woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:666/1096)

Zupa buraczkowa z jabłkiem 175

jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć, po czym zalać wodą (ok 1 litr, lub tak, aby warzywa były zakryte), lekko posolić. Przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i powoli gotować do czasu aż warzywa będą miękkie 30-40 minut. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Zupę buraczkową z jabłkiem podawać przybraną natką pietruszki

Codzienne Gotowanie
Grillowany dorsz na puree z warzywami duszonymi 235

batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek

Mango Papaja
Tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym 262

opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek żelatyny 250g naturalnego jogurtu 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g starta skórka z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 puszka ananasa w plastrach około 7-8 mrożonych lub świeżych malin 1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej) Dodatkowo: poszatkowane pistacje do posypania(...)wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać ją z jogurtem (krem powinien być w miarę gęsty, ale jak będzie bardzo rzadki, proszę wstawić go na chwilę do lodówki). 8. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i wstawić na około 60 minut do lodówki. 9. Galaretkę rozpuścić w 250ml wody i odstawić do całkowitego

Mała Cukierenka
Tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym 408

opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek żelatyny 250g naturalnego jogurtu 50g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g starta skórka z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 puszka ananasa w plastrach około 7-8 mrożonych lub świeżych malin 1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej) Dodatkowo: poszatkowane pistacje do posypania(...)wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać ją z jogurtem (krem powinien być w miarę gęsty, ale jak będzie bardzo rzadki, proszę wstawić go na chwilę do lodówki). 8. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i wstawić na około 60 minut do lodówki. 9. Galaretkę rozpuścić w 250ml wody i odstawić do całkowitego

Mała Cukierenka
Wastwowa sałatka śledziowa z quinoą i domowym majonezem 196

rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki soku z cytryny 1 cebulka 2 łyżki octu jabłkowego olej lniany  natka pietruszki świeżo mielony czarny pieprz sól Wykonanie:     Dzień wcześniej należy przygotować śledzie (w razie potrzeby, jeśli są zbyt słone, moczymy kilka godzin zmieniając wodę co jakiś czas), kroimy je w kostkę, mieszamy z plastrami cebuli(...)zielononóżek) myjemy i przelewamy skorupki wrzątkiem (ale niezbyt długo, żeby się nie ścięły). Jajka wbijamy do wysokiego pojemnika (takiego od blendera ręcznego), dodajemy olej rzepakowy, musztardę, sok z cytryny, pół łyżeczki soli i pieprz (według uznania). Wkładamy do  do samego dna pojemnika blender ręczny i włączamy na najwyższe obroty. Miksujemy wszystko dokładnie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (w razie

Quinoa Raz!
Cytrynowe risotto ze szparagami i krewetkami 168

łyżki masła – 1 łyżka oliwy – skórka z 1 cytryny – sok z ćwiartki cytryny – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – szczypta pieprzu cayenne i kurkumy – sól, pieprz Jeżeli używamy mrożonych krewetek , musimy je najpierw rozmrozić. Można zanurzyć je w letniej wodzie na ok. 20 minut, by przyspieszyć proces rozmrażania. Jeżeli używamy krewetek nieobranych , musimy pozbyć się(...)zewnątrz i twardawy w środku = al dente, nie powinien być wodnisty. Wraz z ostatnią łyżką bulionu dodajemy szparagi, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy krewetki, skórkę i sok z cytryny, porządnie mieszamy i odstawiamy z ognia. Dodajemy parmezan wraz z łyżką masła, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na chwilę. Podajemy z plasterkami cytryny, posypane parmezanem. Smacznego!   Artykuł Cytrynowe risotto

Be Fit Be Strong
Szarlotka z kremem budyniowym 2177

łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru drobnego 250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie(...)czas przygotowywania jabłek. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnku o szerokim dnie rozpuścić masło i wrzucić skrojone jabłka. Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i przyprawy. Jeżeli jabłka nie są wystarczająco słodkie można dosypać cukru białego. Prażyć, aż jabłka zmiękną, a sok odparuje. Odstawić do wystudzenia. Wyłożyć połowę jabłek na jedno z jasnych ciast, wyrównać

https:KKuchniaMniam
Placki z cukinii 194

zabierze) skórka otarta z jednej cytryny ½ żółtej lub czerwonej papryczki chilli posiekana bardzo drobno, bez pestek (można pominąć) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zata’ar – 1 łyżeczka (opcjonalnie). Cukinie porządnie wymyłam i starłam razem ze skórką, na dużych oczkach tarki. Przełożyłam na sitko i lekko posoliłam, zostawiłam na około godzinę, żeby puściła wodę. Po tym czasie cukinię przełożyłam na czystą(...)bawełnianą ściereczkę i porządnie wycisnęłam z resztek wody. W dużej misce zgniotłam za pomocą tłuczka do ziemniaków, biały ser. Zależało mi, żeby to nie była gładka masa, tylko fajne kawałki sera. Do sera dałam cukinię, posiekane zioła, rozgnieciony czosnek, przyprawy i jajka. Wymieszałam. Do tak powstałego ciasta dodałam mąkę pszenną, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mąki ma być

ladykitchen
Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką 246

Piwo było obecne już w czasach Starożytnego Egiptu i Mezopotamii i nadal nie traci na popularności. W Monachium już od września organizowany jest Oktoberfest, czyli dożynki

SzczyptaSmaQ
MAKOWIEC 219

soli Masa makowa: 500 g maku  1 litr wody 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru 5 białek parę kropli aromatu migdałowego bakalie opcjonalnie np.100g migdałów-posiekanych i orzechów włoskich 150 g rodzynek i/lub skórka pomarańczowa Lukier:  190 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny lub pomarańczy (sparzone!) Do podgrzanego(...)Ciasto wyszło elastyczne i ładnie odchodziło od ręki. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam na około godzinę, żeby urosło. Gdy ciasto rosło zabrałam się za masę makową. Mak zalałam wodą i gotowałam go około pół godziny. Odcisnęłam go przez gazę. Następnie dwukrotnie  zmieliłam, przez sitko o małych oczkach. W garnku rozpuściłam masło. Wsypałam zmielony mak. Wymieszałam. Dodałam

potrawyregionalne
Chłodnik litewski 249

szczypiorku lub dymki 1 pęczek koperku 1 litr kefiru 500 ml kwaśnej śmietany 2 cytryny ocet winny (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku jajka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Młode buraki dokładnie myjemy. Obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła buraka. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. 2. Liście(...)plasterki lub półplasterki. 5. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. 6. Do ostudzonego garnka z ugotowaną botwiną dodajemy kefir, śmietanę, posiekane warzywa. Dokładnie mieszamy. 7. Zakwaszamy chłodnik sokiem wyciśniętym z cytryny i octem winnym (opcjonalnie). 8. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 9. Odstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo - pokrojonym

W kuchni Katie
Mini pizza z brokułem, szparagami i sosem francuskim 190

łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku, starty sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy (do posmarowania na spód) puszka pomidorów bazylia, oregano, czosnek, sól i pieprz Sposób przygotowania: Na początku robimy rozczyn do ciasta. W tym celu rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki (z podanej ilości), mieszając wszystko

Pyszny Duet
Piersi kurczaka z marchewką i fasolką szparagową 338

ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek jasny sezam do dekoracji Piersi umyć, osuszyć, pociąć na paski i przyprawić solą oraz pieprzem. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Fasolkę obrać (ewentualnie przeciąć na pół) i ugotować we wrzącej wodzie. Odcedzić. Na dno woka wlać odrobinę oliwy z oliwek

Ugotować
Podpiekane ziemniaki z kurczakiem gyros 159

mięty kawałek fety do posypania – opcjonalnie   Do tego przepisu użyłam ziemniaków w skórkach ugotowanych dzień wcześniej – ziemniaki porządnie wyszorowałam szczotką pod wodą, aby pozbyć się odstającej skóry. Zalałam je w garnku zimną wodą, posoliłam i gotowałam do miękkości. Część zjedliśmy, pozostałe wstawiłam w całości do lodówki. Zimne ziemniaki pokoiłam na kawałki wielkości kęsa.   Filety z kurczaka(...)dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błonek. Kroimy je w kawałki wielkości kęsa. Przekładamy do miski, dodajemy do nich przyprawę gyros, sok oraz skórkę z cytryny oraz 2 łyżki oleju. Odstawiamy do zamarynowania.   Przygotowujemy resztę składników – cebulę obieramy, przekrawamy, kroimy w grubsze pióra. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Oliwki przepoławiamy wzdłuż na pół

Smaczna Strona
Wegański sernik bezglutenowy z nerkowców 300

lodówce min. 24h (twarda, biała masa bez wody) 100g borówek + garść do dekoracji 40g orzechów pekan 40g migdałów 40g wiórków kokosowych 130g rozpuszczonego oleju kokosowego+1 łyżka oleju kokosowego 230g daktyli bez pestek 125ml mleka roślinnego (ja używam zamiennie migdałowego lub kokosowego) 70g syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki karobu (zamiennie kakao) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można(...)borówek oraz sok z cytryny dodaję do pozostałej masy i miksuję na gładko. 14 Po ok. 1-1,5 godzinie wyciągam formę z zamrażalnika i wylewam kolejną, borówkową warstwę sernika. 15 Znowu wstawiam formę do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. 16 Pozostałą cześć borówek miksuję na mus i ponownie podgrzewam dodając ok. 20 ml wody. 17 W szklance

Book of spells

Proponowane wyszukiwania