pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 40g cukru 100g schłodzonego masła 1 żółtko 30g zmielonych migdałów Masa serowa: 4 żółtka 170g cukru szczypta soli skórka starta z 1/2 cytryny 250ml mleka 5 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g 500g serka mascarpone lub gotowego sera na sernik(...)wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Masa serowa: 4.Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała. 5. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie masę przelać do rondelka, dodać mleko, sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Trzymać ma małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia, odczekać 5 minut
Mała Cukierenkaziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego 1/4 łyżeczki chili 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz i sól do smaku śmietana 18% i pestki dyni do podania Jak przygotować zupę krem z dyni? Dynię obrać i oczyścić(...)Wszystkie warzywa włożyć do garnka o grubym dnie, dodać masło, oliwę i zalać wodą tak, aby wszystkie warzywa były w niej zanurzone (nie więcej). Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Warzywa rozdrobnić blenderem na jednolity krem, dodać sok z cytryny, kurkumę, chili i ponownie zagotować. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać
Kuchcik gotujeKasza jeszcze do niedawna stanowiła raczej zapomniany produkt niż głównego bohatera stołu. Jeżeli już się pojawiła, była dodatkiem do całej reszty, jak ziemniaki z wody. A przecież kasza ma taki sam potencjał jak makaron, o ile nie większy! Przecież sięgając po przepisy szlacheckie, kaszę wynoszono na piedestały. Towarzyszyła każdemu daniu, stanowiła odrębne potrawy, ale zawsze pisano o niej(...)jajka 1 łyżeczka majeranku suszonego (płaska) sok z cytryny do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Bulion zagotowuję, wkładam woreczek z kaszą jęczmienną i gotuję wg instrukcji na opakowaniu (ja mam na to swój sposób: gotuję 5 minut, następnie wyłączam palnik i pozostawiam kaszę w gorącej wodzie, aż dostatecznie zmięknie). Następnie odcedzam na sicie. Warzywa płuczę pod bieżącą
W kuchni Karmel-itkimiękkiego masła Masa serowa: • 500 g mielonego twarogu • 250 g serka mascarpone • 300 g jogurtu naturalnego • 130 g cukru pudru • 7 łyżeczek żelatyny • 4 łyżki soku z cytryny • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: • 2 brzoskwinie ( mogą być 4 połówki z puszki ) • 200 g jagód • 150 g malin Do dekoracji: • lody waniliowe i świeże owoce Sposób przygotowania: 1. Ciasteczka, kakao(...)lodówce, aż masa zastygnie. 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. 3. Przygotować owoce : brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się malinowych pesteczek. Zmiksować także połowę jagód. 4. Twaróg,serek mascarpone, jogurt, cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny zmiksować na średnich obrotach na gładką masę. 5. Rozpuszczoną żelatynę połączyć
W mojej kuchnimoże być zbyt rzadkie) biały pieprz Sos jajeczny: 2 żółtka sok z 1/4 cytryny sól biały pieprz łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki gorącego stopionego masła klarowanego WYKONANIE Łososia z każdej strony obsypujemy solą morską i ziołami prowansalskimi. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy. Obierki szparagów możemy zostawić na później i wykorzystać(...)zupy. Do gotującej się wody wrzucamy sól i cukier. Szparagi gotujemy al dente. Bezpośrednio na gorące szparagi na drobnych oczkach ścieramy parmezan. W międzyczasie gdy gotują się szparagi, na patelni grillowej smażymy łososia (skórą do dołu). Łosoś jest gotowy bardzo szybko, w zależności od grubości, wystarczy kilka minut z każdej strony. Nie może być za bardzo wysmażony. Ja lubię
OstryKęsdużo pisać, pyszna pożywna zupka na pierwsze danie :) Składniki : około 1,5 litra wody 5 średnich kartofelków 1/2 małej marchewki 1/2 pietruszki kawałek pora dosł 2cm skrzydełko z kurczaka szpinak ( ja daje mrożony - 3 kulki ) jarzynka naturalna z sola morską pieprz i sól ewent. jeszcze cytryna kwaśna śmietana 18 % Kroimy jarzyny w kostkę, pierwsze wrzucamy ziemniaczki i czekamy aż się(...)litra zupy. Dodajemy je i mieszamy czekając do ich rozpadnięcia się. W tym czasie w kubku lub garnuszku rozrabiamy 5 dużych łyżek śmietany z wodą z zupy ( hartujemy ). Następnie wlewamy śmietanę do zupy i mieszamy aż do zagotowania. Gotujemy smakując i przyprawiając jeszcze z 5 min. Smacznego
Gotowanie...to proste !ogórków małosolnych 100 ml śmietany 30 % koperek sok z cytryny sól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondelku przygotowałem wywar mięsno warzywny: Skrzydełka, natki, grzyb, ziele angielskie, liść laurowy, seler, pietruszkę, łyżeczkę soli, pieprz w ziarnach, listek lubczyku zalałem zimną wodą (1,5 l), doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem płomień i gotowałem(...)gotowałem jeszcze 15 min. Ogórki starłem na tarce o dużych oczkach, dodałem do zupy, gotowałem na małym ogniu 15 min. Zupę zabieliłem słodką śmietaną, do smaku doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podałem z posiekanym koperkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenpieczenia 250 ml oleju 250 ml wody gazowanej (może być zwykła) 1,5 łyżeczki herbaty matcha 1,5 łyżeczki czarnego kakao (może być ciemne) 1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku 0,5 łyżeczki kurkumy w proszku ŻÓŁTY LUKIER 100 g cukru pudru 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku około 10 ml soku z cytryny czekoladowe jajeczka do ozdoby Wykonanie BABKA Mąkę(...)dodajemy po jednym żółtku. Zamieniamy mieszadło robota na drewnianą lub silikonową łyżkę. Teraz do ciasta zaczynamy dodawać w 3 – 4 turach mąkę na przemian z olejem i wodą. Mieszamy bardzo delikatnie po dodaniu każdej porcji zestawu, tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 równe porcje i barwimy każdą na inny kolor. Polecam “barwniki
Tajemnice Smakupęczek dymki ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki cayenne 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych łyżka oleju dodatki: 4 łyżki surowki z buraczków 4 plastry sera żółtego 4 łyżeczki konfitury do serów Bułki możemy przygotować dzień wcześniej ale świeże smakują najlepiej. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i wodą. Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie
Mienta blogbudyń z kapusty, ciasto z pietruszki, herbata z obierek po jabłkach, zupa ze skórek od chleba, czy marmolada z buraków słodzona sacharyną. Nie marnowano w zasadzie niczego – nawet woda z gotowania klusek przydawała się np. do zagęszczania zupy czy podlewania jarzyn. Niektóre z wynalazków, takie jak tort z fasoli, kotlety z jarzyn czy piernik z dodatkiem startej marchewki dobrze(...)łyżek (albo więcej) sok z ½ cytryny szczypta mielonych goździków lub cynamonu sól – szczypta Razem 3 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PIECZENIE BURAKA (40 min) Buraki przekrój na 4 duże kawałki. Upiecz w piekarniku (170 stopni, opcja góra i dół) przez ok. 40-50 min do miękkości. Ostudź. Buraki można też ugotować we wodzie (przy pieczeniu będą mieć bardziej wyrazisty smak
Nerds Kitchenpołowy cytryny ZIELONE CIASTO: 4 całe jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 400 g mrożonego szpinaku cukier waniliowy lub aromat 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody JOGURTOWA MASA: jogurt grecki 400 g galaretka jagodowa (moja była na 1,5 szklanki wody(...)ustawienie termoobieg lub 170 st. C góra dół. Całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesiane budynie i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy nasz ser oraz ostudzone masło. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na herbatniki i pieczemy ok. 0,5 godziny tak żeby sernik nam się ściął. ZIELONE CIASTO
Pani na deserwytrawnego wina 1 duży pomidor malinowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pokrojona na ćwiartki cytryna sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sicie. Mrożone krewetki rozmrażamy (np. w zimnej wodzie), oczyszczamy z ewentualnych pancerzy i jelit, pozostawiamy ogonki. Osuszamy na papierowym ręczniku. Cebulę kroimy(...)każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy białe wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy pokrojone pomidory, smażymy 2 minuty, aż całość lekko zgęstnieje. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny oraz ugotowany makaron i posiekaną natkę pietruszki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Mieszamy. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and mintyplasterki wędliny - 4 łyżki jogurtu greckiego - sok z 1/2 cytryny - olej rzepakowy - 3 łyżki tartego parmezanu - sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem, koniecznie al dente. Dokładnie umyte szparagi pozbaw stwardniałych końcówek i gotuj ok. 4-5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i odstaw. Cebulę, czosnek
Corner With Recipesczosnku - 1/4 pora - sok z połowy cytryny - łyżeczka maggi PRZYPRAWY: - kminek 1/2 łyżeczki - chilli 1/2 łyżeczki - papryka słodka 1 łyżeczka - curry 1 1/2 łyżeczki +ryż według uznania u mnie 40g PRZYGOTOWANIE: +ryż według instrukcji na opakowaniu. 1) Posiekaj wszystkie warzywa na drobne kawałki oraz kurczaka potnij na mniejsze kawałki. 2) Na patelnię wylej wodę tak aby przykryła całe ''dno''. Rozgrzej
fitolarun.blogspot.com