mała cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Płaty śledziowe warto zamoczyć jeżeli są zbyt słone ( ja zawsze tak robię, moczę w wodzie na 30 minut do 1 godziny ). Buraki pieczemy w piekarniku ( u mnie to trwało 40 minut(...)godzinę. Obrane ziemniaki, białka jajek i cebulę kroimy w kostkę. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w słupki, podobnie jak jabłka. Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę łączymy z majonezem. Wszystkie składniki razem mieszamy ( dokładnie, lecz delikatnie ). Całość posypujemy pokruszonymi żółtkami i natką pietruszki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyaktywne). Odcedzone ziarna można wykorzystać jako dodatek do chleba. Przygotowanie pasty z orzechów nerkowca: 2 szklanki orzechów nerkowca namocz w wodzie przez 6-8 godzin. Dokładnie odsącz z wody, np.na sitku i przenieś do naczynia, w którym będziemy je blendować. Dodaj 1/4-1/2 szklanki startera (rejuvelac) i zblenduj na gładką, jednolitą pastę. Starter dodawaj powoli, do uzyskania pożądanej konsystencji (bardziej(...)Gotowy serek solimy do smaku. Dla uzyskania świeżego, orzeźwiającego smaku, można dodać również trochę soku z cytryny. Do sera możemy dodać również ulubione przyprawy i/lub zioła. Jeżeli ser wydaje się zbyt suchy, dodajemy do niego jeszcze trochę startera (rejuvelac) lub wody. Ser możemy zostawić w pojemniczku i używać do smarowania pieczywa lub przełożyć do dowolnej formy, aby nadać
Przepisy na domowy ser i chlebosób dbających o linię. Pierś z indyka można podać z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami z wody, tłuczonymi lub ryżem. Składniki: 1 pierś z indyka (najlepiej ze skórą) 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 łyżka soli Sok z 1 cytryny Sposób przygotowania: Na początku myjemy pierś i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Do małej miseczki dodajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepomarańczy - 250g rodzynków sułtańskich. I etap - Biga - 40g mąki pszennej -30g wody letniej - 1g cukru - 25g świeżych drożdży II etap - 1. ciasto - wyrośnięta biga - 1/2 żółtka L - 30g wody letniej - 55g mąki - 4g cukru III etap - 2. ciasto - 1 ciasto - 1/2 żółtka L - 50g wody letniej - 100g mąki - 25g drożdży świeżych - 5g cukru IV etap - 3. ciasto(...)trzymam w zakręconym słoiczku. Potrzeba 150g kandyzowanej skórki albo 100g skórki i 50g innego kandyzowanego owocu. Na mix aromatów mieszam miód, alkohol i esencję waniliową. Wyparzone, osuszone pomarańcze i cytrynę obcieram na tarce i otrzymuję wiórki skórek, dodaję do miodu, mieszam. Foliuję i odstawiam w chłodne miejsce. Nawet kilka dni może poczekać do wykorzystana w ostatnim etapie robienia baby
I tu będę miała takie tesię nie przypalił. Całość udekorowana winegretem z kolendry, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Smacznego :-) Przepis dla 4 osób Składniki: 3 piersi z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 dojrzałe pomidory 100g orzechów nerkowca 50g pikantnych kabanosów 2 papryczki chilli łyżka mąki szklanka wody łyżeczka oleju przyprawy: kumin, kolendra, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma, imbir, cynamon, sól(...)następnie dodaj posiekane pomidory i zalej wodą. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Orzechy nerkowca zmiksuj blenderem i dodaj do sosu. Gotuj kolejne 20 minut co jakiś czas mieszając by sos się nie przypalił. Dodatkowo możesz przygotować winegret z świeżej kolendry. Wystarczy zmiksować liście z łyżeczką soku z cytryny i dwiema łyżkami oliwy z oliwek
wysmienitywyjdą z nich robaczki. Przygotowane mniszki włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 30 minut. Ostudzić. Następnie przecedzić mniszki, tzn. umieścić je na durszlaku i wydusić, aby uzyskać jak najwięcej wywaru. Ponownie wywar wlać do garnka, wsypać cukier, dodać sok z cytryn i wszystko wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu (około
Ugotowaćkarmelizacji, a jedynie potrząsać garnuszkiem, bądź też dodatkowo dodać kilka kropel soku z cytryny. Bardzo ważne jest, żeby w czasie karmelizacji nie zmieniać wielkości płomienia, temperatura musi się bowiem utrzymać na tym samym poziomie. Żeby zatrzymać proces karmelizacji, należy szybko przełożyć garnuszek do pojemnika z chłodną wodą. Teraz możemy już wylać nasz karmel na przykład na creme brule czy lody
Przepysznik - BLW i nie tylkorumienimy na oleju, następnie dodajemy pozostałe warzywa chwilę podsmażamy , dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej
magiczna kuchnia Kasiwodnej. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy foremkę z sernikiem, wlewamy wodę, tak ok. 1 cm wysokości. Pieczemy ok. 50 – 60 min., w 180 st. C, aż sernik się zetnie. (bez termoobiegu) składniki na polewę śmietanową: 150 ml kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na wierzch
Domowy Smak Jedzeniamały pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku pęczek szczypiorku na sos: 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju szczypta cukru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Wiosenna sałatka z pokrzywą Przygotowanie: Pokrzywę dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, następnie pokrzywę odstawiam do odsączenia i wystudzenia. Umytą i osączoną zieleninę (koperek, natkę(...)kroję. Umytą rzodkiewkę kroję w drobną kostkę. Pokrojone składniki sałatki daję do salaterki, biały ser rozkruszam palcami i dodaję do sałatki. Teraz przygotuję sos: do miseczki daję sok z cytryny, oliwię, szczyptę cukru, dwie duże szczypty soli i dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki. Całość dokładnie mieszam- sałatka z pokrzywą jest gotowa. Sałatka z pokrzywą jest gotowa, można
Uwaga Babcia Gotujewywaru warzywnego2 liście laurowe3 łyżki majeranku6 ziaren czarnego pieprzu4 ziarenka ziela angielskiego3 łyżki soku z cytryny sól, pieprzKiedy zobaczyłam po raz pierwszy ten przepis na stronie dusiowakuchnia - wiedziałam, że będzie przepyszny... i tak właśnie było :)Grzyby opłukać i zalać 2 szklankami zimnej wody, odstawić na całą noc do namoknięcia. Buraki umyć i ugotować do miękkości przez około
Świat Domowej Kuchni200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy go z wodą) 1 dymka (biała część) 2 łyżki sosu rybnego 2 cm imbiru 8 krewetek Tiger, oczyszczonych (można zostawić ogonki) 2 pieczarki 1 łyżka oleju (ja użyłam arachidowego) 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1. W rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną dymkę, imbir pokrojony
Tajskie smakiciemnego100 ml białego wytrawnego wina1 ćwiartka z kurczaka5-6 łodyg szparagów zielonych1/2 cebuli50 g sera żółtego, np Bursztyn1 łyżka oliwy2 łyżki masłasólprzyprawa Carry indyjskie Kamis1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie:Ćwiartkę z kurczaka umyć, usunąć skórę.Za pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion.Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm.Rozgrza(...)żony ryż podlewać wodą z sosem sojowym i dusić na małym ogniu, co raz uzupełniając płyn.Na koniec wlać do ryżu wino - odparować.Gdy ryż wchłonie płyny i stanie się kremowy, dodać szparagi i mięso z kurczaka - wymieszać.Zestawić z ognia. Dodać do risotto starty żółty ser oraz łyżkę masła, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawą carry
kolorowotorcikowotych ciast dynia była przygotowywana dużej wcześniej, by nabrała cytrusowego posmaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm i keksówkę): Nadzienie 0,5 kg dyni (np. odmiany Hokkaido) 2 cytryny czerwony grejpfrut 4 ziaren zielonego kardamonu 3 goździki kawałek cynamonu ok. 30 g imbiru 0,2 kg cukru + 2 łyżki Ciasto 50 g drożdży 100 ml wrzątku 100 ml zimnego(...)czarnego sezamu dwie łyżki oleju do smażenia Imbir pokroić w malutką kostkę, dolać odrobinę wody (by przykryła imbir) i dodać 2 łyżki cukru. Pogotować ok. kwadransa. Zestawić z palnika do schłodzenia. Wieczorem pokroić dynię na małe kawałki (1 cm). Do dyni wycisnąć sok z jednej cytryny i grejpfruta. Całość posypać cukrem. Wymieszać. Odstawić pod przykryciem na całą noc. Dynię odcedzić
Weekendy w domu i ogrodzieulubione zioła, pieprz, sól- 2 łyżki oleju rydzowego do skropienia - 12 liści świeżej mięty- łyżka ziarno siemienia lnianego- garść prażonego ziarno słonecznika- olej rydzowy 150ml - sok z połowy cytryny- łyżka miodu rzepakowego- sól, pieprz do smaku- ząbek czosnku posiekany drobno Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na blaszce rozkładamy warzywa pokrojone, skrapiamy Olejem Rydzowym, przyprawiamy ziołami i wkładamy(...)cukinię i pomidory w kostkę 1cmx1cm. Kuskus płuczemy, po czym zalewamy wrzątkiem tak dużo, aż woda przykryje kasze. Kaszę mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Pamiętamy, że musi być sypka. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec łączymy kuskus z warzywami, sokiem z cytryny, posiekaną miętą, czosnkiem. Posypujemy prażonym ziarnem słonecznika i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Sajkofanka smaku