woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:762/1096)

Wyniki konkursu "Skrzat gotuje bez laktozy" 200

Korzenna, rozgrzewająca zimowa herbata Zaczynamy od zrobienia syropu. Składniki: 1 litr wody 1 litr mocnej herbaty 1 litr soku pomarańczowego 2 litry soku jabłkowego 0,5 litra syropu malinowego 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 laski cynamonu 12 goździków 7 ziaren kardamonu 5 gwiazdek anyżu Sok z 1 cytryny Łyżeczka aromatu waniliowego 4 ziela angielskie Pokrojony w plastry kawałek imbiru

Słodkie okruszki
Dżem agrestowy 122

składzie. Co za tym idzie, nie ma potrzeby zbyt długiego odparowywania wody, bo całość znacznie stężeje po wystudzeniu. Nawet jeśli używamy dojrzałego agrestu, należy pamiętać, że jest on bogaty we wspomniany składnik. Składniki na ok. dwa litry dżemu: 2kg agrestu 1-1,5kg cukru 2 łyżki soku z cytryny Agrest dokładnie oczyszczamy z łodyżek i pozostałości po kwiatach. Przekrawamy owoce

Wrzosowa Polana
Śledzie w curry z ogórkami konserwowymi 176

słoik ogóreczków konserwowych 1/2 cebuli Śledzie moczymy przez 1 godzinę w wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Ogórki odsączamy z zalewy (jeżeli mamy domowe duże ogórki, każdego kroimy na pół i w słupki). Zalewa: 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru W litrowym słoiku wymieszać składniki zalewy. Dodać pokrojone

kulinarnyswiatdomi
SCHAB PO KUJAWSKU W PRZYPRAWACH 182

Plastry schabu posmarowac marynatą , ułożyć w salaterce , obłożyć startą pietruszką , plasterkami cytryny , posypać czosnkiem , pieprzem i zalać resztą marynaty.Przykryć, zostawić na noc w lodówce .Wyjąć i osuszyć , smażyć na silnie rozgrzanym oleju , posolić , przełożyć do rondla , dodać masło , skropić marynatą i dusić 15 minut.Podajemy z ziemniakami z wody,frytkami i surówkami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierś z indyka duszona z pieczarkami. 144

dużej cebuli lub 1 średnia cebula 1 łyżka soku z cytryny bazylia, papryka ostra mielona, pieprz, sól mąka żytnia pełnoziarnista (może być każda inna) wrzątek 4 łyżki śmietanki 18% Pierś z indyka kroimy w plastry, jeśli mamy kupioną już pokrojoną to oczyszczamy z niepotrzebnych rzeczy. Płuczemy pod wodą oblewamy olejem i posypujemy z każdej strony pieprzem i solą - odstawiamy

Moje-pitraszenie
Kasza jaglana z truskawkami i bitą śmietaną – Lubelski Kociołek!!! 216

garści truskawek 200 ml śmietanki 30% łyżka skórki startej z cytryny pół szklanki mleka szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru pudru mięta do ozdoby Do dzieła!!! Kaszę jaglaną polewamy na sicie wrzątkiem, następnie wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody - gotujemy na małym ogniu aż kasza będzie miękka i woda się wygotuje

sierotka maRysia w kuchni
Pieczone kasztany jadalne - przekąska doskonała 179

długo wchłaniane węglowodany złożone. Ponadto zawierają tyle samo witaminy C co cytryna (w 100g)! Zapraszam Was do ich spróbowania jak i drugiej przekąski idealnej - pieczonej cieciorki . Składniki: - dowolna ilość kasztanów jadalnych (nie tych polskich z drzewa!) *opcjonalnie: masło/margaryna Kasztany płuczemy i nacinamy krzyżykiem na wypukłej stronie. Wlewamy wodę do takiego garnka, by zmieściły się nam wszystkie kasztany i doprowadzamy

Be Fit Be Strong
Wiosenny pęczak - sałatka z kurczakiem 162

smaczna. Porcja na 2 osoby: - filiżanka ugotowanego ( nie rozgotowanego!) w osolonej wodzie pęczaku - pół ogórka szklarniowego - 1 pomidor - 4-5 rzodkiewek - 1/2 pęczka natki pietruszki - mała czerwona cebulka - 1 mała papryka ( u mnie zielona) - pojedynczy filet z kurczaka - 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku - sok z połowy cytryny - 2 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól Filet

kawawszklance
Sałatka z quinoa, batatów i kalafiora 160

natki pietruszki 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy sól i czarny pieprz do smaku Pokrój batata w dosyć drobną kostkę i wymieszaj z przyprawami i oliwą. Upiecz batata w piekarniku. Utrzyj kalafior na tarce i grubych oczkach. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie razem z jarmużem po uprzednim oderwaniu liści od łodyg. Opłucz zimną

codojedzenia
Marchewkowy hummus z rodzynkami- zdrowy lunch do pracy 163

szklanki puree z marchwi (2 obrane marchewki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzam i miksuję na puree) 100 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit 3 łyżki pasty tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 30 gram rodzynek sól i pieprz świeży tymianek sok z 1/2 cytryny   do podania: świeże warzywa: cukinia, Marwitki (marchewki marki Marwit do chrupania

Mango Papaja
Koktajl malinowy 164

dużo pić, chłodzić się, a najlepiej nie wychodzić z chłodnej wody :) U mnie na dziewiątym piętrze w domu nie ma czym oddychać.  Koniec tych narzekań w końcu mamy lato :), wakacje. Składniki 1 szklanka malin 2,5 szklanki mleka cukier według własnego smaku lub miód sok z 1/2 cytryny Maliny z cukrem zmiksować dodać sok z cytryny i mleko. Ponownie

O kuchni z uczuciem
Soto Ayam (indonezyjski rosół) 253

limonki kaffir świeże lub suszone (można zastąpić skórką z limonki lub cytryny) 2 ząbki czosnku 1 suszona papryczka chili 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz mielony, sos sojowy jasny (max. 2 łyżki!) i ewentualnie kostka rosołowa lub vegeta do przyprawienia Wszystkie składniki wkładamy do 5 litrów zimnej wody, stawiamy na niewielkim ogniu, doprowadzając powoli do wrzenia i zbierając tworzące

Kuchnia Prezydentowej
Beatka 194

porcjami do utartego masła z cukrem. Na koniec dodaję sok z cytryny mieszam i połowę masy wykładam na biszkopt biały. Zaś w ciemnym biszkopcie wycinam szklanką kółka, które układam na masie, po między nie wkładając zielone winogrona i zalewam tężejącą galaretką zieloną, wcześniej rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka ładnie stężeje, wykładam resztę masy i kładę na wierzch

Ciasteczkowy Potwór
Sałatka ze szparagów i truskawek na zakończenie sezonu 159

łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 rozmiażdżone widelcem truskwki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałaty umyć osuszyć i przełożyć na półmisek. Szparagi umyć,obrać obieraczką do warzyw, odłamać zdrewniałe końcówki i wrzucić do garnka ( można związać) z gotującą się osoloną wodą, dodać tymianek i gotować 6-8 minut od ponownego momentu zagotowania się

Gosia gotuje
Domowa wędzonka na herbacie i ryżu---Casa Tea Smoked Meat -ryżowa 160

domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste.  N ie jest konieczny do tego żaden specjalny sprzęt Potrzebujemy: rondel,patelnia kratka folię aluminiową Marynata : około 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1łyżeczka.przypraw do gyrosa 1/2 .łyżeczki oregano,bazylii(...)czarnego                                                    starta skórka cytryny ,lub pomarańczy       ,1,5 - 2 łyżeczki czarnej herbaty

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania