woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:706/1096)

Truskawkowy puch (bez pieczenia) 207

szklanki truskawek 1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru 1/2 soku z cytryny 500  ml śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy (średnica 24 cm ) Truskawki umyć i zmiksować z cukrem. Żelatynę  namoczyć w bardzo małej ilości wody  po czym poczekać aż napęcznieje, a następnie włożyć do mikrofalówki na 10 s i podgrzać

O kuchni z uczuciem
10 trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 294

zielenina zwiędła i jej chwile wydają się policzone – wystarczy zanurzyć ją w zimnej wodzie wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Zielenina odżyje! 5. Jeżeli chcemy, aby grzyby lub pieczarki zachowały swój kolor w sałatce lub po gotowaniu, wystarczy wcześniej skropić je sokiem z cytryny. 6. Aby zapobiec kiełkowaniu ziemniaków, do siatki w której je przechowujemy dodajmy jabłko

Bon Ton Italia
Kopiec kreta 169

spód i brzegi. Banany obieramy i kroimy wzdłuż. Układamy na cieście i skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietankę ze szczypta soli ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder i serek waniliowy. Startą na tarce czekoladę dodajemy do masy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do masy. Wykładamy ją na ciasto formując górkę i obsypujemy pokruszonym ciastem które

Marder&Marder Manufacture
Żywność liofilizowana - risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado :) 181

czerwona 22%, awokado 12%, por 7%, czosnek 2%, pestki z dyni 2%, sok z cytryny, oliwa z oliwek, natka pietruszki, oregano, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, sól morska.  Danie to dostępne jest w jednej wersji wagowej. Przed przygotowaniem waży 110 g, a po dodaniu wody i napęcznieniu waga wzrasta do 500 g. Wartość odżywcza jednej porcji: kalorie: 443 kcal białko

Zdrowie na języku :P
Karkówka w sosie paprykowym. 162

osuszyć i pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i zarumienić kotlety z każdej strony, a następnie dodać posiekaną drobno cebulę i chwilę razem smażyć. Podlać mięso 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. W przypadku wyparowania wody uzupełniać ją. W kubeczku

O kuchni z uczuciem
Roladki z kurczaka z surówką z selera 358

Przełożyć do naczynia do gotowania na parze. Ustawić nad garnkiem z niewielką ilością wody lub właśnie gotowaną potrawą (jeśli oczywiście sok z roladek nie będzie przeszkadzał w smaku tej potrawy).    8. Przygotować surówkę:  Surówka z selera 5 łodyg selera naciowego duże jabłko cytryna łyżeczka miodu 2-3 łyżki oliwy extra virgin Seler obrać i pokroić w drobną

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z brzoskwiniami na biszkoptach 440

obrotach. Na koniec, gdy obie masy są już dobrze połączone, dodajemy skórkę otartą z cytryny i jeszcze raz mieszamy lub miksujemy. Około 1/3 masy powoli wylewamy łyżką lub chochlą na biszkopty.   Brzoskwinie kroimy w księżyce i układamy na masie serowej. Rodzynki płuczemy ciepłą wodą, lekko osuszamy, a następnie wrzucamy do szklanki z mąką, potrząsamy, by rodzynki obtoczyły się

Smakowy Raj
Babeczki czekoladowe z gruszką 220

masła 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Wykonanie. Wodę, 150 g cukru i wanilią gotować przez 5 minut, mieszając. Włożyć obrane gruszki z ogonkami i gotować około 10 minut, aż trochę zmiękną. Można dodać trochę soku z cytryny. Wyjąć, odcedzić. Do syropu dodać 2 łyżki kakao i gotować ,aż trochę zgęstnieje. Czekoladę roztopić razem

Kulinarny karnet Christophera
Podwójnie truskawkowe ciasto na zimno 285

kostek gorzkiej czekolady do ozdoby W garnuszku umieszczamy około 300 g truskawek, sok z połowy cytryny (uważamy by nie wpadły do środka żadne pestki) oraz brązowy cukier. Truskawki mogą być zamrożone. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. W tym czasie w małej ilości wrzącej wody ( 1/5 szklanki) rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Dolewamy do garnuszka. Wszystko razem blenderujemy. Odstawiamy do ostygnięcia

Kolizje Smaków
Pieprz do smaku 191

sody oczyszczonej 75g kandyzowanej cytryny (ja dalam pomarancze) zest z 2 pomaranczy (ja dalam z cytryny) 6 suszonych fig 100g obranych i uprazonych migdalow 330g cukru 125g kakao 1 lyzeczka czarnego, zmielonego pieprzu 0,25 lyzeczki mielonego kardamonu 0,25 lyzeczki mielonych gozdzikow 300ml wody 100g gorzkiej czekolady maslo do smarowania formy wykonanie:W duzej misce laczymy ze soba make

Przysmaki Karolki
Ananas czy cukinia? CUKINIA ANANASOWA. 251

Warszawa 2012 z Biblioteczki Poradnika Domowego) 1 kg młodych cukinii (powinny być wąskie) 2 szklanki wody (dałam jedną) szklanka soku z ananasa (dałam dwie - soku z kartonika) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 goździki mała laska cynamonu skórka i sok z 1 cytryny Cukinię obrałam, umyłam, odkroiłam końce i pokroiłam w plastry centymetrowe. Wydrążyłam pestki. Składniki, prócz cukinii

W kuchni Karmel-itki
Pączki 195

domową wiśniówkę na spirytusie dosyć mocną więc dodałam zamiast spirytusu) sok i skórka z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki soli Ponadto: tłuszcz do smażenia ( ja użyłam 4,5 kostki smalcu) konfitura do nadziewania cukier puder lukier (1 szklanka cukru pudru zmiksowana z 3 łyżkami gorącej wody + skórka pomarańczowa) Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką  cukru ( jeśli używamy świeżych

Blondynka Gotuje
Desernik 208

tłustego (zmielonego dwukrotnie, ja wrzucam ser do malaksera i miksuję) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% albo jogurtu naturalnego (125 ml) - ( z jogurtem jest również pyszne) 200 g drobnego cukru 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl gorącej wody DODATKOWO: galaretka konfitura truskawkowa lub wiśniowa WYKONANIE: Twaróg zmiksować z sokiem, cukrem. Dodać jogurt

Blondynka Gotuje
Kopiec kreta 716

obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i łączymy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując

Fabryka pomysłów
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 203

gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 4 łyżek octu jabłkowego, 50 ml czystej wódki, 20 gram masła, oliwy, soli,  czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Polecam(...)dłuższy. Ugotowane buraki wyjąłem z wody i kiedy jeszcze były gorące odciąłem im końcówki i rękoma ściągnąłem z nich skórkę - co jest dziecinnie łatwe - skórka z gorących ugotowanych buraków sama odchodzi. Następnie pokroiłem je w kostkę o boku około 1,5 gm i przełożyłem do misy. Do buraków dodałem wyciśnięty sok z jednej cytryny, świeżo zmielony czarny pieprz i jedną

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania