woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:824/1096)

Naleśniki wegańskie... 147

dobry chlust ekstraktu waniliowego (jakieś 2-3 łyżeczki, zamiast oryginalnych 2 łyżek) W sporej misce wymieszaj m ą kę, cukier i sól. W osobnej misce, lub dzbanku, wymieszaj mleko, wodę, olej i wanilię. Wlej mokr ą i  mieszankę do suchej i bardzo dobrze roztrzep - powinno powstać gładkie ciasto. Odstaw na minimum godzinę. Rozgrzej na średnim ogniu nierzywieraj(...)będ ą  mocno zrumienione, wtedy przewracaj na drug ą  stronę.  Podawaj, jak jakiekolwiek inne naleśniki, z dżemem, golden syrup, czy posypane cukrem i pokropione sokiem z cytryny

Lejdi of the house
Pulled Pork Burger z surówką Colesław i sosem BBQ 153

kroimy na pół i usuwamy głąb. Warzywa możemy posiekać w malakserze lub kapustę posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wlewamy ocet, sok z cytryny i cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy majonez, jogurt, sól, pieprz i mieszamy do uzyskania sosu. Posiekane warzywa przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wlewamy mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Mięso: Pulled pork rwiemy za pomocą widelców na kawałki i wrzucamy na patelnie. Patelnię powoli rozgrzewamy i wlewamy wino. Mieszamy i zdejmujemy z ognia, gdy mięso wchłonie wino, a alkohol

Be Fit Be Strong
Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem 176

przemieszać i smażyć jeszcze 30 sekund. Kolejno dorzucić szpinak i dusić całość na małym ogniu aż szpinak zwiędnie. Następnie wlać śmietankę, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Dusić do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje (ale nie pozostawiać do całkowitego zgęstnienie sosu – powinien pozostać wciąż półpłynny). Przygotować naczynie żaroodporne(...)całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 5-6 minut, do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać danie np. z ryżem, kaszą lub ziemniakami z wody. Smacznego! Jeśli macie dość dużą patelnię, to możecie pominąć etap zapiekania ryby w piekarniku i całość podusić przez kilkanaście minut właśnie na patelni, do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje. (adsbygoogle

Kulinarne Przeboje
Kluski z makiem 201

czyli motyle) 300 g gotowej masy makowej, u mnie HELIO opcja: łyżeczka miodu lub syropu, np. z agawy, klonowego opcja: garść suszonej żurawiny PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Masę makową przekładam do garnuszka, dodaję łyżeczkę miodu, żurawinę i lekko podgrzewam. Makaron odcedzam, łączę z masą makową. Mieszam dobrze, podaję gorące. Kluski z masą makową(...)aromaty). Możecie wzbogacić ją dodając do niej inne bakalie, np. suszone owoce: żurawinę, morele, śliwki, daktyle, orzechy, migdały, dodać kilka kropel likieru pomarańczowego lub Amaretto, sok z limonki bądź cytryny. Możliwości jest naprawdę dużo. Gotowa masa makowa to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu na mielenie maku i robienie wszystkiego od podstaw, co jest trochę czasochłonne i wymaga użycia maszynki

Zasmakuj Kuchni
Dżem brzoskwiniowy z cynamonową nutką 127

myję brzoskwinie przed obieraniem ). Usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki, odważamy 2 kg i wrzucamy do garnka z grubym dnem, stawiamy na średnim ogniu, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon, mieszamy i pozwalamy owocom rozpaść się i puścić sok. Potem skręcamy ogień na wolny i gotujemy aż sok odparuje, a całość zgęstnieje. Pamiętamy, żeby od czasu do czasu zamieszać(...)rozchodzącym się po domu Gotowy dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Dodatkowo, można zawekować słoiki w ten sposób: zagotowujemy wodę w większym garnku, wkładamy słoiki dnem na dół, i gotujemy przez około 8 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy słoiki z garnka, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia

Lamarida.pl
Lody śmietankowo ciasteczkowe (z mascarpone) 264

łyżeczka soku z cytryny 10 herbatników Nysanki w polewie czekoladowej Cukry Nyskie Przygotowanie: Zimną śmietankę miksujemy do napuszenia. Następnie powoli dodajemy resztę składników – cukier puder, sok z cytryny i łyżka po łyżce mascarpone. Miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników. Herbatniki w polewie czekoladowej przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Pół masy odlewamy do innej miski. Dodajemy(...)jednej foremki sama masa ciasteczkowa, a do drugiej śmietanowa itd. Lody wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wystarczy foremki z lodami zanurzyć na chwilkę do ciepłej wody, wówczas lody wyjdą z łatwością z naszych foremek. Smacznego

Słodkie okruszki
Jabłka w słoiczkach w bursztynowym karmelu, czyli konfitura na zimę 185

godzin. W tym czasie jabłka puściły sok. Odlałam ok. 0,75 m l   soku do rondelka i odstawiłam. Jabłka wstawiłam jabłka do gotowania na średnim ogniu. Cytrynę wyszorowałam. Starłam z niej skórkę i wycisnęłam sok.   Dodałam do jabłek razem z cynamonem. Wymieszałam. Wstawiłam ponownie do gotowania na około 15 minut. Odlany sok wstawiłam na małym gazie do gotowania(...)jabłka przełożyłam do wyparzonych wcześniej słoiczków,   do każdego wlałam po około 2-3 łyżki karmelu i od razu zamknęłam wieczkami. Do szerokiego rondla wyścielonego bawełnianą ściereczką wlałam gorącą wodę. Ustawiłam w nim słoiczki tak, żeby woda sięgała do około ¾ wysokości słoiczków. Rondel wstawiłam na gaz. Od momentu zagotowania (na średnim ogniu) zostawiłam na około 15 – 20 minut. Wyłączyłam

Kuchnia u Krysi
ryba z warzywami po chińsku 220

chylę czoła tym, co dają radę i bez tego. No to wyciągnęłam tę rybkę. Mąż ją wcześniej filetował, to miałam z górki. Przyprawy: sól, biały pieprz i sok z cytryny i do lodówki. Naszykowałam warzywa. Moja magiczna zamrażalka jakoś ledwo się domyka ....Ale jestem już na etapie porządnego opróżniania jej. Brokuł, kalafior, fasolka szparagowa żółta i zielona, z lodówki wyciągnęłam(...)sałatek  a zostawiam do tego typu wynalazków. A właśnie i znalazłam 3 i 1/2 pieczarki -  dodałam. Wszystko wrzuciłam na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju. Poddusiłam, podlałam odrobiną wody. W garnuszku rozmieszałam łyżeczkę płaską mąki ziemniaczanej z 1/2 szklanki wody i zagęściłam. Nie dawałam dużo mąki, ryzykuje się wtedy tym, że powstanie kisiel. Przyprawiłam solą i przyprawą do dań

Pieprzyć z Fantazją
Żytnie Naleśniki ze Szpinakiem i Kurczakiem 239

kurkumy 1 łyżka oleju Tu opis będzie krótki, bo wszystkie składniki wystarczy razem ze sobą zmiksować na jednolita masę. Jeśli ciasto wyda Wam się zbyt gęste, dolejcie mleka lub wody. Jeśli za rzadkie, dosypcie mąki. Olej dodaję do ciasta, wtedy naleśniki fajnie mi się smażą i nie muszę dodatkowo natłuszczać patelni. W tym temacie to wszystko. Lecimy z farszem. Farsz(...)masła  sól  pieprz Dodatkowo: śmietana kremówka 30% kawałek sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 1/4 łyżeczki kukrumy pieprz biały sól 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka posiekanego koperku Pierś z kurczaka pokroiłam w małą kostkę, oprószyłam solą i pieprzem i usmażyłam na maśle. Do mięsa dodałam czosnek, podsmażyłam, na końcu szpinak i smażyłam wszystko

Blondynka Gotuje
Schabowy z warzywami 202

masłową.  Składniki : - kotlet schabowy - 1 jajko - bułka tarta - pieprz ziołowy - koperek - marchewka - pietruszka - czerwona cebula - ziemniaki - sałata masłowa Przygotowanie : 1. Ziemniaki umyć i gotować w łupinie w osolonej wodzie około 25 minut. 2. Kotlet schabowy obtoczyć w jajku, następnie posypać z dwóch stron pieprzem ziołowym, koperkiem i obtoczyć w bułce tartej. 3. Mięso włożyć do nagrzanego piekarnika i piec(...)połowie pieczenia kotlet schabowy posypać warzywami. 5. Obrać ugotowane ziemniaki, pokroić w talarki i posypać koperkiem. 6. Pokroić sałatę - można dodać gotowego sosu do sałatek lub przyrządzić z cytryną, koperkiem i pieprzem ziołowym. Smacznego

Kuchenne innowacje
Oczyszczająca herbata z czystka 145

zaparzania ziół i zalać wrzątkiem. Dzbanek przykryć i parzyć 5 - 8 minut, po czym odcedzić i przelać płyn do filiżanki. Po lekkim przestudzeniu można posłodzić i dodać plasterek cytryny, a w okresie letnim dodać również kostki lodu. Jedną porcję czystka można zaparzać trzy razy. Czystek polecam pić w ciągu dnia, gdyż ma działanie moczopędne i na pewno częściej będziemy korzystać(...)gardła, przemywania skóry z trądzikiem, a nawet do spryskiwania zwierzaków, aby odstraszyć komary i kleszcze. Jak przygotować wywar z czystka? 10 g (2 łyżki) czystka zalać 300 - 400 ml wody i gotować około 10 minut.  Przykryć i odstawić do wystudzenia, a następnie przecedzić przez sitko

Kuchcik gotuje
Słodko kwaśny kurczak 199

danie najlepiej podawać z ryżem. Ja użyłam dzikiego ciemnego ryżu. On jest pół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić je na sok z cytryny. Około 1,5 łyżki. Dla mnie bardzo dobre, nam bardzo smakowało. Piersi kurze pokroić w grube długie pasy. Doprawić solą, pieprzem, potartym imbirem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać dokładnie(...)woka wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż lekko zblednie. Wlać wino i gotować aż całe wino wyparuje. Dodać papryki pokrojone w paseczki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać olej sojowy, przecier pomidorowy i ananasa razem z sokiem. Wrzucić mięso, zagotować. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około 3 minut i gotowe. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości

Kuchnia Pokoleń
Makowa panienka 236

ciasto dzielimy na pół i wykładamy do wyłożonych papierem blaszek (21×32). Pieczemy po 20 minut w 170 stopniach. Do rondelka przelewamy mleko, dodajemy do niego sok z cytryny, mieszamy. Odlewamy pół szklanki, a do reszty dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Odłożone mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy proszek budyniowy i ponownie mieszamy do połączenia. Przygotowaną mieszankę wylewamy(...)jasną masę. Do utartego dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do połączenia. Przygotowany krem wykładamy na jeden blat makowy, rozprowadzamy. Przykrywamy pozostałym blatem. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody, stawiamy na palniku. Na garnek z wodą wkładamy drugi, pamiętając by dno nie stykało się z wodą. Do garnka dajemy połamaną czekoladę i wlewamy olej. Podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika

Smaki Na Talerzu
Kapusta pekińska z kurczakiem 196

obiad. A do tego jeszcze fit, jak wiadomo teraz to w modzie :) W tym przepisie użyłam sosu sałatkowego a to tylko tak dla szybkości, zdrowiej będzie użyć np. oliwy, cytryny i ulubionych ziół. Co tu dużo pisać, przechodzę do przepisu, który nie ukrywam jest banalnie prosty :) Składniki: pierś z kurczaka kapusta pekińska sos sałatkowy koperkowo-ziołowy  przyprawa do gyrosa(...)będzie chrupiąca (choć większość ludzi lubi pierś soczystą to ja zupełnie odwrotnie wolę jak jest przysmażona). Kapustę pekińską kroję drobno a w kubeczku rozrabiam sos sałatkowy z odrobina wody i oleju a po chwili wlewam do kapusty i mieszam.  Na talerz nakładam kapustę, na nią pierś i gotowe. Smacznie, zdrowo i kolorowo :) Smacznego

Kuchnia Viki
Ptasi domek - sernik na zimno bez pieczenia 175

szklanki cukru Gorzka czekolada- 1 tabliczka Cukier wanilinowy Galaretka o smaku owoców 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Twaróg zmielić, wymieszać z białym cukrem, cukrem wanilinowym, ubitą kremówką, sokiem z cytryny i rozpuszczoną żelatyną.  Następnie podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej aromat (kilka kropel) Na foli spożywczej rozłożyć połowę herbatników  i posmarować ciemną masą(...)delikatnie boczne ciastka do góry, tak aby obie masy złączyć w trójkąt tworząc domek. Tak przygotowane ciasto, schłodzić w lodówce przez parę godzin. Kroić ostrym nożem namoczonym w gorącej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Meksykańska miska 349

tego jak ostro lubicie) warzywa: 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju salsa: 2 pomidory ½ czerwonej cebuli sól pieprz odrobina soku z cytryny świeża kolendra lub pietruszka do smaku Dodatki: 2 liście sałaty rzymskiej lub innej ulubionej ½ puszki kukurydzy opcjonalnie 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki - ja pominęłam 2 łyżki startego sera żółtego opcjonalnie(...)przyprawy. Zamarynować min. 20 minut, a następnie podsmażyć go do miękkości. Sos: do rondelka wlać passatę. Doprawić solą, pieprzem, oregano, kminem rzymskim i pieprzem cayenne. Chwilę dusić do odparowania wody z pomidorów. Warzywa: paprykę pokroić w paski lub w kostkę, a cebulę w piórka. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na odrobinie oleju. Salsa: Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Doprawić

Fabryka pomysłów
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 184

Tort niebanalny,tort na zyczenie.Takie smaki wybral maz do swojego tortu urodzinowego.Trzy warstwy najlepszego biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych migdalow i przelozone pyszna kremowa masa o

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biały sos do potrawki - zawsze wychodzi :) 457

wyciągała spod kołderki :) a garnek cały był owinięty gazetami i ręcznikiem. Gdybym ja dziś tak ugotowała ryż moja córka by pomyślała, że jestem szalona :) Dziś wrzuca się woreczek do wody 20 minut i gotowe. Teraz taki ryż gości na naszym stole bez okazji bo prostu niedzielne danie:) Przepis na ten sos kiedyś dostałam od koleżanki, za każdym razem wychodzi(...)posiadamy może być też bulion drobiowy, ale z rosołu jest lepszy)100 g rodzynek3 żółtka 3 łyżki większe mąki śmietana 18 % 120-150 ml sok z cytryny (wykorzystuję 1 mała lub pół większej w zależności jaki posmak kwasowości lubimy)cukier do smaku sól do smaku  SPOSÓB WYKONANIA :- odlewam czysty rosół do osobnego garnka, gotuję

Basia w kuchni
Ryba po grecku 245

cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy Przygotowanie:1. Filety umyłam, skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na 3 minuty, po czym dokładnie osuszyłam i oprószyłam solą i pieprzem z dwóch stron.2. Usmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron, przełożyłam najpierw na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi(...)grubych oczkach, pora drobno posiekałam, a cebulkę pokroiłam w kostkę.4. Na rozgrzany olej wrzuciłam pokrojoną cebulkę, zeszkliłam, po czym dodałam resztę warzyw i chwilę smażyłam. Następnie podlałam wodą i dusiłam wszystko, aż warzywa zmiękły.5. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną cukru, dodałam koncentrat pomidorowy.6. Warzywa wyłożyłam na przygotowaną wcześniej rybę

Kulinarny Pamiętnik
Frittata mediterranea po mojemu 146

Gorące plaże z miałkim złocistym piaskiem, skrzące się na tafli wody kryształy...Turkus bezkresny turkus, powiew słonego wiatru, który smakuje zawsze wytrawnie. Wchodzisz do zimnej i orzeźwiającej wody i co czujesz? Jak wszystko co Cię otacza , powoli zaczyna znikać. Piasek pod stopami jest delikatny, maleńkie rybki bezskutecznie próbują Cię łaskotać po łydkach... Nie ma jeszcze nikogo na plaży, jest wszakże(...)stopniu raną , tak głęboką, że nawet dwa radosne opatrunki, śmiejące się do mnie od rana...nie potrafią jej zabliznić. Czym pachnie Sycylia? Na pewno migdałem, winem, serem, czekoladą i cytrynami. Gdzieniegdzie poczujesz czerwony smak niezwykłych  pomarańczy, a amaretto przerzuci Cie do innej rzeczywistości. Kiedy czujesz taki piasek pod stopami, kiedy Twoje włosy przestają falować na wietrze , a skórę pokrywa

Z Kuchni Do Kuchni
Dżem morelowy z rozmarynem 105

moreli z rozmarynem: 1,5kg moreli bez pestek 200-300 g cukru lub erytrolu/ksylitolu Sok z 1 cytryny 1 długa gałązka rozmarynu Przygotowanie: 1. Morele przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem/ksylitolem/erytrolem i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 10 min.  2. Następnie do garnka przekładamy rozmaryn oraz pektyny w wersji z ksylitolem/erytrolem. Dżem gotujemy(...)dobrze i odwracamy do góry dnem. Okrywamy ręcznikiem lub kocem. Wyciągamy dopiero po całkowitym przestudzeniu.  4. W wersji z ksylitolem/erytrolem dżem pasteryzujemy na mokro. W dużym garnku gotujemy wodę, na dnie układamy ściereczki. Wkładamy do środka słoiki, odgradzamy je ściereczkami tak aby się nie dotykały. Gotujemy je tak przez ok. 15 min. Następnie wyciągamy słoiki i studzimy. Aby być

Czarnawisienka
Lodowe miseczki 151

jedną większą drugą mniejszą. Najlepiej, żeby średnica wewnętrzna większej miski była większa o ok. 0,5 cm od zewnętrznej średnicy mniejszej miski. Potrzebujemy również owoce takie jak czerwony grejpfrut, cytryna, granat, jeżyny, maliny oraz np. liście mięty czy jadalne kwiaty o żywych kolorach (nagietek, aksamitka). Owoce kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Jeden z plastrów, np. grejpfruta kładziemy(...)czegokolwiek innego, co zapobiegnie działaniu wyporności i przytrzyma mniejszą miseczkę na miejscu. W szczelinie powstałej między miskami umieszczamy pokrojone owoce, zioła czy kwiaty i wypełniamy ją przegotowaną lub mineralną wodą. Jeśli mała miseczka zacznie wypływać, należy ją dociążyć. Liście ziół i płatki kwiatów dobrze jest „przytrzasnąć” plastrem jakiegoś owocu, aby nie wypływały. Całość wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Możemy

Kate's Kitchen
Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną. 185

razem upieczone z bananami, podane z bitą śmietanką kremówką i oprószone gorzkim kakao. Jedyny minus to taki, że banany ściemniały w trakcie pieczenie, powinnam było skropić je sokiem z cytryny, ale zapomniałam, dlatego moja rada jest taka, jak będziecie piekli to ciasto to nie zapomnijcie o soku z cytryny.Takie ciasto na podwieczorek jest w sam raz. Upieczcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany Śmietanka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej 2-3 łyżki gorącej wody cukier puder do smaku Dodatkowo: kakao do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie

Izabelawkuchni
Pęczak ze skorzonerą 203

przygotowania pęczaku ze skorzonerą: Skorzonerę obieram ze skórki, myję i kroję w plastry o grubości około 1 cm, wrzucam do miski i od razu polewam sokiem z cytryny, inaczej ściemnieje. Cebulę obieram ze skórki, kroję w kosteczkę. Wlewam oliwę na dużą patelnię, rozgrzewam ją, wrzucam pokrojoną cebulę i chwilę smażę do momentu aż cebula się zeszkli. Dodaję skorzonerę(...)kasza wchłonie wino dodaję porcjami bulion i mieszam od czasu do czasu. Po wchłonięciu całego bulionu kasza powinna być już miękka ale jeśli tak nie jest można dodać wody i chwilę jeszcze pogotować. Tak przygotowane kaszotto przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Kaszotto ze skorzonerą gotowe

Gotuj Się Kto Może
Rożki francuskie z jabłkami 175

łyżki cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki tortowej 1 jajko roztrzepane do posmarowania Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe.  Brzegi kwadratów posmarować jajkiem, złożyć na pół(...)robimy 3 otworki wentylacyjne.  Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Ciepłe polukrować. Lukier: ½ szklanki cukru 1 łyżka gorącej wody Składniki dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Lody bananowo-kokosowe 185

banany 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 3 łyżeczki wiórków kokosowych WYKONANIE Banany obrać ze skórki i umieścić w misie blendera. Dodać mleczko kokosowe (tylko gęstą, białą część bez wody kokosowej), dwie łyżeczki kokosu i włączyć urządzenie. Zmiksowaną masę przelać do szczelnego pojemnika (np. po lodach) i posypać pozostałym kokosem. Włożyć do zamrażalnika i mieszać co godzinę, dzięki czemu(...)przeciwnym razie będą zbyt twarde by nakładać je gałkownicą. Lody przed podaniem można dodatkowo posypać kokosem. Aby banan nie ściemniał po zmiksowaniu należy delikatnie skropić go sokiem z cytryny (ja o tym zapomniałam i lody mają kolor betonu). http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html

Passions hobbies life
Mazurek kajmakowy 156

mąka pszenna 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier 1/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jajko 1 szt, masło 150 g, śmietana 1 łyżka, skórka starta z połowy cytryny, dodatkowo: masa kajmakowa 3/4 puszki, orzechy włoskie 1 garść, migdały, rodzynki oraz kolorowe posypki do dekoracji, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, następnie łączymy dłońmi i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy(...)Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 20 min. aż ciasto będzie rumiane. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Puszkę z kajmakiem wkładamy do garnka z gorącą wodą na 3 min. Kajmak mieszamy łyżką, następnie nakładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy po całym cieście. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi boki ciasta. Środek mazurka ozdabiamy według swoich

kulinarne odsłony pati
Karczek - domowa wędlina na ciepło i na zimno. 182

aromat, a dwa zapobiegną przywieraniu mięsa do dnia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obsmażone mięso układamy na przygotowanych warzywach,  zalewamy tłuszczem z patelni. Można też patelnię przepłukać wodą i wlać do mięsa. Pieczemy tak po godzinie na każdy kilogram, ale dobrze jest sprawdzić patyczkiem. Nakłuwamy w najgrubszym miejscu, jeśli wypłynie przeźroczysty płyn jest ok. Jeśli mętny trzeba poczekać. Gotowe(...)ciepło zostawiamy aby odpoczęło tylko z 10 minut. Wywar z pieczenia przecedzamy, warzywa miksujemy i mamy pyszny sos.  Jeśli ktoś nie ma octu balsamicznego, proponuję sok z cytryny.  To nie tylko smak i aromat, ale także rozbijanie białka w mięsie. A więc delikatniejsza jego struktura. Tak zrobiony karczek świetnie nadaje się na ciepło do obiadu

Dieta moja pasja
Placki ziemniaczane z pikantnym twarożkiem i warzywami. 174

naturalnego  młoda cukinia pół szklanki szczypiorku 2 ogórki gruntowe 10 rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne sól i czarny pieprz do smaku łyżka skórki otartej z cytryny Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach razem z cebulą  i przekładamy na sito. Dostałam kiedyś maila z zapytaniem po co tak, nie lepiej dodać mąki? Można dodać(...)bardzo ważny powód....takie placki nie pryskają przy smażeniu. Jak dla mnie pierwszy i trzeci powód są najważniejsze. Odsączone ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i jajka. Delikatnie wylewamy wodę po ziemniakach, uważając aby nie wylać osiadłej na spodzie skrobi. Tą dodajemy do ciasta ziemniaczanego i dokładnie mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki ( u mnie takie z łyżki), osuszamy na papierowym ręczniku

Dieta moja pasja
Nalewka imbirowa 192

obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plastry. 2. Umyć cytryny i wycisnąć z nich sok. 1 i 2 wrzucić do słoja. 3. Zalewamy imbir i sok z cytryny 1 litrem spirytusu (można zalać wódką, ale wtedy pozostanie zapach i posmak wódki). 4. Zmykamy słój, chowamy do ciemnej szafy i raz w tygodniu potrząsamy słojem. W szafie słój pozostanie(...)przez gazę, sitko lub szmatkę (najlepsza opcja to sitko i coś jeszcze, bo inaczej trunek pozostanie mętny, ale nie wpłynie to na jego smak). FAZA DRUGA – 1 litr wody – ok 0.5 kg cukru Cukru musimy dodać do litra wody tyle, ile chcemy mieć w 2 litrach nalewki. Są dwa sposoby: 1) Wodę z cukrem zagotować. Ostudzić i dodać

Szybko Tanio Smacznie
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 192

Wiśnie umyłam. Teraz ta "najprzyjemniejsza" część czyli drylowanie. Wydrylowane owoce przełożyłam do dużego garnka. Zasypałam cukrem i  odstawiłam  na 2 godziny, żeby puściły sok. Podlałam niewielką ilością wody, wsypałam  cukier żelujący  i gotowałam przez około 15 minut. Długość smażenia dżemu wiśniowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy(...)wyparzonych i suchych słoików. Ustawiałam je przykrywką do dołu. Smacznego! Polecam  DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM TRUSKAWKOWY SOK Z ARONII

potrawyregionalne
Domowe przetwory: dynia karmelizowana 202

Można mniejsze ale nam zależało żeby kawałki były wyczuwalne przy wykorzystaniu np. do ciasta. Następnie ścieramy (po wcześniejszym wyparzeniu) skórkę z pomarańczy, wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny oraz ścieramy na tarce obrany imbir. Przekładamy do garnka (najlepiej z szerokim dnem) wszystkie składniki i prażymy na dużym ogniu ok. 10-12 minut cały czas mieszając aż dynia zacznie nabierać szklistego(...)zamykamy i pasteryzujemy je albo w piekarniku tzn. wkładamy słoiki do piekarnika i włączamy go na 140 stopni zostawiając słoiki na 30 minut lub wkładamy słoiki do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut licząc od momentu zagotowania wody. Uwaga: - przed włożeniem dyni do słoików możecie ją zblendować gdzie uzyskacie idealny

Kuchenne Wariacje
Odchudzanie z koktajlami.Koktajl truskawkowo - arbuzowy 234

Koktajl z mango i banana Arbuz: Mało kaloryczny i w 92% składający się z wody, oprócz tego zawiera kwas jabłkowy i cytrynowy. Arbuz zawiera w swym składzie również ok. 70 mg% potasu, 11 mg% wapnia, 8 mg% chloru, 8 mg% sodu, 7 mg% siarki, 3 mg% magnezu i fosforu, 02 mg% żelaza i ok. 0,07 mg% miedzi. Witaminy wchodzące(...)Pozostałe związki arbuz zawiera w bardzo znikomych ilościach. Truskawki: Truskawka posiadają duże ilości witaminy C więcej niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w nich witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi.W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz

W kuchennym oknie Ewy
Truskawki w koszyczkach 185

zbliża! u mnie dziś truskawki zalane w galaretce w koszyczkach :) Składniki: 30 dag maki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka mleka, skórka z 1 cytryny, szczypta sody oczyszczonej, 2 galaretki truskawkowe, ½ kg truskawek. Wykonanie: Wsypać do mąki cukier puder, dodać żółtka, sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem i masło. Wyrobić ciasto starannie i odłożyć na pół(...)foremki ( polecam foremki aluminiowe) i docisnąć dobrze do brzegów. Piekarni rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut. . Lekko ciepłe wyjąc z foremek. Ugotować galaretki w ½ litrze wody i przestudzić. Oczyszczone i osuszone truskawki włożyć do koszyczków i zalać tężejącą galaretką, następnie przenieść w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Pieczony rabarbar. Pavlova z rabarbarem. 187

ubiegłym roku pierwszy raz zamroziłam rabarbar. Nie obierałam go, tylko blanszowałam - chwilka zanurzona we wrzątku i następnie schłodzona w lodowatej wodzie, osuszone trafiły do woreczków i czekały na swoją kolej. Jeszcze w zamrażalniku czekają chyba z 3 woreczki, ale na nie też już mam pomysł. Część z chęcią upiekłam, dobrze przyprawiając.  Upieczony rabarbar jest wspaniałym dodatkiem do ciast, placuszków(...)laski cynamonu, 3/4 szklanki soku pomarańczowego, 5 rozgniecionych ziaren kardamonu, 2 gwiazdki anyżu, 6 łyżek cukru trzcinowego, 2 łyżki brązowego cukru muscovado, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, skórka starta z cytryny Rabarbar wyłożyć na blaszkę, wlać sok pomarańczowy - u mnie świeżo wyciskany, dodać przyprawy i zetrzeć skórkę z cytryny. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i całość posypać cukrem trzcinowym i muscovado. Piekarnik

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania