woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:665/1096)

Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami 157

garnka, dodać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez 1 minutę, następnie schłodzić - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Pomidorki posiekać w ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać - Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać - Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny - Sałatkę ponownie wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby 313

łyżka oliwy 4 łyżki posiekanej natki kolendry 4 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo - do podania 1 cytryna pokrojona na ćwiartki - do podania świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Jajka gotujemy na miękko lub półtwardo. Do głębokiej patelni wlewamy 300 ml wody i 300 ml mleka. Wkładamy do środka wędzoną rybę, liść laurowy i wsypujemy pół łyżeczki kurkumy. Przykrywamy i gotujemy(...)próbujemy czy danie jest odpowiednio słone od ryby – jeśli nie, możemy delikatnie posolić (ja zazwyczaj nie solę). Rozkładamy ryż na talerze. Układamy na nim połówki jajka, ćwiartki cytryny, posypujemy kolendrą i świeżo mielonym pieprzem. Post Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 186

rondelka z nieprzywieralnym dnem, delikatnie posolić, wlać 2/3 szklanki wody i dusić kilka minut. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Dodać do kalarepy i dusić aż warzywa będą miękkie. Odkryć patelnię, dodać posiekaną natkę, zredukować wytworzony sos. Dodać mleczko kokosowe i sik oraz skórkę z cytryny i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i świeżo

Czerwień i błękit
Zielona sałatka z ziołowym sosem 160

pęczek pietruszki 1 pęczek szczypiorku sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny Przygotuj dużą miskę. Pokrój jarmuż w paski. Podziel kalafior na różyczki i zmiksuj na ryż. Wstaw do mikrofalówki i gotuj przez 2 minuty na maksymalnym efekcie lub blanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wypłucz zimną wodą. Wymieszaj

codojedzenia
Jarmuż z ziemniakami 140

liści jarmużu 5 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ubić na puree. Jarmuż umyć, osuszyć, pociąć liście nożyczkami oddzielając je grubych łodyżek. Jarmuż gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy liście jarmużu będą miękkie (ale nierozgotowane), odcedzić je na sicie

Codziennik Kuchenny
Pascha 167

laska wanilii skórka starta z 1 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny ok. 2/3 szklanki pokrojonych migdałów, orzechów i bakalii Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnami z laski wanilii. Miksując dalej dodać śmietanę. Naczynie w którym miksowaliśmy w/w składniki stawiamy na większym naczyniu z gotującą się wodą, tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z ubitymi jajkami. Ubijać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Buraczkowy makaron 119

wodę dodajemy pieprz, sól i liść laurowy. Wkładamy buraczki do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, uważając by nie rozgotować buraków. Mają być al dente- nie do końca ugotowane. Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako dodatek do dania głównego

KreatywnePiny
ŚLEDŹ X 3: Korzenny z syropem klonowym, tatar ze śledzia z buraczkami, śledzik w oleju z gorczycą 147

Trzy rodzaje świątecznego śledzika! Sama nie wiem, który lepszy. Do wszystkich przepisów: śledzie płuczemy w zimnej wodzie i moczymy je w niej przez min. godzinę. ŚLEDŹ

Cytryna&Co.
Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem 130

smażenia sos: 150 ml jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny łyżeczka musztardy dijon pół pęczka posiekanego cienkiego szczypiorku sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy (mogą być z dnia poprzedniego). Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy szpinak i dusimy, aż się rozmrozi i odparuje z niego cała woda. Dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Składniki na sos mieszamy

Mienta blog
Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem 268

smażenia sos: 150 ml jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny łyżeczka musztardy dijon pół pęczka posiekanego cienkiego szczypiorku sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy (mogą być z dnia poprzedniego). Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy szpinak i dusimy, aż się rozmrozi i odparuje z niego cała woda. Dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Składniki na sos mieszamy

Mienta blog
Bombajskie curry z ziemniakami i jajkami. 155

mleka kokosowego 1 wegetariańska kostka bulionowa 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka brązowego cukru sól olej 3 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości. Drugą połowę cebuli zmiksować na pastę z posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody. Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę(...)minut. Dodać kostkę bulionową, mleko kokosowe, pomidory z puszki oraz wodę (pojemność puszki pomidorów). Dodać również ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 10 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć nieco ogień i gotować aż ziemniaki będą miękkie, a całość zgęstnieje. Dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Wymieszać. Dodać jajka pokrojone

zadanie-gotowanie
Łosoś w warzywach na kaszy owsianej 163

łyżka masła sklarowanego 2 łyżki oleju konopnego sok z cytryny sałata strzępiasta do dekoracji Ugotuj kaszę wg wskazówek na opakowaniu. Odstaw w ciepłe miejsce (np pod koc). Obierz warzywa, cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na masle sklarowanym. Pozostałe warzywa korzenne zetrzyj w łezkę. Dodaj je do cebuli, podlej wodą i duś domiękkości. Filet z łososia pokrój w kawałki, oprósz solą

Gotuj Sam!
Maślane krewetki z czosnkiem i chilli 250

godzinach na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowane wcześniej krewetki. Po kilku minutach gdy woda już odparuje zmniejszamy ogień. Dodajemy białe wino oraz masło. Wszystko razem dusimy do momentu uzyskania gęstego sosu. Sos doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Następnie dodajemy posiekane papryczki i wyciskamy połówkę cytryny. Dusimy jeszcze przez około minutę. Krewetki wykładamy do małej miseczki i skrapiamy sokiem

Animelka Blog
Sernik nowojorski z czereśniami 206

upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj. Masa serowa: 800 g tłustego twarogu 200 g kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 3 całe jajka 30 ml soku z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ser zmiel dwukrotnie i włóż wraz ze wszystkimi składnikami w misie miksera. Możesz również nie mielić sera, tylko umieścić(...)Czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy Kirschem oraz sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem. Wkładamy również laskę wanilii. Gotujemy wszystko razem przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Wyjmujemy laskę wanilii, a rondelek zestawiamy z ognia. Do osobnego garnuszka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2-3 łyżkami wody. Dokładnie rozprowadzamy skrobię w wodzie i szybkim ruchem wlewamy

Food Square