woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:655/1096)

JABŁECZNIK POD SEROWĄ KOŁDERKĄ 128

gorącego musu jabłkowego ( aby powstał mus jabłka kroimy na kawałki, wlewamy odrobinę wody, tyle gotujemy aż jabłka się rozpadną , słodzimy do smaku) wsypujemy galaretki, mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę wlewamy na spód ciasteczkowy, odstawiamy do stężenia.  Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Wytrawne gofry ze szpinakiem, szynką szwarcwaldzką i jajkiem w koszulce 273

masła sól, pieprz pół łyżki soku z cytryny 1. Szynkę podpiekamy w piekarniku nastawionym na 100-120 stopni na termoobiegu, będzie super chrupiąca. Możecie też pominąć pieczenie i dać taką prosto z opakowania. 2. Myjemy szpinak, pomidora i szczypior zostawiamy do osuszenia.  Jajko w koszulce: W małym garnuszku zagotowujemy wodę. Jajko ostrożnie rozbijamy i wlewamy do woreczka foliowego, który(...)woreczek i wkładamy do wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut. Wyjmujemy z wody oraz z woreczka. Jajko powinno być ścięte z zewnątrz, ale płynne w środku. Gofry: Wszystkie składniki miksujemy razem. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy. Sos holenderski: Żółtka ubijamy na puch z sokiem z cytryny. Następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczone, gorące masło. Ciągle miksujemy. Sos powinien być

Czerwona Porzeczka
Domowy syrop na kaszel, odporność na bazie miodu, cytrusów, przypraw. 219

mniszka, może być równie dobrze inny prawdziwy) 1 limonka 2 cytryny  2 pomarańcze  ok 7-10 goździków  pół laski cynamonu  ok 3-4 cm imbiru  3-4 gałązki tymianku świeżego   SPOSÓB WYKONANIA  Owoce myjemy i parzymy je w gorącej wodzie, aby pozbyć się sztucznych konserwantów ze skórki. Kroimy je cienko w plasterki(...)także wielu fitoskładników, które wzmacniają układ odpornościowy. cynamon - posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. pomarańcz - bogata w witaminę C oraz beta-karoten oraz witaminy z grupy B Wariant 2  Cytryna, limonka,miód,  tymianek (gałązki tymianku wyciągamy po kilku dniach) Działa wykrztuśnie, przeciw zapalnie, przeciw bakteryjnie.  tymianek - łagodzi kaszel, rozluźnia śluz w płucach i oskrzelach. Jest bogaty w witaminy

Basia w kuchni
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, JARMUŻEM I SEREM FETA 349

pół pęczka rzodkiewki (ok. 7 główek) 3 łyżki oliwy z oliwy ok. 1 łyżki soku z cytryny pół ząbka czosnku sól, pieprz do smaku czarny sezam (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Przygotować komosę lub kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Komosę opłukać i zalać 2 szklanki wody, zagotować, posolić i gotować przez około 15 minut bez przykrycia. Przykryć, ostawić z ognia i trzymać(...)przez 10 minut pod przykryciem, żeby wchłonęła całą wodę. Wyłożyć na talerz i ostudzić. Ogórki obrać, wydrążyć środek, pokroić w kostkę i włożyć do dużej miski. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wydrążyć nasiona, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, lub paski, wrzucić do miski. Szczypiorek oraz czosnek drobno posiekać, a rzodkiewki pokroić

Calzonella.com
Sos holenderski i białe szparagi 138

tutaj . Składniki na 2 spore porcje: 2 żółtka 70-100 ml roztopionego masła sok z 1/2 cytryny sól, pieprz biały Wykonanie: rozpuścić masło w rondelku i zagotować. Przefiltrować przez bibułę, by pozbyć się wytrąconego białka i osadów na rodelku z wrzącą, ledwie pyrkającą wodą postawić metalową miseczkę tak, by nie dotykała lustra wody. Do miski wlać żółtka (powinny być(...)czas zdjąć miskę z ognia, by nie nagrzała się zbyt mocno do żółtek stopniowo po jednej łyżce dodawać stopione gorące masło, cały czas ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem. Ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje, będzie jasny i puszysty. Przygotować ilość do jednorazowego zużycia, ponieważ sos przygotowany z surowych żółtek nie nadaje się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsza zupa z zielonej soczewicy 163

filiżanka wody 1 średnia cebula 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 1,5 łyżeczki mielonego curry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku) szczypta płatków chili świeżo mielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki 1 – 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Do dużego(...)przez praskę czosnek oraz przyprawy: kumin,curry,tymianek. Mieszam i dodaję pomidory z puszki i znów dokładnie mieszam,aby połączyły się smaki. Dodaję zieloną soczewicę, całość zalewam bulionem i wodą. Dodaję 1 łyżeczkę soli, płatki chili, pieprz. Zupę gotuję przez około 25 minut tak aby soczewica była miękka. I teraz bardzo ważna czynność, aby zupa miała kremowy smak: Odmierzam

Kukuleczki
Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady 66

żółtka 4 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 2 łyżki zimnej wody Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady – nadzienie i topping: 2 duże jajka 250 g mascarpone 2 cytryny (skórka i sok) 5 łyżek cukru ok. 250 g borówek 80 g dobrej jakości białej czekolady Wszystkie składniki kruchego ciasta umieszczamy

Poezja smaku
Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami 124

wiem czy miałam wtedy 3 czy 4 lata. Moja mama zajęta szyciem na maszynie nawet nie zwróciła uwagi kiedy ja przysunęłam do kuchenki gazowej taboret, wstawiłam garnek z wodą, wrzuciłam podzielony na różyczki brokuł i wlałam buteleczkę Maggi. To z pewnością nie było najlepsze danie jakie przygotowałam w życiu ale było pierwsze i wiecie co? Nie zapomnę również tego(...)truskawek  2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 500 ml gorącej wody  maliny i czereśnie do dekoracji  Upiecz spód. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywno. Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubite na sztywno białka jaj. Ciasto przełóż

Mango Papaja
Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową 176

agaru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady (70% kakao) 60 g oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania tortownicy. Przygotowanie:   Masa makowa:   Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji 1:2), lekko solimy(...)Przekładamy do miksera i dokładnie miksujemy. Masa serowa   Dzień wcześniej zalewamy migdały wodą i zostawiamy na całą noc. Obieramy ze skórki, dodajemy cukier i miksujemy mikserem. Do mleka dodajemy agar i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Wlewamy do migdałów, dodajemy sól i sok z cytryny a ponownie miksujemy. Polewa czekoladowa   Do garnka wkładamy połamaną na kosteczki czekoladę

Moja Mama Gotuje
Mięsne klopsiki duszone w kapuście 169

ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, sok z cytryny, olej do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam(...)Dodaję obgotowaną kapustę. Smażę około 3 minut. Następnie do kapusty wlewam 1 szklankę wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, przyprawę warzywną, posiekany koperek oraz pokrojoną marchewkę. Wszystko razem mieszam i duszę około 20 minut pod przykryciem. Kapustę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 3. Do kapusty dodaję usmażone klopsiki. Delikatnie mieszam i duszę około 10 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szparagi z sosem holenderskim 125

ewentualnie sokiem z cytryny. Polecam inne przepisy ze szparagami: Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Tym razem Piotrek chciał zjeść szparagi z sosem holenderskim. przepis na ten sos znajdziecie poniżej. Szparagi obieramy ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, myjemy, wkładamy je na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki(...)zastąpić sokiem z cytryny. Stopniowo i powoli dodajemy gorące masło pozbywająć się piany z wierzchu możemy też wykorzystać już klarowane masło. Podczas ubijania sos zacznie gęstnieć i wyglądem przypominać majonez, jest jednak od niego zdecydowanie lżejszy i ma delikatniejszą formę. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy sos jeszcze solą i białym pieprzem. Sosem polewamy ugotowane szparagi wyciągnięte z wody. Do sosu można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 205

fenkułem. Z miodu, soku z cytryny i oliwy ucieramy szybki sos, pieprzymy go i mieszamy z sałatką. Dzielimy na porcje i odstawiamy do lodówki. Purée z ziemniaków i selera Ziemniaki i bulwę selera cienko obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę jak do zupy, seler w kostkę odrobinę mniejszą. Warzywa zalewamy w garnku wodą, , około 2cm nad ich poziom, dodajemy(...)sól – ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej Sos śliwkowy – 130ml wody – 4 łyżki whisky – 3 kopiaste łyżki powideł śliwkowych – ½ łyżeczki mielonego imbiru – 25g zimnego masła Sałatka z fenkułu i pomarańczy – 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) – 1 średnia pomarańcza – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka miodu – 4 łyżki oliwy – pieprz

Karo in the Kitchen
Fajitas z rybą. 178

dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 tortille 1 cebula 1/2 papryki 1 łyżeczka oleju Wykonanie. Rybę umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę i posypać pieprzem czarnym i szczyptą soli. Pomidor naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą i obrać skórkę. Pomidor pokroić w kostkę. Z chilli usunąć pestki i drobno posiekać. Dymkę

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto czekoladowo-bananowe Fit (wegańskie, bez glutenu, laktozy i cukru) 576

ciemnego kakao 120 ml oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron 100 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (najlepiej 70%) 60 g drobnych rodzynek 1 łyżka soku z cytryny  1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1  i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz: wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta(...)pieczenia, sodą i cynamonem. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia. Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem, daktylami i sokiem z cytryny na gładką masę. Podłużną foremkę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia

maniapieczenia