gorącego musu jabłkowego ( aby powstał mus jabłka kroimy na kawałki, wlewamy odrobinę wody, tyle gotujemy aż jabłka się rozpadną , słodzimy do smaku) wsypujemy galaretki, mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę wlewamy na spód ciasteczkowy, odstawiamy do stężenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy
Z Majeczką w kuchnimasła sól, pieprz pół łyżki soku z cytryny 1. Szynkę podpiekamy w piekarniku nastawionym na 100-120 stopni na termoobiegu, będzie super chrupiąca. Możecie też pominąć pieczenie i dać taką prosto z opakowania. 2. Myjemy szpinak, pomidora i szczypior zostawiamy do osuszenia. Jajko w koszulce: W małym garnuszku zagotowujemy wodę. Jajko ostrożnie rozbijamy i wlewamy do woreczka foliowego, który(...)woreczek i wkładamy do wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut. Wyjmujemy z wody oraz z woreczka. Jajko powinno być ścięte z zewnątrz, ale płynne w środku. Gofry: Wszystkie składniki miksujemy razem. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy. Sos holenderski: Żółtka ubijamy na puch z sokiem z cytryny. Następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczone, gorące masło. Ciągle miksujemy. Sos powinien być
Czerwona Porzeczkamniszka, może być równie dobrze inny prawdziwy) 1 limonka 2 cytryny 2 pomarańcze ok 7-10 goździków pół laski cynamonu ok 3-4 cm imbiru 3-4 gałązki tymianku świeżego SPOSÓB WYKONANIA Owoce myjemy i parzymy je w gorącej wodzie, aby pozbyć się sztucznych konserwantów ze skórki. Kroimy je cienko w plasterki(...)także wielu fitoskładników, które wzmacniają układ odpornościowy. cynamon - posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. pomarańcz - bogata w witaminę C oraz beta-karoten oraz witaminy z grupy B Wariant 2 Cytryna, limonka,miód, tymianek (gałązki tymianku wyciągamy po kilku dniach) Działa wykrztuśnie, przeciw zapalnie, przeciw bakteryjnie. tymianek - łagodzi kaszel, rozluźnia śluz w płucach i oskrzelach. Jest bogaty w witaminy
Basia w kuchnipół pęczka rzodkiewki (ok. 7 główek) 3 łyżki oliwy z oliwy ok. 1 łyżki soku z cytryny pół ząbka czosnku sól, pieprz do smaku czarny sezam (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Przygotować komosę lub kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Komosę opłukać i zalać 2 szklanki wody, zagotować, posolić i gotować przez około 15 minut bez przykrycia. Przykryć, ostawić z ognia i trzymać(...)przez 10 minut pod przykryciem, żeby wchłonęła całą wodę. Wyłożyć na talerz i ostudzić. Ogórki obrać, wydrążyć środek, pokroić w kostkę i włożyć do dużej miski. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wydrążyć nasiona, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, lub paski, wrzucić do miski. Szczypiorek oraz czosnek drobno posiekać, a rzodkiewki pokroić
Calzonella.comtutaj . Składniki na 2 spore porcje: 2 żółtka 70-100 ml roztopionego masła sok z 1/2 cytryny sól, pieprz biały Wykonanie: rozpuścić masło w rondelku i zagotować. Przefiltrować przez bibułę, by pozbyć się wytrąconego białka i osadów na rodelku z wrzącą, ledwie pyrkającą wodą postawić metalową miseczkę tak, by nie dotykała lustra wody. Do miski wlać żółtka (powinny być(...)czas zdjąć miskę z ognia, by nie nagrzała się zbyt mocno do żółtek stopniowo po jednej łyżce dodawać stopione gorące masło, cały czas ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem. Ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje, będzie jasny i puszysty. Przygotować ilość do jednorazowego zużycia, ponieważ sos przygotowany z surowych żółtek nie nadaje się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!filiżanka wody 1 średnia cebula 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 1,5 łyżeczki mielonego curry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku) szczypta płatków chili świeżo mielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki 1 – 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Do dużego(...)przez praskę czosnek oraz przyprawy: kumin,curry,tymianek. Mieszam i dodaję pomidory z puszki i znów dokładnie mieszam,aby połączyły się smaki. Dodaję zieloną soczewicę, całość zalewam bulionem i wodą. Dodaję 1 łyżeczkę soli, płatki chili, pieprz. Zupę gotuję przez około 25 minut tak aby soczewica była miękka. I teraz bardzo ważna czynność, aby zupa miała kremowy smak: Odmierzam
Kukuleczkiżółtka 4 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 2 łyżki zimnej wody Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady – nadzienie i topping: 2 duże jajka 250 g mascarpone 2 cytryny (skórka i sok) 5 łyżek cukru ok. 250 g borówek 80 g dobrej jakości białej czekolady Wszystkie składniki kruchego ciasta umieszczamy
Poezja smakuwiem czy miałam wtedy 3 czy 4 lata. Moja mama zajęta szyciem na maszynie nawet nie zwróciła uwagi kiedy ja przysunęłam do kuchenki gazowej taboret, wstawiłam garnek z wodą, wrzuciłam podzielony na różyczki brokuł i wlałam buteleczkę Maggi. To z pewnością nie było najlepsze danie jakie przygotowałam w życiu ale było pierwsze i wiecie co? Nie zapomnę również tego(...)truskawek 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 500 ml gorącej wody maliny i czereśnie do dekoracji Upiecz spód. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywno. Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubite na sztywno białka jaj. Ciasto przełóż
Mango Papajaagaru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady (70% kakao) 60 g oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania tortownicy. Przygotowanie: Masa makowa: Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji 1:2), lekko solimy(...)Przekładamy do miksera i dokładnie miksujemy. Masa serowa Dzień wcześniej zalewamy migdały wodą i zostawiamy na całą noc. Obieramy ze skórki, dodajemy cukier i miksujemy mikserem. Do mleka dodajemy agar i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Wlewamy do migdałów, dodajemy sól i sok z cytryny a ponownie miksujemy. Polewa czekoladowa Do garnka wkładamy połamaną na kosteczki czekoladę
Moja Mama Gotujeziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, sok z cytryny, olej do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam(...)Dodaję obgotowaną kapustę. Smażę około 3 minut. Następnie do kapusty wlewam 1 szklankę wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, przyprawę warzywną, posiekany koperek oraz pokrojoną marchewkę. Wszystko razem mieszam i duszę około 20 minut pod przykryciem. Kapustę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 3. Do kapusty dodaję usmażone klopsiki. Delikatnie mieszam i duszę około 10 minut
Tradycyjna kuchnia Kasiewentualnie sokiem z cytryny. Polecam inne przepisy ze szparagami: Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Tym razem Piotrek chciał zjeść szparagi z sosem holenderskim. przepis na ten sos znajdziecie poniżej. Szparagi obieramy ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, myjemy, wkładamy je na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki(...)zastąpić sokiem z cytryny. Stopniowo i powoli dodajemy gorące masło pozbywająć się piany z wierzchu możemy też wykorzystać już klarowane masło. Podczas ubijania sos zacznie gęstnieć i wyglądem przypominać majonez, jest jednak od niego zdecydowanie lżejszy i ma delikatniejszą formę. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy sos jeszcze solą i białym pieprzem. Sosem polewamy ugotowane szparagi wyciągnięte z wody. Do sosu można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfenkułem. Z miodu, soku z cytryny i oliwy ucieramy szybki sos, pieprzymy go i mieszamy z sałatką. Dzielimy na porcje i odstawiamy do lodówki. Purée z ziemniaków i selera Ziemniaki i bulwę selera cienko obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę jak do zupy, seler w kostkę odrobinę mniejszą. Warzywa zalewamy w garnku wodą, , około 2cm nad ich poziom, dodajemy(...)sól – ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej Sos śliwkowy – 130ml wody – 4 łyżki whisky – 3 kopiaste łyżki powideł śliwkowych – ½ łyżeczki mielonego imbiru – 25g zimnego masła Sałatka z fenkułu i pomarańczy – 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) – 1 średnia pomarańcza – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka miodu – 4 łyżki oliwy – pieprz
Karo in the Kitchendymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 tortille 1 cebula 1/2 papryki 1 łyżeczka oleju Wykonanie. Rybę umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę i posypać pieprzem czarnym i szczyptą soli. Pomidor naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą i obrać skórkę. Pomidor pokroić w kostkę. Z chilli usunąć pestki i drobno posiekać. Dymkę
Kulinarny karnet Christopheraciemnego kakao 120 ml oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron 100 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (najlepiej 70%) 60 g drobnych rodzynek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz: wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta(...)pieczenia, sodą i cynamonem. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia. Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem, daktylami i sokiem z cytryny na gładką masę. Podłużną foremkę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia
maniapieczenia