blaty: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki drobnego cukru do wypieków (do białek) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej W misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Olej, wodę, cukier, kakao umieścić w garnuszku, podgrzać do rozpuszczenia(...)porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 gr żelatyny około 100 ml wrzątku wiśnie do dekoracji (świeże lub z kompotu, lub rozmrożone i osuszone na ręczniku papierowym) Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować, dodać sok z cytryny. Zmielić blenderem na pure. We wrzątku rozpuścić żelatynę, do żelatyny dodać dwie łyżki wiśni
moj przepis naSandacz - ryba drapieżna z rodziny okoniowatych.... . Do złowienia w jeziorach, wyrobiskach rzek, a nawet przybrzeżnych wodach Bałtyku. Tyle mądrości encyklopedycznych wystarczy. Jeśli o kulinaria chodzi to ryba o dużych walorach smakowych. Charakteryzuje się nietłustym, białym mięsem o smakowicie delikatnej konsystencji. Słowem - przysmak po prostu. Na blogu po raz pierwszy - w mojej kuchni rzadko gości ze względu na swoją wysoka(...)cenę. Tym razem po konsultacjach z Mężem - piątkowy obiad był fest: smażony sandacz marynowany w oliwie, pieprzu i cytrynie. Myśl o naturalnej smakowitości ryby powstrzymała nas od zbędnych kombinacji. Składniki: ok 40 dag świeżych płatów sandacza sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól mąka + łyżka bułki tartej do obtoczenia ryby olej do smażenia
Kuchnia po mojemuPierwszy raz będę robiła zakwas na barszcz. Fajny przepis znalazłam na stronie gotujzdrowo.com Zainspirowałam się i zakwas dojrzewa :) Na mój zakwas użyłam: 5 l wody
Jemy Pijemyśmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany 1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany) wiórki czekoladowe +2 banany, sok z cytryny Jak zrobić Kopiec kreta? Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Wyrównujemy wierzch nożem z piłką. Do ciasta przykładamy duży ring lub miskę(...)Wydrążone okruchy przekładamy do miski. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (lepiej dać mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu
Ciastkozercymisce i dokładnie wymieszać. Zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.Zmoczonymi wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron(...)dusić na wolnym ogniu przez pięć minut .Do sosu dodać klopsiki, mieszając ostrożnie tak aby pokryły się sosem, gotować przez 20 minut. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny i brązowym cukrem .Podawać klopsiki w sosie curry z ryżem jaśminowym , posypane kolendrą i orzechami nerkowca . Uwaga: Pasty curry są różnej ostrości, w zależności od koloru i producenta. Trzeba
Stare Garyjeść codziennie. Do ulubionych ryb należy również panierowany w migdałach dorsz. Dorsz jest pyszny, lekko słodki świetnie pasuje do cytrynowego sosu z kaparami. Domowe gnocchi polane sosem, warzywa z wody i panierowany dorsz to propozycja na obiad, którą polecam wypróbować. Ryba na obiad to danie niezbyt pracochłonne ale wymaga zaplanowania. Przygotowywanie obiadu zaczynam od sosu. Potem skupiam się na gnocchi(...)bulionu 350 ml śmietanki 50 ml soku z cytryny 1 łyżeczka winnego octu sól do smaku 1 łyżeczka białego pieprzu 2 łyżki posiekanego kopru Zacznij od sosu. Szalotkę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle z kaparami. Dodaj winny ocet i smaż przez minutę. Następnie wlej bulion, sok z cytryny i śmietanę. Dopraw sos solą i białym pieprzem. Gotuj
codojedzeniaszklanka cukru pudru sok z jednej cytryny 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki żelatyny Spód ciasteczkowy: 80 - 100 gram rozpuszczonego masła 200 gram zmiksowanych na proszek herbatników Wykonanie: Rozdrobnione herbatniki mieszamy z płynnym masłem i równą warstwą wykładamy nimi spód tortownicy o 22 cm średnicy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilkę. Gdy napęcznieje, podgrzewamy, by była
Kronika PiekarnikaRozgrzej patelnię. Wrzuć makaron do gotującej się wody. Rybę wraz z sokiem przełóż na patelnię. Dodaj sos sojowy, jeśli używasz. Smaż krótko z każdej strony, a następnie zmniejsz ogień, smaż pod przykryciem. Odcedź makaron, podawaj z rybą. Użyłam makaronu cytrynowego. Jeśli masz ochotę, możesz do zwykłego makaronu zetrzeć odrobinę skórki z cytryny lub z pomarańczy. Będzie smakowało jeszcze lepiej
Kucharzycałyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 1 łyżka startego imbiru 1 łyżka płynnego miodu sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Ja to robię przy pomocy mandoliny. Wkładamy do sporej miski, posypujemy solą i ugniatamy drewnianym tłuczkiem, aby kapusta zmiękła. Składniki sosu dokładnie mieszamy w szklance, dodając 2 łyżki zimniej wody. Zalewamy nią kapustę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut
Kulinarne przygody Gatityprzypadku około 3 łyżek żelatyny zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Taką żelatynę dodajmy do gorącego bulionu i chwilę gotujemy, mieszając, żeby rozpuścić żelatynę. Zalewamy przygotowane mięso i dodatki, studzimy i wynosimy w zimne miejsce. Teoretycznie galaretę powinno się spożywać z octem, ale ja lubię z ćwikłą lub sokiem z cytryny. No i u mnie zawsze dużo mięsa
ladykitchenoliwę, ocet, posiekany czosnek i sok z cytryny, a następnie mieszamy z mieszanką ziołową do grilla oraz solą i pieprzem. Dodajemy posiekane świeże oregano. Pokrojone warzywa wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Kiełbasę cienką kroimy na grubsze kawałki. Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie aby się nie spaliły na grillu, wyjmujemy
Wanilia i KardamonPrzygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu, przelać zimną wodą by się nie kleiła i dobrze osączyć Pokrojoną cukinie obsmażyć krótko na maśle lub oleju Cebulę, łodygi selera, rzodkiewki, ogórki i paprykę pokroić w kostkę Składniki wymieszać, polać przygotowanym wg przepisu na opakowaniu sosem, wymieszać. posypać natka i koperkiem Można przygotować sos; z cytryny, miodu i oleju. Wtedy jeszcze posypujemy sałatkę solą
Proste PotrawyMaliny zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i chwilkę pogotować. Przetrzeć przez sitko i wystudzić. Wystudzone puree połączyć z białkiem i miksować, aż ubije się stabilna piana -będzie trwało to kilka dobrych minut. W czasie kiedy białko z owocami ubija się, należy przygotować syrop. Na syrop będziecie potrzebowali: 75 ml wody 200 g cukru 5 g agar agar
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMaliny zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i chwilkę pogotować. Przetrzeć przez sitko i wystudzić. Wystudzone puree połączyć z białkiem i miksować, aż ubije się stabilna piana -będzie trwało to kilka dobrych minut. W czasie kiedy białko z owocami ubija się, należy przygotować syrop. Na syrop będziecie potrzebowali: 75 ml wody 200 g cukru 5 g agar agar
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksułtańskich Marynata do ryby: sok z połowy cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki świeżo siekanej kolendry Do podania: 80g kaszy pęczak garść liści rukoli mała twarda gruszka 3 orzechy włoskie ocet balsamiczny do skropienia sałatki Pstrągi umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem naciąć skórę
Dietologkawałek imbiru 3 łyżki miodu WYKONANIE Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry i wkładamy do dzbanka. Imbir myjemy, kroimy w cieniutkie plastry i również wkładamy do dzbanka. Dodajemy listki mięty (najlepiej włożyć do zaparzacza), laskę cynamonu i gwiazdki anyżu, zalewamy od 1 do 1,5 litra świeżo zagotowanej wody. Odstawiamy na minimum 5 minut do zaparzenia. Dosładzamy miodem
cool and mintyłyżce, dodajemy cukier oraz sok z cytryny, miksując na wolnych obrotach miksera. Na koniec mąkę i mak. Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 160 stopniach przez ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Krem śmietanowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy
kulinarnyswiatdomiłyżeczce musztardy, oliwy i soku z cytryny sól, pieprz do smaku Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, myjemy. Polewamy oliwa, posypujemy sola i pieprzem, dodajemy kilka listków rozmarynu i pieczemy w 220 st.C ok 20 minut. W tym czasie kroimy cebulę i paprykę w paseczki. Groszek blanszujemy 3-4 minuty w wodzie ze szczypta soli i cukru. Odcedzamy. Mieszamy składniki sosu
Dzieje kuchennej Wiewiórydodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, solą, natką, skrapiam cytryną. Składniki: około 500 g polędwicy z dorsza podzielonej na kawałki pieprz, sól, szczypta mielonej kolendry masło folia aluminiowa Przygotowanie: polędwicę myjemy, osuszamy; pieprzymy polędwicę z obu stron, delikatnie posypujemy kolendrą (dodają szczyptę soli, posolę więcej gotową rybę na talerzu - sól wyciąga z ryby wodę); na wierzch każdej polędwicy układamy mały
Zasmakuj Kuchnibazylię (około 1 łyżeczki) oraz sok z cytryny. Zanurzyć w niej piersi z kurczaka i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie smażyć na patelni grillowej do zarumienienia się mięsa z dwóch stron. Szparagi umyć, oderwać łyka. Ja przygotowywałam je na parze, około 20 minut. Można alternatywnie ugotować w osolonej wodzie. Przygotować jajko w koszulce. Do osolonej i gotującej
Ania i Marcin gotujągarść pistacji - łyżka parmezanu - łyżeczka soku z cytryny - dwie łyżki oliwy z oliwek Grzyby myjemy i osuszamy. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy pieczarki, głównie od strony blaszek. Odstawiamy aby przeszły smakiem. W tym czasie robimy pesto: Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy. Kaszę kuskus zalewamy wodą 1 cm ponad kaszę, odczekujemy 5 minut
Cook&Lovełyżek oliwy 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy (miód miałam zwykły - nie płynny). Schab płuczemy i dokładnie nacieramy marynatą z każdej strony. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. Jeśli jest taka możliwość można na całą noc. Następnie schab przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wodą do poziomu około 5 mm, wkładamy do nagrzanego
Moje-pitraszeniecytryny i ziarenka wanilii. Ja rozcinam wzdłuż laskę wanilii, nożem zeskrobuję ziarenka i dodaję skórkę do gotowania mleka. – Z zagotowanego mleka z dodatkami wyjąć skórkę z wanilii i wlać mleko z mąką. Ugotować lekki budyń. – Na koniec dodać brandy. – W międzyczasie w lekko posolonej wodzie ugotować
To co kochamminut, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do cukinii ścieramy na tartce ziemniaki oraz dodajemy ciecierzycę, jajko, mąkę i pozostałe przyprawy. Mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem. Sos jogurtowo-sezamowy: 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka tahini 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Jogurt mieszamy dokładnie z tahini. Doprawiamy do smaku
kulinarnyswiatdomispirytusu sok i skórka z 1 cytryny pół łyżeczki soli DODATKOWO: tłuszcz do smażenia (smalec, olej rzepakowy lub np. kokosowy - użyłam 1,5 l rzepakowego) konfitura, powidła lub dżem do nadziania (użyłam powideł śliwkowych) cukier puder do posypania lub lukier (2 szklanki cukru pudru rozmieszane z 5-6 łyżkami gorącej wody) opcjonalnie: siekane orzechy włoskie lub kandyzowana skórka pomarańczowa
Słodko-Słony Świat Ilonypieprzymy, żeby fenkuł nie puścił wody. Warzywa wstawiamy na środkową półkę do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, po czym obracamy i pieczemy je kolejne 15-20 minut, aż widocznie zaczną się karmelizować. Gorące warzywa mieszamy z plasterkami zimnego masła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy, mocno kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs
Karo in the Kitchenciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki. Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe. Nadzienie jabłkowo - żurawinowe: 2 kg jabłek szarlotkowych lub innych, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła
Kubki smakusmakiem jabłek! 3 jabłka odrobina skórki z cytryny Kruszonka: 50g płatków owsianych 50g mąki pszennej (może być jaglana lub inny typ) 50g cukru (dodałam zwykły, w oryginalnym przepisie był puder) 50 ml oleju o smaku bazylii (dałam 30 ml bazyliowego i 20 ml rzepakowego) Jabłka obrać, pokroić i poddusić z odrobiną wody i skórki cytrynowej. Płatki owsiane zmielić
Di gotujeszklanki zaparzonej zielonej herbaty, sok z połowy cytryny, 8 łyżek wódki. Masa śmietankowa z mascarpone . Składniki: 300ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy cukier puder i mascarpone. Całość dokładnie mieszamy. Galaretka agrestowa. Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. Masa śmietankowa z białą
Kuchnia Pani Wiosnysłodka więc dodałam troszkę soku z cytryny a aromat śmietankowy. przeciąć biszkopt na pół i w oryginalnym przepisie jest po prostu przełożyć kremem ale jak dla mnie to za nudne więc przełożyłam najpierw dżemem z wiśni na to krem a polałam polewą czekoladową zrobiona z 2 łyżek masła, 2 łyżek wody, 1 łyżki cukry i ok 2-3 łyżek gorzkiego
sierotka maRysia w kuchniśmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny 3 czubate łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 20 dag jeżyn 15 dag borówki winogrona zielone Sposób przygotowania: Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie. Między biszkopty kładziemy połówki winogrona. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie na opakowaniu.Zostawiamy do lekkiego
Wanilia i Kardamonręcznikiem. Wrzuć na patelnię i duś, aż woda odparuje, a liście zmiękną. Dopraw wszystko gałką, solą i pieprzem. Dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj. Następnie patelnię zdejmij z ognia. Łosoś: 600 g tuszy z łososia ciasto francuskie z przepisu powyżej (lub 1-2 arkusze gotowego ciasta) 1 żółtko świeżo wyciśnięty sok z cytryny kilka gałązek tymianku 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie
Food Squarelaska wanilii cała - sok z połowy małej cytryny Wszystkie składniki umieścić w garnku/patelni z grubym spodem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 3h, co jakiś czas mieszając (smażymy bez przykrycia*). Gorącą konfiturę** przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić i odstawić do wystudzenia. Smacznego! * dzięki temu, że nie przykryjemy konfitury, woda ładnie odparuje i konfitura nabierze konsystencji
CookYourselfpieprzem, a także skropić odrobiną soku z cytryny. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas odwracając krewetki na drugą stronę. Ostudzić. 2. W międzyczasie do miski wsypać sałatę, obrane i posiekane w drobną kostkę pomidory, pozbawione skórki i pokrojonego ogórka. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oleju). 3. Na talerz wsypać warzywa
Ugotowaćłyżki cukru skórka z cytryny pół tabliczki czekolady 2 łyżki mleka przepis Gruszki obieramy nie obcinając ogonka i wydrążamy od strony szypułki. Zagotowujemy gruszki w syropie ,aż zmiękną .Wyjmujemy z syropu , studzimy i ustawiamy na talerzyku . Czekoladę wkładamy do kubka, zalewamy mlekiem .Wstawiamy kubek w większe naczynie z wodą, stawiamy na ogniu . Gdy czekolada się rozpuści
Smakowite Daniablendera/miski. Dodaj soli i soku z cytryny (ja dodaje też musztardę i odrobinę octu). Blenduj/miksuj 5 minut na wysokich obrotach. Następnie dodaj olej i zblenduj (niekoniecznie tyle, ile w przepisie; sprawdź smak i konsystencję, ewentualnie dolej więcej). Jak zrobić gęste mleko ryżowe? Ugotuj ryż. Umieść go w blenderze i zalej wodą 1,5 cm ponad powierzchnią ryżu. Blenduj na wysokich
Qlinarnie i Qlinarnieespresso, które jest sporządzone z większą ilością wody. Objętość takiej kawy to ok. 100 - 150 ml ESPRESSO MACCHIATO Espresso macchiato to klasyczne espresso z dodatkiem mlecznej piany, ubitej z tłustego, krowiego mleka. ESPRESSO CON PANNA Jest to espresso z dodatkiem bitej śmietany. . ESPRESSO ROMANO Espresso romano to espresso z dodatkiem plastra cytryny lub z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Cytryna zostaje
smacznieinatematsłodka paprykę kolendrę, kumin i dodaję szklankę wody. Duszę około 10 minut. Ugotowane ziemniaki obieram i kroje na kawałki (średniej wielkości - ziemniak na 8 kawałków) i dodaje do sosu. Dodaję garam masalę, brązowy cukier i doprawiam sola do smaku. Duszę na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu dodaje sok z cytryny. Podaję udekorowane świeżą kolendrą z dodatkiem ryżu albo
Magiczna kuchnia Dariidorsza – ok. 1 kg- sól- sok z ½ cytryny- mąka pszenna do panierowania rybySkładniki na sos grecki:- 2 marchewki- kawałek selera- pietruszka- 2 cebule- kawałek pora- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- 1 łyżeczka cynamonu- sól- pieprz czarny mielony- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)- przecier pomidorowy (kilka łyżek)- kilka łyżek wody Umyte i osuszone filety kroimy na kawałki. Solimy
mojewypiekiinietylkopomarańczy umieszczamy w garnuszku, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód. Całość gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż płyn całkowicie wyparujemy a my uzyskamy pełną smaku kandyzowaną skórkę pomarańczy. Szczerze mówiąc średnio przepadam za sklepową kandyzowaną skórką pomarańczy. W swoim składzie zawiera głównie cukier, wodę i jeszcze trochę cukru. Myślę, że warto
Mango Papaja