woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:664/1096)

Migdałowe ciasto amaretto 138

waniliowego ekstraktu 3 jajka 75 g masła, stopione 2 łyżki amaretto 1 łyżka otartej skórki z cytryny 150 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 120 g zmielonych migdałów 50 g migdałów, połówek tłuszcz i bułka do posmarowania formy Syrop amaretto 250 ml wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego, u mnie z alkoholem 60 ml amaretto 220 g cukru Odważ migdały(...)misie od miksera umieść jajka, wanilię i cukier. Użyj wkładki do ucieranego ciasta i miksuj przez 12 minut. Pod koniec dodaj ostudzone masło, amaretto i otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj. Wsyp suche składniki do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Wylej masę, wygładź powierzchnię

codojedzenia
Kalafiorowe kulki z sosem curry 209

łyżki masła 1 łyżeczka – płaska, curry 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych liści limonki kafir 2 łyżeczki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku sól do smaku 1/2 szklanki śmietanki 1 szklanka mleka Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie , aż do rozgotowania . Wykładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia . Całkowicie zimny kalafior , rozgniatamy w misce widelcem , dodajemy(...)śmietankę , po chwili mleko i mieszamy tak długo gotując na wolnym ogniu , aż sos zacznie gęstnieć , na koniec wsypujemy przyprawy , sól , cukier i cały czas mieszając wkrapiamy sok z cytryny . Wyłączamy gaz i możemy serwować .   Post Kalafiorowe kulki z sosem curry pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami 75

wodę, wino i ocet z przyprawami. Dobór i ilość przypraw możemy regulować według własnych smaków i upodobań. Próbujmy zalewę zanim wlejemy ją do owoców, dzięki temu mamy wpływ na efekt końcowy, a nasze czereśnie będą wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Składniki  – na 4 słoiki o pojemności 500 ml 1 kg czereśni z ogonkami ZALEWA 450 ml wody(...)cynamonu w proszku 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru otarta skórka z cytryny 1/2 łyżeczki soli Wykonanie Do wyparzonych słoików układamy umyte i osuszone  owoce.  Wcześniej ogonki przycinamy nożyczkami do połowy lub obrywamy całkiem. ZALEWA W moździerzu rozgniatamy goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy rozdrobnione przyprawy i pozostałe składniki.  Podgrzewamy, mieszamy, gorącym płynem

Tajemnice Smaku
Marcepanowe szarlotki 105

masła szczypta soli 1 łyżka cukru pudru jabłka: 60 dkg jabłek 1 łyżka miodu 1/2 cytryny cynamon marcepan: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody  Marcepan: Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki(...)garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma

wesoła kuchnia
Rybne klopsiki w ziołach 131

angielskiego -liść laurowy -tost -jajko -1 i 1/2 szkl. mleka -łyżka mąki -łyżka masła -sok z cytryny -100 ml śmietany -kilka gałązek koperku, może być dodatkowo natka pietruszki -sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i marchewkę obrać, włożyć do garnka. Dodać ryby i przyprawy, zalać wodą, gotować 5 minut. Tost namoczyć w mleku, odcisnąć. Ryby, cebulę i marchewkę wyjąć, posiekać (marchewkę można(...)minut. Wyjąć. Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać. Wlać mleko. Mieszając, gotować na małym ogniu 10 minut. Przyprawić. Dodać posiekane zioła i śmietanę, wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny. Polać klopsiki. Smacznego

Zielona Kuchnia
Happy birthday to You! 163

cytryny, dodać jabłka. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż większość jabłek się rozpadnie, ale niektóre pozostaną w kawałkach. Dodać pozostałe 3 listki żelatyny, dobrze wymieszać, ostudzić.Sok z cytryny wymieszać z wódką.Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową(...)czasie po kawałeczku dodawać masło, cały czas miksując. Pod koniec masa będzie wyglądać na zważoną - tak ma być. Na końcu dodać kajmak, dobrze całość zmiksować.Przygotować jabłka w karmelu.Cukier, wodę, miód, ekstrakt i barwnik umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż karmel osiągnie temperaturę 137 st. C. Zdjąć z ognia, zanurzać w nim jabłuszka, odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia.Gdyby karmel

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karp w galarecie 1071

pietruszka – 1 cebula – 1/4 selera – 3-4 listki laurowe – kilka ziarenek ziela angielskiego – 3 łyżki żelatyny sól i pieprz – sok z połowy cytryny – 1 -2 jajka ugotowane na twardo – natka pietruszki – 1 białko – 1 łyżeczka octu z białego wina Przygotowanie : Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek(...)łatwo wyciągnąć palcami. To czas na doprawienie bulionu solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Białko jajka roztrzep za pomocą rózgi aby zrobiła się piana. Postaw bulion na kuchence, dodaj białko i ocet i zagotuj. Teraz przecedź bulion używając gazy. Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody. Dodaj żelatynę do ciepłego wymiaru i wymieszaj. Odstaw galaretę do stężenia, po wystudzeniu

nietylkopasta.pl
KASZA JAGLANA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 130

szklanka bulionu lub wody 5 suszonych pomidorków w oleju / drobno pokrojonych 1 bakłażan 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz CZOSNKOWY WINEGRET garść listków natki pietruszki / posiekanych garść koperku / posiekanego 1-2 ząbki czosnku / starte na tarce lub wyciśnięte przez praskę 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy(...)będą gorące, ale nieprzypalone dolewamy szklankę bulionu lub wody. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, spulchniamy kaszę widelcem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Wykładamy na półmisek. WINEGRET: Do miseczki wlewamy sok z cytryny i miód. Dodajemy czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy do połączenia

cool and minty
Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki 166

Dressing: 2 łyżki oleju (ja do tej sałatki lubię używać olej pozostały ze słoika po suszonych pomidorach ) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu (można użyć mniej) sok z połowy cytryny sól i pieprz czarny mielony (do smaku) orzeszki piniowe lub ziarna słonecznika (opcjonalnie) Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Ja dawno temu kupiłam sobie urządzenie do robienia np. “makaronu(...)pestek i kroimy w cienkie paski. Wtedy już powinno minąć 10 minut i możemy przepłukać warzywa pod bieżącą wodą na durszlaku. Potem odciskamy kapustę i cukinię i wrzucamy do większej miski. W małej miseczce mieszamy olej, kumin, czosnek, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Polewamy tak przygotowanym sosem warzywa i dokładnie mieszamy. I gotowe Można również podawać tą sałatkę

Lamarida.pl
Aromatyczne wegeburgery z ciecierzycy i frytki z marchewki 157

ząbki czosnku  - łyżka oleju - pęczek pietruszki - starta skórka z ćwiartki cytryny - łyżeczka wędzonej papryki - sól - pieprz - pół szklanki sezamu  - 3 łyżki mąki kukurydzianej  Przygotowanie:  1. Ciecierzycę należy dzień wcześniej namoczyć, dzięki temu podwoi ona swoją objętość. Najlepiej zostawić ją na noc w pojemniku z wodą.  2. Po namoczeniu zlewamy wodę i wkładamy ciecierzycę do garnka(...)łatwiej się gotowało, można dodać do wody łyżeczkę sody oczyszczonej. 3. Cebulkę obieramy, myjemy i drobno kroimy. Delikatnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.  4. Pietruszkę myjemy i siekamy. 5. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, pietruszkę, przyprawy, tartą skórkę cytryny oraz połowę sezamu. Wszystko dokładnie mieszamy

two broke sisters
Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto 200

oliwek 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 ząbek czosnku sól pieprz SKŁADNIKI NA PESTO: 50 g obranych pistacji 1 szklanka liści świeżej bazylii 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek DODATKOWO: 250 g makaronu np. pappardelle 3/4 szklanki żurawiny ze słoika kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni(...)kawałeczki orzechów w potrawie. Żurawinę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek gorącej wody, rozmieszaj, tak, aby powstał gęsty sos. Ugotowany gorący makaron wymieszaj dokładnie z gotowym pesto. Nałóż na talerz. Pokrój na porcje łososia i ułóż na makaronie. Polej rybę przygotowanym wcześniej sosem żurawinowym. Udekoruj kawałkiem cytryny. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Grillowany łosoś z sosem winnym z rabarbaru, puree ziemniaczanym i duszoną na maśle fasolką 141

ziołami, fasolką szparagową. Danie godne polecenia i warte wypróbowania, nawet dla opornych na nowości. Składniki (na 2 porcje): Grillowany łosoś: 300 gram filetu z łososia 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu szczypta czosnku niedźwiedziego Sos winny z rabarbarem: 1 łodyga rabarbaru 50 ml czerwonego wina 50 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu 1/2 średniej(...)malaksera i miksuję na gładki sos. Ewentualnie doprawiam do smaku. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości, odlewam wodę. Ziemniaki przepuszczam przez praskę. Dodaję mleko, masło, przyprawy i całość mieszam do uzyskania gładkiego puree. Filet z łososia doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dzielę na dwa kawałki i grilluję przez 3 minuty z jednej strony a następnie minutę

Mango Papaja
Sałatka z orzo, ogórkiem i fetą 145

dressing: 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki musztardy łyżeczka miodu 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku pół małej cebuli Makaron orzo gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą, aby się nie posklejał. Przekładamy chłodny makaron(...)Odcedzamy ciecierzycę i przepłukujemy dokładnie zimną wodą, zostawiamy do odsączenia. Dodajemy do makaronu. Oliwki odsączamy, kroimy w plasterki i dodajemy do reszty składników.   Robimy dressing – kawałek cebuli ścieramy na tarce, na tych ostrach które ścierają wszystko na mus. Przekładamy startą cebulę do słoika. Dodajemy do niej sok z cytryny oraz skórkę, musztardę, miód, olej słonecznikowy i oliwę, sól

Smaczna Strona
Zapiekanka makaronowa z brokułami i szpinakiem 117

masło, 80g mąka,  mleko, 800ml ser żółty, 200g sok z cytryny, 1 łyżka musztarda, 2 łyżeczki sól, pieprz, oliwa Składniki na posypkę białe pieczywo, 5 kromek orzechy włoskie, 80g ser żółty, 100g czosnek granulowany, 1 łyżeczka sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy 5 minut. Wyciągamy obgotowane brokuły i pozostawiamy(...)gotujemy także 5 minut, odsączamy wodę.  Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy szpinak, smażymy minutę aż zmięknie. Przekładamy na sitko do osączenia. Masło topimy w średnim garnku z grubym dnem, dodajemy mąkę, chwilę smażymy. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy na gładką masę, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy musztardę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu

Gotowanie moimi oczami