woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:761/1096)

Nalewka cytrusowa z kawą ( ma ładny kolor i ciekawy smak ). 122

cytryny skórka z 1 mandarynki sok z 1 cytryny sok z 1 mandarynki sok z 1 pomarańczy sok z 1 grejpfruta 1/2 szklanki cukru ( najlepiej trzcinowego ) 1 łyżka ziaren kawy 1 l i 0,25 l czystej wódki 40 %  Sposób wykonania :   C ytrusy dokładnie umyj wodą i wyszoruj szczoteczką , sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki. Skórki oczyść z białej

Przepisy i porady kulinarne
Truskawkowo- orzechowa owsianka z syropem z hibiskusa 123

masz.  Syrop z hibiskusa zrobiłam samodzielnie. W 500 ml wody gotowałam 1/3 szklanki hibiskusa przez 5 minut. Wyłowiłam kwiaty hibiskusa i dodałam 1/2 kg cukru. Gotowałam na wolnym ogniu syrop jeszcze 15 minut. W momencie kiedy stał się gęsty wyłączyłam ogień i doprawiłam odrobiną soku z cytryny. Przelałam syrop do słoika i trzymałam w lodówce przez tydzień. Potem dziwnym

Mango Papaja
Sałatka ze szparagami 180

czerwonych dresing: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dijon Składniki dresingu wymieszać ze sobą i odstawić na kilka minut by smaki się przegryzły. Szparagi umyć,odłamać twarde końce i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Wyjąć,przelać zimną wodą,odcedzić i pokroić na kawałki. Szparagi powinny być jędrne

Kolorowa kuchnia Elki
Miętowy sernik z pianką 222

sera, dodaję jajka, kisiel, resztę cukru pudru, resztę soku z cytryny, barwnika kilka kropli i mieszam mikserem do połączenia składników ale nie za długo bo masa się napowietrzy. Dno formy okrągłej o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masą serową. Do piekarnika wstawiam miskę z wodą gorąca, nagrzewam go do 180 stopni termoobieg. Wstawiam sernik i piekę

wesoła kuchnia
Czwartek: Kurczak jak z KFC. Tylko zdrowy 164

łyżeczka granulowanego czosnku lub 1/2 roztartego ząbka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka lekkiego majonezu lub 1/2 łyżeczki miodu Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Batata obierz i pokrój w kostkę o boku 1-1,5 cm. Cieciorkę odcedź i opłucz w wodzie. Wysusz, pocierając delikatnie nasionka, żeby pozbyć się skórki. Przełóż warzywa

Niedzielny kucharz
Idealne na lunch do pracy: Fit kurczak z batatem i cieciorką z pieca 140

łyżeczka granulowanego czosnku lub 1/2 roztartego ząbka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka lekkiego majonezu lub 1/2 łyżeczki miodu Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Batata obierz i pokrój w kostkę o boku 1-1,5 cm. Cieciorkę odcedź i opłucz w wodzie. Wysusz, pocierając delikatnie nasionka, żeby pozbyć się skórki. Przełóż warzywa

Niedzielny kucharz
Kostka kremowo-makowa z polewą malinową 167

masę z powrotem stawiamy na ogień.W między czasie łączymy zimną wodę z mąką ziemniaczaną.Stopniowo dodajemy do gotujących się malin i mieszamy aż masa zgęstnieje.Powstałą masę przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Poncz 0,5 szklanki czarnej herbaty łyżka cukru DIAMANT 3 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru waniliowego Herbatę zaparzamy wrzątkiem,dodajemy resztę składników i mieszamy.Odstawiamy

Anielskie wypieki
Jajka nadziewane brzoskwiniami i chrzanem. 143

być ze słoiczka) 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z cytryny sól himalajska Skworcu  do smaku pieprz długokłosowy Skworcu do smaku czerwona papryka słodka Skworcu do dekoracji natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie; Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Brzoskwinie wcześniej zalewamy gorącą wodą, kiedy napęcznieją , odcedzamy. Do miski blendera wkładamy pokrojone brzoskwinie, żółtka

Radość kipiąca uśmiechem.
Jesienne tabbouleh z dynią i jarmużem 141

sera koziego lub feta (opcjonalnie) na sos: sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, opcjonalnie szczypta płatków chilli, 4-5 łyżek oliwy Przygotowanie tabbouleh z dynią i jarmużem: Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę wsyp do sitka o drobnych oczkach i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie przelej wrzątkiem. W rondelku zagotuj 1 szklankę wody, dodaj 1 łyżkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Kluski dyniowe z serem pleśniowym 281

ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 120 g sera pleśniowego brie/camembert Przygotowanie: Wszystkie składniki na kluseczki wymieszać w misce i zagnieść na gęste ciasto. Formować kluseczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować do momentu wypłynięcia i odcedzić. Czosnek, por drobno posiekać

Jaglusia
Batony energetyczne 191

łyżki mielonego siemienia lnianego szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 75 g syropu z Agawy lub miodu lub innego syropu słodzącego u mnie melasa z buraka cukrowego plus odrobina na posmarowanie 75 ml/g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego lub masła klarowanego lub oliwy 150 ml letniej wody Formę do pieczenie wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać

moj przepis na
Dorsz pieczony z warzywami 198

plasterek masła, plasterki czosnku, gałązkę kopru i przekrojony na pół plasterek cytryny. Następnie wszystko obłożyć warzywami i zawinąć szczelnie w folię tak, aby jej końce były na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut. Ryż wsypać do garnka z 1 i 3/4 szklanki zimnej wody i od chwili zagotowania się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem

Kuchcik gotuje
Lemon Curd 149

cytryny 2 jajka 110 g cukru 70 g masła Cytryny umyć, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce i wycisnąć z nich sok. Sok i skórkę przekładamy do metalowej miseczki, gdzie dodajemy cukier i jajka. Roztrzepujemy wszystko trzepaczką. Dodajemy też masło pokrojone w kawałki.  Do garnka wlewamy trochę wody (nie może ona dotykać miski, gdy nałożymy ją na garnek). Wodę musimy

kruche babeczki
Surówka z młodej kapusty 119

jabłko trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę lekko odciskamy z wody i dodajemy do startych warzyw. Dorzucamy drobno posiekany koperek i dymkę. Mieszamy olej z musztardą. Zrobi się emulsja. Polewamy surówkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy. I jeśli za mało ostra doprawiamy sokiem z cytryny, bądź musztardą. Wszystko. Szybkie, smaczne i cudownie kolorowe i zdrowe. Post Surówka

ladykitchen
Babka gotowana 116

pieczenia i przesiane przez sito.  Dolewamy sok z cytryny i wódkę.  Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę.  Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą.  Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody.  Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową

Pyszności Słodkości

Proponowane wyszukiwania