salsą z mango z dodatkiem chilli. Ale to pyszne Do przygotowania śledzia użyłam dobrej klasy matiasów, które jak zwykle wymoczyłam wcześniej. Ważne jest to aby moczyć je w zimnej wodzie, śledzie zachowają wtedy swój zwarty kształt, ale wypłuczesz nadmiar soli. Polecam Wam także: – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie(...)konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 20 minut + moczenie sledzi Składniki: – 6 filetów śledziowych – 2 jaka – 4-6 łyżek mleka – 6 łyżek mąki pszennej – 1 mango – 1 chilli świeże lub płatki chilli do posypania – pieprz – olej do smażenia Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około
nietylkopasta.plbiałka 125 g cukru * zamiast soku dałam wodę i 1 łyżkę cukru Ciasto: Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę wraz z cukrem i szczypta soli. Następnie dodać do masy 3 żółtka i 1 całe jajko. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Dodać skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem
My simple kitchenszczypta suszonej cebuli sok z połowy cytryny 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka szczypioru 1/3 pęczka kopereku dodatkowo folia aluminiowa sposób przygotowania Do miski wsypujemy połowę ilości majeranku, lubczyku, ziołowego pieprzu, suszonego czosnku, oraz cebuli. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i oprószamy nimi ziemniaki, które wcześniej dokładnie wyszorowaliśmy, pod bieżącą wodą ( ziemniaków nie obieramy). Teraz każdego ziemniaka (oddzielnie), zawijamy
Miód i pieprzjajka 2 żółtka szczypta soli 3 łyżki oliwy odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta MÓJ FARSZ: 100 g szpinaku 100 g bryndzy 100 g wędzonego łososia 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka białego balsamicznego octu winnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy czosnek, lekko podsmażamy, dodajemy szpinak, mieszając, krótko przesmażamy ok. 3 minut na średnim ogniu, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i sokiem z cytryny, Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty na ogniu. 2. Zdejmujemy z patelni (jeśli wytworzył się sok, szpinak należy lekko odsączyć na ręczniku papierowym) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce łączymy
Kuchnia Prezydentowejrózgowej przetrzeć kaszę przez sito, przelewając ją dwukrotnie wrzątkiem (w sumie ok. szklanki). Wodę z kaszą wymieszać i przelać do dzbanka. Podawać do picia jako "mleko" roślinne lub jako... Koktajl jaglany (proporcje na szklankę) "mleko" jaglane wykonane jak wyżej łyżka nasion babki płesznik plaster cytryny łyżka miodu Do szklanki z "mlekiem" jaglanym wsypać łyżkę nasion babki płesznik i łyżkę
Weekendy w domu i ogrodziełyżki zimnej wody Przygotowanie : Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć(...)Praktycznie od razu można dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, których nie chcemy - przetrzeć przez sitko. Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku
Słodka Strefaburaczki razem z liśćmi)- 150g warzyw: marchew, pietruszka, por (u mnie włoszczyzna słupki)- 700ml wywaru od parzenia wędzonej szynki- 2 liście laurowe- 6 kulek ziela angielskiego- zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy- sól i świeżo mielony pieprz- kwaśna lub słodka śmietanka (nie trzeba)- 130-150g makaronu (u mnie orkiszowy ,może być pełnoziarnisty)Dodatkowo:gdy nasze(...)pokrojone łodyżki, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy dalsze 10 minut. Uzupełniamy gorącą wodą. Następnie dodajemy pokrojone liście. Gotujemy 5 minut, dorzucamy makaron i zagotowujemy, gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zakwaszamy zakwasem buraczanym (idealnie się tutaj sprawdził) , octem lub cytryną. Przed podaniem można zupkę posypać natką pietruszki.Można także dodać trochę kwaśnej lub słodkiej śmietanki
Smaczne Zdrowepieprzu • sól, pieprz • opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny • 400g ulubionego makaronu • 1 łyżka startego parmezanu opcjonalnie • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. 2. Cebulę pokroić w drobną kosteczką, zeszklić na oliwie. Lekko osolić. 3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. 4. Do cebuli dodać plastry pieczarek. Przesmażyć. Woda z pieczarek powinna prawie w całości odparować. Może
W mojej kuchnisoku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać przyprawą do kurczaka i upiec w piekarniku przy okazji tworzenia innego dania. Następnie zalewamy je około 3 litrami wody, wrzucamy(...)Kapustę pekińską płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z bulionem i dobrze mieszamy. Całość przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu (za wyjątkiem smalcu, który zmieni smak) i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy, który następnie dodajemy do zupy. Tę ponownie doprowadzamy
Kuchenna Kontrrewolucyamarchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy ok 3,5 l wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy warzywa(...)kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany koperek, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku
e-PrzepisyKulinarnemusztardy 2 płaskie łyżki pełnoziarnistej mąki ryżowej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Piekarnik rozgrzej do 200°C. Różyczki kalafiora przełóż do naczynia do zapiekania. Ziemniaki dokładnie oczyść i bez obierania przekrój na połówki. Wrzuć na wrząca osoloną wodę i gotuj przez 10-15 minut. Odcedź i przełóż(...)przysmaż na nim tylko białą część cebulek. Odlej odrobinę mleka kokosowego do małego kubeczka i rozmieszaj w niej mąkę ryżową. Resztę mleka wlej na patelnię, dodaj musztardę, sok z cytryny i syrop klonowy. Kiedy sos zawrze, dodaj mleko z mąką i cały czas mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem zalej przygotowane warzywa
Roślinna - blog wegańskimasła MASA -2 śnieżki -400ml mleka -serek homogenizowany waniliowy duży 400g -2 czubate łyżki żelatyny -0,5 szklanki wrzątku DODATKOWO -1 duży banan -trochę soku z cytryny -2 galaretki truskawkowe lub malinowe (czerwone) -700 ml wrzątku -opcjonalnie troszkę barwnika spożywczego czerwonego Przygotowanie torcika zaczynamy od zrobienia spodu. Herbatniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na okruszki. Dajemy do miski, masło(...)masę wykładamy na herbatnikowy spód. Wsadzamy do lodówki. Galaretki mieszamy z wrzącą wodą, i odkładamy do ostudzenia i zgęstnienia. *Ja do galaretek dodałam trochę barwnika spożywczego czerwonego, żeby wzmocnić kolor :-) Banana kroimy na plasterki, można tak jak ja, wyciąć małe serduszka :-) Układamy na masie. Smarujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Gdy galaretka będzie tężejąca wylewamy ją na ciasto. Dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokużółtego sera sos pomidorowy z mięsem:500 g mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszce (krojone)kostka bulionu cielęcego 300 ml wrzącej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowegoprzyprawy: słodka papryka, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, pietruszka, sól, pieprz(...)beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa w proszku biały pieprz pieprz kolorowy sól Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania:Sos pomidorowy z mięsem:Cebulę
Słodka Stronadekoracji: owoce – u mnie jeżyny z syropu Przygotowanie: Do garnuszka przekładamy owoce, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i cukier. Gotujemy doprowadzając do wrzenia. Mieszamy i zdejmujemy garnuszek z palnika. Przecieramy wszystko przez gęste sitko. Żelatynę w proszku zalewamy małą ilością wody (tylko do jej przykrycia). Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy (mieszając
Słodkie okruszkisałatki: 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno duża szczypta soli himalajskiej 2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie ok. pół godziny. Następnie odsączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić paski o szerokości 2 cm. Ziemniaki ugotować w skórkach, wystudzić
Codziennik Kuchennynerkowców 100 ml mleka migdałowego 4 łyżki syropu klonowego sok z połowy limonki sok z polowy cytryny 3 łyżki oleju kokosowego (ok. 45 g przed rozpuszczeniem) opcjonalnie gorzka surowa czekolada do polania i nerkowce do ozdoby Dzień wcześniej nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Kolejnego dnia odcedzamy je na sicie i miksujemy na gładką masę
Mienta blogRodzajów hummusu robię chyba z osiemset w zależności od went twórczej. Czasami ambitnie namaczam ciecierzycę przez noc i gotuję w osolonej wodzie, częściej jednak idę na
Cytryna&Co.kilku gałązek bazylii Sos bazyliowy: pęczek bazylii lub bazylia z 1 doniczki sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki tartego parmezanu duża szczypta soli (najlepiej himalajskiej) 1/3 szkl. oliwy z oliwek extra virgin szczypta mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki wody (dodać ewentualnie jeśli sos jest za gęsty i słabo się miksuje) Przygotowanie: Tortellini ugotować al dente. Przelać zimną wodą
Codziennik Kuchennywrzątku wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy ok. 7 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do pozostałej wody wrzucamy makaron. Brokuły przekładamy na patelnię i delikatnie mieszamy z łososiem. Gdy makaron się ugotuje, mieszamy z łososiem i brokułem. Skrapiamy sokiem z cytryny
Kucharzycadorsza pokroić na dość duże, równe porcje. Doprawić solą, pieprzem, posiekanym estragonem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz niewielką ilością (około pół łyżeczki) rozdrobnionej zielonej herbaty liściastej. Wymieszać i na kilka godzin odstawić do lodówki do marynowania. W garnku zagotować wodę i dodać jedną łyżeczkę zielonej herbaty. Porcje ryby umieścić w koszyczku lub sitku do parowania i parować około
Cztery Fajerypuszystą masę, ciągle ucierając dodajemy po łyżce przygotowanej masy cappuccino (jak będzie zbyt gęsta dodać 2 łyżki wody). Pozostałą śmietankę, dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy. Ostudzony biszkopt skrapiamy herbatą z cytryną lub kawą rozpuszczalną (posłodzoną), nakładamy równomiernie masę cappuccino i wyrównujemy wierzch, na to nakładamy ubitą śmietanę i również
KUCHNIA POLSKAmasło do smażenia awokado jajka cukinia świeża dressing: pasta tahini, olej sezamowy, sok z cytryny, miód, szczypta soli i pieprzu Kalafior podsmaż na maśle. Dodaj cynamon, kumin, sól i pieprz. Chwilę podsmaż i wlej odrobinę białego wina lub wody. Duś warzywo po czym dodaj łyżkę masła z orzechów nerkowca. Ściągnij kalafior z ognia. Jajka ugotuj w koszulce, pewnie
Mango Papajapół pęczka tymianku 50 g migdałów 4 łyżki octu winnego z białego wina 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju sól pieprz pół łyżeczki cukru Przygotowanie Pory oczyściłem i umyłem, pokroiłem w cienkie krążki. Wrzuciłem na 2 minuty do wrzącej wody, a potem dokładnie osączyłem na sicie. Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokroiłem w niedużą kostkę
R'n'G Kitchenłyżek cukru kokosowego, brzozowego lub trzcinowego nierafinowanego, 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub rzepakowego, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka octu jabłkowego. Nadzienie: 1 1/2 szklanki borówek, 3/4 szklanki owoców suszonych (u mnie- daktyle plus rodzynki), 1 łyżka otartej skórki z cytryny EKO, 1 łyżka chia. Dekoracja: 2 łyżki borówek, 1 łyżka pestek granatu, Kilka kawałków skórki cytryny. Wykonanie : Kaszę, wiórki
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzepis na syrop z rabarbaru i cytryny jest niezwykle prosty. Taki domowy syrop smakuje o niebo lepiej niż sklepowy. Jest mniej słodki i naturalny. Syrop z rabarbaru możesz rozcieńczyć z wodą na lemoniadę. Zastosowanie syropu z rabarbaru: - do rozcieńczania z wodą niegazowaną i gazowaną na lemoniadę - jako syrop do polewania naleśników i placków - jako dodatek do serników, ciast i frużelin
AniaGotuje.plcytryny sól pieprz Wykonanie: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi układamy w parowniku i gotujemy na parze przez 10 minut. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Ziemianki kroimy w grube plastry, jajka w ósemki, szparagi kroimy na mniejsze części. W dużej misce
Kulinarne przygody Gatitystół świąteczny. Dość łatwa w wykonaniu. Dekorujemy według uznania. Składniki 250 g masła 250 g cukru 1 cytryna 1 pomarańcza 6 jajek 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki przegotowanej wody kilka kropel barwnika posypka … Czytaj dalej Babka cytrynowo-pomarańczowa
gotuj ze mnącukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce sera, następnie przesianą mąkę i skórkę z cytryny. Na koniec wymieszać masę serową ze śmietanką z czekoladą. Na podpieczony spód wlać masę serową. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gotującą wodą. Piec w temp. 160ºC około 50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić do lodówki. POLEWA WIŚNIOWA Mrożone
Kierunekuchniamarchewkę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w nieduże paski. Papier ryżowy moczymy w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Nakładamy na niego wszystkie warzywa, kurczaka i zawijamy jak krokiecika. Gotowe! Warto przygotować szybki sos do spring rollsów: łyżeczka musztardy łyżka soku z cytryny łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) papryczka chilli Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Jeżeli bierzemy rollsy na wynos, możemy wymieszać
Taste of imaginationPokroić dynię na mniejsze kawałki. Marchew, korzeń pietruszki i ziemniaka obrać i pokroić drobno. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, ząbek czosnku i liście jarmużu. Zetrzeć imbir na tarce i dodać do zupy. Doprawić zupę solą i pieprzem. Wlać sok z cytryny dodać kurkumę i masło. Gotować tak długo aż warzywa będą miękkie. Na koniec zmiksować zupkę. Wlać krem
Kuchnia Pokoleńbardzo prosto i bardzo szybko. Smak jest niesamowicie świeży.. to trochę połączenie jabłka z cytryną :-) Wspaniałe, polecam! Czas przygotowywania: 20 minut Czas gotowania: 50 minut Ilość: 1,5-1,7 l Składniki: • 2-2,5 kg pigwy • szklanka wody • szklanka cukru
AniaGotuje.plWszystkie składniki na warstwę z mango (mango, 3 łyżki mleka kokosowego, kurkuma, 1 łyżka ksylitolu, sok z cytryny) zblenduj. 3. Przygotuj foremki na lody. Napełnij je w 3/4 warstwą z chia, na to wylej mango. Zamróź. Przed podaniem przelej foremki gorącą wodą, żeby było łatwiej wyjąć. KOLACJA K:284.2 / B:27.1 / T:12.3 / W:16.2 / Błonnik
Powiedz dietom niemoże też być dorsz czy mintaj Przyprawa do ryb 4 łyżki jogurtu greckiego Pół łyżeczki soku z cytryny Pęczek koperku (w każdym razie-dużo koperku:)) Sól, pieprz, czosnek granulowany Rybę osuszamy i obsypujemy przyprawą, odstawiamy na godzinke. W garnku, gotujemy wodę( u mnie pół litra, żeby ryba była przykryta) Ja popełniłam pewien błąd... Do wody wrzuciłam kostkę
Mamuśka wraca do formyczosnku i sos nie będzie taki wściekle kwaśny. Po upływie 15 minut przecedzamy sos z czosnku i cytryny przez gazę. Odciskamy tyle soku ile się da. Do tego płynu dodajemy tahini,płaską łyżeczkę soli i kmin rzymski oraz 3 łyżki lodowatej wody. Taki sos może być przechowywany tydzień w lodówce, a zamrożony – miesiąc. Może się zdarzyć, że sos się rozwarstwi
ladykitchenwędzonym . Składniki: - 1 rzodkiew japońska/daikon - łosoś wędzony na zimno - czarny sezam - awokado - sok z limonki (lub cytryny) - olej (sezamowy, kokosowy…) Dodatkowo: - kilka rzodkiewek (do dekoracji) - kostki lodu - roszponka (do dekoracji) - wykałaczki Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski z wodą i kostkami lodu – odstawiamy, użyjemy do dekoracji. Umytą rzodkiew (daikon) obieramy. Na mandolinie kroimy na długie, cienkie plastry
mojewypiekiinietylkociasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka masła sól szczypta 3 łyżki wody gazowanej olej do smażenia farsz: 250 g serka śmietankowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego owoce: 2 gruszki 1/2 cytryny 15 dkg śliwek 2 łyżki miodu Masło rozpuszczam w rondelku i studzę.Dolewam do ciasta. Do wysokiego pojemnika
wesoła kuchniakostkę 1,5 x 1,5 cm i wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą. • Cebulę posiekać w drobną kostkę, zalać w miseczce wrzątkiem tak, aby była przykryta, a po 1 minucie odcedzić i przelać zimną wodą. Posolić. • Ogórki pokroić w kostkę. • Majonez przełożyć do foliowego woreczka i obciąć
To co kochamużyłam herbaty liściastej Assam ze sklepu Galeria Herbat :) Składniki na 2-3 słoiczki/kubki : 1 litr wody około 4 łyżeczki herbaty np. Assam około 2 cm imbiru 2-3 owoce dzikiej róży miód do posłodzenia według uznania sok z 1/2 cytryny 1. Imbir obieramy ze skórki i kroimy
Gotowanie...to proste !grubą kostkę skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Warzywa w blasze polewamy olejem, sokiem z cytryny, syropem klonowym, posypujemy przyprawami. Dodajemy jabłko, mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut. Mieszamy co 10 minut. Ryż wsypujemy do 400 ml wrzącej wody, dodajemy soczewice i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. Potem opatulamy kocem i odstawiamy na kolejne
Dzieje kuchennej WiewióryPół cytryny pokroić w plastry , a następnie na pól. 5. Do środka włożyć plastry czosnku i cytryny i koperku. 6. Na wierzchu ryby można położyć listki masła. 7. Rybę położyć na folię , zawinąć i włożyć do brytfanny ,blaszki itp. , wlać wody ( w moim przypadku pół szklanki ) , jeśli na blaszce , to odpowiednio więcej, żeby folia nie przywarła do naczynia
Pysznosci Babci Basibobu Składniki: 1 szkl. ugotowanego i obranego bobu* 1/4 szkl. mleka sojowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku 1/2 łyżeczki cukru + 1 łyżka do ugotowania 1 kg bobu sól, pieprz + sól do gotowania bobu woda do gotowania bobu *Polecam ugotować 1 kg bobu, odłożyć potrzebną ilość, a resztę zjeść :) Przygotowanie: Bób dokładnie
wegujemywypieków (110 gramów) - 1 jajko, lekko roztrzepane - 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny - 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie lemon curd: Masło rozpuszczamy, studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Masę umieszczamy w szklanej miseczce, którą ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą. Gotujemy w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Na wystudzony sernik wykładamy lemon curd, równo rozprowadzamy. Wkładamy
Życie zamknięte w smakuzaparzeniu taka herbatka znika prawie natychmiast. Składniki: 2 -3 łyżeczki czarnej herbaty 1 pomarańcza 1/2 grejpfrut 1/2 cytryny 1 -2 cm świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego miód lub cukier trzcinowy do słodzenia Przygotowanie: Herbatę zaparzyć w dzbanku 1 litrem wrzącej wody, przez około 3 - 4 minuty (moc dostosować do swoich upodobań). Jeśli używamy imbir w proszku
Kuchcik gotujejogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku odrobina słodkiej lub ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz 1 szklankę kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem w 1,5 szklance bulionu wegetariańskiego (12 minut) lub w zwykłej wodzie lekko osolonej. Brokuła gotuję. Cebulkę, łososia, koperek kroję na drobno. Ugotowaną kaszę przekładam do miski, dodaję, cebulkę, koper i brokuła
Kubki smakuprzechowywać w lodówce kilka dni. Składniki: - 75 g nerkowców - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka syropu z agawy/klonowego/ew.miodu - 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (u mnie olej z ostropestu) - 1 mały ząbek czosnku - 5 łyżek przegotowanej wody - 1/2 łyżeczki soli himalajskiej - szczypta pieprzu Nerkowce zalewamy gorącą wodą (tak aby woda przykryła wszystkie) i moczymy przez
Smakuje zdrowoorzechów - 150g owoców u mnie jagody i truskawki -soda oczyszczona/proszek do pieczenia ARBUZ 250g + sok z połowy cytryny i do blendera = 73kcal B 1 W 17 T 0 WYKONANIE: Nagrzewamy piekarnik do 180* góra-dół 1) Zalewamy płatki owsiane wrzącą wodą leciutko ponad poziom płatków. Ja dodaję tedy stevię- mam ją w płynie, ty dodaj swój słodzik + możesz dodać
fitolarun.blogspot.comtwarogu tłustego, 250g sera mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru ( można dać więcej, według własnego smaku), 1 cytryna, 2 galaretki pomarańczowe ( lub o smaku brzoskwiniowym), 240g brzoskwiń z syropu, okrągłe biszkopty. Przygotowanie: 2 galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem pudrem, a następnie zmiksować. Dodać ser mascarpone i również razem
W kuchni u Monikiwymieszać i odstawić do lodówki) Wykonanie: W misce wymieszać cukier, wódkę, sól i skórkę z pomarańczy i cytryny; jeśli rezygnujecie z sosu chrzanowo-śmietanowego, dodajcie też chrzan do tej marynaty (ja tak robię). Koperek włożyć do drugiej miski z zimną wodą i przechowywać w lodówce. Filety z łososia włożyć do marynaty, dobrze pokryć łososia mieszaniną; filety z łososia złożyć razem
Pociąg Do Kuchniskórą śliwki garść owoców dzikiej róży (przemrożone) garść owoców głogu (najpierw ususzyć) 2 pomarańcze ze skórką 2 cytryny ze skórką 100 g suszonych fig 100 g rodzynek migdały Na 1 kg owoców: 1 litr spirytusu chłodny syrop z 0,5 litra wody zagotowanej z 0,25-0,5 kg (w zależności od gustu) cukru Ratafię najlepiej wykonać w dużym słoju
Weekendy w domu i ogrodziedzięki czemu przyspiesza pracę nerek, co przyczynia się do usuwania z organizmu nadmiaru toksyn oraz wody zgromadzonej w tkankach. Składniki: (około 500 ml - 2 porcje) - arbuz - 2 plastry - melon - 1/3 sztuki - truskawki - 10 sztuk - mięta - 5 listków - sok z cytryny - 3 łyżki Sposób przygotowania: Arbuza oraz melona obrać ze skórki, wydrążyć pestki, pokroić
Fit-aminałososia w wąskie ok. 5mm paski. Dodajemy do uduszonych warzyw wraz z 2-3 łyżkami soku z cytryny i odrobiną pieprzu. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki podgrzewając na małym ogniu przez ok 1 minutę. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta w osolonej wodzie, od czasu do czasu mieszając. Po odsączeniu z wody niezwłocznie dodajemy do warzyw i łososia. Dokładnie mieszamy makaron
Kulinarna PokusaWykonanie: Masło stapiam. Biszkopty kruszę i mieszam z masłem i 2 łyżkami soku z cytryn. Formę do keksu wykładam folią spożywczą i przekładam do niej masę z biszkoptów. Połowę arbuza kroję w kostkę. Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszam i odstawiam by spęczniała. Sok gotuję z cukrem, dodaję żelatynę uprzednio rozpuszczoną we wrzątku. Studzę
Ciasteczkowy Potwórgotowe! Składniki: na biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej niepełna szklanka cukru niecałe 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego na krem niepełna szklanka zimnego mleko 1 krem cytrynowy do dekoracji cukier puder półplasterki cytryny mięta Piekarnik rozgrzać do 180 C. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę
Ugotowaćwysmarowania naczynia żaroodpornego przyprawy: sól, pieprz biały WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Filety umyć, skropić cytryną i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszać na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na koniec wsypać starty ser, trochę zostawić do posypania ryby. Wszystko wymieszać
Passions hobbies lifeminut w temperaturze 170°C. Lukier: - białko; - sok z cytryny; - pół szklanki cukru pudru Wycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty – można dodać gorącej wody). Wystudzony sernik posmarować lukrem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plgotowane na parze Łosoś na parze - jak zrobić? Łososia obmyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. S kropić sokiem z cytryny , natrzeć solą i pieprzem, posypać bazylią oraz oregano. Odstawić na kilka minut, by przeszedł aromatem przypraw. W garnku do gotowania na parze zagotować wodę. Zamarynowanego łososia przełóż na sito nałożone na garnek do gotowania na parze skórą do dołu. Dodaj wybrane warzywa
Moje Qulinariaszklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonych śliwek 4-5 suszonych fig (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Pęczak z suszonymi owocami - jak zrobić? Pęczak opłukać, zalać wodą i odstawić na minimum 3 h. Odcedzić. W garnku zagotować 1 i 1/4 szklanki wody, dodać sól oraz oliwę
Moje Qulinariasałatki: w niedużej misce mieszamy 1/3 szklanki oleju , sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru,maggi,pieprz. Mieszamy zawartość miski na gładką masę. .Odstawiamy do przegryzienia na 10-15 mniut.W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie bób 10 minut Gdy się lekko ostudzi obieramy go z szarych łupin
w mojej kuchniwypełnić mieszanką aromatycznych ziół: bazylia, natka pietruszki, tymiankiem oraz ząbkiem czosnku i plasterkami cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała się do środka sól. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem i nasionami kopru. Wlać nieco wody i mieszać, aż będzie przypominała wilgotny piasek. Na blachę wysypać centymetrową warstwę soli, robiąc wgłębienie
Stare Garyłyżki soku z cytryny60 ml mlekaWykonanie.Brokuły ugotować, dobrze odcedzić i dokładnie zmiksować. Polać sokiem z cytryny.Żółtka utrzeć z miodem na puszystą masę i stopniowo wlewać mleko.Żółtka wymieszać z serkiem i brokułami. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody. Masę serową przełożyć do foremki,18 cm, wstawić do lodówki do stężenia.Polecam ten interesujący smakowo serniczek
Kulinarny karnet ChristopheraWalentynki już w piątek, jeśli więc nie planujecie romantycznej kolacji poza domem, czas zabrać się za układanie menu. Ja mam o tyle dobrze, że zająć muszę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut mieszając.Wsypać pozostały cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać.Gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Można także pasteryzować przez 20 minut we wrzącej wodzie
SzczyptaSmaQDzisiaj serwuję pyszną sałatkę z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem. Ostatnio nastała moda na zdrowe jedzenie, a na szczycie jest kasza jaglana. Ja również
Niezły Młynekjest świetna.Składniki; 1 kg truskawek, 6 łyżeczek żelatyny, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, Wykonanie;Truskawki myjemy i obieramy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Gdy już puszczą sok, gotujemy, dodajemy ocet balsamiczny i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Zagotowujemy i przekładamy do słoczków. Pasteryzujemy 20 minut
Anioły w kuchnikąpieli wodnej gotujemy do momentu zgęstnienia sosu...Ciągle mieszając zdejmujemy z ognia dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz...Białko ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do sosu...Szpinak wkładam do rondelka i na małym ogniu rozmrażam...odsączam nadmiar wody...dodaje masło i czosnek, doprawiam do smaku i chwile gotujePieczywo traktuje ;) opiekaczemJajka podsmażam z jednej strony tak aby białko było
NaKońcuJęzykałyżki jogurtu naturalnego - posiekany koperek - 20 zielonych oliwek nadziewanych papryczkami - sól morska - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Składniki miksujemy w blenderze. Szparagi smażymy po 3 minuty z każdej ze stron ma małym ogniu. Jajko poszetowe: jajko wbij do gotującej się wody gotuj 1,5 do 2 minut, wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Żółtko powinno pozostać płynne! Na środku talerza
SMYKWKUCHNI