woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:754/1096)

Sernik chałwowy z masą makową z „pijanymi rodzynkami” 121

łyżki maku mielonego Back Mit, masa serowa, 600 g twarogu mielonego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 budyń waniliowy, 90 g cukru pudru, 2 jajka, otarta skórka z całej cytryny, 150 g chałwy sezamowej o smaku wanilii, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią. Przygotowanie: Kilka godzin wcześniej namaczamy rodzynki w alkoholu. Ja zalałam śliwowicą, dzięki temu zyskały na mocy :) Masa makowa(...)zbyt kruche wystarczy dodać jedną łyżkę wody. Ciastem wylepiamy tortownicę, dno i boki . (patrz rada 2) Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Masa serowa: Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od jajek. Ser ucieramy z żółtkami, budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym. Pod koniec dodajemy rozkruszoną chałwę, skórkę z cytryny i ucieramy do momentu, aż uzyskamy

Moniki Smakołyki
Obiad w 20 minut. Grillowany stek wołowy z blanszowanymi warzywami i chipsami z pokrzywy 217

kontakcie bezpośrednim jest bardzo agresywna :) i może nieźle poparzyć, dlatego przydadzą się grube rękawice. Właściwości parzące pokrzywy tracą w trakcie gotowania, smażenia i suszenia. Wystarczy przelać je wrzącą wodą. W zielarstwie są wykorzystywane całe rośliny. Do celów kulinarnych najlepsze są młode listki zbierane  na początku wiosny  z górnej części (4-5 listków do 1/3 rośliny).  Smacznej wiosny(...)łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej chili, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, pieprz do smaku. Mus z awokado: 1/2 awokado, 4 świeże listki czosnku niedźwiedziego, szczypta brązowego cukru, sok z cytryny, sól i biały pieprz do smaku. Sałatka warzywna: 6-10 zielonych szparagów, 2 młode marchewki, zielona cukinia, 1/2 czerwonej cebuli, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli. Chipsy

SzczyptaSmaQ
Drożdżowy dyniol 134

nadzienie: 650g miąższu z dyni, 2 łyżeczki miodu, 100g suszonych moreli, 100g suszonych śliwek, szczypta imbiru, 90g kuskusu, 100g pestek z dyni. Dodatkowo: żółtko, cukier, starta skórka z cytryny, cynamon. Przygotowanie: Mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, więc trochę zajmie nam to czasu. Margarynę rozpuszczamy ciut wcześniej, by nie była za gorąca, bo nam paluchy spuchną. Do miski przesiewamy mąkę(...)jest za gęsta masa dodaję jeszcze trochę wody. Wyłączam i dodaję kuskus. Ciasto rozwałkowuję i zostawiam na chwilę do podrośnięcia. Następnie rozkładam dyniową papkę tak aby zostały marginesy i pokryła ona 2/3 powierzchni ciasta. Posypuję morelami i śliwkami oraz pestkami z dyni. Zawijam, smaruję rozkłóconym żółtkiem, posypuję cynamonem, cukrem i skórką z cytryny. I do pieca! By nie pękł, warto

Karczma Honorietty
Dania z kurczaka na majówkę 454

najczęściej z połączeniem pięciu smaków (słodki, słony, kwaśny, ostry oraz pikantny). Tajemnica przyrządzania kurczaka po chińsku tkwi w uprzednim gotowaniu mięsa w rosole, a następnie szybkim schłodzeniu w lodowatej wodzie. Takie mięso smaży się w głębokim tłuszczu, dzięki czemu jego skórka jest chrupiąca z zewnątrz a środek pozostaje przyjemnie wilgotny i aromatyczny. Szczególnie ceniona jest odmiana(...)jednej cytryny, szklanka jogurtu greckiego oraz po łyżce przypraw: ostrej mielonej papryki, tymianku, pieprzu kajetańskiego, cukru, odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Wszystkie składniki należy połączyć w mikserze na gładką masę i krótko miksować. Mięso bardzo dokładnie zanurzyć w marynacie i odstawić na noc do lodówki. Pól godziny przed grillowaniem warto włożyć bambusowe patyczki do zimnej wody, dzięki czemu łatwiej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem cytrynowym 162

wieprzowa – łyżka wędzonej czerwonej papryki – łyżka soli ziołowej – łyżka chilli – 100 gram zwykłego ryżu – 100 gram dzikiego ryżu – sól – sok z połowy cytryny – 2 łyżki miodu – 1 łyżeczka cukru – kilka łodyg tymianku, rozmarynu i pietruszki – kilka garści roszponki – 1-2 łyżki łuskanego słonecznika, najlepiej karmelizowanego – oliwa(...)błon i zbędnego tłuszczu, podzielić na połowy. Natrzeć oliwą z oliwy, posypać i wetrzeć w mięso paprykę wędzoną, sól ziołową i chilli. Zostawić na 15 minut. Zagotować ryż (wodę lekko posolić). Mięso smażyć na gorącej patelni, trzeba je obsmażyć z każdej strony na złotobrązowo i zmniejszyć ogień, żeby doszło w środku, ale nie przypaliło się. Czas smażenia zależy od wielkości

Pociąg Do Kuchni
Sałatka grillowa 75

cebula 6 rzodkiewek Dressing 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Przygotowanie 1. Sałatkę lodową umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. 2. Rzodkiewkę oraz oliwki pokroić w cienkie plasterki. 3. Mozzarellę odcedzić z wody i pokroić w kosteczkę. 4. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki, pomidorki koktajlowe

Alle Dobre!
Pieczarki w muszelkach 117

makaronu dużych muszelek, 250 g cebuli, 500 g pieczarek, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 100 g masła, 200 ml śmietanki 30%, 2 żółtka, 2 pełne łyżki świeżo startego parmezanu, 2 łyżki bułki tartej, Muszelki ugotować al dente, według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić (jeżeli mamy ładne małe, białe pieczarki wystarczy

królestwo garów
Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami 136

cukru, można zastąpić 0,5 kg cukru jasnego cukru trzcinowego skórka z pół cytryny lub pomarańczy 7-10 goździków Jeżyny delikatnie opłukać i osączyć na sicie. Owoce przełożyć do rondla z grubym dnem i lekko rozgnieść, tak aby puściły odrobinę soku. Można też dolać pół filiżanki wody. Trzeba jednak uważać, żeby nie rozgnieść pestek, ponieważ pozostawiają gorzki posmak. Dorzucić skórkę

Korniszonki
Pikantne curry z ciecierzycy z dynią 101

świeża, żółta papryka 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku skórka starta z 1 cytryny 2 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szczypta ostrej papryki kilka nasion gorczycy 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli Ciecierzycę moczymy w wodzie kilka godzin wcześniej ( wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodąwody powinno być

Mienta blog
Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki 205

teriyaki – przepis W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy sos teriyaki, miód, sok z cytryny. Składniki do szaszłyków kroimy w dużą kostkę. Marynujemy je w przygotowanej przed chwilą marynacie. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy w dowolnej kombinacji warzywa i mięso. Rada: Warto patyczki od szaszłyków zmoczyć w wodzie, aby podczas pieczenia na ruszcie się nie spaliły. Smacznego! Artykuł Szaszłyki z szynki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia 4316

wypestkować, pokroić w bardzo drobną kostkę i gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż się rozpadną. Brzoskwinie pozbawić pestek, drobno pokroić i gotować razem ze śliwkami, aż nie będą wyczuwalne twarde kawałeczki. Marmoladę zdjąć z palnika i dodać namoczoną w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować). Marmoladę wystudzić i wyłożyć

Kuchcik gotuje
Udka nadziewane czosnkiem i suszonymi pomidorami 149

warzywach. Pomiędzy udka włożyć pozostałe dwa pomidory. Podlewamy niewielką ilością przegotowanej wody (1/2 szklanki) Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika      ( 180 stopni) na godzinę. Gotowe udka wykładamy na talerz z marchewką, pomidorami i surówką, np. z młodej kapusty, pomidorów i natki pietruszki, skropioną cytryną i olejem lnianym. Smacznego

Kulinarne przemyslenia
Galaretka ze szparagami i szynką 123

Płyn przecedzić. Dolać bulion drobiowy do uzyskania 1,2 l płynu. Trochę zimnej wody wlać do miski z żelatyną, zamieszać, odczekać chwilę aż żelatyna napęcznieje. Następnie wlać trochę gorącego wywaru, wymieszać, przelać do reszty wywaru. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i kroplą soku z cytryny. Wsypać siekaną pietruszkę, wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą (łatwiej będzie nam wyjmować gotową

królestwo garów
Cytrynowe muffinki z kremem kakaowym i waflowymi serduszkami 149

proporcji wyszło mi 16 babeczek CIASTO -1 jajko -125 ml mleka -125ml wody -125ml oleju -1 łyżeczka cukru waniliowego -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 20ml) -0,5 szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 łyżeczki sody oczyszczonej -sok z jednej cytryny lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego KREM -250ml śmietany 30% -250g serka mascarpone

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pomidorowa kasza kuskus ze smażoną tołpygą 194

pułapkę stawiają natomiast producenci tej kaszy każąc nam zalewać ją wodą. Albo wodą z kostką rosołową. albo innym dziadostwem. Nie, nie, nie! tego kuskusowi nie robimy! Składniki: - Płat ulubionej ryby - u mnie akurat tołpyga - Łyżka masła  - Sól - Grubo mielony pieprz, sól morska gruba - Sok z cytryny - 1/2 opakowania kaszy kuskus (z takiej ilości wychodzą dwie porcje dla naprawdę głodnych

Cook&Love
TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna! 227

ścieramy na grubych oczkach, odsączamy, dodajemy do masy budyniowej razem ze skórą z cytryny. CAŁOŚĆ: Ciasto wyciągamy z lodówki, chwilę zagniatamy rozwałkowujemy. Wykładamy tortownicę tworząc wysoką krawędź. Na cieście rozprowadzamy jabłkową masę, pieczemy ok. 40 minut/160C z termoobiegiem. Po upieczeniu całkowicie studzimy. 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY

Ostra na Słodko
śledzik z jabłkiem 144

cyrtyny Śledzie namoczyć w wodzie na około 2 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie wymieniając wodę. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i cebulę posiekać. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach, wymieszać z olejem. Dodać majeranek, cukier, pieprz i sok z cytryny, wymieszać. Wszystkie składniki dodać do śledzi, wymieszać i w zamkniętym naczyniu wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami 173

szklanki kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 garść suszonych podgrzybków sól, pieprz natka pietruszki cytryna papryczka chili olej pieprz czerwony Ryby oczyszczam osuszam. Cebule kroję drobno w kostkę, dodaję majeranek, sól, pieprz i nacieram cała rybę w środku też. Odstawiam na noc do lodówki. Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję grzyby w tej samej wodzie

wesoła kuchnia
Sok z aronii z sokownika, bez cukru 272

rano na czczo. Przygotować wieczorem. Do szklanki wlać trochę tego soku, sok z cytryny, łyżeczkę miodu i wymieszać. Zostawić tak do rana i wypić. Taki napój jest super dla naszego ciała. Dużo dobrze działa na serce, układ odpornościowy itp. Aronie i jabłuszka umyć. Do sokownika wlać wodę, nałożyć część do której nakładamy owoce. owoce nie muszą być czysto przebrane, listki

Kuchnia Pokoleń
CHŁODNIK Z BOTWINKI 151

botwinka 1 pęczek sól 1 łyżeczka ocet 1 łyżeczka lub sok z cytryny cukier 1 łyżeczka barszcz koncentrat Krakus 7 łyżek pieprz biały 1 szczypta koperek do posypania jaja ugotowane na twardo 4 szt. ~~ METODA~~ Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Umieszczamy w garze. Zalewamy wodą do pokrycia. Dodajemy sól, cukier i ocet. Gotujemy, aż botwinka zmięknie. Przecedzamy i przelewamy

Kuchnia Paulettes
Kompot z rabarbaru 149

małym ogniu podsmażamy przez 2-3 minutki, ciągle mieszając. Zalewamy podsmażony rabarbar wodą i gotujemy 15-20 minut. Po 20 minutach odstawiamy garnek do całkowitego wystygnięcia kompotu, a kiedy będzie zimny, przelewamy kompot przez gęste sitko do dzbanka. Podajemy schłodzony, opcjonalnie z kostkami lodu, plastrami cytryny, lub świeżą miętą. Zielony koktajl z rzeżuchą Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu

NiePieprz.pl
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych i białej kaszy gryczanej 144

szklanki wody. Dodać kaszę, zmniejszyć moc do minimum i gotować do wchłonięcia wody (ok. 15-17 minut). Kaszę wymieszać z upieczonymi warzywami, zieleniną i sosem. Podawać na ciepło lub na zimno. Sos 3 łyżki oleju rzepakowego 1-2 łyżki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodko-ostrej musztardy sól i pieprz według smaku Wszystkie

Pełny talerz
Tarta z łososiem i szpinakiem 175

folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Łososia skropić sokiem i cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym,owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku. Temp. pieczenia 190*C przez 20 minut. Szpinak zmrożony włożyć do garnka,dodać masło i rozgnieciony czosnek. Gotować do odparowania wody. W garnku roztopić masło,podsmażyć na nim mąkę,następnie dolać mleko. Sos należy

Kolorowa kuchnia Elki
Dżem z dyni i jabłek 125

goździków (utartych w moździerzu) 1 płaska łyżka mielonego cynamonu sok z 1/2-1 cytryny (w zależności od kwaśności jabłek) Wykonanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i umieszczamy razem z dynią w garnku z grubym dnem. Wlewamy ok. 0,5 szklanki wody i gotujemy (pod przykryciem, na wolnym ogniu) często mieszając aż jabłka i dynia zaczną

MyCookBook.pl
Pigwowiec w cukrze - idealny do herbaty 259

Waszych ogródkach rośnie pigwowiec to zachęcam do przygotowania owoców w cukrze. Idealnie zastąpią cytrynę, np. w herbacie. Ponadto syrop z owoców pigwowca świetnie smakuje! :) Składniki na 3 małe słoiczki: owoce pigwowca (waga bez nasion!) zwykły cukier proporcja owoców do cukru 1:1 Owoce pigwowca zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut. Następnie odlać wodę, owoce pigwowca pokroić w ósemki

Ugotować
Dzbanek odporności 131

tego wodę. Jest bardzo wyrazisty w smaku i najlepiej smakuje na gorąco! Poza tym zawiera w sobie wszystko, aby wzmocnić odporność lub podreperować tę nadłamaną! :D Jestem jego wielką zwolenniczką, bo przy jego w miarę regularnym piciu budujemy wewnętrzną barierę odpornościową. I to w jakim pysznym wydaniu! :) Napar cytrynowo- imbirowy Potrzebujesz: 5cm świeżego imbiru 1/2 sporej cytryny 1l wrzątku miód

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jogurtowy sernik na zimno z musem truskawkowo-rabarbarowym 227

łyżki ksylitolu (lub cukru) - opakowanie cukru cytrynowego (lub starta skórka cytryny i więcej ksylitolu) - 1/3 szklanki cukru spód:  - 4 łyżki oleju kokosowego (lub masła) - 4 łyżki otrębów żytnich -  kilka pokruszonych herbatników mus:  - 250 g truskawek - 250 g rabarbaru - opakowanie galaretki truskawkowej - 250 ml wody - kilka listków świeżej mięty oraz melisy Przygotowanie: 1. Do kubka wsypać żelatynę

two broke sisters
Sernik dla dorosłych. Porzeczkowo-ajerkoniakowy 175

blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Zmiksować z twarogiem, kremówką, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, jajkami i likierem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę przelać na spód. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łosoś po grecku (w warzywach) 185

Filety kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. 2. Por kroimy w drobne plastry, marchewki i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy wodą, dusimy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze

Szefowa kuchni
Sałatka z wędzonym łososiem 210

supermarketach 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka łagodnej musztardy Sól morska do smaku Pieprz kolorowy z młynka do smaku Sposób wykonania: Makaron wsypać na osolony wrzątek, ugotować do miękkości, odcedzić na sicie, przelać wodą, zostawić do osączenia. Paprykę, pomidora i cebule dymkę posiekać w drobna kosteczkę, łososia

Wanilia i Kardamon
Dorada wigilijna w winogronach i w sosie słodko-kwaśnym 187

łatwo ją oczyścić. Znakomicie nadaje się do pieczenia w całości nafaszerowana ziołami czy cytryną. W sprzedaży bywa dużo mniejsza od karpia, którego ze względu na wielkość praktycznie trzeba zawsze pokroićw dzwonka. SKŁADNIKI na 2 normalne porcje lub 4 mniejsze przekąski: 1 średnia dorada kilka łyżek mąki woda 250 g mieszanych winogron (białe i czarne) 1 łyżka masła sól i pieprz

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka magdeburska 241

cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie   Kapustę oczyściłem, poszatkowałem, włożyłem do miski i zalałem wrzącą wodą. Pozostawiłem we wrzątku przez 8 minut, następnie osączyłem na sicie. Pory oczyściłem, umyłem

R'n'G Kitchen
Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym 167

false false MicrosoftInternetExplorer4 Rybę porcjujemy ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko mieszamy ze śmietaną   ,posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree

R'n'G Kitchen
Kapuśniak 177

proszku 1 łyżeczka pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować.  Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około

Kuchcik gotuje
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 133

smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków. Dodajemy masło, śmietanę, chrzan i koperek

Marder&Marder Manufacture
Tarta z rabarbarem 148

kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop: 125 ml wody 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto

Kulinarne przygody Gatity