woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:663/1096)

Buraczki Zasmażane Do Obiadu 172

Składniki 4 średnie buraczki 1 średnia marchew (nie konieczna) 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 1-2 łyżeczki cukru (zależy czy mamy buraczki słodkie) 1/2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 1. Buraczki o raz marchew myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy woda i gotujemy na malutkim ogniu w skórkach do miękkości ( u mnie trwało to koło

Gotowanie...to proste !
Paella z dorszem i krewetkami 149

dorsza atlantyckiego 250g krewetek (ja użyłem mrożonych) 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści świeżej bazylii  2-3 cytryny  oliwa z oliwek szczypta nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól Polecam ugotować bulion warzywny (około 2 l)  2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek przypalonej cebuli 2 ząbki czosnku 4-5 cm pory liść laurowy(...)przygotowaniem Paelli należy odlać trochę bulionu do miseczki, wystudzić i namoczyć w zimnym już bulionie szafran. Dorsza należy oczyścić z reszty ości, skóry i wymyć. Krewetki polecam przelać ciepłą wodą. Sama Paella to bardzo proste wbrew pozorom danie. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulkę i czosnek siekamy na drobno, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, wycinamy zdrewniały

Kuba Gotuje
Kurczak ze szparagami w sosie cytrynowym 240

smaku 2 łyżki natki pietruszki Odetnij twarde końcówki ze szparagów. Końcówki ale nie kłosy obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 7 minut. Po czterech minutach dodaj kłosy szparagów i gotuj przez resztę czasu. Ugotowane szparagi odcedź i opłukaj zimną wodą. Odstaw na bok. Mięso podziel na porcje i zrumień na maśle. Na tej samej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w drobną(...)kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól i pieprz. Wlej bulion, śmietanę i gotuj przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki, parmezan, szparagi, sok i skórkę z cytryny. Gotuj do rozpuszczenia parmezanu, który zagęści sos. Podaj kurczaka z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką ze świeżych warzyw.   The post Kurczak ze szparagami w sosie cytrynowym appeared first

codojedzenia
Kofeinowa SŁONA WODA 166

dynia została podkreślona dodatkiem kwaskowatej pomarańczy oraz orzechów i całość idealnie się razem komponowała. Każdy kęs miękkiego i wilgotnego ciasta to była sama przyjemność dla podniebienia :) Autorska kawa "Słona Woda" składała się z syropu słony karmel , 40ml espresso , solidnej porcji mleka , grubej warstwy mlecznej pianki oraz kruszonych orzeszków ziemnych prażonych w karmelu zwieńczających całość z wierzchu. Powiem jedno - petarda(...)imowej herbaty rozgrzewającej z pigwą . Szklanica herbacianej mikstury doprawiona była słodkim miodem oraz duuużą ilością plastrów cytryny oraz kawałkami prozdrowotnej pigwy. Napitek idealnie wpasował się w panującą aurę, bo tegoż wieczoru jesień mocno schładzała poliki ;) Czas na podsumowanie. W  RESTAURACJI SŁONA WODA   spędziłam kameralny i uroczy wieczór , przy świetnej kawie i pysznym cieście oraz w doborowym towarzystwie. Można

Grunt to przepis!
Roladki ze szpinakiem i pieczarkami podane z sosem czosnkowym 146

łyżki, jogurt naturalny 3 łyżki, czosnek 3 ząbki, sok z cytryny 1 łyżka, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, sol, pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju z pokrojonym jednym ząbkiem czosnku. Szpinak umyć, drobno pokroić i dodać do cebuli, smażyć aż odparuje wodę. Następnie przyprawić sola i pieprzem i wycisnąć przez praskę czosnek

kulinarne odsłony pati
Sałatka – zielone gniazdo z jajkiem 158

talerzu rukolę w „gniazdo” ułożyłam, a w sam środek jajko z wody dołożyłam. Na wierzch kapary, rzodkiewkę dodałam i czarnym sezamem dla kontrastu posypałam.  Z ostrym dressing ją polałam i smaczną sałatkę bez użycia soli w kilka chwil przygotowałam. Składniki na 1 porcję: na dressing: ½ soku z cytryny, 1 łyżeczka pikantnego sosu na bazie chili, 2 - 3 łyżki oleju

Moniki Smakołyki
Pulpety indycze w sosie koperkowym 118

domowego, ale w ostateczności może być z kostki, zrobiony w mniejszym stężeniu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% do zup 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz WYKONANIE: Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki(...)włożyłam pulpeciki. Gotowałam na wolnym ogniu przez około 20 minut. Mąkę rozprowadziłam w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszałam ją ze śmietaną i przelałam do sosu. Gotowałam delikatnie mieszając do zagęszczenia, dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pulpety podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią ze słoika

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczony kurczak z kratką z boczku i domowy sos pieczeniowy 130

czekamy na kurczaka. 1,5kg kurczak 200g masła 2 ząbki czosnku 1 cytryna 1 łyżeczka pietruszki + 2 łyżeczki 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku + 2 łyżeczki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz ok. 150g boczku wędzonego 0,5-1 litr bulionu drobiowego lub wody  ok. 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej Do miseczki wkładamy(...)równomiernie. 1 łyżkę masła zostawiamy do napełnienia środka kurczaka.   Do środka kurczaka wsypujemy sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy - po 1 łyżeczce pietruszki, rozmarynu i tymianku. Wciskamy sok z cytryny i wkładamy skórkę do środka. Dopełniamy całość pozostawioną wcześniej łyżką masła z przyprawami. Nogi krzyżujemy i przebijamy lekko przez skórę, by wszystko pozostało na miejscu. Tak przygotowanego kurczaka możecie obłożyć

Cooking Monster
KURCZAK Z GRILLA PO MEKSYKAŃSKU 185

kurczaka zamarynowałam w meksykańskiej mieszance przypraw, a następnie krótko grillowałam na mocno rozgrzanej patelni grillowej.   Tak przygotowane, lekko pikantne, soczyste i aromatyczne,  skropiłam sokiem z cytryny i podałam z pikantnym ryżem, ulubioną sałatką oraz kleksem jogurtu naturalnego i sosu pomidorowego.  SKŁADNIKI / 4-6 porcji KURCZAK 2  filety z kurczaka 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka(...)pomidorowego 2 szklanki (500 ml) gorącego bulionu lub wody sól , świeżo zmielony czarny pieprz SOS POMIDOROWY 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku / starty na tarce 1 szklanka passaty pomidorowej lub 2 duże pomidory ( sparzone, obrane i pokrojone w kostkę) sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano. DO PODANIA: jogurt naturalny, cząstki cytryny do wyciśnięcia, świeża kolendra WYKONANIE SOS POMIDOROWY : w rondelku

cool and minty
Sałatka Królowa stołu 14505

makaronu świderki 1 słoik suszonych pomidorów 200 g rukoli 500 g fileta z kurczaka 150 g sera feta 2 garście słonecznika przyprawa do kurczaka Sos 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki miodu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fileta z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek i chrząstek. Kroimy w kosteczkę i marynujemy w przyprawie(...)kolor. Kurczaka odstawiamy do przestygnięcia. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Ser feta kroimy w kosteczkę. Suszone pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Przygotowujemy sos. Oliwę łączymy z cytryną miodem, solą oraz pieprzem. Całość mieszamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy. (adsbygoogle

Przepiski.pl
Zupa z botwinki na żeberkach 111

marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 ząbek czosnku koperek sok z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: ziemniaki śmietana 18%     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka gotujemy z liściem laurowym i ½ łyżeczki soli, do miękkości mięsa (od zimnej wody - ok. 1,5 l ). Następnie wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości i kroimy w kostkę(...)pokrojone z botwinki, buraczki. Gotujemy przez kwadrans, po czym wrzucamy pokrojone liście botwiny wraz z łodygami. Gotujemy kolejny kwadrans. Mieszamy z posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami i śmietaną. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Chłodnik litewski 170

poniżej: W garnuszku wlać około 0,5 - do 1 szklanki wody (tak by lekko przykryły buraczki z botwinką), dodać buraczki, lekko posolić i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać posiekane gałązki i liście botwinki, dodać sok z cytryny i gotować jeszcze przez 3 minuty. Ostudzić i schłodzić

Zasmakuj Kuchni
Makaron z grillowaną cukinią, wędzonym pstrągiem i majonezem ziołowo-cytrynowym 144

kremowego Arla Apetina czosnek i zioła 50ml oleju smakowego z cytryną i bazylią 2 łyżki oleju smakowego z czosnkiem 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu ryżowego 1 żółtko ugotowane na twardo szczypta cukru sól pieprz  WYKONANIE Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zahartować zimną wodą. W tym czasie pokroić cukinię w plastry grubości 3mm. Oprószyć solą

Wiem co jem
Czekoladowe ciasteczko z kremem cytrynowym 150

pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch foremek do sufletów wysmarowanych wodą. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Wyjąć na talerz. Krem 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki skórka + sok z cytryny  Składniki zmiksować. Na talerzu ułożyć ciastko, posmarować kremem lub przełożyć do szprycy i udekorować. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Tarta jaglano-owsiana z grzybami leśnymi i szpinakiem 75

szpinaku mrożonego - najlepiej w liściach 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sok z połówki cytryny 20 g grzybów leśnych  0,5 cebuli 1 łyżka oleju kokosowego pieprz, sól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody. Do wyrobionego ciasta do dajemy sezam, siemię lniane, cząber(...)mrożone podgrzybki). Całość przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy, aż grzyby będą miękkie.  Następnie na kolejnej patelni wrzucamy rozmrożony szpinak, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, pieprz i sól.   Na spód tarty wykładamy szpinak a następnie grzyby - całość zapiekamy w piekarniku w 180 st przez

Łycha smaków