woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:748/1096)

Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) 187

warstwowa sałatka śledziowa "pod pierzyną" podana w mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki :) Składniki:4 duże ziemniaki0,5 kg Matyjasów2 duże marchwie4 jajka na twardo1 cebula250 ml naturalnego jogurtu250 ml majonezusól, pieprznatka pietruszkiMatyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko(...)ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)śledzie pod pierzyną

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczny pieczony pstrąg z ostrymi ziemniaczkami 204

pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i układamy część cebuli i czosnku. Resztę wkładamy do środka ryb i na wierzch. Pstrąga umieszczamy w naczyniu, posypujemy koperkiem i skrapiamy oliwą (ok. 1 łyżki). Odstawiamy na minimum 30 minut.Ziemniaki porządnie myjemy i wkładamy do garnka w łupinach. Zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od zagotowania(...)dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut.Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać z pieczonymi warzywami (np. pomidorem) i cząstkami cytryny

Zakręcony Widelec
Świąteczne rogaliki 187

cytryny Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy(...)Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 min. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier do udekorowania rogalików. Gotowe rogaliki lukrujemy po przestygnięciu. Lub nie czekamy na lukier i jemy na ciepło :) Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką 160

kremówki 70 g wędzonego  łososia 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny Szczypta soli Dekoracja: Świeży koperek Plasterki cytryny Sposób wykonania: Kromki chleba tostowego skropić aromatyzowaną oliwą z każdej strony, upiec na suchej patelni na chrupiąco. Foremkę wyłożyć folią aluminiową i na dnie ułożyć zimne chrupiące tosty. Warstwa(...)sicie, posiekać na desce razem z cebulką ,udusić na maśle, dodając, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić, żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości wody tak aby nie było grudek, całość połączyć z jogurtem i z masą szpinakową , wyłożyć na tosty, wygładzić nożem. Warstwa chrzanowa: Kremówkę schłodzoną ubić na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli wymieszać

Wanilia i Kardamon
Kotleciki ziemniaczane z jarmużem i łososiem z puszki 184

jarmużu (liście drobno poszatkowane) skórka z 1 cytryny (umytej) 1 jajko 400 g łososia z puszki (odsączony z zalewy) garstka świeżego szczypiorku 3 łyżki mąki 80 ml oleju (najlepiej rzepakowego) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pokrojone ziemniaki (jak normalnie) i poszatkowany jarmuż ugotować razem w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Odcedzić na sicie a następnie razem ugnieść(...)obniży to zbyt mocno temperaturę oleju i kotleciki będą "stać" w letnim oleju chłonąć go jak gąbka. Smażyć po ok. po 3 min. z każdej strony. Otartą ze skórki cytrynę pokroić na "ósemki" i podać obok do kotlecików

Sztuka gotowania w/g Samiry
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 157

szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oliwy Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj ją na placek. Rozgrzej(...)dopraw sokiem z cytryny i solą. Do czystego blendera włóż liście mięty, czosnek, oliwę i odrobinę soli i zmiksuj, uzyskując sos miętowy. Przygotowane warzywa umieść w misce, polej sosem miętowym i wymieszaj, aby sos dobrze obtoczył warzywa.  Jeżeli używasz gotowych chlebków, podgrzej je najpierw na patelni lub w piekarniku. Warto je najpierw lekko zwilżyć wodą, aby stały się bardziej

Chilli Czosnek i Oliwa
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 131

sojowy - kawałek białej rzodkwi                    -  1 łyżeczka ziaren sezamu - kilka suszonych grzybów mung     -  sok z cytryny - łyżka mrożonego groszku         - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut - Następnie odsączyć je i pociąć w wąskie paski(...)przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez

Wegańska kuchnia orientalna
Szybki kurczak w 5 smakach 161

polowy cytryny kawałek sera feta kilka łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie :  Mięsa Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i przyprawa 5 smaków, przykryć papierem do pieczenia lub folią i delikatnie rozbić na kotleciki grubości około 2cm (najlepiej robić to walkiem). Smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Odlać z patelni nadmiar tłuszczu i wody jaka wydobędzie(...)oczkach. Wszystko umieścić w misce, dobrze posolić i popieprzyć. Dodać pokrojone pomidory, oliwki i wszystko delikatnie wymieszać, na wierzchu posypać pokruszoną fetą. W niewielkiej miseczce wymieszać jogurt z sokiem cytryny, solą i pieprzem do smaku. Podawać obok sałatki. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 8109

wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny (20g) 1 śnieżka + 200ml schłodzonego mleka (można zastąpić śmietanką kremówką i ubić ją z fixem oraz dosłodzić do smaku cukrem pudrem) 6 bananów sok z cytryny Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania     Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)blaszki. Krem jogurtowy: 7. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 8. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru). 9. Trzy banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe banany pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny

Mała Cukierenka
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 15045

wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny (20g) 1 śnieżka + 200ml schłodzonego mleka (można zastąpić śmietanką kremówką i ubić ją z fixem oraz dosłodzić do smaku cukrem pudrem) 6 bananów sok z cytryny Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania     Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)blaszki. Krem jogurtowy: 7. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 8. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru). 9. Trzy banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe banany pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny

Mała Cukierenka
Muffinki cytrynowo-makowe 198

kroimy w niewielką kostkę. W garnuszku łączymy sok z cytryny z cukrem pudrem i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorący syrop powoli wlewamy do żółtek, stale mieszając. Tak przygotowaną masę należy teraz podgrzać, ale nie zagotować. Możemy w tym celu naczynie umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą lub bezpośrednio na palniku. Ta druga metoda jest szybsza, jednak(...)szklanki) 2 jajka 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej szczyptę soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki maku 3 łyżki soku z cytryny skórkę otartą z 2 cytryn W sporej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mak i skórkę cytrynową. Jajka dokładnie roztrzepujemy i łączymy

Ratunku obiad
Piątek: Burrito ze słoika 107

kuminu 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżki oleju Sól Sos 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu 1 mały ząbek czosnku 1 mała papryczka chilli Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Przekrój batata na płowy, wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut aż ziemniak będzie miękki, co najlepiej sprawdzić nakłuwając go widelcem(...)fasolkę (wcześniej odsącz i przepłucz w zimnej wodzie) i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj ryż i znowu smaż 2 minuty. Dopraw całość solą i pieprzem. Zdejm z patelni. Krok 5 Zrób sos: połącz jogurt z majonezem. Zetrzyj do nich ząbek czosnku, dodaj posiekaną papryczkę chili. Dopraw do smaku solą i cytryną. Krok 6 Poskładaj wszystkie składniki. Na dno słoika

Niedzielny kucharz
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 172

cytryny lub limonki 200 g kefiru lub jogurtu 1/2 pęczka kolendry 4 łyżki pokrojonego na grube krążki szczypiorku 1 łyżka plasterków świeżej chili 1. Nasiona (kardamon, mak, gorczycę, pieprz, kmin) podprażyć na oleju kukurydzianym na niewielkim ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek i imbir. Podsmażać dalej 3 minuty. Przestudzić, dodać kilka łyżek wody i zmiksować razem(...)mielonymi migdałami, do uzyskania gładkiej, niezbyt gęstej pasty (w razie potrzeby dodać więcej wody). 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę. Na patelni rozgrzać ghee, wrzucić mięso i cebulę, podsmażać na dość dużym ogniu, aż podpiecze się z każdej strony. Zmniejszyć ogień, dodać pastę z przypraw, pokruszoną papryczkę chili, garam masala i rozprowadzić na mięsie, podsmażać 5 minut, mieszając

Kuchnia Prezydentowej
Grillowane dramstiki z warzywami i awokado dipem 136

łyżeczka tymianku 10 pimientos de padrón + 1 łyżka Awokado dip 1 duże awokado 1 czubata łyżka kremowego serka, np. łaciate 1 łyżka śmietany lub jogurtu 1 łyżka soku z cytryny kilka liści mięty pierzowej sól do smaku Wszystkie przyprawy, sól i oliwę umieść w misce. Dodaj umyte i osuszone pałki i dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie i marynuj mięso przynajmniej przez(...)bób obgotuj w lekko osolonej wodzie. W żaroodpornym naczyniu wymieszaj ziemniaki z czosnkiem, cukinią, oliwą, solą i tymiankiem. Piecz przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia dodaj obrany bób. Przygotuj dip. Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę i wydrąż miąższ. Umieść w małym naczyniu. Dodaj serek, śmietanę, sól i sok z cytryny po czym zmiksuj na gładki dip. Jeśli

codojedzenia
Karp w szarym sosie 214

fareast-language:EN-US;} Szary sos – sos polski. Sos robiony na zasmażce z mąki i masła, rozrzedzony wywarem z ryby, z piernikiem, rodzynkami, migdałami, winem, octem, sokiem z cytryny… oraz z krwią z ryby.   Coraz częściej sos przygotowywany jest bez krwi, mój sos również jej nie ma. Nie dodałam również octu ale dodałam miód. Karp lub płaty z karpia(...)podgrzewać go nie mieszając), dodać 5 łyżek wody, zagotować. - Piernik włożyć do garnka, wlać 200 ml wywaru rozgotować, przetrzeć przez sito.   - Na patelni lekko zrumienić mąkę, dodać masło, dokładnie wymieszać i rozprowadzić wywarem, dodać wino, połączyć z resztą wywaru. Dodać przetarty piernik, karmel. Doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryną. Następnie do sosu włożyć migdały i rodzynki. Rybę

królestwo garów