woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:694/1096)

Błyskawiczny piątek - Łosoś w sosie słodko-kwaśnym 146

rybka. Tym razem przepyszny łosoś w sosie słodko-kwaśnym. Uwielbiam takie błyskawiczne obiady. Kwestia wcześniejszego przygotowania sosu bądź kupienia gotowego. Polecam! Smacznego! Składniki : * 400g fileta z łososia  * pół cytryny  * sól, pieprz  * 3 łyżki oleju do smażenia  Sos : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego  * kolorowe papryki   * mała marchewka  * ananas z puszki  * 3 łyżki(...)łyżki ananasa z puszki oraz cukier i ocet. Mieszamy i dodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny.  Usmażyć z obu stron, w yłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem

Magiczne Życie Marty
DESER CYTRYNOWY z galaretką (wegański) 385

około 230 g) 1/2 szklanki soku z cytryny 1/2 szklanki cukru lub innego słodzika, na przykład erytrolu 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 galaretka cytrynowa wegańska (bez żelatyny) Dodatkowo: wegańska bita śmietana starta skórka z cytrny Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Rozlej ją do szklanek/puchark

Via Gusto
Sernik cytrynowy na zimno 302

lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wystawić sernik z lodówki. Na wierzchu ułożyć ciastka delicje. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka dobrze stężała. * Ilość cukru można zwiększyć jeśli wolimy bardziej słodki sernik. **  Zamiast cytryny można dać limonkę

Monia miesza i gotuje
Perliczka marynowana 152

marynata  (chermoula) 1 duża czerwona cebula, posiekana 1 duży ząbek czosnku ok 1- 2 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany 100 ml oliwy z oliwek 100 ml soku z cytryny 1/2 łyżeczki  sosu rybnego 1  łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 garść(...)umieścić w misce. Doprawić solą, kawałkami  masła  i rodzynkami. Wlać 200 ml wrzącej wody. Przykryć i pozostawić na 10 minut lub do momentu, gdy ziarna będą pulchne i miękkie.  Garnek z upieczoną perliczką wyjąć z piekarnika, dodać skórkę z kiszonej  cytryny i miętę. Wymieszać. Podawać z kuskusem i harissą . Smacznego

Stare Gary
Marokańskie klopsiki 158

kumin szczypta szafranu łyżka czerwonej papryki bulion sól pieprz sok z cytryny cebula mąka ok. 2 łyżek masła PRZYGOTOWANIE: Mielone przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą, imbirem oraz połową posiekanej natki. Oliwki siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę-również dodajemy do mielonego. Mięso wyrabiamy-ja dodaję 1/4 szklanki zimnej wody i dokładnie wtłaczam w mięso. Następnie robimy niewielkie kulki, które obtaczamy

Kopystką po garach
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I KASZY JAGLANEJ 162

tarce 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy szczypta soli WYKONANIE KASZĘ JAGLANĄ wsypujemy do rondelka i prażymy na średnim ogniu, przez około 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć i będzie gorąca, ale nie przypalona. Często mieszamy. Dodajemy łyżeczkę masła i smażymy przez kolejną minutę. Dolewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem. Przykrywamy i gotujemy(...)minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu zostawiamy na kolejne 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostygnięcia (nie mieszamy). Zimną kaszę spulchniamy widelcem i przekładamy do miski. DRESSING : W miseczce rozcieramy miód lub syrop klonowy ze szczyptą soli i startym czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Mieszamy energicznie, do otrzymania jednolitego dressingu. KAPUSTĘ

cool and minty
Pełnoziarniste penne ze szpinakiem i pieczarkami 115

zacznie ładnie pachnieć dodajemy pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, stopniowo dodajemy liście szpinaku baby. Całość podsmażamy do momentu, aż szpinak zmniejszy objętość. Na koniec doprawiamy do smaku Przygotowujemy do podania. Makaron przekładamy do głębszego talerza. Na wierzchu układamy szpinak z czosnkiem i pieczarkami. Każdą porcję posypujemy otartą skórką z cytryny i parmezanem

Moja smaczna kuchnia
Koszyczki z ciasta francuskiego z musem z łososia 516

koszyczki: 2 op. ciasta francuskiego 200 g łososia wędzonego 1 szkl. majonezu 3/4 szkl. śmietany 30% 3/4-1 szkl. pokruszonych krakersów 1 mała cebula 1 łyżka żelatyny sok z cytryny 1 łyżeczka chrzanu pieprz Do dekoracji: czerwony kawior koperek ewentualnie plasterek wędzonego łososia pokrojony na cieńsze paseczki Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Kółeczka z ciasta francuskiego umieszczamy(...)tatar). Kawałek możemy odłożyć do dekoracji. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją lekko – tylko do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy majonez oraz pokruszone krakersy, łososia i cebulę. Doprawiamy sokiem z cytryny, chrzanem oraz solą i pieprzem. Łączymy z żelatyną. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego. Napełniamy koszyczki z ciasta francuskiego

Smaki Na Talerzu
Sałatka Cezara 423

smażymy na patelni, na rozgrznym tłuszczu. W rondelku zagotowujemy wodę, a na rondelek stawimy większą misę, lub garnek. Do misy wbijamy jajko i dodajemy połowę oliwy, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy, dopóki jajko powiększy swą objętość. Po zdjęciu misy z jajkiem z ognia, dodajemy pozostałą oliwę, oraz sok z cytryny (według smaku) bardzo dokładnie mieszamy, dopóki dressing zgęstnieje. Do wielkiej

Kuchnia Łukasza
Sałatka z jarmużu z quinoa z parowaru 219

łyżeczki oleju z cytryną i bazylią Przyprawy :  pieprz czarny  kardamon mielony  kminek cały  Buraka myjemy, obieramy i kroimy 2 średniej grubości plastry, które pokroiłem na "frytki", ale równie dobrze można normalnie pokroić :) Przyprawiamy kawałki buraka pieprzem czarnym, kardamonem mielonym i posypujemy całym kminkiem. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą. Następnie przesypujemy(...)wlewamy również wrzątek do pojemnika na wodę i włączamy parowar na 25 minut. Jarmuż przekładamy do pojemnika na ryż i dokładamy na 2 poziom parowaru na 5 minut przed końcem pracy urządzenia. Ser kozi kroimy w kostkę. Gdy urządzenie się wyłączy jarmuż przekładamy na talerz, polewamy olejem z cytryną i bazylią i kładziemy na niego buraczki i kozi ser. Quinoa

Parowar Faceta
Zupa chrzanowa 163

lubi ostre smaki około 2 łyżki mąki 2-3 łyżki smalcu śmietana  sok z cytryny liść laurowy, 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na smalcu na rumiano Do 5 szklanek wrzącej wody, liścia laurowego , ziaren pieprzu i ziela angielskiego przełożyć mięso i gotować do miękkości  Warzywa(...)odłożone mięso Na łyżce smalcu przesmażyć mąkę- zrobić zasmażkę i  dodać ją do zupy -zamieszać energicznie i zagotować, ale uważać, by nie zrobiła się "klucha" Doprawić sokiem z cytryny ( ostrożnie, jeśli używaliśmy tartego chrzanu w occie), solą i pieprzem Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany. Pomysł z "Zupy- pomidorowa, ogórkowa i wiele innych"Muszę przyznać, że zupa choć

Proste Potrawy
Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków 185

ugotowane ziemniaki, pokrojone w dużą kostkę 1-2 dymki ze szczypiorem,  pokrojone w  plasterki łyżka posiekanej natki pietruszki do doprawienia: sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku płatki ostrej papryki łyżeczka suszonego oregano przygotowanie Ośmiornicę, o ile  kupiliście  mrożoną,  rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek(...)przykryty, ok 35-40 minut. Po ugotowaniu ośmiornicę wyjąć z wody poczekać aż chwilę przestygnie.  Ramiona ośmiornicy pokroić w krążki. Do miski włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, na nich kawałki ośmiornicy, szczypior, pietruszkę. Wszystko posolić solą morską, posypać płatkami papryki, pieprzem, oregano. Polać obficie oliwą i sokiem z cytryny ( do smaku) Wymieszać. Smacznego

Stare Gary
Botwinka z pasztecikami 99

opakowanie ciasta francuskiego 500 g bigosu olej 2 łyżki czarnuszki cukier sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę zaś liście i łodygi siekamy. Marchew, pietruszkę, seler i buraki zalewamy zimną wodą (około 1,5 l ) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele(...)czarnuszką. Zapiekamy 25 min w temperaturze 200°C . Z zupy wyciągamy jabłko, dodajemy majeranek, posiekane liście botwinki, gotujemy do miękkości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Zupa buraczkowa z jabłkiem 147

jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć, po czym zalać wodą (ok 1 litr, lub tak, aby warzywa były zakryte), lekko posolić. Przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i powoli gotować do czasu aż warzywa będą miękkie 30-40 minut. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Zupę buraczkową z jabłkiem podawać przybraną natką pietruszki

Codzienne Gotowanie
Grillowany dorsz na puree z warzywami duszonymi 194

batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek

Mango Papaja