kminku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od wyrobienia ciasta. Do miski przesiałem 400 gram mąki pszennej (typ 450) i dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżki oliwy. W kubku przygotowałem rozczyn - do 250 ml letniej wody dodałem 25 gram świeżych drożdży, łyżkę mąki(...)międzyczasie przygotowałem mięso. Do blendera włożyłem obraną z łupinek czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, pół pęczka natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość dokładnie, jednak tak, aby nie powstała papka, lecz kawałki warzyw były dobrze widoczne. Tak przygotowane warzywa dodałem do zmielonego mięsa wołowego. Na patelni lekko uprażyłem dwie łyżeczki
Wyprawy kulinarneowsianej, 6 ząbków czosnku, 1 średnia czerwona cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 300 ml słodkiej śmietanki, 2 łyżeczki kapary, sok z cytryny, ponadto: dowolne warzywa np. marchew, duże kapary, świeża bazylia. Przygotowanie: Rolada: Kotlety z indyka rozbijamy jak najcieniej. Filet najlepiej włożyć między dwie folie spożywcze i rozbijać, dzięki temu nam się(...)być al dente. Kaszę owsianą gotujemy w lekko osolonej wodzie. Sos: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cukru. Całość zalewamy śmietanką, dodajemy kapary, pieprz marynowany i podgrzewamy często mieszając do momentu aż śmietanka nam zgęstnieje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rada: Jeśli chcemy, żeby sos był bardziej
Moniki SmakołykiSzwecji jeszcze nigdy nie uświadczyłam! Dzień w dzień mamy minimum 25 stopni i niesamowite słońce. Co niektórzy już zaliczyli pierwszą kąpiel w morzu. Jak dla mnie to woda jeszcze za zimna. Pogoda cieszy, w kuchni oszczędnie, bo komu się chce jeść w taki upał. Letnia sałatka na niedzielę to resztki z ostatnich dni. Przerwałam właśnie jarmuż, pietruszkę i sałatę, więc(...)łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól i czarny pieprz do smaku Grzanki czosnkowe 1 ciabata 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy sól do smaku 4 łyżki parmezanu do posypania Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Odcedzony makaron przełóż do dużej miski. Dodaj
codojedzeniaLeniwe jaglane z kozim (lub krowim) twarogiem i aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia np. przyrumienione na maśle. Czas przygotowania: Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki(...)sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jedną szklankę kaszy zmiksować z jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę i twaróg rozgniecione widelcem, ewentualnie doprawić. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki pszennej. Deskę oprószyć mąką, uformować wałek, spłaszczyć dłonią, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie z dodatkiem soli
SzczyptaSmaQWinny temu jest enzym z grupy peptydaz, zawarty w tych owocach. Rozkłada on białko zawarte w żelatynie. Aby temu zapobiec , należy: sparzyć owoce wrzątkiem lub obgotować je, lub użyć wody, w której gotowana była wcześniej papryczka chili. Kapsaicyna zawarta w papryczce neutralizuje ten problematyczny enzym. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na krem śmietanowy z galaretką , gdzie w dokładny sposób(...)schłodzonej 380 g jagód świeżych lub mrożonych 1 łyżka soku z cytryny 70 g cukru pudru 1 op galaretki jagodowej Opcjonalnie zamiast żelatyny 14 g żelatyny w proszku 14g = 4,5 łyżeczek = 5 listków żelatyny (Opcjonalnie zamiast galaretki) Instructions Jagody (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej), sok z cytryny i cukier umieść w garnuszku. Podgrzej i zagotuj do rozpuszczenia się cukru, zdejmij
SmartBake.plwarzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Pomidora sparz, obierz ze skórki. Pozbądź się pestek i soku, miąższ pokrój w drobną kostkę. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe – pokrój na mniejsze kawałki(...)każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania (przed dodaniem ostatniej chochli), dodaj pomidory. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku i parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto. Artykuł Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem pochodzi z serwisu
Moja pasja smakuwarzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Pomidora sparz, obierz ze skórki. Pozbądź się pestek i soku, miąższ pokrój w drobną kostkę. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe – pokrój na mniejsze kawałki(...)każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania (przed dodaniem ostatniej chochli), dodaj pomidory. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku i parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto
Moja pasja smakukurczaki, grzyby, mięso mielone to wszystko takie oklepane. Ja postanowiłam się zbratać z wątróbką. :) 0,5 kg drobiowej wątróbki 2 twarde jabłka łyżka majeranku 2 łyżki skórki z cytryny łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku pomidor 2 łyżki masła 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 400 g makaronu wstęgi Wątróbkę obieramy z żyłek, błon i kroimy(...)garnku zagotowujemy 1,5 l wody i na wrzątek wrzucamy czystą wątróbką. Gotujemy tak 3 - 4 min aby się dobrze zamknęła. Za pomocą widelca wyłapujemy wątróbki i obsmażamy na rumiano, na tym samym tłuszczu co jabłka. Po jakiś pięciu minutach dodajemy jabłka, pokrojonego pomidora. Posypujemy majerankiem i pieprzem ziołowym oraz skórką z cytryny. Doprawiamy solą według własnego uznania
Dieta moja pasjaczosnek straci surowy zapach. Dodajemy pokrojoną cukinię, dokładnie całość mieszamy i zwiększamy płomień pod naczyniem – smażymy cukinię co jakiś czas mieszając, do czasu aż zmięknie, zmniejszy swoją objętość, a woda którą wypuści przy smażeniu odparuje z naczynia. U mnie, przy cukinii startej w robocie, trwało to mniej więcej 7-8 minut. Gotową cukinię solimy i pieprzymy do smaku. Zdejmujemy(...)ognia i trzymamy pod przykryciem. WSZYSTKO RAZEM Jajka wbijamy do miseczki i dokładnie rozkłócamy. Lekko solimy, lekko pieprzymy, dodajemy szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki skórki otartej z cytryny. Ścieramy do jajek twardy ser (lub mieszankę serów) na najdrobniejszych oczkach tarki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Podgrzewamy bulion, kiedy zacznie się gotować mieszamy go i mieszając wlewamy masę jajeczną
Karo in the Kitchenśredniej cytryny mąka pszenna bułka tarta jajko sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia (lub oliwa z oliwek + zwykłe masło) Przepis na smażonego karpia wigilijnego: Dzwonka karpia pozbawić ewentualnych łusek (za pomocą noża) oraz płetw (ucinam je nożyczkami kuchennymi). Następnie porządnie opłukać rybę pod bieżącą wodą, by pozbyć się jak najwięcej śluzu. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzwonka można pozostawić(...)całą noc (a najlepiej na całą dobę). Następnego dnia wyciągnąć karpia z pojemnika, otrzepać z nadmiaru płynu, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić dzwonka z obu stron sokiem z cytryny. Ponownie przełożyć do czystego pojemnika, zamknąć i schować do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć karpia, dokładnie osuszyć (można ponownie papierowymi ręcznikami). Doprawić z obu stron solą
Kulinarne Przebojełyżeczki imbiru - kilka łyżek soku pomidorowego - ½ łyżeczki mielonego kuminu - sok z cytryny(...)garnku, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, imbir i sok pomidorowy; dusić przez 3 minuty - Szpinak umyć, a następnie dokładnie odsączyć na papierze - Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Posypać go mielonym kuminem i nasionami konopi - Obok wyłożyć fasolkę mung oraz brokuła - Dodać szpinak, skropić go obficie sokiem z cytryny. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnapęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka estragonu 1 szklanka śmietany 18% 1 jajko koperek pieprz i sól do smaku sok z połówki cytryny 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem(...)bieżącą wodą i obieracie. Nie zapomnijcie odkroić kawałków o długości 3-4 cm od dołu, to zdrewniałe, łykowate części, nie ma co żałować. Pozostałą część kroicie na 2 lub 3 kawałki. Na patelni roztapiacie masło, wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę
GRUBY WAŁEKKrem marchewkowy: 100 g. obranej marchewki 3/4 szkl. świeżo tłoczonego soku z marchewki 1/4 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny 3 łyżki cukru 2 żółtka 2 czubate łyżeczki mąki pszennej 125 g. mascarpone Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto dłońmi. Ciasto(...)plasterki grubości 1 cm., zalej wodą tylko do ich przykrycia i gotuj pod pokrywką do miękkości. Odcedź i zmiksuj blenderem. Otrzymane puree przełóż do rondelka i wymieszaj z sokiem z marchwi. Postaw na mały ogień i doprowadź do zagotowania. Żółtka miksuj z cukrem przez 3 minuty. Dodaj mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Zmiksuj ponownie. Wlej
Delicious Placetylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się skleić w jedną kulkę) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, w następującej kolejności: Zmielone siemię lniane, woda, daktyle, zmielić do momentu otrzymania gęstej pasty, dodać olej, syrop klonowy, zmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić(...)wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się skeić w jedną kulkę) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 400 ml mleczka kokosowego 600 ml mleka roślinnego 1 łyżeczka agar agar 50 g gorzkiej czekolady 150 g mleka roślinnego 125 g ksylitolu lub innego słodzika 9 łyżek płatków jaglanych (110 g) 1 łyżka ekstraktu waniliowego sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
moj przepis nasmaku 3-4 łyżki stopionego masła kilka małych, dojrzałych gruszek ok. 8 łyżek galaretki z pigwy nalewka z pigwy - kilka chluśnięć;) szczypta imbiru ew. sok z cytryny Przygotować tortownicę lub formę o średnicy 16 cm i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Twarożek przełożyć do miski. Krakersy zmielić lub drobno pokruszyć, zmieszać z roztopionym masłem i wyłożyć nimi(...)wody, szczyptę imbiru i podrzewać aż stanie się płynna. Dodać część nalewki z pigwy i włożyć gruszki wewnętrzną stroną do dna. Trzymać na małym ogniu, aż gruszki lekko zmiękną. Wyjąc wszystkie z wyjątkiem jednej - gotować ją dalej aż się rozpadnie, a następnie zmiksować lub zmiażdżyć widelcem, by zagęściła sos. Jeśli jest za słodki, można doprawić odrobiną soku z cytryny. Zdjąć
KUCHARNIA