woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:678/1096)

zupa tajska 172

kurczaka 250 g krewetek 0,5 l wywaru rybnego 0,5 l wody 400 ml mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 cebula(szarlotka lub cukrowa) 1 łyżeczka chilli  1 łodyga trawy cytrynowej (lub łyżeczka pasty z trawy cytrynowej)  sok z limonki lub połowy cytryny sól ostra papryka kawałek korzenia imbiru 3 łyżki oleju kokosowego Sposób przygotowania Do garnka(...)plastry. Smażymy całość a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pastę chilli razem z obranym i drobno posiekanym korzeniem imbiru, smażymy dalej przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy wodą i wywarem rybnym.  Dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w cienkie paski. Gotujemy przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewając mleczko kokosowe. Zupę przyprawiamy solą i dodajemy krewetki. Gotujemy jeszcze

Miód i pieprz
SAŁATKA Z BURACZKAMI, SEREM HALLOUMI I KASZĄ JAGLANĄ 143

łyżki jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku / starty na tarce sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE KASZĘ jaglaną wsypujemy do rondelka, dodajemy 5 g masła i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy często mieszając, przez około 3 minuty. Dolewamy gorący bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 10-12 minut, aż kasza wchłonie cały(...)folii, studzimy i obieramy.  Kroimy w  grube plastry, a następnie w dużą kostkę. Przekładamy do salaterki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Skrapiamy 1 łyżką: soku z cytryny, syropu klonowego i oliwy.  SOS TAHINI: Wszystkie składniki mieszamy w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, dodając w razie potrzeby więcej soli lub soku

cool and minty
Paella mixta 166

szklanki ryżu 4 szklanki wrzącej wody  1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skórki 1 zielona papryka garść ugotowanej zielonej fasolki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 piersi z kurczaka 12 krewetek 1 tuba mrożonych kalmarów 3 łyżeczki przyprawy do paelli sól olej do smażenia 1 cytryna Wykonanie: Najpierw robimy sofrito, czyli smażoną(...)miseczki. Na patelnię wlewamy znowu olej i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dorzucamy sofrito i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oleju jest za mało, dolewamy odrobinę. Następnie dorzucamy fasolkę pokrojoną w 2 cm kawałki, przyprawę do paelli, natkę

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych 151

szparagów zielonych, 200 g szparagów białych, 40 pomidorków koktajlowych, ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną   kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części), 1 łyżeczka soku z cytryny, listki świeżego oregano, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka ketchupu pikantnego, ¼ małej papryczki chili (drobno posiekaną), sól himalajska do smaku, olej rzepakowy Rapso.   Przygotowanie: Szparagi płuczemy i osuszamy. Białe(...)końcówka sama powinna się odłamać. Tak przygotowane szparagi dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu. Przygotowanie salsy: Czosnek i pomidorki grillujemy do uzyskania brązowego koloru. Do miseczki przekładamy cebulę, wyciśnięte przez praskę pomidorki i czosnek. Dodajemy sok z cytryny, ketchup, papryczkę chili, 1 łyżkę oleju i listki oregano. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą

Moniki Smakołyki
Grillowany dorsz na puree ziemniaczanym z duszonymi warzywami 155

batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek

Mango Papaja
Dorada pieczona z pomidorkami i ziemniakami 154

wypatroszone, świeże dorady 6 ząbków czosnku 6 plasterków z cytryny sól i pieprz do smaku około 1kg ziemniaków około 16 pomidorków koktajlowych oliwa do skropienia   Nagrzewamy piekarnik do 180°.   Zaczynamy od przygotowania ziemniaków – ziemniaki porządnie szorujemy gąbką i następnie kroimy w centymetrową kostkę. Wstawiamy do osolonej wody i gotujemy maksymalnie 3 minuty od chwili zagotowania. Odcedzamy(...)dokładnie ją myjemy pod bieżącą wodą, na zewnątrz i w środku. Układamy na desce do krojenia i ostrym nożem robimy po 3 nacięcia z każdej strony ryby. Rybę doprawiamy z wierzchu i od środka solą i pieprzem. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na pół – każdą z połówek umieszczamy w nacięciach na bokach. Cytrynę dobrze szorujemy, kroimy w plasterki

Smaczna Strona
Sernik na zimno ze śliwkami 171

masła 1 kg śliwek miękkich 3 pełne łyżeczki żelatyny 600 g serka do serników , np. „mój ulubiony” mały kubeczek   (180 g) gęstego jogurtu naturalnego sok wyciśnięty z 1 cytryny 70 g (4 łyżki)   cukru 330 ml kremówki (30%)   Dodatkowo do dekoracji: 1/2 szklanki kremówki (30%) 1 łyżeczka cynamonu   Wykonanie: Masło roztopiłam i wystudziłam. Kilka sztuk biszkopcików(...)tortownicy i wstawiłam do lodówki.   Żelatynę   namoczyłam w   niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiłam do napęcznienia. Śliwki umyłam i wydrążyłam z nich pestki. Kilka sztuk odłożyłam do dekoracji a resztę pokroiłam w kosteczkę.   Ser utarłam z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzałam chwilkę żeby się rozpuściła a następnie wmieszałam do masy serowej

Kuchnia u Krysi
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 231

łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki 1 łyżeczka tymianku(...)minutach obracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze raz tyle. Ma to na celu zamknięcie porów. Mięso można również obsmażyć na patelni. Po 20 minutach całość zalewamy szklanką wody, rondel przykrywamy pokrywką, a temperaturę zmniejszamy do 100-120°C. W ten sposób przygotowaną łopatkę pieczemy przez około 8 godzin. Co jakiś czas można ją podlać sokami, które znajdują się

Food Square
KOTLETY Z CIECIERZYCY 125

papryki • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 1 łyżeczka kuminu • sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta • 4 czubate łyżki mąki ryżowej, ciecierzycowej, kukurydzianej bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić kotleciki • olej do smażenia • kasza kukurydziana do obtoczenia WYKONANIE  1. Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Odlewam na sicie i pozwalam jej przez kilka minut odciec. Ciecierzyce trzeba

Mała w garnku miesza
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 185

tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do przestygnięcia i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Z sparzonej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.  Jaja z cukrem miksujemy tak długo

Moniki Smakołyki
Kotleciki z brokuła i zielonego groszku 161

łyżeczka musztardy - opcjonalnie olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia - opcjonalnie 400 g jogurtu greckiego+koperek+sok z 1/2 cytryny+1 łyżka mustsztardy+sól, pieprz+2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: różyczki brokuła umieścić w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Gotować 5 minut. Po 2 minutach dołożyć zielony groszek, a 1 minutę przed końcem wrzucić szpinak (też mrożony, bądź

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z kaszanką 102

Ciasto: 180 g mąki pszennej, 1 jajko, 75 g masła, 5 łyżek zimnej wody, szczypta soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, wypełnienie: 550 g cebuli czerwonej, 900 g śliwek* 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, miód lipowy, 600 g kaszanki, 3 łyżki masła lub smalcu. Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko

królestwo garów
Jabłecznik cesarski z powidłami śliwkowymi 113

wyciągnęłam ciasto z piekarnika zrobiłam lukier i polałam nim ciasto. Do cukru pudru wlałam 1 łyżkę soku z cytryny. Czasami dodaję również kilka kropel wrzątku, ale uwielbiamy w domu kwaśno-słodki posmak lukru i tym razem nie dodałam wody. Po pierwszym kęsie wiedziałam, że będzie to moje ulubione ciasto z jabłkami :) Jest bajeczne w smaku! Proste w wykonaniu

Pieprzyć z Fantazją
Kruche babeczki z kremem i owocami 168

zrobiłam to w około 1 szklance. Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem smarować babeczki i dowolnie porozkładać umyte owoce, u mnie borówki i maliny. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wody. Gdy stężeje posmarować babeczki i posypać startą skórką z pomarańczy, wstawić do lodówki na min. 3 godz. Przepis znalazłam

Zasmakuj Kuchni
Pasta z wędzonego łososia w muszlach makaronowych 540

oraz papryką *** *** Rzodkiewkę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem *** *** Muszlę makaronowe gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju, według przepisu na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i wypełniamy farszem. Układamy na talerzu *** *** Muszle wypełnione farszem przechowujemy w lodówce, przykryte folią spożywczą aby makaron nie wysechł

Blog z Apetytem
Kapusta Pak Choi - pomysł na obiad 207

obiad   - kapusta pak choi - ugotowana na parze, skorpiona sokiem z  #cytryny  posypana rozgniecionymi pestkami  #dynii  i orzechami  #nerkowca   - kasza  #bulgur  z natką  #pietruszki , olejem #konopnym  i oregano.  -  #sos   #pomidorowy  - przecier pomidorowy, woda, suszona wloszczyzna, czosnek, cebula, przyprawa curry  Dary Natury  - wszystko razem gotowane

Szkrab Je Sam
Makaron muszle nadziewane dynią, szpinakiem i trzema serami 177

wymieszaj posiekany szpinak (razem z czosnkiem), ricottę, rozdrobnioną gorgonzolą i starty parmezan. Dodaj posiekaną bazylię, skórkę otartą z cytryny i dopraw farsz solą i pieprzem.  Makaronowe muszle ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Weź żaroodporne naczynie i posmaruj jego dno ok. 1/4 serowego nadzienia. Przy pomocy łyżki nałóż pozostałe nadzienie do makaronowych

Chilli Czosnek i Oliwa
Chłodnik litewski 124

ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte

Anioły w kuchni
Mizeria w moim wydaniu 190

oddzielnym naczyniu przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem i otartą skórką z cytryny i pokruszonym serem. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Dodaj do warzyw i wymieszaj. Sałatka jest gęsta ale jak ogórki puszczą wodę będzie w sam raz. The post Mizeria w moim wydaniu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Sos BBQ 130

domowy sos barbecue, który można wykorzystać na różne sposoby.  Składniki 2 szklanki ketchupu 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy  2 łyżeczki sosu worcesterchire 5 łyżeczek brązowego cukru 1 łyżka miodu 5 łyżeczek octu jabłkowego 1 szklanka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i zagotowujemy mieszając. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 40 minut

Delusional Trine
Pieczone ziemniaki bez soli. 123

pieczenia Sos: kubeczek gęstego jogurtu pół zielonego ogórka ząbek czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka skórki otartej z cytryny szczypta soli szczypiorek lub natka pietruszki  Obrane ziemniaki kroimy ( w zależności od wielkości) na połówki lub ćwiartki.  Dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na około 30 -40 minut. Gdy wymoczymy je ze skrobi ziemniaczki  po upieczeniu będą

Dieta moja pasja
Pasta ze słonecznika z dodatkami 207

składnikach, znalazłam swój smak. Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika 4 pomidory suszone 6 łyżeczek mleka sojowego (można zastąpić wodą) 1 garść posiekanego koperku 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego (może być sok z cytryny) sól himalajska świeżo mielona pieprz cytrynow y Pestki słonecznika namoczyć w miseczce przez 1 godzinę, we wrzątku - zmięknie i trochę

Szczęśliwa kuchnia
Pasta ze słonecznika z dodatkami 207

składnikach, znalazłam swój smak. Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika 4 pomidory suszone 6 łyżeczek mleka sojowego (można zastąpić wodą) 1 garść posiekanego koperku 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego (może być sok z cytryny) sól himalajska świeżo mielona pieprz cytrynow y Pestki słonecznika namoczyć w miseczce przez 1 godzinę, we wrzątku - zmięknie i trochę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słownik kulinarny: Skorzonera, wężymord, czarny korzeń 155

brudzący ręce sok, stąd najlepiej obierać ją w rękawiczkach. Skorzonerę spożywa się po uprzednim obgotowaniu w osolonej i posłodzonej wodzie przez 25-30 minut (jak szparagi). Korzeń po obraniu ciemnieje jak obrane jabłko, można temu zapobiec kropiąc go sokiem z cytryny. Z wężymorda można przygotować sałatkę, spożywać go obsmażonego z bułką tartą jak kalafior, można dodać go do jajecznicy

WojnaNaSmaki.pl
lekki makaron z dorszem i młodą marchwią 161

opakowania makaronu tagliatelle Dorsza kroimy w podłużne kawałki. W miseczce mieszamy składniki marynaty: sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny + sól morska i pieprz kolorowy. Marynatą zalewamy dorsza i odstawiamy na ok 30 minut Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę z czosnkiem i czekamy

Cook&Love
spaghetti w sosie z pieczonej papryki 138

kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka. Blendujemy na gładką masę. Rondel stawiamy na palniku, dodajemy sok z cytryny, koncentrat, bazylię, cukier pozostałe przyprawy do smaku. Gotujemy 15-20 minut. W tym czasie makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Wędlinę dojrzewającą kroimy w paski, na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy wędlinę. Smażymy do uzyskania

Cook&Love
Mus jabłkowo-kabaczkowy 174

dużych oczkach kabaczka miałam około 2 kg również na dużych oczkach startego jabłka. Całość dusiłam w garnku do odparowania wody jak zwykły mus jabłkowy po czym dodałam cukier. Jeśli jabłka nie były dość kwaskowe proponuję dosmaczyć całość odrobiną soku z cytryny. Gdy całość ładnie już odparowała przełożyłam mus do przygotowanych wcześniej słoiczków i pasteryzowałam 20 minut. Idealny duet do ciast

W garach u Gosi
Kurczak w kremowym sosie dyniowym z grzybami. 240

pieczarek (pokrojonych w grube plasterki) 1 łyżeczka soli 200 g słodkiej śmietanki  Wykonanie: Kawałki kurczaka natrzeć cytryną i zrumienić na oliwie ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego skórkami do góry. Suszone grzyby zalać 100 ml gorącej wody. Po 30 minutach odsączyć (wodę zachować) i drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle z 1 łyżeczką soli. Dodać suszone grzyby

zadanie-gotowanie
chatka z piernika :-) 160

mamy pieczone, i ostudzone przechodzimy do dekoracji. Dekorujemy według własnego uznania lukrem królewskim-czyli tym z białka, soku z cytryny oraz cukru pudru. Ja do dekoracji używam woreczków strunowych. Udekorowane części chatki odkładamy do wyschnięcia. Do resztki lukru dajemy troszkę wody i takim lurem malujemy bazę. Przygotowujemy nowy lukier, tym razem dużo gęstszy, mniej więcej taki jak do dekorowania

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sałatka z pomidorami 104

Mozzarella Cała natka pietruszki Jeśli chcemy papryczka chili jedna Sos: 7 łyżek maggi pieprz i  sok ze świeżej cytryny z połowy Sposób: Kroimy wszystko w krążki , plastry itp. Drobno siekamy Pietruszkę Pomidory w oleju odsączamy na sitku nie płukamy woda!!! Wszystko ładnie mieszamy i dodajemy sos Podajemy najwcześniej 15 min po zalaniu sosem

Viola cooks with passion
Hummus 104

oliwek, - sól, pieprz, kumin ,  Hummus Wykonanie: Ciecierzycę miksujemy blenderem ze wszystkimi składnikami czyli: czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy ok 1/3 szklanki wywaru spod ugotowanej wcześniej ciecierzycy lub jeśli używamy ciecierzycy z puszki, wody która została po odsączeniu.  Doprawiamy do smaku solą , pieprzem, kuminem czy innymi ulubionymi przyprawami.  Do gotowej pasty

Aromatyczne Podróże
Sałatka na zdrowo 105

Mozzarella Cala natka pietruszki Jeśli chcemy papryczka chili jedna Sos: 7 łyżek maggi pieprz i  sok ze świeżej cytryny z połowy Sposób: Kroimy wszytko w krążki , plastry itp Drobno siekamy Pietruszkę Pomidory w oleju odsączamy na sitku nie płukamy woda!!! Wszytko ładnie mieszamy i dodajemy sos Podajemy najwcześniej 15 min po zalaniu sosem

Viola cooks with passion
Pasta z bobu ze świeżym koperkiem 161

obranego bobu (ok. 1 "czubata" szklanka) 1 łyżka ziaren prażonego słonecznika 1,5-2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli 2 łyżki świeżego posiekanego koperku 1 łyżka oliwy/oleju sól, pieprz   Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy potrzebną nam ilość. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż delikatnie się zarumienią. Czosnek i cebulkę siekamy drobno

Bananowe Pole
PLACUSZKI SEROWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 126

mąki   Sos truskawkowy: 500 g truskawek 2 - 3 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  Sos: truskawki umyć,osuszyć i usunąć szypułki.Owoce przełożyć do garnka,zasypać cukrem,wlać 2 łyżki wody i sok z cytryny.Gotować na małym ogniu,aż puszczą sok i nieco zgęstnieją,pod koniec dodać 1 łyżeczkę

Niespełnione zdolności kulinarne
Molwa z patelni 1219

Molwa jest to gatunek ryby z rodziny dorszowatych. Występuje w wodach Atlantyku. Ma mało ości i białe, bardzo delikatne mięso. Molwa z patelni. Składniki: - świeża molwa - sól morska - pieprz grubo mielony - cytryna (sok) - mąka pszenna do panierowania - olej i masło do smażenia Rybę oczyszczamy, płuczemy i porcjujemy. Można wyciąć filety, ale mniejsze sztuki lepiej pozostawić w kawałku. Porcje oprószamy solą

mojewypiekiinietylko
Muffiny makaronowe z rybą 132

cytryny Masa jajeczna jajka - 3 szt śmietana 18 % - 2 łyżki sól i pieprz Przygotowanie : Rybę rozmrozić , skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb, odstawić na godzinę. Następnie rybę usmażyć na tłuszczu, ostudzić, pokroić w kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie   , przecedzić. Paprykę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki umyć, pokroić. Wymieszać wszystkie składniki. Masa jajeczna

Kuchnia Danusi
Sałatka Cezar z jarmużem 184

Cezar Składniki: 2 porcje Sałatka 3 liście jarmużu 3 kromki chleba, u mnie na zakwasie 1 puszka tuńczyka z wody 1 pomidor Sos 1 duże żółtko 3 płaty sardeli (anchois) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka winnego octu 1 łyżka francuskiej musztardy, u mnie drobnoziarnista 1 łyżeczka suszonego oregano 125 ml dobrej oliwy

codojedzenia
sernik cytrynowy z lemon curd 221

masła 3/4 szkl. cukru   2jajka, lekko roztrzepane 1 łyżka otartej skórki z cytryny   4łyżki soku z cytryny Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić. Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki

Kubki smaku
Prosta sałatka z serem feta 437

wierzchu sałatki. Na sam koniec przygotować sos: sos w proszku wymieszać z 3 łyżkami oleju i 2 łyżkami wody. Sałatkę polać przed samym podaniem.  *taką przyprawę możecie sami stworzyć; wystarczy wymieszać ze sobą sól, pieprz, koperek, bazylię, sok z cytryny i olej

Ugotować
Śmietanowy tort motylek 210

nadzieję, że dziewczynki będą prze szczęśliwe.  Składniki: biszkopt   poncz: ostudzona szklanka słabej herbaty z dodatkiem cytryny, lekko osłodzonej  krem: 600 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru 2 śmietanfixy pół puszki brzoskwiń pół łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody wierzch: 400 ml śmietany 2 łyżki cukru 2 śmietanfixy odrobina czerwonego barwnika 250 g serka mascarpone kolorowe posypki 1 banan

na moim stole...
Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego 147

kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: Sałatę podzielić na części, rozłożyć na talerzach. Gruszki obrać, pokroić w ósemki (można lekko skropić cytryną, żeby nie ściemniały).Rozłożyć na sałacie promieniście. Figi pokroić podobnie i ułożyć między gruszkami. Na parze (w małym rondelku zagotowujemy wodę i ustawiamy na nim miskę metalową, tak by nie dotykała wrzącej wody) rozpuszczamy ser pleśniowy z winem, miodem

Pociąg Do Kuchni
Rewelacyjny hummus z pieczonymi burakami 192

Składniki: - 200g suchej ciecierzycy (ok. 400 po ugotowaniu) - 2 średnie, ugotowane buraki - 2 łyżki tahini - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy   Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Przekrojone na pół lub na ćwiartki buraki umieszczamy owinięte w folię aluminiową

Be Fit Be Strong
Zielona herbata z granatem i imbirem 166

Zielona herbata z granatem i imbirem to dobry pomysł na coś nowego i ciekawego do picia. Z dodatkiem cytryny oczywiście. U mnie w wersji nie słodzonej, ale można dodać do smaku trochę miodu.     Składniki: 2 łyżeczki zielonej herbaty gorąca woda (nie wrzątek!) 1/2 granatu 4 plasterki imbiru Czytaj dalej... Artykuł Zielona herbata z granatem i imbirem pochodzi

Pasja Smaku
Rustykalna tarta z rabarbarem 161

łyżki cukru) 140g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko (dla bezjajecznych wystarczy dodać 1-2 łyżki zimnej wody) 500g rabarbaru (nie więcej!) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki miodu (bądź cukru) 0,5 łyżeczki cynamonu sok z połowy cytryny ziarenka z jednej laski wanilii bułka tarta Mąkę przesiać i dorzucić do niej zimny tłuszcz, posiekać drobno, po czym rozetrzeć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem 123

ciasto jest bardzo delikatne). Za pomocą szklanki wyciąć kółka. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć. Do jabłek dodajemy rodzynki, cynamon, cukier waniliowy. Tak przygotowany farsz wykładamy na krążki ciasta. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Dobrze smakują polane roztopionym masłem z cukrem, lub polane kwaśną śmietaną i posypane

Pobite gary Barbary
pij CZYSTEK i bądź zdrowy! 188

wieczorem powinnien wypić herbatę z tego zioła. Jak ją przygotować?  2-3 łyżki zalać 1 litrem wrzącej wody (w zależnosci od intensywności pożądanego smaku). Jedną porcję herbaty można zaparzyć dwukrotnie. Zaparzać 2-5 min . Można pić z dodatkiem cytryny i miodu. W celu uzyskania pożądanych efektów, zaleca się picie czystka regularnie, codziennie. Efekty odczuwalne mogą być nawet po tygodniu

chili & sugar
Frużelina czereśniowa 192

żelatyny 250 g cukru sok z 1/2 cytryny   Wykonanie: Czereśnie zasypać cukrem i dodać sok z cytryny.  Garnek postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać delikatnie mieszając, aż owoce puszczą sok.  Pogotować przez około kwadrans.  Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.  Następnie wlać odrobinę gorącego soku z  czereśni i wymieszać.  Przelać

Sto kolorów kuchni
Chłodnik litewski 195

ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte

Anioły w kuchni
Dwukolorowy serniczek 187

cukier i śmietanę wymieszać. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać namoczone we wrzątku rodzynki i sok z cytryny, do drugiej kakao. Dno tortownicy ( 18 cm ) wyłożyć namoczonymi w mleku biszkoptami. Trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, po napęcznieniu podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić, dodać do białej masy, wymieszać. Białą masę wylać na biszkopty, odstawić

Świat Smaku
Naleśniki z serem, bakaliami i sosem czekoladowym 122

resztki;)) Porcja na około 20 naleśników Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 3 - 3,5 szklanki mąki  szczypta soli Ser: 600 g  białego sera rodzynki (wcześniej sparzone) posiekane orzechy starta skórka z cytryny lub pomarańczy cukier do smaku Sos czekoladowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego kilka

My simple kitchen
Zielone spaghetti z chipsami z salami 132

gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy. Salami podgrzewamy na suchej patelni, tak długo, żeby były chrupiące (ale nie suche). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Makaron mieszamy z pesto, dodajemy salami, posypujemy igiełkami tymianku i dokładamy majeranek. Smacznego

Moniki Smakołyki
Policzki wołowe 167

pieczemy przez 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy garnek z piekarnika, delikatnie wyciągamy mięso i jeszcze lekko przy pomocy wody i mąki zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziołowy sos: 1 pęczek natki pietruszki, starta skórka z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, olej rzepakowy, sól, pieprz Natkę pietruszki umyć i dobrze wysuszyć, następnie drobno posiekać i przełożyć

Plate of Joy
Skrei z sosem pomarańczowym 130

przykryć. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie ryba powinna być usmażona. Zagotować wino z sokiem z pomarańczy i cytryny. Żółtko ubić, dalej ubijając wlewać powoli zagotowane wino z sokiem. Miskę z ubijanym sosem ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać dalej sos na parze, aż zgęstnieje, doprawić solą. Podawałam rybę z ziemniakami z wody i surówką

królestwo garów
Zupa z soczewicy 171

małego selera 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć je do garnka i zalać ok. 2 l wody. Gotować około 30 minut aż warzywa zmiękną. Soczewicę zalać wrzątkiem i moczyć aż warzywa nie zmiękną, odlać wodę. Do warzyw dodać

Mama Gotuje
Sałatka z groszku cukrowego, fety i liści boćwiny 197

garść liści boćwiny 100 g sera feta  100 g truskawek Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnegp sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Groszek wrzucić do goracej osolonej wody i ugotować do miękkości, odsaczyć z wody i ostudzić. Na półmisku ułożyć umytą rucolę i liście boćwiny. Na nich

Gosia gotuje
Pączki 150

całe) Kieliszek spirytusu 5 – 6 łyżek oliwy lu 10 dag margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego Sok i skórka z cytryny Szczypta soli Smalec lub olej do smażenia Konfitura Lukier na pączki: ½ szklanki cukru pudru rozpuścić z 2-3 łyżkami gorącej wody> W przypadku gdy używamy świeżych drożdży należy zrobić zaczyn z 20 dag mąki, ½ szklanki mleka i drożdży

Na słodko lub wytrawnie
Zupa cytrynowa z kurczakiem i estragonem 394

łyżeczki suszonego estragonu 25 g mąki pszennej (lub ziemniaczanej w wersji bezglutenowej) 1 cytryna 2 łyżeczki sosu sojowego 150 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Włoszczyznę myjemy, obieramy warzywa, przekładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, odrobinę soli. Gotujemy wywar warzywny, do czasu, aż warzywa(...)kurczak lekko się zarumienią. 4. Dodajemy estragon i mąkę - dokładnie mieszamy. 5. Odcedzamy wywar z jarzyn. Do wywaru przekładamy zawartość patelni, dodajemy sos sojowy, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. 6. Zestawiamy zupę z ognia, po czym zabielamy śmietanką. Smacznego

W kuchni Katie
Pączki hiszpańskie 262

Karnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie

Malinowe Pocałunki
Choinki z piernika 171

Święta, Święta... I po Świętach. Jak mawia Tatuś. Tyle czekania, tyle pracy, a mijają tak szybko... I patrzę na moją choinkę, ciągle w pełni sił, i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kompot śliwkowy 146

cytrynowej4 ziarenka kardamonu4 goździki2 łyżki brązowego cukru.1l wodyprzygotowanieŚliwki umyć, pozbawić pestek.Do garnka włożyć wszystkie składniki, zalać 1 litrem zimnej wody, przykryć, zagotować. Gotować aż śliwki będą miękkie a kompot nabierze dobrego smaku i głębokiego koloru. Dosłodzić i doprawić sokiem z cytryny wg własnego smaku. Smacznego

Stare Gary
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 153

pęczek zielonej pietruszki,sól, pieprz,2 łyżki oliwy.Łososia opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posolić i obsypać świeżo zmielonym pieprzem.Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania na parze to w szerszym garnku zagotowujemy wodę (nalaną do ok. 1/4 wysokości) z dodatkiem ziaren pieprzu i trawy cytrynowej. Nad wodą ustawiamy rybę ułożoną na przykład

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka sałatka z rukolą 395

Składniki ;połowa opakowania rukoli 125 g tj. około 2 garścipołowa sałaty lodowej3-4 pomidoryPrzygotowanie :Umyte liście rukoli i  sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w

Proste Potrawy
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 273

jogurtu,3 łyżki masła,1/2 czerwonej papryki,1 szalotka,3 gałązki tymianku,3 łyżki białego wytrawnego wina,Sok z cytryny,Szczypta cukru,Olej rzepakowy,Sól, pieprz do smaku,  Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej

SzczyptaSmaQ
Chłodnik litewski 541

ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie;Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte

Anioły w kuchni
Sok z agrestu 383

robić w sokowniku. Ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok. Zimą świetnie nadaje się do herbaty. Zastępuje nam cytrynę:) Bardzo polecam... Składniki; 2 kg agrestu dojrzałego 1kg cukru Wykonanie: Agrest myjemy, nie musimy obrywać ogonków. Dno sokownika wypełniamy wodą, na górę wsypujemy rozmiażdżony agrest z 0,5 kg cukru. Gotujemy na dużym ogniu, co jakiś czas spuszczając

Anioły w kuchni