woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:837/1096)

KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA 269

poprzedniego dnia wieczorem przekładam je z zamrażarki do lodówki, wtedy odmrażają się z delikatny sposób. Jeśli dysponujemy świeżymi - czynność tę pomijamy. Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1h. W tym czasie możemy przygotować sobie sos, którym zalejemy rybę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę(...)gotowy :))Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nim kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 15 minut. Po tym czasie naczynie wyjmujemy - odlewamy wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania (niepotrzebnie rozrzedziłaby nam sos) i zalewamy rybę przygotowanym sosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika dosłownie na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami albo

Walijskie Pichcenie
Tort bezowy z malinami 132

cytryny szczypta soli Krem: 500 g serka mascarpone 500 g malin (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Białka ubijamy ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Gdy piana będzie szklista a cukier będzie niewyczuwalny (rozpuści się) dodajemy wiórki kokosowe, sok z cytryny(...)minut.  Po upieczeniu bezę studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Maliny, świeże lub mrożone wrzucamy do rondelka (pół szklanki owoców zostawiamy do dekoracji), Do owoców dodajemy 1/4 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Następnie maliny przeciskamy przeciskamy przez sitko aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy. Serek mascarpone miksujemy

Qchnia po prostu
Wigilijny karp smażony w miodzie i curry 203

postacią występuje- ważne aby znalazła się wśród 12 dań. Jaką symbolikę niesie ze sobą? Otóż ryba ma dwojakie znaczenie: z jednej strony odwołuje się do chrztu (żywiołem ryby jest woda), a  z drugiej strony symbolizuje eucharystię – pokarm chrześcijan. Możemy przygotować ją w galarecie, w zupie, w sałatce, w formie pulpecików, a także podawać  zapieczoną lub smażoną. Polacy najczęściej(...)honorowe miejsce zajmuje karp . W tym roku będzie podany w złocistej, miodowej glazurze.   6 porcji 540 kcal – cena 1 porcji 3,60 Składniki: Dzwonek z karpia 6 szt. Cytryna 2 szt. Cebula biała 1 szt. Miód prawdziwy 100 ml Curry 1 łyżka Czosnek 2 ząbki Olej Bułka tarta 1 szklanka Mąka 2 łyżki jajka 2 szt. sól i pieprz

Tradycyjna Kuchnia
Tort z masłaem orzechowym 218

łyżki mąki ziemniaczanej pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 laska wanilii  Pieczenie biszkoptu to nic prostszego, białka oddzielamy starannie od żółtek, dodajemy do nich sok z cytryny i ubijamy, gdy zmienia kolor i zwiększa swoją objętość, stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Do gotowej sztywnej piany dodajemy żółtka i przesiewamy suche składniki. Na wolnych obrotach delikatnie ale starannie łączymy wszystko(...)temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej  200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy) Wszystko trzeba razem podgrzać (nie zagotować) i gotową zimną już mieszanką nasączać blaty biszkoptowe podczas przekładania tortu. Krem z masłem orzechowym do tortu : 2 małe śmietanki

Kuba Gotuje
łatwe ucierane ciasto z malinami i galaretką... 156

mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mrożone maliny 1 opakowanie, galaretka 1 opakowanie/poziomkowa miękką margarynę, cukier, startą skórkę z cytryny, jajka mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale taka ma być wsypać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mikserem krótko połączyć składniki na dość gęste(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić galaretkę poziomkową lub o innym smaku rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejącą galaretkę wylać na zimne ciasto, schować do lodówki do stężenia - ciasto jest pyszne smakowo i szybko znika z talerza..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tortilla z grillowanym mięsem wołowym, warzywną salsą i sosem czosnkowym 190

lodówki. Warzywa umyć. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Cebule pokroić w drobną kostkę, pomidorki przekroić na pół, ogórek i papryki pokroić w kostkę. Wsypać wszystko do miski, skropić cytryną i oliwą, doprawić solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą i pieprzem. Z mięsa mielonego uformować(...)tyle zwarte, że można je będzie zdjąć z tacki/folii. Następnie mięso grillować z obu stron już bezpośrednio na ruszcie, aż będzie odpowiednio przypieczone. W międzyczasie tortille posmarować pędzelkiem delikatnie wodą i ułożyć z obu stron na chwilę na rozgrzanej patelni. Na każdej tortilli u samej góry rozłożyć jeden liść sałaty rzymskiej, na środku pionowo rozłożyć pokrojone w cienkie plasterki mięso

Passions hobbies life
Tort z masłaem orzechowym 184

łyżki mąki ziemniaczanej pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 laska wanilii  Pieczenie biszkoptu to nic prostszego, białka oddzielamy starannie od żółtek, dodajemy do nich sok z cytryny i ubijamy, gdy zmienia kolor i zwiększa swoją objętość, stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Do gotowej sztywnej piany dodajemy żółtka i przesiewamy suche składniki. Na wolnych obrotach delikatnie ale starannie łączymy wszystko(...)temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej  200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu (akacjowy lub wielokwiatowy) Wszystko trzeba razem podgrzać (nie zagotować) i gotową zimną już mieszanką nasączać blaty biszkoptowe podczas przekładania tortu. Krem z masłem orzechowym do tortu : 2 małe śmietanki

Kuba Gotuje
Leczo z cukinii i resztek wędlin. 250

ząbki czosnku 6 dużych pomidorów 2 papryki liść laurowy kilka kulek czarnego pieprzu 2 kulki ziela angielskiego 2 łyżki słodkiej papryki płaska łyżeczka cukru łyżka skórki otartej z cytryny łyżka majeranku łyżka suszonej bazylii Najlepsza jest młoda cukinia, taka którą można zużyć w całości. Tych co mają swoje warzywa w ogródku zachęcam do wcześniejszego  ich zrywania. Czekanie aż urośnie(...)zwyczaj....tuczenia cukinii. I zrywają dopiero jak jest duża i niestety stara. Pomidory obieramy ze skórki  i kroimy na ósemki. Pokrojoną w kostkę wędlinę wrzucam na gotującą się wodę i po dwóch minutach odcedzam. Robię tak ponieważ nie chcę profanować potrawy dużą ilością tłuszczu. Nawet te dobre wędliny mają go w sobie sporo, o czym łatwo można się przekonać

Dieta moja pasja
Dżem z papierówek 199

słoików wytrzeć do sucha. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i po przekrajać na mniejsze kawałki. Jabłka włożyć do garnka, najlepiej o grubym dnie, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu (40 - 50 minut), co pewien czas mieszając, aż jabłka całkowicie się rozpadną i będą jednolitą masą z lekko szklistą powierzchnią. Gorącym dżemem napełniać słoiki, natychmiast zamykać(...)stuknięciu w nią palcem nie wydawać intensywnego dźwięku, tylko taki głuchy. Porada:  Do napełniania słoików używam lejka wyciętego z górnej części plastikowej butelki po 5 litrowej wodzie mineralnej z rączką (odciąć z 10 cm powyżej szerokiego korka). Taki lejek jest bardzo praktyczny, zapobiega rozchlapaniu gorącego dżemu, rączka pozwala sprawnie przenosić z jednego słoika na drugi

Kuchcik gotuje
Mrożony jogurt truskawkowy 207

upały nie ma nic lepszego niż domowe lody , lody wodne z owocami czy mrożony jogurt owocowy. Często mrożę też sam jogurt z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny cukru pudru. A jak zrobić mrożony jogurt truskawkowy? Samo przygotowanie zajmuje tylko chwilę, czyli tyle ile trwa zmiksowanie składników, natomiast kilka godzin trwa oczekiwanie na efekt końcowy, czyli mrożenie masy jogurtowej. Ponieważ(...)był bardziej kremowy i przypominał lody, polecam dodać jeszcze śmietankę kremową 30%. Ja jednak chciałam jogurt mrożony w wersji fit, bez dodatkowych kalorycznych dodatków. Ponieważ truskawki mają w sobie wodę, musimy je zmiksować z jogurtem na gładką masę, potem podczas mrożenia kilka razy przemieszać, aby nie wytrąciły się kryształki lodu. Następnie wystarczy trochę cierpliwości i czekać… na pyszny, dietetyczny jogurt

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak cytrynowo-czosnkowy 193

podudzi usunąć zbędne piórka i kostki ( jeżeli jest należy wyciąć pozostałość po mostku kurczęcia - bądź bardzo dokładnie  oczyścić tą część). Mięso oprószyć solą i skropić sokiem z połowy cytryny. Ząbki czosnku lekko nagnieść nożem - wraz z łupiną. Na patelnię wlać olej, dodać masło. Do zimnego tłuszczu dodać czosnek i ściętą skórkę cytrynową, ustawić na bardzo małym ogniu. Należy wykazać(...)koniec skropić pozostałym sokiem.  Podaję z wiosennymi jarzynami i mizerią.  * rozgrzewając powoli patelnię sprawimy, że aromat dodatków przeniknie do tłuszczu i nada mięsu bogaty smak ** nie podlewamy wodą/winem/bulionem - mięso puści soki, w których będzie się dusić.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Zupa ryżowa 422

ryżową. Pierwsza łyżka była jak powrót do dzieciństwa, do szkoły i same ciepłe wspomnienia... Balsam na moją duszę. :) Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (można też zrobić na wodzie, ale na bulionie jest dużo smaczniejsza) 1/2 filiżanki ryżu, najlepiej typu parboiled 3 ziarna  czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy(...)pokrojonej w drobną kostkę 1 garść mrożonego groszku po 2 łyżki siekanego koperku i pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1. Bulion zagotować, wrzucić ryż, gotować 10 minut na małym ogniu. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę lub pora pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzywa i dusić

Kuchnia Prezydentowej
Tarta jabłkowa z sosem śmietanowym i pomarańczową glazurą 162

szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: obrane i wydrążone jabłka kroimy w plastry. Śmietanę mieszamy z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny i pastą waniliową. Jak ciasto się schłodzi to wałkujemy je przez folię spożywczą, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty i wylepiamy dokładnie. Spód dokładnie miejsce przy miejscu nakłuwamy widelcem(...)pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu smarujemy podgrzaną na patelni marmolada pomarańczową. Jeżeli marmolada nie chce się rozpuścić możemy do niej dodać łyżkę lub dwie wody. Jemy lekko ciepłą, wtedy jest najlepsza. Smacznego! Madzia Od Pawła: Dobra, teraz tak na serio. To absolutnie najlepsza tarta jaką jadłem kiedykolwiek. A to naprawdę mocne słowa, bo ja średnio lubię

Marder&Marder Manufacture
Ciasto jabłkowo-koksowe 383

łyżki mleka 100 g chałwy waniliowej 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Cytrynę myjemy ścieramy skórkę, sok wyciskamy. Jabłka obieramy kroimy w plasterki posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym, polewamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka oraz 1 szklankę cukru, miękkie masło dokładnie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić(...)ciasto ciemne, następnie pianę z kokosem, na to wykładamy odsączone z nadmiaru soku pokrojone jabłka,na sam koniec wylewamy  jasne ciasto które rozprowadzamy za pomocą zmoczonej w gorącej wodzie szpatułki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 45-55 minut. Polewa  W rondelku roztapiamy masło, cukier i mleko. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i dodajemy

kgwjanczewo
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 252

które wzięłam się w tym roku są śledziki marynowane w cytrynie i chili. Przepis otrzymałam od Wiesi. Jest inny niż te, z których do tej pory korzystałam. Cytryna nadaje śledziom świeżość, a chili ostrość. Takie śledzie w słoiczku prezentują się pięknie i nadają się na drobny prezent świąteczny. Wystarczy nakrętkę okryć kolorową serwetką i przewiązać wstążeczką(...)chili3 ząbki czosnku1 duża cebula4 ziarenka ziela angielskiego2 listki laurowekilkanaście ziarenek pieprzu1 mała cytrynkapół litra oleju(kliknij w obrazek, żeby powiększyć)Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić na kawałeczki.Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.Chili (z pestkami albo bez zależy jakie ostre chcecie) pokroić w cienkie plasterki.Cytrynkę wyszorować

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania