woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:830/1096)

Ekspres automatyczny 4Swiss Roma A10 HOME-Recenzja 147

przygotowywanie dwóch kaw, a także umożliwia przedłużanie czarnej kawy wrzątkiem- ekspresy w tej kategorii cenowej nie posiadają takich parametrów. Domowy barista może także sam pobierać wodę bez konieczności uzupełniania zbiornika, który oczywiście i tak jest na wyposażeniu ekspresu.     Babycinno   Na samym końcu wspomnę także, że Zosia(...)aksamitna pianka mleczna z dodatkiem kakao, ulubiony wieczorny napój dziewczyn. Zawsze mają po nim takie śmieszne mleczne wąsy . Zosia uwielbia również herbatę z miodem i cytryną. Dzięki możliwości nalewania bezpośrednio do kubka wrzątku przygotowujemy jej mały rozgrzewający napój bez konieczności włączania elektrycznego czajnika.   Każdy znajdzie coś dla siebie   Jak możecie wyczuć

kuron.com.pl
Moja rybka nie tylko świąteczna 129

ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego bułka tarta  jajko trochę soku z cytryny olej Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju(...)cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia. Pod koniec smażenia warzyw dodajemy koncentrat lekko rozrobiony w wodzie mieszamy. Gorące warzywa przekładamy na rybę.  Mmm Pycha

Na moim talerzu
Tort bezowo- kawowy 193

odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną.  Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - pozostawić(...)całą noc. Składniki na krem kawowy: 250 g serka mascarpone , schłodzonego 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody,  schłodzone 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki na krem kawowy umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Gotowym kremem przełożyć blaty bezowe. Udekorować według uznania. Tort

Smaki Natalii
Pascha wielkanocna na zimno 440

suszonych daktyli opcjonalnie: skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić z cukrem na gładki puszysty krem. Dodać wanilię i skórkę cytryny. Dalej ucierać pojedynczo dodając żółtka. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Dodawać partiami twaróg. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać łyżką. Na dużym, głębokim sitku wyłożyć gazę/ ściereczkę lnianą etc (oczywiście czyste). Sito(...)brzegach) dużej misy lub garnka. Do sita wyłożonego gazą przełożyć masę serową z bakaliami. Gazę zamknąć i obciążyć paschę – ciężką deską, talerzykiem, na nie można postawić garnek z wodą. Im lepiej obciążona pascha, tym lepiej się odsączy i będzie miała ładny, zwarty kształt. Obciążoną paschę wstawić do lodówki na minimum 12 godzin, ale najlepiej na 48 godzin (Warto

Pociąg Do Kuchni
Zupa tybetańska. 147

połowę wody lub bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody i gdy zacznie wrzeć dodać groszek i rzodkiew (przepłukaną na sitku). Z mąki, odrobiny wody i soli zagnieść szybko proste ciasto i uformować w cienki wałek. Po 5 minutach od zagotowania zupy z groszkiem i daikonem odszczypywać palcami kawałki ciasta i wrzucać bezpośrednio do zupy(...)kolejnych minut. Dodać posiekaną natkę i szczypiorek oraz garść makaronu sojowego. Poczekać aż stanie się miękki.  Dodać sól i pieprz do smaku, można również parę kropli soku z cytryny. Zupę podawać bardzo gorącą. Etap z kluseczkami można pominąć i dać więcej makaronu sojowego

zadanie-gotowanie
'Waste Not, Want... Yes', czyli zielone pesto z łodyżek brokuła i orzechów włoskich... 161

Przygotuj  2-3 łodygi brokuła  (oczyść ze stwardniałych części i pokrój na plasterki) i  4 spore różyczki . Zagotuj wodę w niewielkim garnuszku i wsyp brokuły. Gotuj około 4 minut - powinny być al dente, ale nie rozgotowane. Odcedź i ostudź. Na patelni, rozgrzanej na średnim ogniu, tostuj  2/3 szklanki orzechów włoskich  w kawałkach. Uważaj, żeby(...)przypalić! Zostaw do ostudzenia. Następnie wsyp do miski robota kuchennego, lub podręcznego 'siekacza' (mini-chopper) i posiekaj. Dodaj brokuła i posiekaj jeszcze raz. Wlej odrobinę  soku z cytryny, około 1-2 łyżeczek *, dopraw do smaku i zmiksuj. W razie potrzeby wlej odrobinę więcej soku z cytryny. Na koniec wlej  4-6 łyżek oliwy  - do uzyskania ulubionej konsystencji

Lejdi of the house
Krem z pora 126

moim blogu. Ostatnio u mnie goszczą właśnie zupy-krem albo pomidorowa ;)  Składniki (na 2 porcje): - 400g ziemniaków - 2 duże pory - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka masła - 0,5 l wody/bulionu - szczypta kurkumy - 1/4 łyżeczki tymianku suszonego - szczypta kminku - szczypta gałki muszkatołowej - 0,5 łyżeczki bazylii suszonej - pestki dyni Ziemniaki obrać i pokroić(...)plasterki. Przygotowanie w Tefal Companion: Ziemniaki, pora, czosnek i masło dodać do misy miksera (z założonym ostrzem do wyrabiania). Ustawić program Slow Cook P1. Następnie dodać przyprawy i wodę/bulion. Ustawić program Soup P1. Przygotowanie tradycyjne: Wodę/bulion zagotować dodać przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pora razem z czosnkiem, podsmażyć na maśle i dodać do gotujących się ziemniaków. Gotować

CookYourself
TORCIK Z OWOCAMI 141

owoców. Niech umili Nam te wolne dni. Składniki: biszkopt: 2 jajka Dodaj napis 25 g cukru 8 g cukru waniliowego 2 g proszku do pieczenia nasączenie: sok z 1 cytryny 10 g cukru masa: 1 galaretka czerwona , 1 zielona zielona 300 g serka waniliowego 8 g żelatyny 200 g kremówki 20 g cukru pudru jagody, porzeczki lub inne owoce(...)sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po żółtku, ciągle miksując. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić. Każdą galaretkę rozpuścic w 300 ml wody, jak stężeją pokroić na kosteczkę.  Kremówkę ubic na sztywno. Żelatynę namoczyć, kiedy napęcznieje podgrzać do rozp i ostudzić. Dodać do ubitej kremówki, dodać też cukier puder, oraz serki waniliowe

Z Majeczką w kuchni
Szparagi zapiekane z parówkami i serem 193

ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru lub kilku łyżek mleka. Mogą stać pionowo w garnku - główka do góry, mogą także być położone i zanurzone całkowicie w wodzie. Szparagi po ugotowaniu mają być miękkie, ale nadal jędrne. Nie należy przypalać główek, one są bardzo delikatne, należy na nie uważać. Mam nadzieję, że trochę Wam pomogłam, szczególnie tym którzy(...)szparagami. Zapraszam do pieczenia i życzę smacznego:) Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 cienkie mięsne parówki 2 plasterki żółtego sera oliwa z oliwek sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Szparagi myję, osuszam ręcznikiem. Następnie łapię za końcówkę (tam gdzie jest ogonek, nie ta część z "kwiatkiem") i odłamuję ją - sama pęknie w miejscu gdzie mają najwięcej łykowatej części. Układam

Zasmakuj Kuchni
Rolada jarmużowa z papryką 254

nigdy dosyć, oto moja wariacja. Rolada smakuje absolutnie obłędnie. Polecam! Składniki: 400 - 450 g mrożonego jarmużu 3 jaja L sól, pieprz z młynka gałka nuszkatałowa 1 łyżka soku z cytryny 300 g ziołowego serka np. almette szczypiorek 2 łyżki koperku 3 papryki czerwone ocet balsamiczny Wykonanie: paprykę  upiec w piekarniku. Papryki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku(...)miseczce i przykryć. Gdy ostygnie, bez trudu zdejmiesz skórkę. Oczyścić papryki z pestek jarmuż ułożyć na rozgrzanej patelni i rozmrozić. Poddusić go przez 10-15 minut, aż odparuje woda, a jarmuż zmięknie. Jeśli po rozmrożeniu jarmuż nie jest dostatecznie wilgotny podlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego. Jarmuż intensywnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. wystudzić, następnie dodać zółtka i zblendować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałata z borówkami, serem i cytrynowym dressingiem 172

siebie pasuje). Kluczem do tego niespodziewane połączenia jest sos (wymyśliła go moja teściowa i muszę się przyznać, że zasmakował mi) – delikatny, cytrynowy (ale nie jest kwaśny i ta cytryna nie wybija się na pierwszy plan)no i słodkawy. Orzeźwiający. Najlepiej jeżeli przygotujecie ją sami i przekonacie się na własnym języku ; )   Do przygotowania sałaty potrzebujemy: 125 g mieszanki sałat(...)kanapkowy (nabieramy łyżeczką) 2 łyżeczki cytrynowego sosu musztardowego oliwa z oliwek (do otrzymania pożądanej konsystencji) 1 łyżkę miodu pieprz cytrynowy do smaku Sałatę płuczemy i dobrze osuszamy z nadmiaru wody, ja robię to na sitku potrząsając kilka razy jego zawartością i dodatkowo pomagam sobie ręcznikiem papierowym. Tą samą czynność powtarzamy z borówkami. Sałatę umieszczamy w misce razem z borówkami (zostawcie

Szybko Tanio Smacznie
Keks królewski - najlepszy! 2509

orzechów laskowych 100 g suszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny masło do posmarowania foremek Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem(...)masłem.    Przygotować duży garnek z dopasowaną do niego wielkością dużą metalową miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody (, zagotować. Miskę postawić na garnku z gotująca się wodą. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić całe jajka. Ubijać jajka mikserem na najwyższych obrotach. Masa stopniowo zacznie gęstnieć

maniapieczenia
Pieczony schab z jabłkami 237

petyczne danie, dobre na codzienny obiad i uroczyste przyjęcie. Proste w przygotowaniu nawet dla osób, które omijają kuchnię szerokim łukiem twierdząc, że nawet wodę przypalą :), składniki również ogólnodostępne. Polecamy :) Czas przygotowania:   60 minut   Ilość porcji: 4   Składniki:   1 kg schabu środkowego w całości ze skórką,   2 łyżeczki Przyprawy do mięs  Knorr,   3 średnie(...)curry,   2 ząbki czosnku,   20 g świeżego imbiru,   świeżo mielony czarny pieprz,   4 gałązki świeżego rozmarynu,   1 pęczek natki pietruszki,   sok z 1 cytryny,   oliwa z oliwek. Przygotowanie: 1.  Schab umyj  i wysusz,  a następnie n atnij  jego  skórę  ostrym nożem tak, by po w stała kratka

SzczyptaSmaQ
Strogonow 133

Przygotowanie   Wołowinę umyłem , osuszyłem, wyciąłem z niego wszystkie błony , chrząstki i tłuste kawałki , pokroiłem w cienkie paski ( ok. 4 cm długości i 1 cm grubości ). Skropiłem sokiem z cytryny , odstawiłem na godzinę do lodówki. Umyłem pieczarki pokroiłem w cienkie plasterki . Cebulę obrałem i drobno posiekałem . W rozgrzanym rondlu roztopiłem masło , dodałem cebulę , zeszkliłem , dodałem pieczarki , lekko poddusiłem. Paprykę(...)konserwowe pokroiłem w słupki. Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami , uzupełniłem wodą . W powstałym sosie dusiłem mięso pod przykryciem na wolnym ogniu ,aż było miękkie. Doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem można zaprawić śmietaną

R'n'G Kitchen
49. Koktajle jarmużowe na zdrowie 194

osuszamy i usuwamy twarde łodyżki. Kiwi pozbawiamy skórki, a banana kroimy w kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ozdabiamy ziarenkami granatu i plasterkiem cytryny. *dobrze jest użyć domowego soku jabłkowego, jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości można skorzystać z kupnego (o dobrym składzie jest np. Tarczyn) 2. Koktajl jarmużowy z pomarańczą i bananem(...)banan - 1/2 łyżeczki imbiru  - 5 listków mięty - 5 listków bazylii  Jarmuż myjemy, osuszamy i usuwamy twarde łodyżki. Banana kroimy w kawałki. Miętę i bazylię płuczemy pod bieżącą wodą. Listki mięty wkładamy między dłonie i klaszczemy w celu uwolnienia aromatu. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji.  *warto jest użyć domowego, wyciskanego soku pomarańczowego

Be Fit Be Strong
Gnocchi z batatów z masłem cytrynowo-pietruszkowym / Bataten-Gnocchi mit Zitronen-Petersilenbutter 257

kostki miękkiego masła 5-6 łodyżek świeżej pietruszki karbowanej 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli lub 1 posiekana mała szalotka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 łyżka łagodnego octu balsamicznego jasnego ( u mnie mirabelkowy) duża szczypta pieprzu białego sól DO PODANIA pomidorki koktajlowe starty parmezan grubo krojony szczypiorek listki pietruszki  ewentualnie kremowy ocet balsamiczny(...)piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 min. Nakłuć patyczkiem w najgrubszym miejscu, jeśli jest twardy w środku, dopiekać kolejne 5-10 min. Wyjąć, zanurzyć w zimnej wodzie, zdjąć skórkę, jeszcze ciepłego przecisnąć przez praskę do ziemniaków. odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Masło wymieszać z pozostałymi składnikami, wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. 2. W misce

Kuchnia Prezydentowej
Tradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) 154

ekstraktu z wanilii skórka starta z ½ cytryny 60 g mąki tortowej (przesianej) Masło i cukier umieścić w małym rondelku. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać mleko, wanilię, skórkę z cytryny. Wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać mąkę, wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Gdy bułki będą gotowe do pieczenia, wycisnąć na bułkach krzyżyki. Najłatwiej najpierw w jedną(...)ponownie wycisnąć kreski. Bułki piec 14-16 minut w 225°C. Tuż po wyjęciu z piekarnika posmarować wierzchy bułek przygotowanym syropem. Syrop 100 g cukru 100 g wody Cukier rozpuścić w wodzie. Zagotować, mieszając 1-2 razy, aby cukier się nie spalił na dnie garnka. Syrop nadaje się do użycia bezpośrednio po zagotowaniu. Smacznego! * Ciasto rozpłaszczyć na kształt prostokąta. Następnie

Pełny talerz
Drobiowe eskalopki z pieczarkami 148

osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Z każdej piersi wykrajamy po 3 filety. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez woreczek foliowy), następnie formujemy owalne kotleciki. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. Wyjmujemy z marynaty (w zasadzie prawie całą wchłonęło mięso), panierujemy w mące, nadmiar otrzepujemy. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron(...)talerz i przykrywamy folią. Na tej samej patelni, co smażyły się eskalopki smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki (w razie potrzeby dodajemy masła klarowanego). Gdy odparuje woda z pieczarek, dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku oraz sól. Gdy pieczarki się podrumienią, na patelnię dokładamy usmażone eskalopki. Chwilę razem dusimy, aby wszystkie smaki się połączyły.Drobiowe eskalopki z pieczarkami możemy podać

mojewypiekiinietylko
Moja rybka nie tylko świąteczna 460

Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju.W głębokiej(...)cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia. Pod koniec smażenia warzyw dodajemy koncentrat lekko rozrobiony w wodzie mieszamy. Gorące warzywa przekładamy na rybę. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Zupa rybna 197

dodawałabym go, ale w efekcie było ok. majeranek, tymianek, pieprz ziołowy kostka rosołowa, kilka kropel maggi w płynie Przygotowanie: Części ryby umyłam i włożyłam do garnuszka z 500 ml wody, dołożyłam liścia, ziele, sól, pieprz ziarnisty  Gdy ryba była miękka wyjęłam ją, a wywar przecedziłam przez sito Gdy wywar ponownie zaczął się gotować włożyłam(...)starte i wsypałam do wywaru -gotowałam Pokrojoną cebulę i czosnek obsmażyłam na oleju i dodałam do zupy Pod koniec gotowania doprawiłam zupę majerankiem i tymiankiem oraz ODROBINĄ soku z cytryny (ale to mój smak tego potrzebował ), szczyptą pieprzu ziołowego i prawdziwego, 1/4 kostki rosołowej i  kilkoma kroplami maggi Natka pietruszki dopełniła smaku. Moja zupa była smaczna,( najadły się nią

Proste Potrawy
Wielkanocny obiad - pyszne kotlety mięsne nadziewane jajkami. Sos chrzanowo - kaparowy. 84

mięsa wołowego,  400 g mięsa wieprzowego,  2 łyżki musztardy,  kolendra, cebula, czosnek, sól,  + opcjonalnie 4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny i wody.  Całość mieszamy, ugotowane jajka na twardo formujemy z mięsem jako mini kotlety- klopsy.  Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor, ponieważ olej rzepakowy jest najlepszy(...)łyżki kaparów wraz z zalewą,  5 łyżek śmietany 36%,  całość mieszamy.  Podajemy z sałatą rzymską (można chwilę przesmażyć z odrobina miodu i skórką z cytryny) i ogórkiem. NAJWAŻNIEJSZE FAKTY O OLEJU RZEPAKOWYM, O KTÓRYCH MOŻESZ NIE WIEDZIEĆ:   - aktualna produkcja oleju rzepakowego daje produkt o zwiększonej zawartości olejów: oleinowego, linolowego (omega- 6) i linolenowego (omega

SMYKWKUCHNI
Jabłecznik królewski 156

ognia i do gorących wsypać cukru wg.uznania i suchą galaretkę wraz z żelatyną. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki i żelatyny. Wystudzony biszkopt nasączamy np.zimną herbatą posłodzoną z odrobiną cytryny. Wylewamy na biszkopt przestudzone jabłka. Robimy krem: -1/2 l mleka -budyń waniliowy -kostka masła  -szklanka cukru Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem na puszystą(...)budyniu. Zalecałabym ręczne ucieranie, a jeżeli mikserem to na wolnych obrotach, żeby nam masa nie zrzedniała Gotowy krem wyłożyć na jabłka. Polewa: -pół kostki margaryny -4 łyżki cukru -łyżka wody -2 łyżki kakao Składniki polewy podgrzać w garnku do wrzenia ( nie gotować!) i ciągle mieszając ostudzić. Oblać ciasto zimną polewą. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Kulinarne przemyslenia
Pieczona kukurydza z czosnkiem, masłem i rozmarynem 245

sól morska świeżo mielony pieprz Kukurydzę oczyszczamy z zewnętrznych liści i wąsów. Każdą kroimy na pół (można też odciąć końce). Połówki kukurydzy wkładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i drobno posiekanym rozmarynem. Jeśli lubimy, posypujemy kukurydzę płatkami chilli. Do miękkiego masła wyciskamy ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Smarujemy każdy kawałek kukurydzy po wierzchu. Wkładamy(...)termoobiegu) na 20-25 minut. Aby lepiej się jadło kukurydzę, można przed pieczeniem nabić kawałki kukurydzy na drewniane patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej przez 1-2 minuty w wodzie). Post Pieczona kukurydza z czosnkiem, masłem i rozmarynem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sernik z musem cytrynowym i bezikami 219

stopni, do zarumienienia. Przestudzić. Składniki na masę serową: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 ml śmietany kremówki 30% 3 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować tylko do połączenia. Masę serową przelać na spód. Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 160 stopni przez około 45-50 minut(...)cytrynowy: 275 g śmietany kremówki 30% 125 g serka macsarpone 2,5 łyżeczki żelatyny 7-8 łyżek cukru pudru odrobina szafranu lub żółtego barwnika spożywczego Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odłożyć do napęcznienia. Później podgrzać ją w mikrofalówce lub na kuchence, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Przestudzić i wymieszać z sokiem cytrynowym. W misce umieścić kremówkę i cukier, ubić

Domowa cukiernia Ewy
BURGERY Z BATATÓW I KASZY JAGLANEJ 169

tego przepisu , pomidor, czerwona cebula SOS RANCZERSKI 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1/2 ząbka czosnku 1 płaska łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego  sól GUACAMOLE 1 dojrzałe awokado 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z limonki sól i świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE GUACAMOLE: awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą(...)RANCZERSKI: czosnek ścieramy na tarce i łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami. Pomidora kroimy w plastry, cebulą w cienkie krążki. Soczewicę wkładamy do rondelka i zalewamy 1 szklanką wody. Lekko solimy, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Przykrywamy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do miękkości i całkowitego odparowania płynu, przez około 5 minut

cool and minty
SOS CHRZANOWY DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN - 5 sposobów 145

rzodkiewką. Nic nie równa się ze smakiem domowego sosu chrzanowego. Polecam pięknie :) CHRZAN TARTY ZWYKŁY 400g korzenia chrzanu jak najdrobniej ścieramy na tarce, rozprowadzamy około 1 szklanką zimnej wody, dodajemy 2 płaskie łyżki cukru i 2 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy przekładamy do słoiczka i zakręcamy. Tak przygotowany sos chrzanowy przechowujemy w lodówce. Wykorzystujemy do przygotowania majonezu chrzanowego, różnego rodzaju sosów(...)CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN SKŁADNIKI : ok. 200g korzenia chrzanu, utartego 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu sól, sok z cytryny, cukier puder do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Jajka ścieramy na tarce z małymi oczkami, dodajemy śmietanę, majonez i przyprawy - ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy starty chrzan, wszystko dokładnie mieszamy

Moja Książka Kucharska
Galaretka z szynką i marchewką 171

pietruszkę i pora zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, dodajemy przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut, na ostatnie 5 minut dodajemy brokuła, którego po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do szklanego podłużnego naczynia wkładamy posiekaną szynkę, plasterki marchewki, pokrojonego brokuła, szynkę, posiekaną(...)zalewamy gorącym wywarem i czekamy, aż wystygnie. Następnie wstawiamy naczynie do lodówki by zawartość stężała tworząc galaretkę z szynką i marchewką. Gdy galat stężeje kroimy w kostkę, podajemy z cytryną udekorowany natką pietruszki. Smacznego The post Galaretka z szynką i marchewką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka imprezowa z grillowanym kurczakiem i warzywami 166

gotowane i surowe oraz ryż. Sałatka jest pyszna. Przygotowanie sosu – ząbki czosnku posiekać drobno, wrzucić do moździerza i utrzeć. Dodać również ocet winny, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos chilli, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na później. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz oregano, bazylią, tymiankiem, papryką słodką i ostrą(...)Grill elektryczny rozgrzać i położyć kawałki kurczaka. Smażyć aż mięsko będzie przepieczone. Zdjąć z grilla i zostawić, żeby ostygło. Makaron ryżowy połamać na drobniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić makaron do dużej miski. Przygotowanie szparagów – szparagi umyć, jeśli mają twarde końcówki to je wyrzucić. Ja miałam młode

Kuchnia Pokoleń
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Monika z bloga Z chaty na końcu wsi +LP 155

więc taki z dodatkiem niebieskiego i dołożyłam niebieską tkaninę.  STYLIZACJA DANIA   Po zwinięciu rolady wypełnionej masą porządnie ją schłodziłam. Do przekrojenia użyłam ostrego noża zamoczonego w gorącej wodzie - dzięki temu uzyskałam niemal idealnie równy i wyrazisty przekrój. Długość rolady dopasowałam do wielkości talerza, pozostałą część wykorzystałam na ujęciach z kawałkiem ciasta na talerzyku.  Ponieważ nie mam specjalnych(...)ciast sprzętu postawiłam na prostotę. Czyli wykorzystałam końcówkę z małym, okrągłym otworem i zrobiłam na wierzchu coś w rodzaju cienkiego makaronu - finalne bardzo fajny efekt, a naprawdę mało zabawy :) Cytrynę pokroiłam w cieniutkie plasterki i ułożyłam dość gęsto na wierzchu, aby jeszcze bardziej zaakcentować kolor i oczywiście smak mojej rolady :)  OŚWIETLENIE SCENY   Zdjęcia robiłam w jasny, słoneczny dzień

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto marchewkowe z nutą cytrusów 161

minimum 5 minut, by napęczniała.  Schłodzoną śmietankę, serki mascarpone, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną masę. Do ubitej masy dodać pozostały sok pomarańczowy i skórkę z cytryny i pomarańczy, delikatnie wymieszać. Żelatynę podgrzać (u mnie w mikrofali), wymieszać by się rozpuściła. Do żelatyny dodać 2 łyżki kremu, wymieszać i całość wlać do przygotowanego kremu, wymieszać. Kremem przełożyć ciasto(...)wierzchu i boków ciasta). Przełożone ciasto delikatnie docisnąć, obsmarować pozostałym kremem boki i wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki, by krem dobrze stężał. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, przestudzić i delikatnie tężejącą wylać na wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, by galaretka dobrze zastygła

In my kitchen
JAJKO W KOSZULCE POD SZPINAKIEM 126

sól  pieprz sos holenderski:  2 żółtka 50 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny  sól biały pieprz  Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Stopniowo dodajemy rozpuszczone, gorące masło, cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.  Tosty zapiekamy w piekarniku(...)patelni z łyżką masła obsmażamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na każdą kromkę wykładamy szpinak i układamy na talerzu. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę octu.Zmniejszamy ogień aby woda nie bulgotała, robimy łyżą wir i rozbijamy w wodzie jajko- po 2 minutach wyjmujemy z wody ( do ugotowania jajka w koszulce możemy użyć specjalnych

KuchcikoweLove
Pączki wiedeńskie 140

masła 20 dag mąki pszennej 4 jajka szczypta soli 1 szklanka wody olej do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Gotujemy 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Studzimy.   Ciasto miksujemy wbijając kolejno jajka.  Przekładamy ciasto do szprycy cukierniczej(...)wyciskamy porcje ciasta, formując gniazda. Smażymy po 4 min z każdej strony.  Przekładamy na bibułę, aby osączyć nadmiar tłuszczu.   Na lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny.  Lukrem dekorujemy przestudzone gniazda

Pyszności Słodkości
Cytrynowa Pianka na biszkopcie 263

łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 gr śmietanki 30 % lub 36 % 3 opakowania galaretki o smaku cytrynowym ( lecz równie dobrze można zrobić inny smak) plasterki cytryny - do dekoracji Wykonanie : Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo małymi porcjami mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia w dalszym ciągu mieszając. Prostokątną blaszkę najlepiej wysmarować mocno(...)Przelać na blaszkę przygotowaną masę i piec przez 20 minut w temperaturze 170*C Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić 2 cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i pozostawiamy ją do wystygnięcia Schłodzoną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach aż zesztywnieje i zgęstnieje. Gdy galaretka zacznie tężeć wlewamy powoli galaretkę do ubitej śmietany stale mieszając. Masę wylewamy

W Moim Magicznym Domu
JAJKO W KOSZULCE, NA TOSTACH ZE SZPINAKIEM I SOSEM HOLENDERSKIM 166

sól  pieprz sos holenderski:  2 żółtka 50 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny  sól biały pieprz  Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Stopniowo dodajemy rozpuszczone, gorące masło, cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.  Tosty zapiekamy w piekarniku(...)patelni z łyżką masła obsmażamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na każdą kromkę wykładamy szpinak i układamy na talerzu. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę octu.Zmniejszamy ogień aby woda nie bulgotała, robimy łyżą wir i rozbijamy w wodzie jajko- po 2 minutach wyjmujemy z wody ( do ugotowania jajka w koszulce możemy użyć specjalnych

KuchcikoweLove
Rustykalna tarta owsiana z jabłkami i cynamonem 188

jabłkami, cynamonem oraz miodem. Kwintesencja jesieni! Składniki : owsiane ciasto 200 g płatków owsianych 100 g otrębów owsianych 200 g masła 4 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli  Płatki owsiane wraz z otrębami zmielić w malakserze na mąkę. Zimne masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią(...)minut. warstwa jogurtowa  mały jogurt naturalny 1 jajko  1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki połączyć przy pomocy rózgi kuchennej. warstwa jabłkowa 3-4 średniej wielkości jabłka 1/2 cytryny 2 łyżki płynnego miodu łyżeczka cynamonu Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z 1/2 cytryny. Polać miodem

Kuchnia Ellie
Miód imbirowy z cytryną i chili 127

naturalnego miodu  - 40g świeżego imbiru - 1/2 cytryny - 1 łyżka cukru - dwie szczypty chili  Imbir obieramy ze skórki i ucieramy na małych oczkach tarki. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy łyżkę cukru. Całość wstawiamy na mały ogień, często mieszając. Gdy tylko masa nam się zagotuje, ściągamy ją z gazu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimną maź mieszamy wraz(...)Roztwór przechowujemy w lodówce w szczelnym naczyniu, słoiku. Stosowanie: Profilaktycznie jako kurację przeciw przeziębieniową  - 1 łyżka rano lub wieczorem. Ja zjadam bezpośrednio z łyżki lecz można wymieszać z wodą lub z herbatą (nie należy mieszać miodu z wrzątkiem, max temp wody nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza, w innym wypadku miód traci swoje właściwości) Podczas choroby (przeziębienie, katar, infekcje

upichcona
Świdry z pesto z rukoli i zielonej papryki z kurkami 201

zielona papryka (bez gniazda nasiennego) 80 g migdałów bez skórki (mogą być płatki) 80 ml oleju migdałowego (oliwy lub innego dowolnego oleju) 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki oregano 2 czubate łyżki sera Grana Padano (lub Parmezanu) 100 g świeżych niewielkich kurek 1 łyżeczka klarowanego mała gruby makaron Makaron ugotować(...)zmiksować z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać powstałe pesto. Kurki oczyścić i poddusić na klarowanym maśle, dodając pod koniec sól i świeżo mielony pieprz. Makaron odcedzić, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze. Udekorować serem Grana Padano, kurkami i świeżo mielonym pieprzem. Danie podawać ciepłe

Czerwień i błękit
Zupa pomidorowa z rybą, cukinią i świeżym ziołami. Giancarlo Russo i Philipiak Milano. 177

byłby on używany, czy byłby najpiękniejszą ozdobą naszej kuchni! Przyznajcie, wygląda cudownie!?! Podczas warsztatów przygotowanych zostało kilka dań - zupa z żabnicy z warzywami, mule na parze z sokiem z cytryny, szparagi na parze czy chociażby miętowe naleśniki z malinami i malinowym dressingiem - z tego co zauważyliśmy naleśniki podbiły serca wszystkich - były przygotowane na patelni groszkowej bez tłuszczu! Nam bardzo spodobała(...)tłuszczu - jest bardzo świeża w smaku i pyszna! My dziś troszkę ją zmienimy i mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba!  Składniki: 700 ml passaty pomidorowej, 500 ml wody, 1 średnia marchewka, 1 większa szalotka, 1/2 mniejszej cukinii zielonej, 1/2 mniejszej cukinii żółtej, 300 g świeżego dorsza, 70 g zielonego groszku, świeże zioła - bazylia, bazylia grecka, estragon, natka pietruszki

Plate of Joy
Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami 137

szparagi (bez główek) wrzucamy na osoloną wrzącą wodę na 4 min. Główki dorzucamy po 3 minucie, tak żeby tylko lekko się podgotowały. Po 4 minutach odcedzamy i zalewamy zimną wodą, żeby zakończyć proces gotowania. W tym czasie mamy już pewnie gotowy makaron, który również odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Do zrobienia pozostaje sos. W małym rondelku(...)sekund podsmażamy na nim wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy śmietanę i dosypujemy parmezan. Mieszając czekamy aż rozpuści się ser. Solimy i pieprzymy do smaku. Można również dodać soku z cytryny. Do sosu dodajemy pokrojone suszone pomidory. Gotujemy 2 minuty i dodajemy do makaronu wraz ze szparagami. Przygotowanie zajmuje ok 20 minut i mamy fantastyczny obiad … Powodzenia ! The post Makaron

Kulinarna Patilogia
Mazurek dla początkujących 158

stopni, spód ciasta ponakłuwać widelcem, piec ok. 15-18 minut, wystudzić w foremce. Masa: Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej (miska z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą) i lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Masę wyłożyć na ciasto, stuknąć foremką kilka razy o blat żeby masa równo się rozlała i wstawić na kilka godzin do lodówki(...)okruchami ciasta.  Żywymi kwiatami przybrać tuż przed podaniem lub przybrać kwiatami kandyzowanymi *   * Jak zrobić kandyzowane kwiaty lub płatki? 1 białko jajka roztrzepać z kilkoma kroplami soku z cytryny i przy pomocy pędzelka delikatnie posmarować kwiaty, a następnie delikatnie posypać bardzo drobnym cukrem.  Wysuszyć na papierze do pieczenia w temperaturze pokojowej (1 dzień) lub w piekarniku (40 stopni

SzczyptaSmaQ
MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO 179

czosnkiem.   W woku  zagotować bulion lub wodę wraz z dodatkami, dodać 4 ziarenka pieprzu  na wrzący bulion włożyć mięso. W razie potrzeby wlać więcej bulionu lub wody, tak aby prawie całe mięso było przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu okolo 40-50 minut do miękkości.Gotowe mięso przelożyć na talerarz i polać sosem piernikowym...zdecydowanie(...)100g piernika pół cebuli 2 ząbki czosnku kilka suszonych śliwek 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki wywaru warzywnego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła sok z cytryny sól biały pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać śliwki, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem. Sałatka z kopru włoskiego Jest

w mojej kuchni
Desery truskawka i gruszka. 205

Gotujemy, na małym ogniu, aż utworzy się klarowna galaretka. Frużelina powinna być półpłynna ,a owoce całe. W zależności od tego ,czy  owoce są świeże albo mrożone ilość dodanej wody jest różna. Jeżeli lubimy można do gotowania dodać trochę cynamonu, goździków, wanilii i alkoholu. Frużelina jest gotowa do spożycia. Ja lubię ciepłą z lodami ,ale smaczna też jest zimna(...)innych owoców. Wykwintna gruszka w stylu francuskim. Składniki.  2 gruszki 2 cm korzenia imbiru 200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej 75 ml whisky lub brandy ½ cytryny 1 pomarańcza 2 łyżeczki masła Kawałek laski cynamonu 125 ml słodkiej śmietany i jogurtu Wykonanie. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny-osobno. Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym

Kulinarny karnet Christophera
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 181

soli Wykonanie. Mąkę przesiać do miski. W środku maki rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, dolać letnie mleko, przysypać lekko mąką i odstawić na 30min. Jajka wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dodać skórkę cytrynową ,sól i wlać wszystko do mąki z rozczynem. Ciasto wyrabiać  ,aż powstaną pęcherzyki powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać ciasto(...)każdej strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Miód , cukier i sok cytrynowy wlać do rondelka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i syrop będzie gęsty . Na Tłusty Czwartek  ,smażone rozetki. Propozycja trochę lżejsza , co nie znaczy ,mniej atrakcyjna

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona kukurydza z ziołowo orzechową posypką. 169

pietruszki 1 łyżka oregano świeżego 2 łyżki orzechów laskowych 1 ząbek czosnku 1 limonka sól ,pieprz Wykonanie. Pietruszkę , oregano , chilli i orzechy posiekać. Dodać skórkę otartą z limonki lub cytryny. Roztopić masło ,dodać mieszankę ziołową i wymieszać. Liście wokół kolby rozchylić, posypać solą pieprzem i obłożyć maślaną masą . Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 20-25 minut w temp.180 stopni(...)lubimy kukurydzę. Z upieczonej kukurydzy zdejmujemy liście i kroimy na kawałki lub obgryzamy całą. Rada. Zbyt długie gotowanie, pieczenie kukurydzy powoduje ,że robi się znowu twarda, podobnie jak solenie wody na początku gotowania

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z tuńczykiem i pomidorami. 201

łyżki masła 1 łyżka oregano Warstwa z tuńczykiem 40 dag sera twarogowego 4 łyżki śmietany  30 dag tuńczyka w oleju  z puszki  sol, pieprz, sok z cytryny do smaku 4 łyżeczki żelatyny Warstwa pomidorowa 500 ml przecieru z pomidorów sól, pieprz, chilli , cynamon 5 łyżeczek żelatyny Do dekoracji oliwki bazylia Wykonanie. Krakersy rozdrobnić blenderem ,dodać stopione masło(...)tortownicy 21cm,ubić łyżką i wyrównać. Mamy kruchy spód sernika. Do miski włożyć ser, śmietanę ,osączonego tuńczyka i przyprawy do smaku.Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej ,przegotowanej wody, dodać 2 łyżki masy tuńczykowej, wymieszać i wlać do pozostałej masy, dobrze wymieszać. Wyłożyć na spód z krakersów i wstawić do lodówki do stężenia. Przecier z pomidorów wymieszać z przyprawami. Połączyć

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania