łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 100 ml rumu sok i skórka z 1 pomarańczy starta skórka z 1 cytryny 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 175 ml wody 150 g twardych gruszek, startych na tarce 100 g orzechów włoskich 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Skórki pomarańczowe
Dzieje kuchennej Wiewiórydodać pokrojone drobno chilli, kurkumę, wyciśnięty przez praskę czosnek, słodko kwaśny sos chilli. Doprawić solą i skropić sokiem z cytryny. Zostawić tak na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie ciasta – za pomocą miksera wymieszać mąkę, białko, curry, sól i wodę na gładką masę. Odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Krewetki położyć na sitku, w garnku rozgrzać olej
Kuchnia Pokoleńłyżki miodu. Jeśli jednak tego nie zrobiliście to następnego dnia możecie rozpuścić 2 łyżki stołowe miodu w szklance letniej wody i ... wypić (bo nie sądzę, abyście mili ochotę na jedzenie) Powyższy napój można wzbogacić dodając łyżkę soku z cytryny. Powinno pomóc :) A następnym razem przed huczną imprezą zjedzcie profilaktycznie łyżkę miodu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba... biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ łyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, dodajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczkę. Następnie dodajemy majonez, sok z cytryny i doprawiamy solą
Anioły w kuchniciasto 150g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej 50g mąki graham 100g zimnego masła 1 jajko 3 łyżki zimnego mleka lub wody duża szczypta soli sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 gałązka rozmarynu 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 jajko sól i pieprz marynowana cukinia 1 cukinia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 gałązka świeżego tymianku 1 łyżeczka mielonej
DefinicjaSmakugóry wytworzonym sosem trzymamy jeszcze około 30 minut w piekarniku. Puree z bobu: -1kg bobu ugotowanego w osolonej wodzie, obranego z łupin -1/4 szklanki bulionu -sezam uprażony około 2 łyżek -łyżka masła -kilka kropel soku z cytryny -sól, pieprz Obrany bób podgrzewamy z bulionem, cedzimy na sicie, dodajemy masło, sok z cytryny i sezam. Miksujemy za pomocom blendera
BaRepasmieszam, żeby oleje połączył się z resztą składników. Jeżeli sos jest za gęsty, można dodać jeszcze soku z limonki lub cytryny, a jeśli za mało słony - łyżeczkę sosu sojowego. Nie polecam natomiast dodawania do tego sosu soli, pieprzu lub wody! Cukinię i marchewkę dodaję do sałaty z cebulką, delikatnie mieszam, posypuję kolendrą
Kuchnia Prezydentowejcienkie długie paseczki winegret: 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny 1-2 łyżeczki jasnego sosu ostrygowego lub rybnego 4 łyżki greckiego gęstego jogurtu (na piankę) odrobina mleka lub wody Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy by nabrał ładnego żółtego koloru. Oliwę,sok z limonki
Sztuka gotowania w/g Samirypuch i dodaję po łyżce gorące mleko. Potem wsypuje mleko w proszku, a na końcu sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę wstawiam do lodówki. Brzoskwinie osączam na sicie zlewając cały zawarty w puszcze sok, rozcieńczam 1/2 szklanki przegotowanej wody i zostawiam do nasączenia blatów. Owoce kroję w plasterki. Na paterze układam jeden krążek biszkoptowy, nasączam ponczem brzoskwiniowym, układam plastry
Ciasteczkowy Potwórsiekanej - pół łyżeczki ziarenek sezamu białego - pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego Dresing: - sok z połowy cytryny - pół ząbku czosnku roztartego - łyżka musztardy francuskiej - 100ml oleju lnianego - świeżo mielony pieprz kolorowy Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Pomidory kroimy w paseczki, ogórka obieramy ze skóry, kroimy
Sajkofanka smakuIdealnie pasuje do niego odrobina majonezu wegańskiego i jakieś warzywo. Smacznego! Składniki: ½ szklanki soi 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ filiżanki wody 2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 filiżanka kaszy gryczanej sól, pieprz ocet winny lub sok z cytryny Soję namocz na noc. Następnego dnia ugotuj. Ugotuj również kaszę gryczaną. Zmiksuj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą, pieprzem
Qlinarnie i Qlinarnieprzez pół godziny. Podawaj, np. z sałatką grecką (ogórki, pomidory, feta, oliwki, papryka czerwona i pomarańczowa, oliwa, ocet winny/sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, bazylia) i panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę, następnie odlej wodę i wtedy panieruj w jajku i bułce tartej i smaż). Cornbread pasuje również do zup. A skoro letni obiad
Qlinarnie i Qlinarniekilka łyżek prażonych pestek słonecznika lub dyni, 1 woreczek odmrożonego jarmużu lub nieduża ilość świeżego (ugotuj na parze lub w wodzie), 3-4 ząbki czosnku, mały kawałek twardego sera żółtego (ze sztuczną podpuszczką, starty na tarce), trochę soku z cytryny i oliwy (kilka łyżek lub więcej). Drobno pokrój jarmuż, zblenduj resztę składników i wymieszaj z ciepłym makaronem. Gotowe. Zwiastun
Qlinarnie i Qlinarnieduży projekt, który mam nadzieję przypadnie do gustu blogerom kulinarnym. Trzymajcie kciuki :) I odpoczywajcie w weekend. Składniki 4 banany 1/2 cytryny ciasto 80g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 120ml wody olej 4 łyżki brązowego cukru Sposób przygotowania Składniki ciasta wymieszać w miseczce na rzadkie ciasto. Banan obrać i pokroić
W kuchni wieczorem