woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:735/1096)

Morszczuk w cieście pomidorowo-paprykowym 119

piątek postawiliśmy na rybę ;> Składniki: - morszczuk atlantycki, - 5 łyżek mąki, - wody, - jajko, - papryka słodka, - suszone pomidory, - sól, - pieprz. Składniki na surówkę: - pół główki młodej kapusty, - marchew, - cebula, - 3 łyżki majonezu, - 3 łyżki jogurtu naturalnego, - 2 łyżeczki cukru, - sok z cytryny, - sól, - pieprz. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w głębokim talerzu. Rybę obtaczamy w soli i pieprzu, następnie

Przepisy Mikołaja
Papryka faszerowana po marokańsku 91

garść rodzynek lub żurawiny, - mała cebula, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki oleju, - łyżka soku z cytryny, - sól, pieprz, - kmin rzymski, - chilli, - natka pietruszki, - świeża mięta. Wykonanie : Kuskus posolić i razem z żurawiną lub rodzynkami zalać w naczyniu wrzątkiem ( centymetr powyżej poziomu kaszy ). Jak wchłonie wodę rozdrobnić widelcem. Paprykę przekroić wzdłuż, oczyścić i opłukać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju dodając

Przepisy Mikołaja
AIOLI lub MAJONEZ w 3 minuty i majonez wegański 124

bezzapachowego oleju najlepiej tłoczonego na zimno!, ząbek lub dwa czosnku, sól, odrobina soku z cytryny. Wszystko razem wrzucamy do naczynia o blendujemy pulsacyjne. Czas wykonania: 3 minuty:)  enjoy! Moje wariacje: 1. Wersja wege: zamiast jajek można dodać adekwatną ilość roślinnego mleka lub aquafaba (woda z cieciorki) 2. Majonez: to samo, tylko zamiast czosnku ja dodaję łyżeczkę musztardy lub łyżeczkę

Cytryna&Co.
Roladki z dorsza z warzywami 122

łyżce sosu sojowego, rybnego, octu balsamicznego – 3 łyżki soku z cytryny Cebulę pokroić w cienkie pióra, zeszklić na maśle, dodać cienko pokrojony seler i paprykę, podsmażyć, dodać marchewkę startą na dużych oczkach i posiekany koperek. Wszystko wymieszać, dodać odrobinę wody, przyprawy, wymieszać i dusić przez około 3-5 minut. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, wyłożyć usmażoną mieszankę warzyw, zawinąć

Smaki Armine
Koktajl z krewetek z mango i sosem z awokado 165

awokado? Awokado obrać i pozbawić pestki. Awokado zmiksować z natką pietruszki, bazylią, jogurtem, sokiem z cytryny, sosem Worcestershire, pieprzem kajeńskim i świeżo mielonym czarnym pieprzem, do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby doprawić do smaku. Jeżeli sos jest zbyt gęsty - rozcieńczyć niewielką ilością zimnej wody.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ciastka staromodne z cukrem 138

sól i sodę wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, sok z cytryny i wymieszać. Wsypać mieszankę z mąką i dokładnie wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach układać łyżką do lodów kulki. Każdą kulkę spłaszczyć dłonią, posmarować wodą i posypać brązowym cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około

O kuchni z uczuciem
Tacos 171

samą kostkę, jak pomidory. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem i polać sosem (sok z cytryny+oliwa+sól+pieprz). Nadzienie mięsne: Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, podsmażyć. Wsypać przyprawy, podsmażyć minutę, wlać pomidory z puszki i doprawić szczyptą cukru. Smażyć, do momentu, gdy woda z pomidorów odparuje i otrzymamy gęsty sos. Placki kukurydziane podgrzać na patelni, następnie nałożyć mięso

Malinowo w kuchni
Sok z babki lancetowatej z miodem 180

wykorzystać miąższ w którym zostało wiele cennych składników. Odpady z liści zalałam niedużą ilością zimnej wody. Pozostawiłam na godzinę. Wycisnęłam ponownie i dodałam cukier. Proporcja 1 szklanka płynu + 1 szklanka cukru. Gotujemy tak długo aż powstanie gęsty syrop. Zestawiamy z ognia dodajemy sok z cytryny i gorący zamykamy w słoiczkach

Leśny Zakątek
Babka Cytrynowa 276

ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Cukier puder przełożyć do miski, sok z cytryny zagotować i zalać nim cukier puder, wymieszać mikserem. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący proszę dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty troszkę gorącej wody). Ciasto odstawić na chwilę, aż lukier stężeje. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery

Mała Cukierenka
Pączki z serem 179

przygotowania  1.  Ser włożyć do miski dodać sok i startą skórkę cytryny . dodać cukier jajka i na koniec kopiastą szklankę mąki  wymieszaną z sodą, wszystko razem wymieszać.  Ciasto wyjdzie nieco klejące 2.  Do garnka wlać olej dobrze rozgrzać .Ręce namoczyć  wodą formować kulki i smażyć na rumiano

W królestwie smaków Beaty
Makaron z pesto z awokado 137

Chyba i jedno, i drugie:) Składniki (na 2 porcje): 1 nieduże awokado sok z połowy cytryny garść liści bazylii 2 łyżki pestek słonecznika ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150g spaghetti (lub innego ulubionego makaronu) sól garść kiełków Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje, przygotować pesto*. Awokado wydrążyć za pomocą łyżki, przełożyć do kielicha blendera

Obiad gotowy
Ryba po grecku 158

Wykonanie: – Rybę rozmrozić i skropić sokiem z połowy cytryny, posypać solą i pieprzem. Pokroić na małe kawałki. – Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na 4 łyżkach oleju. – Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, poddusić dolewając wodę. – Przyprawić solą, pieprzem i papryką. – Pod koniec

To co kocham
Owoce morza w curry 154

Danie pyszne, zjedzone w błyskawicznym tempie. Krewetki wyłożyć na durszlak i przelać wodą, odstawić do osuszenia. Do miski dodać pastę curry, posiekane obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki ( 1/3 natki pietruszki zostawić do posypania na koniec), miąższ z mango,sok z cytryny,potarty imbir, wlać mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać osuszone krewetki, wymieszać i zostawić na godzinę. Na patelnię

Kuchnia Pokoleń
Tort winogronowy 159

Konfitura z winogron Winogrona umyj oderwij od gałązki i wrzuć do rondelka. Zalej sokiem z cytryny i zasyp cukrem. Gotuj na małym ogniu przez 45-60 minut, aż konfitura stanie się gęsta. Odstaw do wystudzenia. Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej W garnku nastaw wodę (kilka centymetrów wystarczy). Do metalowej lub szklanej miski wlej białka i wsyp cukier. Miskę wstaw

Food Square
Budyn ryzowy (bezglutenowy) 132

warto zrobić! :) SKŁADNIKI: 1 l mleka  100 g ryżu skórka otarta z 1 cytryny 100 g cukru 3 żółtka sól ulubione owoce lub cynamon do dekoracji Mleko gotujemy ze skórką cytrynową. Kiedy się zagotuje, wyłączamy i odstawiamy. Ryż płuczemy i zalewamy szklanką wody. Solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż wchłonie wodę. Kiedy

Kuchnia od dwojga