woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:703/1096)

ozór wołowy w szarym sosie 188

maggi 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki miodu sok z jednej cytryny garść rodzynek sól, pieprz sposób wykonania Ozór starannie myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy obraną,  przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, marchew, pietruszkę, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą,  solimy, pieprzymy i  gotujemy na niewielkim ogniu, przez półtorej - dwie godziny(...)chwilę smażymy, a następnie na patelnię wlewamy trzy łyżki bulionu w którym gotowaliśmy ozór. Całość mieszamy aby w sosie nie powstały gródki, dodajemy wcześniej namoczone rodzynki i sok z cytryny ( jeżeli lubimy to zamiast cytryny, możemy dodać do sosu wytrawne czerwone wino), przyprawiamy magii, oraz pieprzem i gotujemy jeszcze dwie, trzy minuty. W tym czasie ozór kroimy na plastry, grubości

Miód i pieprz
tradycyjne tabbouleh 239

bliskowschodniej potrawy z pewnością przypadnie Wam do gustu przez aromat świeżych ziół przepleciony smakiem surowego ogórka i pomidorów. Składniki : 1 szklanka drobnej kaszy bulgur 1 ogórek szklarniowy 1/2 cytryny 2 dojrzałe pomidory kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 pęczki naci pietruszki 2 garści świeżej mięty 2 garści świeżej kolendry 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 1 kostka rosołowa lub pół litra bulionu(...)nieco zielonej skórki i kroimy w drobną kosteczkę pietruszkę, miętę i kolendrę myjemy pod zimną wodą i dokładnie siekamy szczypiorek z dymką kroimy w cienkie plasterki ząbek czosnku przeciskamy i wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do miski wsypujemy przestygniętą kaszę, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz ścieramy z niej skórę pomidory koktajlowe kroimy w połówki lub ćwiartki zgodnie z własnym

zobacz ich smak
Poniedziałek: Sushi bowl z sosem mayo 179

ogórek 2 awokado Marynowany imbir 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki nasion sezamu Dresing do ryżu 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Dresing do sushi 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sriracha Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kilkakrotnie ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie już biała i mętna. Zalej 2 szklankami wody(...)wstawić na 10-15 sekund do mikrofali, żeby ułatwić sobie sprawę. Wymieszaj dresing z ryżem Krok 3 Posiekaj w słupki ogórek i marchew, awokado w plastry – skrop je cytryną. Układaj wszystkie składniki w szerokiej misie, dodaj łososia i imbir marynowany. Wymieszaj majonez z sosem sriracha i skrop dresingiem danie i posyp nasionami sezamu. Artykuł Poniedziałek: Sushi bowl z sosem

Niedzielny kucharz
Zupa nachosowa 152

łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 200 ml śmietanki 30% sok z 1 cytryny świeża kolendra sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i na rozgrzanej patelni obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy na średnio-wysokim ogniu bez przykrycia(...)masła, wrzucamy pomidory i smażymy, aż zmniejszą swoją objętość o połowę, zdejmujemy z ognia. Cukier mieszamy z sosem sojowym i kuminem, odstawiamy na bok. Śmietankę mieszamy z sokiem z cytryny (śmietanka natychmiast powinna zgęstnieć) i też odstawiamy na bok. 3. Z wywaru wyciągamy udka kurczaka. Do garnka wrzucamy pomidory, wędzoną i ostrą paprykę. Gotujemy 10 minut, po czym dodajemy

My Culinary Art
Klopsiki w sosie koperkowym 329

trochę mniej) sól pieprz szczypta chilli w proszku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny (można pominąć) 2-3 łyżki mąki Wykonanie: Do miski wkładamy mielone mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na odrobinie oleju. Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy już wchłonie wodę i napęcznieje, wówczas odciskamy jej nadmiar, a bułkę rozdrabniamy(...)orzecha włoskiego (można też robić trochę większe). Obtaczamy je dokładnie w mące lub bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Usmażone klopsiki przekładamy do garnka z zagotowaną wodą (ok. 2 litrów). Zmniejszamy płomień, garnek przykrywamy i mieszając od czasu do czasu gotujemy przez ok. 1-1,5 godziny. W międzyczasie siekamy drobno koperek, kroimy drobno ostrą papryczkę

MyCookBook.pl
Mus tortowy z jabłek 180

żelatynny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, ostudzić, dodać do jabłek i wymieszać bok tortownicy wyłożyć paskiem folii, posmarować masłem. Wylać na biszkopt mus. Wstawić do lodówki na 1 godzinę pokroić zielone jabłko razem ze skórką na 1-milimetrowe plasterki. Rozłożyć na talerzu w jednej warstwie i skropić sokiem z cytryny. Wierzch i boki musu obłożyć plasterkami jabłka sok jabłkowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z botwinki 164

garnka, zalać zimną wodą (ok. 1,5-2 l). Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę bulionową i liść laurowy. Gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu. Botwinkę umyć, buraczki obrać, całość drobno posiekać. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, ze śmietaną

Obiad za dychę
Spaghetti alla carbonara z dynią i boczkiem (Spaghetti alla carbonara con zucca e pancetta) 154

SKŁADNIKI 320 g makaronu spaghetti 150 g boczku pancetta 300 g dyni hokkaido 50 g startego parmezanu 150 ml śmietany 30% 1 cebula 2 żółtka  sok z cytryny majeranek s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di spaghetti 150 g di pancetta 300 g di zucca hokkaido 50 g di parmigiano grattugiato(...)kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę; podsmażamy kilka minut. Dodajemy boczek, dynię oraz kilka gałązek świeżego majeranku. Całość podsmażamy ok. 5 minut. W misce ubijamy żółtka ze śmietaną i kilkoma kroplami soku z cytryny, dodajemy parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Całość

La grande e la piccola cuoca
Jak zrobić tabbouleh - libańską sałatkę z natki pietruszki i kaszy bulgur? (PRZEPIS + FILM) 143

średniego ogórka, pokrojony w drobną kostkę 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 1 mała biała cebula lub 4 cebulki dymki, pokrojone w drobną kostkę sok z 1 cytryny 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz opcjonalnie: sumak do podania: licie sałaty rzymskiej mini Przygotowanie sałatki tabbouleh : Z natki pietruszki odetnij gałązki a liście bardzo drobno posiekaj i przełóż do miski. Pomidory(...)Kaszę bulgur wsyp do miski i zalej szklanką gorącej wody. Posól i wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Do natki pietruszki dodaj pokrojone pomidory z sitka, listki mięty, ogórka, paprykę i cebulę. Kaszę bulgur odcedź i przełóż do miski z warzywami. W małym słoiku wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz i opcjonalnie szczyptę sumaku. Wstrząśnij i wlej

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z krewetkami 183

zimna wody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza  2 łyżki oliwy z oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku 2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany (18%) 100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku sól, pieprz cytryna przygotowanie(...)kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy do czasu, aż ciasto utworzy kulę. W razie potrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.  Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy - najwygodniej robić to pomiędzy dwiema

Stare Gary
Czarna soczewica 194

liście surowego szpinaku – ilość zależy od uznania jedna czerwona cebula sok z cytryna dwa ząbki czosnku odrobina gałki muszkatołowej szczypta płatków chilli dwie łyżki sosu sojowego dobrej jakości dowolne kiełki – ja miałam rzeżuchę jajko sadzony – to chyba każdy wie jak zrobić sól i pieprz Soczewicę opłukujemy zimną wodą, zalewamy i stawiamy do gotowania dodając listek laurowy, ziele angielskie i przekrojoną(...)cebulę. Nie liczę ilości szklanek wody na szklankę soczewicy, bo dostałabym szału. To nie apteka ani nie robicie risotto, a soczewicę i tak będziemy odcedzać. Gotujemy ją do momentu aż będzie stawiała lekki opór pod zębem. Taką półtwardą odcedzamy, będziemy ja jeszcze przesmażać więc dojdzie. Na rozgrzaną patelnie lub wok wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, pomidory, czosnek i chwile

ladykitchen
Czekoladowa beza 88

łyżka kakao Sposób wykonania: Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do metalowej lub szklanej miski. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą (miska powinna mieć większą średnicę od garnka i nie powinna dotykać dnem powierzchni wody). Podgrzewamy na małym ogniu mieszając czekoladę do momentu aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 150°C. Białka wbijamy do dużej(...)soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując. Pianę ubijamy do momentu gdy kryształki cukru rozpuszczą się i nie będą wyczuwalne. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy do połączenia się składników. Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenie. Odrysowujemy na nim talerz lub tortownicę o średnicy około 20cm. W narysowany krąg

Qchnia po prostu
Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe – polecane przepisy, metody przygotowania i akcesoria 165

cienkie paski 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 plasterki cytryny 4 tortille 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki salsy Przyprawa do fajity: (wszystkie składniki wymieszać) 1 łyżka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki soli czosnkowej 2 łyżki wody Przygotowanie: Grilla rozgrzać do około 220 stopni C. W międzyczasie w naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę(...)minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając specjalnego silikonowego uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny na d warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. Zawinąć Wyjątkowe fajitas z wołowiny

naRuszcie
Sok z pokrzywy bez wyciskarki do soków 149

przegotowanej letniej wody rękawiczki gaza blender słoiczki lub buteleczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sok z pokrzywy Przygotowanie: Na wstępnie napiszę jak stosuję ten sok, można pić częściej lub rzadziej: A więc tak, piję go 2-3 razy w tygodniu po 1/2 szklanki z dodatkiem miodu i soku z cytryny, lub robię kurację 14 dniową i piję(...)szklanki z dodatkiem miodu i soku z cytryny. Taki sok jest wzmacniający, dostarcza mikroelementy oraz witaminy i ma działanie odtruwające. Najpierw trzeba zebrać pokrzywę: Listki oraz szczyty (można zebrać z miękką częścią łodygi), najlepiej zbierać na łąkach które są daleko od dróg, pół uprawnych i domów. Zebraną pokrzywę dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i odstawiam do osączenia. Następnie pokrzywę kroję

Uwaga Babcia Gotuje