woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:832/1096)

Jabłecznik królewski 156

ognia i do gorących wsypać cukru wg.uznania i suchą galaretkę wraz z żelatyną. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki i żelatyny. Wystudzony biszkopt nasączamy np.zimną herbatą posłodzoną z odrobiną cytryny. Wylewamy na biszkopt przestudzone jabłka. Robimy krem: -1/2 l mleka -budyń waniliowy -kostka masła  -szklanka cukru Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem na puszystą(...)budyniu. Zalecałabym ręczne ucieranie, a jeżeli mikserem to na wolnych obrotach, żeby nam masa nie zrzedniała Gotowy krem wyłożyć na jabłka. Polewa: -pół kostki margaryny -4 łyżki cukru -łyżka wody -2 łyżki kakao Składniki polewy podgrzać w garnku do wrzenia ( nie gotować!) i ciągle mieszając ostudzić. Oblać ciasto zimną polewą. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Kulinarne przemyslenia
Pieczona kukurydza z czosnkiem, masłem i rozmarynem 245

sól morska świeżo mielony pieprz Kukurydzę oczyszczamy z zewnętrznych liści i wąsów. Każdą kroimy na pół (można też odciąć końce). Połówki kukurydzy wkładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i drobno posiekanym rozmarynem. Jeśli lubimy, posypujemy kukurydzę płatkami chilli. Do miękkiego masła wyciskamy ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Smarujemy każdy kawałek kukurydzy po wierzchu. Wkładamy(...)termoobiegu) na 20-25 minut. Aby lepiej się jadło kukurydzę, można przed pieczeniem nabić kawałki kukurydzy na drewniane patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej przez 1-2 minuty w wodzie). Post Pieczona kukurydza z czosnkiem, masłem i rozmarynem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sernik z musem cytrynowym i bezikami 219

stopni, do zarumienienia. Przestudzić. Składniki na masę serową: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 ml śmietany kremówki 30% 3 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować tylko do połączenia. Masę serową przelać na spód. Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 160 stopni przez około 45-50 minut(...)cytrynowy: 275 g śmietany kremówki 30% 125 g serka macsarpone 2,5 łyżeczki żelatyny 7-8 łyżek cukru pudru odrobina szafranu lub żółtego barwnika spożywczego Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odłożyć do napęcznienia. Później podgrzać ją w mikrofalówce lub na kuchence, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Przestudzić i wymieszać z sokiem cytrynowym. W misce umieścić kremówkę i cukier, ubić

Domowa cukiernia Ewy
BURGERY Z BATATÓW I KASZY JAGLANEJ 169

tego przepisu , pomidor, czerwona cebula SOS RANCZERSKI 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1/2 ząbka czosnku 1 płaska łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego  sól GUACAMOLE 1 dojrzałe awokado 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z limonki sól i świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE GUACAMOLE: awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą(...)RANCZERSKI: czosnek ścieramy na tarce i łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami. Pomidora kroimy w plastry, cebulą w cienkie krążki. Soczewicę wkładamy do rondelka i zalewamy 1 szklanką wody. Lekko solimy, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Przykrywamy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do miękkości i całkowitego odparowania płynu, przez około 5 minut

cool and minty
SOS CHRZANOWY DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN - 5 sposobów 145

rzodkiewką. Nic nie równa się ze smakiem domowego sosu chrzanowego. Polecam pięknie :) CHRZAN TARTY ZWYKŁY 400g korzenia chrzanu jak najdrobniej ścieramy na tarce, rozprowadzamy około 1 szklanką zimnej wody, dodajemy 2 płaskie łyżki cukru i 2 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy przekładamy do słoiczka i zakręcamy. Tak przygotowany sos chrzanowy przechowujemy w lodówce. Wykorzystujemy do przygotowania majonezu chrzanowego, różnego rodzaju sosów(...)CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN SKŁADNIKI : ok. 200g korzenia chrzanu, utartego 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu sól, sok z cytryny, cukier puder do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Jajka ścieramy na tarce z małymi oczkami, dodajemy śmietanę, majonez i przyprawy - ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy starty chrzan, wszystko dokładnie mieszamy

Moja Książka Kucharska
Galaretka z szynką i marchewką 171

pietruszkę i pora zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, dodajemy przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut, na ostatnie 5 minut dodajemy brokuła, którego po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do szklanego podłużnego naczynia wkładamy posiekaną szynkę, plasterki marchewki, pokrojonego brokuła, szynkę, posiekaną(...)zalewamy gorącym wywarem i czekamy, aż wystygnie. Następnie wstawiamy naczynie do lodówki by zawartość stężała tworząc galaretkę z szynką i marchewką. Gdy galat stężeje kroimy w kostkę, podajemy z cytryną udekorowany natką pietruszki. Smacznego The post Galaretka z szynką i marchewką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka imprezowa z grillowanym kurczakiem i warzywami 166

gotowane i surowe oraz ryż. Sałatka jest pyszna. Przygotowanie sosu – ząbki czosnku posiekać drobno, wrzucić do moździerza i utrzeć. Dodać również ocet winny, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos chilli, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na później. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz oregano, bazylią, tymiankiem, papryką słodką i ostrą(...)Grill elektryczny rozgrzać i położyć kawałki kurczaka. Smażyć aż mięsko będzie przepieczone. Zdjąć z grilla i zostawić, żeby ostygło. Makaron ryżowy połamać na drobniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić makaron do dużej miski. Przygotowanie szparagów – szparagi umyć, jeśli mają twarde końcówki to je wyrzucić. Ja miałam młode

Kuchnia Pokoleń
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Monika z bloga Z chaty na końcu wsi +LP 155

więc taki z dodatkiem niebieskiego i dołożyłam niebieską tkaninę.  STYLIZACJA DANIA   Po zwinięciu rolady wypełnionej masą porządnie ją schłodziłam. Do przekrojenia użyłam ostrego noża zamoczonego w gorącej wodzie - dzięki temu uzyskałam niemal idealnie równy i wyrazisty przekrój. Długość rolady dopasowałam do wielkości talerza, pozostałą część wykorzystałam na ujęciach z kawałkiem ciasta na talerzyku.  Ponieważ nie mam specjalnych(...)ciast sprzętu postawiłam na prostotę. Czyli wykorzystałam końcówkę z małym, okrągłym otworem i zrobiłam na wierzchu coś w rodzaju cienkiego makaronu - finalne bardzo fajny efekt, a naprawdę mało zabawy :) Cytrynę pokroiłam w cieniutkie plasterki i ułożyłam dość gęsto na wierzchu, aby jeszcze bardziej zaakcentować kolor i oczywiście smak mojej rolady :)  OŚWIETLENIE SCENY   Zdjęcia robiłam w jasny, słoneczny dzień

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto marchewkowe z nutą cytrusów 161

minimum 5 minut, by napęczniała.  Schłodzoną śmietankę, serki mascarpone, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną masę. Do ubitej masy dodać pozostały sok pomarańczowy i skórkę z cytryny i pomarańczy, delikatnie wymieszać. Żelatynę podgrzać (u mnie w mikrofali), wymieszać by się rozpuściła. Do żelatyny dodać 2 łyżki kremu, wymieszać i całość wlać do przygotowanego kremu, wymieszać. Kremem przełożyć ciasto(...)wierzchu i boków ciasta). Przełożone ciasto delikatnie docisnąć, obsmarować pozostałym kremem boki i wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki, by krem dobrze stężał. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, przestudzić i delikatnie tężejącą wylać na wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, by galaretka dobrze zastygła

In my kitchen
JAJKO W KOSZULCE POD SZPINAKIEM 126

sól  pieprz sos holenderski:  2 żółtka 50 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny  sól biały pieprz  Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Stopniowo dodajemy rozpuszczone, gorące masło, cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.  Tosty zapiekamy w piekarniku(...)patelni z łyżką masła obsmażamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na każdą kromkę wykładamy szpinak i układamy na talerzu. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę octu.Zmniejszamy ogień aby woda nie bulgotała, robimy łyżą wir i rozbijamy w wodzie jajko- po 2 minutach wyjmujemy z wody ( do ugotowania jajka w koszulce możemy użyć specjalnych

KuchcikoweLove
Pączki wiedeńskie 140

masła 20 dag mąki pszennej 4 jajka szczypta soli 1 szklanka wody olej do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Gotujemy 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Studzimy.   Ciasto miksujemy wbijając kolejno jajka.  Przekładamy ciasto do szprycy cukierniczej(...)wyciskamy porcje ciasta, formując gniazda. Smażymy po 4 min z każdej strony.  Przekładamy na bibułę, aby osączyć nadmiar tłuszczu.   Na lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny.  Lukrem dekorujemy przestudzone gniazda

Pyszności Słodkości
Cytrynowa Pianka na biszkopcie 263

łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 gr śmietanki 30 % lub 36 % 3 opakowania galaretki o smaku cytrynowym ( lecz równie dobrze można zrobić inny smak) plasterki cytryny - do dekoracji Wykonanie : Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo małymi porcjami mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia w dalszym ciągu mieszając. Prostokątną blaszkę najlepiej wysmarować mocno(...)Przelać na blaszkę przygotowaną masę i piec przez 20 minut w temperaturze 170*C Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić 2 cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i pozostawiamy ją do wystygnięcia Schłodzoną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach aż zesztywnieje i zgęstnieje. Gdy galaretka zacznie tężeć wlewamy powoli galaretkę do ubitej śmietany stale mieszając. Masę wylewamy

W Moim Magicznym Domu
JAJKO W KOSZULCE, NA TOSTACH ZE SZPINAKIEM I SOSEM HOLENDERSKIM 166

sól  pieprz sos holenderski:  2 żółtka 50 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny  sól biały pieprz  Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Stopniowo dodajemy rozpuszczone, gorące masło, cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.  Tosty zapiekamy w piekarniku(...)patelni z łyżką masła obsmażamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na każdą kromkę wykładamy szpinak i układamy na talerzu. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę octu.Zmniejszamy ogień aby woda nie bulgotała, robimy łyżą wir i rozbijamy w wodzie jajko- po 2 minutach wyjmujemy z wody ( do ugotowania jajka w koszulce możemy użyć specjalnych

KuchcikoweLove
Rustykalna tarta owsiana z jabłkami i cynamonem 188

jabłkami, cynamonem oraz miodem. Kwintesencja jesieni! Składniki : owsiane ciasto 200 g płatków owsianych 100 g otrębów owsianych 200 g masła 4 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli  Płatki owsiane wraz z otrębami zmielić w malakserze na mąkę. Zimne masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią(...)minut. warstwa jogurtowa  mały jogurt naturalny 1 jajko  1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki połączyć przy pomocy rózgi kuchennej. warstwa jabłkowa 3-4 średniej wielkości jabłka 1/2 cytryny 2 łyżki płynnego miodu łyżeczka cynamonu Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z 1/2 cytryny. Polać miodem

Kuchnia Ellie
Miód imbirowy z cytryną i chili 127

naturalnego miodu  - 40g świeżego imbiru - 1/2 cytryny - 1 łyżka cukru - dwie szczypty chili  Imbir obieramy ze skórki i ucieramy na małych oczkach tarki. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy łyżkę cukru. Całość wstawiamy na mały ogień, często mieszając. Gdy tylko masa nam się zagotuje, ściągamy ją z gazu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimną maź mieszamy wraz(...)Roztwór przechowujemy w lodówce w szczelnym naczyniu, słoiku. Stosowanie: Profilaktycznie jako kurację przeciw przeziębieniową  - 1 łyżka rano lub wieczorem. Ja zjadam bezpośrednio z łyżki lecz można wymieszać z wodą lub z herbatą (nie należy mieszać miodu z wrzątkiem, max temp wody nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza, w innym wypadku miód traci swoje właściwości) Podczas choroby (przeziębienie, katar, infekcje

upichcona
Świdry z pesto z rukoli i zielonej papryki z kurkami 201

zielona papryka (bez gniazda nasiennego) 80 g migdałów bez skórki (mogą być płatki) 80 ml oleju migdałowego (oliwy lub innego dowolnego oleju) 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki oregano 2 czubate łyżki sera Grana Padano (lub Parmezanu) 100 g świeżych niewielkich kurek 1 łyżeczka klarowanego mała gruby makaron Makaron ugotować(...)zmiksować z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać powstałe pesto. Kurki oczyścić i poddusić na klarowanym maśle, dodając pod koniec sól i świeżo mielony pieprz. Makaron odcedzić, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze. Udekorować serem Grana Padano, kurkami i świeżo mielonym pieprzem. Danie podawać ciepłe

Czerwień i błękit
Zupa pomidorowa z rybą, cukinią i świeżym ziołami. Giancarlo Russo i Philipiak Milano. 176

byłby on używany, czy byłby najpiękniejszą ozdobą naszej kuchni! Przyznajcie, wygląda cudownie!?! Podczas warsztatów przygotowanych zostało kilka dań - zupa z żabnicy z warzywami, mule na parze z sokiem z cytryny, szparagi na parze czy chociażby miętowe naleśniki z malinami i malinowym dressingiem - z tego co zauważyliśmy naleśniki podbiły serca wszystkich - były przygotowane na patelni groszkowej bez tłuszczu! Nam bardzo spodobała(...)tłuszczu - jest bardzo świeża w smaku i pyszna! My dziś troszkę ją zmienimy i mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba!  Składniki: 700 ml passaty pomidorowej, 500 ml wody, 1 średnia marchewka, 1 większa szalotka, 1/2 mniejszej cukinii zielonej, 1/2 mniejszej cukinii żółtej, 300 g świeżego dorsza, 70 g zielonego groszku, świeże zioła - bazylia, bazylia grecka, estragon, natka pietruszki

Plate of Joy
Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami 137

szparagi (bez główek) wrzucamy na osoloną wrzącą wodę na 4 min. Główki dorzucamy po 3 minucie, tak żeby tylko lekko się podgotowały. Po 4 minutach odcedzamy i zalewamy zimną wodą, żeby zakończyć proces gotowania. W tym czasie mamy już pewnie gotowy makaron, który również odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Do zrobienia pozostaje sos. W małym rondelku(...)sekund podsmażamy na nim wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy śmietanę i dosypujemy parmezan. Mieszając czekamy aż rozpuści się ser. Solimy i pieprzymy do smaku. Można również dodać soku z cytryny. Do sosu dodajemy pokrojone suszone pomidory. Gotujemy 2 minuty i dodajemy do makaronu wraz ze szparagami. Przygotowanie zajmuje ok 20 minut i mamy fantastyczny obiad … Powodzenia ! The post Makaron

Kulinarna Patilogia
Mazurek dla początkujących 158

stopni, spód ciasta ponakłuwać widelcem, piec ok. 15-18 minut, wystudzić w foremce. Masa: Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej (miska z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą) i lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Masę wyłożyć na ciasto, stuknąć foremką kilka razy o blat żeby masa równo się rozlała i wstawić na kilka godzin do lodówki(...)okruchami ciasta.  Żywymi kwiatami przybrać tuż przed podaniem lub przybrać kwiatami kandyzowanymi *   * Jak zrobić kandyzowane kwiaty lub płatki? 1 białko jajka roztrzepać z kilkoma kroplami soku z cytryny i przy pomocy pędzelka delikatnie posmarować kwiaty, a następnie delikatnie posypać bardzo drobnym cukrem.  Wysuszyć na papierze do pieczenia w temperaturze pokojowej (1 dzień) lub w piekarniku (40 stopni

SzczyptaSmaQ
MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO 179

czosnkiem.   W woku  zagotować bulion lub wodę wraz z dodatkami, dodać 4 ziarenka pieprzu  na wrzący bulion włożyć mięso. W razie potrzeby wlać więcej bulionu lub wody, tak aby prawie całe mięso było przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu okolo 40-50 minut do miękkości.Gotowe mięso przelożyć na talerarz i polać sosem piernikowym...zdecydowanie(...)100g piernika pół cebuli 2 ząbki czosnku kilka suszonych śliwek 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki wywaru warzywnego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła sok z cytryny sól biały pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać śliwki, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem. Sałatka z kopru włoskiego Jest

w mojej kuchni
Desery truskawka i gruszka. 205

Gotujemy, na małym ogniu, aż utworzy się klarowna galaretka. Frużelina powinna być półpłynna ,a owoce całe. W zależności od tego ,czy  owoce są świeże albo mrożone ilość dodanej wody jest różna. Jeżeli lubimy można do gotowania dodać trochę cynamonu, goździków, wanilii i alkoholu. Frużelina jest gotowa do spożycia. Ja lubię ciepłą z lodami ,ale smaczna też jest zimna(...)innych owoców. Wykwintna gruszka w stylu francuskim. Składniki.  2 gruszki 2 cm korzenia imbiru 200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej 75 ml whisky lub brandy ½ cytryny 1 pomarańcza 2 łyżeczki masła Kawałek laski cynamonu 125 ml słodkiej śmietany i jogurtu Wykonanie. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny-osobno. Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym

Kulinarny karnet Christophera
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 181

soli Wykonanie. Mąkę przesiać do miski. W środku maki rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, dolać letnie mleko, przysypać lekko mąką i odstawić na 30min. Jajka wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dodać skórkę cytrynową ,sól i wlać wszystko do mąki z rozczynem. Ciasto wyrabiać  ,aż powstaną pęcherzyki powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać ciasto(...)każdej strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Miód , cukier i sok cytrynowy wlać do rondelka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i syrop będzie gęsty . Na Tłusty Czwartek  ,smażone rozetki. Propozycja trochę lżejsza , co nie znaczy ,mniej atrakcyjna

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona kukurydza z ziołowo orzechową posypką. 169

pietruszki 1 łyżka oregano świeżego 2 łyżki orzechów laskowych 1 ząbek czosnku 1 limonka sól ,pieprz Wykonanie. Pietruszkę , oregano , chilli i orzechy posiekać. Dodać skórkę otartą z limonki lub cytryny. Roztopić masło ,dodać mieszankę ziołową i wymieszać. Liście wokół kolby rozchylić, posypać solą pieprzem i obłożyć maślaną masą . Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 20-25 minut w temp.180 stopni(...)lubimy kukurydzę. Z upieczonej kukurydzy zdejmujemy liście i kroimy na kawałki lub obgryzamy całą. Rada. Zbyt długie gotowanie, pieczenie kukurydzy powoduje ,że robi się znowu twarda, podobnie jak solenie wody na początku gotowania

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z tuńczykiem i pomidorami. 201

łyżki masła 1 łyżka oregano Warstwa z tuńczykiem 40 dag sera twarogowego 4 łyżki śmietany  30 dag tuńczyka w oleju  z puszki  sol, pieprz, sok z cytryny do smaku 4 łyżeczki żelatyny Warstwa pomidorowa 500 ml przecieru z pomidorów sól, pieprz, chilli , cynamon 5 łyżeczek żelatyny Do dekoracji oliwki bazylia Wykonanie. Krakersy rozdrobnić blenderem ,dodać stopione masło(...)tortownicy 21cm,ubić łyżką i wyrównać. Mamy kruchy spód sernika. Do miski włożyć ser, śmietanę ,osączonego tuńczyka i przyprawy do smaku.Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej ,przegotowanej wody, dodać 2 łyżki masy tuńczykowej, wymieszać i wlać do pozostałej masy, dobrze wymieszać. Wyłożyć na spód z krakersów i wstawić do lodówki do stężenia. Przecier z pomidorów wymieszać z przyprawami. Połączyć

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg z patelni z masłem czosnkowym, surówką z kapusty oraz pieczonymi ziemniaczkami 159

rozpływającego się masła czosnkowego jest po prostu nieziemski. Do tego aromatyczne, chrupiące ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty – najlepszy zestaw. Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi (oczyszczone) 1 spora cytryna mąka sól pieprz ok. 1-2 łyżki sosu sojowego przyprawa do ryb (opcjonalnie) masło klarowane (do smażenia) Masło czosnkowe: ok. 2-3 łyżki masła 2 ząbki czosnku Surówka(...)tarce o grubych oczkach. Kroimy w cieniutkie plasterki pora i wszystko razem mieszamy dodając olej i doprawiając do smaku cukrem, solą i pieprzem. Pstrągi: Oczyszczone pstrągi myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie ryby solimy i posypujemy pieprzem (w środku i na zewnątrz), skrapiamy sosem sojowym i wcieramy. Możemy doprawić pstrąga przyprawą do ryb. Na koniec delikatnie

MyCookBook.pl
Łosoś pieczony w białym winie, cytrynie i koperku 179

klatkach. Łososie hodowlane karmione są paszą z antybiotykami, aby uchronić ryby przed bakteriami i pasożytami rozwijającymi się w ich odchodach (ciasne klatki nie pozwalają na filtrację i swobodny przepływ wody. Astaksantyna to barwnik nadający mięsu łososia hodowlanego pomarańczowo-czerwoną barwę. Łososie dziko żyjące spożywają plankton i skorupiaki - to właśnie te składniki ich diety są odpowiedzialne za ich “łososiowy” kolor(...)tłuszczu, 2,7 g węglowodanów oraz 0,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 350 - 400 g fileta z łososia 150 ml białego, wytrawnego wina 1 cytryna 1 łyżka masła ½ pęczka koperku szczypta chili (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Łososia przekrawamy na dwa kawałki, delikatnie obsypujemy pieprzem, solą i chili (opcjonalnie). 2. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną

W kuchni Katie
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 211

składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się z nich takie niby kulki). Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodać lodowatą wodę. Ciasto uformować w kule, spłaszczyć, owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 min. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru na grubość około(...)190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki czerwonej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła W garnuszku umieścić 700 g agrestu, cukier i sok z cytryny. Postawić na małej mocy palnika, podgrzewać, mieszając cały czas, aż cukier się

moj przepis na
Karmelizowane żeberka z piekarnika 130

przygotowane żeberka mogą być naprawdę pyszne i wcale nie tak ekstremalnie “ciężkie” jakby nam się mogło wydawać. Najlepiej sprawdzą się żeberka pieczone . Nie polecam natomiast tych z wody, gdyż faktycznie one często opływają tłuszczem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia(...)karmelizowanych żeberek. 80 dkg surowych żeberek wieprzowych 15 dkg ananasa z puszki 2 łyżki musztardy 2 łyżki octu 3 łyżki miodu płynnego 5 łyżek ketchupu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 pełna łyżeczka soli 1/8 łyżeczka pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jak przygotować karmelizowane żeberka wieprzowe . Ananasa zmiksować, włożyć do miski. Do ananasa dodać musztardę, ocet

mecooks
Buraczane brownie z malinami 119

proszku do pieczenia łyżka kakao Składniki na masę: 5g żelatyny 600ml śmietanki 30%/36% 200g białej czekolady 200g ugotowanych buraków 200g malin + kilka sztuk do dekoracji sok z połowy cytryny lub limonki pół szklanki cukru pudru (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Buraki obieramy i blendujemy na gładko. Czekoladę roztapiamy wraz z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem (nie miksujemy(...)suche składniki. Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 25 minut w temp. 170. Studzimy.    Wykonanie masy: Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (ok. 40ml). Część śmietanki (200ml) zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, namoczoną żelatynę i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy na bok. Buraczki miksujemy na gładką masę. maliny przecieramy przez sito. Masę owocowo

Mania Wypiekania
Zupa z czerwonej soczewicy 🍜 149

zupę z soczewicy.  Zupa z czerwonej soczewicy rozgrzewająca i aromatyczna. W chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem  soku z cytryny lub octu winnego cudownie chłodzi. SKŁADNIKI: 300 gr. soczewicy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku  2 marchewki pokrojone w kostkę 1 łyżka koncentratu(...)kostkę 1 kostka bulionu warzywnego 1 łyżeczka soli 60 ml. oliwy z oliwek 2 łyżki octu 1 łyżka oregano pieprz  PRZYGOTOWANIE: 👌  Do rondla wrzucić  soczewicę, przykryc wodą i gotować przez 5 minut. Odcedzić soczewicę i powtórzyć proces jeszcze raz. 👌 cebulę i czosnek zeszklić na oliwie pod koniec dodając marchewkę. 👌 Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, liść laurowy, kostkę warzywną

RITA food channel
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem 150

wiosenny  dodatek do dań obiadowych. Składniki: 1 nieduża młoda kapusta 150-200 g parzonego boczku 1 cebula 1 czubata łyżeczka mąki krupczatki pęczek koperku 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki bulionu sól, pieprz 1 łyżeczka miodu/cukru 1 łyżka smalcu Wykonanie: kapustę obrać z zwierzchnich liści, przekroić na 4 części i poszatkować w 0,5 cm paski. Zalać bulionem(...)minut do miękkości  na rozgrzanej patelni z tłuszczem umieścić pokrojone w kostkę cebulę i boczek. Gdy cebula i boczek lekko się zrumienią wsypać mąkę, wymieszać i podlać wodą z gotowania kapusty. Wymieszać dokładnie, aż mąka się rozpuści. Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą, zagotować. Dodać soku z cytyny, skorygować ilość soli. Wymieszać z posiekanym koperkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek jajo 192

Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej (u mnie tortowa 450) - 50 g cukru pudru - 1 jajko - 50 g masła dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały w płatkach - rozpuszczona mleczna czekolada - konfitura z brzoskwiń i marakui + cukier puder Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję posiekane zimne masło oraz(...)spożywczą i odkładam do lodówki. Schłodzone ciasto wałkuję formułując kształt jajka. Z resztek ciasta robię cienki wałeczek, którym otaczam całe jajo oraz robię wzory wewnątrz. Przyklejam je smarując ciasto wodą. Całość ciasta dziurkuję widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia. Temperatura piekarnika:  200 °C Czas pieczenia:  około  10-15 minut (do lekkiego zarumienienia

Kuchnia co dnia
Likier imbirowy ( działa rozgrzewająco, poprawia apetyt, pomaga podczas przeziębienia ). 129

odstaw na 2 miesiące. Co kilka dni wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały, a cukier szybciej się rozpuścił. Po tym czasie trunek przecedź przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij cytryny. Otrzymany płyn przefiltruj przez filtr lub gazę. Rozlej do butelek, zakorkuj, naklej etykiety z opisem. Odstaw na co najmniej miesiąc w ciemne i chłodne miejsce, aby likier dojrzał. Po tym czasie(...)także, gdy chcesz się rozgrzać.   R ada : Aby otrzymać 750 ml alkoholu  45 % należy zmieszać 357 ml spirytusu 95 % z 420 ml przegotowanej i ostudzonej wody.   P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto drwala w wersji wegańskiej 153

margaryny roślinnej ewentualne oleju roślinnego 1 banan 150 g cukru 700-800 g jabłek 400 g daktyli bez pestek łyżka cukru waniliowego czubata łyżeczka sody oczyszczonej sok z cytryny (2 łyżki do skropienia jabłek) wierzch ciasta: 100 g oleju kokosowego 100 g cukru 250 ml mleka roślinnego (dowolnego) 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: OLYMPUS DIGITAL CAMERA Daktyle pokrój w drobną(...)zależności od upodobań obierz ze skórki lub nie i pokrój w kostkę nie większą niż 1 cm. Umieść jedne i drugie w dużej misce i zalej gorącą wodą z sokiem cytrynowym. Odstaw na chwilę (10-15 minut) OLYMPUS DIGITAL CAMERA Na puszystą masę utrzyj banana, cukier i olej/roztopioną margarynę, po czym przesiej do powstałej masy mąkę z sodą. OLYMPUS

greenscarf
Włoska babka ciambella 161

odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt. Następnie cały czas miksując dodawać powoli olej.  Masa powinna być puszysta i jednolita.  Dodać skórkę z cytryny i esencję migdałową. Następnie przesianą mąkę i zamieszać do połączenia. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć białka z masą jajeczną używając łyżki lub szpatułki(...)sprawdzając ciasto patyczkiem.W razie potrzeby  przedłużyć czas pieczenia .  Można ozdobić lukrem migdałowym i posypać prażonymi migdałami. Lukier cytrynowy 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki cieplej wody zmieszanej z esencją migdałową Wymieszać puder z wodą i esencją migdałową.  Jeśli lukier jest zbyt rzadki- dodajcie więcej cukru pudru, jeśli za gęsty dodajcie więcej wody

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kasza jaglana z jarmużem, marchewką, porem i suszonym pomidorem 216

trzymacie się zdrowo ??? My jak na razie odpukać tak, coś tam nosem pociągamy, ale popijamy acerole i miód z cytryną i imbirem i na razie dajemy radę :-). Jaglanka dziś u mnie, dawno nie było, a lubimy bardzo. Tym razem z jarmużem, marchewką, porem i pomidorem suszonym, do tego troszkę kurkumy dla zdrowia i smacznie było. Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki(...)porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej jarmuż marchewka kawałek pora suszone pomidory 1/2 łyżeczki kurkumy sól różowa olej kokosowy do smażenia Kaszę opłukałam pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewam 2 szklanki wody, wsypuję kaszę i gotuję do momentu, aż wsiąknie wodę, co jakiś czas mieszam, żeby kasza nie przywarła do garnka. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam

kruche babeczki
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM Z KASZĄ KUSKUS - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 236

bułki tartej-10g. pojemnik jogurtu naturalnego - 150g. 1 marchewka 3 łyżki posiekanego koperku-12 g. 1 duży ogórek konserwowy lub kiszony - 100g. sałatka ulubiona - 100g. sól pieprz sok z cytryny 0.5 szkl.bulionu warzywnego  ********************************************************* Mięso w miseczce doprawić solą i pieprzem,dodać białko i bułkę tartą.Z masy formujemy pulpety i gotujemy je w bulionie warzywnym z marchewką starta(...)jogurt naturalny oraz koperek 3 łyżki.Wymieszać.Całość podawać z kaszą kuskus ,posypać resztą zieleniny.,ogórkiem i sałatką.Smacznego!. Jeśli jest taka potrzeba zaklepać mają ziemniaczaną roztopioną z odrobiną wody :) (1 łyżeczka mąki  ziemniaczanej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Galareta wieprzowa 163

Nóżki oczyścić umyć i przełożyć do garnka. Mięso zalać zimną wodą i zagotować.  Wodę zlać, nalać świeżej i ponownie włożyć do niej opłukane nóżki.  Dodać sól (wodę lekko osolić), listki laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. 20-30 minut przed końcem gotowania - wrzucić (w całości) warzywa i obrany czosnek. Po ostygnięciu wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości(...)Wszystko z powrotem umieścić w wywarze, doprawić do smaku i zagotować. Całość przelać do salaterek/miseczek, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.   Galaretkę podawać kropioną sokiem z cytryny lub octem (np. winnym, jabłkowym

Di gotuje
26 przepisów z egzotycznymi owocami 125

Zima to idealny czas na wzmocnienie odporności organizmu! Jedzmy owoce, na zdrowie! Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Keks Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Owsianka(...)granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Świeża kukurydza z gremolatą Woda ogórkowo - cytrynowa Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Grzane wino z bakaliami Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniow y Owsianka na mleku z bananem i malinami Sorbet

Moja smaczna kuchnia
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 124

Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki/ćwiartki (jeśli są duże) i gotujmy w osolonym wrzątku do zupełnej miękkości – ok. 25 minut (mogą być nawet lekko rozgotowane). Odlewamy wodę i rozbijamy ziemniaki tłuczkiem, dodając w międzyczasie łyżkę masła, gałkę oraz dużą szczyptę soli. Powoli dolewamy mleko, ciągle rozbijając ziemniaki – aż do porządanej przez nas gęstości (im więcej mleka(...)wyjątkowo gładkie, warto zblendować je ręcznym blenderem. Próbujemy czy jest wystarczająco słone (po dodaniu mleka łagodnieje). Klopsiki podajemy na puree ziemniaczanym, możemy do nich podać także sałatkę (np. skropioną cytryną rukolę) lub, pozostając w śródziemnomorskich klimatach – sałatkę grecką . Całość posypałam świeżo mielonym pieprzem. Post Pieczone klopsiki z fetą i oregano pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kurczak z warzywami 164

Przyprawa do kurczaka (złocista)  Cebulka liofilizowana kupuję w KLIK Czosnek granulki  Imbir  Chilli  Zioła prowansalskie  Pieprz bałkański  Pieprz cytrynowy  Olej smakowy-cytryna bazylia  Sos sojowy ciemny  Sos Worcester  Warzywa mrożone (mieszanka chińska) (450 g) kupuję w KLIK Z piersi kurczaka ściągam skórę, myję je i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam(...)odstawiam na godzinę.  Po tym czasie mięso przekładam do woka i obsmażam, nie dodaje już żadnego tłuszczu. Jak mięsko dobrze się obsmaży, wsypuję mieszankę chińską , mieszam, warzywa „puszczą” wodę, jeśli jest mało można dolać trochę wrzątku. Duszę całość do miękkości warzyw.                                 Osobno gotuję

Takie tam pichcenie
Oponki ziemniaczane 296

ugotowanych ziemniaków 50 g świeżych drożdży pół kg mąki 2 jajka 50 g roztopionego masła 1/4 szklanki cukru 1 łyżka octu 2 łyżki wody Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać ziemniaki i drożdże przeciśnięte przez praskę, zrobić wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką lub filiżanką wykrawać kółka(...)zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.  Źródło/ Inspiracja: wypiekibeaty.com.pl

Domowa Cookierenka Agi
Tort na piracką imprezę 123

połączyć z serkiem. Krem do obłożenia tortu: Masło  z cukrem pudrem utrzeć na gładką,puszystą masę. Dodać ekstrakt i mleko. Do nasączenia używamy mocnej,zaparzonej herbaty z dodatkiem cytryny. Każdy blat należy nasączyć,posmarować kajmakiem i przełożyć kremem śmietanowym. Następnie z wierzchu i po bokach smarujemy ciacho kremem maślanym i obkładamy masą cukrową,na której układamy dekorację. Jeśli chcecie(...)uformujcie odpowiednio masę cukrową i gdy stwardnieje pomalujcie kakao rozpuszczonym w alkoholu (spokojnie-wyparuje) oraz złotą farbką.Dodajcie złote detale i gotowe. Piasek zrobiłam z poruszonych ciasteczek a wodę z piping żelu z dodatkiem barwnika.Na powierzchni ułożyłam 3 groźne, żelkowe krokodyle. Dookoła torcik obłożyłam drażami,miejscami robiąc z nich ściankę. Wiem,że nie wyszedł idealnie,ale mina moich gości

Wielki apetyt
[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 171

przepis własny Składniki (na 6 sztuk): 250 g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 nieduża czerwona cebula 1 nieduża cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, sok i skórka z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki płatków chilli, garść liści mięty posiekanych sól, pieprz Przygotowanie: Ser halloumi i czerwoną paprykę pokrój w dużą kostkę, cukinię w półplasterki, cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie oddziel(...)umieść w misce. W małej miseczce lub słoiku wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Polej nią warzywa i ser, wymieszaj i odstaw na 30 minut. 6 patyczków do szaszłyków namocz w wodzie. Wyjmij patyczki do szaszłyków z wody i ponabijaj na nie zamarynowane składniki, ja robiłam to w kolejności: cebula, ser halloumi, cukinia i papryka i tak do wyczerpania składników. Delikatnie posyp

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle na zielono 136

bazylia, garść rukoli,  ok. 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny. Przygotowanie: Rukolę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem 4 łyżek oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem do smaku. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli są świeże nie trzeba obierać ze skórki, jeśli są duże należy pokroić(...)łyżki oliwy podsmażamy cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy fasolkę i przykrywamy patelnię pokrywka. Tak podgrzewamy całość ok. 4 min. W tym samym czasie makaron gotujemy w lekko odsolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i dodajemy do pieczarek z fasolką. Na koniec dodajemy zmiksowaną rukolę, oliwki, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Całość doprawiamy dużą ilością zielonego pieprzu. Makaron podajemy z listkami

Moniki Smakołyki
Proste marynaty do ryb i owoców morza 166

Chrzanowo-musztardowa marynata Ta chrzanowo-musztardowa marynata jest bardzo uniwersalna. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju ryb i owoców morza. Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek ¼ szklanki świeżego soku z cytryny 1/8 szklanki śwież startego chrzanu sól koszerna i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać. Marynować ryby w tej marynacie do godziny. Po wyjęciu(...)grilla Składniki: ½ szklanki oliwy ¼ szklanki czerwonego wina ¾ łyżeczki soli czosnkowej ¼ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki przyprawy włoskiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka wody Przygotowanie: W misce połączyć wszystkie składniki. Wykorzystać do marynowania łososia, nie dłużej niż 2 godziny! Uniwersalna marynata do krewetek. Składniki: 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 zmiażdżony ząbek czosnku

naRuszcie
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 211

wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi 250 ml wina czerwonego Celebro  miód 40 ml cukier muscovado 2 łyżki imbir w proszku cynamon kardamon skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie:Herbatniki rozgniatamy na piasek. Łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi formę do tarty mocno dociskając. Wylepiamy tak dno i boki. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy i wylewamy na spód(...)schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wanilię mieloną lub cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ser mascarpone partiami, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wystudzoną żelatynę. Wykładamy to na spod naszej tarty. Wstawiamy do lodówki.W niewielkim garnku lub nawet na patelni podgrzewamy wino z miodem cukrem i przyprawami, które dodajemy do smaku

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania