woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:703/1096)

Powidło z dyni i pomarańcza. 152

Składniki : 2 kg dojrzałej dyni 2 pomarańcze sok wyciśnięty z 2 cytryn 4 czubate łyżki otartej skórki z pomarańcza 1 łyżeczka mielonego imbiru cukier do smaku ( może być trzcinowy lub brązowy ) Sposób wykonania :   D ynię obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ zważ tak, aby było 2 kg, pokrój w drobną kostkę. Pomarańcze dokładnie umyj szczoteczką , a następnie sparz wrzątkiem(...)grubym dnem, wlej 4-5 łyżek wody. Rondel postaw na ogniu i duś pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką. Gdy dynia zmięknie, rozgotuje się na jednolitą masę , odstaw rondel z ognia. Otrzymany mus przetrzyj przez gęste sitko ( do przecierania możesz użyć drewnianej pałki ), dodaj sok z cytryny, imbir, skórkę z pomarańcza oraz cukier. Cukru

Przepisy i porady kulinarne
Wiosenny chłodnik z dzikimi szparagami, tuńczykiem, czarną quinoą i buraczanym "kawiorem" 194

pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 puszka tuńczyka Princes w sosie własnym 2 smaczliwki (awokado) 500 ml jogurtu naturalnego 1 ogórek gruntowy pół małego pęczka koperku sok z połowy cytryny  garść dzikich szparagów 2 rzodkiewki do ozdoby 100 ml soku z kiszonych buraczków 1 płaska łyżeczka agaru pół szklanki zimnego oleju do przygotowania "kawioru" pieprz sól Wykonanie(...)oleju i przepłukujemy zimną wodą na gęstym sicie. Dzikie szparagi blanszujemy, rzodkiewki kroimy na plasterki, można też użyć foremek do wykrawania wzorów. Tuńczyka odsączamy. Smaczliwki i ogórek obieramy ze skórki i kroimy na kawałki (można zostawić pojedyncze plasterki do ozdoby). Umieszczamy w blenderze razem z jogurtem, koperkiem i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem

Quinoa Raz!
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 240

formą aluminiową bardzo dokładnie (aby nie było szansy dostania się wody w kontakt z blachą podczas kąpieli wodnej) Taki spód wstawiamy do lodówki aby zastygł na czas robienia masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik 3 całe jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 500 g puree(...)mniejsza od formy, do której potem to wstawiamy. Musi ona swobodnie stać, nie kołysać się na boki i nie przewracać) Wstawiamy obydwie blachy do piekarnika i do dolnej wlewamy wodę (ile się da) Od razu przekręcamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy w ten sposób przez 1 godzinę i 30 minut. Jak zauważymy, że woda cała wyparowała z dolnej blachy

Jedzeniomania
Zupa misz-masz z nutką orientu 227

kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć mniejszego naczynia. Do garnka wkładamy mięso, np. korpus z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy.  Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z powierzchni(...)garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie zieleninę (u mnie kilka listków świeżej mięty). Po nałożeniu do miseczek zupę doprawiamy pasta miso. Podajemy posypaną pekińską kapustą i sezamem. Smacznego

Taste Of My Day
Aromatyczny pilaw z kaszy bulgur z marchewką i szpinakiem oraz paluszkami rybnymi 165

szklanki domowego bulionu warzywnego, podgrzanego 1 opakowanie Złotych Paluszków Rybnych FRoSTA 100 g szpinaku baby po 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, koperku oraz natki pietruszki sok z 1/2 cytryny ewentualnie sól do smaku garść pestek dyni Przygotowanie pilawu: Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i smaż 5-8 minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i przyprawy(...)razie potrzeby możesz dodać nieco więcej bulionu lub wody. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni C i piecz paluszki rybne przez 12 minut, aż staną się złote i chrupiące. Do pilawu dodaj szpinak, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na kilka chwil, aż szpinak zwiędnie. Dodaj posiekane zioła, sok z cytryny oraz pestki dyni. Wymieszaj, spróbuj i w razie

Chilli Czosnek i Oliwa
Beza Pavlova z owocami i kremem 209

wypróbować ją po prostu zamrozić, uzyskamy wówczas wspaniały torcik lodowy. Składniki na bezę: 6 białek 300 g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ponadto: 300 g truskawek 60 g borówek listki melisy/mięty Przygotowanie(...)białek (przebite białka wyglądają jak zważone i zaczynają podchodzić wodą). Do piany ubitej do tzw. miękkich wierzchołków, dodajemy porcjami cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Każdą, kolejną łyżkę cukru dodajemy dopiero po całkowitym rozpuszczeniu poprzedniej. Gotowa ubita piana jest sztywna, gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. ¾ masy bezowej wykładamy na papier do pieczenia

Kierunekuchnia
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 379

łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka sól, pieprz cukier (1-2 łyżeczki) + do podania (opcjonalnie): jajko na twardo 1. Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy(...)zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i przekładamy do miseczek. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego

My Culinary Art
Francuska przystawka z buraczkami i śledzikiem 225

słodkie jabłko sok z połówki cytryny 1 płat śledzia z oleju sól, pieprz, cukier 1 żółtko Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o wymiarach ok. 7x7 cm. Z połowy powstałych  kwadratów wyciąć tzw. okienko, czyli mniejszy kwadrat o wymiarach ok 4x4 cm. Brzegi połowy kwadratów bez okienka posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą i na takie kwadraty przyłożyć kwadraty(...)najprościej jest je zjeść zaraz po upieczeniu). Buraczka należy upiec  w piekarniku do miękkości, następnie razem z jabłkiem zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać serek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Masę wkładamy  w okienka ciastek. Śledzia kroimy na nieduże paski i nakładamy na sam wierzch masy. Jeżeli ciastka nie będą od razu podawane, to dobrze

Jadło i czytadło
Jak perfekcyjnie ugotować ryż 299

garnku 2 szklanki wody, wsyp do niej ryż, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 15 minut. Wyłącz ogień i trzymaj ryż pod przykryciem jeszcze 5 minut. Odkryj i przemieszaj. Krok 3 Bardzo ważnym składnikiem ryżu po azjatycku jest sos słodko kwaśny. Skład jest następujący: 4 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny 2 łyżki cukru najlepiej brązowego(...)ryż po marokańsku Potrzebne składniki: 1 szklanka ryżu bialego lub jaśminowego 1 szalotka 1 łyżka masła 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki tymianku Krok 1 Przepłucz ryż pod strumieniem zimnej wody. Posiekaj drobno szalotkę. Krok 2 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Gdy się roztopi dodaj szalotkę. Smaż mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj ryż, mieszamy przez kolejną minutę, po czym dodajemy

Niedzielny kucharz
Lemoniada waniliowa. Drink z serkiem homogenizowanym, galaretką i białą wódką 260

się zassać i galaretkę, tak samo jak tapiokę w buble tea ;) Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu, bo tylko w 300ml świeżo zagotowanej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Po zastygnięciu będzie bardziej sztywna i bardziej skondensowana w smaku, jak żelki. Chłodzimy. Galaretkę do stężenia wlewamy w plastikowy płaski pojemnik. Po stężeniu galaretkę kroimy w bardzo drobną(...)mieszanki ani kropli i ani kawałka świeżego soku czy owocu cytryny, bo serek się zwarzy! SKŁADNIKI 1 opakowanie (140g) serka waniliowego Danio 300ml gazowanego napoju cytrynowego typu Sprite, 7up 100ml dobrej białej wódki szklanka kostek lodu 0,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 300ml wody

Karo in the Kitchen
Krówka z bananami – ciasto bez pieczenia 314

kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach!     Składniki: ok 300g herbatników (ok 50 sztuk) ok 150g krakersów (ok 20 sztuk) 3 banany 2 łyżki soku z cytryny 1 puszka masy krówkowej (kajmaku) ok 450g Krem budyniowy: 1 litr mleka 2 żółtka pół szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka miękkiego masła(...)wykładamy 1/4 masy budyniowej *** *** Na masie układamy plasterki bananów i smarujemy je sokiem z cytryny *** *** Banany przykrywamy kolejną częścią masy budyniowej – 1/4 *** *** Na masie układamy słone krakersy *** *** Na krakersach rozsmarowujemy kajmak (zamkniętą puszkę z kajmakiem możemy uprzednio włożyć na kilka minut do gorącej wody, aby lepiej się rozsmarowywał) *** *** Kajmak zakrywamy warstwą herbatników *** *** Na herbatniki wykładamy pozostały krem budyniowy *** *** Wykładamy

Blog z Apetytem
Morszczuk w cieście pomidorowo-paprykowym 164

piątek postawiliśmy na rybę ;> Składniki: - morszczuk atlantycki, - 5 łyżek mąki, - wody, - jajko, - papryka słodka, - suszone pomidory, - sól, - pieprz. Składniki na surówkę: - pół główki młodej kapusty, - marchew, - cebula, - 3 łyżki majonezu, - 3 łyżki jogurtu naturalnego, - 2 łyżeczki cukru, - sok z cytryny, - sól, - pieprz. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w głębokim talerzu. Rybę obtaczamy w soli i pieprzu, następnie

Przepisy Mikołaja
Papryka faszerowana po marokańsku 140

garść rodzynek lub żurawiny, - mała cebula, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki oleju, - łyżka soku z cytryny, - sól, pieprz, - kmin rzymski, - chilli, - natka pietruszki, - świeża mięta. Wykonanie : Kuskus posolić i razem z żurawiną lub rodzynkami zalać w naczyniu wrzątkiem ( centymetr powyżej poziomu kaszy ). Jak wchłonie wodę rozdrobnić widelcem. Paprykę przekroić wzdłuż, oczyścić i opłukać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju dodając

Przepisy Mikołaja
AIOLI lub MAJONEZ w 3 minuty i majonez wegański 179

bezzapachowego oleju najlepiej tłoczonego na zimno!, ząbek lub dwa czosnku, sól, odrobina soku z cytryny. Wszystko razem wrzucamy do naczynia o blendujemy pulsacyjne. Czas wykonania: 3 minuty:)  enjoy! Moje wariacje: 1. Wersja wege: zamiast jajek można dodać adekwatną ilość roślinnego mleka lub aquafaba (woda z cieciorki) 2. Majonez: to samo, tylko zamiast czosnku ja dodaję łyżeczkę musztardy lub łyżeczkę

Cytryna&Co.
Roladki z dorsza z warzywami 189

łyżce sosu sojowego, rybnego, octu balsamicznego – 3 łyżki soku z cytryny Cebulę pokroić w cienkie pióra, zeszklić na maśle, dodać cienko pokrojony seler i paprykę, podsmażyć, dodać marchewkę startą na dużych oczkach i posiekany koperek. Wszystko wymieszać, dodać odrobinę wody, przyprawy, wymieszać i dusić przez około 3-5 minut. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, wyłożyć usmażoną mieszankę warzyw, zawinąć

Smaki Armine

Proponowane wyszukiwania