słoiczku wymieszać starty parmezan, 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy extra virgin, sok i skórkę z cytryny. Spróbować i ewentualnie doprawić pieprzem i solą (uważać z solą, gdyż parmezan jest słony) . Ugotować makaron al dente wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać lekko zimną wodą (aby zatrzymać proces gotowania) i zostawić na sitku. Wymieszać z odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy
Moja Delicjajedno dojrzałe awokado - garstka liści bazylii - garstka liści rukoli - 2 ząbki czosnku - łyżeczka soku z cytryny - 4 łyżki oliwy z oliwek - sól i pieprz do smaku - kilka pomidorków koktajlowych - makaron spaghetti - opcjonalnie: jajko w koszulce (po jednym na porcję) Przygotowanie: 1. Wstawić wodę na makaron, kiedy zacznie wrzeć, wrzucić makaron. 2. Awokado obrać, wyjąć pestkę. Wrzucić do pojemnika
two broke sistersprzypalić cebuli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać szpinak i sok z cytryny, dokładnie wymieszać i dusić przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać śmietanę i masło, i znowu smażyć przez 10 minut. Jeśli szpinak oddał dużo wody zdjąć pokrywkę by część wyparowała. Sos: Na oleju smażyć pokrojonego bardzo drobno pora. Po 5 minutach
Smakuj życie!będą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować
Smaki Przyprawy i KolorySkładniki: MARYNATA: olej rzepakowy 1/4 szklanki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, pomidory 4 dojrzałe, natka pietruszki 1 pęczek, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 3/4 szklanki POZOSTAŁE: bułka tarta 3 łyżki, bakłażan 2 większe, ser żółty 4 plastry, pierś z kurczaka 1 sztuka, olej
W Mojej Kuchni Lubięrozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy dalej. W ostatnim momencie zagniatamy kulę. Jeśli będzie bardzo kruche dolewamy 2 łyżki lodowatej wody - u mnie tak nie było. Ciasto się skleiło. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Przecinamy kulę
AZgotuj!Fasolkę umyć, poobcinać końce. 5. Groszek wyjąć ze strączków. 6. Warzywa wrzucić na osoloną, gotującą się wodę - najpierw fasolkę a po 8-10 minutach dodać groszek i gotować jeszcze kilka minut. 7. Warzywa odcedzić i podawać razem z rybą, którą można oczywiście skropić cytryną. Jeśli nadal karmisz i Twoje Dziecko jest wrażliwe na to co jesz, to danie może dać
Matka Żywicielkanaleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Guacamole : 1 avocado 1/2 czerwonej papryki kilka plasterków jalapeno kukurydza 1/2 pomidora 1/2 szklanki passaty oliwa z oliwek sok z cytryny pieprz Składniki kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę z oliwek
vegetanieosuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy marynatą. Gotujemy na parze przez 20 minut
Pyry na Gazprzyczyn głodowych i "apetytowych", pominęłam ;) Sos holenderski powstaje z żółtek, masła oraz soku z cytryny i jest chyba moim ulubionym dodatkiem do potraw. JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU /nieco zmieniony;/ na 1 porcję 1 jajko 1-2 łyżeczki octu szczypta soli 3/4 litra wody 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego odrobina masła garstka rukoli plasterek żółtego sera plasterek lub dwa podpieczonego bakłażana sól, pieprz
W kuchni Karmel-itkipół pęczka szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz przyprawami. Nacieramy łososia i obkładamy go tymiankiem. Przekładamy do formy do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W garnku zagotowujemy 3 razy więcej wody niż mamy w szklance kaszy. Stopniowo wsypujemy kaszę i cały czas mieszając gotujemy na najmniejszym ogniu
Mienta blogbędą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować
Kulinarna rozmowawarzyw. Układamy na przemian w kratkę na talerzu. Cukinię solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.W tym czasie w odrobinie kurkumy i curry gotujemy ryż. Wieprzowinę kropimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania: imbir, kurkuma, curry, papryka mielona, suszona kolendra
Bon Appetit Małgorzatymałym ogniu ok. 15 minut co kilka minut mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy. Dusić kolejne 10 minut. Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut, niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, obgotować około 15 minut, odlać i opiec na patelni. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć na desce po dwa liście. Filety z łososia
Kulinarny karnet Christophera