woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:662/1096)

Spaghetti z „pesto” z roszponki 137

dekoracji. Zmiksować orzechy, roszponkę, czosnek, pepperoni, oliwę, skórkę otartą z cytryny. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Szynkę pokroić w paski szerokości 0,5 cm. Podsmażyć na mieszance masła i oliwy. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z szynką „zbierając” cały smak z patelni. Zdjąć z ognia, wymieszać z „pesto”. Jajka przepiórcze

królestwo garów
Pieczeń cielęca 259

razem. Składniki dla 4 osób: 1 kg cielęciny np. karkówka lub łopatka 4-5 łyżek oleju Kujawski z cytryną i bazylią sól wg smaku 4 gałązki świeżego tymianku 2 szalotki 1 szklanka białego wytrawnego wina Cielęcinę opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Uformować pieczeń i obwiązać ją sznurkiem (szpagatem). 1-2 łyżki oleju wmasować w mięso. Z gałązek tymianku oberwać

Pełny talerz
Frutti di mare w sosie śmietanowym 312

cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mieszankę frutti di mare. Chwilę smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Na sam koniec wlać kieliszek białego wina i dusić pod przykryciem. W międzyczasie makaron ugotować al dente i zahartować (przelać zimną wodą, aby się nie posklejał).  Gdy owoce morza będą już miękkie, dodać śmietanę. Wszystko ze sobą wymieszać, posypać zieloną

Ugotować
Chłodnik z melona i ogórka 197

blendera i zmiksować. Zmiksowany melon dodać do ogórków i jogurtu, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania. Zupę po wyjęciu z lodówki, przed podaniem, jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba -  doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, przybrać pokrojonym w kostkę ogórkiem , kawałkami rzodkiewki i listkami

Stare Gary
Zapiekanka z łososiem 279

pieprz, oliwa Łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. (Najlepiej wstawić go do lodówki na kilka godzin.)Ziemniaki obieram i kroję w cienkie talarki. Opłukuję i wrzucam do gorącej osolonej wody na kilka minut, aż będą miękkie. Odcedzam i przelewam zimną wodą, odstawiam do osuszenia. Dzielę na dwie porcje.Broku

UgotujmyTo.pl
Jesienna sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i figami 176

U Eryka z ervegan znalazłem wspaniały dressing na bazie pasty tahini i cynamonu, co więcej był on właśnie podany z dynią i figami. Od razu uznałem

Food Square
Sałatka z białej fasoli i granatu 210

soli i ½ łyżeczki cukru,Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing:Sok i skórka z połowy cytryny,3 łyżki oliwy,Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu,Łyżka musztardy miodowej,2 fileciki anchois,Kilka listków Bazyli,3 łyżki wody,Sól  i pieprz Cayenne do smaku.Przygotowanie:Składniki dresingu zmiksować blenderem.Warzywa umyć, jarmuż oderwać od nerwów, czubkiem noża

SzczyptaSmaQ
Tort mokka 327

stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach 5 minut, a następnie przenieść na kratkę.Krem.Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać.Krążki ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym.Dekoracja. Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie

Kulinarny karnet Christophera
Smaczna sałatka z sosem musztardowym 344

Smacznego ! Składniki na sos : musztarda Dijon około 2 łyżek sok z około połowy cytryny 2-3 łyżki oleju słonecznikowego około 2 łyżek miodu ewentualnie pieprz prawdziwy W garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami dość ciepłej wody, a potem dodajemy stopniowo olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem

Proste Potrawy
Sałatka ze szparagów z oliwą, octem winnym i świeżo mielonym pieprzem 193

można zastąpić inną) ∙ ocet winny (lub sok z cytryny) ∙ świeżo mielony pieprz ∙ sól i cukier do gotowania szparagów Sposób przygotowania: Autor dokładnie opisuje jak ugotować szparagi: "Uwaga dotycząca gotowania szparagów: najlepiej robić to w ten sposób: szparagi po oskrobaniu i opłukaniu związać nitką w pęczki, wkładać do wrzącej wody z solą i odrobiną cukru pionowo - łebkami do góry(...)wystawały nad wodą. Delikatne łebki ugotują się na parze, w przykrytym garnku, łodygi zaś są twardsze i wymagają dłuższego gotowania." Autor nie podaje czasu gotowania, aby nie były rozgotowane powinno być to około 5-8 minut w zależności od ich grubości. Następnie "odcedzić, pokroić na kawałki. Skropić oliwą, octem winnym lub cytryną, trochę popieprzyć i wymieszać." Sałatka jest prosta

Gocha gotuje!
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 202

plastry sera 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżki  sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie używamy 1 łyżki soku z cytryny lub limonki) sól, świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki po wyjęciu z pudełka można delikatnie przepłukać. Jedną z nich odkładamy na bok, będzie częścią farszu. Szpinak rozmrażamy i odciskamy. 4 pieczarki pozbawiamy(...)czosnkiem. Cebulę szklimy na tłuszczu i dorzucamy do farszu. Bułkę tartą mieszamy z dwiema łyżkami wody i dorzucamy do mięsa. Wszystko razem dobrze wyrabiamy ręką przez kilka minut i odstawiamy na godzinę, by smaki się przegryzły. Do tego czasu, warto pokropić pieczarki sokiem z cytryny, by nie ściemniały.  Po godzinie faszerujemy każdą pieczarkę mięsem, na nie nakładamy odciśnięty szpinak

Kuchenna Kontrrewolucya
Kuskus z warzywami z parowaru 241

jego poziom, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut.Sałatę mini rzymską myjemy.Jak woda się wchłonie, a warzywa skończą się parować, dokładamy pieczarki i pora do kuskusa, wrzucamy również natkę i szalotkę.   Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołami dalmatyńskimi, polewamy sokiem z połowy cytryny i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek z oregano i wszystko dokładnie mieszamy.Nakładamy

Parowar Faceta
Smażone krewetki z czosnkiem i natką pietruszki 148

pietruszkowym sosiku… :) Składniki: ok. 500 g krewetek tygrysich duży pęczek natki pietruszki cytryna kilka ząbków czosnku masło lub masło klarowane (ok. 3-4 łyżek) kilka kropel oleju (przy maśle klarowanym pomijamy) przyprawa typu Vegeta sól Wykonanie: W przypadku zamrożonych krewetek wrzucamy je do garnka z wrzącą wodą doprawioną przyprawą warzywną i gotujemy ok. 2-3 minuty (jeśli krewetki są już(...)rozmrożone opłukujemy je tylko pod bieżącą wodą). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy masło lub samo masło klarowane (olej sprawi, że zwykłe masło nie przypali się). Dodajemy drobniutko posiekany czosnek i krótko smażymy (należy pilnować, aby czosnek się nie przypalił, gdyż stanie się gorzki). Dodajemy krewetki i smażymy ok. 3 minuty. Doprawiamy vegetą lub solimy do smaku. Na koniec wrzucamy

MyCookBook.pl
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą 4948

kwaśne) 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka 150 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 mała cebula – ok 60 g 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) pieprz do smaku sól (opcjonalnie) kilka gałązek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie w śmietanie: Śledzie 3 razy przepłukać pod zimną wodą, a następnie zamoczyć w misce(...)śledzie na sitku i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić śledzie na mniejsze kawałki o długości ok. 2-3 cm. Jabłko obrać, pokroić w małą kosteczkę, a następnie skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jeśli nie lubicie ostrego smaku cebuli, to możecie przelać ją wrzątkiem na sitku i pozostawić do ostudzenia. Ja z reguły daję cebulkę

Kulinarne Przeboje
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą 177

kwaśne) 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka 150 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 mała cebula – ok 60 g 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) pieprz do smaku sól (opcjonalnie) kilka gałązek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie w śmietanie: Śledzie 3 razy przepłukać pod zimną wodą, a następnie zamoczyć w misce(...)śledzie na sitku i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić śledzie na mniejsze kawałki o długości ok. 2-3 cm. Jabłko obrać, pokroić w małą kosteczkę, a następnie skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jeśli nie lubicie ostrego smaku cebuli, to możecie przelać ją wrzątkiem na sitku i pozostawić do ostudzenia. Ja z reguły daję cebulkę

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania