woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:704/1096)

Koktajl z krewetek z mango i sosem z awokado 216

awokado? Awokado obrać i pozbawić pestki. Awokado zmiksować z natką pietruszki, bazylią, jogurtem, sokiem z cytryny, sosem Worcestershire, pieprzem kajeńskim i świeżo mielonym czarnym pieprzem, do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby doprawić do smaku. Jeżeli sos jest zbyt gęsty - rozcieńczyć niewielką ilością zimnej wody.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ciastka staromodne z cukrem 178

sól i sodę wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, sok z cytryny i wymieszać. Wsypać mieszankę z mąką i dokładnie wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach układać łyżką do lodów kulki. Każdą kulkę spłaszczyć dłonią, posmarować wodą i posypać brązowym cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około

O kuchni z uczuciem
Tacos 212

samą kostkę, jak pomidory. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem i polać sosem (sok z cytryny+oliwa+sól+pieprz). Nadzienie mięsne: Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, podsmażyć. Wsypać przyprawy, podsmażyć minutę, wlać pomidory z puszki i doprawić szczyptą cukru. Smażyć, do momentu, gdy woda z pomidorów odparuje i otrzymamy gęsty sos. Placki kukurydziane podgrzać na patelni, następnie nałożyć mięso

Malinowo w kuchni
Sok z babki lancetowatej z miodem 238

wykorzystać miąższ w którym zostało wiele cennych składników. Odpady z liści zalałam niedużą ilością zimnej wody. Pozostawiłam na godzinę. Wycisnęłam ponownie i dodałam cukier. Proporcja 1 szklanka płynu + 1 szklanka cukru. Gotujemy tak długo aż powstanie gęsty syrop. Zestawiamy z ognia dodajemy sok z cytryny i gorący zamykamy w słoiczkach

Leśny Zakątek
Babka Cytrynowa 344

ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Cukier puder przełożyć do miski, sok z cytryny zagotować i zalać nim cukier puder, wymieszać mikserem. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący proszę dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty troszkę gorącej wody). Ciasto odstawić na chwilę, aż lukier stężeje. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery

Mała Cukierenka
Pączki z serem 224

przygotowania  1.  Ser włożyć do miski dodać sok i startą skórkę cytryny . dodać cukier jajka i na koniec kopiastą szklankę mąki  wymieszaną z sodą, wszystko razem wymieszać.  Ciasto wyjdzie nieco klejące 2.  Do garnka wlać olej dobrze rozgrzać .Ręce namoczyć  wodą formować kulki i smażyć na rumiano

W królestwie smaków Beaty
Makaron z pesto z awokado 178

Chyba i jedno, i drugie:) Składniki (na 2 porcje): 1 nieduże awokado sok z połowy cytryny garść liści bazylii 2 łyżki pestek słonecznika ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150g spaghetti (lub innego ulubionego makaronu) sól garść kiełków Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje, przygotować pesto*. Awokado wydrążyć za pomocą łyżki, przełożyć do kielicha blendera

Obiad gotowy
Ryba po grecku 210

Wykonanie: – Rybę rozmrozić i skropić sokiem z połowy cytryny, posypać solą i pieprzem. Pokroić na małe kawałki. – Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na 4 łyżkach oleju. – Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, poddusić dolewając wodę. – Przyprawić solą, pieprzem i papryką. – Pod koniec

To co kocham
Owoce morza w curry 198

Danie pyszne, zjedzone w błyskawicznym tempie. Krewetki wyłożyć na durszlak i przelać wodą, odstawić do osuszenia. Do miski dodać pastę curry, posiekane obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki ( 1/3 natki pietruszki zostawić do posypania na koniec), miąższ z mango,sok z cytryny,potarty imbir, wlać mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać osuszone krewetki, wymieszać i zostawić na godzinę. Na patelnię

Kuchnia Pokoleń
Tort winogronowy 206

Konfitura z winogron Winogrona umyj oderwij od gałązki i wrzuć do rondelka. Zalej sokiem z cytryny i zasyp cukrem. Gotuj na małym ogniu przez 45-60 minut, aż konfitura stanie się gęsta. Odstaw do wystudzenia. Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej W garnku nastaw wodę (kilka centymetrów wystarczy). Do metalowej lub szklanej miski wlej białka i wsyp cukier. Miskę wstaw

Food Square
Budyn ryzowy (bezglutenowy) 179

warto zrobić! :) SKŁADNIKI: 1 l mleka  100 g ryżu skórka otarta z 1 cytryny 100 g cukru 3 żółtka sól ulubione owoce lub cynamon do dekoracji Mleko gotujemy ze skórką cytrynową. Kiedy się zagotuje, wyłączamy i odstawiamy. Ryż płuczemy i zalewamy szklanką wody. Solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż wchłonie wodę. Kiedy

Kuchnia od dwojga
Migdałowe pralinki z suszonym mango 203

szklanki jasnego syropu ryżowego ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii skórka otarta z 1/2 cytryny szczypta soli wiórki kokosowe do obtoczenia Migdały przełóż do blendera (najlepiej z ostrzem o kształcie S) i zmiksuj na proszek. Plastry mango mocz przez 15 minut w ciepłej wodzie, po czym dokładnie odciśnij. Wraz z pozostałymi składnikami dorzuć je do orzechów i ponownie zmiksuj

Roślinna - blog wegański
Gazpacho-hiszpański chłodnik 199

laski selera naciowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku 2 skibki chleba namoczonego w wodzie 1 litr soku pomidorowego ( u mnie własnej roboty) 2 duże łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku-jak kto woli) 2 duże łyżki soku z cytryny cukier do smaku (opcjonalnie) 1/4 szkl. oliwy z oliwek (ja daję mniej) Pieprz Ostra papryka PRZYGOTOWANIE: Wszystkie

Kopystką po garach
Makaron ryżowy ze szparagami i wołowiną marynowaną w maśle orzechowym 169

plastry niewielkiej wielkości. Następnie przygotuj marynatę: czosnek i papryczki chili drobno posiekaj, dodaj sok z cytryny, sos sojowy oraz masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Marynatą zalej wołowinę i odstaw. W tym czasie ugotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź w zimnej wodzie. Szparagi umyj, odetnij końcówki i obierz do połowy (jeżeli są młode i cienkie

Food Square
KASZA GRYCZANA Z KALAFIOREM I IMBIREM 189

drobnych oczkach 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól morska lub himalajska sok z 1/2 cytryny 1 łyżka syropu klonowego WYKONANIE Wymieszać w miseczce wszystkie składniki dressingu.Spróbować i doprawić wedle uznania. Umytego kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie.Nastepnie odlać wodę dodać do garnka trochę oleju kokosowego oraz curry i podsmażać ok.2 minuty i odstawić. Na talerz

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania