woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:702/1096)

Zupa krem z dyni 133

ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego 1/4 łyżeczki chili 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz i sól do smaku śmietana 18% i pestki dyni do podania Jak przygotować zupę krem z dyni? Dynię obrać i oczyścić(...)Wszystkie warzywa włożyć do garnka o grubym dnie, dodać masło, oliwę i zalać wodą tak, aby wszystkie warzywa były w niej zanurzone (nie więcej). Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.  Warzywa rozdrobnić blenderem na jednolity krem, dodać sok z cytryny, kurkumę, chili i ponownie zagotować. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać

Kuchcik gotuje
KASZA JĘCZMIENNA Z WARZYWAMI A'LA TABBOULEH 179

Kasza jeszcze do niedawna stanowiła raczej zapomniany produkt niż głównego bohatera stołu. Jeżeli już się pojawiła, była dodatkiem do całej reszty, jak ziemniaki z wody. A przecież kasza ma taki sam potencjał jak makaron, o ile nie większy!    Przecież sięgając po przepisy szlacheckie, kaszę wynoszono na piedestały. Towarzyszyła każdemu daniu, stanowiła odrębne potrawy, ale zawsze pisano o niej(...)jajka  1 łyżeczka majeranku suszonego (płaska) sok z cytryny do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania:  Bulion zagotowuję, wkładam woreczek z kaszą jęczmienną i gotuję wg instrukcji na opakowaniu (ja mam na to swój sposób: gotuję 5 minut, następnie wyłączam palnik i pozostawiam kaszę w gorącej wodzie, aż dostatecznie zmięknie). Następnie odcedzam na sicie. Warzywa płuczę pod bieżącą

W kuchni Karmel-itki
Owocowy serniczek wg Aleex 211

miękkiego masła Masa serowa: • 500 g mielonego twarogu • 250 g serka mascarpone • 300 g jogurtu naturalnego • 130 g cukru pudru • 7 łyżeczek żelatyny • 4 łyżki soku z cytryny • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: • 2 brzoskwinie ( mogą być 4 połówki z puszki ) • 200 g jagód • 150 g malin Do dekoracji: • lody waniliowe i świeże owoce Sposób przygotowania: 1. Ciasteczka, kakao(...)lodówce, aż masa zastygnie. 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. 3. Przygotować owoce : brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się malinowych pesteczek. Zmiksować także połowę jagód. 4. Twaróg,serek mascarpone, jogurt, cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny zmiksować na średnich obrotach na gładką masę. 5. Rozpuszczoną żelatynę połączyć

W mojej kuchni
Grillowany łosoś z zielonymi szparagami i chrzanowym puree 305

może być zbyt rzadkie) biały pieprz Sos jajeczny: 2 żółtka sok z 1/4 cytryny sól biały pieprz łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki gorącego stopionego masła klarowanego WYKONANIE Łososia z każdej strony obsypujemy solą morską i ziołami prowansalskimi. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy. Obierki szparagów możemy zostawić na później i wykorzystać(...)zupy. Do gotującej się wody wrzucamy sól i cukier. Szparagi gotujemy al dente. Bezpośrednio na gorące szparagi na drobnych oczkach ścieramy parmezan. W międzyczasie gdy gotują się szparagi, na patelni grillowej smażymy łososia (skórą do dołu). Łosoś jest gotowy bardzo szybko, w zależności od grubości, wystarczy kilka minut z każdej strony. Nie może być za bardzo wysmażony. Ja lubię

OstryKęs
Zupa szpinakowa z jajkiem 116

dużo pisać, pyszna pożywna zupka na pierwsze danie :) Składniki : około 1,5 litra wody 5 średnich kartofelków 1/2 małej marchewki 1/2 pietruszki kawałek pora dosł 2cm skrzydełko z kurczaka szpinak ( ja daje mrożony - 3 kulki ) jarzynka naturalna z sola morską pieprz i sól ewent. jeszcze cytryna kwaśna śmietana 18 % Kroimy jarzyny w kostkę, pierwsze wrzucamy ziemniaczki i czekamy aż się(...)litra zupy. Dodajemy je i mieszamy czekając do ich rozpadnięcia się. W tym czasie  w kubku lub garnuszku rozrabiamy 5 dużych łyżek śmietany z wodą z zupy ( hartujemy ). Następnie wlewamy śmietanę do zupy i mieszamy aż do zagotowania. Gotujemy smakując i przyprawiając jeszcze z 5 min. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Zupa z ogórków małosolnych 89

ogórków małosolnych 100 ml śmietany 30 % koperek sok z cytryny sól i pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondelku przygotowałem wywar mięsno warzywny: Skrzydełka, natki, grzyb, ziele angielskie, liść laurowy, seler, pietruszkę, łyżeczkę soli, pieprz w ziarnach, listek lubczyku zalałem zimną wodą (1,5 l), doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem płomień i gotowałem(...)gotowałem jeszcze 15 min. Ogórki starłem na tarce o dużych oczkach, dodałem do zupy, gotowałem na małym ogniu 15 min. Zupę zabieliłem słodką śmietaną, do smaku doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podałem z posiekanym koperkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Trójkolorowa babka na Wielkanoc. Trzy kolory – matcha, kurkuma, kakao 67

pieczenia 250 ml oleju 250 ml wody gazowanej (może być zwykła) 1,5 łyżeczki herbaty matcha 1,5 łyżeczki czarnego kakao (może być ciemne) 1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku 0,5 łyżeczki kurkumy w proszku ŻÓŁTY LUKIER 100 g cukru pudru 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku około 10 ml soku z cytryny czekoladowe jajeczka do ozdoby Wykonanie BABKA Mąkę(...)dodajemy po jednym żółtku.   Zamieniamy mieszadło robota na drewnianą lub silikonową łyżkę. Teraz do ciasta zaczynamy dodawać w 3 – 4 turach mąkę na przemian z olejem i wodą.  Mieszamy bardzo delikatnie po dodaniu każdej porcji zestawu, tylko do połączenia składników.   Ciasto dzielimy na 3 równe porcje i barwimy każdą na inny kolor. Polecam “barwniki

Tajemnice Smaku
Burgery z fasoli i pieczarek 90

pęczek dymki ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki cayenne 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych łyżka oleju dodatki: 4 łyżki surowki z buraczków 4 plastry sera żółtego 4 łyżeczki konfitury do serów Bułki możemy przygotować dzień wcześniej ale świeże smakują najlepiej. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i wodą. Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie

Mienta blog
Marmolada z buraków – Battlefield V – kuchnia okupacyjna 163

budyń z kapusty, ciasto z pietruszki, herbata z obierek po jabłkach, zupa ze skórek od chleba, czy marmolada z buraków słodzona sacharyną. Nie marnowano w zasadzie niczego – nawet woda z gotowania klusek przydawała się np. do zagęszczania zupy czy podlewania jarzyn. Niektóre z wynalazków, takie jak tort z fasoli, kotlety z jarzyn czy piernik z dodatkiem startej marchewki dobrze(...)łyżek (albo więcej) sok z ½ cytryny szczypta mielonych goździków lub cynamonu sól – szczypta Razem 3 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PIECZENIE BURAKA (40 min) Buraki przekrój na 4 duże kawałki. Upiecz w piekarniku (170 stopni, opcja góra i dół) przez ok. 40-50 min do miękkości. Ostudź. Buraki można też ugotować we wodzie (przy pieczeniu będą mieć bardziej wyrazisty smak

Nerds Kitchen
SERNIK NA MCHU 196

połowy cytryny ZIELONE CIASTO: 4 całe jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 400 g mrożonego szpinaku cukier waniliowy lub aromat 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody JOGURTOWA MASA: jogurt grecki 400 g galaretka jagodowa (moja była na 1,5 szklanki wody(...)ustawienie termoobieg lub 170 st. C  góra dół. Całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesiane budynie i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy nasz ser oraz ostudzone masło. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na herbatniki i pieczemy ok. 0,5 godziny tak żeby sernik nam się ściął. ZIELONE CIASTO

Pani na deser
CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI, ŚWIEŻYMI POMIDORAMI I CZOSNKIEM 218

wytrawnego wina 1 duży pomidor malinowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pokrojona na ćwiartki cytryna sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sicie. Mrożone krewetki rozmrażamy (np. w zimnej wodzie), oczyszczamy z ewentualnych pancerzy i jelit, pozostawiamy ogonki. Osuszamy na papierowym ręczniku.  Cebulę kroimy(...)każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy białe wino i chwilę odparowujemy.  Dodajemy pokrojone pomidory, smażymy 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje.  Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny oraz ugotowany makaron i posiekaną natkę pietruszki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Mieszamy. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
Farfalle (kokardki) z kurczakiem i szparagami w białym sosie 147

plasterki wędliny - 4 łyżki jogurtu greckiego - sok z 1/2 cytryny - olej rzepakowy - 3 łyżki tartego parmezanu - sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa  Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem, koniecznie al dente. Dokładnie umyte szparagi pozbaw stwardniałych końcówek i gotuj ok. 4-5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i odstaw. Cebulę, czosnek

Corner With Recipes
NIE-NUDNY KURCZAK: curry i papryczka chilli 172

czosnku - 1/4 pora - sok z połowy cytryny - łyżeczka maggi PRZYPRAWY: - kminek 1/2 łyżeczki - chilli 1/2 łyżeczki - papryka słodka 1 łyżeczka - curry 1 1/2 łyżeczki +ryż według uznania u mnie 40g PRZYGOTOWANIE: +ryż według instrukcji na opakowaniu. 1) Posiekaj wszystkie warzywa na drobne kawałki oraz kurczaka potnij na mniejsze kawałki. 2) Na patelnię wylej wodę tak aby przykryła całe ''dno''. Rozgrzej

fitolarun.blogspot.com
Falafel z ciecierzycy i marzenie o byciu kimś innym 113

łyżeczki kuminu 1 i 1/2 zmiażdżonej kolendry sok z cytryny garść posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki kaszy kukurydzianej + około 1/2 szkl do panierki 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody olej rzepakowy do głębokiego smażenia PRZYGOTOWANIE: Ciecierzycę surową / nie z puszki/ moczymy około 15 godzin. Ja zalewam zimną wodą późnym wieczorem, tak aby na drugi dzień robić falafel(...)obiadowej. Wodę odlewamy i blenderem / mój ma 600 W, słabszego nie polecam lub ewentualnie elektryczną maszynką do mięsa/ blendujemy ciecierzyce na dość gładką masę /nie musi być idealna/. Cebule kroimy w małe kawałki i przez praskę przepuszczamy ząbki czosnku i dodajemy do ciecierzycy wraz z solą, słodką papryką, kuminem, czarnym pieprzem, zmiażdżoną kolendrą oraz sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Całość

W Kawiarence