 Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) 421
Sałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) 421można pominąć lub zastąpić 2 łyżeczkami brązowego cukru połączonego z 1 łyżeczką soku z cytryny ) ½ łyżeczki chili w płatkach 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3-5 posiekanych listków mięty (lub szczypta suszonej) ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego zielonego pieprzu ¼ łyżeczki mielonego kuminu Ciecierzycę odsączyć z wody. Pomidorki przekroić na połówki. Natkę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Przygotowane składniki przełożyć
Pełny talerz Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 226
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 226botwiny, bez liści, pokrójcie na 2 centymetrowe kawałki, dodajcie do gotujących się buraków. Jeśli wody za mało i nie zakrywa botwinki – dolejcie trochę, do przykrycia. Kiedy łodygi zmiękną, dodajcie pokrojone drobniej liście i dajcie się wszystkiemu razem pogotować jeszcze 5-6 minut. Wlejcie sok z cytryny żeby zachować mocny, różowy kolor płynu i wystudźcie całość. Ogórka zetrzyjcie na tarce
Karo in the Kitchen Sernik z białą czekoladą i czereśniami 231
Sernik z białą czekoladą i czereśniami 231godzin. Sos czereśniowy: Drylowane czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy likierem oraz sokiem z cytryny. Wkładamy korę cynamonu. Gotujemy wszystko razem około 10 minut, aż owoce puszczą sok. Wyjmujemy cynamon, a rondelek zdejmujemy z ognia. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2 łyżkami wody. Dokładnie mieszamy skrobię w wodzie i szybkim ruchem wlewamy do rondelka, momentalnie zaczynając mieszać
Smakowity Blog Kulinarny Pieczony kurczak z soczewicą 200
Pieczony kurczak z soczewicą 200garść szpinaku natka pietruszki Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i piec pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zmienić program na grill
Moja Galeria Smaku Sok z malin na zimę 241
Sok z malin na zimę 241płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na dno i zagotowujemy. Gotujemy ok 15 minut na średnim ogniu. Przecedzamy na sicie. Do czystego soku dodajemy cukier do smaku i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Ewent. dodajemy sok z cytryny. Gorący sok malinowy przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i zostawiamy do góry dnem
Atlas Smaków Pomidorowe curry z rybnymi kuleczkami 237
Pomidorowe curry z rybnymi kuleczkami 237smaku solą i cukrem. Na koniec całość posypujemy świeżą kolendrą. Ryż jaśminowy zalewamy wodą w proporcjach 2:1 i gotujemy ok. 12-15 minut do miękkości. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 min. Ryż doprawiamy - curry, przecierem z papryczek, sosem ostrygowym, sokiem z cytryny, czarnuszką i kolendrą. Gotowe curry podajemy z ryżem. Smacznego
DefinicjaSmaku Ciasto na białkach z makiem i powidłami 414
Ciasto na białkach z makiem i powidłami 414najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie wody, gotowym lukrem smarujemy ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru
Szefowa kuchni Orzeźwiający drink z owocami, czyli truskawkowe Martini Rosato dla ochłody 223
Orzeźwiający drink z owocami, czyli truskawkowe Martini Rosato dla ochłody 223Mieszamy delikatnie. Dodajemy kostki lodu i dolewamy soku z granatu do smaku. Dekorujemy plastrem cytryny, listkiem mięty lub po prostu natychmiast wlewamy w siebie ze smakiem :) Jeśli z jakichś powodów nie używamy alkoholu - my lub nasi goście - sporządzamy wersję pozbawioną Martini, a doprawioną mocno gazowaną wodą. W obu postaciach pyszota. Można pić i pić, więc uwaga słabe głowy. Mimo niebezpieczeństwa
Kuchnia po mojemu Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 163
Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 163Wpadały prosto w olej, aby po kilku sekundach zarumienić się i trafić na talerz. Cytryna i dosłownie palce lizać. Aby najeść się hamsi, nie można zjeść dwóch, pięciu, czy piętnastu rybek. Trzeba ich zjeść całe stado, w tym przypadku raczej ławicę. Jedliśmy, poprawnie popijając ryby wodą. Michał Kruszona „Czarnomorze. Wzdłuż wybrzeża, w poprzek gór
Jadło i czytadło Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne 238
Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne 238kawałków kapeluszy suszonych borowików 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku,lub zamiast octu soku z cytryny) sól, pieprz(...)Buraki myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. W tym czasie do garnka wlewamy 3 l wody. Dodajemy marchewki, cebulę, pietruszki, seler, ziele, liść laurowy. Gotujemy bulion na bardzo małym ogniu do czasu upieczenia się buraków. Gdy buraki przestygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach
w mojej kuchni Szaszłyki drobiowe z ananasem 277
Szaszłyki drobiowe z ananasem 277przekładamy do woreczka i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, teryiaki, sok z cytryny, pieprz syczuański, sól wędzoną, płatki chilli. Woreczek zamykamy (gumką recepturką), rozprowadzamy wewnątrz marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie
mojewypiekiinietylko ZUPA MIGDAŁOWA NA MLEKU KOKOSOWYM 268
ZUPA MIGDAŁOWA NA MLEKU KOKOSOWYM 268kokosowego500 ml mleka 1,5%4-5 ziaren kolendry skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczysok z 1/2 cytrynyłyżeczka cukru sól, pieprz do smaku do podania:ugotowany ryżsuszona żurawinaskórka otarta z pomarańczypłatki migdałów Migdały wrzucam do miseczki i zalewam wrzątkiem. Po kilku minutachprzelewam zimną wodą i obieram ze skórek.Do rondla wlewam mleko kokosowe i zwykłe. Wrzucam też migdał
W kuchni Karmel-itki Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 251
Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 251solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Połączyć z cykorią i, jeśli trzeba, dodać soku z cytryny, gdyż musi być ona wyczuwalna oraz złagodzić charakterystyczny gorzkawy smak cykorii. Surówkę najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy jest najsmaczniejsza.FrytkiZiemniaki obieram, myję i kroję w słupki. Zalewam zimną wodą i odstawiam. Po kilku minutach wodę odlewam, a ziemniaki płuczę raz jeszcze. Po odcedzeniu
Codzienna kuchnia niecodzienna Buraki faszerowane 213
Buraki faszerowane 213zachowujemy górną część, a łyżką wydrążamy środek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy. Z cytryny ocieramy skórkę. Wszystkie składniki wraz z serem feta dodajemy do mięsa doprawiamy i mieszamy. Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po upieczeniu
Taste Of My Day Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie 318
Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie 318łyżki posiekanej natki 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV sok z 1 cytryny świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: Czosnek rozcieramy w moździerzu z solą, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20 minut. Przelewamy zimna wodą i odstawimy do odcieknięcia. Fasolkę polewamy sosem i mieszamy
Kulinarne przygody Gatity