Seler pokroić w cieniutkie plasterki,obrane jabłko w kostkę,pomidor w paseczki. Całość skropić cytryną,posypać pieprzem, szczyptą soli. 2. Leczo: 1 cukinia 2 papryki 1 duża cebula Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni,dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię - podlać wodą,przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu.Pod koniec dodać przecier pomidorowy,czosnek,pieprz(...)marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać pokrojone w kostkę jabłko ( można zetrzeć) - dodać kiełki i wszystko wymieszać,można dodać pieprzu. Można dodać sok z cytryny,ale nie jest to konieczne - czarna rzepa puszcza dużo soku. Moje przepisy są bardzo proste, nie wydziwiam na tym poście - uważam,że w prostocie tkwi siła. Próbowałam różnych dziwnych potraw
Niespełnione zdolności kulinarnegrzybów 3-4 ząbki czosnku 1 cebula sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku ok 150-250 ml zakwasu z buraków łyżeczka kminku, łyżka majeranku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Fasolę namoczyć na 12 godzin, następnie ugotować i odcedzić. Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry, zalać(...)zimnej wody, dodać ocet (by zachować różowy kolor), szczyptę soli i cukru. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Zagotować wywar warzywny. Dodać do suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, kminek i pokrojoną w plastry cebulę oraz obrany czosnek, gotować ok. 20 minut. Wywar z burakami dodać do wywaru warzywnego. Dodawać stopniowo zakwas buraczany ( przepis
Czerwień i błękitpożeczki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody cukier puder - Masa maślana: zasmażka: - 4 łyżki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 szklanka mleka 2 paczki masła 2 szklanki cukru pudru - Dodatkowo: barwniki do ciasta kakao mocna herbata na poncz wódka lub rum do ponczu (opcjonalnie) sok z cytryny wykałaczki Wykonanie: - Dzień wcześniej upiec 3 biszkopty (2 w formie(...)formy, a jeśli przebijemy nim patyk powinien być suchy. Upieczone biszkopty wystudzić. - Warstwa z porzeczek: Porzeczki zagotować a następnie przetrzeć przez sito, żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do porzeczek dodać żelatynę oraz jogurt i wymieszać. Dodać cukier w takiej ilości żeby krem był lekko kwaśny. - Masa z jogurtu: Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Rozpuszczoną
Mama Gotujekoperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól pieprz cukier sok z cytryny Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni podsmażamy lekko cebulkę i dodajemy starte pieczarki. Jak pieczarki puszczą już wodę i się podsmażą przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Żółtka rozdrabniamy widelcem, siekamy(...)ciepłą przekąskę i panieruję je w jajku i bułce. Podaję je z pysznym sosem jogurtowo-ziołowym. Jogurt mieszam z majonezem i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawiam sokiem z cytryny, solą cukrem i pieprzem. *do farszu można dodać natkę pietruszki
Olikowa kuchniapołowy cytryny ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 4 łyżki oliwy ¼ łyżeczki mielonego chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Instructions Marchewkę obrać pokroić w większe kawałki, obtoczyć w oliwie, lekko posolić i upiec w 180 stopniach – najlepiej upiec marchewki przy okazji innego pieczonego dania/ciasta (można to zrobić dzień wcześniej) – ja piekłam z chlebem. Soczewicę przełożyć do garnka, przepłukać dwukrotnie wodą(...)małym ogniu (10-15 minut) aż wygotuje się cała woda i soczewica będzie miękka. Lekko przestudzić. Orzechy podprażyć na patelni, przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na drobno. Czosnek posiekać, natkę pietruszki lekko pokroić. Do robota kuchennego przełożyć marchewki, soczewicę, czosnek , natkę pietruszki, kmin rzymski, tahini, sok z cytryny, oliwę, chilli sól i pieprz. Miksować do uzyskania gładkiej masy- zdejmując
Cooking for Emilypieprz biały (dałam czarny, białego nie znoszę...) odrobina skórki z cytryny (sparzonej) odrobina mąki 1 jajo 70 g migdałów w płatkach Płaty karpia umyć, osuszyć. Wyciąć ości z części brzusznej, odciąć płetwy i część ogonową, wyrównać. Skrawki i ości podzielić na mniejsze części, przełożyć do niedużego garnka z zimną wodą w takiej ilości, żeby przykryła resztki ryby. Doprowadzić do wrzenia
Pełny talerzmasła otarta skórka z ½ cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól ewentualnie szczypta szafranu Dorsz: 250g filetu z dorsza 2 łyżki oleju roślinnego sól Dodatki: zielone szparagi groszek cukrowy pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Zacznij od przygotowania puree. Ziemniaki obierz, zalej zimną wodą i posól. Gotuj 20-30 minut w zależności(...)średnim ogniu jeszcze minutę. Następnie dodaj papryczkę chilli, wlej półwytrawne białe wino Oak view, zredukuj jego objętość o połowę. Dodaj masło, skórkę z cytryny, szafran. Kiedy wszystko się połączy i zagotuje wsyp posiekaną natkę pietruszki. Sos odstaw w ciepłe miejsce lub podgrzej przed samym podaniem. Rybę wyjmij z lodówki godzinę
kuron.com.plserka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Do dekoracji różne kwaskowate owoce (oryginalnie granat, u nas to co dojrzało w ogródku- białe, czarne i czerwone porzeczki, białe i czerwone maliny i owoce świdośliwy) Mrożony szpinak rozmrażamy na sitku lub durszlaku i odciskamy nadmiar wody. Spód formy (u mnie taka krótsza prostokątna) wykładamy papierem do pieczenia(...)cukier ubijamy mikserem na wysokich obrotach do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując, do ubitej masy jajecznej wlewamy powoli olej, następnie dodajemy odciśnięty szpinak, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy 40 minut do suchego dźgulca
les mirabellespłaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski wanilii 0,5 kubka adwokatu 1 budyń waniliowy 5 łyżek ciepłej wody Przygotowanie: Krem- Mleko gotujemy z wanilią, schładzamy, jajko, masło oraz cukier ucieramy(...)puszystą masę w kąpieli wodnej, stopniowo dolewamy alkohol i dodajemy masło W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy budyń, rozrobiony dolewamy do masy jajecznej i całość podgrzewamy, stale mieszając, tak długo aż zacznie gęstnieć, jeśli okaże się zbyt gęsta rozcieńczamy adwokatem Masło miksujemy z cukrem na niemal białą, puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka pojedynczo wlewamy pojedynczo do masy
Luźna Kuchniamasła 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie) 1 łyżka wytrawnego wermutu (opcjonalnie) tarty ser długodojrzewający np.Bursztn do posypania zupy sól i pieprz sok z cytryny Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. W garnku roztopić masło, zeszklić cebulę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Główki z kawałeczkiem łodygi odkroić, odłożyć na bok. Pozostałe łodygi pokroić na mniejsze kawałki(...)minuty (w zależności od grubości). Osączyć (bulion zachować), przełożyć do miski z lodowatą wodą. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem. Można dodatkowo przetrzeć przez sito. Do zupy dodawać stopniowo pozostały bulion i śmietankę (jeżeli używacie), aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie dodać wermut. Jeżeli trzeba podgrzać, ale już nie gotować. Podawać z tartym
Pełny talerzsmakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pstrąg z piekarnika – Składniki 2 pstrągi np. tęczowe 1 cytryna 2 łyżki miękkiego masła 2 ząbki czosnku pęczek koperku bądź pęczek pietruszki sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pstrąg z piekarnika – Wykonanie Rybę umyj pod bieżącą wodą. Jeśli jest w całości to wypatrosz ją dokładnie. Rozetnij zaczynając od skrzeli ryby, wyciągnij całość(...)poszatkuj bardzo drobno. Wszystkie składniki wymieszaj z dodatkiem odrobiny soli. Brytfankę wysmaruj delikatnie masłem czosnkowym, pozostałą część masła dodaj do środka ryby. Następnie do środka dodaj po 2 plasterki cytryny. Ryby przełóż do brytfanki. Jeśli chcesz w wolne miejsca w brytfance możesz włożyć ulubione warzywa np. marchewkę, ziemniaki w plasterkach, brokuł. Pstrąga piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
To Musisz Wiedziećzielonych szparagów 2-4 jajka 4 plastry surowego wędzonego boczku kawałek parmezanu lub grana padano odrobina masła klarowanego sól Sos holenderski z musztardą: 3 żółtka 1 łyżka soku z cytryny 100 g masła 1 łyżeczka musztardy Dijon biały pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Szparagi Boczek usmaż na chrupko i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Jajka wbij na patelnie z rozgrzanym(...)Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Następnie wrzuć do zimnej wody ma chwilę i przełóż na talerze. Połóż nań sadzone jajko i pokruszony boczek. Posyp całość otartym parmezanem i podawaj z sosem holenderskim. Sos holenderski z musztardą Żółtka wbij do miski, wymieszaj z sokiem z cytryny i zacznij powoli ubijać trzepaczką. Następnie cienką strużką wlewaj rozpuszczone gorące masło
Food Squarepolewamy ich ciepłą wodą, nie moczymy ich w wodzie i absolutnie nie wkładamy do mikrofali, która jest moim wrogiem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę i szklimy. Dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i podsmażamy chwilę, redukując sos. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem, czarnuszką i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy. Orzechy
DominikaDolcidelikatnie skrobiemy nożem pod bieżącą wodą, aby pozbyć się łusek. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Miękkie masło mieszamy wraz z chrzanem i wyciskamy do środka dwa ząbki czosnku. Delikatnie solimy i mieszamy do połączenia. Pstrągi oprószamy solą i pieprzem od wewnątrz. Wkładamy do środka po łyżeczce masła i rozsmarowujemy. Wkładamy także po plasterku cytryny i po 1-2 gałązki koperku. Wierzch
Poezja smakupszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 40g cukru 100g schłodzonego masła 1 żółtko 30g zmielonych migdałów Masa serowa: 4 żółtka 170g cukru szczypta soli skórka starta z 1/2 cytryny 250ml mleka 5 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g 500g serka mascarpone lub gotowego sera na sernik(...)wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Masa serowa: 4.Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała. 5. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie masę przelać do rondelka, dodać mleko, sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Trzymać ma małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia, odczekać 5 minut
Mała Cukierenka