pora 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanego pęczka pietruszki sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka bułki tartej ok.30g masła puree: 300g obranego topinambura 200g obranych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr wody 1 pełna łyżka masła 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu ew. dodatkowo nieco(...)soli Topinambur oraz ziemniaki umieszczam w rondlu, płuczę. Dodaję sól, wlewam wodę, wrzucam sodę i stawiam na gazie. Gotuję do miękkości warzyw, odcedzam. Dodaję masło, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i wszystko miksuję dokładnie blenderem na gładką masę. Zostawiam w cieple, aby nie wystygło. Okonia oskrobuję dla pewności, aby pozbyć się ewentualnych pozostałych łusek. Myję dokładnie
W kuchni Karmel-itkiawokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu Sól Łyżka oleju Łyżka soku z cytryny Sos sojowy do podania Sos do ryżu: 1 łyżka octu winnego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Powtarzaj czynność jeszcze 3-4 razy, aż woda z ryżu nie będzie już mętna(...)czysta. Krok 2 Zagotuj w rondlu szklankę wody i wsyp do wrzątku ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć na niego krewetki i smaż po minucie z każdej strony. Posól i ściągnij z patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę
Niedzielny kucharzawokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu Sól Łyżka oleju Łyżka soku z cytryny Sos sojowy do podania Sos do ryżu: 1 łyżka octu winnego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Powtarzaj czynność jeszcze 3-4 razy, aż woda z ryżu nie będzie już mętna(...)czysta. Krok 2 Zagotuj w rondlu szklankę wody i wsyp do wrzątku ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć na niego krewetki i smaż po minucie z każdej strony. Posól i ściągnij z patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę
Niedzielny kucharzsól do smaku 1 łyżkę mąki ziemniaczanej piersi z kurczaka 1 szt olej do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz sok z połowy cytryny świeży szczypiorek do posypania ulubiony ryż SPOSÓB WYKONANIA : Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w większą kostkę, marchew w paski (zapałki). Rozgrzewamy garnek z łyżką oleju, dodajemy pokrojoną(...)się nie przypaliła. Warzywa puszczą soki i zmiękną, jeśli sosu powstałego jest zbyt mało, możemy dolać trochę wody. Aby pokręcić smak, doprawiamy odrobiną soli. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, paski doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi z kurczaka smaży, gdy są już gotowe, dodajemy do naszego sosu. Całość chwilę podgotujemy do połączenia wszystkich
Basia w kuchnipatelni ( wtedy smarujemy lekko masłem lub oliwą). Awokado myjemy obieramy, rozdrabniamy na pastę i dodajemy sok z cytryny. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na przygotowane grzanki i posypujemy kiełkami. W średnim garnku zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem szczypty soli, zamieszać łyżką i zrobić wir wodny, w środek wbić jajko i gotować przez ok. 3-4 minuty
I LOVE LIFEzmielonego sera np. z wiaderka 2 całe jajka szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe sok z połowy cytryny 3/4 szklanki oleju biszkopty na spód MUS: 30 dag podprażonych jabłek (zostało mi z szarlotki) 0,5 szklanki wody galaretka pomarańczowa cynamon do smaku WYKONANIE: Tortownicę wykładamy papierem, układamy biszkopty, piekarnik nagrzewamy na 150 st. C, termoobieg
Pani na deserogórki kiszone 2 jabłka 3 buraki 1 czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Dekoracja: 1 burak pokrojony w gwiazdki (za pomocą foremki) Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki. 2. Ziemniaki i buraki ugotować w osolonej wodzie (w osobnych naczyniach) po tym czasie wystudzić
Szalona Kuchnia Ewelinyząbków czosnku 100 g masła 200 ml białego wytrawnego wina 10 pomidorków koktajlowych skórka otarta z 1 cytryny ½ pęczka natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy odcedzaniu pozostaw 200 ml wody z gotowania makaronu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej krewetki
kuron.com.plSkładniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy łyżeczką sody oczyszczonej 1/2 szklanki pasty sezamowej (tahini) 1-2 ząbek czosnku sok z ½ cytryny lub limonki szklanka purée z pieczonej dyni (½ małej dyni hokaiddo) 3-4 łyżki oliwy z oliwek ¼ szklanki zimnej wody sól, czarny pieprz kumin Sposób wykonania: Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Po nocy odlewamy płyn i zalewamy ziarna świeżą
Pyry na Gazcebula 1 pęczek szczypioru 5 łyżek oleju 3łyżki majonezu 3-4 łyżki octu 10% 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki ostrej musztardy np. dijon lub angielskiej świeżo mielony czarny pieprz,sól Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie przez ok 1 godz,następnie zmieniamy wodę i dolewamy do niej ocet i łyżkę oleju i moczymy jeszcze
Swojskie jedzonkopołączenia się składników. Krem wyłożyć na ciasto. Czereśnie z galaretką: Czereśnie umyć, wydrylować, włożyć z cukrem i sokiem z cytryny do garnuszka i gotować około 10 - 15 minut, aż puszczą sok. Jeśli soku jest mało, należy dodać wrzącej wody, aby płynu z owocami było około 800 - 900 ml i zagotować. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności czereśni. Po zagotowaniu czereśnie
Kuchcik gotujeSkładniki : 12-14 szt. zielonych orzechów włoskich 1 cytryna 1 pomarańcza 2 szt. kory cynamonu po około 8 cm długości 3 łyżki cukru trzcinowego 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 95 % Sposób wykonania : O rzechy opłucz, pokrój w cienkie plastry, wrzuć do słoja. Cytrusy dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , następnie sparz wrzątkiem, pokrój razem
Przepisy i porady kulinarnePrzełożyć do małego garnka. Zalać bulionem. Gotować około 20 minut. Dodać rodzynki, skórkę otartą z cytryny i sok z całej cytryny. Dusić na małym ogniu około kilka minut. Wlać śmietankę, gotować kolejne kilka minut. Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, zagotować mieszając az delikatnie zgęstnieje. Podawać z ryżem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 258,4 kcal
Zielona Kuchnia