woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:717/1096)

Muffinki cytrynowo-makowe 241

kroimy w niewielką kostkę. W garnuszku łączymy sok z cytryny z cukrem pudrem i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorący syrop powoli wlewamy do żółtek, stale mieszając. Tak przygotowaną masę należy teraz podgrzać, ale nie zagotować. Możemy w tym celu naczynie umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą lub bezpośrednio na palniku. Ta druga metoda jest szybsza, jednak(...)szklanki) 2 jajka 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej szczyptę soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki maku 3 łyżki soku z cytryny skórkę otartą z 2 cytryn W sporej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mak i skórkę cytrynową. Jajka dokładnie roztrzepujemy i łączymy

Ratunku obiad
Piątek: Burrito ze słoika 164

kuminu 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżki oleju Sól Sos 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu 1 mały ząbek czosnku 1 mała papryczka chilli Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Przekrój batata na płowy, wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut aż ziemniak będzie miękki, co najlepiej sprawdzić nakłuwając go widelcem(...)fasolkę (wcześniej odsącz i przepłucz w zimnej wodzie) i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj ryż i znowu smaż 2 minuty. Dopraw całość solą i pieprzem. Zdejm z patelni. Krok 5 Zrób sos: połącz jogurt z majonezem. Zetrzyj do nich ząbek czosnku, dodaj posiekaną papryczkę chili. Dopraw do smaku solą i cytryną. Krok 6 Poskładaj wszystkie składniki. Na dno słoika

Niedzielny kucharz
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 211

cytryny lub limonki 200 g kefiru lub jogurtu 1/2 pęczka kolendry 4 łyżki pokrojonego na grube krążki szczypiorku 1 łyżka plasterków świeżej chili 1. Nasiona (kardamon, mak, gorczycę, pieprz, kmin) podprażyć na oleju kukurydzianym na niewielkim ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek i imbir. Podsmażać dalej 3 minuty. Przestudzić, dodać kilka łyżek wody i zmiksować razem(...)mielonymi migdałami, do uzyskania gładkiej, niezbyt gęstej pasty (w razie potrzeby dodać więcej wody). 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę. Na patelni rozgrzać ghee, wrzucić mięso i cebulę, podsmażać na dość dużym ogniu, aż podpiecze się z każdej strony. Zmniejszyć ogień, dodać pastę z przypraw, pokruszoną papryczkę chili, garam masala i rozprowadzić na mięsie, podsmażać 5 minut, mieszając

Kuchnia Prezydentowej
Grillowane dramstiki z warzywami i awokado dipem 184

łyżeczka tymianku 10 pimientos de padrón + 1 łyżka Awokado dip 1 duże awokado 1 czubata łyżka kremowego serka, np. łaciate 1 łyżka śmietany lub jogurtu 1 łyżka soku z cytryny kilka liści mięty pierzowej sól do smaku Wszystkie przyprawy, sól i oliwę umieść w misce. Dodaj umyte i osuszone pałki i dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie i marynuj mięso przynajmniej przez(...)bób obgotuj w lekko osolonej wodzie. W żaroodpornym naczyniu wymieszaj ziemniaki z czosnkiem, cukinią, oliwą, solą i tymiankiem. Piecz przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia dodaj obrany bób. Przygotuj dip. Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę i wydrąż miąższ. Umieść w małym naczyniu. Dodaj serek, śmietanę, sól i sok z cytryny po czym zmiksuj na gładki dip. Jeśli

codojedzenia
Karp w szarym sosie 268

fareast-language:EN-US;} Szary sos – sos polski. Sos robiony na zasmażce z mąki i masła, rozrzedzony wywarem z ryby, z piernikiem, rodzynkami, migdałami, winem, octem, sokiem z cytryny… oraz z krwią z ryby.   Coraz częściej sos przygotowywany jest bez krwi, mój sos również jej nie ma. Nie dodałam również octu ale dodałam miód. Karp lub płaty z karpia(...)podgrzewać go nie mieszając), dodać 5 łyżek wody, zagotować. - Piernik włożyć do garnka, wlać 200 ml wywaru rozgotować, przetrzeć przez sito.   - Na patelni lekko zrumienić mąkę, dodać masło, dokładnie wymieszać i rozprowadzić wywarem, dodać wino, połączyć z resztą wywaru. Dodać przetarty piernik, karmel. Doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryną. Następnie do sosu włożyć migdały i rodzynki. Rybę

królestwo garów
Sernik na zimno z kaszy jaglanej z musem z borówek 190

laska wanilii 1 cytryna 100 ml oleju kokosowego 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ¾ szklanki daktyli 3 łyżki oleju kokosowego Mus z borówek: 300 g borówek + garść do dekoracji 3 łyżki nasion chia 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu * PRZYGOTOWANIE Spód Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i jeszcze ciepłe zmiksuj na purée(...)minut, aż będzie miękka. Odstaw pod przykryciem na kwadrans, a następnie przesyp do malaksera (pamiętaj, aby kasza jaglana była nadal bardzo ciepła). Wlej olej kokosowy, sok z cytryny i ksylitol. Zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Następnie przełóż na spód i wyrównaj szpatułką. Wstaw do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Mus z borówek Borówki zmiksuj blenderem na purée. Przelej

Food Square
Obłędny bananowiec na biszkopcie 223

łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 800g naturalnego jogurtu pół szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 300 g śmietany 30% Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny 2 żółte galaretki Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę(...)pół litra gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do jogurtu dodajemy cukier, zimną ale jeszcze płynną żelatynę i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy łyżką. Masa będzie dość płynna, dlatego odstawiamy ją do lodówki na jakieś 30 min, żeby lekko stężała. Po tym czasie banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Połowę bananów wykładamy na spodni

e-PrzepisyKulinarne
Marynowana po włosku drobna biała fasolka 295

jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko w koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną bieżącą wodą, osączamy i przekładamy do miski. Wsypujemy posiekaną pietruszkę. Cebulę szalotkę obieramy i drobno kroimy. Kroimy w cienkie paski suszone pomidory. Jabłuszka kaparowe kroimy wzdłuż na połowy, a te – na cienkie plasterki(...)Pieprz marynowany rozgniatamy łyżką na mniejsze kawałki. Wszystko łączymy razem w misce. Szykujemy sos – w małym blenderze lub w misce, używając trzepaczki. Wrzucamy miód, ocet winny i sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia miodu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszoną bazylię i oregano. Stale mieszając zawartość miski wlewamy cienką strużką oliwę – jak do majonezu – i ubijamy do zemulgowania

Karo in the Kitchen
Pieczony łosoś na liściach młodego szpinaku 184

ząbki czosnku 1 łyżka masła sól 1 i 1/2 szklanki białego i dzikiego ryżu 1 łyżka oliwy z oliwek sól 1 małe opakowanie świeżych malin cukier garść borówek 1 cytryna świeża bazylia do dekoracji Sposób przygotowania: Łososia dokładnie myjemy, solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz, czosnek przeciskamy przez praskę, posypujemy chilli i oregano, dodajemy drobno posiekaną świeżą miętę i polewamy oliwą(...)oliwek. Każdy kawałek osobno zawijamy w folię aluminiową, układamy w formie. Pieczemy ok. 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i solimy. Gotujemy ok. 20 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Na koniec dodajemy świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty

Kuchnia Pani Wiosny
Piątek: Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 174

rosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny do smaku Sól(...)minut. Krok 2 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do niego umytego brokuła, podzielonego na różyczki. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron się nie posklejał. Krok 3 Warzywa umyj. Marchew obierz i pokrój w zapałkę lub obieraczką wytnij wstążki. Posiekaj cienko kapustę, pokrój chillii w cienkie krążki. Opcjonalnie dodaj też kapustkę

Niedzielny kucharz
Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 171

rosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny do smaku Sól(...)minut. Krok 2 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do niego umytego brokuła, podzielonego na różyczki. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron się nie posklejał. Krok 3 Warzywa umyj. Marchew obierz i pokrój w zapałkę lub obieraczką wytnij wstążki. Posiekaj cienko kapustę, pokrój chillii w cienkie krążki. Opcjonalnie dodaj też kapustkę

Niedzielny kucharz
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 193

większe na połówki. Ziemniaki zalewamy wrzątkiem, wodę solimy i podgotowujemy kartofle około 20 minut. Odcedzamy, wrzucamy na dno formy. Cebulki obieramy i kroimy na połowy, zostawiając im dolne końce, tak żeby podczas pieczenia się nie porozpadały. Dodajemy je na dno formy, do ziemniaków. Wrzucamy łyżkę kaparów i całość równomiernie rozkładamy po dnie. Cytrynę parzymy, wycieramy do sucha i turlamy

Karo in the Kitchen
UDKA Z KURCZAKA PIECZONE Z MANDARYNKAMI I BIAŁYM WINEM 147

małych cebulek 4 ząbki czosnku 4 gałązki selera naciowego pół pokrojonej w plasterki cytryny 4 mandarynki szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina sól pieprz suszony estragon suszony tymianek suszona szałwia chlust oliwy z oliwek posiekana natka z pietruszki lub bazylia Kurczaka zawsze płuczę w zimnej wodzie i wycinam tłuste kawałki, żeby był apetyczny. Cebulki obieramy - możemy je piec w całości

Cytryna&Co.
Drożdżówki z twarogiem 201

łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy Nadzienie serowe:  50  dkg zmielonego białego sera 0,5 szkl. cukru pudru  1 opakowaniu cukru waniliowego 1 jajko Lukier: 1 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym

Moje domowe kucharzenie
Miodowe Ciasto z marmoladą z pigwy 182

stopni. Studzimy. Składniki dodatkowe:  słoik marmolady z pigwy nasączenie: pół szklanki gorącej wody+ 2 łyzki kawy rozpuszczalnej+ łyżka cukru + kieliszek spirytusu 2 łyżki kawy sypanej + 2 łyżki kakao Masa: 3 szklanki mleka cukier waniliowy szklanka cukru 8 czubatych łyżek kaszy manny sok z 1 cytryny kostka masła Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy

Domowe ciasta
Wegetariańskie carry z cukinii 159

bulionowa łyżka carry, ja dałam mniej łyżeczka kurkuma sól, sok z połowy małej cytryny łyżeczka miodu, u mnie duża łyżka natka lub koperek Przygotowanie : Na patelni z oliwa przesmażamy pokrojoną dość grubo cebulę Pokrojoną w dość grube plastry cukinie gotujemy w szerokim garnku na szklance wody z rozpuszczoną kostką bulionową Po ok. 5 min.gotowania cukinii ( uważamy by się nie rozpadła

Proste Potrawy
Jaglanka z sosem Tahini i granatem 204

Tahini: 1 łyżka pasty tahini, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny. Dodatkowo: pestki z 1/2 owocu granatu. Nie masz pomysłu na śniadanie? Może pyszna jaglanka z mlekiem kokosowym, pastą sezamową Tahini, syropem klonowym serwowana z pestkami granatu? Kaszę jaglaną opłukać zmieniając kilkakrotnie wodę, do momentu aż będzie klarowna. Wsypać ją do niedużego garnka, dodać mleko oraz

Świat Domowej Kuchni
Łosoś ze szparagami i kaszą bulgur 178

kaszy bulgur Marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny pieprz Wykonanie: Szparagi umyć i odciąć twarde końce (około 5 cm). Następnie przygotować ulubionym sposobem - można je zgrillować, usmażyć na patelni, upiec lub  ugotować. Ja gotowałam je w niewielkiej ilości osolonej wody pod przykryciem około 4 minut. Łososia przekroić na dwie równe części, które następnie

Healthy food explorer
Dżem malinowy 321

gęsty, galaretkowaty Składniki: 1 kg malin 2 szkl cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie, gotujemy od czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam w przerwach 1 godzinę, później przerwa – koło 3 godzin i znów 1 godzinę. Chciałam, żeby woda z malin wyparowała i stworzyła się galaretka. Słoiki umyłam, umieściłam na chwilę

MojaQchnia.pl
Mazurek cygański 174

mąki pszennej 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych 100 g rodzynek (sparzonych gorącą wodą) 100 g skórki kandyzowanej cytrynowej i pomarańczowej 50 g suszonych śliwek (dałam suszone morele) drobno pokrojonych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Lukier 1 białko 120 g cukru pudru sok z cytryny Białko utrzeć z cukrem i cytryną na gładko. Polewa 50 g czekolady deserowej Czekoladę

O kuchni z uczuciem
Makaron z grzybami - castellane z suszonymi grzybami 162

świeżego tymianku, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól, cukier, sok z cytryny, świeżo starty parmezan, Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na oleju z masłem, dodając szczyptę soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby i tymianek. Wlać 100 ml wody. Dusić aż grzyby będą miękkie, w razie potrzeby dolać trochę wody. Doprawić do smaku

królestwo garów
Bezgrzeszne śniadanie: misa mocy z jajkami na chmurze 201

kajeńskiego ½ łyżeczki curry (Do cieciorki możesz dodać dowolne przyprawy jakie lubisz) Dresing: Łyżka cytryny ½ łyżeczki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Wyciągnij jajka z lodówki, żeby się ogrzały. Jeśli są mocno schłodzone wstaw do ciepłej wody. Zimne białko nie ubije się na sztywną pianę. Cieciorkę z puszki odcedź i przepłucz

Niedzielny kucharz
NALEŚNIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 164

śmietanki lub śmietany zamiast takiej samej ilości mleka lub wody * do ciasta można dodać 1-2 łyżki masła lub oliwy Na farsz : 800 g jabłek lub gruszek 3 łyżki cukru białego 1 łyżka masła 1 łyżka cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżka podsmażonych rodzynek (do gruszek rodzynek nie daję) * do owoców możemy dodać szczyptę cynamonu PRZYGOTOWANIE: Krok

Moja Książka Kucharska
Miodownik z kremem z kaszy manny 701

miksując dodawać po łyżce kaszy manny, a pod koniec dodać również sok z cytryny. Miksować do czasu, aż masło połączy się z kaszą i powstanie jednolita konsystencja kremu. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać miód, śmietanę i rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą.  Podczas rozpuszczania składniki ciągle mieszać, aż powstanie jednolita polewa. Zobacz również: ciasto miodowe

Kuchcik gotuje
Spaghetti z cynamonowymi jabłkami. 192

przesmażamy, uważamy, żeby nie przypalić, następnie dodajemy pokrojone jabłka, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy rodzynki i dusimy do miękkości, ale nie rozgotowania, na koniec dodajemy cynamon według uznania i ewentualnie cukier do smaku. 2. W tym czasie gdy jabłka się duszą, gotujemy w osolonej wodzie makaron, miękki dokładnie odcedzamy. 3. Na talerze nakładamy po porcji makaronu i jabłek

Izabelawkuchni
Sałatka z brokuła z jajkiem i kukurydzą 204

kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cukru szczypta suszonego tymianku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka, zalać wrzącą osoloną wodą i gotować 3 minuty. Zdjąć z gazu, przełożyć do miski z zimną wodą

Gosia gotuje
Łosoś z brokułowym puree 173

Łososia oczyścić ze skóry, włożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarować oliwą z oliwek, skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory i oliwki drobno posiekać i wyłożyć na łososia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 25 minut. W tym czasie ugotować brokuł w osolonej wodzie. Następnie zmiksować blenderem i przyprawić solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć puree brokułowe, obok

Trufelkowo
Letnie ciasto cytrynowo-kokosowe ze świeżymi owocami 175

piekarnika i wystudź. W tym czasie przygotuj polewę - 2 łyżki soku z cytryny utrzyj z drobno zmielonym ksylitolem. Polej ciasto lukrem, udekoruj miętą i świeżymi owocami. Wskazówki Mus jabłkowy można zrobić samemu, wystarczy obrać i pokroić drobno jabłka, przysmażyć chwilę aż zmiękną z odrobiną wody, a następnie zblendować. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Letnie ciasto cytrynowo-kokosowe ze świeżymi

Powiedz dietom nie
#34 Wegańskie, bezglutenowe, RAW ciasto bananowo-karmelowe z kremem cytrynowym 181

uzyskania gładkiego, miękkiego kremu (jak kajmak w puszce), w razie potrzeby dodając wody z moczenia daktyli. Krem wykładamy na schłodzony spód. Na krem wykładamy  ☆ 2 banany pokrojone w plasterki. Krem cytrynowy: ☆  Puszka mleka kokosowego (mocno schłodzona co najmniej kilka godzin w lodówce) ☆  Skórka z cytryny ☆  Sok z połowy cytryny ☆  1-2 łyżeczki Królewskiego cukru pudru

Kuchnia w szuwarach
Mazurek cytrynowo-krówkowy 213

cukru 225 g zimnego masła Masa; sok wyciśnięty i skórka starta z 3 cytryn 3 jajka 75 g cukru pudru 75 g masła dodatkowo na wierzch: Masa krówkowa o smaku Adwokatowym Helio i do dekoracji bakalie  Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy dodając 4 łyżki zimnej wody,ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować

Swojskie jedzonko
WINNO-POMIDOROWY KURCZAK Z ANANASEM - kurczak 164

dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Krok 4. Pod koniec gotowania dodajemy cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki (wcześniej dokładnie umytą i sparzoną) oraz posiekane zioła - część zostawiamy do dekoracji. Krok 5. Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki ziemniaczanej, która rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do potrawy - całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty, aby mąka straciła smak

Moja Książka Kucharska
ZIELONA HERBATA Z IMBIREM, POMARAŃCZĄ I MIODEM 210

gałązka rozmarynu opcjonalnie sok malinowy WYKONANIE Herbatę zaparzamy z plasterkami pomarańczy, imbiru i cytryny. Dodajemy różowy pieprz, kardamon i goździki (można wcześniej powciskać w plasterki pomarańczy). Wciskamy gałązkę rozmarynu. Dosładzamy miodem i ewentualnie także sokiem malinowym.  Podajemy od razu lub przez cały dzień uzupełniamy gorącą wodą lub ponownie zaparzamy herbatę. W razie potrzeby dosładzamy

cool and minty
Zdrowy koktajl z kiwi 250

Zima to okres obniżonej odporności i znacznie częściej dopadają nas różne infekcje i przeziębienia. Chciałbym Wam zaproponować kolejny koktajl idealny na ten czas – wzmacniający naszą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SERNIK PRZEKŁADANY PIERNIKIEM Z MUSEM PIERNIKOWYM Z ORZECHAMI LASKOWYMI 272

śmietana kwaśna gęsta 5 łyżek cukier puder 6 łyżek sok z cytryny 1 łyżka mąka 3 łyżki Mus: czekolada mleczna z orzechami 2 tabliczki śmietana kremówka 200 ml. białka z 2 jaj przyprawa do piernika 1 łyżka masło 1 łyżka żelatyna 1 łyżka woda ciepła 3 łyżki Dodatkowo: masa kajmakowa 300 gram kakao do oprószenia ciasta METODA: Ciasto: Wszystkie składniki

Kuchnia Paulettes
Sok z aronii 196

przemrozić aby pozbyć się goryczki. Miałam w planach dodać liście i sok z cytryny, ale po przemyśleniu postanowiłam zrobić czysty sok, tylko z cukrem, bez żadnych dodatków. Jest to sok - syrop do rozcieńczania. Jeden słoiczek już napoczęty - sok wspaniale smakuje dodany do herbaty lub do wody mineralnej. Jak wiadomo, po produkcji soku pozostają owoce. Co z nimi zrobić? Większość ludzi

Posadzone i zjedzone
Fasolka szparagowa z kwiatami nasturcji. 232

mała czerwona cebula 10 młodych kwiatów nasturcji sok i skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu (lub 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka miodu 4 łyżki oliwy sól i pieprz Wykonanie: Oczyszczoną fasolkę ugotować w 2 litrach wody z 1 łyżką soli i 1 łyżeczką soli (około 15 minut). Przelać zimną wodą

zadanie-gotowanie
Delikatny sernik z musem truskawkowym. 218

całe jajka 3 łyżki soku z cytryny Skórka otarta z połówki cytryny 140 g  drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Na mus truskawkowy: 500 g truskawek 125 g śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki  Wykonanie:  1.        Wszystkie

vaniliowoczekoladowa
Ryba w kokosie z imbirem 179

patelnię, podgrzewając przyprawić solą, imbirem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Redukować ok 3-4 min. Włożyć rybę, trzymać na ogniu ok 5-7 min. Wsypać posiekaną natkę i gotowe... Jeśli ryba będzie mrożona - najszybciej rozmrozi się kiedy wsadzimy ją do zimnej wody

Gaździnka warzy
Szybki kompot z jabłek 179

wycinamy z gniazd i kroimy na talarki / ósemki. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą i następnie dodajemy cukier oraz goździki. Kompot doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu tak długo aż jabłka będą miękkie. I gotowe :) ... można dodać cynamon jeżeli ktoś lubi, bądź plaster cytryny :) Zdrówko

W Moim Magicznym Domu
Zapiekanka z Pieczarkami Rybą i Selerem 180

korzeń selera ścieram na tarce o grubych oczkach i skrapiam pozostałym sokiem z cytryny. Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki . Cebule kroję w drobną kostkę. Pomidory obieram ze skórki i kroję w pół plasterki (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki wcześniej sparzyłam je wrzącą wodą ). Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach. Duszenie pieczarek i smażenie ryby

Uwaga Babcia Gotuje
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 667

cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: PIERNICZKI: Masło roztop z miodem w garnuszku z grubym dnem, tylko do połączenia się

Słodko-Słony Świat Ilony
Wątróbka z sosem wiśniowym 256

miód oraz łyżeczkę octu balsamicznego ( może być czerwone wino) W kilku łyżkach zimnej wody rozmieszałam płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlałam mieszając do rozgotowanych wiśni, całość zagotowałam. Takim sosem polałam wątróbkę. Moje uwagi: Jeśli lubimy sos lekko kwaskowy to można dodać kilka kropel soku z cytryny

Proste Potrawy
Kurczak curry w stylu tajskim 156

oraz drobno pokrojony czosnek i imbir. Dodajemy pastę curry, sos rybny, sok z cytryny i smażymy jeszcze przez około minutę, cały czas mieszając. Dolewamy mleko kokosowe i znów mieszamy. Do sosu dodajemy obsmażone kawałki piersi kurczaka, pokrojone ziemniaki, orzeszki ziemne i dolewamy ok. 200 ml wody (lub trochę więcej). Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 25-30 minut

MyCookBook.pl
pyszne ciasto z mrożonej dyni... 198

blaty: jeden cieńszy na spód, można delikatnie nasączyć np. herbatą z cytryną zimną śmietanę ubić z galaretką agrestową i posmarować śmietaną blat ciasta, nakryć drugim, też można go nasączyć, posmarować całe ciasto śmietaną, schować do lodówki galaretkę wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie bez pestek i do stężenia, galaretkę posiekać i dać na wierzch ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami 246

pietruszki sól pieprz czarny Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Nie musi być na sypko. Do przestudzonego dodać jajko, ser i przyprawy. Wymieszać

https:KKuchniaMniam
Orecchiette z brukselką i kurkami 203

szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków oregano 60 g masła sok z cytryny 120 ml bulionu warzywnego 450 g makaronu orecchiette 60 g startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody z gotowania. Brukselkę oczyszczamy i dzielimy na listki. Rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki

R'n'G Kitchen
Spaghetti z dynią i gruszkami 173

Gruszki wrzucamy do garnka razem z 20g cukru oraz sokiem z cytryny i gotujemy aż lekko zmiękną, a wtedy dorzucamy dynię (dynia szybko się gotuje więc jak wrzucimy razem z gruszkami to zanim zmiękną gruszki dynia nam się rozpadnie). W miedzy czasie nastawiamy wodę na makaron (zasada jest taka że na każdy kg makaronu dajemy 10l wody więc zgodnie

Kuchenne Wariacje
Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym,różowym kajmakiem i rabarbarem 167

ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła sok z jednej świeżej cytryny 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy krem: budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi rabarbaru 10-20 ml wody 5-6 łyżek cukru Różowy kajmak rabarbarowy 150 ml mleka 40 g cukru białego

KreatywnePiny
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 182

jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ogórkowa z ogórków małoslonych 196

jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych Proporcje  dla 6 osób Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ),  ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówka z Rabarbarem i Truskawkami 161

zacząć się pienić. Dodajemy pozostałe ciepłe masło z maślanką, jajko, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem, do podwojenia objętości. Zasypane cukrem truskawki i rabarbar gotujemy około 2 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i wlewamy do owoców. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, aż owoce lekko zmiękną. Odstawiamy

Made By Mom And Son
Pstrąg z pieca w koprze i cytrynie 258

Jedna z lepszych słodkowodnych ryb. Choć to gatunek ryby znany z nietolerancji brudnej wody, przy jej zakupie warto zwrócić uwagę skąd została wyłowiona. Te najlepsze - hodowane są w okolicach Czarnego Potoku. Dziś u mnie propozycja jakże standardowa i smaczna zarazem. Pstrąg pieczony w koprze i cytrynie. Nic prostszego i smaczniejszego. Mój Syn uwielbia to danie. Składniki (dla 2-4 osób

Kuchnia po mojemu
Szparagi z grilla – wyjątkowe i proste przepisy 223

robota kuchennego i mielić aż będą drobno posiekane. Dodać sól, musztardę, sok z cytryny, ocet oraz pieprz i mielić krótko aby wszystkie składniki się połączyły. Nie wyłączając robota dodać oliwę z oliwek, bardzo wolnym, ale pewnym strumieniem. Aby blanszować szparagi, należy zagotować w garnku osoloną wodę. Włożyć ½ kg szparagów do gotującej się wody, na dwie minuty, wyjąć szczypcami i włożyć

naRuszcie
Ptasie mleczko II 214

pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, dodać sok z cytryny oraz pozostałą żelatynę. Biała masę wylać na zastygła masę czekoladową i ponownie schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia pianki. Ptasie mleczko wyłożyć na deskę i kroić ostrym nożem zmoczonym w gorącej wodzie

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki z serem truskawkowym 262

Składniki Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Ser 250 twarogu 2 szklanki mrożonych truskawek 3 łyzki cukru (lub według własnego smaku) 1/2 cytryny-sok Smietana 250 ml śmietany kremówki Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek

O kuchni z uczuciem
Jarmuż 220

Jarmuż jako urozmaicenie dań mięsnych: Na oleju podsmażamy mięso z cebulą, dolewamy wody i dusimy do miękkości. Na ostatnie 15 minut dodajemy pokrojony jarmuż i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem.   Koktajl z jarmużem: banany miksujemy z kilkoma liśćmi jarmużu i dodajemy sok z cytryny. Pasta z jarmużem na kanapki: kilka ugotowanych jajek miksujemy z jarmużem, dolewamy parę kropel

prawdziwe jedzenie
Drożdżówki Reni 202

przesianą mąkę po 10 minutach wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wyrabiamy jeszcze 5 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie składniki ze sobą rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, którą zanurzamy w ciepłej wodzie i kładziemy na stolnice wysmarowaną olejem. Dżemy powinny być w temperaturze pokojowej, które łączymy

kgwjanczewo
Babeczki choinki 231

ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Lukier królewski (na 12 babeczek):1 białkookoło 200 g cukru pudrukilka kropli soku z cytrynydodatkowo: 12 ciepłych lodów w wersji mini lub trójkątnych wafelków do lodówBiałka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na niskich obrotach miksera (powinno to zająć

Food Square
Dżemik z pigwy 185

zdrowym owocem, bogatym w witaminę C, zawiera jej ok. 7 razy więcej,niż cytryna. Ma również działanie wykrztuśne. Poza tym dżemik świetnie smakujez twarożkiem.Owoce pigwy myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych.Kroimy w cienkie kawałki o dowolnym kształcie.   Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, wsypujemy pokrojoną pigwę i cukier.Na 1 kg owoców ok. 40 dkg cukru

Maminek kulinarny
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 262

przy użyciu młynka do kawy), skórkę z umytych i sparzonych cytryn, sok z ½ cytryny i nasionka wanilii, zmiksować na gładką masę. Do masy dodać posiekaną stewię i estragon, wymieszać.3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać na migdałowy spód, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki

SzczyptaSmaQ
Pączki w kokosowej obręczy 194

opakowanie cukru waniliowego 40 ml spirytusu  sok i skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli Ponadto: tłuszcz do smażenia marmolada twarda kubek firmy JAMAR (http://jamar.pl/nasze-produkty/przetwory-owocowe/) cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody) owoce kansyzowane, czekolada – rozpuscic w kapieli wodnej, kokos Wykonianie- Mąkę pszenną przesiać i zmieszaćz

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz rybny 243

Salsa Mexicana oliwa lub olej Rybę pokroić w kawałki. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i przyprawą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Pora, cebule i paprykę oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać listek laurowy, sos, podlać wodą i dusić do miękkości. Rybę obtoczyć w mące i obrumienić na tłuszczu. Dodać do porów

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania