woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:652/1096)

Szparagi duszone w dietetycznym sosie. Szparagi jako znakomity afrodyzjak a także źródło witamin niezbędne dla kobiet w ciąży i 149

świetne źródło kwasu foliowego dla ciężarnej , uzupełnia niedobory wapnia u kobiet karmiących piersią .  W iesz co to takiego?!?  Tak to szparagi! W 95% szparagi skladają się z wody ! 100g szparagów to tylko 18 kcal! D latego do tej długiej listy mogę śmiało dodać działanie odchudzające. P onadto szparagi to naturalne źródło : witaminy C i E oraz beta-karotenu(...)pęczki, olej kokosowy 1 łyżka mąka bezglutenowa 1 łyżeczka, jogurt naturalny odtłuszczony 1/2 szklanki, cytryna - sok z 1/2 cytryny, sól himalajska do smaku. Szparagi opłucz, pokrój na kawałki około 5 cm, włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wrzacej wody, dodaj sól, ugotuj do miękkości koniecznie pod przykryciem. Z mąki, oleju i jogurtu sporządź zawiesinę , wlej ją do szparagów , mieszając zagotuj

IzaGotuje
Zapiekanka z ziemniakami, cukinią i łososiem 136

sera camembert (oczywiście można dodać więcej,jak ktoś lubi) Łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Sok z cytryny  Sól Pieprz Zioła (rozmaryn, koperek) Świeżo starty parmezan do posypania. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik ustawiamy na 180-190 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki. Gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cukinię myjemy, jeżeli ma grubą skórę, obieramy. Wydrążamy pestki, ścieramy na tarce o grubych(...)oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy cukinię, smażymy 5-7 minut. Wlewamy śmietankę i rozpuszczamy ser.W pozostawionym soku z cukinii, rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Cukinię doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy surowe jako i wlewamy mąkę. Całość gotujemy  1-2 minuty. Na wysmarowane naczynie żaroodporne, wykładamy ziemniaki, solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanym rozmarynem. Wykładamy łososia, obficie posypujemy posiekanym koperkiem

Kopystką po garach
Szparagowe cannelloni 147

szparagów 6 rurek cannelloni 50-60 g masła 3-4 gałązki tymianku skórka z cytryny lub pomarańczy 2 łyżki bułki tartej 25 g startego parmezanu sól, pieprz Wykonanie: odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, następnie je obrać. Gotować około 10 minut w wodzie z solą i cukrem. Wyłowić łyżka cedzakową, odłożyć w wodzie po gotowaniu szparagów ugotować cannelloni przez około 12 minut(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  piekarnik nastawić ma 220`C. W garnuszku roztopić masło, następnie dodać bułkę tartą, posiekany tymianek, ściętą zesterem skórkę z pomarańczy (lub cytryny) i wymieszać. Równomiernie rozsmarować na ułożonych rurkach. Posypać startym parmezanem i zapiec 1 minutę w piekarniku, najlepiej używając funkcji grill. Podawać posypane solą i pieprzem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto czekoladowe z wiśniami z nalewki 537

szklanka cukru 200 g masła lub margaryny 1 cukier wanilinowy 4 łyki ciepłej wody KREM: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 2-3 łyżki cukru (zależy  czy lubimy bardziej lub mnie słodkie) Kostka margaryny Kilka kropel olejku waniliowego 1 łyżka  wyciśniętego soku z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA: (proponuję ją zrobić na końcu, ponieważ musi być bardzo ciepła(...)innych owoców. Wykonanie ciasta: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok.. godzinę przed pieczeniem, żeby zmiękło), wodę i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste. Pieczemy ok. 50-60 minut (wszystko zależy od naszego piekarnika, proponuje sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy nie zostaje

The Sweet Damsel
Zupa jarmużowa dwukolorowa 108

ziemniaków 300 g. obranego korzenia selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 duże szczypty gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 100 ml. śmietanki 30% 4 łyżki oleju sok z 1/4 cytryny 1 łyżka ziaren kolendry (opcjonalnie) oliwa z oliwek do polania świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki podziel na pół. Do jednej zupy dodasz jarmuż zielony a do drugiej fioletowy. Jeśli kupisz(...)dodaj łyżeczkę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i podsmażaj kolejne 3 minuty. Wlej 2 lub 2,5 szkl. wody, zagotuj. Przykryj pokrywką i gotuj 20 minut. Dodaj zielony jarmuż i gotuj 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i 50 ml. śmietanki. Zmiksuj zupę dokładnie blenderem. Równocześnie z zieloną gotuj zupę z fioletowego jarmużu. Zupę podawaj skropioną

Delicious Place
Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką - Pomysł na jednogarnkowy obiad z rybą 289

puszka całych pomidorów 100 g szpinaku baby sól i pieprz do smaku 500 - 600 g filetów z białej ryby, u mnie dorsz, pokrojonej na porcje skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy oliwa Monini Delicato do polania ryby do dekoracji: fronty kopru włoskiego (te zielone listki) lub koperek Przygotowanie ryby pieczonej z koprem włoskim: Na dużej(...)pomidory z puszki oraz szpinak baby. Pomidory rozgnieć na pulpę przy pomocy spodu łyżki. Podlej pół szklanki ciepłej wody i wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na warzywach ułóż filety z ryby. Posyp je solą i pieprzem oraz skórką z cytryny. Rybę przed pieczeniem warto jest polać odrobiną delikatnej oliwy Monini Delicato, aby nie obsychała w czasie pieczenia. Posyp danie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pascha 131

Jest to moje pierwsze podejście do tego deseru. 3 litry mleka 3 szklanki kwaśnej śmietany 9 żółtek 1 szklanka cukru pudru szklanka stopionego masła laska wanilii otarta skórka z cytryny rodzynki , płatki migdałowe, skórka pomarańczowa, kolorowa galaretka           Zagotować mleko z wanilią. Śmietanę wymieszać z żółtkami, wlać do wrzącego mleka. Gotować kilka minut na małym ogni(...)ułożyć woreczek pod deską, obciążyć. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Galaretkę rozpuścić zmniejszając trochę ilość wody, odstawić do stężenia. Następnego dnia serek przełożyć do miski,dodać roztopione lub miękkie masło, wsypać cukier puder. Utrzeć. Gdy masa jest jednolita dodać otartą skórkę z cytryny, bakalie i posiekane galaretki. Wymieszać. Gotową masę przełożyć na gazę ( użyłam folii spożywczej), unieść rogi, związać

Praktyczna pl
Sałatka ziemniaczana z porem i oliwkami do mięs z grilla 364

jednakowej wielkości kremowych ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 por 3-4 korniszony sól i pieprzsok z cytryny mały kubek kwaśnej śmietany mały słoiczek czarnych oliwek, odsączonych z zalewy łyżka ostrej musztardy posiekana natka pietruszki i koperek Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć

Czerwień i błękit
Czekoladowy deser jaglany 138

szczypta soli, pół łyżeczki cynamonu, po dużej szczypcie imbiru i kardamonu, kilka kropli soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) owoce do podania (opcjonalnie) Kaszę jaglaną przepłukać na sicie wrzątkiem (wystarczy około 1-1,5 l), a następnie pod strumieniem zimnej wody, aż woda wypływająca z sita będzie klarowna (kaszę można również delikatnie podprażyć przed płukaniem). Mleko

Even Better Food
Tort makowo marcepanowy 146

miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody krem marcepanowy: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % krem maślany: 200 g masła 1 łyżeczka cukru 1 jajko duże pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej 1/2 szklanki białego wina 1 cytryna 50 g płatków migdałowych dekoracje: 5 kulek kokosowych 30 g czekolady białej(...)kulkę. Syrop gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. Jak jest za mokry dodaję puder, jak się nie klei dodaję wody.            Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki lepiej się ubijają. Białka ubiłam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo, kolejna łyżka jak poprzednia partia cukru

wesoła kuchnia
Grillowany pstrąg łososiowy z cytrynowo - maślanym sosem i karmelizowaną marchewką baby 186

szalotki ze szczypiorkiem - 100 ml śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny - 150 ml białego, wytrawnego wina - sól, pieprz - masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy skórę i odkładamy na bok. Masło rozgrzewamy w rondlu(...)potrząsając rondlem obsmażamy chwilę, aby pozbyć się szronu. Następnie dodajemy wodę, cukier, ocet, sól, pieprz i chilli, dokładnie mieszamy i zostawiamy na średnim ogniu często mieszając aż do zredukowania się płynów. W drugim rondlu rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, szklimy, następnie zalewamy sokiem z połowy cytryny i winem. Gotujemy do redukcji płynów o połowę. Następnie dodajemy śmietankę

Cook&Love
Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami 121

rondlu, pamiętając o tym, aby uprzednio związać mu delikatnie nogi, aby nie uciekł. Dookoła niego rozparceluj resztę warzyw, pozostawiając wierzch jego na widoku (musi się przypiec). Skrop całość ćwiartką cytryny. Pozostałe cząstki owocu umieść na wierzchu warzyw wraz z pomidorkami koktajlowymi (razem z gałązką). Zalej wszytko szklanką wina i umieść w piecu. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę(...)Następnie odcedź. Dzięki temu na pewno nie będzie gorzka. Wsyp ją do garnka ponownie, nalej świeżej wody i wsyp łyżeczkę soli. Ugotuj do miękkości, odcedź i wstaw do naczynia żaroodpornego. Przygotuj kruszonkę, mieszając bułkę tartą z wędzoną papryką, otartą skórką z wyparzonej cytryny, startymi ząbkami czosnku, świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek. Kruszonką posyp brukselkę i polej wszystko odrobiną

Food Square
Domowy Deser 220

orzechów 100g Gorzkiej czekolady  250g Mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Ok. 2 płaskich łyżek cukru pudru Puszka brzoskwiń Sok z jednej dużej pomarańczy Borówki Jak przygotować? Herbatniki i orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera. Ja czekoladę rozpuściłam w rondelku z 3-4 łyżkami wody, można też rozpuścić czekoladę za pomocą kąpieli wodnej(ta metoda jest

Chocolate Stop Tempting
Kruche ciasto ze śliwkami i kaszą perłową 239

ciastoWymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba.Jeżeli ciasto będzie za suche ,można dodać odrobinę wody lub śmietany. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek(...)masłem i oprószoną mąką blachę,Ugotuj kaszę perłową we wrzącej, osolonej wodzie (około 40 minut), odcedź. Dodaj mleko i laskę wanilii i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Zestaw z ognia, Dodaj cukier, a potem cały czas mieszając, pojedynczo dodawaj żółtka. Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać

Gorący kąsek
Kopytka jaglane z boczniakami i szalotką 225

każdej toczymy wałek grubości około 2,5-3cm, spłaszczamy go nożem na wysokość centymetra i pod skosem kroimy wałek na pojedyncze, zgrabne kluseczki.   W dużym garnku zagotowujemy wodę osoloną do smaku, wrzucamy partiami po 15-20 sztuk jaglanych kopytek, mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu wypłynięcia. Po wypłynięciu odcedzamy kluseczki i przekładamy je do miski(...)grubo zmielonym pieprzem i startym serem Pecorino, następnie każdą porcję skrapiamy sokiem z cytryny, która genialnie w tym połączeniu podbija mięsny smak smażonych grzybów. Podajemy od razu, gorące. SKŁADNIKI na 2 duże porcje obiadowe KOPYTKA JAGLANE – 1 szklanka kaszy jaglanej (200g) – 2 ½ szklanki wody – ½ łyżeczki soli – skrobia ryżowa (ilość podana w przepisie) – skrobia ziemniaczana (ilość

Karo in the Kitchen