepyszny! Składniki: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny 2 szczypty soli 1 niepełna łyżeczka cukru 1 szklanka oleju o łagodnym smaku, u mnie słonecznikowy Wykonanie: Żółtka, musztardę, sól, cukier i ocet winny przekładam do wysokiego naczynia, za pomocą(...)najwyższych obrotach, przesuwając końcówkę blendera raz w górę, a raz w dół, by składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Jeśli majonez będzie zbyt gęsty dolewam 1-2 łyżki wody. Gotowy przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam do lodówki.  Tak przygotowany majonez możecie przechowywać około dwóch tygodni w lodówce

Bea(u)ty kitchen
Tort węgierski z karmelem i bitą śmietaną. 167

cytryny4-5 łyżek spirytusu1 słoik wydrylowanych wiśni  Jajka i żółtka ubić z cukrem na parze. Ostudzić.Ucierać masło i dodawać po łyżce masę jajeczną.Dodać kakao. sok z cytryny i spirytus. Wlewać stopniowo.Nasączony krążek posmarować dosyć grubo kremem i wtłoczyć wiśnie wcześniej zalane spirytusem. Spirytus spod wiśni wykorzystać do ponczu.Nałożyć drugi krążek, posmarować resztą kremu i ozdobić(...)tego drugiego, ma oprócz doskonałego smak, głęboki ciemny kolor. Karmel Cukier trzcinowy z Mauritiusa 50 g cukier trzcinowy z Mauritiusa  firmy Food&Joy  [TUTAJ] 30 ml woda Przekonałem się do produktów firmy Food&Joy  [TUTAJ] i do zrobienia ozdoby z karmelu korzystałem z otrzymanego od tej firmy cukru trzcinowego z Mauritiusa. Nie zawiodłem się

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka z mięsa drobiowego 207

nóżki" :)Składniki : 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 udko żelatyna włoszczyzna sól, pieprz 3-4 ziarnka, liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy do miękkości mięsa Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu i rozdrabniamy, wywar cedzimy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem Mięso układamy w pojemniczkach(...)drobno koperek W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty czosnek - mieszamy Wywarem zalewamy mięso w pojemniczkach, po stężeniu galaretki zjadamy ją skropioną sokiem z cytryny. Schłodzoną wstawiamy do lodówki . Gdy chcemy przetrzymać galaretę przez kilka dni to wlejmy ja do słoiczków i trzymajmy w lodówce. Gdy mam nadmiar galaretki to po wlaniu do słoiczków poddaję

Proste Potrawy
Dżem żurawinowy z chia (tylko 4 składniki!) 110

niej zawarte i w jakiej ilości. Jakie właściwości odżywcze ma żurawina? Żurawina to kopalnia wartości odżywczych. Cechuje ją m.in duża zawartość witaminy C przez co dawniej nazywano ją „cytryną dla ubogich”, choć teraz jest zupełnie odwrotnie. Poza witaminą C żurawina zawiera całkiem sporo błonnika, witamin z grupy B (B1, B2), magnezu, selenu, potasu, fosforu, luteiny czy żelaza. Wyróżnia ją duża(...)zrobić wspomniany pyszny dżem :) Składniki na 1 słoik dżemu żurawinowego z chia: 1 szkl. wody 250 g świeżej żurawiny 4 łyżeczki nasion chia 5 łyżek cukru/ksylitolu/erytrolu/miodu (dżem na cukrze będzie lepiej zakonserwowany, ale bardziej kaloryczny – wybór należy do Ciebie) Przygotowanie: 1. Do garnka wlewamy wodę. 2. Wsypujemy żurawinę, nasiona chia oraz cukier/ksylitol/erytrol. 3. Całość gotujemy przez ok. 20 minut

Czarnawisienka
Klasyczna szarlotka. Najlepsza. 218

życie żyje, a ludzie Bóg wie gdzie go szukają. Że niektórzy w sławie i bogactwie go szukają, ale na sławę i bogactwo nie każdego stać, a szczęście jest jak woda i każdemu chce się pić. Że nieraz jest go więcej w jednym dobrym słowie niż w całym długim życiu."  Wiesław Myśliwski, Kamień na kamieniu. Znowu inne spojrzenie na szczęście(...)cukru 200 g masła 50 g smalcu 2 jajka 2 żółtka Nadzienie: 1,5 kg jabłek 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne

My simple kitchen
Sałatka z holenderskiego matjasa z fasolką 149

szparagowej 3 pomidory śliwkowe (lub inne z dużą ilością miąższu, ok. 300g) 1 średnia czerwona cebula (180g) 2-3 łyżki oliwy 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny sól do smaku (ostrożnie) Do podania lekkie pieczywo Instrukcje Pomidory rozcinamy wzdłużnie na ćwiartki, usuwamy pestki, a następnie kroimy w długie paski. Cebulę obieramy, rozcinamy wzdłużnie na pół, a następnie(...)matjasów dzielimy na 2-3 części, a następnie kroimy wzdłuż na ok. półcentymetrowej grubości długie paski. W międzyczasie gotujemy fasolkę wrzucając ją do ok. 2 litrów dobrze osolonej wrzącej wody. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 min. na al dente. Wszystkie składniki starannie mieszamy w odpowiednio dużym naczyniu. Możemy ostrożnie osolić do smaku. Pozostawiamy na ok. pół

Kulinarna Pokusa
Gotowane roladki drobiowe z suszonymi śliwkami 147

piersi z kurczaka sól pieprz suszone śliwki kalifornijskie 3-4 garście sałaty, u mnie rukola i roszponka 1 pomarańcza sos 4 łyżki oleju rydzowego Semco 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Każdą pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Oprószyć z obu stron solą(...)roladkę. Każdą roladkę zawinąć dokładnie w folię spożywczą. Końce dobrze zwinąć tak jak cukierka i dodatkowo związać sznurkiem. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie do garnka wlać wodę i zagotować. Wrzucić roladki. Od czasu zagotowania gotować ok 20 minut. Po ugotowaniu odwinąć z folii i pokroić w plastry pod skosem. Na talerzach ułożyć sałatę. Na sałacie ułożyć cząstki pomarańczy

Monia miesza i gotuje
Healthy bowl – wędzony łosoś z awokado makaronem 152

wloskich orzechów 3 dorodne liście jarmużu kolorowa sałata 10 pomidorów koktajlowych 1 awokado 100 g sera feta 2 łyżki oliwy 1 łyżka utartego parmezanu Ugotuj soba w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka. Wydrąż awokado i rozgnieć widelcem. Rozgnieć feta i wymieszaj z awokado i oliwą. Przyrządź spaghetti z cukinii używając veggie spiralizator. Włóż cukinię(...)makaronu i wymieszaj z awokado- feta pastą. Ułóż makaron na misce. Następnie zaaranżuj w misce plastry łososia, pokrojone pomidorki, sałatę i jarmuż. Całość posyp orzechami, utartym parmezanem i udekoruj cytryną. Spara Spara Spara Spara The post Healthy bowl – wędzony łosoś z awokado makaronem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Kluski śląskie z sosem borowikowym 138

grzyby i smażę około 5-7 minut. Doprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam. Zalewam śmietaną i gotuję na małym ogniu 3 minuty, a następnie dodaję natkę pietruszki sok z cytryny. Doprawiam do smaku i blenduję na gładki krem.Sos gotowy. Ugotowane i ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę i ubijam z masłem.Przekładam do miski i uklepuję tak,aby powstała równa powierzchnia.Mas(...)mąkę ziemniaczaną, dodaję pozostałe ziemniaki i jaja.Dosmaczam solą.Wyrabiam na jednolite ciasto. Odrywam po kawału, formuję kulki, spłaszczam je i po środku każdej kulki robię wgłębienie.Gotuję w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podaję z sosem! Pycha

Z Kuchni Do Kuchni
Curry Cocos Laksa z kurczakiem z mleczkiem kokosowym - Zupa azjatycka 308

litr bulionu drobiowego 200 g mrożonego groszku 250 g makaronu (nudle lub mie) 125 g taugé (kiełki soi) garść siekanej natki kolendry 2 cebule dymki pokrojone w krązki 1 cytryna pokrojona w ząbki Wykonanie: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i imbir wraz z pastą curry. Wszystko podsmażać ok. 1 minuty. Dodać(...)mleczko kokosowe i bulion i gotować razem przez ok. 10 minut Dodać zamrożony groszek i gotować jeszcze dalej 6 minut Zupę zdjąć z ognia. Kiełki opłukać pod zimną bieżącą wodą, odsączyć i dodać na samym końcu do gotowej zupy. Kiełki zachowają chrupkość. W miseczkach lub na talerzach posypać zupę siekaną kolendrą i krążkami cebuli dymki. bron:emte

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wegańskie leniwe pierogi 171

mąki sok z połowy cytryny 2 średniej wielkości banany 50 g cukru (najlepiej waniliowego) szczypta soli Przygotowanie: W dużej misce rozkrusz tofu, dodaj mleko, banany, sok z cytryny i cukier. Zblenduj wszystko jak najdokładniej. Do powstałej (puszystej masy) dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj dużą łyżką. Nie bój się, bo ja sama w strachu byłam czy się uda, gdyż masa jest(...)deskę i obtocz ciasto w mące, po czym uformuj wałek. Ostrym nożem podziel ciasto na kluchy i od razu je odseparuj od siebie. Bardzo delikatnie wrzucaj partiami na wrzącą wodę, pamiętaj, że klucha po ugotowaniu będzie miała taki sam kształt w jakim je wrzucasz, czyli jeszcze raz powtarzam- delikatnie, bo naprawdę warto. Gotuj 3-5 minut od wypłynięcia. Można jeść

greenscarf
Białe szparagi z kalarepą, jajkiem w koszulce i domowym majonezem szczypiorkowym 133

rzepakowego (użyłam pół na pół z lnianym) 1 łyżka musztardy sok z 1/3 cytryny szczypta soli i pieprzu garść posiekanego szczypiorku   Majonez Żółtka ucieram mikserem z sokiem z cytryny i musztardą na gładką pastę. Stopniowo, cały czas miksując, dodaję olej. Olej należy dodawać partiami po 2-3 łyżki. Cały czas ubijając nasza masa powinna stawać się coraz bardziej gęsta(...)zdjęciu. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekany koperek i mieszam. Majonez można przechowywać w lodówce do 2-3 dni.   Szparagi obieram i gotuję we wrzącej wodzie 3-4 minuty, tak by główki szparag wynurzały się z wody. Odcedzam na sicie. W dużym garnku gotuję wodę z dodatkiem łyżki octu. Kiedy woda się zagotuje obniżam jej temperaturę zmniejszając

Mango Papaja
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 197

podwoiło swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 180 st. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki), racuchy układać w 4 cm odstępach od siebie, bo rosną w bok i w górę. W każdego racucha powciskać kawałki jabłek lub śliwek(...)koloru złotego około 15 min. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać z frużeliną owocową. Tu w wersji ze śliwkami: Frużelina wiśniowa: 500 gr wydrylowanych wiśni 2/3 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować, aby rozpuścił się cukier. Wiśnie puszczą dużo soku, odlać 150 ml soku i rozpuścić w nich mąkę ziemniaczaną, wymieszać

moj przepis na
Pesto z liści rzodkiewki 164

czosnku sól świeżo mielony pieprz Ziarna słonecznika i pestki dyni lekko prażymy na suchej patelni. Liście rzodkiewki przebieramy i zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku(...)makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Liście rzodkiewki to źródło różnych dobroczynnych składników odżywczych. Znajdziemy w nich wapń, fosfor i żelazo. Zawierają więcej witaminy C niż sok z cytryny. Mają właściwości odtruwające i oczyszczające, a także działają przeciwzapalnie. Korzystnie wpływają na przemianę materii. Liście rzodkiewki pomagają w regulacji ciśnienia krwi

My Chcemy Jeść
Ciecierzyca na ostro 163

pomidorów 2 puszki ciecierzycy (800g) 2 średnie ziemniaki 0,5 łyżeczki przyprawy garam - masala sól oliwa W małej miseczce wymieszać kolendrę, kmin, pieprz kajeński i kurkumę, dodać 3 łyżki wody i dokładnie wymieszać.  W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przezmażyć drobno pokrojoną cabulę aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i imbir, mieszać i smażyć przez około 1 minutę(...)dusić pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (około 15-20 minut). Pod sam koniec gotowania dodać przyprawę garam - masala. Jeżeli danie nie jest wystarczająco kwaskowe można dodać nieco soku z cytryny.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
szczupak pieczony z masłem czosnkowym 153

wędziskiem, po okolicznych oczeretach i trzcinowiskach.  Szczupak nie jest bowiem rybą dla wędkarza leniwego, który rozłożywszy sprzęt, potrafi długimi godzinami, czekać na rybę w jednym miejscu. Szczupaka nad wodą trzeba szukać, z reguły długo, cierpliwie i w miejscach  trudno dostępnych. Wysiłek ten, jest czasami wynagrodzony i w tedy w kuchni mogę przyrządzić szczupaka, na mój ulubiony sposób(...)strukturę rybiego mięsa, nadając mu jedynie soczystego, maślanego posmaku składniki dla czterech osób 1 szczupak o wadze do 1,5 kg 3-4 ząbki czosnki pół pęczka pietruszki 1 cytryna 30 g masła  sól, pieprz sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszkę szczupaka (możemy go również pozbawić łba, ale należy pamiętać że ryba pieczona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy

Miód i pieprz
Orzechówka "Marcinek" 153

bohater na pewno będzie wiedział o co chodzi. Składniki 15 orzechów włoskich 5-7 gorzkich migdałów 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 10 goździków cienko obrana skórka z 1 cytryny. 1 litr spirytusu szklanka cukru. Wykonanie:  Umyte orzechy kroimy na połówki,lub drobniej ( zbieramy je do końca lipca i pamiętamy, że sok z orzechów farbuje i plami ręce !). Umieszczamy(...)umieszczamy w słonecznym i ciepłym miejscu i co kilka dni mieszamy w nim. Po miesiącu zlewamy nalewkę i filtrujemy ją. Pozostałość zasypujemy szklanką cukru - możemy także dodać 1/2 szklanki wody. Po około 2-3 tygodniach zlewamy syrop, filtrujemy go i mieszamy ze zlaną uprzednio nalewką. Rozcieńczamy wodą - zależnie od upodobań. Rozlewamy do butelek i przechowujemy w ciemnym miejscu. Nalewka naprawdę

Smaki Ewy
Barszcz czerwony wielkanocny z chrzanem 270

tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki: 2 kg buraczków, 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, ½ selera, kawałek pora, 1 jabłko, ocet lub sok z cytryny, 1 suszony podgrzybek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku w łupinach, sól, pieprz, cukier kawałek szynki wędzonej jajka Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie a nawet(...)skórki (1 surowy buraczek zostawić) i pokrojone w ¼ /zależy od wielkości buraków/ + marchew w plasterki + jabłko ze skórką w cząstkach + czosnek pokrojony w plastry lub inne cząstki + sól + woda – ugotować na do miękkości buraczków – wyjąć buraczki – resztę przecedzić do garnka, w którym będzie barszcz. Letnie buraczki zetrzeć na tarce zalać gorącą wodą i zagotować – odcedzić do reszty barszczu – dosmaczyć

Tradycyjna kuchnia inaczej

Proponowane wyszukiwania