woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:669/1096)

Bananowiec bez pieczenia 111

budyniowa, banany, bananowa galaretka i dwa rodzaje herbatników. Dopatrzyłam się w nim tylko jednego mankamentu, banany po jakimś czasie ciemnieją, dlatego Wam radzę skropić je niewielką ilością soku z cytryny – może pomoże Mam nadzieję, że skusicie się na nie i że będzie Wam smakowało równie mocno jak nam 1 op. herbatników maślanych 1 op. herbatników kakaowych (lub takich całkiem(...)minuty, stale mieszając, aż do zgęstnienia masy. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Banany kroimy na plasterki (można skropić je niewielką ilością soku z cytryny, by nie ciemniały). Na dnie blaszki (20x20cm lub nieco większej) rozkładamy herbatniki maślane. Rozprowadzamy na nich 1/4 masy

Smaki Na Talerzu
Tofutwinka, Kino letnie w Zorzy 180

kostka wędzonego tofu (+ olej do smażenia) przyprawy: sok z cytryny lub ocet winny, sól, pieprz Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku. Pokrój botwinkę, buraczki i buraki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż wszystko na maśle lub oliwie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i część ziół. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw.  Gotuj do miękkości warzyw

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru 160

polewaj jej sokiem z cytryny. Jest to zbędne - przejdzie ona aromatem wywaru.  podczas gotowania ryb, wywar musi być gorący, ale nie wrzący (nie może bulgotać). Jego temperatura powinna utrzymać się pomiędzy 80 a 95   ° C, czyli nieco poniżej temperatury wrzenia . Poradzisz sobie bez użycia termometru. Gdy woda osiągnie temperaturę 80   ° C , będzie(...)wyglądać, jakby przymierzała się do gotowania :-) - nad powierzchnią zacznie unosić się para, ale woda nie będzie bulgotać. Od tego momentu pilnuj kuchenki, regulując moc palnika tak, aby utrzymać ten stan przez cały czas gotowania. do tak rozgrzanego, ale nie gotującego się wywaru włóż ryby i pozwól im dojść. C zas gotowania

Szybko Szybkowar
Humus z awokado 76

awokado 2 łyżeczki pasty tahini 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju lnianego 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie dokładnie wypłukać, zalać 1 l wody i gotować 1 godzinę i 30 minut (do czasu

KuchniaWeDwoje.pl
Buraczki na ciepło do obiadu. Takie lubimy najbardziej [PRZEPIS] 112

Składniki: 4 średniej wielkości buraki, duża cebula, olej, płaska łyżka mąki, sól, pieprz, łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny. Zrób tak: buraki umyj i ugotuj pod przykryciem w całości bez obierania. Zrobią się miękkie po upływie około godziny. Wodę odlej, buraki ostudź. W międzyczasie na oleju podduś z odrobiną wody, a następnie podsmaż posiekaną cebulę. Powinna być bardzo miękka

Kulinarna Polska
Mus z szynki w galarecie 115

kukurydza z puszki, Jeżeli bulion nie jest klarowny, należy go sklarować – do zimnego bulionu dodać 2 łyżki soku z cytryny i wlać rozbełtane białko i mieszając zagotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Żelatynę namoczyć w 8 łyżeczkach wody - wsypać żelatynę do miseczki, wlać trochę letniego bulionu, miseczkę wstawić do garnka z wodą i podgrzewać aż żelatyna się

królestwo garów
Staropolska szarlotka babci Jasi 174

spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia. Nadzienie:   Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i uprażyć . Pod koniec zagęścić mus łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach zimnej wody.  Masę zestawić z ognia, wystudzić.  Piekarnik   nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół. Zimną masę

Wanilia i Kardamon
Barszcz ukraiński 130

czosnku 3 pomidory świeże paprykowe lub mała puszka 2 -3 łyżki octu spirytusowego lub winnego, albo sok z 1/2 cytryny sól,pieprz,liść laurowy-2, 4 ziarnka ziela angielskiego lubczyk łyżka masła WYKONANIE: żeberka pokroić na kawałki, włożyć do wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu,soli, wszystkie warzywa umyć i obrać, dodać do wywaru, na łyżce masła zeszklić

Kuchnia Beaty
Curd z czarnej porzeczki 174

Gwarantuję zadowolenie! ;D Curd z czarnej porzeczki na 2 słoiczki Potrzebujesz: 300g czarnej porzeczki  1 łyżka soku z cytryny 100g cukru 2 jajka 50g masła Sposób przyrządzenia: 1. Porzeczki umyj, oberwij z gałązek i gotuj z dwiema łyżkami wody do momentu, aż owoce puszczą sok i się rozpadną. 2. Zlej porzeczkowy sok i odciśnij go z owoców. 3. Jajka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z arbuzem i serem feta 174

cebuli 1 łyżeczka cukru  Sos : 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej/francuskiej Kilka kropel soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie : Arbuza kroimy w kostkę lub trójkąciki.  Cebulę kroimy w piórka i namaczamy w zimnej wodzie z cukrem. Wyjmujemy. Ser feta kruszymy.  Składniki na sos mieszamy.  Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy

Czarnawisienka
MocnoKoKosoWy MusiK na BisZkopTOwyM SpodZie 148

pieczenia laska wanilii mus kokosowy: 1l mleka kokosowego 4 łyżki żelatyny 0,5 kuba wody 0,5 kubka wiórków kokosowych 2 łyżki cukru kokosowego oraz: kilka kostek Ptasiego Mleczka w białej czekoladzie od E.Wedel galaretka krystaliczna 250 g malin kubek zaparzonej zielonej herbaty z cytryną przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 160*C, w opcji góra dół, spod tortownicy wykładamy papierem przygotowujemy(...)tortownicy pieczemy 15 do 20 minut, na złoty kolor do efektu suchego patyczka galaretę przygotowujemy według informacji na opakowaniu w międzyczasie przygotowujemy mus, żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy, mleko kokosowe ubijamy z cukrem i wiórkami upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, nasączamy zaparzoną zieloną herbatą, układamy maliny żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, dolewamy do masy kokosowej, mieszamy, wylewamy

Luźna Kuchnia
Makaron z pesto pietruszkowym. 142

ząbek czosnku 1 łyżeczka soli (+ sól do gotowania makaronu) skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki soki z cytryny Wykonanie: Pietruszkę posiekać. Czosnek również posiekać i rozetrzeć na pastę z łyżeczką soli. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. W tym czasie zmiksować ręcznym blenderem pietruszkę, czosnek oraz pozostałe składniki. Gdy makaron będzie al dente odcedzić go pozostawiając w garnku

zadanie-gotowanie
Humus z awokado 146

łyżeczki pasty tahini 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju lnianego 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez minimum 12 godzin w 500 ml wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie dokładnie wypłukać, zalać 1 l wody i gotować 1 godzinę i 30 minut (do czasu

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka tuńczykowo - szpinakowa z makaronem 127

szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka sosu sojowego szczypta soli   Wszystkie składnik sosu połączyć ze sobą, czosnek należy zmiażdżyć.   Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, cebule w półplasterki.     Wszystkie

Jadło i czytadło
Budyniowe naleśniki 197

mega cieniutkie-ładnie się zawijają i nie rozrywają, choć ciasto jest rzadkie to wychodzą przepyszne. Kubek gorącej herbaty z cytryną i możemy zaczynać ucztę! Składniki: Na około 10 sztuk: 2 jajka od szczęśliwych kurek 1 szklanka mleka 300 ml wody gazowanej mineralnej 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem trzcinowym 20 dag mąki tortowej 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatki: Kremowy serek

Wanilia i Kardamon