woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:691/1096)

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 139

skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z całej cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż gruszki zmiękną, ale nadal będą w całości. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje

Kuchnia MagdaLeny
Syrop z kwiatów forsycji 188

kwiaty forsycji miód lub cukier sok z cytryny wrzątek spirytus spożywczy (rektyfikowany) Przygotowanie: Kwiaty zrywamy w słoneczną pogodę, w miarę rano. Odkładamy je gdzieś, na gazecie czy w przewiewnym koszyku na jakieś dwie - trzy godziny, by pozbyć się niechcianych lokatorów. Następnie skrapiamy je spirytusem spożywczym i zalewamy wrzątkiem (proporcja kwiatów do wody, mniej więcej 2:1), by uzyskać z nich

Karczma Honorietty
Herbaciany sernik z malinami i bezą włoską 177

półtłustego min. dwukrotnie zmielonego 5 jajek 250ml słodkiej 30% śmietanki 200g drobnego cukru kryształu Sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki herbaty matcha 150g malin (użyłam rozmrożonych) Beza włoska: 3 białka 60ml wody 150g cukru Szczypta soli Sposób przygotowania Spód: Pokruszone na piasek herbatniki łączymy z masłem, a następnie wykładamy na spód tortownicy

Kuchnia w czekoladzie
Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym 183

cały czas miksując dodawać stopniowo oliwę z oliwek, miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić miodem, sokiem z cytryny, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut. 4.  Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś podawać z ryżem polanym bazyliowym sosem

Szalona Kuchnia Eweliny
Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym 149

cały czas miksując dodawać stopniowo oliwę z oliwek, miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić miodem, sokiem z cytryny, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut. 4.  Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś podawać z ryżem polanym bazyliowym sosem

Szalona Kuchnia Eweliny
Wigilijna kapusta z grzybami 184

śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie ok. 10-15 minut, aż zmiękną

nietylkopasta.pl
Ryba duszona z warzywami 194

smażenia sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, każdy oprószyć solą pieprzem i skropić cytryną. Warzywa umyć, obrać, por pokroić w krążki, a pozostałe warzywa w słupki. Na patelni na maśle podsmażyć warzywa, następnie podlać szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 10 minut. Po tym czasie dokładamy rybę i dusimy do miękkości warzyw

magiczna kuchnia Kasi
SERNIK NA ZIMNO Z JEŻYNAMI 116

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem ( dałam 8 łyżek ale trzeba dosłodzić według swoich upodobań), jogurtem i sokiem z cytryny. Podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane blenderem i przeciśnięte przez sitko jeżyny, dosłodzić. Żelatynę namoczyć w 3/4 szkl zimnej wody, po napęcznieniu podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej, do uzyskania płynnej konsystencji. Połowę dodać do masy serowej cały

Pieguskowa Kuchnia
Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem 121

ząbki czosnku 5 – 6 orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie Wszystkie składniki na pesto umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką pastę. Makaron ugotować al denete w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą i odsączyć. Przełożyc do dużej misy i dodać pesto. Całość dokładnie wymieszać. Makaron przełożyc na półmisek

Raj dla Podniebienia
Curry z ziemniaków 134

większe kawałki (jeśli używamy młodych ziemniaków, to wystarczy je przeciąć na połówki) i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i odstawiamy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż zmięknie. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i przyprawy, w razie potrzeby podlewamy wodą, całość mieszamy i dusimy przez około minutę. Następnie, dodajemy ziemniaki i smażymy przez około 3 minuty, co jakiś czas

Lamarida.pl
LEMONIADA ARBUZOWO-TRUSKAWKOWA 175

Arbuz składa się w 92 % z wody oraz ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Osobiście nie przepadam za arbuzem w całości, lepiej smakuje mi w formie koktajlu. Z dodatkiem truskawek, cytryny i mięty doskonale gasi pragnienie w upalne dni.   SKŁADNIKI 1/8 arbuza, 150 g truskawek, sok z połowy cytryny, 6 kostek lodu, mięta WYKONANIE   Czerwoną część arbuza umieszczamy w blenderze

słodki bratek
Sernik banoffee i parę zdań wyciągniętych z mojej książki… 103

wanilię. Porcja po porcji dodajemy zmielony na gładko twaróg. Powstająca masa robi się coraz bardziej smaczniejsza. Sok z cytryny, kropelka olejku pomarańczowego i aromatyczna skórka pomarańczowa. Magia. Łyżka kaszy manny, ubite na sztywno białka i na sam koniec odsączone z wody rodzynki. Makutra jest po brzegi pełna cudownej masy serowej. Obie przechylamy wielkie naczynie i ostrożnie wlewamy masę do wysłużonej

Raj dla Podniebienia
Łódeczki rabarbarowe – kuchnia podkarpacka 203

najlepiej 2–3 godziny. W międzyczasie obieramy rabarbar, kroimy go w plasterki, dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu tak, aby rabarbar zmiękł i rozpadł się. Taką masę miksujemy na gładko i dalej podsmażamy, żeby woda odparowała. Marmolada musi być na tyle gęsta, by nie wylewała się z łyżeczki. Odstawiamy ją do wystygnięcia. Schłodzone ciasto

Trzeci talerz
Crepes Suzette - naleśniki z syropem pomarańczowym 188

marką Polskie Młyny.   Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki szymanowskiej tortowej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki Oleju Polskiego Rzepakowego + do smarowania patelni Syrop pomarańczowy: 3 łyżki cukru Sok z ¼ cytryny Skórka z 1 pomarańczy Sok z 2pomaranczy (1/2 szklanki) 3 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania

Pyry na Gaz
Sałatka śledziowo - ziemniaczana 150

jabłko - 2 kiszone ogórki - 1/2 puszki kukurydzy sos - 200 ml majonezu - 100 ml jogurtu naturalnego - sok z połowy cytryny - 1 łyżka musztardy - 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki - pieprz biały Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach 25 minut, w osolonej wodzie. Śledzie moczymy         w wodzie minimum godzinę, dwa razy zmieniając wodę

Zainspirowana w kuchni
Pasta z czerwonej soczewicy 169

łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 0,5 łyżeczki kuminu Soczewicę opłukać, wsypać do gotującej się wody (2 szklanki wody), gotować do miękkości ok 10 minut, odcedzić, ostudzić. Do pojemnika blendera wyłożyć soczewice, suszone pomidory, czosnek, orzechy, wlać olej, sok z cytryny i zmiksować na pastę. Doprawić do smaku papryką, kuminem, solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Smacznego

Obiad gotowy
Kremowy sernik z żurawinową pianką... 125

śmietany Do garnka dodajemy mrożoną żurawinę razem z cukrem (4 łyżki zostawiamy do bitej śmietany) i sokiem z cytryny, podgrzewamy na gazie aż do powstania musu (ok. 10 minut). Po ostygnięciu blenderujemy mus na gładką masę. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie studzimy żelatynę( pilnując, żeby się nie ścięła). Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy żelatynę

Receptura smaku
Kalerosse – sałatka z kalerosse 123

mandarynki, Kalerosse obrać – usunąć wierzchnie brzydkie liście i obciąć końcówki. Przygotować sos: do miseczki wlać sok z cytryny, dodać miód, musztardę, dokładnie wymieszać. Wlać olej mieszając. Do gotującej się, lekko osolonej (1 łyżeczka soli) i ocukrzonej (1 łyżka cukru) wody, wrzucić kalerosse. Gdy się zagotuje, wyjąć. Ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać na ciepło lub zimno. Można dodać cząstki mandarynek

królestwo garów
Śledzie pod pierzynką 129

kostkę 1,5 x 1,5 cm i wymieszać z sokiem z cytryny. • Cebulę posiekać w drobną kostkę, zalać w miseczce wrzątkiem tak, aby była przykryta, a po 1 minucie odcedzić i przelać zimną wodą. Posolić. • Ogórki i ugotowane jajka pokroić w kostkę. • W szklanej salaterce układać po kolei

To co kocham
Dżem gruszkowy z imbirem i cytryną. 179

substancji żelującej) Wykonanie: Obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki wymieszać z cukrem, i sokiem z cytryny. Owoce przełożyć do garnka, dodać imbir oraz skórkę cytrynową i gotować ok. 1 godziny na małym ogniu. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie dokładnie rozpuścić w masie gruszkowo-imbirowej. Dżem przełożyć do słoiczków. W przypadku zamiaru dłuższego

zadanie-gotowanie
Mus z pieczonych jabłek. 169

niedużych jabłek kilku różnych gatunków (można dodać również gruszki) 4 łyżki brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1/4  łyżeczki zmiażdżonych goździków 50 ml wody Wykonanie: Wymieszać wodę, sok, cukier oraz sól i rozprowadzić na dnie blachy do pieczenia. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych

zadanie-gotowanie
Gruszki na parze z sosem czekoladowym 195

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Gruszki obieramy, odcinamy spód, aby gruszki mogły stać. Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny i tak przygotowane gruszki układamy w naczyniu do gotowania na parze; przykrywamy i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia, stawiamy naczynie z gruszkami i gotujemy pod przykryciem 15 minut do miękkości. 2. W między czasie w garnuszku

My Culinary Art
Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad 398

talerze, na nią tuńczyka wraz z awokado i posyp pestkami. W malej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód do otrzymania emulsji , po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej dressingiem przygotowaną sałatkę. Do małego garnka wlej wodę do wysokości około 10 cm i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, wlej 1-2 łyżki octu i wbij

karmelowy
STIR-FRY Z KREWETKAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 220

wrzucamy na lekko osolony wrzątek na maksymalnie 2 minuty. Odcedzamy na sicie i od razu przelewamy zimną wodą. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek i papryczkę chili w plasterki. Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny. W woku lub na patelni na 2 łyżkach oleju, często mieszając, podsmażamy szalotkę (przez około 3 minuty). Dodajemy czosnek oraz

cool and minty
Sałatka z czerwoną fasolą 134

gotowanych jaj garść rukoli 2-3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika Przygotowanie : Fasolę wysypać na sito, przemyć pod bieżącą wodą i osączyć  Umytą rukolę porwać na mniejsze kawałki Ugotowane jajka pokroić w kostkę Składniki wymieszać i polać sosem. Składniki na sos : cytryna musztarda oliwa Na stronie:  www.warzywneinspiracje.pl   znajdziecie jeszcze więcej ciekawych przepisów. Przygotowanie sosu : Do 3-4 łyżeczek

Proste Potrawy
Indyjskie pierożki Samosa 160

szklanka ciepłej wody ( 250 ml ) 3 łyżki stołowe oleju + olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy je tłuczkiem na pure. Cebulę smażymy na maśle, dodając przeciśnięty czosnek, a następnie wsypujemy wszystkie wymienione przyprawy i sok z cytryny. Smażymy przez około 1 minutę. Przyprawioną cebulę dodajemy do ziemniaków, dodajemy groszek. Rękoma wyrabiamy farsz. Z podanych składników wyrabiamy ciasto

W Moim Magicznym Domu
Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese 169

naczyniu do zapiekania, dopraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z oliwą z oliwek, skórką z cytryny, plasterkami z cytryny, cebulą, rozmarynem i estragonem. Rozłóż udka skórą do góry i piecz przez 30-40 minut. W międzyczasie, zagotuj w większym rondlu wodę z cukrem i łyżeczką soli, włóż szparagi i gotuj przez 7 minut lub do miękkości. Na ostatnie dodając cukinię

karmelowy
Tort a,la "Leśny mech" 186

łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogrona WYKONANIE Ciasto zielone Szpinak odmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, Ubijając ,cienką stróżką wlewamy olej. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem

W kuchennym oknie Ewy
Chimichurri pasta lub sos z natki pietruszki 122

małych zielonych chili lub 1-2 łyżki płatków chili (ilość zależy od preferencji smakowych) sok z połowy cytryny (lub 2-3 łyżki białego albo czerwonego octu winnego) sól, pieprz i cukier do smaku opcjonalnie 2-3 łyżki oliwy odrobina wody w razie potrzeby jeśli pasta będzie zbyt gęsta *** pęczek to określenie dość umowne, więc w tym wypadku trzeba raczej zwrócić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa rybna z owocowej marynaty 128

grejpfrut 1 cytryna ½ puszki zielonego groszku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Filety oczyścić, skropić sokiem z cytryny i grejpfruta i marynować przez dwie godziny. Następnie filety natrzeć roztartym czosnkiem z solą, pieprzem, pokroić na kawałki, zalać 1 ½ litrem wody i gotować około 10 minut. Marchew, pory, pomidory pokroić i udusić na maśle pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki obrać

Tradycyjna Kuchnia
Bananowiec na orzechowym biszkopcie 103

niepokoju :) Dżem morelowy lekko podgrzać i rozsmarować na upieczonym biszkopcie. Banany pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniały), a następnie ułożyć na cieście. Budyń ugotować według wskazówek na opakowaniu. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dodać 1-2 łyżki budyniu. Wymieszać do połączenia. Potem powoli dolewać żelatynę do reszty budyniu cały czas mieszając

MyCookBook.pl
Krwawe ciasteczka na Halloween 173

cytrynowo-cynamonowe Składniki: (na 20 sztuk) 225 g mąki pszennej 40 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g zimnego masła 1 żółtko lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru 1/2 łyżeczki zimnej wody krew: 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu 1 kropla zielonego barwika w żelu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Frużelina jagodowa 134

łyżka soku z cytryny Przygotowanie:    Do garnka wsypać cukier i jagody oraz sok z cytryny. Gotować do rozpuszczenia się cukru (ja nie które jagody rozgniotłam widelcem). W między czasie w miseczce rozpuścić żelatynę z 2 łyżkami wody. Pozostawić do napęcznienia. W drugiej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody. Dodać do jagód, dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić

Amatorka kuchenna
Sernik nowojorski 121

mąki pszennej - 10 g ekstraktu z wanilii - skórka starta z 1 cytryny - 2 łyżeczki soku z cytryny - 3 jajka - 1 żółtko - 300 ml kwaśnej śmietany 18% Składniki na galaretkę malinową: - 200 g malin - 40 g cukru - 20 g wody - 6 g żelatyny Tortownica o średnicy 26 cm. Najpierw dokładnie owijamy tortownicę folią aluminiową (również na zewnątrz – najlepiej dwukrotnie

Kuchenne Wariacje
sernik bez sera, czyli kokosowy sernik jaglany 127

szklanki cukru pudru (lub innej substancji słodzącej) aromat kokosowy, cytrynowy lub likier amaretto 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek skrobi ziemniaczanej (jeśli zajdzie potrzeba, do zagęszczenia masy) 1. Gotowanie kaszy jaglanej (uwaga: normalnie kaszę jaglaną gotuje się w wodzie, jednak do tego przepisu gotujemy ją na mleku roślinnym) Kaszę wsypujemy do garnka i podprażamy na małym ogniu do momentu

two broke sisters
Ciasto cytrynowo-kokosowe 166

kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe 6 łyżek cukru pudru  PONCZ: 1/2 szklanki wrzątku sok z 1 dużej cytryny 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno.   Połączyć z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt

Cakes By Kejt
Lawendowo- rozmarynowy pstrąg z jabłkowo- chrzanowym puree 178

ułożyć na papierze. Do brzuszka każdej ryby włożyć : gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, dwie cząstki (ósemki) cytryny, szczyptę lawendy ( soli lawendowej), sól i biały pieprz do smaku oraz łyżeczkę masełka.   Selera pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Gdy seler zacznie mięknąć do selera dołożyć obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka. Ugotować do miękkości. Odlać wodę

DefinicjaSmaku
Jajeczka w rzodkiewkowym sosie 185

rzodkiewek+kilka do dekoracji 150 ml śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku rzeżucha do posypania Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek, kroimy na połówki.  Rzodkiewkę myjemy osuszamy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, mieszamy

Wanilia i Kardamon
Orkiszowa tarta z rabarbarem 140

gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki

Mango Papaja
Spaghetti z „pesto” z roszponki 107

dekoracji. Zmiksować orzechy, roszponkę, czosnek, pepperoni, oliwę, skórkę otartą z cytryny. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Szynkę pokroić w paski szerokości 0,5 cm. Podsmażyć na mieszance masła i oliwy. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z szynką „zbierając” cały smak z patelni. Zdjąć z ognia, wymieszać z „pesto”. Jajka przepiórcze

królestwo garów
Pieczeń cielęca 235

razem. Składniki dla 4 osób: 1 kg cielęciny np. karkówka lub łopatka 4-5 łyżek oleju Kujawski z cytryną i bazylią sól wg smaku 4 gałązki świeżego tymianku 2 szalotki 1 szklanka białego wytrawnego wina Cielęcinę opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Uformować pieczeń i obwiązać ją sznurkiem (szpagatem). 1-2 łyżki oleju wmasować w mięso. Z gałązek tymianku oberwać

Pełny talerz
Frutti di mare w sosie śmietanowym 281

cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mieszankę frutti di mare. Chwilę smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Na sam koniec wlać kieliszek białego wina i dusić pod przykryciem. W międzyczasie makaron ugotować al dente i zahartować (przelać zimną wodą, aby się nie posklejał).  Gdy owoce morza będą już miękkie, dodać śmietanę. Wszystko ze sobą wymieszać, posypać zieloną

Ugotować
Sałatka z buraczków 376

Składniki: 3 jednakowej wielkości buraki 1 winne jabłko 3 korniszony (lub ogórki kiszone) 1/4 czerwonej cebuli sok z cytryny posiekany koperek 2-3 kubka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Buraki wyszorować, zalać wodą i ugotować. Przestudzone obrać i pokroić w grubszą kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w nieco drobniejszą kostkę

Czerwień i błękit
Chłodnik z melona i ogórka 167

blendera i zmiksować. Zmiksowany melon dodać do ogórków i jogurtu, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania. Zupę po wyjęciu z lodówki, przed podaniem, jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba -  doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, przybrać pokrojonym w kostkę ogórkiem , kawałkami rzodkiewki i listkami

Stare Gary
Zapiekanka z łososiem 237

pieprz, oliwa Łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. (Najlepiej wstawić go do lodówki na kilka godzin.)Ziemniaki obieram i kroję w cienkie talarki. Opłukuję i wrzucam do gorącej osolonej wody na kilka minut, aż będą miękkie. Odcedzam i przelewam zimną wodą, odstawiam do osuszenia. Dzielę na dwie porcje.Broku

UgotujmyTo.pl
Jesienna sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i figami 148

U Eryka z ervegan znalazłem wspaniały dressing na bazie pasty tahini i cynamonu, co więcej był on właśnie podany z dynią i figami. Od razu uznałem

Food Square
Sałatka z białej fasoli i granatu 182

soli i ½ łyżeczki cukru,Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing:Sok i skórka z połowy cytryny,3 łyżki oliwy,Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu,Łyżka musztardy miodowej,2 fileciki anchois,Kilka listków Bazyli,3 łyżki wody,Sól  i pieprz Cayenne do smaku.Przygotowanie:Składniki dresingu zmiksować blenderem.Warzywa umyć, jarmuż oderwać od nerwów, czubkiem noża

SzczyptaSmaQ
Tort mokka 294

stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie przenieść na kratkę.Krem.Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać.Krążki ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym.Dekoracja. Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie

Kulinarny karnet Christophera
Smaczna sałatka z sosem musztardowym 313

Smacznego ! Składniki na sos : musztarda Dijon około 2 łyżek sok z około połowy cytryny 2-3 łyżki oleju słonecznikowego około 2 łyżek miodu ewentualnie pieprz prawdziwy W garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami dość ciepłej wody, a potem dodajemy stopniowo olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem

Proste Potrawy
Sałatka ze szparagów z oliwą, octem winnym i świeżo mielonym pieprzem 155

można zastąpić inną) ∙ ocet winny (lub sok z cytryny) ∙ świeżo mielony pieprz ∙ sól i cukier do gotowania szparagów Sposób przygotowania: Autor dokładnie opisuje jak ugotować szparagi: "Uwaga dotycząca gotowania szparagów: najlepiej robić to w ten sposób: szparagi po oskrobaniu i opłukaniu związać nitką w pęczki, wkładać do wrzącej wody z solą i odrobiną cukru pionowo - łebkami do góry(...)wystawały nad wodą. Delikatne łebki ugotują się na parze, w przykrytym garnku, łodygi zaś są twardsze i wymagają dłuższego gotowania." Autor nie podaje czasu gotowania, aby nie były rozgotowane powinno być to około 5-8 minut w zależności od ich grubości. Następnie "odcedzić, pokroić na kawałki. Skropić oliwą, octem winnym lub cytryną, trochę popieprzyć i wymieszać." Sałatka jest prosta

Gocha gotuje!
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 166

plastry sera 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżki  sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie używamy 1 łyżki soku z cytryny lub limonki) sól, świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki po wyjęciu z pudełka można delikatnie przepłukać. Jedną z nich odkładamy na bok, będzie częścią farszu. Szpinak rozmrażamy i odciskamy. 4 pieczarki pozbawiamy(...)czosnkiem. Cebulę szklimy na tłuszczu i dorzucamy do farszu. Bułkę tartą mieszamy z dwiema łyżkami wody i dorzucamy do mięsa. Wszystko razem dobrze wyrabiamy ręką przez kilka minut i odstawiamy na godzinę, by smaki się przegryzły. Do tego czasu, warto pokropić pieczarki sokiem z cytryny, by nie ściemniały.  Po godzinie faszerujemy każdą pieczarkę mięsem, na nie nakładamy odciśnięty szpinak

Kuchenna Kontrrewolucya
Kuskus z warzywami z parowaru 216

jego poziom, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut.Sałatę mini rzymską myjemy.Jak woda się wchłonie, a warzywa skończą się parować, dokładamy pieczarki i pora do kuskusa, wrzucamy również natkę i szalotkę.   Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołami dalmatyńskimi, polewamy sokiem z połowy cytryny i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek z oregano i wszystko dokładnie mieszamy.Nakładamy

Parowar Faceta
Sałatka z grubego kus-kusu z awokado, granatem, miętą, kukurydzą i przyprawami Zatar 211

natki pietruszki lub kolendry 10-15 listków mięty 3 łyżki oliwy 1 cytryna 1 łyżeczka mieszanki ziół Za'atar (lub patrz powyżej w tekście jakimi ziołami zastąpić) 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Ugotować kus-kus według wskazówek na opakowaniu na prawie miękko (nie rozgotować), odcedzić następnie, przelać zimną woda na sicie by szybko wystudzic i dokładnie na sicie osączyć z wody

Sztuka gotowania w/g Samiry
Smażone krewetki z czosnkiem i natką pietruszki 114

pietruszkowym sosiku… :) Składniki: ok. 500 g krewetek tygrysich duży pęczek natki pietruszki cytryna kilka ząbków czosnku masło lub masło klarowane (ok. 3-4 łyżek) kilka kropel oleju (przy maśle klarowanym pomijamy) przyprawa typu Vegeta sól Wykonanie: W przypadku zamrożonych krewetek wrzucamy je do garnka z wrzącą wodą doprawioną przyprawą warzywną i gotujemy ok. 2-3 minuty (jeśli krewetki są już(...)rozmrożone opłukujemy je tylko pod bieżącą wodą). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy masło lub samo masło klarowane (olej sprawi, że zwykłe masło nie przypali się). Dodajemy drobniutko posiekany czosnek i krótko smażymy (należy pilnować, aby czosnek się nie przypalił, gdyż stanie się gorzki). Dodajemy krewetki i smażymy ok. 3 minuty. Doprawiamy vegetą lub solimy do smaku. Na koniec wrzucamy

MyCookBook.pl
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą 4904

kwaśne) 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka 150 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 mała cebula – ok 60 g 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) pieprz do smaku sól (opcjonalnie) kilka gałązek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie w śmietanie: Śledzie 3 razy przepłukać pod zimną wodą, a następnie zamoczyć w misce(...)śledzie na sitku i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić śledzie na mniejsze kawałki o długości ok. 2-3 cm. Jabłko obrać, pokroić w małą kosteczkę, a następnie skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jeśli nie lubicie ostrego smaku cebuli, to możecie przelać ją wrzątkiem na sitku i pozostawić do ostudzenia. Ja z reguły daję cebulkę

Kulinarne Przeboje
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą 150

kwaśne) 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka 150 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 mała cebula – ok 60 g 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) pieprz do smaku sól (opcjonalnie) kilka gałązek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie w śmietanie: Śledzie 3 razy przepłukać pod zimną wodą, a następnie zamoczyć w misce(...)śledzie na sitku i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić śledzie na mniejsze kawałki o długości ok. 2-3 cm. Jabłko obrać, pokroić w małą kosteczkę, a następnie skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jeśli nie lubicie ostrego smaku cebuli, to możecie przelać ją wrzątkiem na sitku i pozostawić do ostudzenia. Ja z reguły daję cebulkę

Kulinarne Przeboje
Lemon sevai. 126

nitki. Gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy ziarenka gorczycy, liście curry , asafetydę i kurkumę. Chwilę smażymy aż nasionka zaczną pękać. Następnie dorzucamy migdały oraz plasterki chili. Chwilę smażymy, dodajemy odcedzoną soczewicę oraz makaron. Dodajemy sok z cytryny oraz sól. Wszystko delikatnie mieszamy aż makaron nabierze żółtego koloru

Radość kipiąca uśmiechem.
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 161

łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli olej do zalania śledzi Jeżeli używamy filetów śledziowych solonych a’la matjas to trzeba je namoczyć w wodzie z odrobiną octu na 3 godz. W przypadku filetów

Pieguskowa Kuchnia
Paprykarz z Mięsem Wieprzowym 128

paprykarz z mięsem wieprzowym, tak przygotowany paprykarz możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania będziemy potrzebować: około 500 g mięsa wieprzowego sok z połowy cytryny (około 30 ml) duża szczypta cząbru duża szczypta tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 2 szczypty pieprzu 2 duże papryki czerwone 600 g pomidorów 1 cebula (około 120 g) 2 ząbki czosnku(...)ostrej do smaku sól, pieprz olej do smażenia 1/2 szklanki wody (około 125 ml) Link do filmu z przygotowania: Paprykarz z mięsem wieprzowym Przygotowanie: Najpierw przygotuję mięso: Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę i przekładam do miski. Następnie dodaję cząber, tymianek, majeranek, pieprz, sok z cytryny i dokładnie mieszam. Miskę z mięsem wstawiam do lodówki

Uwaga Babcia Gotuje
Młoda kapusta z koprem -inaczej 3347

kapustę i na małym gazie dusić mieszając 15 minut. Nie wlewamy wody bo kapusta ma ją w sobie i w trakcie duszenia ,,puści" jej dość by się nie przypaliło. Pokroić koperek. Wsypać do kapusty 3/4 usiekanego koperku. Wymieszać i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i jeśli trzeba szczypta soli i cukru. Przed podaniem dodać resztę

Buniabaje w kuchni