woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:737/1096)

Jaglana szarlotka 152

kasza się ugotuje wlewamy do niej resztę mleka i sok z cytryny. Dosypujemy cukier i blendujemy na dość gładką masę. Foremkę o kształcie serca (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy połowę kaszy. Jeżeli kasza zbyt mocno się klei moczymy często łyżkę w ciepłej wodzie i dokładnie rozprowadzamy. Następnie wykładamy jabłka i resztę kaszy. Ciasto pieczemy

VioletoweKucharzenie
Bliny żytnie na zakwasie z tatarem z wędzonego łososia 164

mąki żytniej  4- 5 łyżek ciepłej wody łyżeczka soli  Składniki na tatar z wędzonego łososia: 200 gram wędzonego łososia  1 szalotka  garść koperku  łyżeczka musztardy francuskiej  odrobina miodu do smaku  odrobina świeżo zmielonego pieprzu  łyżka lub dwie oleju lnianego  sok z połowy cytryny  Składniki na bliny wymieszaj i odstaw

Mango Papaja
PIERNIKOWY SERNIK NA ZIMNO 164

masy serowej. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Żelatynę odcisnąć z wody i rozpuścić lekko podgrzewając. Dolać żelatynę do masy cały czas miksując (nie mogą powstać grudki). Masę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao z przyprawą do piernika i wymieszać. Do drugiej sok z cytryny raz ze skórką pomarańczową. Wymieszać. Ciemną masę wylać na spód ciasteczkowy

Kuchnia w oparach
Dżem truskawkowy. 171

zagotować. Kiedy truskawki zaczną się gotować dodać cukier i sok z cytryny. Gotować 2-3 minuty cały czas mieszając.Wyłączyć gaz i mieszać jeszcze minutkę. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików. Ustawić do góry dnem. Na drugi dzień słoiki zapasteryzować. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 15 minut od zagotowania wody. Ponownie ustawić

Agusiowe smakołyki
Pączki na śmietanie kremówce 197

łyżki spirytusu lub innego mocnego alkoholu skórka otarta z cytryny lub pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Dodatkowo: marmolada do nadziania tłuszcz do smażenia ( u mnie olej rzepakowy + smalec ) cukier puder do oprószenia lub lukier ( na tę ilość - około 1 szklanki cukru pudru + 3-4 łyżki gorącej wody - utrzeć razem do gładkości; gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru

Opowieści z piekarnika
PIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN 142

marynatą z kurczaka. Kurczaka natomiast wypełnij świeżymi ziołami i połową cytryny pokrojoną w ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dno dość sporego naczynia żaroodpornego wysyp wszystkie warzywa, na wierzchu połóż kurczaka, najpierw piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem

Martyna Cooks
wieprzowa wątróbka z shoarmą na smaczny obiad... 216

rumiano z każdej strony, dodać pokrojoną cebulę, juabłko, przyprawę shoarmę, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 20 minut, na koniec wsypać majeranek i zamieszać SURÓWKA: 4 większe marchewki zetrzeć na tarce z jabłkiem, dodać 1 łyżkę chrzanu i śmietany, do smaku dać cukier i sok z cytryny, wymieszać posolić i popierzyć przed podaniem, wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami, surówką

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz ukraiński 252

łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka octu winnego/jabłkowego (lub soku z cytryny) 4-5 liście laurowe 6-7 ziarenek ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 3 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego pieprz sól Do podania: gotowane ziemniaki śmietana natka pietruszki Fasolkę należy namoczyć, najlepiej zalać ją wodą (2 szklanki) i pozostawić na całą noc. Jeśli nie mamy takiej możliwości

PatiGotuje
Szybki i lekki deser z rabarbarem, Kopiec Konfederatów Barskich 200

podłużne biszkopty + krem jaglano-cytrynowy  (ale uwaga: bez soku z cytryny i skórki cytrynowej) + rabarbarowy wierzch. Jak go zrobić? Pokroić 6-8 łodyg rabarbaru, zasypać na noc ok. ¾ szklanki cukru. Następnego dnia wymieszać 1 opakowanie budyniu  śmietankowego z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować sok rabarbarowy i rabarbar. Gdy będzie wrzał, wlać miks budyniowy

Qlinarnie i Qlinarnie
Dietetyczny, wegański, bezglutenowy "sernik" jaglany z borówkami 2.0, Lychee w dziczy 304

wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką lub łyżką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo

Qlinarnie i Qlinarnie
lody/ sorbet truskawkowy z tymiankiem 176

chwilę się zacznie. Nie ma nic prostszego, tylko puree z owoców, woda i cukier. Czyli lód owocowy, deser lekki i aromatyczny. jest orzeźwiający z czystym sumieniem polecam osobom na diecie. Składniki 70 dag truskawek 3-4 łyżki miodu 5 dag cukru brązowego gałązki świeżego tymianku sok 1/2 cytryny Wykonanie Umyć i osączyć truskawki. Oderwać ogonki

Kulinarne pyszności Molki
Sernik cytrynowy bez pieczenia 600

masła LEMON CURD 125ml soku z cytryny 2 łyżeczki skórki z cytryny 3 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 125g masła CYTRYNOWA MASA SEROWA 600g twarogu sernikowego (u mnie z Piątnicy) 300g lemon curd 150ml śmietanki 30% 60g domowego cukru waniliowego 20g (5 łyżeczek) żelatyny 60ml zimnej wody WARSTWA ŚMIETANKOWA 150ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki żelatyny

Smakołyki Bereniki
Karp w galarecie 188

dzielimy na nieduże dzwonka. Rybę solimy i skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Odstawiamy na min. 30 minut, żeby ryba nabrała smaku. Włoszczyznę obieramy i kroimy na talarki. Wszystko delikatnie podsmażamy na maśle lub oliwie. Do większego garnka wrzucamy podsmażona delikatnie włoszczyznę i zalewamy to 1,5 l wody. Do tego dodajemy również podpieczoną na patelni cebulę, ziele angielskie, liść laurowy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
smażone przekąski na imprezę 2635

cukru łyżka suszonych pomidorów z bazylią (przyprawa ze słoiczka) Sok z cytryny wymieszać z połową ostrej papryki, odrobiną soli i pieprzu. Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki, zalać marynatą cytrynową, owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki.  Następnego dnia odsączyć. Pieczarki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Jajka rozbełtać ze szczyptą soli. Bułkę tartą podzielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto cynamonowe z cukinią 124

cukinii startej wraz ze skórką (odciśnięta z nadmiaru wody) 380 g cukru 250 ml oleju 10-12 g cynamonu 600 g mąki pszennej 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 15 g proszku do pieczenia Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Startą na małych oczkach i odciśniętą cukinię umieszczamy w misce. Następnie dodajemy jajka, cukier

MyCookBook.pl
Tofurnik bez pieczenia 244

puszka Agar – 3 łyżeczki Sok z cytryny – 100ml Cukier puder trzcinowy – 80g Wanilia – 1 łyżeczka w proszku lub ziarenka z jednej laski Sól – 1/3 łyżeczki Składniki do ozdoby: Sezonowe owoce, starta czekolada, banany… jednym słowem – co tylko chcesz! Wykonanie: Zalej daktyle gorącą wodą na kilka minut. W malakserze zmiel migdały drobno, dodaj odsączone

Blendman
PIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN 168

marynatą z kurczaka. Kurczaka natomiast wypełnij świeżymi ziołami i połową cytryny pokrojoną w ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dno dość sporego naczynia żaroodpornego wysyp wszystkie warzywa, na wierzchu połóż kurczaka, najpierw piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem

Martyna Cooks
Kwaśnica góralska 179

kapusta zmięknie, dokładamy ją do wywaru i żeberek, dokładamy razem z wodą w której się gotowała. Dolewamy sok z kapusty i wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem. Próbujemy. Jeśli za mało kwaśna, dolewamy soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie to od biedy sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią

ladykitchen
TARTA CYTRYNOWA Z MIĘTĄ 205

wyciskarce do cytrusów. Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Sok z cytryny, otartą skórkę, cukier puder, śmietanę oraz żółtka mieszamy trzepaczką i przelewamy do rondelka. Ustawiamy na małym ogniu cały czas mieszając. Masa musi zgęstnieć.Kiedy zacznie delikatnie bulgotać dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Chwilkę gotujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy pokrojone masło. Wszystko dokładnie mieszamy

KuchcikoweLove
Sakiewki naleśnikowe z jabłkami 142

dużych naleśników o średnicy 24 cm: 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 250 g mąki 2 jajka olej do smażenia 1/2 łyżeczki cukru Wszystkie podane składniki zmiksować. Patelnię posmarować odrobiną oleju, usmażyć naleśniki. Nadzienie jabłkowe: 3 jabłka 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sok z cytryny skórka z pomarańczy Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić

Moja Galeria Smaku
Sernik miętowo-czekoladowy 242

krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, miętową śmietanę, sok z cytryny, likier i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy w kąpieli wodnej. Tortownicę umieszczamy na większej blaszce wypełnionej do połowy wysokości tortownicy wrzącą wodą. Pieczemy około 1,5 godziny. Studzimy.Najlepiej pozostawić sernik na całą noc w spokoju

na moim stole...
Kołacz serowo-ryżowy z owocami 236

studzimy . Masa serowa: Mleko gotujemy z cukrem i otartą skórką z całej cytryny, oraz łyżką soku z niej wyciśniętego, wydrążoną laską wanilii, wsypujemy przepłukany ryż, gotujemy do miękkości cały czas mieszając około 30 minut-ryż ma się rozpadać i być kleista papka. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody dodajemy do ciepłego jeszcze ryżu, mieszamy. Studzimy lekko, dodajemy serek i całość

Wanilia i Kardamon
Rozgrzewająca tajska zupa kokosowa (wegańska) 211

sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu 1,5 limonki lub cytryny makaron sojowy lub chiński chow mein opcjonalnie tofu naturalne 150 g Przygotowanie (15 minut z kostką rosołowa lub gotowym wywarem warzywnym): - Podgrzewamy bulion. Jeśli nie mamy wywaru warzywnego to rozpuszczamy kostkę w 0,5 l wody - Pokrojony drobniutko i obrany imbir, chili, czosnek i cebule podsmażamy

Pora na pora i pomidora
Łososiowy makaron z tajską nutą 193

minuty, aż zacznie unosić się aromat ziół. Dodajemy sok z cytryny i rybę. Mieszamy, aż ryba ukryta jest w warzywach, smażymy przez kolejną minutę/dwie. Dodajemy sos rybny i sojowy oraz połowę kolendry. Jak ryba jest już usmażona, dodajemy resztę kolendry i makaron (można dodać odrobinę wody, gdyby było za suche). Serwujemy jak tylko makaron stanie się jest ciepły. Smacznego

MamaOskarka
DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - zasady diety dr Ewy Dąbrowskiej 218

tych nielicznych niskocukrowych, które można jeść bez ograniczeń czyli: - jabłka, grejpfruty, cytryny i niewielkie ilości jagód, jeśli macie jakieś do dyspozycji. Owoce zakazane Wszystko to można jeść na surowo (najbardziej polecane), gotowane, duszone, pieczone, w postaci zup warzywnych, kompotów owocowych bez cukru, soków warzywnych, owocowych, zielonych. Pijemy wodę, soki, herbaty owocowe lub ziołowe, NIE PIJEMY KAWY , mocnej herbaty, alkoholu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wielkanocna babka gotowana 374

żółtek, cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Przykrywamy garnek i gotujemy babkę

Smakowity Blog Kulinarny
Fileciki w panierce z pesto własnej roboty:) 332

tagliatelle pesto: 0,5 opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera kilka pistacji sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym z odrobiną wody jajku i smażymy na oliwie  makaron gotujemy składniki na pesto blendujemy, podsmażamy

Luźna Kuchnia
Ryba w kapuście pekińskiej 194

Sposób wykonania: 1. Rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić wedle uznania. 2. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać posiekany czosnek i cebulę, zrumienić. 3. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę kapustę, lekko posolić i chwilę dusić. Dodać koperek, wlać ok 1/4 szklanki wody i dodać śmietanę, wymieszać. 4. Na kapuście ułożyć rybę, dusić, po jakimś czasie

Kuchnia domowa Ani
Ciasto gruszkowe z bananami na spodzie z sucharków. 213

kremem na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, które pochłoną nadmiar wody, mieszamy i wykładamy masę na spód tortownicy, dociskamy łyżką, by utworzyć równy spód. Masa gruszkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 200 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -3 gruszki -sok z 1/2 cytryny -mleko około 400 ml Obrane gruszki, pokrojone w małe kosteczki podlewamy sokiem

BaRepas
Grillowany miecznik z sosem cytrynowym 206

pokryły. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 godz.Sok z cytryny połączyć z drugą łyżeczką rozmarynu i oliwą z oliwek. Wymieszać i odstawić.Rozgrzać patelnię grillową i położyć na niej wcześniej osuszoną rybę. Grillować z obu stron po kilka minut. Szpinak rozmrozić na patelni, pozwolić by woda odparowała, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, wymieszać i doprawić

Pasja Smaku
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 227

Dzisiaj naszła mnie ochota na coś bardziej wykwintnego, a jednocześnie przypominającego minione Święta - jabłkowy chutney z wędzonymi śliwkami sprawdził się idealnie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze

My Culinary Art
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 215

nalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut.2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki wody, dusić do miękkości. Wyjąć skórę wanilii, sos zmiksować blenderem, ewentualnie przetrzeć przez

SzczyptaSmaQ
smażona flądra w pomidorach z cebulą czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – ryby 244

Składniki: MARYNATA DO RYBY:przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI:flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki

W Mojej Kuchni Lubię
Gin z tonikiem 210

chininę z ginem, cukrem, wapnem I wodą dla lepszego smaku :) W ten sposób powstał nasz dzisiejszy gin z tonikiem. Oczywiście w naszych tonicach jest mniej chininy , są słodzone I przez to mniej gorzkie. :)Polecam Składniki na jednego drinka:50 ml ginuplasterek cytrynytonik z limetkąlódWykonanie:Do szklanki dodajemy 1/3 lodu. Nalewamy gin, dodajemy cytrynę, zalewamy tonikiem. Dobrze jest wycisnąć cytrynę moździerzem

Smaki Edyty
Cytrynowe muffinki z budyniem 179

ciasta a pasuje aby wcześniej przestygł. W kąpieli wodnej mieszamy cukier, sok z cytryny, jajka (od razu mieszamy żeby się jajka nie zważyły ze względu na kwas cytryny ) i dodajemy miękkie masło. Wszystko cały czas mieszamy do czasu aż masa osiągnie konsystencję lekko gęstego budyniu. Gdy to nastąpi to odkładamy do przestygnięcia – w tym czasie nasz budyń jeszcze bardziej(...)przez pół godziny masa nie chciała zgęstnieć. Stwierdziłem, że spróbuję ponownie zanurzyć w kąpieli wodnej moją miseczkę z niedoszłym budyniem tylko przetrzymam nieco dłużej (wcześniej była to lekko zgęstniała woda). To pomogło i faktycznie konsystencja nabrała formę budyniu. Kiedy budyń wystygł wziąłem się za ciasto. Zacząłem od ucierania na wolnych obrotach cukru z masłem aż nabrało konsystencji gęstej śmietany. Następnie

Kuchenne Wariacje
Chaczapuri z wędzonym boczkiem 188

kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić w małą kosteczkę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka wyłączyć ogień. Do mąki dodać drożdże, szczyptę gałki muszkatołowej, soli, ciepłe mleko ( jak będzie zimne to trudniej będzie je zarobić ) zagnieść ciasto. Przełożyć do miseczki, położyć na garnku z ciepłą wodą i przykryć(...)spali się ). Na końcu wyłączyć ogień i przykryć przykrywką na 1/2 min ( zanim przygotuje się talerze i sosik ). Pół kubka ( taki na kawę ) jogurtu, dodać czosnek, kilka kropel cytryny, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz i wymieszać ( można dodać któreś z ziół, ale nie trzeba jak kto woli ) wszystko do smaku. Pokroić chaczapuri i....... Smacznego zawinąć  pokroić jak kto woli

Gaździnka warzy
Zupa dyniowa (+ suszenie pestek dyni) 239

większego znaczenia, bo i tak później będziemy używać blendera).Pestki staramy się jak najlepiej oczyścić z resztek dyni, a następnie płuczemy na sitku (najlepiej ze sporymi oczkami) pod bieżącą wodą. Pestki osuszamy używając ściereczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 stopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając.W garnku zagotowujemy bulion(...)ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku.Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki i soli. Gotujemy chwilę i gotowe! Gdy pestki są już wysuszone, część obieramy, by wsypać do zupy, a resztę możemy przełożyć np. do słoika, by mieć zdrową

Zakręcony Widelec
Obłędnie pyszny sernik z puree z dyni 202

jajka 140 g cukru 30 g (2 kopiate łyżki) mleka w proszku (nie granulowane) Mleczny lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mleka sok z połowy dużej cytryny Potrzebne jeszcze będą: Tortownica średnicy 24 cm Forma do zapiekania, do której zmieści się tortownica z masa serową. Ponieważ sernik będę piekła w kąpieli wodnej. Folia srebrna do owinięcia tortownicy Wykonanie(...)czasie, jeśli woda wyparuje z foremki, trzeba   ją uzupełnić. Kiedy sernik nabrał złocistego koloru wyłączyłam piekarnik, ale sernik zostawiłam przy uchylonych drzwiczkach jeszcze około 2 godziny. Potem wyjęłam z piekarnika i wstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień zrobiłam mleczny lukier cytrynowy W garnuszku wymieszałam cukier, mleko i sok z cytryny. Dokładnie utarłam, żeby lukier nabrał gładkiej konsystencji

Kuchnia u Krysi
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 264

odcedzić i w zależności od potrzeb użyć w takich kawałkach lub posiekać. Wodę po namoczeniu można wykorzystać do przyrządzenia potraw. Po kontakcie z ostrymi papryczkami należy zawsze umyć ręce wodą i mydłem. W trakcie pracy z nimi nie wolno trzeć rękami oczu ani innych części ciała, gdyż w przeciwnym razie miejsce kontaktu będzie piekło nas całymi godzinami. Po krojeniu chili(...)się drobne nasionka. Najpopularniejszą odmianą kardamonu jest odmiana zielona ale jest też czarna, o dużo większych strąkach. Kardamon jest słodkawy w smaku, lekko szczypiący i bardzo aromatyczny, z nutą cytryny i eukaliptusa. W kuchni używa się kardamonu w różnych postaciach: całych strąków, strąków rozgniecionych i podprażonych lub też samych nasionek – całych lub utartych. Kardamon jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej

ClauditteMissCooking
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 290

grubości mięsa. Rybę mocno nacieramy sokiem z cytryny, pieprzem, posypujemy z każdej strony solą. W powstałe nacięcia wkładamy półplasterki szalotki i plasterki czosnku. Zawijamy rybę w plasterki boczku –wystarczy zawinąć sam wierzch ryby, końcówki plastrów boczku wkładając do środka ryby. Wierzch boczku posypujemy 1/3 posiekanej pietruszki. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Zagotowujemy wodę z solą do gotowania ziemniaków. Ziemniaki cienko(...)grubości 2-3mm będą idealne. Ja posłużyłam się mandoliną. Gdy woda już wrze, wrzucamy do niej wszystkie pokrojone ziemniaki, mieszamy i blanszujemy je dokładnie 2-3 minuty. Odlewamy wodę a ziemniaki odcedzamy na sicie i dajemy im chwilkę przestygnąć.   Lekko ostudzone ziemniaki rozkładamy równą warstwą w blaszce do pieczenia, kropimy oliwą, solimy, posypujemy wędzoną papryką. Rozkładamy równomiernie pozostałe

Karo in the Kitchen
Biszkopt I 214

pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Dodatkowo potrzebne będą: papier do pieczenia bądź masło/margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania tortownicy mikser, miski o wysokich ściankach Ciekawostki jak upiec idealny biszkopt: 1. Białka należy ubijać w idealnie suchej misce, gdy w misce znajdzie się nawet odrobina wody, białko ciężej się ubija, może nawet nie ubić(...)musisz podwoić składniki Przygotowanie: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać go należy po łyżce cały czas miksując. 3. Dodać po jednym żółtku nadal miksując. 4. Na koniec gdy masa będzie jednolita dodać mąki; miksować

KreatywnePiny
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 326

lukier. Ale nie taki zwykły lukier z wody i cukru pudru, nam potrzebny jest lukier królewski! Co to takiego? To najlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników i tworzenia na nich przecudnych wzorów. Składa się z cukru pudru i białka z kurzego jaja, opcjonalnie z kilku kropli soku z cytryny. Dla osób, które boją się surowych jajek, spokojnie(...)lukru, tak samo będzie nierówno rozprowadzał się na piernikach, dlatego tak ważne jest uzyskanie prawidłowej konsystencji. Jeśli nasz lukier jest za gęsty wystarczy rozrzedzić go kilkoma kroplami soku z cytryny, a jeśli zbyt rzadki wystarczy dosypać cukru pudru.  wersja "gęstsza" idealna do rysowania konturów i precyzyjnych wzorów SKŁADNIKI lukier królewski w wersji "rzadszej" cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kiedy przygotujemy

DefinicjaSmaku
Tofurniczki - wegańskie mini serniczki z truskawkami 203

Tofurnik: 2 kostki tofu (ok. 400 g) 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 4-6 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu sok z 1 cytryny 2 łyżeczki agaru szczypta soli Galaretka truskawkowa na agarze: 250 g truskawek 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu 1 łyżeczka agaru 6 dużych truskawek do dekoracji Spód(...)amarantusa: 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 50 g daktyli 2 łyżki oleju koksowego * PRZYGOTOWANIE Spód z amarantusa Daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut, a następnie odsącz z wody i zmiksuj razem z olejem kokosowym. Dodaj amarantus ekspandowany i zagnieć masę rękoma. Papilotki o średnicy 5 cm umieść w foremce na muffiny, nałóż po 2 łyżeczki gotowej masy i dociśnij

Food Square
Łosoś ze szparagami w sosie beszamelowym 143

200g) 5-6 szparagów 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 3/4 szklanki mleka sól pieprz Łosoś ze szparagami w sosie beszamelowym – przepis Z syropu klonowego, sosu sojowego i soku z cytryny przygotowujemy marynatę, którą marynujemy łososia. Odstawiamy na go na ok. 15 minut(...)Następnie pieczemy go przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, a następnie gotujemy je przez 4 minuty w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Pamiętajcie, nie gotujemy zielonych szparagów dłużej, bo staną się łykowate. Aby przygotować sos beszamelowy do rondelka dodajemy mąkę i przez chwilę ją smażymy, wydobędziemy z niej orzechowy aromat, następnie dodajemy masło

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone udka z kurczaka (z chrupiącą skórką) 210

naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek oraz skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki, aby mięso "przeszło" przyprawami. Na drugi dzień, udka piec bez przykrycia w 225°C przez około 40-45 minut (do zarumienienia się skórki) . Gotowy sos przelać do rondelka, podgrzać i zagęścić (1/3 szklanki wody i 1 łyżka mąki pszennej).  Udka przed i po upieczeniu

Ugotować
KURCZAK W BOTWINCE 174

śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić, gdyż botwinka sama w sobie jest dość mdła. Dlatego ważną rolę odgrywa tu czosnek, sok z cytryny czy sos sojowy. Świetnie smakuje podane z gotowanymi, młodymi ziemniaczkami. Tym razem postawiłam na rzadki sos i danie podałam w głębokim talerzu, co trochę przypominało zupę z botwinki z ziemniakami(...)ogniu. Na końcu dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem oraz solą. Rada: Jeżeli chcemy, aby powstały sos był gęstszy to możemy dodać 1 łyżkę mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej 1 łyżkę mąki ryżowej. Mąkę rozrabiamy w śmietanie z dodatkiem niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię z sosem. Mieszamy cały czas

Kuchnia MagdaLeny
Seromakowiec na kruchym spodzie 261

szklanki słodkiej śmietany kremówki 30-36% - wanilia - sok z połowy cytryny plus skórka otarta z całej cytryny (uprzednio sparzona wrzątkiem ) Lukier cytrynowy: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z cytryny Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie  www. Skworcu.com.pl . Przygotowanie: 1. Ciasto kruche zagniatamy szybko i energicznie z podanych składników, zawijamy w folię do żywności i odstawiamy(...)dajemy na spód blaszki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 15 minut. Z pozostałego ciasta robimy kratkę na wierzch ciasta. 2. Mak zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut, można dosypać 2 łyżki cukru do gotowania. Mieszamy od czasu do czasu i uzupełniamy braki wody. Odcedzamy. Mielimy dwukrotnie. Dodajemy pokrojone bakalie, miód

Apetyczna babeczka
SAŁATKA Z BROKUŁAMI I JAJKIEM 191

miodu 1/2 ząbka czosnku / startego na tarce 3 łyżki soku z cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku lub na parze, aż będzie al dente (około 5-7 minut). Uważamy, aby nie rozgotować. Odsączamy na sitku, przelewamy zimną wodą. Jajka wkładamy do rondelka z letnią wodą. Stawiamy na ogniu

cool and minty
Nalewka cytrusowa z kawą ( ma ładny kolor i ciekawy smak ). 156

cytryny skórka z 1 mandarynki sok z 1 cytryny sok z 1 mandarynki sok z 1 pomarańczy sok z 1 grejpfruta 1/2 szklanki cukru ( najlepiej trzcinowego ) 1 łyżka ziaren kawy 1 l i 0,25 l czystej wódki 40 %  Sposób wykonania :   C ytrusy dokładnie umyj wodą i wyszoruj szczoteczką , sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki. Skórki oczyść z białej

Przepisy i porady kulinarne
Truskawkowo- orzechowa owsianka z syropem z hibiskusa 165

masz.  Syrop z hibiskusa zrobiłam samodzielnie. W 500 ml wody gotowałam 1/3 szklanki hibiskusa przez 5 minut. Wyłowiłam kwiaty hibiskusa i dodałam 1/2 kg cukru. Gotowałam na wolnym ogniu syrop jeszcze 15 minut. W momencie kiedy stał się gęsty wyłączyłam ogień i doprawiłam odrobiną soku z cytryny. Przelałam syrop do słoika i trzymałam w lodówce przez tydzień. Potem dziwnym

Mango Papaja
Sałatka ze szparagami 210

czerwonych dresing: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dijon Składniki dresingu wymieszać ze sobą i odstawić na kilka minut by smaki się przegryzły. Szparagi umyć,odłamać twarde końce i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Wyjąć,przelać zimną wodą,odcedzić i pokroić na kawałki. Szparagi powinny być jędrne

Kolorowa kuchnia Elki
Miętowy sernik z pianką 252

sera, dodaję jajka, kisiel, resztę cukru pudru, resztę soku z cytryny, barwnika kilka kropli i mieszam mikserem do połączenia składników ale nie za długo bo masa się napowietrzy. Dno formy okrągłej o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masą serową. Do piekarnika wstawiam miskę z wodą gorąca, nagrzewam go do 180 stopni termoobieg. Wstawiam sernik i piekę

wesoła kuchnia
Czwartek: Kurczak jak z KFC. Tylko zdrowy 203

łyżeczka granulowanego czosnku lub 1/2 roztartego ząbka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka lekkiego majonezu lub 1/2 łyżeczki miodu Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Batata obierz i pokrój w kostkę o boku 1-1,5 cm. Cieciorkę odcedź i opłucz w wodzie. Wysusz, pocierając delikatnie nasionka, żeby pozbyć się skórki. Przełóż warzywa

Niedzielny kucharz
Idealne na lunch do pracy: Fit kurczak z batatem i cieciorką z pieca 181

łyżeczka granulowanego czosnku lub 1/2 roztartego ząbka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka lekkiego majonezu lub 1/2 łyżeczki miodu Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Batata obierz i pokrój w kostkę o boku 1-1,5 cm. Cieciorkę odcedź i opłucz w wodzie. Wysusz, pocierając delikatnie nasionka, żeby pozbyć się skórki. Przełóż warzywa

Niedzielny kucharz
Kostka kremowo-makowa z polewą malinową 201

masę z powrotem stawiamy na ogień.W między czasie łączymy zimną wodę z mąką ziemniaczaną.Stopniowo dodajemy do gotujących się malin i mieszamy aż masa zgęstnieje.Powstałą masę przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Poncz 0,5 szklanki czarnej herbaty łyżka cukru DIAMANT 3 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru waniliowego Herbatę zaparzamy wrzątkiem,dodajemy resztę składników i mieszamy.Odstawiamy

Anielskie wypieki
Jajka nadziewane brzoskwiniami i chrzanem. 173

być ze słoiczka) 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z cytryny sól himalajska Skworcu  do smaku pieprz długokłosowy Skworcu do smaku czerwona papryka słodka Skworcu do dekoracji natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie; Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Brzoskwinie wcześniej zalewamy gorącą wodą, kiedy napęcznieją , odcedzamy. Do miski blendera wkładamy pokrojone brzoskwinie, żółtka

Radość kipiąca uśmiechem.
Jesienne tabbouleh z dynią i jarmużem 177

sera koziego lub feta (opcjonalnie) na sos: sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, opcjonalnie szczypta płatków chilli, 4-5 łyżek oliwy Przygotowanie tabbouleh z dynią i jarmużem: Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę wsyp do sitka o drobnych oczkach i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie przelej wrzątkiem. W rondelku zagotuj 1 szklankę wody, dodaj 1 łyżkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Kluski dyniowe z serem pleśniowym 333

ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 120 g sera pleśniowego brie/camembert Przygotowanie: Wszystkie składniki na kluseczki wymieszać w misce i zagnieść na gęste ciasto. Formować kluseczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować do momentu wypłynięcia i odcedzić. Czosnek, por drobno posiekać

Jaglusia
Batony energetyczne 235

łyżki mielonego siemienia lnianego szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 75 g syropu z Agawy lub miodu lub innego syropu słodzącego u mnie melasa z buraka cukrowego plus odrobina na posmarowanie 75 ml/g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego lub masła klarowanego lub oliwy 150 ml letniej wody Formę do pieczenie wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać

moj przepis na
Dorsz pieczony z warzywami 233

plasterek masła, plasterki czosnku, gałązkę kopru i przekrojony na pół plasterek cytryny. Następnie wszystko obłożyć warzywami i zawinąć szczelnie w folię tak, aby jej końce były na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut. Ryż wsypać do garnka z 1 i 3/4 szklanki zimnej wody i od chwili zagotowania się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem

Kuchcik gotuje
Lemon Curd 185

cytryny 2 jajka 110 g cukru 70 g masła Cytryny umyć, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce i wycisnąć z nich sok. Sok i skórkę przekładamy do metalowej miseczki, gdzie dodajemy cukier i jajka. Roztrzepujemy wszystko trzepaczką. Dodajemy też masło pokrojone w kawałki.  Do garnka wlewamy trochę wody (nie może ona dotykać miski, gdy nałożymy ją na garnek). Wodę musimy

kruche babeczki
Surówka z młodej kapusty 160

jabłko trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę lekko odciskamy z wody i dodajemy do startych warzyw. Dorzucamy drobno posiekany koperek i dymkę. Mieszamy olej z musztardą. Zrobi się emulsja. Polewamy surówkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy. I jeśli za mało ostra doprawiamy sokiem z cytryny, bądź musztardą. Wszystko. Szybkie, smaczne i cudownie kolorowe i zdrowe. Post Surówka

ladykitchen
Babka gotowana 151

pieczenia i przesiane przez sito.  Dolewamy sok z cytryny i wódkę.  Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę.  Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą.  Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody.  Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową

Pyszności Słodkości
Dżem agrestowy 150

składzie. Co za tym idzie, nie ma potrzeby zbyt długiego odparowywania wody, bo całość znacznie stężeje po wystudzeniu. Nawet jeśli używamy dojrzałego agrestu, należy pamiętać, że jest on bogaty we wspomniany składnik. Składniki na ok. dwa litry dżemu: 2kg agrestu 1-1,5kg cukru 2 łyżki soku z cytryny Agrest dokładnie oczyszczamy z łodyżek i pozostałości po kwiatach. Przekrawamy owoce

Wrzosowa Polana
Śledzie w curry z ogórkami konserwowymi 208

słoik ogóreczków konserwowych 1/2 cebuli Śledzie moczymy przez 1 godzinę w wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Ogórki odsączamy z zalewy (jeżeli mamy domowe duże ogórki, każdego kroimy na pół i w słupki). Zalewa: 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru W litrowym słoiku wymieszać składniki zalewy. Dodać pokrojone

kulinarnyswiatdomi
Pierś z indyka duszona z pieczarkami. 180

dużej cebuli lub 1 średnia cebula 1 łyżka soku z cytryny bazylia, papryka ostra mielona, pieprz, sól mąka żytnia pełnoziarnista (może być każda inna) wrzątek 4 łyżki śmietanki 18% Pierś z indyka kroimy w plastry, jeśli mamy kupioną już pokrojoną to oczyszczamy z niepotrzebnych rzeczy. Płuczemy pod wodą oblewamy olejem i posypujemy z każdej strony pieprzem i solą - odstawiamy

Moje-pitraszenie
Kasza jaglana z truskawkami i bitą śmietaną – Lubelski Kociołek!!! 268

garści truskawek 200 ml śmietanki 30% łyżka skórki startej z cytryny pół szklanki mleka szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru pudru mięta do ozdoby Do dzieła!!! Kaszę jaglaną polewamy na sicie wrzątkiem, następnie wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody - gotujemy na małym ogniu aż kasza będzie miękka i woda się wygotuje

sierotka maRysia w kuchni
Pieczone kasztany jadalne - przekąska doskonała 216

długo wchłaniane węglowodany złożone. Ponadto zawierają tyle samo witaminy C co cytryna (w 100g)! Zapraszam Was do ich spróbowania jak i drugiej przekąski idealnej - pieczonej cieciorki . Składniki: - dowolna ilość kasztanów jadalnych (nie tych polskich z drzewa!) *opcjonalnie: masło/margaryna Kasztany płuczemy i nacinamy krzyżykiem na wypukłej stronie. Wlewamy wodę do takiego garnka, by zmieściły się nam wszystkie kasztany i doprowadzamy

Be Fit Be Strong
Wiosenny pęczak - sałatka z kurczakiem 187

smaczna. Porcja na 2 osoby: - filiżanka ugotowanego ( nie rozgotowanego!) w osolonej wodzie pęczaku - pół ogórka szklarniowego - 1 pomidor - 4-5 rzodkiewek - 1/2 pęczka natki pietruszki - mała czerwona cebulka - 1 mała papryka ( u mnie zielona) - pojedynczy filet z kurczaka - 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku - sok z połowy cytryny - 2 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól Filet

kawawszklance
Sałatka z quinoa, batatów i kalafiora 194

natki pietruszki 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy sól i czarny pieprz do smaku Pokrój batata w dosyć drobną kostkę i wymieszaj z przyprawami i oliwą. Upiecz batata w piekarniku. Utrzyj kalafior na tarce i grubych oczkach. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie razem z jarmużem po uprzednim oderwaniu liści od łodyg. Opłucz zimną

codojedzenia
Marchewkowy hummus z rodzynkami- zdrowy lunch do pracy 193

szklanki puree z marchwi (2 obrane marchewki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzam i miksuję na puree) 100 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit 3 łyżki pasty tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 30 gram rodzynek sól i pieprz świeży tymianek sok z 1/2 cytryny   do podania: świeże warzywa: cukinia, Marwitki (marchewki marki Marwit do chrupania

Mango Papaja
Koktajl malinowy 197

dużo pić, chłodzić się, a najlepiej nie wychodzić z chłodnej wody :) U mnie na dziewiątym piętrze w domu nie ma czym oddychać.  Koniec tych narzekań w końcu mamy lato :), wakacje. Składniki 1 szklanka malin 2,5 szklanki mleka cukier według własnego smaku lub miód sok z 1/2 cytryny Maliny z cukrem zmiksować dodać sok z cytryny i mleko. Ponownie

O kuchni z uczuciem
Soto Ayam (indonezyjski rosół) 282

limonki kaffir świeże lub suszone (można zastąpić skórką z limonki lub cytryny) 2 ząbki czosnku 1 suszona papryczka chili 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz mielony, sos sojowy jasny (max. 2 łyżki!) i ewentualnie kostka rosołowa lub vegeta do przyprawienia Wszystkie składniki wkładamy do 5 litrów zimnej wody, stawiamy na niewielkim ogniu, doprowadzając powoli do wrzenia i zbierając tworzące

Kuchnia Prezydentowej
Beatka 226

porcjami do utartego masła z cukrem. Na koniec dodaję sok z cytryny mieszam i połowę masy wykładam na biszkopt biały. Zaś w ciemnym biszkopcie wycinam szklanką kółka, które układam na masie, po między nie wkładając zielone winogrona i zalewam tężejącą galaretką zieloną, wcześniej rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka ładnie stężeje, wykładam resztę masy i kładę na wierzch

Ciasteczkowy Potwór
Sałatka ze szparagów i truskawek na zakończenie sezonu 192

łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 rozmiażdżone widelcem truskwki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałaty umyć osuszyć i przełożyć na półmisek. Szparagi umyć,obrać obieraczką do warzyw, odłamać zdrewniałe końcówki i wrzucić do garnka ( można związać) z gotującą się osoloną wodą, dodać tymianek i gotować 6-8 minut od ponownego momentu zagotowania się

Gosia gotuje
Domowa wędzonka na herbacie i ryżu---Casa Tea Smoked Meat -ryżowa 199

domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste.  N ie jest konieczny do tego żaden specjalny sprzęt Potrzebujemy: rondel,patelnia kratka folię aluminiową Marynata : około 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1łyżeczka.przypraw do gyrosa 1/2 .łyżeczki oregano,bazylii(...)czarnego                                                    starta skórka cytryny ,lub pomarańczy       ,1,5 - 2 łyżeczki czarnej herbaty

w mojej kuchni
"SAŁATKA DO RYBY" I FILET Z TILAPII 165

zrobić: Filety rybne zamarynować w przyprawach wymieszanych z sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jak już nabiorą smaku z marynaty, panierować je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Ziemniaki zagotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Pokroić na półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka

Kuchnia w opałach
Babka gotowana 268

proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 264

ułożyć na nich ruloniki śledziowe.Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński i cukier do smaku.Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego  Sól, pieprz świeżo

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak carry z pomidorkami cherry 234

pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dołożyć pomidorki cherry i podlać

Apetyczna babeczka
Tzatziki z botwinką 178

homogenizowany 500 g President 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki posiekanego koperku sól Wykonanie: Botwinkę dokładnie płuczemy, odcinamy końcówki, młode łodyżki i liście kroimy w małe kawałki, po czym przez chwilę blanszujemy. Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu razem z odciśniętą botwinką

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z białej kapusty 289

pokrojony na półplasterki łyżka koperku sól pieprz sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem do mięsa, aby zrobiła się miękka. Pora przelałam wrzącą wodą, aby zmiękł. Składniki na sos wymieszałam. Kapustę, marchewkę, pora i koperek

Kulinarny Pamiętnik

Proponowane wyszukiwania