moim przypadku był to Brugal) 1/4 cytryny dwie piersi z kaczki barbarie, koniecznie ze skórą sól, pieprz Gotowanie zacznij od obrania ziemniaków. Pokrój je w równą kostkę o boku ok 2 cm i ugotuj na miękko. Mleko podgrzej – ma być gorące, ale nie dopuść do wrzenia. Następnie, po odlaniu wody, rozbij je na papkę (lub przeciśnij przez praskę(...)rozgrzaniu patelni, pryśniesz na nią kilka kropel zimnej wody i zaczynają one skwierczeć i tańczyć po patelni – patelnia jest zajebiście rozgrzana. Zatem, patelnia musi być średnio rozgrzana i bez tłuszczu (!) . Wsyp na nią cukier (nie formuj kupki, tylko raczej równomiernie rozprowadź po powierzchni) i natychmiast zalej wyciśniętym z cytryny sokiem. Efekt powinien być taki, że sok powinien zacząć rozlewać
manslogblogwyłóż papierem do pieczenia. Na dno piekarnika zaś wstaw naczynie z zimną wodą. W misce ubij krótko na średnich obrotach ser śmietankowy i mascarpone. Dodaj cukier i miksuj około 1 minuty. Wbij po 1 jajku, krótko miksując po każdym dodanym. Teraz dodaj mąkę, skórkę z cytryn, esencję waniliową oraz ziarenka z laski wanilii. Całość miksuj około 1 minuty
Słodko-Słony Świat Ilonybulionem. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy na patelnię. Mieszamy do czasu, aż sos zgęstnieje. Chwilę gotujemy, po czym zdejmujemy z palnika. Na koniec danie doprawiamy jeszcze w razie konieczności solą albo pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy posiekaną natką pietruszki
Smaki Na Talerzuskórę i głowę ryby przełożyć do garnka. Następnie zalać 1,5 l zimnej wody, dodać po 2 liście laurowe i ziela angielskie, następnie gotować w celu otrzymania wywaru rybnego. 2. Filety z karpia pokroić na mniejsze kawałki, dodać drobno posiekany czosnek, koper, skórkę z cytryny, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na około 60 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyminuty podsmażyłam marchewkę z cukinią. Obrałam awokado i pokroiłam w grubsze paski. Skropiłam odrobiną cytryny,żeby nie ściemniało. Liście sałaty i mięty umyłam i osuszyłam. Gdy miałam już wszystkie składniki, zabrałam się za nakładanie. Arkusz papieru ryżowego włożyłam do letniej wody. Można w tym celu użyć po prostu dużego talerza. Ułożyłam go na blacie kuchennym. Nakładałam kolejno(...)talerzu. Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam się przygotowywaniem sosu. Do miski starłam czosnek, imbir i dodałam chili. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Miód. Ocet ryżowy. Sos rybny. Wszystko przelałam do małego garnuszka i gotowałam 10 minut. Do sosu można dodać świeże listki mięty. Sosem można polać sajgonkę albo maczać
potrawyregionalnesproszkowany sok zawiera maksymalną ilość i bardzo dobrą jakość substancji występujących w liściach młodego jęczmienia, Przepuszczone przez wyciskarke korzen i nac marchewki ,oraz cytryny mieszamy ze sproszkowanym jeczmieniem. .. Młody jęczmień jest przetwarzany w tak delikatny sposób, że zawiera cały zakres żywych enzymów. Młody jęczmień zawiera w porównaniu z pszenicą 25 razy więcej potasu(...)Umyty szczaw i papryka pozbawiona gniazd nasiennych przepuszczam przez wyciskarkę. Do zielonego soku można domieszać odrobinę soku owocowego lub przegotowanej letniej wody., aby smak był lepszy. Pijemy przed śniadaniem, albo między śniadaniem a drugim posiłkiem
w mojej kuchniniezwykłe danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu. Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem - Składniki: ok. 300 g świeżego łososia sok z połowy dużej cytryny koperek (może być suszony) sól pieprz 400 g mrożonego szpinaku duża cebula 4 ząbki czosnku 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera(...)dodajemy poszatkowany czosnek, a gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, doprawiamy pieprzem oraz solą. Łososia kroimy w grubą kostkę, dodajemy po szczypcie soli, pieprzu oraz koperku. Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy starając się pokryć przyprawami każdy kawałek ryby. Mozzarellę (lub żółty ser) ścieramy na tarce
Słodka Stronajedzenia z budek. Fajny pomysł na sycący i wartościowy obiad lub przekąskę. Składniki: 6 placków tortilli 300g krewetek tygrysich 1 łyżka startego imbiru 2 łyżeczki curry sok z 1/2 cytryny 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki oliwy sól pieprz Salsa warzywna: 90g kukurydzy konserwowej 80g groszku konserwowego 1 zielony ogórek 1 mała czerwona cebula 1 duży pomidor(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Krewetki opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, a następnie oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2. Krewetki oprószyć curry, dodać starty imbir, wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć na rozgrzaną patelnie z oliwą i smażyć około 3-4 minut. Po tym czasie dodać sok z wyciśniętej cytryny, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinygęstego cremu kokosowego (nie mylić z mleczkiem) 4 łyżki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny garnisz: 125 g kiełków fasoli mung (taugè) kilka krążków papryczki chili listki azjatyckiego zioła Atsina cress (opcjonalnie) krewetki z patelni lub grillowane Kolendrę opłukać,osączyć z wody,oberwać ok. połowy listków od łodyżek a te drobno posiekać i odłożyć.Resztę posiekać razem(...)ogórek,kolendrę posiekana z łodyżkami,crem kokosowy,puder zielonego curry,odmrożony szpinak,sos rybny i dopełnić 250 ml zimnej wody.Wszystko razem zblendować na gładką zupę. Doprawić zupę sokiem z cytryny i umieścić co najmniej na godzinę w lodówce so schłodzenia. Schłodzoną już zupę rozlać do czarek i do każdej dodać kopczyk świeżych korzonków fasoli mung. bron:emte
Sztuka gotowania w/g Samirydodatki. Składniki: - 1 średni seler ok. 300g- 2 jabłka- cytryna (kilka łyżek soku)- 2-3 łyżki majonezu- ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich- 40g suszonej żurawiny- mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po ok. 10 minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy
mojewypiekiinietylkoszklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa stracciatella : 500ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 70g startej lub pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady Do nasączenia blatów: s zklanka mocnej kawą z łyżką cukru Dodatkowo: bita śmietana do wykończenia wierzchu i boków wiórki czekolady(...)wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Masa straciatella: Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy do połączenia składników, dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny miksujemy razem. Żelatynę . podgrzewamy, . aż . się . rozpuści. . Do . masy . dodajemy . wiórki . czekoladowe . i . lekko . ciepłą . żelatynę
RAROSSAziela angielskie, 3 marchewki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, skórka starta z jednej cytryny, łyżka masła, 1,5 czerwonej papryki, 750 ml rozdrobnionych pomidorów z puszki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka cukru, sól i pieprz. Sposób przygotowania: Mięso zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować ok. 30 min. Mięso wyjąć, oddzielić
Pobite gary Barbarypomidorków koktajlowych ok. 15 czarnych lub zielonych oliwek 10 cm świeżego ogórka pół cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz WYKONANIE Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zwykle wsypuje kuskus do miski i zalewam wrzątkiem – tyle by woda przykryła kaszę. Przykrywam miskę. Co jakiś czas mieszam kaszę. Studzę kaszę. W międzyczasie: kroimy
OstryKęspomidorków koktajlowych ok. 15 czarnych lub zielonych oliwek 10 cm świeżego ogórka pół cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz WYKONANIE Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zwykle wsypuje kuskus do miski i zalewam wrzątkiem – tyle by woda przykryła kaszę. Przykrywam miskę. Co jakiś czas mieszam kaszę. Studzę kaszę. W międzyczasie: kroimy
OstryKęs