woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:825/1096)

Kolorowy bukiet warzyw ze złocistym kurczakiem 392

łyżeczki przyprawy do złocistego kurczaka Natur Vegeta 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka cukru sól Dressing: 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki miodu płynnego 3 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć pieprzem i przyprawą do złocistego kurczaka. Odstawić na około 30 minut(...)usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. 2. Pierożki ugotować według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżki oliwy. 3. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i z dodatkiem łyżeczki cukru. 4. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Cukinię umyć, pokroić w plastry jednakowej grubości, oprószyć solą i usmażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka po marokańsku 172

najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju. 3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Następnie dodać podsmażone udka, cytrynę pokrojoną w plasterki (wcześniej sparzyć), nitki szafranu, podlać bulionem, przykryć pokrywką i dusić do momentu miękkości mięsa około 45 minut. 4. Pod koniec duszenia, zwiększyć płomień i zredukować sos. Dodać oliwki(...)świeżą posiekaną kolendrę. 5. Kuskus zalać wrzątkiem 1 cm nad powierzchnię kaszy, dodać 2 łyżeczki curry, sól, wymieszać, przykryć pokrywką i odczekać około 5 minut aż wchłonie cały nadmiar wody. 6. Marokańskie udka podawać z kaszą kuskus, polać sosem i posypać świeżą kolendrą

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa krem z cukinii 134

Chwilę smażymy, po czym zalewamy wszystko bulionem i gotujemy około 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie miksujemy na gładki krem. Ponownie podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do garnuszka wlewamy kremówkę, dodajemy też pokrojony na kawałki serek topiony. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, aż do połączenia. Serek możemy rozcierać widelcem, by szybciej się roztopił. Nie doprowadzamy(...)się połączą – dodajemy do zupy, mieszamy. Pozostałą cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski/długie plasterki (środek z pesteczkami należy wyrzucić). Wrzucamy na 2 minuty do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli i ziół prowansalskich. Odcedzamy. Do rozdrabniacza wkładamy listki kolendry, miksujemy. Następnie wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek i ponownie miksujemy. Zupę podajemy skropioną

Smaki Na Talerzu
Grysikowe knedle z truskawkami 186

wanilii skórka otarta z cytryny 10 truskawek na omastę: 50g bułki tartej 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: w rondlu zagotować mleko z laską wanilii, otartą skórką z cytryny, cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wsypywać grysik cały czas mieszając zawartość rondla rózgą. Grysik mieszać przez kilka minut, aż kasza zacznie odchodzić od dna. Wmieszać jajka i odstawić(...)umyć, pozbawić szypułek z przestudzonego ciasta grysikowego, lekko wigotnymi dłońmi uformować 10 knedli. Najpierw formować placuszek, na środku ułożyć truskawkę i zwinąć w kulkę  zagotować w dużym garnku wodę z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Włożyć do wrzatku knedle i gotować około 8 minut na ledwie pyrkającym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową roztopić łyżkę masła, dodać tartą bułkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg tęczowy z grilla 124

ogon, chociaż wiem, że rybę można by było grillować i z tymi częściami. Pogłębić nacięcia w rybie i otworzyć szeroko, tak aby ją doprawić i obficie pokropić sokiem z cytryny. Posiekać drobno zieloną pietruszkę i równomiernie rozdzielić do wnętrz ryb. Na koniec dodać kawałki (niewielkie; po dwa lub trzy) masła. Rybę złożyć i szczelnie owinąć folią aluminiową. Grillować około(...)końcu grillowania najlepiej jest otworzyć ryby na grillu, wciąż leżące na folii i zobaczyć czy są one już gotowe, a przy tym wycieknie z nich nadmiar nagromadzonego masła i wody

Karola gotuje
Ciasto marchewkowe bez mąki z polewą cytrynową. 163

tartych orzechów jajko łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 kopiaste łyżki serka  Polewa: 2 łyżki masła łyżka mleka 2 łyżki cukru łyżka soku z cytryny łyżka skórki -//- 2 łyżki mleka w proszku szczypta kurkumy Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Marchewkę ścieramy na drobne piórka. Orzechy ( włoskie lub laskowe) ścieramy tak samo(...)zaczęłam od ciasta jasnego, aby sobie zaoszczędzić na zmywaniu. Wszystkie składniki miksujemy razem, wylewamy do wąskiej foremki. I ciemnym ciastem robimy tak samo, tylko wcześnie trzeba zmiksować odsączone z wody daktyle, nie musi być jakaś gładka masa, ale powinny być rozbite na drobno. I tak samo jak z pierwszym ciastem, mieszamy razem i wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około

Dieta moja pasja
Sałatka ze świeżego szpinaku, z pomidorami, jajkiem i kurczakiem 187

Pokroić w średniej wielkości kawałki, przyprawić solą. Odstawić do lodówki na 15-20 minut. Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w cząstki. Szpinak opłukać i dokładnie odsączyć z wody. Pomidorki opłukać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Pierś z kurczaka delikatnie udusić na maśle, powinna tylko minimalnie zarumienić się. Na szpinaku układać pomidorki, jajko(...)kawałki piersi z kurczaka. Posypać szczypiorkiem. Podawać z pikantnym sosem i chrupiącym pieczywem. sos: 50 ml oleju - użyłam Rapso papryczka chili  3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy miodowej szczypta soli Papryczkę opłukać i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobniutko posiekać. Dodać do oleju wraz z musztardą, sokiem z cytryny, musztardą i solą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marokańska sałatka z cieciorki. 165

Ingrid? Kto wie? No cóż, słońce zniża się do oceanu, ciepły afrykański wieczór wydobywa z ziemi feerię aromatów, tani bar z widokiem na morze zaprasza. Stać nas na wodę mineralną i sałatkę. I bardzo dobrze, cóż więcej potrzeba do szczęścia. Barman puszcza ze starego magnetofonu As Time Goes By , a sałatka ma w sobie tyle smaków...  Wyjaśniam(...)Maroko, ale pomarzyć wolno, prawda?;) Składniki: 200 g cieciorki z puszki 1 duża starta marchewka 2 łyżki rodzynek 1/2 pęczka natki pietruszki, kolendry lub mięty skórka otarta z 1 cytryny 1 szalotka - posiekana 1 łyżka uprażonych płatków migdałowych 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka brązowego cukru 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu

zadanie-gotowanie
Łosoś z makaronem i brokułami 154

jogurtu naturalnego 1/3 pęczka koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo 200 g makaronu gryczanego 1 brokuł  Wykonanie: Fileta łososia podzielić na cztery porcje skropić cytryną, posolić, popieprzyć, wstawić na 15 minut do lodówki.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć łososia, delikatnie posmarować oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnik do 180°C i pieczemy ok 20 minut. Umyty koperek(...)drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko połączyć z jogurtem, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Brokuł podzielić na różyczki i blanszować 5 minut, makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Makaron wymieszać z 5 łyżkami sosu koperkowego. Na talerz wyłożyć makaron, na to brokuł,  na wierzch kawałek łososia i  po lać wszystko sosem

magiczna kuchnia Kasi
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z MOZARELLĄ I POMIDORAMI 188

Indii a w Europie do niedawna warzywo to uważano za egzotyczne.   Poza walorami smakowymi bakłażan ma również sporo zalet zdrowotnych.   Świeży owoc zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2 % cukrów.    Zawiera za to dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Niestety jego nisko(...)owocu dostarcza zaledwie 28 kalorii) nie czyni go wartościowym składnikiem diet ze względu na jego ciężkostrawność. Bakłażana umyłam i pokroiłam na plasterki. Posypałam go solą i skropiłam sokiem z cytryny, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki miąższu ale również dla zmniejszenia jego właściwości chłonnych. W przeciwnym razie wchłonie oliwę jak gąbka. Posypałam każdy z plastrów ziołami prowansalskimi,czosnkiem, bazylią,oregano

potrawyregionalne
"Diabel na koniu" Szaszlyki w szynce szwardzwaldzkiej z sosem z suszonych sliwek 159

minut w miksturze coli i piwa.  Następnie nakładamy śliwki na patyczki do szaszłyków - po około 4 śliwki, następnie zawijamy je w szynkę. Pozostałą miksturę - śliwki - piwo- cola, rozcieńczamy wodą. Do osobnej,  małej blaszki wlewamy resztę śliwek i  miksturę :) Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - przez około 30 minut. Po wyjęciu naszych śliwek - w piecyku, na kratce(...)układamy szaszłyki - przez około 10 minut.  Śliwki zatopione w coli i piwie - po wyjęciu z piecyka wrzucamy do blendera. Dodajemy sól, pieprz dla smaku i odrobinę soku z cytryny, podlewamy lekko wywarem. Muszę przyznać, iż pomysł tego sosu zaczerpnęłam od Rodziców z jakiegoś świątecznego obiadu z królikiem - sos mnie wówczas zachwycił więc postanowiłam go wykorzystać :)  Szaszłyki układamy

dlaSmaQ
.992. czekoladowy (?) mus (?) z... 155

puree truskawkowym~ Jakie to było pyszne! ♥ Kocham ciecierzycę - i na słodko i na wytrawnie. A najlepsze, że nic z niej się nie zmarnuje, bo nasiona można zjeść, a wodę z puszki czy z gotowania użyć do bez lub biszkoptu :D Btw. w sobotę udalo mi się zrobić biszkopt który już nadaje się do publikacji (za trzecim razem...) więc niedługo przepis(...)razie przepis na powyższy krem, który w sumie smakował jak wyborny mus czekoladowy...♥♥♥ *** ask.fm - pytania? *** PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) ~łyżka soku z cytryny ~120g jogurtu sojowego ~15g kakao naturalnego ~cukier/stevia/syrop z agawy do smaku Ciecierzycę, jogurt i sok z cytryny blendujemy na gładką masę, dodajemy kakao, słodzidło, mieszamy łyżką i wstawiamy do lodówki

breakfast of dreams
Dżem ogórkowy 187

zmiękną, następnie dodać cukier (nie dawać całego cukru na raz; ja wsypałam połowę i w miarę podgrzewania dodałam resztę). Mieszać od czasu do czasu 4. Dodać sok z cytryny, kwasek cytrynowy oraz miętę. 5. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu. Smacznego :) Polecam na śniadanko(...)ziarnami słonecznika i dyni z kremem z mleka kokosowego    i dżemem ogórkowym  (gdy mleko kokosowe stoi długo w puszce rozwarstwia się tworząc krem kokosowy i wodę, dopiero po zmieszaniu jak sugeruje producent mleczko powraca do swojej normalnej mlecznej, płynnej formy- ja osobiście mieszam tylko trochę kremu, resztę zawsze biorę na kanapki do śniadanka) Pyszności!  Zobacz także

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania