cebula 1/2 papryki (ja dałam żółtą, ale może być również czerwona) 2 pomidory 1/2 pęczka kolendry Sos: 3-4 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanej kolendry Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Chorizo kroimy na cienkie półplasterki. Lekko przesmażamy na rozgrzanej patelni(...)razu po podsmażeniu przekładamy do miski z makaronem. Mieszamy, by makaron otoczył się lekko tłuszczykiem z patelni, dzięki czemu się nam nie poskleja. Fasolę osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą. Kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki wrzucamy do miski. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy na około
Smaki Na Talerzulodówce. Zbyt szybko rozmrażane mięso traci soczystość i wiele cennych składników. Potrawy z niego są suche i mniej smaczne. Przed przygotowaniem drób należy myć krótko w zimnej wodzie. Pamiętajmy, aby przed przyrządzeniem mięso osuszyć, łatwiej będzie się przyrumieniać. Przed pieczeniem odcinamy skrzydła, szyję, nacieramy przyprawami i napełniamy nadzieniem. Końce nóżek przytwierdzamy do kuperka. W czasie pieczenia tradycyjnego, pamiętać(...)sosem. A teraz przechodzę do przepisu 😊 Składniki: -jeden zgrabny kurczak 1,5 kg -3 cebule -2 łyżki majonezu -2 łyżki keczupu łagodnego -2 łyżeczki musztardy -1 łyżeczka soku z cytryny -1 łyżeczka słodkiej papryki -1 łyżeczka curry -sól. pieprz, granulowany czosnek Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy w całości solą i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na godzinę
Kulinarne przemyslenialekko go w marynacie dociskamy. Odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, chociaż najlepiej smakuje grillowany po około 12 godzinach od zamarynowania. Marynata z tak dużą ilością soku z cytryny jest bardzo agresywna. Tak jak w ceviche , tak i tutaj kurczak gotuje się w kwasie – widzicie na zdjęciach jak zmienił kolor? Mięso podczas grillowania/smażenia zostaje dzięki temu bardzo(...)niczym nie przypomina suchych, niesmacznych wiórów. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków lub metalowe szpadki. Jeśli używacie patyczków, pamiętajcie że należy je wcześniej przez około godzinę namoczyć w wodzie. Szaszłyki smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, grillu elektrycznym lub klasycznym dosyć krótko – bo po minucie z każdej strony – do czasu aż płyn wyciekający z mięsa będzie przeźroczysty. Podajemy
Karo in the Kitchentwarogu sernikowego 5 jaj 3/4 szkl cukru opakowanie budyniu śmietankowego łyżka ekstraktu cytrynowego polewa: 50 g masła jajko 1/2 szkl cukru sok i skórka starta z połowy cytryny ponadto: 2 łyżki leśnych jagód 2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (lub łyżka suszonych) Ciasteczka rozdrobnić (np. w malakserze ) na pył, masło stopić, wymieszać z ciasteczkami do konsystencji mokrego piasku. Masą, przypominającą nieco(...)dużą formę z gorącą wodą. Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w środku sernik na kolejną godzinę. Masło stopić, przestudzić. Jajo utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny oraz masło. Ubijać
6niebocukru 80 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo firmy Skworcu ) 80 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 łyżka likieru amaretto skórka otarta z 1 cytryny 80 g drobno krojonego ananasa (może być z puszki) 80 g roztopionego masła 2 jajka Składniki masy serowej: 250 g serka Philadelphia 250 g serka ricotta 110 g cukru(...)ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii Ponadto: 200 g kajmakowej masy krówkowej 50 g siekanych migdałów blanszowanych Wykonanie: Najpierw wykonamy masę makową . Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy. Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych oczkach. Do wykonania tych babeczek można użyć
Smak mojego domuporcji Spód 280 g razowego chleba 70 g rozpuszczonego masła Nadzienie 4 listki żelatyny 250 g philadephia 300 ml kwaśnej, gęstej śmietany 2 awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka , ugotowane na twardo po 3 łyżki posiekanego kopru i szczypiorku sól do smaku 200 g wędzony łosoś, rzodkiewki, awokado, sałata i ogórek do dekoracji Przygotuj spód. Pokrój chleb(...)wodzie przez 20 minut. Do miski wlej śmietanę, dodaj serek, posiekany koper i szczypiorek. Odciśnij namoczoną żelatynę i podgrzej do rozpuszczenia. Dodaj żelatynę do śmietankowej masy energicznie mieszając. Przekrój awokado wzdłuż na pół. Usuń pestkę i skórkę. Pokrój w kostkę. Obierz jajka ze skorupki i pokrój w dużą kostkę. Włóż awokado i jajka do miski, dopraw solą, sokiem z cytryny
codojedzeniaserii Podróże Kulinarne, wyd. Rzeczpospolita, 2008. SKŁADNIKI NA 4 PIDE 10 g świeżych drożdży 225 g mąki 1 łyżeczka soli Drożdże rozkruszyć w misce. Zalać 1 szklanką ciepłej wody, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce (powinno podwoić objętość.) Wyrośnięte ciasto wyrobić na stolnicy posypanej mąką. Podzielić(...)Uformować łódeczki (łącząc końce placków). Pokropić oliwą i posypać kuminem. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż pide się zrumienią. Można podawać z kawałkami cytryny do pokropienia. Ciasto jest bardzo delikatne, z wierzchu lekko chrupiące, w środku miękkie, sprężyste. Pyszne! SKŁADNIKI NA NADZIENIE 1 pęczek dymki 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 100 g sera
KUCHARNIAPyszny, zdrowy i niedrogi obiad dla całej rodziny:) Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem, tymiankiem i sokiem z cytryny, ułożony na kolorowych warzywach. Danie nie jest pracochłonne, wystarczy pokroić warzywa, skropić je oliwą z oliwek i posypać przyprawami, zapiec 25 minut w piekarniku, a następnie położyć na nie "nadzianą" rybkę i znowu zapiec 20 minut. Bez stosów brudnych naczyń, szybko(...)suszony)sólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:WARZYWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod wodą. Ziemniaki i cebulę pokrój na ćwiartki. Paprykę czerwoną i pomarańczową pokrój w kostkę.Na blachę przełoż kawałki ziemniaków, cebuli, papryki oraz ząbki czosnku w łupinkach. Zalej całość lekko
Słodko-Słony Świat Ilonycytryna 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 2-3 łyżeczki miodu szczypta papryki ostrej szczypta papryki wędzonej świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze (około 10-13 minut). Zdejmujemy skórę, studzimy. Makaron gotujemy w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu. Sałatę włoską płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, szarpiemy liście(...)świeżo zmielonym pieprzem. Opłukaną i osuszoną kolendrę drobno siekamy i oprószamy sałatkę. Rozkładamy też suszoną żurawinę. W miseczce przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z miodem, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny i przyprawy. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem na stół
Kolorowy Przepisownikteż i kremówka) 2-3 garście makaronu typu spatzle lub klusek lanych (lub innego makaronu) 2 mniejsze lub 1 bardzo duży pęczek świeżego koperku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne Klopsiki: 500 g chudego mięsa mielonego (użyłam z piersi indyka) 1 mała cebula 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 łyżeczka suszonego(...)formujemy kuleczki (najlepiej robić to zwilżonymi w wodzie dłońmi) wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe i obtaczamy je w mące. Obsmażamy na patelni (na maślą bądź oleju) z każdej strony na złoty kolor i odkładamy na bok. Gdy warzywa będą już miękkie, zupę zabielamy śmietaną i przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, cytryną. Do zupy wkładamy klosiki i gotujemy
MyCookBook.plKilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko jaja; Szczypta białego cukru; Szczypta gałki muszkatałowej; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 1/2 opakowania makaronu lasagne (około 12 płatów makaronu); 300 g startej mozzarelli; Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego; Kilka(...)drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać, przeisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokorojoną cebulę i plasterki pieczarek. Podsmażać, aż pieczarki puszczą wodę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy pieczarki puszczą wodę dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione. Do zarumienionego mięsa
Gospodyni Miejskarozdrobnionego Hortex Szczypta soli Krem jaglany, czekoladowy: ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 tabliczka czekolady deserowej 150ml mleka 2% 2 łyżki masła orzechowego 2 pełne łyżki kakao Kilka kropel soku z cytryny Szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki orzechów włoskich Dodatkowo: Ozdoby zrobione z masy cukrowej lub marcepanu Sposób przygotowania Tarta szpinakowa: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier puder(...)soli. Na wrzącą wrzucamy opłukaną pod zimną wodą kaszę jaglaną. Gotujemy często mieszając przez ok 7 minut, a następnie przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia i przestudzenia. Gotową kaszę łączymy z mlekiem i blenderujemy na gładką masę. Następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki: kakao, masło orzechowe, płynną, ale przestudzoną czekoladę, sok z cytryny oraz cukier i orzechy. Miksujemy ponownie do uzyskania
Kuchnia w czekoladzieSkładniki (na tortownicę, o średnicy 25cm): 1kg twarogu (nie ma znaczenia o jakiej zawartości tłuszczu, ja użyłam 0%) 1,2kg dojrzałych, słodkich bananów (waga po obraniu) sok z połowy cytryny 30g żelatyny w proszku (ok 4 łyżki) 2 łyżki miodu (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać miodowy posmaczek :) ) odrobina gorzkiej czekolady (do posypania) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi(...)też powinno wyjść. Pamiętajmy tylko by wybrać jak najmniej płynny twaróg. Im bardziej płynny tym dłużej zastyga, a co za tym idzie potrzeba więcej żelatyny. Przygotowanie: Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie umieść ją na palniku i i podgrzej cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Pamiętaj, by NIE DOPROWADZIĆ ŻELATYNY DO WRZENIA, gdyż wtedy
Smiling Shrimpwody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę i wzbogaca jej smak. Słodko-kwaśne smaki podbija marynata, ostra za sprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny(...)Posiekaj drobno szczypior, wymieszaj z tartym imbirem i przyprawami. Odstaw. Krok 2 Osusz ręcznikiem papierowym kacze uda. Natnij ostrym nożem mięso w poprzek i wzdłuż, tworząc kratkę. Zagotuj litr wody, kiedy zakipi, zmniejsz ogień i wsyp 6 łyżek cukru, zamieszaj, aż się rozpuści. Wlej ocet, zamieszaj. Wstaw udka do mikstury na 20 sekund. Wyciągnij i osusz ręcznikiem papierowym. Krok
Niedzielny kucharzzmielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Liście rzodkiewki wrzucamy do blendera, razem z listkami mięty (kilka można zostawić do ozdoby), nasionami konopi, czosnkiem, oliwą z oliwek, 2 łyżkami soku z cytryny i parmezanem. Dokładnie miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Z soku "Barszczyk czerwony" odlewamy 4-5 łyżek soku, mieszamy je w małym garnuszku z agarem i zagotowujemy, chwile gotujemy(...)oleju za pomocą strzykawki z gruba końcówką, lub pipety, można to też zrobić po prostu łyżeczką. Po kilku minutach, gdy "kawior" zastygnie, przepłukujemy go starannie na sitku pod zimną wodą, aby pozbyć się oleju. Grzybki delikatnie solimy i podsmażamy na klarowanym maśle. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki. Bób i kalafior gotujemy na parze. Następnie studzimy. Bób obieramy ze skórek, kilka
Quinoa Raz!cukru pudru; 25 dkg masła; 4 jaja; 1 łyżeczka przyprawy do pierników; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; skórka otarta z cytryny; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny na puch, dalej ucierając, wbijać kolejno po jednym jaju, pod koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Składniki dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej(...)wrzącej wody, zagotować odstawić, a następnie do gorącego wsypać żelatynę i rozpuścić ją. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę i ubitą śmietanę wymieszać z przestudzoną masą żółtkową, pod koniec wlać zimną żelatynę z karmelem. Krem 2: 1 puszka gruszek w syropie; 1 kisiel cytrynowy; sok z cytryny; Wykonanie
In my kitchen