woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:825/1096)

Lodowe miseczki 151

jedną większą drugą mniejszą. Najlepiej, żeby średnica wewnętrzna większej miski była większa o ok. 0,5 cm od zewnętrznej średnicy mniejszej miski. Potrzebujemy również owoce takie jak czerwony grejpfrut, cytryna, granat, jeżyny, maliny oraz np. liście mięty czy jadalne kwiaty o żywych kolorach (nagietek, aksamitka). Owoce kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Jeden z plastrów, np. grejpfruta kładziemy(...)czegokolwiek innego, co zapobiegnie działaniu wyporności i przytrzyma mniejszą miseczkę na miejscu. W szczelinie powstałej między miskami umieszczamy pokrojone owoce, zioła czy kwiaty i wypełniamy ją przegotowaną lub mineralną wodą. Jeśli mała miseczka zacznie wypływać, należy ją dociążyć. Liście ziół i płatki kwiatów dobrze jest „przytrzasnąć” plastrem jakiegoś owocu, aby nie wypływały. Całość wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Możemy

Kate's Kitchen
Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną. 185

razem upieczone z bananami, podane z bitą śmietanką kremówką i oprószone gorzkim kakao. Jedyny minus to taki, że banany ściemniały w trakcie pieczenie, powinnam było skropić je sokiem z cytryny, ale zapomniałam, dlatego moja rada jest taka, jak będziecie piekli to ciasto to nie zapomnijcie o soku z cytryny.Takie ciasto na podwieczorek jest w sam raz. Upieczcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany Śmietanka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej 2-3 łyżki gorącej wody cukier puder do smaku Dodatkowo: kakao do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie

Izabelawkuchni
Pęczak ze skorzonerą 203

przygotowania pęczaku ze skorzonerą: Skorzonerę obieram ze skórki, myję i kroję w plastry o grubości około 1 cm, wrzucam do miski i od razu polewam sokiem z cytryny, inaczej ściemnieje. Cebulę obieram ze skórki, kroję w kosteczkę. Wlewam oliwę na dużą patelnię, rozgrzewam ją, wrzucam pokrojoną cebulę i chwilę smażę do momentu aż cebula się zeszkli. Dodaję skorzonerę(...)kasza wchłonie wino dodaję porcjami bulion i mieszam od czasu do czasu. Po wchłonięciu całego bulionu kasza powinna być już miękka ale jeśli tak nie jest można dodać wody i chwilę jeszcze pogotować. Tak przygotowane kaszotto przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Kaszotto ze skorzonerą gotowe

Gotuj Się Kto Może
Rożki francuskie z jabłkami 175

łyżki cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki tortowej 1 jajko roztrzepane do posmarowania Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe.  Brzegi kwadratów posmarować jajkiem, złożyć na pół(...)robimy 3 otworki wentylacyjne.  Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Ciepłe polukrować. Lukier: ½ szklanki cukru 1 łyżka gorącej wody Składniki dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Lody bananowo-kokosowe 185

banany 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 3 łyżeczki wiórków kokosowych WYKONANIE Banany obrać ze skórki i umieścić w misie blendera. Dodać mleczko kokosowe (tylko gęstą, białą część bez wody kokosowej), dwie łyżeczki kokosu i włączyć urządzenie. Zmiksowaną masę przelać do szczelnego pojemnika (np. po lodach) i posypać pozostałym kokosem. Włożyć do zamrażalnika i mieszać co godzinę, dzięki czemu(...)przeciwnym razie będą zbyt twarde by nakładać je gałkownicą. Lody przed podaniem można dodatkowo posypać kokosem. Aby banan nie ściemniał po zmiksowaniu należy delikatnie skropić go sokiem z cytryny (ja o tym zapomniałam i lody mają kolor betonu). http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html

Passions hobbies life
Mazurek kajmakowy 156

mąka pszenna 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier 1/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jajko 1 szt, masło 150 g, śmietana 1 łyżka, skórka starta z połowy cytryny, dodatkowo: masa kajmakowa 3/4 puszki, orzechy włoskie 1 garść, migdały, rodzynki oraz kolorowe posypki do dekoracji, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, następnie łączymy dłońmi i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy(...)Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 20 min. aż ciasto będzie rumiane. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Puszkę z kajmakiem wkładamy do garnka z gorącą wodą na 3 min. Kajmak mieszamy łyżką, następnie nakładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy po całym cieście. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi boki ciasta. Środek mazurka ozdabiamy według swoich

kulinarne odsłony pati
Karczek - domowa wędlina na ciepło i na zimno. 182

aromat, a dwa zapobiegną przywieraniu mięsa do dnia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obsmażone mięso układamy na przygotowanych warzywach,  zalewamy tłuszczem z patelni. Można też patelnię przepłukać wodą i wlać do mięsa. Pieczemy tak po godzinie na każdy kilogram, ale dobrze jest sprawdzić patyczkiem. Nakłuwamy w najgrubszym miejscu, jeśli wypłynie przeźroczysty płyn jest ok. Jeśli mętny trzeba poczekać. Gotowe(...)ciepło zostawiamy aby odpoczęło tylko z 10 minut. Wywar z pieczenia przecedzamy, warzywa miksujemy i mamy pyszny sos.  Jeśli ktoś nie ma octu balsamicznego, proponuję sok z cytryny.  To nie tylko smak i aromat, ale także rozbijanie białka w mięsie. A więc delikatniejsza jego struktura. Tak zrobiony karczek świetnie nadaje się na ciepło do obiadu

Dieta moja pasja
Placki ziemniaczane z pikantnym twarożkiem i warzywami. 174

naturalnego  młoda cukinia pół szklanki szczypiorku 2 ogórki gruntowe 10 rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne sól i czarny pieprz do smaku łyżka skórki otartej z cytryny Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach razem z cebulą  i przekładamy na sito. Dostałam kiedyś maila z zapytaniem po co tak, nie lepiej dodać mąki? Można dodać(...)bardzo ważny powód....takie placki nie pryskają przy smażeniu. Jak dla mnie pierwszy i trzeci powód są najważniejsze. Odsączone ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i jajka. Delikatnie wylewamy wodę po ziemniakach, uważając aby nie wylać osiadłej na spodzie skrobi. Tą dodajemy do ciasta ziemniaczanego i dokładnie mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki ( u mnie takie z łyżki), osuszamy na papierowym ręczniku

Dieta moja pasja
Nalewka imbirowa 192

obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plastry. 2. Umyć cytryny i wycisnąć z nich sok. 1 i 2 wrzucić do słoja. 3. Zalewamy imbir i sok z cytryny 1 litrem spirytusu (można zalać wódką, ale wtedy pozostanie zapach i posmak wódki). 4. Zmykamy słój, chowamy do ciemnej szafy i raz w tygodniu potrząsamy słojem. W szafie słój pozostanie(...)przez gazę, sitko lub szmatkę (najlepsza opcja to sitko i coś jeszcze, bo inaczej trunek pozostanie mętny, ale nie wpłynie to na jego smak). FAZA DRUGA – 1 litr wody – ok 0.5 kg cukru Cukru musimy dodać do litra wody tyle, ile chcemy mieć w 2 litrach nalewki. Są dwa sposoby: 1) Wodę z cukrem zagotować. Ostudzić i dodać

Szybko Tanio Smacznie
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 192

Wiśnie umyłam. Teraz ta "najprzyjemniejsza" część czyli drylowanie. Wydrylowane owoce przełożyłam do dużego garnka. Zasypałam cukrem i  odstawiłam  na 2 godziny, żeby puściły sok. Podlałam niewielką ilością wody, wsypałam  cukier żelujący  i gotowałam przez około 15 minut. Długość smażenia dżemu wiśniowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy(...)wyparzonych i suchych słoików. Ustawiałam je przykrywką do dołu. Smacznego! Polecam  DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM TRUSKAWKOWY SOK Z ARONII

potrawyregionalne
Domowe przetwory: dynia karmelizowana 202

Można mniejsze ale nam zależało żeby kawałki były wyczuwalne przy wykorzystaniu np. do ciasta. Następnie ścieramy (po wcześniejszym wyparzeniu) skórkę z pomarańczy, wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny oraz ścieramy na tarce obrany imbir. Przekładamy do garnka (najlepiej z szerokim dnem) wszystkie składniki i prażymy na dużym ogniu ok. 10-12 minut cały czas mieszając aż dynia zacznie nabierać szklistego(...)zamykamy i pasteryzujemy je albo w piekarniku tzn. wkładamy słoiki do piekarnika i włączamy go na 140 stopni zostawiając słoiki na 30 minut lub wkładamy słoiki do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut licząc od momentu zagotowania wody. Uwaga: - przed włożeniem dyni do słoików możecie ją zblendować gdzie uzyskacie idealny

Kuchenne Wariacje
Odchudzanie z koktajlami.Koktajl truskawkowo - arbuzowy 234

Koktajl z mango i banana Arbuz: Mało kaloryczny i w 92% składający się z wody, oprócz tego zawiera kwas jabłkowy i cytrynowy. Arbuz zawiera w swym składzie również ok. 70 mg% potasu, 11 mg% wapnia, 8 mg% chloru, 8 mg% sodu, 7 mg% siarki, 3 mg% magnezu i fosforu, 02 mg% żelaza i ok. 0,07 mg% miedzi. Witaminy wchodzące(...)Pozostałe związki arbuz zawiera w bardzo znikomych ilościach. Truskawki: Truskawka posiadają duże ilości witaminy C więcej niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w nich witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi.W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz

W kuchennym oknie Ewy
Truskawki w koszyczkach 185

zbliża! u mnie dziś truskawki zalane w galaretce w koszyczkach :) Składniki: 30 dag maki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka mleka, skórka z 1 cytryny, szczypta sody oczyszczonej, 2 galaretki truskawkowe, ½ kg truskawek. Wykonanie: Wsypać do mąki cukier puder, dodać żółtka, sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem i masło. Wyrobić ciasto starannie i odłożyć na pół(...)foremki ( polecam foremki aluminiowe) i docisnąć dobrze do brzegów. Piekarni rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut. . Lekko ciepłe wyjąc z foremek. Ugotować galaretki w ½ litrze wody i przestudzić. Oczyszczone i osuszone truskawki włożyć do koszyczków i zalać tężejącą galaretką, następnie przenieść w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Pieczony rabarbar. Pavlova z rabarbarem. 187

ubiegłym roku pierwszy raz zamroziłam rabarbar. Nie obierałam go, tylko blanszowałam - chwilka zanurzona we wrzątku i następnie schłodzona w lodowatej wodzie, osuszone trafiły do woreczków i czekały na swoją kolej. Jeszcze w zamrażalniku czekają chyba z 3 woreczki, ale na nie też już mam pomysł. Część z chęcią upiekłam, dobrze przyprawiając.  Upieczony rabarbar jest wspaniałym dodatkiem do ciast, placuszków(...)laski cynamonu, 3/4 szklanki soku pomarańczowego, 5 rozgniecionych ziaren kardamonu, 2 gwiazdki anyżu, 6 łyżek cukru trzcinowego, 2 łyżki brązowego cukru muscovado, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, skórka starta z cytryny Rabarbar wyłożyć na blaszkę, wlać sok pomarańczowy - u mnie świeżo wyciskany, dodać przyprawy i zetrzeć skórkę z cytryny. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i całość posypać cukrem trzcinowym i muscovado. Piekarnik

Plate of Joy
Proteinowy torcik Cookie Monster (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 143

mąki kokosowej -ksylitol Warstwa niebieska -400g jogurtu kokosowego (u nas z Lidla) -4-5 łyżek ksylitolu -100ml napoju roślinnego -2 łyżeczki płaskie agaru -sok z 1/2 cytryny -niebieska spirulina w proszku Kokosowe praliny (oczy) -150g pasty kokosowej -200ml mleka kokosowego -3 łyżki ksylitolu -wiórki kokosowe Ciasteczka -150g mielonych płatków owsianych bezglutenowych -80g mąki kokosowej(...)Wsypać wiórki kokosowe i   wszystko zagnieść. Wiórków dodawać partiami tyle aby z masy dało się lepić kulki. Praliny włożyć do lodówki. WARSTWA CZEKOLADOWA 8. Nerkowce namoczyć w gorącej wodzie na ok 3h. 9.Kaszę ugotować w ok 200g lub nieco więcej wody. Lekko przestudzić. 10. Kasze, banany, odcedzone nerkowce i mleko kokosowe zmiksować na gładką masę. 11. Następnie dodać

Candy Pandas
Sernik na ciasteczkowym spodzie z czekoladą i pomarańczami. 160

masłem miksujemy na mokry piasek w blenderze. Masą wykładamy dno tortownicy, wkładamy do lodówki na około 30 min.  Masa serowa; Do miski przekładamy ser, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy a także jogurt. Blenderem blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około(...)taką samą wagę cukru. Owoce sparzamy i dokładnie myjemy. Najlepiej jeśli będą bezpestkowe. Kroimy na plastry o grubości około 3 mm. Przekładamy do rondelka, zasypujemy połowa cukru i zalewamy wodą (tyle aby zakryła owoce). Gotujemy pod przykryciem około 30 min. i studzimy. Następnie dodajemy resztę cukru i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Garnek przykrywamy tylko do połowy. Syrop

Radość kipiąca uśmiechem.
ZUPA KREM BROKUŁOWO -ZIEMNIACZANA Z PESTO! 217

szybko możemy je "odchudzić".  Dzisiaj postawiłam na zupę z brokuła i ziemniaków, z aromatycznym pesto migdałowo- bazyliowym. Zupę pokochacie! PRZEPIS NA ZUPĘ KREM: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 3 średnie ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 1/2 szalotki - 500 ml wrzątku - 100 ml mleka - opcjonalnie 100 ml śmietanki powyżej 12% tłuszczu - sól, pieprz - 4-5 łyżek ziaren słonecznika - 2 łyżki(...)mlekiem, gotujemy przez 15 minut ( do miękkości ziemniaków). Dodajemy różyczki ugotowanego brokuła, mleko, śmietankę i przyprawy, całość gotujemy 5 minut, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Na suchej patelni prażymy na złoty kolor słonecznik. PESTO: - 1/2 szklanki migdałów - 100 ml oliwy z oliwek - sok z 1/3 cytryny - pęczek bazylii (ja obrywam po prostu całą "doniczkę") Migdały

SMYKWKUCHNI
Makaron z pesto z awokado, bazylii i suszonych pomidorów 255

pieprz i zblendować na gładką, kremową masę. Powstałe pesto przełożyć do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. W sytuacji, gdyby pesto okazało się zbyt gęste, dodać łyżkę wody z gotowania makaronu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, opcjonalnie udekorowane bazylią, polane oliwą i oprószone odrobiną soli morskiej. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych skałdników wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób(...)można polać oliwą i oprószyć posiekaną bazylią i odrobiną soli morskiej. W pesto dominuje smak suszonych pomidorów i czosnku. Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie, a limonkę można zastąpić cytryną. Inspiracja do przepisu:   Blissful Basil

Gospodyni Miejska
sok z ananasa i szpinaku 167

osuszyć i wycisnąć sok w wyciskarce. Tak przygotowany sok podawaj od razu do spożycia. :)) Sok ananasowy zamiast syropu na kaszel Składniki: 1 szklanka soku ananasowego ¼ szklanki świeżego soku z cytryny, 1 kawałek imbiru (około 3 cm), 1 łyżka miodu surowego, szczypta soli, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, opcjonalnie: szczypta kurkumy. Wykonanie Starannie mieszamy wszystkie składniki. Pijemy 1/4 filiżanki soku trzy razy dziennie(...)znacznie później , po konsultacji z lekarzem (ten domowy ma w składzie alergeny oraz ostre przyprawy). Oczyszczający koktajl z ananasa: Mieszamy pół szklanki soku ze świeżych ananasów i pół szklanki wody Ananasowy koktajl wspomagający odchudzanie: Składniki 1/4 świeżego ananasa, 2 marchewki, pomarańcza. Wyciskamy sok i pijemy Ananas łagodzi stany zapalne i dolegliwości bólowe Bromelaina zawarta w ananasie wykazuje właściwości przeciwbólowe

w mojej kuchni
Łosoś marynowany a la gravlax 249

teraz do dzieła! :) Składniki: 1 cały filet łososia ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g) starty świeży chrzan (kilka łyżek) - ja wzięłam taki ze słoiczka skórka otarta z cytryny 3 łyżki soli morskiej 1-2 łyżki brązowego cukru 50-75 ml wódki czystej duży pęczek posiekanego koperku biały pieprz 1 . Umytego i osuszonego łososia kładziemy na czystej desce skórą(...)posiekany koperek, lekko dociskając.  3 . Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając. Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski.  4 . Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy (ja kładę na folię z łososiem kilka pełnych słoików, np. z dżemem

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak "po chińsku" 228

lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję mieso całą noc). Tak przygotowane mięso układam w rękawie do pieczenia, zawiązuję z jednej strony. Miskę w której leżało mięso popłukuję odrobiną wody - do tego dolewam małą łyżeczkę sosu sojowego i wlewam płyn do rękawa. Na udka układam solidną garść warzyw chińskich. Zamykam rękaw. Piekę w naczyniu żaroodpornym przez(...)skórka zrobiła się chrupiąca. Można upiec wcześniej, a potem podgrzać bez przykrycia - efekt ten sam ;). Jeśli nie masz w domu trawy cytrynowej ani przyprawy Kaffir lime - przyprawione udka skrop cytryną lub posyp pieprzem cytrynowym - mięso uzyska podobny posmak. Danie doskonale komponuje się z ryżem smażonym lub gotowanym, a prezentuje się

Kuchnia po mojemu
ŻARŁOSTACJA 2 -FOTORELACJA I PRZEPIS NA TARTĘ GRUSZKOWĄ Z BEZĄ 156

tartę gruszkową z bezą SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na nadzienie 6 gruszek 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 słoika dżemy gruszkowo-pigwowego na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego(...)zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, posypać cukrem i podlać lekko wodą. Dusić pod przykryciem, aż gruszki zmiękną i lekko się zaczną rozpadać. Dodać dżem i całość wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania