maki pszennej 2 łyżki masła (roztopionego) żółtko 1/4 łyżeczki soli masa daktylowa: 200 g suszonych daktyli 100 g niesolonych pistacji (bez skorupek) 2 łyżki soku z cytryny do posmarowania: 25 g rozpuszczonego masła 1 łyzka cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Mleko umieszczamy w misce razem z drożdżami i cukrem, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły. Dodajemy pozostałe składniki ciasta, mieszamy(...)miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę by podwoiło objętość. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. W rondelku podgrzewamy daktyle z sokiem cytrynowym i odrobina wody. Powinny sie rozpaść na gładką masę. Mieszamy z posiekanymi pistacjami. Mieszamy składniki masy cynamonowej do smarowania. Ciasto wykładamy na blat obsypany mąką, odgazowujemy i rozwałkowujemy na spory prostokąt. Smarujemy masa
Dzieje kuchennej Wiewiórywitamin z grupy B , beta-karotenu , kwercetyny i antyoksydantów . Właściwości ogórka nie są za bardzo doceniane, a tymczasem to warzywo jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy . W większości składa się z wody, dzięki czemu ma właściwości nawilżające i świetnie gasi pragnienie. Dodatkowo działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Ogórek ze względu na swoje pH ma również właściwości odkwaszające organizm. Ogórek(...)innych warzywach i owocach. Zielony sok z jarmużu i ogórka Drukuj Porcje: 350 ml Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 100g jarmużu (3-4 duże liście) 1 ogórek 1/2 cytryny 1/2 limonki 2 jabłka Przygotowanie 1 Jarmuż rwę na mniejsze kawałki. 2 Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. 3 Jabłka kroję na mniejsze cząstki. 4 Jarmuż, ogórka i jabłka
Book of spellsgram mrożonych zielonych małży nowozelandzkich pół fenkułu 8 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku kawałek kiszonej limonki (około 3 na 3 cm, ewentualnie można zastąpić skórką cytryny) kilka plasterków papryki pepperoni garść świeżych listków bazylii i kolendry 2 łyżki klarowanego masła 250 ml białego wytrawnego wina świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: Jajka miksujemy z 3 łyżkami serka Apetina(...)dokładnie łączymy składniki. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę z quinoy i z tapioki, doprawiamy solą. Powinna powstać masa o konsystencji gęstego budyniu. W garnku zagotowujemy wodę z solą (jak na makaron), moczymy w niej przez chwilę łyżkę i jej krawędzią nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wrzątku (powinno się odkleić, w ten sposób powstaje kluseczka), czynność
Quinoa Raz!parze połączone w jednym przepisie. Pstrąg łososiowy Bataty Czosnek Mięta Rozmaryn Sałata rzymska Rzodkiewka Kiełki rzodkiewki Oliwa Sól Pieprz Bataty obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy je w wodzie lub na parze tak jak zwyczajne ziemniaki. Ja ugotowałem je na parze przykryte listkami świeżej mięty. Gdy bataty są ugotowane, przekładamy je na grilla. Doprawiamy rozmarynem. Możemy użyć oczywiście grillowej(...)pstrąga kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Gotujemy na parze przez 15 minut. Podajemy z sałatą ze świeżą rzodkiewką i kiełkami, skropione oliwą i sokiem z cytryny. W taki sposób można przygotować każdą rybę
MarcinChefłyżka cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 50 ml śmietany kremówki 36% Przygotowanie: Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć na sitku. Blenderem rozdrobnić truskawki z sokiem z cytryny i cukrem, pod koniec dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Banana rozdrobnić blenderem z sokiem i ekstraktem waniliowym. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wmieszać do masy bananowej(...)wsunąć równo po środku patyczki. Foremki z lodami wstawić na co najmniej 4 godziny do zamrażarki. Przy wyjmowaniu zamrożonych lodów z foremek, najlepiej delikatnie polać boki foremek ciepłą wodą. Zobacz również: Lody z herbatą Matcha
Kuchcik gotujeposłodzenia masy, - pół tabliczki gorzkiej czekolady, - 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie: Kaszę jaglaną zmielić razem z rodzynkami, esencją waniliową, wiórkami kokosowymi, gęstą częścią mleka kokosowego oraz sokiem z cytryny. Najlepiej żeby masa była gładka, wtedy ciasto nie będzie miało grudek. Spróbować masy, gdy jest za mało słodka dodać słodu, melasy lub syropu z agawy, dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Masę(...)nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez ok 30-40 minut. Jeśli ciasto będzie się za bardzo spiekało, trzeba zmniejszyć temperaturę. Czekoladę roztopić - na garnek z gotującą się wodą stawiamy miskę do której wkładamy czekoladę oraz olej kokosowy, mieszamy i szybko polewamy lekko ostudzone ciasto. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia, dopiero wtedy możemy je kroić, najlepiej jest je pozostawić przez
Co na wege obiad?czym odkładamy je na bok. Migdały lekko prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy w malakserze. Dorzucamy do nich czosnek, szczyptę soli, listki bazylii, parmezan i sok z cytryny. Miksujemy aż składniki się połączą a następnie dorzucamy groszek. Krótko miksujemy tak by groszek pozostał grudkowaty. Makaron gotujemy wg wskazówek na opanowaniu. Boczek kroimy drobniutko i powoli smażymy na łyżeczce oliwy(...)patelni tak by tłuszcz po boczku pozostał na patelni. Na patelnię przekładamy 3/4 masy groszkowej by się podgrzała. Jajko dobrze ubijamy z jogurtem. Gotowy makaron odcedzamy zachowując pół filiżanki wody, w której się gotował. Makaron musimy szybko wmieszać w groszek na patelni. Patelnię zdejmujemy z ognia, wlewamy masę jajeczną i mieszamy tak aby masa równo pokryła makaron. Jeśli trzeba dolewamy
Dzieje kuchennej Wiewióryinternetowej skarbnicy wiedzy wyczytałam, że warto ją łączyć z różnymi produktami, m.in.: oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem. Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało proste, ale za to meeega pyszne danie :) Składniki: 1kg pomidorów(...)jedna mała) 100g suchej cieciorki (przed ugotowaniem) pieprz, sól kminek natka pietruszki 2 ząbki czosnku olej do smażenia Musimy pamiętać, że ciecierzycę należy dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc (ok. 12 godzin). Możecie też użyć takiej z puszki. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości, a pod koniec gotowania lekko solimy. Odcedzamy. Z pomidorów usuwamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 5 kg czarnej porzeczki 2 ½ cukru lub mniej, do smaku sok z 1 cytryny Wykonanie Porzeczki obrać ,umyć. .Zasypać cukrem,wymieszać, zagotować. Na wolnym ogniu gotować około 1 - 2 godziny,mieszając od czasu do czasu.,do zgęstnienia dżemu.Dodac sok ,wymieszać. . Uwaga: dżem po wystygnięciu jeszcze bardziej zgęstnieje! Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk(...)zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania. Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 120ºC). Przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić. Odstawić
w mojej kuchniprzyrządzenia naszego dania. Falafeli spróbowałam też w Falafel Take Away Israeli Style przy ul.Jakuba 21. Tamtejsze kotleciki są ostrzejsze, mniejsze i podane z sosem na bazie soku z cytryny. Bardzo polecam obydwa lokale, jeśli chcecie spróbować nowych smaków w przystępnej cenie :) Dla tych, którzy chcą zmierzyć się z domową (jakże prostą!) produkcją falafelków podaję przepis poniżej :) Składniki : 300 g suchej(...)ząbki czosnku po pół łyżeczki: mielonej kolendry, cynamonu, kardamonu, chili i sody 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Dzień przed przygotowywaniem falafeli ciecierzycę należy zalać dużą ilością wody i odstawić na noc, aby napęczniała. Następnego dnia zmielić odcedzoną razem z cebulką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść masę. Dodać 2 łyżki wody. Przykryć masę i odstawić do lodówki
Chocolate Muffin Blogpapryki 150 dag śmietany 18% sól przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sok z cytryny olej siekany koperek Sposób wykonania: 1. Odmrożone filety kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w paseczki i paprykę i cebulę w kosteczkę. Na oleju(...)miękkości, lekko solimy. Na koniec dodajemy śmietanę i koperek. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. 4. Podajemy wedle uznania - z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Moje walijskie pichcenie
Kuchnia domowa Anibędzie ok. SKŁADNIKI: - 5 małych, świeżych ogórków - jogurt grecki owczy, jeśli nigdzie nie znajdziesz może być a'la grecki z marketu - kilka gałązek mięty cytrynowej - 4 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 50 ml oliwy z oliwek -sól, pieprz - ritsina w dowolnej ilości OGÓRKI PORZĄDNIE UMYJ i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i daj im odpocząć około(...)resztę składników i delektować się ritsiną. Ja delektowałam się ritsiną :) CZOSNEK UTRZYJ Z SOLĄ , miętę drobno posiekaj. Kiedy ogórek puści soki przełóż go na sito i porządnie odciśnij w wody, im więcej pracy w to włożysz tym lepsze będą tzatziki. DODAJ POZOSTAŁE SKŁADNIKI dobrze wymieszaj, przykryj folią śniadaniową i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, ale moim zdaniem najlepsze
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżeczki soli 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanka oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanka gorącej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć. Gorącą wodę dodać na samym końcu. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wlewać łyżką do połowy papilotki (muffinki dość dużo urosną). Piec w temp. 160-170stC około 10-15 min. Ciasto jest(...)suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na kratce). Składniki na masę: masło roślinne 3/4 szk. cukru pudru sok z połówki cytryny 6-7 łyżek kwaśnej lub słodkiej śmietany barwnik cukierniczy - zielony (szczypta) - ja używałam barwnika w proszku Wykonanie masy: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Dokładnie utrzeć masło z cukrem
Mania Wypiekaniaciecierzycę do miękkości. Niektórzy stosują też ciecierzycę z puszki ale jej nie próbowaliśmy. Gotową ciecierzycę miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Do masy dodajemy ząbek czosnku, sok z cytryny i pastę tahini. Jeżeli ktoś takiej pasty nie ma można ją zrobić samemu Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał. Potem studzimy sezam(...)łączymy z masą z ciecierzycy i razem jeszcze miksujemy blenderem aby połączyć. Na końcu dodajemy jeszcze suszone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy wodę z gotowania z ciecierzycy lub wodę mineralną albo dolewamy jeszcze trochę oliwy. Smacznego Przepis wykonany dzięki ręcznemu blenderowi marki Braun
Kuchenne Wariacjeząbek czosnku 1 cebula 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz przepis Nóżki oczyszczamy , sparzamy .Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy w osolonej wodzie przez 2 godziny . Dodajemy oczyszczoną włoszczyznę , cebulę i czosnek , a przed zakończeniem gotowania liście laurowe i ziele angielskie . Łączny czas gotowania wynosi około 3 godzin . Mięso wyciągamy(...)seler a następnie wszystko jeszcze raz mieszamy z wywarem . Doprawiamy solą i pieprzem , wlewamy do salaterek , studzimy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia . Podajemy na zimno skropione cytryną lub octem
Smakowite Daniaświeżych pieczarek 1 duża cebulka kwiat nagietka 3 łyżki kwaśnej śmietany olej sól,pieprz sok z cytryny szczypta tymianku łyżeczka bazylii 1 starte jabłko łyżeczka kolendry świeżo zmielonej ...na czubku noża imbiru Wykonanie(...)kostke,obsmażyć na złotawy kolor,dodać do duszących się pieczarek . Jabłko starkowac na tarce na dużych oczkach i dodac do pieczarek. (w czasie duszenia się grzybków można podlewać je wodą .)Doprawić przyprawami Po ok 20 min. duszenia dodać śmietane Na koniec dodać kwiat nagietka.Smacznego .... Ingredienti Funghi freschi
w mojej kuchniPyszny i bardzo elegancki sernik.Cudnie wygladal na wielkanocnym stole. Uswietni takze wszystkie inne swiateczne i rodzinne uroczystosci,takie jak chrzciny czy komunie.Sernik 3D,bowiem jest potrojnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Już kilka razy z przerażeniem stwierdzałam, że w te wakacje nie było u mnie jeszcze sernika na zimno. Po kilkuminutowym oburzeniu przechodziłam nad zagadnieniem do porządku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogniu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane.Następnie zupę zblendować (lub przetrzeć przez sito) na jednolitą masę. Do zblendowanej zupy dodać sól, cukier, ocet oraz 0,5 litra zimnej wody (jeśli zupa będzie zbyt gęsta) i zagotować. Zdjąć z ognia.Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Nie gotować.Podawać(...)przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki.Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskanią, choć myślę, że w sklepach arabskich jest możliwa do kupienia. Można ją skomponować samemu z takich przypraw: kurkuma, kardamon,cynamon, liść laurowy, kilka goździków, czarna suszona cytryna, kolendra - z proporcjami pewnie trzeba potrenować . Można też dodać odrobinę szafranu ) 2-3 łyżki stołowe rodzynek 1/2 ostrej papryki 2-3 łyżki stołowe oleju (nie oliwy) migdały bez skórki w płatkach(...)zetrzeć na tarce do sera Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Opłukany ryż, maggie, sól, rodzynki, przyprawę do kepsy i paprykę - wrzucić do szybkowara i wymieszać z cebulą i pomidorami Zalać całość wodą o opuszek palca powyżej poziomu ryżu. Zamknąć szybkowar i włączyć ogień na maxa. Gdy szybkowar zaczyna głośno gwizdać (to znaczy, gdy zawartość zaczęła się gotować) zmniejszamy palnik do minimum
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadowolne. Ja proponuję zestaw jesienny - ricotta, figi, szynka prosicutto oraz rukola. Pod koniec wpisu znajdziecie także inne smakowite propozycje. Ciasto na tradycyjną piadinę składa się z mąki, soli, wody lub mleka oraz smalcu. Powiem Wam szczerze, że nie znoszę zapachu smalcu i nie używam go w swojej kuchni. Na szczęście wiele przepisów na piadinę wykorzystuje oliwę i ja również(...)rukola kremowy kozi serek, plasterki gruszki, szpinak, miód kremowy kozi serek, grillowana lub pieczona papryka/cukinia, bazylia ser stracchino, mortadela, rukola, starty parmezan bresaola, rukola, wiórki parmezanu, odrobina soku z cytryny gotowana szynka, mozarella i pieczarki kremowy serek, wędzony łosoś, szpinak, sok z cytryny szpinak, tuńczyk odsączony z zalewy, pomidorki koktajlowe, ser feta karmelizowana czerwona cebula i gorgonzola nutella i banany
Chilli Czosnek i Oliwazupę z soczewicy. Zupa z czerwonej soczewicy rozgrzewająca i aromatyczna. W chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem soku z cytryny lub octu winnego cudownie chłodzi. SKŁADNIKI: - 300 gr. soczewicy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula drobno pokrojona - 1 ząbek czosnku - 2 marchewki pokrojone w kostkę - 1 łyżka koncentratu(...)warzywnego - 1 łyżeczka soli - 60 ml. oliwy z oliwek - 2 łyżki octu winnego - 1 łyżka oregano - pieprz - sól wg. uznania WYKONANIE: 👌 Do rondla wrzucić soczewicę, przykryć wodą i gotować przez 5 minut. Odcedzić soczewicę i powtórzyć proces jeszcze raz. 👌 cebulę i czosnek zeszklić na oliwie pod koniec dodając marchewkę. 👌 Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, liść laurowy, kostkę warzywną
Rita creativeCiasto znikało w mgnieniu oka. Doprawione waniliową nutą w postaci kieliszeczka Stanislav Vanilla Bean . Stanislav ten charakteryzuje się słodkim smakiem z dodatkiem aromatycznej wanilii. Wódka Stanilav produkowana jest wody z najczystszych górskich źródeł, z żytniego spirytusu. Pięciokrotne destylowanie sprawia, że jest doskonała w smaku i ja osobiście plasuję ją bardzo wysoko na tle wódek w takiej grupie cenowej. Potrzebujemy(...)zastąpić go dodatkowym masłem) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek Warstwa z jabłkami: 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowy
MamaOskarkapatrzę na nasze polskie przepisy. Ale zachęcam naprawdę do ich zrobienia, efekt gwarantowany Jeśli szukasz też innych przepisów na śledzie, zapraszam także do moich: – śledzie w kiszonych cytrynach – zupa krem z ziemniaków ze śledziem – śledź w czosnku i majeranku – śledź w konfiturze z cebuli – tatar ze śledzia – śledź marynowany w occie – śledzie(...)filetów śledziowych solonych – 2 czerwone cebule – 2 marchewki – 100 ml oleju rzepakowego – 100 ml octu jabłkowego – 90 g cukru trzcinowego – 100 ml wody – 4 liście laurowe – 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu – 1 łyżka owoców jałowca – 2 łyżki musztardy ziarnistej francuskiej – kilka gałązek koperku Przygotowanie : Jeśli śledzie są słone zalej
nietylkopasta.plszparagi zapiekane z boczkiem. Szparagi umyć. Każdą nagiąć do momentu, w którym pęknie. Pozostawić górną część ponad pęknięciem, wyrzucić dolną. Mozzarellę pokroić na kawałki. W szklance wymieszać sok z cytryny, pieprz i oliwę. Ułożyć po trzy do czterech szparagów w kupce, obłożyć każdą kupkę mozzarellą a następnie owinąć boczkiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić sosem. Zapiekać(...)boczkiem i mozzarellą O czym warto pamiętać przygotowując zawijane szparagi. Plastry boczku, których używamy do zawiajania powinny być cienkie i długie. Mozzarellę po pokrojeniu delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody. Lubisz szparagi? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Quiche z młodymi szparagami zielonymi. The post Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą appeared first on MeCooks
mecooksjajko + odrobina mleka do posmarowania rogalików brązowy cukier do posypania Wykonanie: Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niegrubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Przełożyć na dużą patelnię lub do rondla i mieszając podgrzewać na średnim ogniu. Gdy jabłka zaczną zmniejszać swoją objętość dodać miód i smażyć przez kilka minut, do momentu, aż jabłka(...)zachować swoją formę. Doprawić cynamonem, delikatnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. UWAGA: Jeżeli jabłka puszczą dużo soku, najlepiej zagęścić je 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody - dodać tę zawiesinę do jabłek jeszcze podczas smażenia i wymieszać. Ciasto: Drożdże rozetrzeć w miseczce wraz z 1 łyżką cukru, do momentu, aż staną się płynne. Jajko i żółtko wbić
Opowieści z piekarnikabyło jeszcze zwykłego, klasycznego i prostego. Kilka dni temu robiłem sałatkę, do której wkroiłem kilka brzoskwini. Były one w lekkim syropie. Ja nie przepadam za rozrabianiem takiego syropu z wodą, bo smak nie jest dla mnie wybitny, ale szkoda było mi go wylewać. Wpadłem na pomysł, żeby z niego zrobić kisiel brzoskwiniowy . To był strzał w dziesiątkę! Oczywiście zamiast syropu(...)się na syrop tak jak ja, to wybierz najlepiej brzoskwinie w lekkim syropie. Zawiera on mniej cukru i nie jest taki mdły. Przy klasycznym syropie dodaj więcej soku z cytryny. Artykuł Kisiel brzoskwiniowy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanłyżka posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, kumin oliwa z oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Składniki na dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól i pierz Wykonanie: Pieczone warzywa: Kalafiora podziel na różyczki, umyj go i odstaw. Marchewki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wyłóż na blachę wyłożoną(...)oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 30 minut. Soczewica: Soczewicę opłucz, następnie ugotuj al dente. Na 1/2 szklanki soczewicy weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania. Dressing: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W misce wymieszaj ze sobą pieczonego kalafiora i marchewki oraz soczewicę. Całość dopraw dressingiem miodowo – cytrynowym. Wyłóż do miseczek i posyp
Moja pasja smakupotem zjeść na ciepło coś przygotowanego na świeżo. Królują obok jajek na miękko, jajecznicy, omletów, kanapek z rozmaitościami. Do tego kakao lub delikatna zielona herbata z cytryną i miodem...;) Naleśniki nie tylko na słodko, ale także na słono - dziś z twarożkiem i dodatkiem świeżo grubego posiekanego szczypioru. Delikatnie przyprawione solą z przewagą świeżo zmielonego pieprzu. Smakują prosto(...)chrupiącymi brzegami. Mieliśmy ochotę na większe i grubsze naleśniki, z podanego ciasta wyszło 7 dużych naleśników. Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody 2 jaja szczypta soli 1 pakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki oleju do smażenia Na serowy farsz: 500 g twarogu półtłustego pęczek grubego szczypioru 1 żółtko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól
Zasmakuj Kuchniwiele soku, także należy zebrać wyciśnięty owoc z pojemnika na odpady, dodać do pojemnika na sok i kontynuować wyciskanie kolejnych owoców. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze(...)otrzymamy żółty, bananowo słodki smak z lekko gorzką nutą na zakończenie. Taka kompozycja powinna zachęcać najmniejszych amatorów soków wyciskanych do polubienia grejpfrutowego smaku. Na kolejnym etapie proponuję spróbować: Grejpfrut, cytrynę i imbir
Pij soki wyciskanełyżki soku z cytryny szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Białka dobrze ubite są gęste i błyszczące. Gotową beze przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje na papier do pieczenia w niedużych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)piecu do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, jak zostaną :) Wskazówki: Białka nie można przebić, dzieje się się to zawsze w pierwszej fazie ubijania, kiedy białka podejdą wodą (przed dodaniem cukru) należy je wyrzucić bo bezy nie wyjdą. Moje białka są o temperaturze pokojowej, ale mogą być z lodówki. Cukier dodajmy partiami nigdy na raz bo cukier się
Delicious Titbitssoli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej typ „00”) 100 g brązowego cukru łyżka cynamonu i kardamonu (opcjonalnie) 5 jabłek sok z cytryny Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, solą(...)odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie półplasterki i podgotować około 5 minut w wodzie z sokiem cytrynowym (ja to zrobiłam na dużej patelni), po czym przełożyć je pojedyńczo na płaską powierzchnię. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wyciąć prostokąt, w zależności od wielkości jabłek u mnie
greenscarfużyłem tylko dość grubej). Powodem dla którego musimy użyć grubej soli jest fakt że filet po posoleniu "puści" wodę i jeżeli sól będzie drobna to mięso będzie leżało w wodzie ( a tego nie chcemy) Na drugi dzień wyjmujemy rybę z lodówki, strząsamy z niej wszystkie kawałki soli i układamy filet na desce do krojenia (drugą przyczyna użycia grubej soli, jest(...)zbyt sucha i słona). Drobno siekamy pęk koperku i grubo pokrywamy nim wierzch fileta. Ostrym nożem kroimy łososia na skośne plastry i układamy je na półmisku. Podajemy z cząstkami cytryn, posypując odrobiną grubo zmielonego pieprzu
Miód i pieprzSkładniki 1kg truskawek 600g cukru sok z 1 dużej cytryny Wykonanie Umyte osuszone i bez szypułek truskawki ,lekko miksujemy.Następnie dodajemy cukier,i zelfix 2:1.Wszystko dokladnie mieszamy i gotujemy w 100 ° C 15 minut. Gorący, gotujący się, lekko bulgocący dżem przekładamy do dobrze wyparzonych, sterylnych słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem,przykryte kocem, aby zupełnie ostygły(...)robilam w speecooku. Smacznego! Jak oczyścić truskawki z pestycydów i chemikaliów ? Truskawki myjemy najpierw w zlewie, w dużej ilości zimnej wody, szybko i energicznie . Wyjmujemy je na sito. W dużej misce należy przygotować roztwór: zimna woda + niewielka garść sody oczyszczonej. Mieszamy. Do roztworu wrzucamy wcześniej opłukane truskawki, zostawiamy je na dosłownie kilka minut. Wymoczone truskawki ponownie
w mojej kuchnimuszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ucieranie majonezu trwa dosłownie kilka sekund, a majonez jest przepyszny! Składniki: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny 2 szczypty soli 1 niepełna łyżeczka cukru 1 szklanka oleju o łagodnym smaku, u mnie słonecznikowy Wykonanie: Żółtka, musztardę, sól, cukier i ocet winny przekładam do wysokiego naczynia, za pomocą(...)najwyższych obrotach, przesuwając końcówkę blendera raz w górę, a raz w dół, by składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Jeśli majonez będzie zbyt gęsty dolewam 1-2 łyżki wody. Gotowy przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam do lodówki. Tak przygotowany majonez możecie przechowywać około dwóch tygodni w lodówce
Bea(u)ty kitchen