ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 120 g sera pleśniowego brie/camembert Przygotowanie: Wszystkie składniki na kluseczki wymieszać w misce i zagnieść na gęste ciasto. Formować kluseczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować do momentu wypłynięcia i odcedzić. Czosnek, por drobno posiekać
Jaglusiałyżki mielonego siemienia lnianego szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 75 g syropu z Agawy lub miodu lub innego syropu słodzącego u mnie melasa z buraka cukrowego plus odrobina na posmarowanie 75 ml/g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego lub masła klarowanego lub oliwy 150 ml letniej wody Formę do pieczenie wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać
moj przepis naplasterek masła, plasterki czosnku, gałązkę kopru i przekrojony na pół plasterek cytryny. Następnie wszystko obłożyć warzywami i zawinąć szczelnie w folię tak, aby jej końce były na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut. Ryż wsypać do garnka z 1 i 3/4 szklanki zimnej wody i od chwili zagotowania się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem
Kuchcik gotujenerkowców moczonych przez 3-4 godziny 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 90ml mleka kokosowego (nieco ponad 1/3 szklanki) sól himalajska do smaku Na cebulę 1 duża czerwona cebula lub dwie średnie 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka cukru kokosowego 1 łyżeczka wody szczypta soli Reszta dodatków (można modyfikować) Ciasto na pizzę z tego
Fill The Bowlcytryny 2 jajka 110 g cukru 70 g masła Cytryny umyć, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce i wycisnąć z nich sok. Sok i skórkę przekładamy do metalowej miseczki, gdzie dodajemy cukier i jajka. Roztrzepujemy wszystko trzepaczką. Dodajemy też masło pokrojone w kawałki. Do garnka wlewamy trochę wody (nie może ona dotykać miski, gdy nałożymy ją na garnek). Wodę musimy
kruche babeczkijabłko trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę lekko odciskamy z wody i dodajemy do startych warzyw. Dorzucamy drobno posiekany koperek i dymkę. Mieszamy olej z musztardą. Zrobi się emulsja. Polewamy surówkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy. I jeśli za mało ostra doprawiamy sokiem z cytryny, bądź musztardą. Wszystko. Szybkie, smaczne i cudownie kolorowe i zdrowe. Post Surówka
ladykitchenpieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową
Pyszności Słodkościłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju sok z połowy cytryny Ubić 3 białka, dodając cukier na sztywno, miksując delikatnie dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem, na koniec dajemy olej i sok. Pieczemy biszkopt przez pół godziny w temp. 180st. Wystudzić. Masa cytrynowo-jogurtowa 1/2 litra wody 3 galaretki cytrynowe 1/2 l jogurtu Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody
harrisaKorzenna, rozgrzewająca zimowa herbata Zaczynamy od zrobienia syropu. Składniki: 1 litr wody 1 litr mocnej herbaty 1 litr soku pomarańczowego 2 litry soku jabłkowego 0,5 litra syropu malinowego 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 laski cynamonu 12 goździków 7 ziaren kardamonu 5 gwiazdek anyżu Sok z 1 cytryny Łyżeczka aromatu waniliowego 4 ziela angielskie Pokrojony w plastry kawałek imbiru
Słodkie okruszkiskładzie. Co za tym idzie, nie ma potrzeby zbyt długiego odparowywania wody, bo całość znacznie stężeje po wystudzeniu. Nawet jeśli używamy dojrzałego agrestu, należy pamiętać, że jest on bogaty we wspomniany składnik. Składniki na ok. dwa litry dżemu: 2kg agrestu 1-1,5kg cukru 2 łyżki soku z cytryny Agrest dokładnie oczyszczamy z łodyżek i pozostałości po kwiatach. Przekrawamy owoce
Wrzosowa Polanasłoik ogóreczków konserwowych 1/2 cebuli Śledzie moczymy przez 1 godzinę w wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Ogórki odsączamy z zalewy (jeżeli mamy domowe duże ogórki, każdego kroimy na pół i w słupki). Zalewa: 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru W litrowym słoiku wymieszać składniki zalewy. Dodać pokrojone
kulinarnyswiatdomiPlastry schabu posmarowac marynatą , ułożyć w salaterce , obłożyć startą pietruszką , plasterkami cytryny , posypać czosnkiem , pieprzem i zalać resztą marynaty.Przykryć, zostawić na noc w lodówce .Wyjąć i osuszyć , smażyć na silnie rozgrzanym oleju , posolić , przełożyć do rondla , dodać masło , skropić marynatą i dusić 15 minut.Podajemy z ziemniakami z wody,frytkami i surówkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidużej cebuli lub 1 średnia cebula 1 łyżka soku z cytryny bazylia, papryka ostra mielona, pieprz, sól mąka żytnia pełnoziarnista (może być każda inna) wrzątek 4 łyżki śmietanki 18% Pierś z indyka kroimy w plastry, jeśli mamy kupioną już pokrojoną to oczyszczamy z niepotrzebnych rzeczy. Płuczemy pod wodą oblewamy olejem i posypujemy z każdej strony pieprzem i solą - odstawiamy
Moje-pitraszeniegarści truskawek 200 ml śmietanki 30% łyżka skórki startej z cytryny pół szklanki mleka szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru pudru mięta do ozdoby Do dzieła!!! Kaszę jaglaną polewamy na sicie wrzątkiem, następnie wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody - gotujemy na małym ogniu aż kasza będzie miękka i woda się wygotuje
sierotka maRysia w kuchnidługo wchłaniane węglowodany złożone. Ponadto zawierają tyle samo witaminy C co cytryna (w 100g)! Zapraszam Was do ich spróbowania jak i drugiej przekąski idealnej - pieczonej cieciorki . Składniki: - dowolna ilość kasztanów jadalnych (nie tych polskich z drzewa!) *opcjonalnie: masło/margaryna Kasztany płuczemy i nacinamy krzyżykiem na wypukłej stronie. Wlewamy wodę do takiego garnka, by zmieściły się nam wszystkie kasztany i doprowadzamy
Be Fit Be Strong