woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:814/1096)

Sernik z polewą chałwową 283

ewentualnie świętami. No właśnie wielkanoc za pasem, więc może się skusicie? Sernik miał być pieczony w kąpieli wodnej, ale że się tego trochę obawiam więc zdecydowałam się na półśrodek Nalałam wodę do największej foremki i wsunęłam ją do piekarnika piętro niżej niż sernik. Czyli była to taka pseudo kąpiel wodna, albo raczej parowa Polecam wam, żeby ten serniczek posiedział całą(...)zmielonego lub sera na serniki – 180 g cukru – 2 łyżki mąki – 120 ml kwaśnej śmietany – 1 żółtko – 2 jajka – skórka otarta z jednej cytryny – łyżeczka soku z cytryny Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę POKOJOWĄ. Oznacza to, że wszystkie składniki musicie wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. A najlepszym sposobem

Relaxtime
Zupa meksykańska z pulpetami 216

kolendry 6 łyżeczek słodkiej papryki 1 łyżeczka chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka soku z cytryny 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) pulpety: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 biała bułeczka 1/2 szklanki mleka(...)gniazda nasiennego i również drobno pokroić. Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. W dużym garnku zagotować około 3 - 4 litry wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, marchew, ziemniaka, selera i gotować około 15 minut. Do gotujących się warzyw dodać podsmażoną cebulę i czosnek. Następnie wsypać na patelnię paprykę i chili, dodać

Kuchcik gotuje
Dziwne zbiegi okoliczności i prawdziwie polski sernik 137

zmieniłam spód z kruchego na ciasteczkowy, bo taki bardziej lubię, a rodzynki dodatkowo namoczyłam (normalnie byłby to rum, ale z uwagi na dzieci tym razem ograniczyłam się do gorącej wody). Wyszedł pyszny - typowo polski, nie bardzo ciężki, ale zdecydowanie nie lekki. Bardzo byłam z niego zadowolona, a i Karolinie smakował. Także polecam, nie tylko na pierwsze urodziny.Sernik cytrynowy z rodzynkamiSkładniki(...)łyżką.Schłodzić w lodówce przez 20 minut.Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut.Przestudzić.Masło rozpuścić i ostudzić.Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodać płynne masło, połączyć. Rodzynki dobrze odcisnąć, wymieszać z mąką. Dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywną pianę, partiami wmieszać do masy.Masę przełożyć na spód, powierzchnię wygładzić.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada z kurczaka ze szpinakiem w sosie kaparowo-cytrynowym 292

powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat.Szpinak rozmrozić i osączyć.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać szpinak i roztarty czosnek - smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.Odstawić do wystygnięcia.Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej, zaczynając od krawędzi najbliżej nas.3-4 cm od brzegu układać wzdłuż - szpinak, obok pomidory - przekrojone ma węższe paski(...)pieprzZ mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym bulionem drobiowym.Dolać wino, wsypać po szczypcie ziół. Gotować 5 minut. Po tym czasie dolać śmietankę oraz sok z cytryny - gotować do zgęstnienia. Wsypać kapary, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.Roladę kroić w plastry. Podawać polaną sosem kaparowo-cytrynowym. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sznycel wiedeński z domowymi frytkami 150

osłodzonej wody. Dzięki temu będą znacznie bardziej chrupiące. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy frytki na rumiany kolor. Przekładamy do miski, solimy, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Przepis na sznycel wiedeński Mięso myjemy, moczymy w jajku, obtaczamy w mące, bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolor z obu stron. Sznycel zgodnie z przepisem podajemy z kawałkiem cytryny. Do frytek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto Słodki Bezik 96

soku z cytryny MASA KAJMAKOWO-BEZOWA: 250g masła 1 puszka masy kajmakowej 4 łyżki ajerkoniaku 150g pokruszonych bezików WYKONANIE: Masło utrzeć z ajerkoniakiem na sztywną masę, stopniowo dodawać kajmak. Na samym końcu delikatnie wmieszać pokruszone bezy, zamieszać łyżką, aż składniki się połączą. ŚMIETANA: 700-800g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny odrobina gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę

Dziś Ja gotuje
Tacos z kurczakiem i salsą z awokado i warzywami 244

cytryny, oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Trzeba sprawdzić smak i doprawić do smaku. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pokroić w 1,5 cm grubości długie paski. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć aż mięso się zarumieni. Następnie wlać odrobinę wody i gotować

Kuchnia Pokoleń
Szybkie śniadanie : Czekoladowe świderki z ricottą i truskawkami 174

makaronu Lubella mini świderki z czekoladą  250 g świeżych truskawek  200 g serka ricotta  2 łyżki miodu  szczypta cynamonu  skórka starta z połowy cytryny  kilka listków świeżej mięty  garść świeżych poziomek lub truskawek  Kwiaty fiołka trójbarwnego do dekoracji  2 łyżki wiórków kokosowych  Wykonanie :  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. Czyli ok 5 minut jeśli chcemy mieć makaron al dente lub 7 minut jeśli ma być odpowiednio miękki. Ja dodatkowo od razu bo gotowaniu hartuję go w zimnej wodzie by zatrzymać proces gotowania.  2. W czasie gdy makaron się gotuje przygotowujemy resztę dania. Truskawki myjemy, zdejmujemy szypułki i rozgniatamy widelcem na papkę.doprawiamy cynamonem.  3. Ricottę mieszamy

vaniliowoczekoladowa
pyszne serowe odrywane drożdżówki... 148

lekko wodą i nałożyć na siebie kroić na 2-3 cm plastry, układać ciasno na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut do podrośnięcia piekarniki nagrzany nma 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, przy uchylonych drzwiczkach zostawić na 30 minut 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną

W Mojej Kuchni Lubię
Syryjska szarlotka. 193

cytryny i pozostałymi składnikami. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odkrawamy 2/3 ciasta i wykładamy nim dno oraz boki foremki. Wykładamy na nie nadzienie jabłkowe. Wyrównujemy. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykrawamy cienkie paski które układamy na cieście tworząc kratkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy ok 50 min. Dżem podgrzewamy z 1 łyżą wody, ma być płynny

Radość kipiąca uśmiechem.
Frużelina wiśniowa 277

cytryny). I to wszystko. Gotowej frużeliny możemy używać od razu. Jeśli nie jest nam potrzebna, to wrzącą frużelinę przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nakrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowaną możemy przechowywać ok. miesiąc czasu. Gdy chcemy ją przechowywać dłużej – pasteryzujemy przez ok. 15 minut (w piekarniku lub tradycyjnie w wodzie). Uwaga: Jeśli

Poezja smaku
Tort z malinowym musem i marakują 218

cytryny, a następnie dodaj jajko i żółtka dokładnie mieszając. Wlej masę do owocowego przecieru podgrzewaj cały czas mieszając tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Nie przegotuj, bo krem się zetnie. Zdejmij z kuchenki i wmieszaj masło. Przykryj folią dotykając powierzchni curdu. Zapobiegnie to utworzeniu “kożucha”. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Przygotuj malinowy mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie

codojedzenia
Bananowy chlebek z truskawkami, malinami i chałwą na bazie mąki orkiszowej i owsianej 143

cytryny, garść świeżym malin świeże maliny i truskawki do dekoracji Maliny i truskawki myję, pozbawiam szypułek. Truskawki kroję na mniejsze kawałki. Banany miksuję z jajkami i masłem na gładką masę, przekładam do miski. Dodaję przesiane mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier. Całość dokładnie, aczkolwiek dość krótko mieszam, jedynie do połączenia składników. Dodaję osuszone z nadmiaru wody owoce oraz pokruszoną

Mango Papaja
Sernik nowojorski na spodzie Brownies 179

cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki 4 jajka Wszystkie składniki umieścić w malakserze z ostrymi nożami. Miksować parę minut do połączenia wszystkich składników. Można też składniki zblendować. Wylać na podpieczony spód. Wyrównać. Piec sernik w kąpieli wodnej. Do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 półce od dołu umieścić szerokie, niskie naczynie z wrzącą wodą. Następnie na półce

moj przepis na
Rogale Świętomarcińskie 1931

cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku. Mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.  Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, obieramy ze skorupki i mielimy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą

Bon Appetit Małgorzaty
Galareta wieprzowa 165

woda przykrywała mięso. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 -2 godziny. Mięso i warzywa wyjąć, a wywar przelać przez sito. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki . Pokroić marchewkę na plasterki i ułożyć na dnie miseczek wraz z groszkiem, dodać mięso i zalać wywarem, a następnie  odstawić do wystudzenia. Podawać z octem lub cytryną. Do galarety

O kuchni z uczuciem
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 170

cytryny,  sól i pieprz do smaku. Niezłe cięcie w kuchni zapewnią noże Victorinox do kupienia w  Ostrym Sklepie . Przygotowanie: Zmiksować wszystkie składniki sosu pistacjowego, odstawić. Jaja ugotować na twardo.  Cebulę pokroić w pióra i zamarynować w occie. Ziemniaki umyć, ugotować razem ze skórą, przestudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jarmuż oderwać od grubych nerwów, wrzucić w wrzącej wody

SzczyptaSmaQ
Łosoś zawijany w kruche ciasto z wkładką :) 136

osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzić. Użyłam gotowego ciasta kruchego, czasami trzeba sobie ułatwić. Był to płat ciasta kruchego, tylko trzeba go rozwinąć i jest gotowe do użytku. Żaroodporne naczynie posmarować cienko masłem i wyłożyć połową ciasta kruchego, dno nakłuć widelcem. Następnie rozłożyć połowę potartej mozzarelli i cebulki. Na górę rozłożyć kawałki łososia, skropić go sokiem z cytryny. Teraz znowu

Kuchnia Pokoleń
Ryby i studenty głosu nie mają.Ale mają do wkucia międzynarodowe. Ma love? 152

ocet+woda) II umieścić pochłaniacz zapachu w lodówce soda oczyszczona na talerzyk kawa świeżo zmielona na talerzyk(ale szkoda kawy!) ocet wlany do małego słoiczka(capi wtedy nie rybą a octem) liście zaparzonej herbaty III nie być łosiem pamiętać na przyszłość by się ostrożnie obchodzić z rybnym ustrojstwem 3)przygotowanie Umyć. Natrzeć rybę przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie

Fiolka w kuchni
kaczka duszona w śliwkach 192

połówki cytryny pieprz biały 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry Piersi z kaczki marynujemy w kolendrze oraz rozdrobnionym czosnku całą noc w lodówce, następnie przecinamy skórę kaczki  w dowolną kratkę i smażymy z obu stron na złoty kolor zaczynając od strony ze skórą by tłuszcz się wytopił , dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy , podlewamy połową szklanki wody oraz

na gazie
Koktajl arbuzowy 95

zapas wody mineralnej. Przygotowanie nie trwało dłużej niż 10 minut i po kolejnych 5 minutach napoju już nie było.  kawałek arbuza blender sitko Arbuza pokroić na kawałki i zmiksować blenderem. Następnie koktajl przelać przez niezbyt gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Nalać do szklanek. Smacznego! Do arbuza można dodać inne miękkie owoce - truskawki, poziomki, jagody, sok z cytryny

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kluski śląskie z rozmarynowym masełkiem 110

cytryny Ugotuj ziemniaki i przepuść przez praskę do miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Kiedy wystygnie, lekko ugnieć. Podziel ziemniaki w misce na cztery równe części, 1/4 z całości wyjmuj a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wcześniej usuniętą część ziemniaków. Zagnieć ciasto.Formuj kulki.W każdej z nich palcem wskazującym wykonaj dziurkę. Gotuj w lekko osolonej wodzie. W rondelku rozpuść

AZgotuj!
Kasza bulgur z kurczakiem, fasolką szparagową, czosnkiem i oliwą truflową 266

cytryny 2 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżka oliwy truflowej sól morska świeżozmielony pieprz warzywa 400g fasolki szparagowej (w sezonie świeżej) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 zielonej papryczki chilli kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu świeżozmielony pieprz 2 szklanki kaszy bulgur SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę bulgur zalać 5 szklankami wrzącej wody, wstawić na ogień

DefinicjaSmaku
Zielony groszek, bób, chilli... Pierogi! 147

ugotować, następnie bób dodatkowo obrać ze skórki. Z grubsza ugniotłam warzywa widelcem, dodając ricottę oraz śmietankę. Następnie dodajemy tarty parmezan, drobniutko posiekaną papryczkę chilli, suszone pomidory, startą skórkę z cytryny oraz posiekaną świeżą bazylię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Ciasto na pierogi Każdy pewnie ma swój przepis na ciasto na pierogi. Odkąd skorzystałam z przepisu zamieszczonego(...)Renaty  przepadłam. Najlepsze ciasto pierogowe. Mięciutkie, pyszne i  zupełnie bezproblemowe. Receptura z "Kuchni polsko - francuskiej" Antoniego Teslara. Składniki:  500 g mąki pszennej, ok. 1/4 litra wody, 50 g miękkiego masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 łyżeczka soli Mąkę wysypujemy na stolnicę dodając miękkie masło, całość siekamy nożem i rozcieramy palcami. Dodajemy jajko i żółtka i stopniowo dodajemy

Plate of Joy
Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową 156

opakowanie mrożonej 2 łyżki masła Wykonanie: Udka myję, suszę nacieram solą i pieprzem, posypuję przyprawami i zalewam olejem wymieszanym z octem lub sokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka na ruszcie(...)piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie  odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i gotuję z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzam i przekładam do salaterki. Masło rozpuszczam na patelni i polewam gotową fasolkę. Na talerzu układam porcję mięsa i fasolkę. Podaję z ziemniakami

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z krewetkami II 678

cytryny. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas odwracając krewetki na drugą stronę. Ostudzić. 2. W międzyczasie do miski dodać rukole oraz "potartą" sałatę lodową. Następnie dodać pokrojonego pomidora (najlepiej sparzyć go wrzątkiem i pozbawić skórki), posiekanego na półplasterki ogórka (polecam go obrać) i rzodkiewki. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oliwy

Ugotować
Mintaj w migdałach 139

Japonii, wody Kalifornii po cieśninę Beringa. Największe okazy dorastają nawet do 80 cm długości. Dziś przedstawiamy tą smaczną rybkę w wydaniu specjalnym pod migdałową kołderką na poduszce z chleba typu włoskiego. Zapraszamy: Składniki: filet z mintaja roztrzepane duże jajko (bądź 2 małe) pieprz i sól do smaku świeży koperek mąka bułka tarta migdały w płatkach por plaster cytryny chleb typu

KreatywnePiny
Kremówki z owocami i nutą mięty 192

najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy je do miski i ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy

Luźna Kuchnia
PIWNE NALEŚNIKI 109

odrobinę wody gazowanej. Dziś zastąpiłam ją piwem o smaku owocowym, co dodało charakteru moim naleśnikom :) Cudowny zapach roznoszący się po kuchni, dodatkowo wzmógł apetyt. SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka 1 szkl. piwa (o ulubionym owocowym smaku) 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta soli 1 jajko 1 szklanka mąki (około) serek twarogowy waniliowy 1 łyżka miodu  1 łyżeczka soku z cytryny

Kuchnia w opałach
Sernik na zimno z brzoskwiniami 170

sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 20 min.Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce.masaNamoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić

Mix smaku
Wykwintna przystawka. 203

gorącej wodzie, tak by powstało 4-5 łyżeczek płynu. Pomidor sparzyć, wyfiletować (usunąć pestki) pokroić w kostkę, dodać kilka pokrojonych listków bazylii, odrobinę soli i pieprzu. Ułożyć w pucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny. Tuńczyka osączyć na sicie z oleju, posypać pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką żelatyny. Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i polane

Kulinarny karnet Christophera
Pigwówka, czyli nalewka z pigwy 301

także polską cytryną, już dojrzała, czas na moją ulubioną nalewkę. No może jedną z moich ulubionych nalewek... w zasadzie nie spotkałem jeszcze nalewki, której nie lubię:) Jak ktoś zna taką, której mogę nie polubić – chętnie ją przetestuję. Zrobienie pigwówkinie jest zbyt skomplikowane. Wystarczy zsypać owoce cukrem, jak puszczą sok – zalać je spirytusem i po kilku dniach rozcieńczyć wodą. W zasadzie

Gotuj z Misiem

Proponowane wyszukiwania