woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:663/1096)

Lemon sevai. 153

nitki. Gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy ziarenka gorczycy, liście curry , asafetydę i kurkumę. Chwilę smażymy aż nasionka zaczną pękać. Następnie dorzucamy migdały oraz plasterki chili. Chwilę smażymy, dodajemy odcedzoną soczewicę oraz makaron. Dodajemy sok z cytryny oraz sól. Wszystko delikatnie mieszamy aż makaron nabierze żółtego koloru

Radość kipiąca uśmiechem.
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 188

łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli olej do zalania śledzi Jeżeli używamy filetów śledziowych solonych a’la matjas to trzeba je namoczyć w wodzie z odrobiną octu na 3 godz. W przypadku filetów

Pieguskowa Kuchnia
Paprykarz z Mięsem Wieprzowym 164

paprykarz z mięsem wieprzowym, tak przygotowany paprykarz możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania będziemy potrzebować: około 500 g mięsa wieprzowego sok z połowy cytryny (około 30 ml) duża szczypta cząbru duża szczypta tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 2 szczypty pieprzu 2 duże papryki czerwone 600 g pomidorów 1 cebula (około 120 g) 2 ząbki czosnku(...)ostrej do smaku sól, pieprz olej do smażenia 1/2 szklanki wody (około 125 ml) Link do filmu z przygotowania: Paprykarz z mięsem wieprzowym Przygotowanie: Najpierw przygotuję mięso: Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę i przekładam do miski. Następnie dodaję cząber, tymianek, majeranek, pieprz, sok z cytryny i dokładnie mieszam. Miskę z mięsem wstawiam do lodówki

Uwaga Babcia Gotuje
Młoda kapusta z koprem -inaczej 3377

kapustę i na małym gazie dusić mieszając 15 minut. Nie wlewamy wody bo kapusta ma ją w sobie i w trakcie duszenia ,,puści" jej dość by się nie przypaliło. Pokroić koperek. Wsypać do kapusty 3/4 usiekanego koperku. Wymieszać i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i jeśli trzeba szczypta soli i cukru. Przed podaniem dodać resztę

Buniabaje w kuchni
Jogurtowy sernik z owocami w galaretce 133

wersji super fit można pominąć ciasteczkowy spód. 1000 gramów gęstego jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej 22 gramy żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 cytryna, skórka starta na drobnych oczkach 150-200 gramów ciasteczek maślanych lub herbatników 4 łyżki masła lub oleju kokosowego (rozpuszczonego) 1 opakowanie galeretki o ulubionym smaku ulubione owoce C iasteczka zmiksować(...)Zalać odrobiną wody (tylko do przykrycia żelatyny) i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją lekko na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia (nie gotować!!). Odstawić na bok do przestygnięcia. Żelatyna musi być chłodna, ale wciąż płynna. W tym czasie jogurty przełożyć do dużej miski. Dodać cukier puder, wanilię i startą skórkę z cytryny. Zmiksować do dokładnego

olalacooking
Zielona sałatka z pieczonymi batatami i ziemniakami 185

słonecznik łuskany szparagi zielone biała kapusta olej lniany lub inny tłoczony na zimno sok z cytryny Dodatki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek Przygotowanie: Załączam piekarnik by rozgrzał się na temperaturę 240 stopni. Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam na gaz. Gotuję 5 minut od momentu zagotowania wody odlewam wodę i zostawiam do przestudzenia(...)Dzięki tej metodzie nie stracą koloru i nie będą rozgotowane. W garnku zagotowuję wodę, wrzucam groszek, gotuję około 10 minut. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce (szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część) .Zielonych szparagów nie obieramy. Ziemniaki i bataty obieram, kroję w kostkę, wkładam do miski, dodaję oliwy z oliwek i dokładnie mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną

Szkrab Je Sam
Łososiowe rösti 266

masła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku oliwa sól, pieprz cząstki cytryny Sposób przygotowania: Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany(...)delikatnie wyrabiamy. Z masy formujemy nieduże placuszki i smażymy je na mocno rozgrzanej oliwie ok. 2 minut z każdej strony. Podajemy z sosem śmietanowo – czosnkowym, skropione sokiem z cytryny. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ziemniaki , łosoś , śmietana

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 178

200g) 1 zł cukier – 1,5 łyżeczki 0,10 zł olej rzepakowy – 3 łyżki 0,10 zł masło – 2 łyżeczki (20g) 0,30 zł sok z cytryny – kilka kropel 0,10 zł czosnek – 2 ząbki 0,30 zł pieprz czarny, świeżo mielony 0,10 zł sól Razem 9 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. WYBÓR MIĘSA Najlepsze(...)średnim ogniu z obu stron przez 2 min, do lekkiego zrumienienia. Następnie dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy sól oraz ząbki czosnku w łupince i dusimy ok. 5 min pod przykryciem. Następnie odkrywamy marchewki, dodajemy masło, cukier i sok z cytryny, mieszamy. Marchewki karmelizujemy, co jakiś czas przewracając na drugą stronę, przez kilka minut do uzyskania półtwardych, złocistych marchewek. PODANIE Stek

Nerds Kitchen
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 220

200g) 1 zł cukier – 1,5 łyżeczki 0,10 zł olej rzepakowy – 3 łyżki 0,10 zł masło – 2 łyżeczki (20g) 0,30 zł sok z cytryny – kilka kropel 0,10 zł czosnek – 2 ząbki 0,30 zł pieprz czarny, świeżo mielony 0,10 zł sól Razem 9 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. WYBÓR MIĘSA Najlepsze(...)średnim ogniu z obu stron przez 2 min, do lekkiego zrumienienia. Następnie dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy sól oraz ząbki czosnku w łupince i dusimy ok. 5 min pod przykryciem. Następnie odkrywamy marchewki, dodajemy masło, cukier i sok z cytryny, mieszamy. Marchewki karmelizujemy, co jakiś czas przewracając na drugą stronę, przez kilka minut do uzyskania półtwardych, złocistych marchewek. PODANIE Stek

Nerds Kitchen
Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 205

czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku sok z połowy małej cytryny oliwa do smażenia Marchew kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ją w niezbyt duże kwadraty. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz(...)ogniu przez kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy dużym kubkiem wody. Przyprawiamy papryką oraz solą i pieprzem, po czym mieszamy drewnianą łyżką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec gotowania, gulasz doprawiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy odsączony groszek konserwowy i delikatnie mieszamy. Danie podajemy z gorącym ryżem. Naprawdę genialny

Kuchenna Kontrrewolucya
Çorba z soczewicy i dyni czyli Zupowy Wtorek odc.106 227

łyżki soku z cytryny do podania: sok z cytryny, oliwa, suszona mięta Cebulę kroimy w plasterki, dynię obieramy i usuwamy pestki a nastepnie kroimy w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone warzywa i smażyć przez 5 minut (cebula powinna zrobić się przezroczysta). Soczewicę dokładnie płuczemy letnią wodą. Do podsmażonych warzyw dorzucamy przyprawy, mieszamy i smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba w łuskach ziemniaka 169

Składniki 500-600 g halibut,lub inna gruba ryba sól pieprz koperek cytryna Wykonanie To danie z ryby owiniętej w plasterki ziemniaka ,nie jest trudne. Kluczem do tego dania są cieniutko pokrojone ziemniaki na mandolinie. Nie moczyć plastrów ziemniaka w wodzie. Dlatego należy przygotować krótko przed układaniem na rybie. Ryba dowolna ,ale musi być dość gruba .Ziemniak ze skórką ,nieobrany(...)łyżkę) wrzucić do naczynia z rybą .Pi ec około 20-30 minut -za leży od piekarnika i czy bardziej ,czy mniej chrupiące ziemniaki chcemy. Po upieczeniu skropić sokiem z cytryny. u mnie 4 sztuki

mojej kuchni
Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella 913

jabłek (waga po obraniu) 3- 4 łyżki cukru z wanilią 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka wody PIANKA STRACIATELLA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody 50 g czekolady gorzkiej Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami(...)biszkopt przekroić na dwa blaty. Najlepiej kroi się następnego dnia. Dobrze skropić naparem z herbaty i cytryny. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zważyć. Włożyć do garnka z cukrem waniliowym, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki

https:KKuchniaMniam
Chłodnik z botwinki 173

pęczek botwinki 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewki sok z 1 cytryny 2 duże jogurty naturalne (lub 1 duży jogurt+maślanka) ugotowane jajka (ilość według uznania) sól, pieprz cukier posiekany szczypiorek do dekoracji Warzywa umyć i osuszyć. Botwinkę drobno pokroić, następnie włożyć ją do garnka, zalać odrobiną wody i ugotować (mi to zajęło około 15 minut). Pod sam koniec gotowania

Ugotować
Pstrąg z tabbouleh i grillowanymi pomidorkami 169

oliwy extra vergine, sok i startą skórkę z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz zalewamy pstrągi, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso i pozostawiamy do zamarynowania na ok 30 min 2.  Tabbouleh - kaszę gotujemy ok 10 minut w osolonym wrzątku, w proporcjach 1 porcja kaszy do 2,5 wody, bez przykrycia, następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania