woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:702/1096)

Śledzie w śmietanie z jabłkiem 410

wodzie. Odstawić na min godzinę, w między czasie      2-3 razy zmienić wodę. 3. Śledzie osuszyć i pokroić w ukośne paski. 4. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem na sicie. 5. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Skropić cytryną. 6. W misce połączyć śmietanę, śledzie, cebulę oraz jabłko. 7. Odstawić do lodówki na 24h. ZAPRASZAM

Atlas Smaków
Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami 488

miękkości. Buraki studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli, mieszamy *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę *** *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę drobno siekamy *** *** Do dużej miski przekładamy ziemniaki

Blog z Apetytem
Holenderskie bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen czyli Slodki Czwartek odc. 158 177

bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen 250 g mleka 1 łyżka cukru skórka starta z 1 cytryny skórka starta z 1 pomarańczy 400 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 1/2 łyżki soli 50 g miękkiego masła 200 g rodzynek namoczonych na noc w wodzie (u mnie gorąca wodaz dwoma łyzkami amaretto) do posmarowania: rozbełtane jajko Rodzynki zalewamy gorąca wodą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z truskawkami 196

mniejsze kawałki, zasypać cukrem, cukrem wanilinowym, skropić sokiem z cytryny, posypać startą skórką z cytryny i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci musu. 2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3. Makaron wymieszać z musem truskawkowym i posypać pokruszonym białym serem

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa buraczkowa z ziemniakami 300

cebulka pokrojona w kostkę, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, ok. 2 i 1/2 l zimnej wody 1 kg buraczków, obierz i pokrój w małą kostkę 4 - 5 ziemniaków, obierz i pokrój w mała kostkę słód lub cukier do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub nieco więcej sól, czarny pieprz śmietana kwaśna 18% lub inna - ilość wedle uznania zielony koperek

Szybko Szybkowar
Love Cake - ciasto miłości ze Sri Lanki 165

cukru 200 g semoliny lub kaszy manny 400 g orzechów nerkowca 4 łyżki wody różanej 2 łyżki miodu, najlepiej akacjowego ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego cynamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków kilka kropli olejku migdałowego skórka otarta z 1 cytryny * PRZYGOTOWANIE Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj semolinę (lub kaszę mannę

Food Square
Ryż ze szpinakiem, ziołami i jajkiem 211

octu jabłkowego szczypiorek sól i pieprz do smaku sos: 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny łyżka musztardy Dijon pełnoziarnistej Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozmrażamy szpinak, doprawiamy go czosnkiem, solą i pieprzem. Składniki na sos dokładnie mieszamy. Gotujemy wodę w głebokim rondelku. Solimy ją i dodajemy ocet. Mieszamy ją tak aby utworzył się

Mienta blog
Sałatka z jarmużem, burakiem i tofu :) 232

Komosę ryżową ugotuj w stosunku 1 porcja komosy na 2 porcje wody.  Do miski przełóż jarmuż, dodaj startego buraka oraz pokrojoną w kostkę marchewkę.  Kolejno dodaj ostygniętą komosę i upieczone tofu. Całość polej olejem lnianym i skrop sokiem z cytryny

Zdrowie na języku :P
Koktajl truskawkowo-arbuzowy 157

zapasy. Koktajl truskawkowo-arbuzowy Składniki: Garść truskawek (ok 70g) Plaster arbuza (ok 7 cm) ¼ cytryny Kostki lodu Listki mięty 5 sztuk Wykonanie: Truskawki, arbuz oraz miętę blendujemy z lodem. Po zblędowaniu gotowe do wypicia. Arbuz aż w 92 procentach składa się z wody. Ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy – beta-karotenu, luteiny, likopenu i zeaksantyny. Jest również bogatym

Pomysłowa kuchnia
Turkusowy dżem z ogórków 201

smakuje wybornie. Potrzebujemy obrane i pozbawione nasion ogórki, cukier, galaretki, żelatynę... Opcjonalnie dodajemy skórkę z cytryny, cukier waniliowy, miętę, melisę... Na 1 kg obranych ogórków zużywamy 2 galaretki, łyżkę czubatą żelatyny i 0,5-1,0 kg cukru Do garnka nalewamy pół szklanki wody i wsypujemy ogórki.  Gotujemy w sumie 30 min. i potem miksujemy całość blenderem. -- -- Potem dodajemy

chleba naszego
Sałatka krabowo – krewetkowa 279

uwielbiam takie klimaty. Przygotowanie krewetek – krewetki umyć i osuszyć. Polać krewetki sokiem z cytryny. Na patelni roztopić masło wrzucić krewetki, posiekany drobno czosnek, posiekaną chili. Smażyć mieszając jedną minutkę. Obsypać pietruszką i wymieszać, zdjąć z patelni. Przygotowanie sałatki – makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na 30 sekund. Odcedzić i wrzucić do miski. Rzodkiewki umyć i pokroić w pół

Kuchnia Pokoleń
Sernik cytrynowy na zimno z galaretką – lekki jak ptasie mleczko 173

miksera. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Miksujemy. Ściaramy skórkę cytrynową i wyciskamy sok z cytryny. Ponownie krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy śmietankę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera tylko do połączenia sie składników. Żelatynę mieszamy w garnuszku z 2-3 łyżkami wody, podgrzewamy do jej rozpuszczenia się. Nie gotujemy! Studzimy żeatynę, cały czas mieszając. Chłodną żelatynę cieniutkim strumyczkiem

Raj dla Podniebienia
Kawałki miruny w plastrach cytryny 171

soku dodajemy łyżkę oleju, rozmaryn i połowę posiekanego pęczku koperku. Polewamy po wierzchu, układamy plastry cytryn, dodajemy owoce jałowca i resztę koperku. Naczynie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 25 minut. Po tym czasie odwijamy, odlewamy wodę jeśli zgromadziło jej się zbyt dużo i   podpiekamy jeszcze przez 5 minut. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Kapusta czerwona zasmażana – kuchnia podkarpacka 244

słoniny 2 cebule 2 łyżki mąki sól, pieprz kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cukier Kapusta czerwona zasmażana - kuchnia podkarpacka Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzątkiem i odsączamy. Słoninę kroimy w kostkę i smażymy skwarki. Wyciągamy je i dodajemy do kapusty. Dolewamy szklankę wody i dusimy około 30 minut. W międzyczasie siekamy drobno 2 cebule, podsmażamy je na tłuszczu z wytopionej słoniny

Trzeci talerz
Pomarańczowy kisiel z cytrynowo-imbirową nutą (idealny na przeziębienie) 209

kisiel z cytrynowo-imbirową nutą . Taki deser będzie idealny na przeziębienie. Pomarańcze, imbir, miód, cytryna… wspaniałe źródło witamin w pysznej formie. Nic tylko jeść Warto przygotować sobie taki domowy kisiel pomarańczowy. Zdrowo i pysznie. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki wody 225 ml naturalnie mętnego soku z pomarańczy 2 łyżeczki syropu z „Cytrynek z imbirem

Słodkie okruszki
Sernik gotowany na naturalnym spodzie, bez dodatku cukru i tłuszczu. 186

jakości 3 jajka  ksylitol do smaku sok z połowy cytryny skórka otarta z cytryny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju  Oraz: kostka gorzkiej czekolady folia spożywcza  naczynie o pojemności 2 l Gotujemy mleko, zalewamy nim przepłukane ciepłą wodą daktyle i kakao, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, aby daktyle zmiękły i łatwiej dały się

Dieta moja pasja
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #3 Ciasto ucierane z owocami lata i kruszonką 493

około 200 g) Owoce myjemy i odkładamy na bok by ociekły z wody. Ciasto : Wszystkie składniki powinny mieć TEMPERATURĘ POKOJOWĄ! – 150 g masła – 3/4 szklanki cukru – szklanka mąki (czubata) – 3 jajka – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – sok z połowy cytryny Masło ucieramy z cukrem, aż masa będzie puszysta. Dodajemy po jajku i dalej

Relaxtime
Zupa buraczkowa z ziemniakami 435

cebulka pokrojona w kostkę, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, ok. 2 i 1/2 l zimnej wody 1 kg buraczków, obierz i pokrój w małą kostkę 4 - 5 ziemniaków, obierz i pokrój w mała kostkę słód lub cukier do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub nieco więcej sól, czarny pieprz śmietana kwaśna 18% lub inna - ilość wedle uznania zielony koperek

Szybko Szybkowar
Sernik bananowy 315

budyniowy i cukier. Zmiksować do połączenia składników. Banany dokładnie rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Dodać do masy sernikowej i jeszcze raz zmiksować. Masę wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Sernik umieścić w większej formie, którą uzupełnić do 1/3 wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i trzymać

Smakołyki Asi
Sos koperkowy na gorąco 277

podsmażać, ale nie rumienić. Stopniowo dodawać bulion mieszając intensywnie. Dodać koperek, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku, a gdyby był zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i jeszcze raz zagotować

Trzeci talerz
Tomato Bliss 180

zabek czosnku 4-5 szt. suszonych pomidorow w zalewie oliwy 1/2 natki swiezej pietruszki 1/2 cytryny lub limonki Swierzo mielony pieprz oraz sol 1/2 lyzeczki kminu rzymskiego 1 lyzka oleju rzepakowego lub zalewa z pomidorow 4 kromki chleba (takiego jakiego mozna:) 1/3 szklanki wody Ciecierzyce odcedzic. Natke pietruszki oplukac, osuszyc. Wszystkie skladniki przelozyc do blendera i zmiksowac na jednolita mase

Lajtkraft food intolerance
Gnocchi ze szpinakiem 160

gałkę muszkatołową, pieprz i sól i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny i dusimy przez ok. 5 min. Ostygnięty szpinak mieszamy z ziemniakami, dodajemy mąki, jajko i wyrabiamy ciasto. Następnie lepimy g nocchi, które wrzucam do wrzącej i osolonej wody, gotujemy przez 2 minuty aż nie wypłyną.  Podajemy z oliwą i startym parmezanem

Łycha smaków
Wegańskie ciasto cytrynowe 212

daktyli starta skórka 3 cytryn (lub łyżka jakiejkolwiek kandyzowanej skórki cytrusowej) 3 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju (około 100 ml) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cytrusy wyparz we wrzątku, skórkę zetrzyj z sok wyciśnij. Rodzynki zalej 50 ml gorącej wody i zblenduj na gładką masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski i dodaj

greenscarf
Ryba w papilotach z warzywami na parze 208

rybka miło mnie zaskoczyła. Z podanych składników powstały 4 porcje. Danie podałam z ziemniaczkami z wody i bukietem surówek. Proporcja na 4 porcje: - 400 gr ryby ( u mnie filet z pstrąga tęczowego) - 2 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - 1 mała cukinia - 4 plastry cytryny - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz - papier do pieczenia ( 4 kwadraty 30x30cm) Rybę podzielić na 4 porcje

kawawszklance
Łosoś gotowany na parze z warzywami 325

rosołowa lub vegeta warzywa (ja użyłam mrożonych) Wykonanie: Do naczynia do gotowania na parze wlać wodę i dodać kostkę rosołową lub vegetę. Na wierzchu ułożyć filet posypany pieprzem i solą oraz warzywa. Gotować pod przykryciem ok 15-20 minut. Polecam skropić gotowego łososia cytryną i posypać świeżym koperkiem

The Sweet Damsel
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 232

garść listków bazylii 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżeczki posiekanego oregano starty parmezan do podania Włączamy piekarnik na 140 st.C, na termoobieg. W duże brytfannie rozkładamy cebulę, czosnek i wlewamy połowę wina oraz szklankę wody. Nad brytfanną umieszczamy ruszt i układamy nas nim mięso, uprzednio posolone i popieprzone oraz posmarowane oliwą

Dzieje kuchennej Wiewióry
.845. tofu-kluchy 154

300g tofu ~30g mąki z tapioki Fresano ~40g mąki pszennej razowej ~2 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku Tofu zmiksować na gładką masę i wymieszać z pozostałymi składniki. Lekko zwilżonymi dłońmi formować kulki z masy i wrzucać na lekko osoloną gotującą się wodę. Gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Pierś kurczaka z curry, zapiekana z porem 537

słodkiej śmietanki 30% kawałek żółtego sera MARYNATA: 2 łyżki przyprawy curry sok z połowy średniej cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego sól morska i czarny pieprz świeżo mielone szczypta kardamonu mielonego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne Piersi przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niezbyt drobną kostkę i odkładamy do miski. Oprószamy mięso dobrze solą

Kuchenna Kontrrewolucya
Gravlax 168

chrzanu i buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków. jogurt naturalny (1/2 szklanki)  koper chrzan, starty na tarce

Mango Papaja
Ryba w pomidorach 137

sól, cukier, olej do smażenia, Płaty umyć osuszyć, oprószyć lekko solą i skropić sokiem z cytryny. Smażyć   na oleju. Rybę ułożyć na półmisku do ostudzenia. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Następnie wlać około 200 ml wody, przyprawy i dusić aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić

królestwo garów
"paszteciki" z pieczarkami, w makaronie 120

następnie dodać pieczarki z cebulą, zmiksować. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć. Z masy pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział

królestwo garów
Strudel z jabłkami i orzechami 248

Smacznego :) Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 170ml wody 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko nadzienie 6 twardych kwaskowych jabłek - użyłam Gloster 1 szklanka rozdrobnionych lekko orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek sok i skórka z połowy cytryny pół szkalnki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania ciasta cukier puder

W kuchni wieczorem
Sałatka z pęczaku z fetą i granatem 198

miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy otarta skórka z połowy cytryny suszone płatki chili według uznania  1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę ( można pominać) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pęczak  wsypać do  garnka i zalać zimną wodą, opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i ponownie zalać wodą ( na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki

Gosia gotuje
Pieczona szynka 196

Wędlina, którą spotykam w sklepach coraz częściej przypomina ten sam smak niezależnie od rodzaju jaki wybieram. Dlatego staram się kupować kawałki mięsa, sama je przyprawiam i

Zainspirowana w kuchni
Pianka w trzech smakach 344

składniki* 3 galaretki w różnych smakach (kiwi, cytryna, pomarańcza)* 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego* 200 ml śmietany kremówki* 150 ml serka homogenizowanego waniliowego* podłużne biszkoptySposób wykonaniaKażdą

Mix smaku
Barszcz czerwony -wegeteriański 193

czosnku5 ziarenek ziela angielskiego2 listki laurowe2 lyzki masla ghee1 lyzka maki1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine cukru do smakujogurt lub smiatana i koperek -do przybrania na talerzuWykonanie: Buraczki obrac,pokroic w grube plastry,zalac 1,5 l wody i gotowac okolo 45 minut,az zmiekna.Obrac pozostale warzywa,pokroic w kostke ,zalac mala iloscia wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w oleju i pomidorach 212

Składniki : 6 słonych filetów śledziowych - wpierw wymoczonych w wodzie pół szklanki oleju  2 średnie cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 dag sparzonych rodzynek, po wymoczeniu powinny być bardzo miękkie 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Cebulę smażymy na oleju, aż stanie się szklista, dodajemy cukier, sok, koncentrat - mieszamy dokładnie i studzimy Dokładamy rodzynki - mieszamy całość dokładnie

Proste Potrawy
Czary rabarbary na nocne koszmary 178

Atrakcje 9. go miesiąca w postaci nieprzespanych nocy, bólów pleców i ogólnego zmasakrowania z dnia na dzień przybierają na sile. Młody wierci się i

bastalena
Poniedziałek: Pieczone bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem 133

szczypiorku Sok z połowy cytryny Kubek jogurtu greckiego Na chermoulę 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki kminu 2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki Skórka strata z całej cytryny 2/3 szklanki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zrób chermoulę: w głębokiej misie połącz wszystkie składniki. Dodaj łyżeczkę soli. Odstaw. Krok 2 Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż(...)Kiedy bulgur się gotuje, namocz w wodzie rodzynki (10 minut wystarczy). Odsącz je i razem z oliwkami, migdałami, 2 łyżkami oliwy, miętą, kolendrą i szczypiorkiem dodaj do ugotowanego bulguru. Wymieszaj, posól i popieprz. Krok 5 Upieczone bakłażany rozłóż na talerzach, obficie posyp bulgurem, połóż na wierz kilka łyżek jogurtu, skrop cytryną. I gotowe! Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Pieczone bakłażany z chermoulą

Niedzielny kucharz
Pieczone bakłażany z chermoulą i bulgurem 156

szczypiorku Sok z połowy cytryny Kubek jogurtu greckiego Na chermoulę 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki kminu 2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki Skórka strata z całej cytryny 2/3 szklanki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zrób chermoulę: w głębokiej misie połącz wszystkie składniki. Dodaj łyżeczkę soli. Odstaw. Krok 2 Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż(...)Kiedy bulgur się gotuje, namocz w wodzie rodzynki (10 minut wystarczy). Odsącz je i razem z oliwkami, migdałami, 2 łyżkami oliwy, miętą, kolendrą i szczypiorkiem dodaj do ugotowanego bulguru. Wymieszaj, posól i popieprz. Krok 5 Upieczone bakłażany rozłóż na talerzach, obficie posyp bulgurem, połóż na wierz kilka łyżek jogurtu, skrop cytryną. I gotowe! Smacznego! Artykuł Pieczone bakłażany z chermoulą

Niedzielny kucharz
Zupa krem ze szpinaku z serkiem ricotta 301

łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku płatki migdałów do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pora i cebulę kroimy w cienkie paski. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. 2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Jeszcze chwilę smażymy. 3. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, na wysokość około(...)gotujemy zupę jeszcze około 10 minut. 5. Blendujemy zupę na gładki krem. Pod koniec blendownia dodajemy połowę serka ricotta. 6. Na koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę krem ze szpinaku podajemy udekorowaną prażonymi płatkami migdałów i odrobiną pozostałego serka ricotta. Smacznego

W kuchni Katie
Młoda kapusta 197

cebulki ze szczypiorkiem 70g masła 1/2 soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego albo miodu pęczek koperku 2-3 łyżki mąki pszennej Główkę kapusty przekroić na cztery, wykroić głąby i poszatkować - każdą ćwiartkę pokroić w "plastry" grubości ~1-1,5cm. Wrzucić do dużego garnka, na dno wlać odrobinę wody, mniej więcej 3/4 szklanki, żeby w pierwszej chwili kapusta się(...)twierdzi, że w tym gotowaniu jest właśnie cała poezja :) Po 15 minutach warto kapustę po prostu spróbować i sprawdzić, czy jest już odpowiednio miękka. Dodać masło, wlać sok z cytryny i syrop klonowy do smaku (moja mama od zawsze wsypywała ok. 2 łyżki cukru, jako że zrezygnowałam z rafinowanego cukru, zastępuję go syropem, nam wystarcza jedna łyżka, ale można więcej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Przetwory z wiśni: Domowy Dżem Wiśniowy. Prosty i szybki przepis na dżem. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 235

Czego potrzebujesz do domowego dżemu z wiśni?     * Wiśnie   * Pektyny+cukier trzcinowy/biały lub dżemiks   * Słoiki i nakrętki   * Duży, szeroki garnek   * Sok z cytryny   * Etykiety do opisania słoików     Do tego celu przyda się drylownica, sugeruję zakup takiej, która nie wymaga wrzucania tylko pojedynczych sztuk wiśni.   Zebrane wiśnie zostawiam(...)minut , najlepiej w wodzie w której później będziemy pasteryzować przetwory (nie dotyczy dżemów bo ich nie pasteryzujemy).         Do szerokiego garnka wkładam 2kg wydrylowanych, umytych wiśni.   Doprowadzam do gotowania i dodaję cukier+pektyny lub dżemiks według instrukcji na opakowaniu.   Gotuję według wskazań na opakowaniu, pod koniec dodaję sok z 1/2 cytryny.   Wyłączam kuchenkę

IzaGotuje
Harira - pożywna zupa marokańska 165

także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg  mięsa (wołowina, jagnięcina lub  kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody 1 łyżeczka mielonej kurkumy   1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2  łyżeczki mielonego czarnego pieprzu   1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub 1 cała laska cynamonu(...)soku z cytryny   1/2 szklanki długoziarnistego ryżu sól i ewentualnie cukier do smaku   Uwaga - zupę można dodatkowo zagęścić mąką lub roztrzepanymi jajkami. Zamiast suchej ciecierzycy i soczewicy można w ostateczności użyć soczewicy i ciecierzycy w puszkach, ale dodajemy jej wówczas o połowę więcej i dopiero na około 40 minut przed końcem gotowania. Ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych, pasty Tarama o 194

łyżka masła 1 cytryna sól mineralna  biały pieprz Karmelizowane buraki: Upieczone i obrane buraki pokroić na male łódeczki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz (jedna łyżka oliwy + 1 łyżka masła), dodać miód (około 3 łyżki) podlać octem balsamicznym (około 2-3 łyżki): Smażyć około 3-4 minuty do uzyskania efektu karmelizacji. Gotowanie jajek przepiórczych: Zagotować wodę, przełożyć do niej jajka(...)rozdzielić listki, ułożyć je na talerzu. Dodać wystudzone łódeczki karmelizowanych buraków oraz na przemian poukładać plastry łososia. Całość delikatnie oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą z pierwszego tłoczenia i cytryną. Na koniec dodać pastę Tarama.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Zupa z pieczarkami, jarmużem i kiełbasą 86

kwaśniej śmietany 18% 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki jeżeli nie chcecie ostrości można zastąpić słodką 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Instructions Kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie się gotowała zupa. Cebulę i czosnek posiekać, marchewk zetrzeć na tarce, seler pokroić(...)plasterki. Do garnka dodać czosnek, chwilę przesmażyć i dodać pieczarki, smażyć aż z pieczarek wyparuje woda i zaczną się rumienić. Dodać ok 1/2 łyżeczki soli. Jarmuż pozbawić twardych łodyżek, posiekać, dodać do garnka i chwilę przesmażyć. Przełożyć też kiełbasę. Zupę zalać 2 litrami wody. Gotować ok 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną. Śmietanę

Cooking for Emily
Libańskie pierożki drożdżowe 372

Dzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam

My Culinary Art
Makaron z „białym serem” 163

minut Potrzebujesz: 200g makaronu (u mnie był to makaron z kakao) 150g tofu 50g suchej kaszy jaglanej 200-250ml mleka roślinnego (np. kokosowe) sok z 1-2 cytryn (w zależności od ilości soku i jego mocy) 2 łyżeczki wanilii 50g, do smaku, ulubionego słodziwa (erytrol, cukier... co chcesz) szczypta soli Na sos malinowy: 200g mrożonych malin 1 łyżka słodziwa(...)Postaw garnek z osoloną wodą na gazie i po zagotowaniu gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. 4 W małym garnuszku umieść maliny i cukier lub jego odpowiednik. Gotuj do momentu rozpadnięcia się malin. 5 Gdy kasza jest już ugotowana, przełóż ją do malaksera i zmiksuj wszystko na gładko. Spróbuj i dosmacz sokiem z cytryny lub słodziwem. 6 Makaron odcedź, przełóż

Blendman
Sernik z ciasteczkami i śmietankowym lukrem 235

łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 10-12 czekoladowych ciasteczek z kremem Lukier śmietankowy 150 serka bieluch lub innego serka kanapkowego 3 łyżki cukru pudru Diamant 1 łyżka soku z cytryny kilka ciasteczek do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki rozdrabniamy na drobny piasek i łączymy z cukrem oraz roztopionym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę wykładamy na dno tortownicy, lekko ubijamy(...)której będzie piekł się sernik wstawiamy blaszkę z wodą. Sernik pieczony w kąpieli parowej będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Sernik pieczemy ok 1h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na 10-12h. Serek łączymy z cukrem i sokiem z cytryny. Powstałą masę rozsmarowujemy na serniku. Ciasteczka kroimy na połówki

DefinicjaSmaku
Pączki pieczone 172

masła szczypta soli Dodatkowo - jajko do posmarowania, marmolada truskawkowa, cukier puder i cytryna do zrobienia lukru, płatki migdałowe do posypania. Przygotowanie: Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki w sporej misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. na garnek z bardzo ciepłą wodą) aż rozczyn się spieni i znacznie zwiększy swoją objętość. Do dużej miski wsypać(...)stopni przez ok 15 minut.  Kiedy pączki lekko przestygną trzeba je posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów. Ja robię lukier z cukru pudru, soku i skórki otartej z cytryny. 4 łyżki cukru pudru mieszam ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny - tyle soku, aby lukier był gładki i gęsty. Zbyt rzadki wsiąknie nam w pączki

Kulinarne Inspiracje
Deser na pożegnanie wakacji 182

Stało nie nieuniknione. Oto ostatni dzień wakacji. Jak Wam mija? Mój od samego rana bardzo pracowicie, choć panujący upał raczej zachęca do odpoczynku nad woda. wodę niestety mam tylko w wannie, a i tak na leniuchowanie nie mam czasu. Udało mi się za to wykraść małą chwile by przygotować coś słodkiego. Takie małe co nie co na koniec wakacji(...)nektarynki 50 g białej czekolady - pokruszonej 50 g płatków migdałowych 50 g ciasteczek amaretti - pokruszonych 15 g brązowego cukru - opcjonalnie 2 łyżki Amaretto 1 żółtko starta skórka z cytryny wykonanie: Nektarynki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia. (przecięta stroną do góry) Żółtko łączymy z cukrem

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania