daje mnóstwo energii. Bardzo pożywna i rozgrzewająca, podobna do gulaszowych węgierskich zup. Z kaszy pęczak mało gotujemy w naszych kuchniach, a warto częściej po nią sięgać. Z pajdą domowego chleba smakuje najlepiej!. Składniki: 1 kopiasta szklanka kaszy pęczak, ok 30 dag 1 czerwona papryka świeża natka pietruszki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1/2 kg mięsa z golonki(...)kostkę, odcedzoną fasolę i kukurydzę. 4. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz chili, dobrze doprawiamy do smaku. Zupę podajemy gorącą ze świeżą natką pietruszki i domowym chlebem
Apetyczna babeczkaCo jest w tym kubku? nie, to nie konkurs, choć ostatnio na podobne pytanie odpowiedziałam w pewnym konkursie i wygrałam kalendarz. Dzisiaj mam dla Was pytanie
Dzieje kuchennej Wiewiórypodstawie tego przepisu. Moim zdaniem nadzienia może być odrobinę więcej, ale w takiej formie też smakowało. Składniki: 40 g bułki tartej lub zmiksowanego jasnego chleba 2 łyżki masła 1 spore jabłko (ok 200-250 g) 70 g cukru trzcinowego 40 g rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 4 płaty ciasta w filo (47 x 35 cm) masło(...)Wykonanie: 2 łyżki masła rozpuścić na patelni wrzucić bułkę lub zmiksowany suchy chleb i podsmażać przez 3 - 4 minuty na złoty kolor. Jabłka pokroić w kostkę. Wymieszać z bułką, cynamonem, cukrem i rodzynkami. Odstawić. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na pierwszy płat ciasta wyłożyć 3 łyżki roztopionego masła. Przykryć
Sto kolorów kuchnisłodkości pojawia się więcej w kuchni, na stole, a w efekcie w brzuszku :) Na dobry początek, o dziwo! nie słodkie, a słone śniadanko... Pomysłowe śniadanie Składniki: 2 kromeczki chleb 2 jajka kiełbaska przyprawy: suszony koperek, sól morska, pieprz kolorowy troszkę masła na patelnię Przygotowanie: Na jednej patelni usmaż pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Odszukaj wśród foremek do wykrawania(...)ciastek serduszko (lub całkiem dowolną foremkę - wszystko zależy dla kogo to śniadanie ma być :) i w każdej kromeczce chleba wytnij je w środku. Weź drugą patelnię i rozpuść na niej masło. Na rozgrzany tłuszcz daj kromeczki i do wewnątrz wbij po jednym jajku - dopraw do smaku i przykryj. Po chwili przewróć je na drugą stronę i smaż dalej
Lawendowe Niebowłaściwie wszystkie można już znaleźć w ogródku ;) Letnia sałatka z kurczakiem Składniki: pierś z kurczaka opakowanie gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżeczki majonezu sałata lodowa pomidor cebulka 2 kromki chleba (bez skórki) sól pieprz ziołowy pieprz curry przyprawa do kurczaka olej z pestek winogron Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy ją na oleju(...)pestek winogron, dodając sól, pieprz, curry, przyprawę do kurczaka. Smażymy do miękkości i studzimy. Kromki chleba (bez skórki) kroimy w kostkę i podpiekamy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!), aż powstaną nasze malutkie grzaneczki :) Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy ją na spodzie naszego talerza z sałatką. Pomidora kroimy w półksiężyce, a cebulkę w plasterki. Sos: majonez
Lawendowe NieboDziś jako krem z dodatkiem razowych grzanek z parmezanem. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 i 1/2 litr bulionu warzywnego 1 cebula 1 żółtko 200 ml śmietany 6 kromek czerstwego chleba razowego 3 łyżki startego parmezanu oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi myję, odkrawamy główki i obieram łodygi (w przypadku zielonych szparagów nie ma takiej konieczności, jednak ja zawsze(...)żółtkiem. Doprawiam solą i pieprzem i dodaję zblanszowane główki szparagów. Gotuję na małym ogniu przez 5 minut nie doprowadzając do wrzenia. Podaję z grzankami parmezanowymi (pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na patelni z łyżką oliwy, pod koniec dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy). Smacznego
Magiczna kuchnia DariiWłasnie oderwałam się od kolejnego tomu Camili Lackberg i za chwilkę ruszam po dzieciaki. Tymczasem zapraszam na miseczkę pysznej, sycącej, czerwonej fasolki w kwaśnym pomidorowym sosie
Dzieje kuchennej WiewióryGooey Cheese Bread" , czyli "kwitnący ciągnący się chlebek z cebulą", do własnej wersji którego dodałam czosnek i masło :) Jak widać na zdjęciach - testowałam dwukrotnie :) Raz z chlebem pszenno-razowym, a drugi raz z bułkami i muszę przyznać, że do bułek pszennych /zwłaszcza własnego wypieku ;)/ zestaw: "ser, czosnek, szczypiorek" pasuje o wiele bardziej. Chleb był
bistro mamaSmaczna przekąska na każdą domową imprezę. Składniki na 20 koreczków: 5 niedużych, kwadratowych kromek chleba, najlepiej żytniego 5 filetów śledziowych wiejskich 3-4 ogórki kiszone średniej wielkości kilka cienkich plasterków żółtego sera 6-7 małych papryczek pepperoni 20 wykałaczek Przygotowanie: Każdą kromkę chleba podziel na 4 kwadraty. Wg. uznania możesz odciąć skórki. Każdego fileta śledziowego pokrój
Ze smakiem i z pasjąJakiś czas temu wygrałam w Kuchni Bazylii zestaw przypraw z The Spice Shop . Wśród nich była mieszanka Terijaki BIO do łososia i bardzo chciałam ją
Dzieje kuchennej WiewióryBył wtorek. Padło pytanie "zrobisz dziś coś słodkiego?", odparłam, że mam taki własnie plan!!! i upiekłam dwie blachy ciastek, jedne owsiane i wegańskie a drugie obłędnie
Dzieje kuchennej Wiewiórydawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Składniki: 1/2 kg mąki krupczatki 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1/2 litra wody 1/2 szklanki otrąb pszennych 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka pestek dyni(...)foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. 4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. 5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie. Smacznego!!! Źródło: Every cake you bake
Kuchnia domowa Aniwodę zastępuje dziecinny zew odkrywcy. I zaczyna się od nowa. Mierzenie, ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami. Tym razem wszystko się udało. Powstał imponujący bochenek, który napawa mnie dumą. Chleb ten przypomina
W kuchni wieczoremMiałam intensywny kuchenny dzień. Dwa rodzaje ciastek na obiad fasolka, bardzo smaczna ale inna niż wszystkie. Za oknem spadł śnieg i świeciło piękne słońce, na twarzach
Dzieje kuchennej Wiewiórychicken breast mix sałat / mix lettuces sos winegret miodowy / honey vinaigrette przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken sól / salt 1 pomarańcza / 1 orange 2 kromki chleba / 2 slices of toast 2 garści orzechów włoskich łuskanych / 2 handfuls of shelled walnuts 3 łyżki pestek granatu / 3 tablespoons pomegranate seeds Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie(...)przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo) i trochę soli. Potem trzeba kurczaka upiec w nagrzanym piekarniku (200 stopni) przez około 40 minut. Gotowego kurczaka zostawiamy do ostygnięcia. Z chleba w tosterze robimy tosty lub wkładamy go do piekarnika (175 stopni) na 10 minut. Mix sałat myjemy i suszymy. Na talerz kładziemy mix sałat, kawałki pomarańczy (połowa pomarańczy na jedną
Projekty ze smakiem