woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:687/1096)

10 prostych domowych trików, dzięki którym nie chorujemy i zwiększamy odporność !!! 169

chleba Buraki kroimy na małe kawałki, wrzucamy do dużego słoja. Dodajemy ząbki czosnku. Zalewamy zimną wodą. Aby uzyskać zakwas buraczany już po kilku dniach, warto na wierzch położyć skórkę chleba. D omowe syropy na pierwsze przeziębienia i poprawę odporności : Syrop z czosnku i cytryny         Syrop z buraka na kaszel i odporność(...)wielu chorobom, w tym Covid-19. Ja z moją rodziną przyjmujemy dużo większą dawkę witaminy D. I wiecie co odkryłam? Doskonale wpływa na poziom mojej energii. 7. Pij dużo wody to klucz do zwiększenia odporności Część z Was zapewne kojarzy moje wyzwanie sprzed kilku miesięcy. Dziennie piłam ponad 2 litry wody. Opisałam Wam aż 12 efektów, które zauważyłam u siebie

W Kawiarence
Lody z owocami w czekoladowych miseczkach 152

Carte d’Or Lemon Pie Owoce sezonowe: truskawki, poziomki, borówki sok z cytryny 300 g gorzkiej czekolady min. 60% odrobina oleju do posmarowania balonów 6 balonów Jak przygotować czekoladowe miseczki? Balony trzeba nadmuchać aż osiągną wielkość orzecha kokosowego. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli zagotowujemy wodę w rondelku, na rondelku ustawiamy miseczkę, do której wkładamy połamane kawałki czekolady(...)folii i lekko je skręcamy, uważamy aby nie połamały się. Miseczki czekoladowe wypełniamy dowolnymi dodatkami, w tym wypadku lodami i owocami. Umyte owoce mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Lody wyjmujemy z zamrażalnika na chwilę przed podaniem, możemy też dodać trochę posiekanej mięty i świeżej stewii. Do czekoladowych miseczek wkładamy owoce, układamy rozetkę lodów Carte d’Or Lemon

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śmietanowy sos z kurek z pieczoną piersią z kurczaka i spaghetti 203

Halinę za ich dostarczenie :) Zapraszam Was na wersję kurkowo- obiadową. Składniki: 40dag kurek 2 duże piersi z kurczaka 5 ząbków czosnku 4 łyżki sosu sojowego 400ml śmietany 18% łyżka cytryny duża cebula makaron spaghetii natka pietruszki sól, pieprz oliwa bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano Przygotowanie: W miseczkę wlać 2 łyżki oliwy. Dodać sól, pieprz, przyprawy, wyciśnięty czosnek i wymieszać(...)sojowym. Kurki umyć delikatnie i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę razem z 3 ząbkami czosnku. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek z cebulką. Delikatnie podsmażyć i dodać kurki (poddusić 5 minut). Dodać śmietanę, sól oraz pieprz i mieszając gotować, aż śmietana zgęstnieje. Pod koniec dodać cytrynę, aby sos nie był zbyt mdły w smaku. Dosypać

ChilliJemy
Kotlety rybne 193

połowy większej cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ziołowego (może być zwykły) 2 łyżeczki chrzanu 3 łyżki mąki 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól i pieprz pół szklanki mąki - do panierowania pół szklanki bułki tartej - do panierowania gumowe rękawiczki - do panierowania (opcjonalnie)  olej lub oliwa do smażenia Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości, a następnie

Cooking Monster
Migdałowe ciasteczka i jesienne zapachy do domu 113

pył płatkami migdałowymi, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło i sok z cytryny, wlać ubite jajko i całość wymieszać łyżką. Masa będzie dość klejąca, ale taka ma być. Włożyć na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta, lekko zwilżonymi wodą dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem

Wanilia i Kardamon
Ciecierzyca w sosie pomidorowym 135

nasion kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cynamonu odrobina soku z limonki lub cytryny sól, pieprz do smaku olej do podsmażania posiekana natka pietruszki Ciecierzyca w sosie pomidorowym – przepis Jeśli korzystasz ze suchej ciecierzycy, koniecznie namocz ją w zimnej wodzie i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości, a następnie odcedź. Ciecierzyce w puszce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 136

czosnku 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Do blendera wrzucamy wszystkie składniki (poza natką) i miksujemy na pastę (niekoniecznie super gładką). Jeżeli pasta wyszła za gęsta, można dolać odrobinę zimnej wody. Po zmiksowaniu do pasty dodajemy natkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kardamonovy
Pomarańczowy dżem z dyni 165

absolutny jesienny must-have.  Wystarczy dowolna odmiana warzywa, cukier i przyprawy. Zamiast pomarańczy możesz użyć cytryny, dodatkowo można dodać imbiru, anyżu, cynamonu. Tak naprawdę co dusza zapragnie. Sprawdź, jak zrobić najlepszą konfiturę! Składniki: 4 kg dyni 2 szklanki cukru 1 szklanka wody sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i skórka z 4 pomarańczy Przygotowanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki. Dyniowy miąższ

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa-krem buraczkowo-kokosowa, z lekkim imbirowym posmakiem... 157

proszku sól i pieprz 400ml puszka mleka kokosowego olej/oliwa do podsmażenia, jakieś 2 łyżki sok z cytryny lub limonki, do smaku Rozgrzej na niewielkim ogniu olej/oliwę w sporym garnku, dodaj imbir, czosnek i chilli i przemieszaj. Wsyp buraczki, wymieszaj i wlej wodę - tyle, by tylko lekko przykryła warzywa, dobraw do smaku. Gotuj do miękkości, około 20 minut (zależy

Lejdi of the house
Quinoa z ogórkiem, pomidorem i miętą 296

mięty 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku W miseczce mieszamy sok z cytryny, olej oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy. Komosę płuczemy na gęstym sicie, wrzucamy do dużego garnka z wodą. Gdy całość zacznie się gotować zmniejszamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut

Dieta bez mleka
Lasagne z naleśników, dla leniwych 373

sztuk) - 1 szklanka mąki pszennej tortowej typ 405 - 2/3 szklanki zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej wody - 3 jajka rozm.M - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli * beszamel: - 1 szklanka mleka - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1 łyżeczka soku z cytryny - 2 szczypty gałki muszkatołowej - 2 szczypty białego pieprzu * dodatkowo: - 6 plastrów szynki - 200g żółtego sera w kawałku (użyłam

CookYourself
Malinowa delicja bez pieczenia 266

stężenia. Malinowy mus: Mrożone maliny wsypać do rondelka, zasypać cukrem, dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować 5-7 minut, zdjąć z palnika. Część musu przetrzeć przez sitko aby pozbyć się części drobnych pestek. Listki żelatyny  zalać zimną wodą, gdy napęcznieje odcisnąć w dłoniach dodać do gorącego malinowego musu , wymieszać. Schłodzić,  zostawić do lekkiego stężenia

Wanilia i Kardamon
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem 182

jajka - pęczek szczypiorku Do przygotowaniu sosu potrzebujemy: - 5-6 łyżek oliwy z oliwek - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę musztardy Dijon - 1 łyżeczkę miodu - sól i pieprz do smaku 1. Jajka gotujemy na twardo, czyli przez ok. 7 min od momentu zagotowania wody. 2. W małej miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. 3. Do dużej miski przekładamy mix sałat, pokrojone

Bez Cebuli
Pikantne skrzydełka z grilla 205

aromatyczne. Solanka: Potrzebujemy duży gar, który pomieści 2 kg skrzydełek. Do takiego garnka wlewamy zimną wodę. Do tego dodajemy: 2 marchewki ½ selera 1 pietruszkę 1 gwiazdkę anyżu 8 goździków 1 laskę cynamonu 8 ziaren ziela angielskiego skórkę z jednej pomarańczy 1 cytrynę pokrojoną w plastry dużą gałązkę świeżego lubczyku 5 łyżek soli (nie, nie będzie za słone) 1 łyżkę cukru

ladykitchen
Idealna na chłodne wieczory owocowa herbatka 136

złotych szczęścia 1 łyżka soku malinowego (mam domowy dosładzam nim wszystkie herbatki) 4 plasterki pomarańczy wrząca woda To nie przepis na herbatę. To recepta na cudowny wieczór przy filiżance doskonałego aromatu lata, jesieni, lasu. Ta herbatka ma w sobie: Hibiskus, ananasa, pomarańczę, cytrynę, porzeczkę, bławatek. Jest MEGA.   Tą herbatkę możecie znaleźć tutaj: https://www.galeriaherbat.pl/herbata-owocowa-fruit-coctail.html Ja ją bardzo polecam

MojaQchnia.pl
Pikantne skrzydełka z grilla 207

aromatyczne. Solanka: Potrzebujemy duży gar, który pomieści 2 kg skrzydełek. Do takiego garnka wlewamy zimną wodę. Do tego dodajemy: 2 marchewki ½ selera 1 pietruszkę 1 gwiazdkę anyżu 8 goździków 1 laskę cynamonu 8 ziaren ziela angielskiego skórkę z jednej pomarańczy 1 cytrynę pokrojoną w plastry dużą gałązkę świeżego lubczyku 5 łyżek soli (nie, nie będzie za słone) 1 łyżkę cukru

ladykitchen
Knedle z truskawkami 183

200g umytych i pozbawionych szypułek truskawek kroimy do rondelka. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i sok z ½ cytryny. Podgrzewamy, aż truskawki zmiękną i puszczą sok. Miksujemy blenderem żyrafą, następnie przecieramy przez sitko i ponownie zagotowujemy. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody, wlewamy do sosu. Gotujemy mieszając, jak kisiel – do chwili zgęstnienia. Używamy do knedli, lodów, deserów

mojewypiekiinietylko
Odżywcze smothie miętowo jarmużowe z chlorellą, bananem i chia 202

białkowej (opcjonalnie - ja zawsze daję) 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego - jeśli nie dajesz odżywki sok z cytryny - do smaku (ale i po to żeby nasze smothie nie ściemniało :-) Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Gdyby było za gęste można dodać troszkę wody. Jeśli nie używacie odżywek białkowych można z nich bez szkody dla smaku zrezygnować i zastąpić jogurtem bądź

Marta próbuje
Ciasto kokosowe z białej fasoli. 236

łyżeczka sody 4 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) kilka kropli olejku migdałowego  łyżka soku z cytryny Polewa: 5 kostek gorzkiej czekolady  łyżka mleka Oraz: łyżeczka oleju foremka keksówka  łyżeczka oleju łyżka wiórków kokosowych do wysypania formy Fasolę po ugotowaniu studzimy w wodzie, której była gotowana, inaczej będzie sucha jak wiór. A po zmiksowaniu będzie przypominać trociny. Odsączamy

Dieta moja pasja
MUS MALINOWY 218

żelatyny  60 ml mleka 250 ml śmietanki 36% Przygotowanie: Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż dokładnie się rozpuści. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj z żelatyną. Maliny przetrzyj przez sito, możesz je również zblendować na gładki mus, dodaj sok z cytryny. Kremówkę ubij z cukrem pudrem, stopniowo wlewaj rozpuszczoną żelatynę z malinami. Mus przełóż do pucharków i odstaw do lodówki

Kukuleczki
Surówka z kalafiora 232

Dekorujemy  natką pietruszki. Składniki na sos: -2 łyżki zimnej przegotowanej wody -łyżeczka cukru -łyżeczka octu  -łyżka oliwy z oliwek -drobno pokrojony ząbek czosnku -pół łyżeczki musztardy francuskiej -szczypta: curry, oregano, bazylii, pieprzu, soli, otartej skórki z cytryny Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Najprościej jest  umieścić wszystko

Kulinarne przemyslenia
Deser malinowo bezowy 152

gorącej wody rozpuścić żelatynę i wymieszać z 300 ml przecieru malinowego. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę – najpierw do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę przecieru malinowego, wymieszać, następnie wlać żelatynę do reszty przecieru, wymieszać. Doprawić do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny. Przelać do naczynia z płaskim dnem i odstawić do lodówki. Śmietanę ubić. 100 ml przecieru wymieszać z serkiem mascarpone

królestwo garów
Rybne curry 208

posypania Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć odrobiną soli i pieprzu, skopić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z curry i kurkumą. Dodać posiekany czosnek a po chwili oprószyć mąką. Zamieszać i wlać 1 szklankę wody. Podgrzewać ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w większe kawałki rybę, dusić

Smakołyki Asi
Majonez z serka wiejskiego - lekki 197

mnie 3 %- lekki 1 duże jajko 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki octu winnego (pominęłam) sól morska świeżo zmielony pieprz Przygotowanie : Jajko gotujemy dość długo, na twardo (około 5 min.) Wkładamy na chwile do zimnej wody, obieramy W tym czasie gdy gotuje sie jajko, łączymy cały serek - ze śmietanką w nim zawartą- dodajemy so, musztardę

Proste Potrawy
Zimowy obiad wegański VIII, Another Pink Floyd 270

angielskiego 4-5 łyżek masła orzechowego 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3-4 łyżeczki soku z cytryny 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy odrobina chili i kuminu sól W małym garnku zagotuj ok. 250 ml wody z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Jeśli

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron z domowym pesto pietruszkowym 208

przemycać w kuchni, niemal każdego dnia ;) SKŁADNIKI: 1 pęczek natki pietruszki ok. 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki pestek dyni 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki startego parmezanu na małych oczkach ¼ szklanki zimnej wody pieprz sól + ok. 200 g makaronu tagliatelle ( ja użyłam pełnoziarnistego) WYKONANIE: Natkę pietruszki umyć, osuszyć i usunąć

Calzonella.com
Turecka sałatka z ciecierzycą 154

feta, pokruszonego pęczek posiekanej natki pietruszki i kilka listków świeżej mięty Sos:  sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i pieprzu cayenne lub ostrej papryki, sól, pieprz Przygotowanie: Suszoną ciecierzycę przed gotowaniem trzeba namoczyć w zimnej wodzie przez przynajmniej 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie płuczemy ją i gotujemy w dużej ilości

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak z ryżem w sosie sojowym 253

przez praskę ząbki czosnku i starty na drobnej tarce czterocentymetrowy kawałek korzenia imbiru, sok z połowy cytryny oraz 6 łyżek ciemnego sosu sojowego. Całość dokładnie wymieszałem i umieściłem w lodówce na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wypłukałem ryż basmati - tak aby woda którą go płukałem była przezroczysta. Następnie zalałem ryż wodą, tak aby poziom wody o centymetr przekraczał poziom

Wyprawy kulinarne
Krem cytrynowy ( Lemon curd ) 279

mniej kwaśny krem. Przygotowanie: Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również cukier, całe jajka i żółtka. Roztrzepać widelcem lub trzepaczką. W garnuszku doprowadzić wodę do wrzenia i postawić na nim naczynie żaroodporne lub inne. Wlać do niego masę cytrynową i cały

W kuchni u Moniki
CIASTO Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I GRUSZKAMI 244

Dodatkowo:   gruszki w syropie  lub  5 gruszek 1/2 szklanki cukru sok z 1 cytryny czekolada gorzka starta na wierzch Gruszki umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube półplasterki. Skropić sokiem z cytryny.Zagotować 1 i 1/2 l wody z cukrem,dodać owoce i gotować przez 10-15 min.Pilnować by nie były za miękkie

Niespełnione zdolności kulinarne
Jabłkowe różyczki 474

średniej wielkości jabłka kilka łyżek powideł śliwkowych (lub innego dżemu) kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cynamon cukier puder do posypania Jabłka umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w cienkie paski. Do rondelka wlać 1 szklankę wody i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Gdy woda zacznie wrzeć - wsypać jabłka. Gotować kilka minut na średnim ogniu. Miękkie

Ugotować
Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami 189

pęczek zielonych szparagów 2-3 garście mrożonego groszku 200-300 ml crame frache sok z cytryny sól, pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.  Szparagi obrać i lekko obgotować, odcedzić i pokroić na kawałki wielkości kęsa.  Groszek wrzucić na gotującą się wodę i gotować aż będzie miękki, ale nie rozgotowany, powinien pękać (trzasakać) przegryzany. Cebulkę drobniutko pokroić

Codzienne Gotowanie
Sernik Krakowski 201

lodówce przez noc. Przygotować lukier : 1 cytryna  150 g cukru pudru 1 białko ​ Z cytryny wycisnąć sok, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać odrobinę wody). Schłodzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - jest to bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne

Motylkowa Kuchnia
Dżem truskawkowy z rabarbarem 161

godziny, żeby puściły sok. Raz na jakiś czas je mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i dusimy na małym ogniu. Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały. Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku. Owoce dusimy około 1 godziny, odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania