woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:836/1096)

Sushi z kaszą jaglaną i gruszką 136

plastrach pasta wasabi 2 listki nori 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Dodajemy sok z cytryny, ocet i cukier, mieszamy ręcznie, masa będzie klejąca. Gruszkę obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na 6 części. Listek nori układamy na macie bambusowej, rozkładamy połowę kaszy delikatnie ugniatając(...)którym będziemy układać dodatki smarujemy cienką linię pasty wasabi. Następnie układamy paluszki surimi, gruszkę i łososia.  Całość dokładnie zwijamy za pomocą maty bambusowej. Pozostawioną część nori smarujemy wodą, rolujemy i ściskamy aby całość dokładnie się skleiła.  Rolkę kroimy na mniejsze, równe kawałki. Podajemy z sosem sojowym. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Aromatyczna soczewica z suszonymi pomidorami i ryżem jaśminowym 231

Składniki: - ryż jaśminowy - soczewica kolorowa - suszone pomidory - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - przyprawy: pieprz cytrynowy, kumin, curry, kurkuma, chilli, kolendra Ryż gotujemy w proporcjach 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody, z dodatkiem łyżki oliwy, pod przykryciem aż do pokazania się małych kraterów z powietrzem. Soczewicę gotujemy do osiągnięcia miękkości. Przekładamy ją na rozgrzaną oliwą patelnię, gdzie wcześniej podsmażyła się drobno(...)pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Dodajemy przyprawy: pieprz cytrynowy, kumin, curry, kurkuma, kolendra, chilli. Możemy podawać w towarzystwie sosów śmietanowych np. śmietana z kawałkami owoców mango, zielonego ogórka skropione cytryną

upichcona
Jagielnik kokosowy z płatkami migdałowymi 147

jaglaną prażymy w garnuszku, zalewamy ok. 1,5 szklanki wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier.  W jednej misce łączymy ze sobą przy pomocy dużej łyżki wszystkie składniki(...)wiórki kokosowe . Opcjonalnie dodajemy odrobinę aromatu. * dodatek wanilii pasowałby tutaj idealnie, ja niestety nie miałam jej wtedy u siebie na wierzch olej kokosowy płatki migdałowe otarta skórka z jednej cytryny Spód podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut w temp.180 stopni C.  Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy naszą jaglaną masę. Pieczemy całość przez kolejne 30-40 minut

Kuchnia Ellie
Kluski leniwe jeszcze bardziej leniwe. 139

radzić z upałami. Posiłki powinny być lekkostrawne, ciepłe i pikantne. 300 g twarogu jajko 3 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ksylitolu ( cukier brzozowy) łyżeczka skórki otartej z cytryny Sos: 0,5 kg truskawek łyżka oleju kokosowego miód do smaku szczypta imbiru szczypta pieprzu cayenne szczypta soli Do miski wkładamy pokruszony twaróg, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem(...)kaszkę, cukier i mąkę , ponownie dokładnie wygniatamy. Odstawiamy na  10 min, by kaszka ściągnęła nadmiar wilgoci. Jeśli twaróg był słabo odciśnięty, należy zwiększ ilość kaszki. Gotujemy 2 litry wody, dodajemy sól i łyżeczkę oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, przykręcamy płomień . Łyżeczkę maczamy w wodzie, nabieramy porcję ciasta, dociskamy do  krawędzi miski, aby uformować zgrabną kluseczkę i wkładamy

Dieta moja pasja
Krojenie cebuli – porady jak nie płakać podczas krojenia cebuli 164

cebuli? Zauważyłam, że pod włączonym okapem krojenie cebuli jest o wiele przyjemniejsze. Włączam wiatrak na maxa i nawet nie uronię jednej łzy! Inni zalecają moczenie cebuli w bardzo zimnej wodzie, a nawet jej mrożenie. Nic po tej poradzie jeśli wymaga ona wcześniejszego przygotowania. Ale ten sposób krojenia cebuli działa! Kolejnym sprawdzonym sposobem jest użycie okularów do pływania. Porada ta działa(...)Kolejna wypróbowana porada to żucie gumy podczas krojenia cebuli. Jest niezawodna! Najbardziej bezsensowna porada , na którą natrafiłam pobiła wszelkie rekordy. Istnieje przekonanie, że trzymanie w zębach zapałki lub kawałek cytryny pomaga przy krojeniu cebuli. Jestem ciekawa czy zapałkę trzeba podpalić… Krojenie dużej ilości cebuli jest jednak uciążliwe. Używam wtedy mojego kuchennego asystenta. Bez płaczu uzyskuję drobno pokrojoną cebulę. Przy

codojedzenia
Szpargel ze holynderskōm zōłzōm i łososiym (Szparagi z sosem holenderskim i łososiem) 132

mołcie takego specjalego garca do warzynia szparglu, to musicie go powiōnzać- niciōm abo jakōm dratwōm [11] . Warzi sie go tak barzi [12] na parze, do garca nalyjcie trocha wody i jak sie już baje warzić [13] , to postołwcie tam tyn szpargel. Tyn zielōny to sie musi warzić tak dziejsiyńć minut, a tyn bioły to z piytnołście(...)jajcōw- nojlepi to je nawet leko sparzić wodōm- do miski sie dejcie te 2 żōłtka, a te biōłko to sie wciepcie na patelnia, bo co sie moł zmarnować. Wyciście cytryna, dejcie sōl i pieprz i miksujcie. Wlywejcie rozpuszczōne masło i dali miksujcie. Nojlepi to na trocha dać ta miska na garniec z warzōncōm sie wodōm, to sie to jeszcze fajni

Chop w kuchni
Tarta ze śliwkami i winogronami pod owocową pianką. 123

cukru pudru 100 g zimnego masła skórka otarta z 1/3 cytryny 1 żółtko z dużego jajka     Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem do miski, dodajemy skórkę z cytryny, posiekane masło i rozcieramy wszystko opuszkami palców aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie(...)tłuszczem formę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku na jasno złoty kolor. Studzimy. NADZIENIE: 1 białko z dużego jajka 50 g przesianego cukru pudru 400 ml zimnej wody 1 galaretka np. malinowa, o smaku owoców leśnych lub inna odpowiednia do użytych owoców śliwki, winogrona lub inne owoce 3-4 łyżki dżemu- u mnie powidła śliwkowe

Rozpustne gotowanie
Kurczak z papryką po węgiersku 277

się. Wyjmujemy mięso z patelni. Na tym samym maśle podsmażamy cebulę i czosnek – przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy, dodając w międzyczasie skórkę z cytryny, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko mieszając. Mięso wkładamy ponownie do patelni. Przestawiamy na mały ogień i dusimy bardzo powoli pod przykryciem przez 20 (piersi) lub 30 minut (nogi(...)potrzeby możemy dodać więcej bulionu. Odwracamy mięso na drugą stronę oraz dodajemy pokrojoną paprykę. Dusimy wszystko jeszcze przez kolejne 20 minut. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i tak, aby skończył się gotować w chwili podawania mięsa. Uduszonego kurczaka przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie

Kulinarna Pokusa
Barszcz ukraiński 174

wodą, odstawić  i zostawić na klika godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i liści laurowych. W razie konieczności dolać wody.  Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do wcześniej przygotowanego bulionu mięsnego d odać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora. Następnie(...)pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy).  Do zupy  ewentualnie  wg uznania wlać śmietanę wymieszaną z mąką . Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie zagotowywać

MarciochaKucharzy
Buraczane 'kaszotto' z pieczarkami 170

minut. 2. Gdy nasze buraczki już się pieką, zaczynamy przygotowanie kaszotto. Buraki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w małym garnku, zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą i tymiankiem. Gotujemy 20 minut, przecedzamy i utrzymujemy w cieple. 3. Szalotkę drobno siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy szalotkę(...)długo, aż pieczarki odparują i zmniejszą swoją objętość o połowę. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Do garnka wlewamy dodatkowe 2 łyżki oliwy.  4. Ziarenka kaszy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Mieszamy 2 minuty. Wlewamy wino i cały czas mieszając, odparowujemy. Teraz chochelka po chochelce dodajemy barszcz. Za każdym razem czekamy, aż kasza pochłonie cały płyn

My Culinary Art
Sosy 208

łyżeczka masła odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml 50ml śmietanki słodkiej i gęstej18% sól, pieprz do smaku bazylia   WYKONANIE: Ser wkładamy do rondelka, na dno wlewam odrobinę wody i masło, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć) po 2-3 min. dolać wino, nadal podgrzewać, po całkowitym rozpuszczeniu sera, dodajemy śmietankę i przyprawiamy(...)również do zimnych warzyw. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie nie zrażajcie się sos wart jest nawet kilku prób- jest pyszny! 1/2 kostki masła 4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, biały pieprz WYKONANIE: Żółtka ubić na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wciąż ubijając, stopniowo dodać rozpuszczone i gorące masło, sos powinien być gęsty i puszysty

Kuchnia Beaty
Placki ziemniaczane z sałatką z boćwinyi i jajkiem w koszulce 140

olej  do smażenia Dodatkowo: 2 garście liści boćwiny 3 jajka sól i pieprz Sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól i pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić  w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą,  roztrzepanym jajkiem, śmietaną(...)złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Jajka pojedyńczo wbić do małych foliowych woreczków, doprawić solą i pieprzem. Zawiązać starannie woreczki i umieścić w garnku z gotującą się wodą. Gotować około 3-4 minut.  W międzyczasie liście umytej boćwiny przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki sosu i wymieszać. Na talerze wyłożyć po dwa placki, na wierzchu ułożyć

Gosia gotuje
Smażony łosoś w ziołach 164

Łosoś to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Ostatnio musiałam przyrządzić go "na szybko", użyłam więc tego, co miałam pod ręką, skutkiem czego powstała ta propozycja

Kulinarne zapędy Kokosa
Sernik z rabarbarem 147

roztopionej margaryny  Ser zmielić dwa razy. Żółtka ubić na pulchną masę z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser, miksować, dodać budyń, roztopioną margarynę, skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać masę serową z pozostałymi składnikami, aby była gładka. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać je w ser. Gotową masę serową wylać na przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego(...)temperaturę obniżyć do 175 C, i piec jeszcze 30 minut. Gotowy sernik odstawić do wystygnięcia.  Masa z rabarbaru: 1 kg rabarbaru 5 dag cukru kryształu  100 ml wody 1 czerwona galaretka Rabarbar umyć, oczyścić z włókien, pokroić na małe kawałki od 1-2 cm. Do dużego rondla wlać wodę, wsypać cukier i pokrojony rabarbar. Gotować ok. 5 minut

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania