woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:777/1096)

Sałatka z wędzoną makrelą i mixem sałat 163

greckiego 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Wymieszałam składniki sosu. Makrelę obrałam ze skóry i oczyściłam z ości. Ogórka umyłam i nie obierając ze skórki pokroiłam w plasterki. Pomidorki umyłam i przekroiłam na połówki. Sałatę (pomimo że na opakowaniu napisano, że umyta) umyłam i osaczyłam z wody. W salaterce ułożyłam warstwami sałatę,   pomidorki,   ogórka

Kuchnia u Krysi
Kostka wiśniowa 233

umieścić w garnku, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować, następnie zmiksować blenderem na puree. UWAGA: Ilość cukru dostosować do swoich upodobań. Jego ilość zależy też od słodkości wiśni. Moje wiśnie były dość kwaśne więc dodałam w sumie 8 łyżek cukru. Żelatynę wsypać do małego garnuszka i zalać zimną wodą, do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut aby napęczniała

Opowieści z piekarnika
Konfitury brzoskwiniowe z rumem i wanilią 201

przez około 10 minut. Dolać rum i sok z cytryny - gotować jeszcze około minuty. Wanilię wyjąć, a brzoskwinie przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcić i ustawić dnem do góry, aby zamknęły się. Z podanej ilości wychodzą 2-3 słoiczki od dżemu. Wskazówka: Wanilię po opłukaniu pod zimną bieżącą wodą osuszcie, a następnie po przekrojeniu wzdłuż włóżcie do słoiczka

Codzienna kuchnia niecodzienna
KOPIEC KRETA 285

kruszymy.  * Żelatynę namaczamy w ok 3 łyżkach wody, kiedy spęcznieje podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy * Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukru pudru wg uznania do smaku, dodajemy wiórki czekoladowe,które wcześniej kruszymy, mieszamy. Małymi strużkami wlewamy żelatynę, mieszamy.  * Banany przekrajamy wzdłuż na połowę. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Układamy na dnie ciasta. Na owoce

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z KURCZAKIEM BALSAMICO, BROKUŁAMI i JAJKIEM 213

miseczce mieszamy czosnek z miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy majonez, jogurt naturalny i sos Worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników. Bułkę kroimy w plastry, smarujemy oliwą i grillujemy lub smażymy z obu stron na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy pokrywką i stawiamy na dużym ogniu. Gotujemy

cool and minty
Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto 212

oliwek, oleju, zalewy z oliwek, soku z cytryny i pieprzu marynowanego. Dodajemy słonecznik i ponownie miksujemy, kawałeczki ziaren powinny być wyczuwalne w pesto. Rada: pesto jest więcej niż potrzeba, pozostałą część schowajcie  do lodówki. Idealnie smakuje z pieczywem lub jako dodatek do makaronu + ser żółty.    Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z szczyptą

Moniki Smakołyki
Sałatka na lunch do pracy! 270

Paprykę kroimy na cienkie plasterki. Sałaty myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli masz czas dodatkowo możesz na suchej patelni podprażyć orzechy i słonecznik, uwolnią one dodatkowo jeszcze bardziej swój aromat i smak. Całość polej dressingiem. dressing: - sok z 1/4 cytryny - 1 płaska łyżeczka miodu - sól morska  - 2 łyżki

SMYKWKUCHNI
Sernik z kajmakiem i orzechami laskowymi 269

jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny zmiksować dokładnie, ale niezbyt długo. Dzięki temu masa nie napowietrzy się i sernik będzie kremowy, a jego wierzch podczas pieczenia pozostanie płaski. Wylać masę serową do tortownicy ze spodem herbatnikowym. Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę z masą serową położyć

Kulinarne Inspiracje
Sałatka Primavera 224

zielone szparagi (obrane gotujemy ok. 1o minut w wodzie z solą i kostką cukru .  Składniki mała główka sałaty frisee 3 serca karczochów (ze słoika) 6 jaj przepiórczych 6 pomidorków czereśniowych 1 marchewka zielone szparagi ( ze słoika ) gruszka z octu kiełki słonecznika szczypiorek pęczek rzodkiewki oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz cukier     Przygotowanie   Główkę sałaty

R'n'G Kitchen
Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 154

miski, oprószamy solą ziołową i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy - dwie łyżki odkładamy, aby posypać danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion

My Chcemy Jeść
Jak zrobić kurczaka w glazurze miodowej? 145

oliwek - 2 łyżki miodu - 1 łyżeczka soku z cytryny Filet z kurczaka umyj i osusz, podziel na porcje. Każdą porcję natrzyj przyprawami i zacznij smażyć na oliwie z każdej strony po 30 sekund, po to aby zamknąć w mięsie cały sok. Dodaj miód i resztę składników, podlej 50 ml wody, przykryj pokrywką i duś przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę

SMYKWKUCHNI
KOMOSA RYŻOWA Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 186

miseczki wrzucamy roztarty czosnek, musztardę i sok z cytryny. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Łyżka po łyżce dolewamy oliwę, za każdym razem energicznie mieszamy, tak, aby składniki utworzyły gęsty i jednolity sos. Komosę płuczemy na sitku, odsączamy, przekładamy do garnka i zalewamy 1 i 1/3 szklanki wody. Zagotowujemy, solimy i gotujemy ok. 10 minut bez przykrycia

cool and minty
pomidorowe vege curry z marynowanym tofu 172

małej miseczce, zalewamy sosem tamari i sokiem z cytryny- doprawiamy chili, słodką papryką i czarnym pieprzem, odkładamy na 2 godziny. Warzywa płuczemy, pomidora obieramy, po czym wraz z pozostałymi warzywami  kroimy na mniejsze kawałki- umieszczamy w głębokiej patelni. Dusimy na małym ogniu ok 20 min, nie ma potrzeby dodawania wody czy oleju. Po ok 10 min duszenia dodajemy przyprawy

healthy dreams
Łosoś w płatkach migdałowych 173

nacieramy oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Gotowe kawałki układamy na folii aluminiowej i posypujemy płatkami migdałów. Szczelnie zamykamy sreberka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na ok 20 minut. Po tym czasie otwieramy folię na ok 5 minut, by nadmiar wody wyparował. Podajemy na ciepło np z warzywnymi frytkami

Kuchnia w czekoladzie
Skrzydełka karmelowe 144

oliwę, sól i startą skórkę z połowy limonki i cytryny. W tak przygotowanej marynacie obtoczyłem skrzydełka. Na blaszce wyłożonej pergaminem ułożyłem skrzydełka. Piekłem je godzinę w 230 stopniach C, co jakiś czas je odwracałem. Z jednej pomarańczy wyciąłem fileciki , z pozostałych wycisnąłem sok. Sos : wsypałem cukier do rondelka , skropiłem łyżeczką wody, zagotowałem do stopienia. Zdjąłem z ognia, dodałem sok pomarańczowy

R'n'G Kitchen
Chłodnik ogórkowy, czyli zupa ze świeżych ogórków 122

100g Sok z cytryny – 5 łyżek Oliwa z oliwek – 5 łyżek Szalotka – 2 małe Czosnek – 1 ząbek Koperek – 1/2 pęczka Pietruszka – 1/3 pęczka Estragon – 2 łyżki posiekanego (opcjonalnie) Sól – do smaku Pieprz – do smaku Płatki drożdżowe – 2 łyżki (opcjonalnie) Wykonanie: Orzechy nerkowca namocz w wodzie i odstaw na kilka godzin

Blendman
Pstrąg łososiowy gotowany na parze 200

świeżego pstrąga łososiowego ze skórą 4 łyżki oleju aromatyzowanego cytryną i bazylią 1 płaska łyżeczka soli ziołowej 1/2 łyżeczki suszonego koperku Pstrąga myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie każdy skrapiamy olejem i posypujemy solą i koperkiem; odstawiamy na 15 - 20 minut. w garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę i układamy na wkładce z dziurkami kawałki ryby. Przykrywamy

Czary - gary w kuchni
Orange curd. 151

masło z cukrem, dodać sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszać. W misce wymieszać jajka i żółtka.  Zmniejszyć ogień, wlać jajka i intensywnie mieszać. Przetrzeć przez sito, dodać startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Przechowywać w lodówce. Można również całość przygotować w kąpieli wodnej, stawiając miskę na garnek z gotującą się wodą

zadanie-gotowanie
Grillowane steki na desce cedrowej z rozmarynem i miodem 165

steka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno zmielonego) 6-8 wyciśniętych ząbków czosnku skórka z 2 cytryn do sosu: 2 łyżki miodu 2 gałązki świeżego rozmarynu

naRuszcie
Surówka Colesław 139

białej kapusty - 2 marchewki - cebula - sól ( 1/2 łyżki) Sos: - cytryna ( 1 łyżka soku) - majonez (3-4 łyżki) - jogurt naturalny ( 2 łyżki) - cukier puder (2 łyżeczki) - pieprz a czubku łyżeczki Przygotowanie: Kapustę szatkuję na drobno i solę i odstawiam na jakieś 30-40 minut, żeby kapusta mogła zmięknąć. Niektórzy odciskają nadmiar wody ja natomiast tego nie robię. Marchewkę obieram i ścieram

Tanio smacznie i prosto
Grillowane steki na desce cedrowej z rozmarynem i miodem 154

steka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno zmielonego) 6-8 wyciśniętych ząbków czosnku skórka z 2 cytryn do sosu: 2 łyżki miodu 2 gałązki świeżego rozmarynu

naRuszcie
Konfitura z ogrodowych kiwi 130

jeśli chcemy słodką konfiturę tym więcej ) oraz sok z cytryny. Po wystygnięciu lekko zmiksowałem, przełożyłem ponownie do garnka i podgrzałem. Gorącą konfiturę przełożyłem do umytych i sparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręciłem i odstawiłem do góry dnem. Pokrywki muszą być również wyparzone i osuszone. Profilaktycznie następnego dnia pasteryzowałem jeszcze we wrzącej wodzie ok. 20 minut

R'n'G Kitchen
Bananowe naleśniki z jabłkowym musem 188

Następnie bananowy mus przełożyć do miski. Dodać wodę, mleko, jajko, mąkę , cukier, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki.  Przygotować jabłkowy mus.  Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię i skopić sokiem z cytryny. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Smażyć chwilę aż jabłka

Monia miesza i gotuje
Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 173

sojowy - Warzywa dusić przez 5 minut, dolewając wody w razie potrzeby - Tofu i awokado pokroić w kostkę, dodać do warzyw i dusić przez kolejne 2 minuty - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa i tofu z patelni; można skropić sokiem z cytryny. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Łosoś norweski w letniej marynacie, grillowany w papilotach z liści klonu 144

owoców, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny. Wszystko zasypujemy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i imbirem, a na koniec zalewamy olejem rzepakowym. Marynatę dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Filety z każdej strony smarujemy równomiernie marynatą, po czym odstawiamy na pół godziny. Liście klonu płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Układamy na każdym kawałek ryby

Kuchenna Kontrrewolucya
Ptasie mleczko III 176

opakowania cukru waniliowego 1/2 litra śmietany kremówki 1 cytryna 1/2 pomarańczy 1/3 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Białka ubić z cukrem waniliowym. Owoce sparzyć, wycisnąć z nich sok. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać sok z owoców i wymieszać. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić.Śmietanę delikatnie połączyć z białkami, wlać ostrożnie

Ciasteczkowy Potwór
Krem cytrynowy ( Lemon Curd ) 218

masła Wykonanie : Z umytych i wyparzonych cytryn zetrzeć skórkę   ( tylko żółtą część  , biała nadałaby gorzkiego posmaku. ) i wycisnąć sok .  Do garnka wbić żółtka , dodać cukier , delikatnie utrzeć . dodać sok i skórkę cytrynową i miękkie masło. Garnek postawić na bardzo małym ogniu lub nad innym garnkiem z wrzącą wodą  i cały czas ucierając podgrzewać ,aż masa

Malinowa Kawiarenka
Pasta z tuńczyka i jajek 313

serka 1 łyżeczka musztardy dijon (ewentualnie łyżka soku z cytryny) 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (można także zrobić w wersji ostrej) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jajka gotujemy na twardo. Ogórki kroimy w małą kostkę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy orzechy włoskie oraz pokrojoną na mniejsze

Poezja smaku
Jajko w koszulce z chipsami bekonowymi na rukoli 252

Kto nie lubi jajek, a z dodatkiem bekonu hmmm idealne. Dzisiaj jajko w koszulce jest idealne dla osób, które uwielbiają jajka na miękko ale wychodzi im

Niezły Młynek
Babka kakaowo - cytrynowa z nektarynką 242

Pyszna babka z nutką cytryny. Nektarynka natomiast nadaje jej fajnego posmaku i orzeźwienia. Upieczenie i zrobienie ciasta zajęło mi niecałą godzinkę...jest to ciasto z gatunku " tych szybkich " Składniki:3 jajka3/4 szkl cukru1/2 szkl mleka2,5 szkl mąki1/2 szkl oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 -3 krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny3 łyżki kakaoszczypta solipłatki migdałowenektarynkaSposób wykonania:Białka(...)szczyptą soli i cukrem, następnie dodać żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia, aromat  i mąkę - wszystko dokładnie zmiksować. 3/4 ciasta wyłożyć do foremki, do pozostałego dolać łyżkę wody i dosypać kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta jasnego. Delikatnie przemieszać oba ciasta, na wierzch położyć pokrojoną nektarynkę i posypać płatkami migdałów. Piec w 180 stopniach ok 45 min . Przed

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Krewetki z czosnkiem i natką 162

Krewetki rozmrażamy i opłukujemy zimną wodą. Następnie mieszamy je z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy krewetki. Smażymy po 2 minutki z każdej strony. Na talerzu układamy mix sałat  i wykładamy na nie krewetki. Skraplamy je sokiem z cytryny przed podaniem

Aga w kuchni
Powidła śliwkowe z rumem, bez cukru 145

kostkę.Owoce przełożyć do garnka, dodać ksylitol, sok z cytryny i gotować na średnim ogniu aż się rozpuszczą.Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok 1 godzinę. Po tym czasie odstawić powidła do ostygnięcia po czym ponownie smażyć aż zgęstnieją, na końcu dodać rum i wymieszać.Słoiczki i dekielki zalać wrzącą wodą. Do wyparzonych, osuszonych słoików wlewać gorące powidła. Dobrze dokręcić

Ze smakiem i z pasją
Ciasto na niedzielę 280

serki z cukrem, jajkami i skórką oraz sokiem z cytryny. Masę serową przekładamy na tortownicę. Sernik pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Aby sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu (ja dałam mniej wody) Na całkiem zimny sernik układamy truskawki pokrojone w plasterki

Przysmaki Karolki
Śledzie świąteczne - w oleju 282

śledziowe )- namaczamy . Ja moczyłam ok godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od tego - jakie śledzie lubimy- mocniej solone czy tez mniej.   Po wymoczeniu, kroimy je w duże kwadraty- prostokąty. Układam je w słoiku . Pierwsza warstwa drobno pokrojona cebulka, na to śledzie ok 4-6 szt, skrapiamy octem vinegar lub cytryną, na to oliwa. I od początku- cebulka, śledzie

Smaki Edyty
Ryba w cieście piwnym 309

cytryny podana z frytkami przygotowanymi domowym sposobem.Ryba w cieście piwnymSkładniki:4 kawałki filetów z ryby – u mnie mintaj, ale może być dorsz, morszczuksól morska,tymianekpieprz cytrynowyCiasto piwne:¾  szklanki piwa jasnego1 jajkook ¾ szklanki mąki pszennej½ łyżeczki proszku do pieczeniasól morskapieprz cytrynowyolej do smażeniaJeśli filety z ryby są mrożone to je rozmrażamy, pozostawiamy najlepiej na durszlaku, aż wypłynie z nich cała woda(...)rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor.Usmażone ryby odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Podajemy z frytkami, sałatą i ćwiartkami cytryny. Smacznego! The post Ryba w cieście piwnym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
zupa ze szczupakiem smażonym na maśle 176

zupę, jest jej wprost wyborny smak. składniki  dla czterech osób na zupę  cały szczupak o wadze około kilograma 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 2 ziemniaki 5 łyżek oliwy 1 papryka czerwona 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól,pieprz natka pietruszki na sporządzenie rybnego wywaru gorszych części z pozostałe z filetowania szczupaka (kręgosłup(...)filetujemy ( na przykład w ten sposób  ). Kawałki fileta oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając  warzywa ( cebule, marchew, seler)  i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej maksymalnie  przez dwadzieścia minut

Miód i pieprz
Domek z piernika 987

sody torebka przyprawy do pierników 2 łyżeczki kakao 2 jajka 5 łyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakaoPo raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika. Muszę przyznać, że jest z nim "trochę" pracy... ale efekt końcowy wynagradza cały trud. W rondlu(...)rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.  Rozwałkować na grubość około

Świat Ciasta
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym 423

liście laurowe 3 kulecz ki ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu kolorowego Sos Śmietanowy: 3 00 ml śmietanki 30% cebula 3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 3 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 łyżki kwaśnej śmietany Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym - Sposób przygotowania: Polędwiczki porcjujemy na ok. 1 cm plastry, a następnie delikatnie rozbijamy(...)porcje polędwiczek podsmażym y, wszystkie umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, ok. pół łyżeczki soli i zalewamy ok. 3 00 ml wrzącej wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu do całkowitej miękkości mięsa (zwykle powinno to trwać nie dłużej niż 10 minut,  jednak wszystko zależy od mięsa i nieraz duszenie może trwać znacznie

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania