woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:824/1096)

Wtorek: Makaronowa sałatka caprese 169

makaronu świderki Duża garść listków bazylii Sól Pesto Garść świeżej bazylii 1/3 szklanki tartego parmezanu 1 mały ząbek czosnku Garść orzechów włoskich, laskowych lub nerkowca Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Umyj i osusz pomidorki, następnie wysyp na tackę i wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyjmij, odstaw. Krok 2 Ugotuj makaron zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Krok 3 Zbór pesto. Wsyp składniki do malaksera i zmiksuj na gładki sos. Krok 4 Wsyp makaron do głębokiej misy. Dodaj do niego odsączoną z wody mozzarellę, pomidorki, a następnie pesto. Wymieszaj całość. Dodaj umyte liście bazylii. Gotowe. Smacznego!   Artykuł Wtorek: Makaronowa sałatka caprese pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i szpinaku 95

duża cebula 1 pomidor centymetrowy kawałek imbiru płaska łyżeczka kurkumy szczypta chili pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku   Przygotowujemy składniki – obieramy marchewki i ścieramy na dużych oczkach, cebulę obieramy i drobno kroimy. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i wrzucamy do wrzątku(...)czasie wyciągamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tartki. Czerwoną soczewicę wsypujemy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą.   Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę i marchewkę, obsmażamy na dużym ogniu aż zacznie się lekko przypiekać – około 5-7 minut od czasu do czasu

Smaczna Strona
miod arbuzowy --- miele di anguria 144

Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion  i skórki, pokroić na kawałki .Wycisnąć sok z  cytryn.  Włożyć  arbuza do głębokiej miski, dodać cukier i sok z cytryny,pozostawić na noc w zimnym miejscu. Rano umieścić w rondlu i gotować do rozpuszczenia cukru. Gotowe przetrzeć przez sito. Uzyskany  syrop postawić ponownie na gazówkę  i gotować(...)uzyskania pożądanej konsystencji Gotowy miód  wlać do czystego słoika,i wstawić w chłodne miejsce. Można bezpiecznie przechowywać je przez 3-4 tygodni. Lub pasteryzowac 10 minut od zagotowania wody.:)) Historia arbuza Arbuz pochodzi z Afryki Zachodniej, zwłaszcza z Doliny Nilu. Arbuz był znany Grekom i Rzymianom starożytności. To był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy

mojej kuchni
SZARLOTKA 256

kryształ 150 g • masło 50 g • cynamon 0,5 łyżeczki • goździk 1 szt Sposób przygotowania Schłodzone masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać żółtko oraz skórkę ze sparzonej cytryny. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175°C przez 15 minut. Obrane jabłka(...)gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garna dodajemy masło z cukrem i smażymy około 10 minut do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy jabłka, goździk i prażymy do momentu redukcji wody. Na koniec dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Gotową masę dodajemy na upieczone ciasto i wyrównujemy. Na tarce ścieramy na grubych oczkach oddzieloną resztę ciasta i pieczemy w 175°C około

chefintheforest
miod arbuzowy 168

Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion  i skórki, pokroić na kawałki .Wycisnąć sok z  cytryn.  Włożyć  arbuza do głębokiej miski, dodać cukier i sok z cytryny,pozostawić na noc w zimnym miejscu. Rano umieścić w rondlu i gotować do rozpuszczenia cukru. Gotowe przetrzeć przez sito. Uzyskany  syrop postawić ponownie na gazówkę  i gotować(...)uzyskania pożądanej konsystencji Gotowy miód  wlać do czystego słoika,i wstawić w chłodne miejsce. Można bezpiecznie przechowywać je przez 3-4 tygodni. Lub pasteryzowac 10 minut od zagotowania wody.:)) Historia arbuza Arbuz pochodzi z Afryki Zachodniej, zwłaszcza z Doliny Nilu. Arbuz był znany Grekom i Rzymianom starożytności. To był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy

w mojej kuchni
GRUSZKI ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI 172

syrop trzcinowy Diamant Dry Demerara (opcjonalnie) Przygotuj gruszki:  Gruszki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a nstępnie pokrój je na plasterki. Skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Na patelni podrzej masło, wrzuć gruszki, podsmaż je, posyp cukrem trzcinowym, smaż jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, aby przyrumieniły się z obu stron. Przełóż(...)indywidualnych kokilek do zapiekania typu kokilki do crème brûlée. Odstaw. Przygotuj zabajone : Żółtka wbij do miski, dodaj cukier, ubijaj trzepaczką, domieszaj białe wino. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą wodą, tak by jej dno nie dotykało wody, zmniejsz ogień i ubijaj żółtka energicznie trzepaczką rózgową przez około 5-10 minut. Zabaione powinno dwukrotnie zwiększyć objętość, powinno być kremowe, gęste

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik cytrynowy na spodzie brownies 158

piecze przygotowujemy masę serową. MASA SEROWA CYTRYNOWA 700 g twarogu (mielonego 2 razy) 5 jajek 0,5 szklanki mleka w proszku 1 szklanka śmietanki kremówki 30% sok z 1 cytryny 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie własnej roboty) Wszystkie składniki wrzucić do malaksera.Zmiksować do jednolitej konsystencji.Ser wyłożyć na spód brownies i wstawić do piekarnika(...)godziny w 130 º C. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej* Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. POLEWA CZEKOLADOWA (lustrzana glazura) 150 g cukru 50 g kakao 50 ml wody 100 ml śmietanki kremówki 30%lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (tylko do przykrycia) i odstawić do napęcznienia. Do garnka wrzucić cukier z wodą i gotować

Anielskie wypieki
Banana Dream (bez pieczenia) 144

mleka cały czas energicznie mieszając, a następnie gotować 2-3 min. Odstawić do do całkowitego ostygnięcia. 2) W czasie kiedy budyń stygnie przygotować galaretki. Należy użyć trochę mniejszej ilości wody niż sugeruje przepis na pakowaniu (do jednej galaretki zamiast 500 ml użyć 400 ml). 3) Kiedy budyń wystygnie, utrzeć masło i powoli, cały czas miksując dodawać do niego po jednej(...)zimnego budyniu tak aby powstał krem budyniowy. 4) Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować połowę kremu i ułożyć 1,5 pokrojonego banana (można kawałki lekko skropić cytryną, aby banany nie ciemniały, ale u mnie bez tego trzymały się dobrze). 5) Następnie przykryć drugą warstwą herbatników, rozsmarować resztę kremu, ułożyć kawałki banana, a wszystko zalać lekko tężejąca galaretką

Fitsweet.me
Sernik japoński 152

serek. Mieszamy trzepaczką do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Jeżeli masa jest ciepła, należy ją wystudzić. Do rondelka z masą dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, przesianą mąkę i sok z cytryny. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.  Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier puder. Ubijamy dalej, aż piana będzie błyszcząca. Pianę z białek delikatnie łączymy z masą(...)szpatułki lub drewnianej łyżki).  Przygotowujemy tortownicę: spód i boki wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową, aby do środka podczas pieczenia nie dostała się woda.   Do formy przelewamy masę serową i umieszczamy ją w większym naczyniu (np. żaroodpornym albo w większej foremce do pieczenia ciast), które napełniamy gorącą wodą mniej więcej aby sięgała

bistro mama
Serowo-makowa tarta 202

wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru   2 żółtko ok 2 łyżek wody na masę makową: pół puszki gotowej masy makowej HELIO 2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO 2 łyżki rodzynek HELIO  łyżka miodu 1 białko na masę serową: 200g sera sernikowego(...)mój ulubiony) 1 żółtko łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku na lukier: łyżka śmietany 18  kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu z cytryny dodatkowo 1 jabłko     Przygotowanie:  Z podanych składników zagniatamy  ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. W jednej misce mieszamy składniki na masę makową

Swojskie jedzonko
Sok z czarnego bzu z cytryną-idealny na odporność i przeziębienie 192

sokowniku to tradycyjnie uzyskujemy sok,mierzymy ile go wyszło ,wlewamy do garnka i adekwatnie do ilości dodajemy cukier,gotujemy jeszcze ok 15 min na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i dajemy do wyparzonych butelek,jak macie takie jak ja na zdjęciu to wystarczy jak gorący sok wlejecie i odwrócicie do góry dnem i zostawicie do wystygnięcia,jak macie tradycyjne(...)dobrze jest je pasteryzować ok 10 min,żeby się dobrze zamknęły. Jak nie macie sokownika to można go przygotować inaczej - dać owoce  garnka,dolać ok 0,5 l wody i gotować na małym ogniu ok 30-45min,następnie przecedzić przez sitko  i dalej to już postępujemy jak wyżej,pamiętajcie ,ze nie próbujemy surowego soku ani owoców ,dopiero

Swojskie jedzonko
Drobiowa galaretka 169

pieprzem. Następnie wyciągamy z rosołu mięso i warzywa, a rosół odcedzamy przez gazę. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Żelatynę w listkach moczymy ok. 6 minut w zimnej wodzie. Wyciskamy i rozpuszczamy w 500 ml gorącego rosołu.. W miseczkach lub foremkach układamy ćwiartki jajek. Pokrojoną marchewkę (tą z rosołu), kukurydzę, pokrojoną pierś kurczaka, posiekaną natkę pietruszki i groszek. Zostawiamy(...)góry wolnego miejsca. Zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygną wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc. Przed podaniem polewamy octem lub skraplamy cytryną

Aga w kuchni
Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami 166

szklanki cukru (można nie co mniej) 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) 1 opakowanie cukru waniliowego nadzienie z ciastek 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 2 łyżki lemon curd 50g ciastek bez nadzienia (ważyłam z nadzieniem) ciastka do dekoracji Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną.   Całość przełożyć(...)formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem i połączyć z resztą składników. Gładką masę przełożyć na ciastka. Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą. (Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.) Sernik piec (w rozgrzanym piekarniku) około 90 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu (w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach) wstawić

Di gotuje
Yerba Mate - napój ,który warto spróbować 229

oddziela fusy od pitego napoju. Umieszcza się ją dopiero po wypełnieniu  naczynia  yerba matą w 2/3 objętości  ale jeszcze przed zalaniem wodą. Nigdy nie zalewamy wrzącą wodą, najlepsza temperatura to   od 70 do 85 ° C Jeśli nie posiadamy tych tradycyjnych naczyń do picia Yerba Mate nic nie stoi na przeszkodzie, żeby napić się jej w domowym(...)można ją także w ekspresie do kawy czy zaparzaczu do herbaty. Możemy pić ją zarówno na zimno jak i gorąco, podawać ją z mlekiem i miodem lub mrożoną z cytryną. Ogranicza nas tylko  wyobraźnia... Korzyści zdrowotne z picia Yerba Mate: -zwiększa energię i pobudza  - hamuje apetyt - spala tłuszcz - oczyszcza krew - pobudza trawienie - zwalcza wolne rodniki - poprawia pamięć - likwiduje

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
galaretka z golonki i biodrówki... 179

biodrówka 80 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 2 litry golonkę zalać wodą, zebrać szumy i gotować z 1 godzinę na niedużym ogniu, następnie dodać biodrówkę, ziele angielskie, liście laurowe, włoszczyznę, kucharka, pieprz i gotować do miękkości mięsa na niedużym ogniu wystudzone mięso pokroić drobno(...)miski, włoszczyznę drobno pokroić, zalać wywarem przelanym przez drobne sitko, wymieszać wywar nałożyć do szklanek, schować do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc galaretkę podać z cytryną, octem....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z sezamkami i polewą chałwowa 138

formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami i sokiem z cytryny. Uwaga miksujemy tylko do połączenia składników, żeby masa nie nabrała puszystości ( to bardzo ważne, żeby sernik był delikatny, wilgotny i nie popękał). Masę serową wylewamy na upieczony spód(...)pokruszone na kawałki sezamki obtoczone w mące (dzięki temu zabiegowi nie opadną nam na spód). Pieczemy godzinę do piekarnika w150 stopniach. W piekarniku na samym dole ustawiamy blaszkę z wodą- dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały

Wielki apetyt
Bananowy sernik Nigelli 182

składniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Masa serowa Banany obieramy, dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę. Ser dokładnie miksujemy dodając do niego stopniowo cukier i po jednym jajku. Do sera dodajemy banany i mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy(...)przygotowaną masę serową delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na półkę niżej w piekarniku (najlepiej pełną, taką, na którą mogłaby skapywać woda) stawiamy naczynie żaroodporne i wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku. Całość pieczemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przed podaniem topimy krówki z łyżką

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Brokuły pieczone z migdałami 356

stanie surowym zachowują swoje najcenniejsze właściwości, ale nie każdy takie lubi. Można je ugotować w wodzie, na parze albo też upiec. W każdym bądź razie warto na pewno je jeść. Jako ciekawostkę dodam, że są bardzo popularne wśród kulturystów. Swoją sławę zawdzięczają temu, że wzmacniają stawy i wspomagają budowę mięśni. Mają bardzo delikatny smak i idealnie się komponują w potrawach(...)Brokuły pieczone z migdałami.    Składniki:  - 1 brokuł- czosnek wędzony (2-4 ząbki)- skórka starta z ½ wyparzonej cytryny- 1,5 łyżki soku z cytryny- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz- olej arachidowy (ok. 3 łyżek)- płatki migdałowe (ok. 100g)    Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy i osuszamy. Obrany czosnek przeciskamy do kubeczka przez praskę (można użyć zwykłego świeżego czosnku

mojewypiekiinietylko
Pasta z białej fasoli z chrzanem i rzeżuchą 178

przegryza".Polecam!Skladniki:puszka fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli2 lyzki dobrego chrzanu ze smietana ze sloiczka4 lyzki oliwy,oleju rzepakowego tloczonego na zimnosol,pieprz1 lyzka soku z cytryny (nie dodawalam)Przygotowanie: fasole namoczyc wieczorem,dzien wczesniejzmienic wode i ugotowac fasole do miekkosci,okolo 60 minut jesli uzywasz fasoli z puszki,dokladnie wyplucz ja na sitku  fasole umiescic(...)blenderze,dodac 2 lyzki chrzanu,4 lyzki oleju i zblendowac na gladka masepaste posolic i doprawic pieprzem przed podaniem schlodzic w lodowce Uwagi: gestosc pasty mozna regulowac dodajac wody z gotowania fasoli.Nie dodawalam.Podawac z czym dusza zapragnie.Podalam z rzezucha .Bardzo nam smakowala z dodatkiem jajka na twardo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Köttbullar z dorsza 166

pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki   Wykonanie:rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać.Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić w drobna kosteczkę.Kapary odsączyć z zalewy i drobno pokroić.Wszystko dokładnie wymieszać,dodać jajko i bułkę tartą.Uformować 18 małych kulek,obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju 6-8 minut do zrumienieniacebulkę obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem,aż do wyparowania wody,następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
HAPPY BIRTHDAY SWEET ROLL – FALLOUT 4 – słodka bułka z orzechami i cynamonem 190

masło – 2 łyżki [30g] 0,60 zł cynamon – 1 łyżeczka [4g] 0,20 zł // LUKIER // cukier puder – 4-5 łyżek [50g] 0,40 zł sok z cytryny – 1-2 łyżki [20g] 0,10 zł Razem 7,50zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN (1 min + 15 min czekania) Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy 2 łyżki mleka, płaską(...)Rozwałkowane ciasto równomiernie smarujemy miękkim masłem (omijając brzegi) oraz obsypujemy brązowym cukrem, cynamonem i posiekanymi orzechami. Następnie zwijamy w rulon zaczynając od dołu (patrz: zdjęcia). Po zwinięciu smarujemy wodą końcówkę ciasta i przyklejamy mocno do rolady aby się nie rozpadła. Rękoma zbijamy ją z lewej i prawej strony, aby ją skrócić i pogrubić. Roladę kroimy ostrym nożem – powinno wyjść

Nerds Kitchen
DIETETYCZNE SERNICZKI Z TRUSKAWKAMI 150

Sernik na zimno chodził za mną od kilku dni. Taki klasyczny z czerwoną galaretka i truskawkami. Ze względu na to, że unikam cukru i z powodu

Cytryna&Co.
Domowa herbata W październikowym sadzie 84

większą ilością złoto-brązowych liści zaprasza na przechadzkę między drzewami, na których wiszą ostatnie śliwki i jesienne jabłka i gruszki. W powietrzu czuć wilgoć, na owocach osadzają sie kropelki wody z mgły spowijającej okolicę. Ktoś przy drewnianym płotku posadził rządek jaskrawych aksamitek, zaraz obok starego głogu, który z daleka przełamuje szary krajobraz czerwienią swoich drobnych owoców. Ta herbata to esencja(...)przechadzki październikowym sadem - to uczta dla podniebienia i jesienna przyjemność w każdym łyku! Domowa herbata W październikowym sadzie Potrzebujesz: 5 świeżych śliwek 2 małe jabłuszka skórka otarta z 1/2 cytryny 2 laski cynamonu 1 łyżkę suszonych owoców głogu płatki z 2 kwiatów aksamitki skórka otarta z 1/2 cytryny 50 g czarnej liściastej herbaty dobrej jakości Sposób przyządzenia: 1. Śliwki umyj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
O barwieniu czekolady słów kilka. I curd cytrynowy 163

jest. Sztuka nowoczesna, w stu procentach jadalna.  Rewelacyjna zabawa, wcale nie tak trudna do ogarnięcia w domu. Wystarczą farbki w proszku (lub płynne na bazie tłuszczu, nie wody), nieco masła kakaowego i trochę cierpliwości. Szczoteczka do zębów też może się przydać, wszystkie chwyty są bowiem dozwolone. Teraz już czas na przepis. Dzisiaj mam dla Was rzecz naprostszą na świecie(...)rozumiem, jak mogła mi uknąć na tyle, że nie opowiedziałam o niej na blogu. Mowa o curdzie - angielskim specyfiku, który w zasadzie jest gęstym, owocowym budyniem. Klasyka to cytryna, ale można eksperymentować z najróżniejszymi owocami i warzywami. Najlepiej, żeby były lekko kwaśne - świetnie tutaj pasuje na przykład limonka, ale też świeża żurawina czy rabarbar.  Dzisiaj jednak klasyk - w wersji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zdrowa miska z rybą panierowaną w orzechach 136

marchewki 1 łyżka czarnego sezamu sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Dressing z sriracha 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sriracha 1 mała szalotka, drobno pokrojona Pokrój rybę na kawałki. Posól i oprósz czarnym pieprzem. Rozmąć jajko w miseczce, zamocz kawałki ryby, które następnie obtocz w orzechach. Smaż(...)złoty kolor po obu stronach. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i wsyp ciecierzycę. Oprósz kajeńskim pieprzem i smaż przez minutę. Blanszuj różyczki brokułu przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Marchewkę obierz ze skórki i potnij na cienkie paski. Ułóż warzywa w miskach. Na wierzchu połóż rybę i posyp sezamem. Podane składniki na dressing wymieszaj

codojedzenia
Kolorowy bukiet warzyw ze złocistym kurczakiem 392

łyżeczki przyprawy do złocistego kurczaka Natur Vegeta 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka cukru sól Dressing: 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki miodu płynnego 3 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć pieprzem i przyprawą do złocistego kurczaka. Odstawić na około 30 minut(...)usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. 2. Pierożki ugotować według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżki oliwy. 3. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i z dodatkiem łyżeczki cukru. 4. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Cukinię umyć, pokroić w plastry jednakowej grubości, oprószyć solą i usmażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka po marokańsku 172

najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju. 3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Następnie dodać podsmażone udka, cytrynę pokrojoną w plasterki (wcześniej sparzyć), nitki szafranu, podlać bulionem, przykryć pokrywką i dusić do momentu miękkości mięsa około 45 minut. 4. Pod koniec duszenia, zwiększyć płomień i zredukować sos. Dodać oliwki(...)świeżą posiekaną kolendrę. 5. Kuskus zalać wrzątkiem 1 cm nad powierzchnię kaszy, dodać 2 łyżeczki curry, sól, wymieszać, przykryć pokrywką i odczekać około 5 minut aż wchłonie cały nadmiar wody. 6. Marokańskie udka podawać z kaszą kuskus, polać sosem i posypać świeżą kolendrą

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa krem z cukinii 134

Chwilę smażymy, po czym zalewamy wszystko bulionem i gotujemy około 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie miksujemy na gładki krem. Ponownie podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do garnuszka wlewamy kremówkę, dodajemy też pokrojony na kawałki serek topiony. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, aż do połączenia. Serek możemy rozcierać widelcem, by szybciej się roztopił. Nie doprowadzamy(...)się połączą – dodajemy do zupy, mieszamy. Pozostałą cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski/długie plasterki (środek z pesteczkami należy wyrzucić). Wrzucamy na 2 minuty do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli i ziół prowansalskich. Odcedzamy. Do rozdrabniacza wkładamy listki kolendry, miksujemy. Następnie wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek i ponownie miksujemy. Zupę podajemy skropioną

Smaki Na Talerzu
Grysikowe knedle z truskawkami 186

wanilii skórka otarta z cytryny 10 truskawek na omastę: 50g bułki tartej 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: w rondlu zagotować mleko z laską wanilii, otartą skórką z cytryny, cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wsypywać grysik cały czas mieszając zawartość rondla rózgą. Grysik mieszać przez kilka minut, aż kasza zacznie odchodzić od dna. Wmieszać jajka i odstawić(...)umyć, pozbawić szypułek z przestudzonego ciasta grysikowego, lekko wigotnymi dłońmi uformować 10 knedli. Najpierw formować placuszek, na środku ułożyć truskawkę i zwinąć w kulkę  zagotować w dużym garnku wodę z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Włożyć do wrzatku knedle i gotować około 8 minut na ledwie pyrkającym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową roztopić łyżkę masła, dodać tartą bułkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg tęczowy z grilla 124

ogon, chociaż wiem, że rybę można by było grillować i z tymi częściami. Pogłębić nacięcia w rybie i otworzyć szeroko, tak aby ją doprawić i obficie pokropić sokiem z cytryny. Posiekać drobno zieloną pietruszkę i równomiernie rozdzielić do wnętrz ryb. Na koniec dodać kawałki (niewielkie; po dwa lub trzy) masła. Rybę złożyć i szczelnie owinąć folią aluminiową. Grillować około(...)końcu grillowania najlepiej jest otworzyć ryby na grillu, wciąż leżące na folii i zobaczyć czy są one już gotowe, a przy tym wycieknie z nich nadmiar nagromadzonego masła i wody

Karola gotuje
Ciasto marchewkowe bez mąki z polewą cytrynową. 163

tartych orzechów jajko łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 kopiaste łyżki serka  Polewa: 2 łyżki masła łyżka mleka 2 łyżki cukru łyżka soku z cytryny łyżka skórki -//- 2 łyżki mleka w proszku szczypta kurkumy Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Marchewkę ścieramy na drobne piórka. Orzechy ( włoskie lub laskowe) ścieramy tak samo(...)zaczęłam od ciasta jasnego, aby sobie zaoszczędzić na zmywaniu. Wszystkie składniki miksujemy razem, wylewamy do wąskiej foremki. I ciemnym ciastem robimy tak samo, tylko wcześnie trzeba zmiksować odsączone z wody daktyle, nie musi być jakaś gładka masa, ale powinny być rozbite na drobno. I tak samo jak z pierwszym ciastem, mieszamy razem i wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około

Dieta moja pasja
Sałatka ze świeżego szpinaku, z pomidorami, jajkiem i kurczakiem 187

Pokroić w średniej wielkości kawałki, przyprawić solą. Odstawić do lodówki na 15-20 minut. Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w cząstki. Szpinak opłukać i dokładnie odsączyć z wody. Pomidorki opłukać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Pierś z kurczaka delikatnie udusić na maśle, powinna tylko minimalnie zarumienić się. Na szpinaku układać pomidorki, jajko(...)kawałki piersi z kurczaka. Posypać szczypiorkiem. Podawać z pikantnym sosem i chrupiącym pieczywem. sos: 50 ml oleju - użyłam Rapso papryczka chili  3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy miodowej szczypta soli Papryczkę opłukać i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobniutko posiekać. Dodać do oleju wraz z musztardą, sokiem z cytryny, musztardą i solą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marokańska sałatka z cieciorki. 165

Ingrid? Kto wie? No cóż, słońce zniża się do oceanu, ciepły afrykański wieczór wydobywa z ziemi feerię aromatów, tani bar z widokiem na morze zaprasza. Stać nas na wodę mineralną i sałatkę. I bardzo dobrze, cóż więcej potrzeba do szczęścia. Barman puszcza ze starego magnetofonu As Time Goes By , a sałatka ma w sobie tyle smaków...  Wyjaśniam(...)Maroko, ale pomarzyć wolno, prawda?;) Składniki: 200 g cieciorki z puszki 1 duża starta marchewka 2 łyżki rodzynek 1/2 pęczka natki pietruszki, kolendry lub mięty skórka otarta z 1 cytryny 1 szalotka - posiekana 1 łyżka uprażonych płatków migdałowych 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka brązowego cukru 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu

zadanie-gotowanie
Łosoś z makaronem i brokułami 154

jogurtu naturalnego 1/3 pęczka koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo 200 g makaronu gryczanego 1 brokuł  Wykonanie: Fileta łososia podzielić na cztery porcje skropić cytryną, posolić, popieprzyć, wstawić na 15 minut do lodówki.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć łososia, delikatnie posmarować oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnik do 180°C i pieczemy ok 20 minut. Umyty koperek(...)drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko połączyć z jogurtem, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Brokuł podzielić na różyczki i blanszować 5 minut, makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Makaron wymieszać z 5 łyżkami sosu koperkowego. Na talerz wyłożyć makaron, na to brokuł,  na wierzch kawałek łososia i  po lać wszystko sosem

magiczna kuchnia Kasi
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z MOZARELLĄ I POMIDORAMI 188

Indii a w Europie do niedawna warzywo to uważano za egzotyczne.   Poza walorami smakowymi bakłażan ma również sporo zalet zdrowotnych.   Świeży owoc zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2 % cukrów.    Zawiera za to dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Niestety jego nisko(...)owocu dostarcza zaledwie 28 kalorii) nie czyni go wartościowym składnikiem diet ze względu na jego ciężkostrawność. Bakłażana umyłam i pokroiłam na plasterki. Posypałam go solą i skropiłam sokiem z cytryny, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki miąższu ale również dla zmniejszenia jego właściwości chłonnych. W przeciwnym razie wchłonie oliwę jak gąbka. Posypałam każdy z plastrów ziołami prowansalskimi,czosnkiem, bazylią,oregano

potrawyregionalne
"Diabel na koniu" Szaszlyki w szynce szwardzwaldzkiej z sosem z suszonych sliwek 159

minut w miksturze coli i piwa.  Następnie nakładamy śliwki na patyczki do szaszłyków - po około 4 śliwki, następnie zawijamy je w szynkę. Pozostałą miksturę - śliwki - piwo- cola, rozcieńczamy wodą. Do osobnej,  małej blaszki wlewamy resztę śliwek i  miksturę :) Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - przez około 30 minut. Po wyjęciu naszych śliwek - w piecyku, na kratce(...)układamy szaszłyki - przez około 10 minut.  Śliwki zatopione w coli i piwie - po wyjęciu z piecyka wrzucamy do blendera. Dodajemy sól, pieprz dla smaku i odrobinę soku z cytryny, podlewamy lekko wywarem. Muszę przyznać, iż pomysł tego sosu zaczerpnęłam od Rodziców z jakiegoś świątecznego obiadu z królikiem - sos mnie wówczas zachwycił więc postanowiłam go wykorzystać :)  Szaszłyki układamy

dlaSmaQ
.992. czekoladowy (?) mus (?) z... 155

puree truskawkowym~ Jakie to było pyszne! ♥ Kocham ciecierzycę - i na słodko i na wytrawnie. A najlepsze, że nic z niej się nie zmarnuje, bo nasiona można zjeść, a wodę z puszki czy z gotowania użyć do bez lub biszkoptu :D Btw. w sobotę udalo mi się zrobić biszkopt który już nadaje się do publikacji (za trzecim razem...) więc niedługo przepis(...)razie przepis na powyższy krem, który w sumie smakował jak wyborny mus czekoladowy...♥♥♥ *** ask.fm - pytania? *** PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) ~łyżka soku z cytryny ~120g jogurtu sojowego ~15g kakao naturalnego ~cukier/stevia/syrop z agawy do smaku Ciecierzycę, jogurt i sok z cytryny blendujemy na gładką masę, dodajemy kakao, słodzidło, mieszamy łyżką i wstawiamy do lodówki

breakfast of dreams
Dżem ogórkowy 187

zmiękną, następnie dodać cukier (nie dawać całego cukru na raz; ja wsypałam połowę i w miarę podgrzewania dodałam resztę). Mieszać od czasu do czasu 4. Dodać sok z cytryny, kwasek cytrynowy oraz miętę. 5. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu. Smacznego :) Polecam na śniadanko(...)ziarnami słonecznika i dyni z kremem z mleka kokosowego    i dżemem ogórkowym  (gdy mleko kokosowe stoi długo w puszce rozwarstwia się tworząc krem kokosowy i wodę, dopiero po zmieszaniu jak sugeruje producent mleczko powraca do swojej normalnej mlecznej, płynnej formy- ja osobiście mieszam tylko trochę kremu, resztę zawsze biorę na kanapki do śniadanka) Pyszności!  Zobacz także

KreatywnePiny
Domowy kisiel z żurawiny 140

dlatego pomijam ją w składnikach. Doprawiamy tak, jak lubimy. Chwilę gotujemy, aż owoce lekko zmiękną. Odstawiamy z kuchenki i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków (uwaga – owoce pryskają), wciskamy sok z cytryny (ok. 2 łyżki). Powstałą masę przecieramy przez sito do mniejszego rondla. Co zrobimy z powstałymi „odpadami” zależy od nas. Ja po prostu je zjadam. Rondel stawiamy ponownie na kuchnię dolewamy(...)szklanki wrzątku. Na koniec pozostaje nam zagęścić deser. Na taką ilość dałam 2 czubate łyżki mąki (można dać więcej, będzie gęściejszy), którą rozpuściłam w jak najmniejszej, niezbędnej ilości zimnej wody. Mąkę wlewamy do garnka z kisielem i intensywnie mieszamy. Gotujemy chwilę, aż pokażą się pęcherzyki na powierzchni. Gotowy kisiel przelewamy do salaterek, pucharków i podajemy – gorący lub przestudzony. Ozdabiamy owocami

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania