masła Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1 op. galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej Dodatkowo: 1 duże op. herbatników maślanych 1 duże op. czarnych herbatników 3 banany 1/2 cytryny 3/4 puszki masy krówkowej Z mleka odmierzamy 3/4 szklanki. Dodajemy do niego obie mąki oraz jajko i żółtka, dokładnie mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia(...)ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Banany kroimy na grubsze, około 1-1,5 cm plasterki. Umieszczamy je w misce lub na talerzu i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, lekko mieszamy. Na blaszce (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy herbatniki jasne. Wykładamy połowę masy budyniowej. Rozkładamy plasterki bananów, delikatnie wciskając je w masę. Następnie rozkładamy warstwę herbatników czarnych. Smarujemy
Smaki Na Talerzuognia i wrzucamy do blendera. Dodajemy obydwie natki, pół ząbka czosnku i parmezan. Miksujemy. Następnie dolewamy tyle oleju, żeby pesto zyskało pożądaną konsystencję. Na koniec dodajemy osok z cytryny. Delikatnie solimy do smaku (paniętajmy, że parmezan jest słony) i pieprzymy. Krok 3 Robimy spaghetti z cukinii. Długimi pociągnięciami maszynki do krojenia julienów wykrawamy makaron. Wykorzystujemy do tego stronę maszynki(...)będzie gotowe w ciągu minuty. Cukini nie obieramy przed krojeniem, wystarczy ją umyć. Delikatnie solimy makaron i zostawiamy na sicie, żeby cukinia, która jest bardzo wodnistym warzywem, ociekła z wody. Krok 4 Rozmrożone krewetki (najlepiej zostawić je w tym celu na noc w lodówce) myjemy i obieramy z pancerzyków. Rozgrzewamy masło, przez chwilę podsmażamy na nim rozgnieciony ząbek czosnku
Niedzielny kucharzognia i wrzucamy do blendera. Dodajemy obydwie natki, pół ząbka czosnku i parmezan. Miksujemy. Następnie dolewamy tyle oleju, żeby pesto zyskało pożądaną konsystencję. Na koniec dodajemy osok z cytryny. Delikatnie solimy do smaku (paniętajmy, że parmezan jest słony) i pieprzymy. Krok 3 Robimy spaghetti z cukinii. Długimi pociągnięciami maszynki do krojenia julienów wykrawamy makaron. Wykorzystujemy do tego stronę maszynki(...)będzie gotowe w ciągu minuty. Cukini nie obieramy przed krojeniem, wystarczy ją umyć. Delikatnie solimy makaron i zostawiamy na sicie, żeby cukinia, która jest bardzo wodnistym warzywem, ociekła z wody. Krok 4 Rozmrożone krewetki (najlepiej zostawić je w tym celu na noc w lodówce) myjemy i obieramy z pancerzyków. Rozgrzewamy masło, przez chwilę podsmażamy na nim rozgnieciony ząbek czosnku
Niedzielny kucharzliście kapusty od twardych nerwów, pokrój lub porwij na kawałeczki. Włóż kapustę do garnka z posoloną i gotującą wodą. Gotuj kapustę przez 10 minut, następnie odcedź i opłukaj zimną wodą. Rozgrzej masło, dodaj zmielone migdały i lekko zrumień. Wlej śmietankę, zamieszaj i dodaj kapustę. Smaż kapustę mieszając. Dopraw solą i wymieszaj. Wyłóż na miskę i posyp parmezanem i uprażonymi pestkami(...)białej ryby, u mnie płastuga 2 łyżki masła 1 jajko + 2 łyżki mleka 150 g zmielonych migdałów lub tartej bułki sól i czarny pieprz do smaku plasterki cytryny do podania Osusz rybę papierowym ręcznikiem. Posól i oprósz pieprzem grubo mielonym. Rozgrzej masło na patelni. Rozmąć jajko w mleku. Zamocz rybę w jajku, następnie obtocz w migdałach lub w bułce
codojedzeniawypróbowania przepisu. Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni ! Składniki (2 porcje): 250 g boczniaków 1 duża garść szpinaku – umyta i osuszona 1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’) 1/2 szklanki białego wina 1 średni por – biała część drobno posiekana 1 cebula – pokrojona w małą kostkę 2 – 3 ząbki czosnku(...)łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania masło + oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek 2 łyżki natki pietruszki – drobno posiekanej odrobina soku z cytryny Wykonanie: Boczniaki umyj, osusz i pokrój w paski. Mniejsze grzyby – pozostaw w całości. Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj grzyby
Moja pasja smakułączą się z olejem 2. Musztardę mieszamy z sokiem z cytryny 3. Za pomocą trzepaczki do miksera ręcznego ubijamy na najwyższych obrotach żółtka z musztardą i sokiem z cytryny, następnie bardzo powoli dolewamy olej, na początku po kilka kropel, z czasem kiedy majonez zacznie gęstnieć i nabierać jasnej barwy można dolewać trochę szybciej 4. Kiedy zużyjemy cały olej(...)kremowej barwie, dodajemy do niego ocet i miód, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia się składników, jeśli chcemy żeby majonez miał bardziej kremową konsystencję można dodać 1 łyżkę wody, doprawiamy solą i pieprzem 5. Co zrobić jeśli w trakcie ubijania majonez się zwarzy? - przelewamy zwarzony majonez do dzbanka, myjemy dokładnie i osuszamy miskę, wbijamy do niej świeże żółtko oraz
Słodki Kompromisposiekany koperek i pietruszkę (zostawić kilka gałązek koperku) i całość zmiksować. Przełożyć do miski. Miskę robota kuchennego przepłukać i włożyć do niego łososia, resztę śmietany, skórki i soku z cytryny, 3 jajka, sól i pieprz – zmiksować na gładko. Podłuża formę ( ja miałam ceramiczną ale można piec też w niedużej formie do pasztetu wyłożonej papierem do pieczenia) wysmarować pozostałym masłem(...)gałązki koperku ( bez twardych łodyżek) na to wyłożyć dorsza, potem dorsza ze szpinakiem i na wierzch łososia. Formę przełożyć do większej formy (np od ciasta) wlać do niej trochę wody i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki – wstawić do lodówki. Zapiekankę rybną wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie wstawić
Cooking for EmilyCiasto: 3 3/4 szklanki mąki 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka łyżka wody 3/4 szklanki cukru 1 jajo łyżka masła łyżeczka sody W rondelku podgrzewamy, miód, cukier, mleko i wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Gdy masa ostygnie dodajemy ją do przesianej mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy na placki(...)mnie 23,5x33 cm) . Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny, do smaku pół słoika nutelli lub innego kremu czekoladowego tabliczka czekolady kilka łyżek mleka Kaszę przeznaczoną na krem gotujemy na mleku i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem
Cynamonowe szczęściegniazda nasiennego 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 22% pure: 1 kg ziemniaków 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego pół łyżeczki skórki otartej z cytryny czubata łyżka masła 2 łyżki śmietany 22% płaska łyżka chrzanu, może być ze słoiczka sól, pieprz 100 ml startego drobno cheddara Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso i przyprawy(...)straci różowego koloru. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy przecier i chwilę podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut, pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę jabłko. Odcedzamy i dodajemy pozostałe składniki oprócz sera. Mieszamy intensywnie na gładką masę. Na koniec dodajemy ser. Jeszcze raz mieszamy. Mięso mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewiórywywar włożyć plastry schabu. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować mięso przez około 1 godzinę kilka razy przewracając mięso. Obie mąki dobrze rozdrobić w niewielkiej ilości wody i wlać do sosu. Można wcześniej wyjąć mięso, ale nie jest to konieczne. Dodać posiekane suszone pomidory, posiekaną natkę oraz kremówkę. Gotować przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając(...)ziemniaczane, młode ziemniaczki lub kopytka -Sałata z zielonych ogórków i śmietany Jeden duży ogórek obrać i umyć. Używając obieraczki do warzyw wykrawać podłużne paski ogórka. Doprawić odrobiną soku z cytryny, 1 łyżką śmietany, solą i pieprzem
Calzonella.comnaczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami - można zostawić tak na noc. Na łyżeczce oliwy podsmażyć posiekaną(...)cebula się lekko zezłoci, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek - lub pokrojony nożem w drobna kosteczkę . Dołożyć pokrojone w drobne kawałki pieczarki i całość smażyć przez kilka minut - aby odparować wodę z pieczarek . Pod koniec smażenia dosypać łyżeczkę bułki tartek i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać
Grunt to przepis!Pyszna zapiekanka ze szpinakiem i krewetkami. Makaron ugotować w osolonej wodzie jak pisze na opakowaniu. Odcedzić i wyłożyć na dno żaroodpornej formy. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany czosnek, smażyć do momentu aż nabierze złotego koloru. Następnie dodać umyty i wysuszony szpinak. Smażyć aż powstanie papka ze szpinaku. Lekko doprawić solą. Taką masę wyłożyć na makaron(...)Przykryć, żeby nie wystygło. Przygotowanie krewetek – krewetki oczyścić i skropić delikatnie sokiem z połowy cytryny. Jeśli patelnia po smażeniu szpinaku jest zbyt sucha dodać trochę masełka, wrzucić posiekany czosnek i chilli. Smażyć aż czosnek nabierze złotego koloru. Jeśli chcecie wersję łagodną to nie dodajcie chilli. Wrzucić krewetki i posiekaną natkę pietruszki. Smażyć 1-2 co chwilkę mieszając. Krewetki muszą
Kuchnia Pokoleńczasu rozpuszczenia się galaretki. Beza: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka soku z cytryny 5 dag płatków migdałowych Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kakao oraz sok z cytryny.Delikatnie wymieszać. Białka rozłożyć na blaszce,posypać płatkami(...)temp.ok. 170 st.C przez 15-20 min. Masa śmietankowa: 1 l śmietany 36% 6 łyżeczek żelatyny ( ja dałam 2 galaretki cytrynowe) Żelatynę lub galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Śmietanę ubić ,dodać rozpuszczoną żelatynę lub galaretki.Podzielić na dwie części. Dodatkowo: 2 opakowania Delicji ZŁOŻENIE CIASTA: Ciasto z jabłkami - połowa masy śmietankowej - równomiernie rozłożyć delicje - masa truskawkowa
Niespełnione zdolności kulinarnebiałej lub zastąpić ciecierzycą) *** 5 średnich buraków 1 duża czerwona cebula (można zastąpić białą cebulą) 3 ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy) sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku opcjonalnie można dodać chrzan lub jabłko lub startą na wiórki(...)tymianek, rozmaryn, cząber) lub mieszanką tandoori masala ( tutaj przepis ) Wykorzystany sprzęt Extra Szef Tupperware (do rozdrobnienia wszystkich składników) szybkowar (do gotowania fasoli) Przygotowanie Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości (zajmie to około godziny czasem nieco dłużej) i pozostawić w wodzie do wystudzenia. Buraki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasto będzie ładnie brązowe i chrupiące. Odkładamy na papier ręcznikowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Marchewka z groszkiem u mnie mrożona, przełożyłam ją do garnuszka, dodałam 2 łyżki wody i masła, zakryłam pokrywką i gotowałam przez około 10 minut, aż warzywa się ugotowały. Ziemniaki, umyłam, pokroiłam w pół łódeczki i przełożyłam do miski, dodałam oliwę, chili, szczyptę(...)AirFryera ( czyli frytkownicy na ciepłe powietrze ) i upiekłam – Ty możesz to zrobić nagrzewając piekarnik, rozkładając ziemniaki i piekąc je przez około 20-25 minut. Dodajemy po cząstce cytryny, a dla dorosłych może być jeszcze piwo do picia ;) dla dzieci kompot :) Na talerzu dajemy rybę, ziemniaki i marchewkę z groszkiem:) U mnie ten obiad zniknął w ciągu kilku
Kuchnia na wzgórzumarchewki z groszkiem 6 jajek 6 łyżeczek żelatyny pieprz,sól Mięso z rosołu pokroić drobno. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić każde na cztery części. Zagotować wodę z solą, do wrzącej wrzucić marchewkę z groszkiem i gotować około 10 minut. Odcedzić. W silikonowych lub plastikowych pojemniczkach umieścić kawałki jajka (żółtkiem do dołu), mięso, kukurydzę i marchewkę(...)wrzenia, doprawić pieprzem i zdjąć z ognia. Wsypać żelatynę i wymieszać. Rozlać do wcześniej przygotowanych foremek. Odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce. Podawać skropione octem lub sokiem z cytryny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianasi goście, a tuż przed podaniem wystarczy skropić orzeźwiającym, klasycznym winegretem. Sałatka z kaszy pęczak, prażonych orzechów laskowych, klasycznym winegretem na mini sałacie rzymskiej Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie z kilkoma liśćmi laurowymi dla ożywienia smaku. Czerwoną i zieloną paprykę pokroić na cząstki wielkości ugotowanych ziaren kaszy i wymieszać z ostudzona kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Orzechy laskowe pokroić(...)kawałki, przełożyć na suchą i zimną patelnię, podprażyć na złoty kolor. Robimy najprostszy sos winegret (przepis) 1 porcja czegoś kwaśnego (ocet z białego wina, ja użyłem soku z cytryny) i 3 porcje dobrej oliwy extra virgin (zanim połączymy te dwa składniki, możemy uprzednio "kwas" posolić i doprawić cukrem - energicznie mieszając rozpuścimy te dodatkowe rzeczy). Sos można przygotować w misce
Right Behind The KitchenPlastrów Świeżego Imbiru 4 Łyżki cukru , Najlepiej Brązowego Sposób Przygotowania: Limonki oblewamy wrzątkiem, kroimy w plastry, nie za cienkie i dzielimy na pół. Limonki nie obieramy ze skóry Cytrynę również myjemy i wyciskamy z niej sok Świeży imbir kroimy w plastry ok 8 sztuk W słoiku najlepiej, który posiada zakrętkę kładziemy na dno limonkę i imbiry polewamy sokiem następnie(...)Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Taka forma "dobroci" w słoiku może stać w lodówce nawet 2 tygodnie. Syrop idealny do herbaty, mięty albo wody mineralnej
Gotowanie Patkierniczek.... :) Składniki: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu, 4 jaja, skórka otarta z pomarańczy, sok z ½ cytryny, nasiona z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu wanilii. Spód: 100 g kruchych ciastek, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki masła. Do przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć(...)formy, wyrównać i ubić . Zmiksować składniki masy serowej i wylać na migdałowy spód. Formę z ciastem wstawić do większej napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut w 175 stopniach. Sernik wyst udzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin, najlepiej na całą noc. Z imny sernik posypać cukrem puderem, przybrać
SzczyptaSmaQWystępuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek , tahini (pasta sezamowa ), oliwa i sok z cytryny , przyprawy , niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski , dokładnie razem wymieszane. Zapraszam :) Składniki : Około 1,5 szklanki ciecierzycy(...)smaku 2 łyżeczki pasty tahini ( pasta sezamowa ) 1 łyżka ZIARENEK SŁONECZNE POLA Z ZIARENKOWA Wykonanie : Ciecierzycę namoczyć na noc , następnie ugotować do miękkości. Odcedzić zostawiając trochę wody w której się gotowała. Ugotowana ciecierzycę przełożyć do malaksera , dodać pomidory z pestkami dyni i odrobiną oleju z pomidorów, czosnek oraz pastę tahini .Wszystkie składniki dobrze zmiksować , przyprawić do smaku
Sama słodycz i szczypta chilimożna je przygotować dosłownie w 5 minut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja dla zapracowanych makaronowych smakoszy. Połączenie z brokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200g śmietany kremówki (30%) sok z połowy limonki/cytryny skórka starta(...)wcześniej limonkę dobrze wyszorować) świeżo mielony pieprz sól morska Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, pozbyć się twardych łodyg. W szerokim rondlu (u mnie o średnicy 28 cm :) ) wlać wodę do wysokości około 2 cm. Przykryć i zagotować. Posolić sporą szczyptą soli. Dodać różyczki brokuła kwiatem do góry (łodygi powinny być w wodzie, a kwiaty nad wodą). Gotować pod przykryciem
Moja Delicja24cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 200st. Mus porzeczkowy: 1/2 kg czerwonych porzeczek, 250ml soku z czarnej porzeczki rozrobionego z wodą, 20g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru. Owoce umyć, usunąć szypułki. 3/4 owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki(...)ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście. Masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka, 125g masła, 125g cukru, 2 jajka, budyń śmietankowy, skórka z 1/2 cytryny, 100g mlecznej czekolady. Masło utrzeć z cukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować
Z miłości do słodkościproduktów do stworzenia przepysznego deseru. Składniki: Biszkopt jajka - 2 cukier - 1/2 szklanki mąka pszenna - 1/3 szklanki mąka ziemniaczana - 25g sól - szczypta Nasączenie (opcjonalnie) herbata zielona - 1/2 szklanki sok z cytryny - 1 łyżka Sok owocowy do masy jogurtowej truskawki - ok. 400g maliny - ok. 100g borówki - ok. 150g Masa jogurtowa: jogurt naturalny - ok. 600g żelatyna - 8-9 łyżeczek cukier puder(...)maliny oraz borówki umieszczamy stopniowo w wyciskarce o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Masa jogurtowo-owocowa: Żelatynę dokładnie mieszamy z 3-4 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. 1/4 soku podgrzewamy i do gorącej dodajemy namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dolewamy pozostały sok, dodajemy jogurt naturalny oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy
Pogotujmy.plDostałam od Agi Bębenek na urodziny książkę Diany Abu-Jaber "Język Baklawy". Autorka opisuje w niej przesycone smakami, aromatami wspomnienia. Każdy rozdział poprzeplatany jest przepisami a
Cytryna&Co.powrotem do domu i użyłam do obiadu. Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 większy burak 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku sok z połowy cytryny pół pęczka koperku 100 g pleśniowego koziego sera sól pieprz 4-5 łyżek oliwy extra virgin (przepis na 2 duże porcje) Buraka myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, dokładnie go zamykamy i pieczemy(...)barszczu. Bezsensowne jest pieczenie jednej sztuki tego warzywa. Pestki dyni prażymy do zrumienienia, odstawiamy do ostudzenia. Do blendera wrzucamy upieczonego, obranego buraka, pestki dyni, czosnek, wlewamy sok z cytryny, oliwę, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy pulsacyjnie tak długo, aż powstanie z tego nie za gładka masa, chodzi o to, żeby były wyczuwalne w konsystencji poszczególne części pesto. Od razu
KardamonovyMasło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pomarańcze i cytrynę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem. Z obu pomarańczy i połowy cytryny zetrzeć skórkę. Z połowy pomarańczy wycisnąć sok. Jajka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do puszystej masy dodać stopione masło, wyciśnięty sok z pomarańczy i skórkę startą z pomarańczy i cytryny. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Mąkę wymieszać(...)minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, aby wypadła i ostudzić na kratce. Ostudzoną babkę polać lukrem (cukier puder wsypać do garnuszka, dolać odrobinę wody i podgrzać ucierając) i udekorować małymi kawałkami pomarańczy lub/i kwiatami. Uwagi: Ja babki nie polewam lukrem, tylko wykorzystuję mały pędzel. Najpierw smakuję lukier na górze, a później robię zacieki na bokach
Passions hobbies lifekurczaka. Wyjmujemy mięso z rondla, zmniejszamy ogień i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Wkładamy nasze podsmażone mięso i całość podlewamy bulionem wymieszanym z miodem. Dodajemy zioła prowansalskie i sok z cytryny. Chwilę dusimy pod przykryciem, po czym dodajemy musztardę (lekko mieszamy). Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości mięsa (czas zależy od użytego mięsa). Co jakiś czas polewam(...)sosem. Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli. Jeszcze chwilę dusimy. Jeśli zajdzie taka potrzeba nasz sos można lekko zagęścić (niedużą ilość wody mieszamy z połową łyżeczki mąki ziemniaczanej, wlewamy do sosu, chwilę dusimy). S macznego
Słodkie okruszkisuszone pomidory w oleju 1 łyżeczka masła sól Składniki na surówkę: ogórek małosolny śmietana 12 % koper pieprz Przygotowanie: RYBA W PANIERCE Fileta z dorsza porcjujemy na kawałki. Skrapiamy rybę cytryną doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy na 15 minut. Pestki dyni, słonecznika i pietruszkę rozdrabniamy przy pomocy blendera. Łączymy wszystko z parmezanem, wiórkami kokosowymi oraz mielonymi migdałami. Rybę obtaczamy kolejno(...)panierce orzechowo – pietruszkowej. Opanierowane kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170º C. PUREE ZIEMNIACZANO – POMIDOROWE Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy 4 plasterki suszonych pomidorów oraz masło. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. SURÓWKA Z OGÓRKA MAŁOSOLNEGO Ogórka tniemy na plastry przy pomocy obieraczki. Serwujemy ze śmietanką
Kierunekuchniazmiksować w blenderze. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z połowy. Do rozmieszanego sera dodajemy wszystkie pozostałe składniki: jajka, cukier, olej, aromat waniliowy, skórkę i sok z cytryny i budyń. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, masa powinna być jednolita i dobrze wymieszana, ale nie należy jej za bardzo napowietrzać (tzn. długo miksować na wysokich obrotach miksera). Gotową masę serową(...)Możemy teraz przygotować masę na brownie. Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Mieszamy
Ciastkozercyogień, Z - ziemia, M - metal, W - woda, D - drewno Podpraż na suchej patelni szklankę płatków owsianych (może też być mieszanka płatków owsianych i jęczmiennych). O: Zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj podprażone płatki (jeśli wolisz nie prażyć płatków, dodaj je w przemianie Metalu). Z: Wsyp garść pokrojonych daktyli, dodaj 1 lub 2 pokrojone gruszki ze skórką, trochę migdałów ze skórką - pokrojonych(...)łyżki wiórków kokosowych, szczyptę cynamonu, łyżeczkę sklarowanego masła (jeśli wolisz użyć świeżego, dodaj je po ugotowaniu). M: Włóż plasterek imbiru. W: Dodaj szczyptę soli morskiej. D: Kilka kropel cytryny. O: I szczyptę kurkumy. Gotuj na małym ogniu od 10 do 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Po ugotowaniu można dodać łyżkę masła (Z) źródło: klik
Słodkie inspiracjemleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła, miękkiego 1 puszka ananasa w plastrach (pokrojonych na mniejsze kawałeczki) opcjonalnie: sok z cytryny do smaku wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń z mąką oraz żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje(...)ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy. dodatkowo: ok. 25 szt. herbatników ok. 125 mieszanki likieru kokosowego z wodą (proporcje wg uznania) polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Do blaszki wkładamy jeden blat ciasta. Rozsmarowujemy na nim masę czekoladowo bakaliową. Przykrywamy drugim blatem, na którym równomiernie rozsmarowujemy masę z ananasem. Układamy
Domowy Smak Jedzeniakaparów garść czarnych oliwek 4 filety anchois kilka pomidorów koktajlowych 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka listków świeżej bazylii gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny pieprz Sos: sok z 1 cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 ząbek czosnku, otarty 60 ml oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz Pieczone ziemniaki: 6 ziemniaków 1 łyżeczka ostrej(...)łyżeczka ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka oleju * PRZYGOTOWANIE Sos Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Pieczone ziemniaki Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w ósemki, dodaj olej oraz przyprawy i wymieszaj w misce. Ułóż na blasze i piecz do miękkości w 200°C (powinno to zająć 20-25 minut). Sałatka
Food SquareTarta brokułami Składniki na ciasto : 25 dkg mąki pół kostki zimnego masła 3 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko Składniki farszu : 30 dkg brokułów - same koronki , bez ogonków posiekany por bez liści lub 1 cebula pokrojona w piórka 2 świeże pomidory świeża natka pietruszki(...)śmietany 18% ( jeśli ktoś woli może też być 30% ) 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej odrobinę soku z cytryny 30 dkg utartego sera żółtego Wykonanie : Na stolnicy zagnieść wszystkie składniki ciasta (masło powinno być pokrojone w paseczki ). Kruche ciasto przenieść do foremki tarty uprzednio posmarowanej tłuszczem
Aromatyczne Podróżełyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego na tarce pieprz sól Przygotowanie: Pstrąga oczyścić z łusek i ości, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Z sosu sojowego, cytryny, miodu, mleczka kokosowego i imbiru rozmieszać sos, który wlać do naczynia żaroodpornego i położyć na nim rybę skórą do góry, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić naczynie(...)stopni C na 15 - 20 minut. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub tak jak u mnie: W garnku o grubym dnie zagotować 1,5 szklanki lekko osolonej wody i wsypać 3/4 szklanki ryżu. Gotować pod przykryciem 9 minut (nie mieszać), ale unosić co pewien czas pokrywkę by ryż nie wykipiał. Po ugotowaniu wymieszać, przykryć i odstawić
Kuchcik gotujekonfitury mirabelkowej, malinowej lub z czarnej porzeczki wiórki kokosowe i orzechy do ozdoby Przygotowanie: ciasto: Obydwie mąki mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka, posiekane masło oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Zagniatamy ciasto które odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie(...)dżemem , a n a niej układamy piankę ,którą robimy jak poniżej. pianka: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z tężejącą galaretką ( galaretkę rozrabiamy w 1 szklance wody, studzimy) Mazurka wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny aby pianka stężała, dopiero wtedy możemy nasz mazurek dekorować orzechami i prażonymi wiórkami kokosowymi
Bon appetit mon amiekrupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Sałatka: 3 garście czerwonych winogron 1/2 szklanki płatków migdałów 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka natki pietruszki 5 łyżek soku z cytryny 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką(...)większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 2. Filet gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przy pomocy widelca rwiemy na małe kawałki. Winogrona kroimy na pół, natkę siekamy. 3. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy razem w misce. Mieszamy do połączenia składników. 4. Gotową
Szefowa kuchnidużo mniej), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze części (jeżeli jest zamrożona, można zrobić to już po usmażeniu ryby). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie w mące pszennej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć rybę na półmisek lub inne przygotowane naczynie. Obrane marchwie, seler(...)grubych oczkach, dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i wyłożyć na patelnię na tłuszcz po rybie. Dodać przyprawy ( listki laurowe, paprykę słodką, sól, cukier), ocet i przecier pomidorowy. Podlać wodą i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszać i podlewać wodą, aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby dodać więcej przypraw, ale wedle własnego smaku. Gdy warzywa są gotowe, wyłożyć
W kuchni u Monikidokładnie umyjcie i nie obierajcie ich – zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach, delikatnie posólcie i odstawcie na sicie, aby puściły wodę. Po 10-15 minutach dokładnie je odciśnijcie. Woda z ogórków tylko niepotrzebnie rozrzedziłaby sos. Zetrzyjcie na tarce umyte rzodkiewki. Usiekajcie drobno garść kopru i zielonej pietruszki. Ogórki małosolne bardzo drobno pokrójcie, lub zetrzyjcie na tarce – jak rzodkiewkę(...)wlejcie jogurt (o jogurtach greckich więcej przeczytacie TUTAJ ), wyciśnijcie do niego obrany z łupinek czosnek. Wrzućcie odciśnięte ogórki, rzodkiewkę i zioła, doprawcie do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóżcie całość do miseczki w której będziecie podawać tzatziki na stół i schłodźcie mocno w lodówce. Najlepsze jest zimne. My pochłonęliśmy tą porcję w 4 osoby, do grillowanych kurzych
Karo in the KitchenRyż przepłukać na sitku, wsypać na wrzątek, posolić i gotować 35 minut - W garnku z grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę - Soczewicę przepłukać na sitku, dodać do garnka, gotować 5 minut - Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć gniazda nasienne i posiekać w słupki - Marchewkę obrać i posiekać w słupki(...)wszystkie przyprawy dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 7 minut - Do ryżu dodać pozostałą oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć dal z soczewicy, skropić go sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnatortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na spodzie ciasteczka, schłodzić. Spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Twaróg, mascarpone, mąkę, jajka, skórkę i sok z cytryny krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać masę na podpieczony spód. Piec w 175 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec jeszcze(...)się zetnie. Wystudzić w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Listki bazyli i 50 ml kremówki zmiksować na gładką masę, przecedzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić i ostudzić. Dodać do bazylii, wymieszać. Gdyby zrobiły się grudki, można całość lekko podgrzać. Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, powoli wlewać ostudzoną śmietankę z bazylią
Pożeraczka, czyli raz adobrze