woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:839/1096)

Kremówka 152

przez 1 - 2 godziny. Składniki na masę śmietankowa : 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej (używam śmietanki 30 %) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody 1 łyżka cukru pudru Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec miksowania dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wykonanie : Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć(...)widelcem podczas pieczenia w kierunku masy śmietanowej. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. PS Myślę że następnym razem spróbuję do warstwy śmietanowej dodać kilka kropli cytryny :) Polecam i życzę smacznego :) Zachęcamy do zapoznania się z przeprowadzonym przez nas testem kawiarek

cucinare
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami 257

miejsce na 30 min.Jabłka obieramy, trzemy na tarce lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, imbirem, skórką z cytryny  i posiekanymi migdałami.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach 50 x 40 cm. Na płacie ciasta rozsmarowujemy(...)pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka możemy przykryć papierem do pieczenia).Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pieczony pstrąg z muślinowym sosem oraz zielona sałatka ze szparagów i fasolki z pistacjowo-szałwiowym pesto 173

się zarumieni.Sos muślinowy:3 żółtka (w temperaturze pokojowej)sok z połowy cytrynypieprz białysól100 g masła200 ml śmietany kremówki (30%)Masło sklarować na patelni. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Następnie ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej aż do uzyskania piany. Do piany wlewać powoli masło dalej ubijając, aż uzyskamy gęsty sos. Zdjąć z ognia. Trochę ostudzić. Kremówkę(...)pęczki szparagów400 g zielonej fasolki szparagowej100 g obranych pistacjigarść listków świeżej szałwii75 ml oliwy z oliwekkilka kropel winnego octuSzparagi i fasolkę umyć i obrać. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Przygotować pesto z pistacji, szałwii, oliwy z oliwek i octu. Polać nim ugotowane szparagi i fasolkę. Podawać z rybą. Smacznego

Food Square
Bułgarska banica 224

typu bałkańskiego, 4 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej typ 450, 4 jajek, 500 gram pomidorów koktajlowych, 100 gram zielonych oliwek, pęczka świeżej bazylii, pęczka świeżej natki pietruszki, 1 cytryny, 100 gram masła, główki sałaty rzymskiej, oliwy, 1 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Kluczem do przygotowania dobrej banicy są dwie rzeczy: dobrze doprawiony farsz serowy(...)lodówki. Kolejnym krokiem było przygotowanie ciasta. W tym celu przesiałem przez sitko 500 gram mąki pszennej typu 450, dodałem do niej szczyptę soli, dwa żółtka i 200 ml letniej wody. Całość wyrobiłem na w miarę gładkie ciasto, po czym dodałem do niego 2 łyżki oliwy i całość dalej wyrabiałem, aż do uzyskania elastycznej masy. Uzyskane ciasto odłożyłem w woreczku foliowym

Wyprawy kulinarne
LOBSTER BISQUE. Przepyszny krem z homara 198

Już jakiś czas przymierzałam się do zrobienia kremu z homara. Homar leżał zamrożony w zamrażalniku  aż wreszcie kilka dni temu wpadłam w kreatywny kulinarny szał

Cytryna&Co.
Ognisty cydr ziołowy syrop na przeziębienie 128

Dodatkowo pobudza przemianę materii i poprawia pamięć. Również w tym przypadku warto wybrać ocet jabłkowy dobrej jakości -  bogaty w mikro i makro elementy, niefiltrowany, bez dodatku cukru i wody. Jeśli udałoby się Wam kupić niepasteryzowany, żywy ocet z matką octową, byłby to idealny składnik syropu oxymel. W Warszawie taki ocet bywa w dwóch miejscach o których wiem(...)organizm i poprawia trawienie cebula - jest bogata w substancje bakteriobójcze, grzybobójcze i witaminę C, poprawia odporność czosnek - działa antybakteryjnie i antywirusowo papryczka chili - oczyszcza drogi oddechowe, rozgrzewa, poprawia trawienie cytryna - zawiera duże ilości witamin C i B1, wzmacnia odporność natka pietruszki - działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, wzmacnia odporność, niweluje nieprzyjemne zapachy Dodatkowo możecie wzbogacić oxymel dodając: chrzan - wzmacnia odporność, działa antywirusowo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepis na najlepszy chłodnik na lato – top 8 139

fety kiełki do dekoracji 50 g makaronu sól wędzona do dekoracji Przepis na chłodnik malinowy Ogórka drobno pokroić a pestki z niego zmiksować z malinami, octem, chrzanem, szklanką zimnej wody, oraz połową posiekanej cebuli, papryki i rzodkiewek. Chłodnik malinowy rozlać do 4 miseczek i udekorować rzodkiewkami, cebulą, koperkiem, fetą, kiełkami i makaronem. 5. Chłodnik okroszka z kwasu chlebowego Lubicie okroszkę(...)pokrojone po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 2 jajka na twardo do dekoracji litr kwasu chlebowego 3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie) sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz Przepis na chłodnik z kwasu chlebowego typu okroszka Dodatki warzywne rozdzielić na 4 talerze. Kwas chlebowy wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną (jeśli jej używasz). Zalać warzywa

Ugotowane pozamiatane
Tatar z łososia i sałatka ze szparagów 238

opakowania pumpernikla kilo świeżego łososia – posiekanego w drobną kostkę po pół pęczka kolendry i koperku – posiekanych 3-4 szalotki – posiekanej w drobną kostkę sok z 2 cytryn 50 ml oliwy świeżo zmielony pieprz Przepis na tatar z łososia Pumpernikiel pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki tatara wymieszać w misce. Podawać tatar na kawałkach pumpernikla. Składniki na sałatkę(...)ćwiartki sos winegret ukręcony z musztardy francuskiej (ziarnistej), oliwy i octu winnego świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę ze szparagów Szparagi gotujemy we wrzątku kilka minut i hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy je w słupki na kawałki ok 2,5cm. Mieszamy je z posiekaną dymką, pietruszką i rzodkiewką. Polewamy sosem winegret, pieprzymy i dekorujemy kawałkami jajka. Artykuł Tatar

Ugotowane pozamiatane
SZARLOTKA I CZERWONY DIAMENT? 153

24cm /24 cm : FARSZ: 🍰 1 Kg jabłek 🍰 2 łyżki cukru z wanilią  🍰 2 łyżki cynamonu  🍰 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub grzańca  🍰 2 łyżki soku z cytryny CIASTO : 🍰2 szklanki mąki pszennej 🍰kostka zimnego  masła  🍰6 łyżek cukru np. trzcinowego  🍰2 łyżeczki proszku do pieczenia 🍰jajko  DODATKOWO: 🍵 Filiżanka świeżo parzonej Herbaty Czerwony Diament(...)minut , tak by ciasto było zimne.  3. Jabłka obieram, myję a następnie kroję w drobną kostkę.  4. Do garnka o grunym dnie wlewam 3 łyżki wody a następnie dodaję jabłka i pozostałe składniki farszu. Smażę tak by sok z jabłek jaknajbardziej wyparował , ok 20 min.  5. Pozostawiamy do ostygnięcia.  6. Blachę lub formę wykładam papierem

Gotowanie Patki
Tarta szpinakowa 169

Padano kilka ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Masło trzemy na tarce. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. Szpinak płuczemy zimną wodą i dusimy na patelni tak aby stracił objętość. W misce mieszamy wszystkie składniki na farsz oprócz sera feta. Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość(...)brzegi ciasta będą złote, masa się zetnie.  Surówka : sałata  1 marchew sos: 1 łyżka musztardy, pół łyżki miodu, pół łyżki oliwy, pół łyżki octu balsamicznego, trochę cytryny  Sałatę rwiemy na kawałki, marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy z sosem i gotowe.  Smacznego

Słodka Strefa
DIETETYCZNA SAŁATKA Z BOBEM I JARMUŻEM! 197

masę aromatów i smaków, dużą dawkę witamin i zdrowia!  Całość jest fajnie zbilansowana. Spróbuj! SKŁADNIKI: - 100g komosy ryżowej - 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu (15 minut w osolonej wodzie) - papryczka chili - 2 garście jarmużu - 2-4 rzodkiewki - oliwa z oliwek - szalotka lub cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - sól - czarnuszka Na oliwie z oliwek zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek dodaj(...)oliwą z oliwek i posiekanym chili. wykładamy na talerze, dodajemy bardzo cienko pokrojoną rzodkiewkę. Całość oprószamy ziarnami czarnuszki, wcześniej uprażonymi na suchej patelni. Całość możesz odrobinę skropić sokiem z cytryny! Gotowe! Pyszne

SMYKWKUCHNI
Śledzie po polsku w śmietanie. 233

płaska łyżeczka cukru      Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 1 godziny.      Zalewa. Wodę zagotowujemy z zielem angielskim, listkiem laurowym i cukrem. Gdy woda już zawrze dolewamy ocet, mieszamy i wyłączamy grzanie. Studzimy.      Wymoczone śledzie odcedzamy, wycieramy i kroimy 4-5 cm kawałki. Cebule obieramy kroimy w piórka, dodajemy do śledzi. Jajka(...)dobrze utarte), 3/4 zalewy, dokładnie mieszamy i wlewamy do śledzi. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem, resztą zalewy (jeśli całość jest za mało kwaśna możemy dodać trochę soku z cytryny), cukrem i ewentualnie solą, pamiętając, że całość powinna mieć lekko słodko-kwaśny smak. Gotowe śledzie odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny

Rozpustne gotowanie
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 170

klarowanego sok z cytryny sól Krem chrzanowy 300 g kremowego serka 2-3 łyżki chrzanu lub więcej do smaku 1 łyżka posiekanego szczypioru + dodatkowo do posypania sól sok z cytryny (opcjonalnie) Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru na pastę. Dodać pół szklanki mleka, wymieszać. Zaczyn przykryć, odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Białka ubić na sztywno. Mąkę pszenną(...)ubite białka. Za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie wyszorować buraki, przełożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut na niewielkim ogniu. Przelać zimną wodą, przestudzić. Kremowy serek wymieszać z chrzanem i szczypiorkiem, doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce. Gdy ciasto

Pełny talerz
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 402

minut. Nie powinno się jej jeść wściekle gorącej, ale zawsze należy podawać na stół w patelni, w której ją szykowaliśmy. Ja lubię skropić swoją porcję cząstką cytryny i jeść paellę z jogurtem, doprawionym roztartym ząbkiem czosnku i posiekaną natką kolendry. SKŁADNIKI 6 polędwiczek z kurczaka lub jedna pojedyncza pierś ½ opakowania Chorizo katalońskiego, Tarczyński (1 kiełbasa) 1 długa i 1 okrągła(...)najlepiej malinowe 1 i 2/3 szklanki ryżu arborio 4 łyżki oliwy sól pieprz 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej ostrej 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej słodkiej SKŁADNIKI BULIONU 1 ½ litra wody 1 ½ kostki rosołowej 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy szczypta szafranu

Karo in the Kitchen
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto 337

sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z bazylią 200 g makaronu razowego spaghetti Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka(...)ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy wydaje się nam, że mięso może być zbyt suche podlewamy odrobiną bulionu. Spaghetti gotujemy al dente w delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem i szpinakiem

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania