jabłka • 1 cebula • sok z 1 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1/2 szklanki mleka • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 łyżeczki pieprzu • sól do smaku • 3 łyżki oliwy • sos balsamico do dekoracji Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie i zalać ok. 1 litrem wody. • Dodać obrane i pokrojone jabłka oraz pokrojoną
To co kochamkurczaka. Składniki: (na 3 porcje) 300 g makaronu tagliatelle 500 g zielonych szparagów listki z małego krzaczka bazylii 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki dobrej oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 30 g sera parmezan lub innego twardego długodojrzewającego sól i pieprz do smaku garść orzeszków piniowych lub nerkowca do podania (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić makaron z pesto(...)powinny wystawać ponad wodę, gdyż są bardzo delikatne i wystarczy im sama para z gotującej się wody. Gotować około 5 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Jak zrobić pesto z bazylii? Blenderem rozdrobnić listki bazylii z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli i pieprzem. Zobacz również: szparagi z jajkiem w papryce
Kuchcik gotujegram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe") 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano) sól pieprz ćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania lub limonki 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości 1 czerwona cebula 3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała) lub słodkie jabłko(...)gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut Ryba.. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki
Mango Papajajaglano-twarogowa 150-200 g ugotowanej kaszy jaglanej 300 g twarogu półtłustego 3 mniejsze jajka lub 2 duże 3 -4 łyżki cukru pudru sok i skórka otarta z 1/3 cytryny ziarenka z 1/3 laski wanilii Wykonanie Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na „piasek”. Dodajemy do nich rozpuszczone masło, mieszamy i przekładamy(...)wrzucamy goździki, dodajemy masło, cynamon i ziarenka wanilii. Smażymy na mus. Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg mielimy i przekładamy do miksera. Ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy po jajku. Cały czas miksując, dodajemy kaszę jaglaną, wyciskamy sok z cytryny, ścieramy skórkę cytrynową, dodajemy ziarenka wanilii. Zwiększamy obroty miksera i miksujemy do momentu, aż masa będzie
Raj dla Podniebieniacytrynowe lub 4 łyżki żelatyny Spód do ciasta na zimno: 100 g masła 150 g herbatników śmietankowych Masa z truskawek: 500 g dojrzałych truskawek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 2 galaretki truskawkowe lub 4 łyżki żelatyny Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto na zimno z jogurtu(...)części i włożyć do rondelka. Dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny, podgrzewać i chwilę gotować, aby wytworzył się sok. U mnie truskawki były bardzo soczyste i po ugotowaniu było ich około 700 ml, jeśli truskawki są mało soczyste należy dodać około 200 ml gorącej wody. Masy truskawkowej zbyt długo nie gotować, aby były jeszcze widoczne cząstki truskawek. Po zdjęciu
Kuchcik gotujewiaderka) 1 i 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta z 1/2 cytryny (można pominąć) Mus śliwkowy: 800-900 g śliwek* (waga z pestkami) 1,5 łyżki żelatyny (ok 20g) 5-6 łyżek likieru amaretto /kokosowego (można zastąpić wodą) 600 g śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki cukru z wanilią * można(...)średnich obrotach) z cukrem i mąką ziemniaczaną, dodawać stopniowo po 1 jajku (za każdym razem miksując ok 10-15 sekund przed wbiciem kolejnego) i na koniec skórkę z cytryny. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Piec przez 15 minut w 175*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec kolejne 30-35 minut (wierzch musi być dobrze ścięty). Całość
Kto ugości moich gości?erytrytolu 1 cytryna 1 pomarańcza 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka wybrane z 1 laski) 2 łyżki skrobii, np. ziemniaczanej 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 50 g żurawiny 50 g migdałów * PRZYGOTOWANIE Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem (pozbywamy się w ten sposób gorzkiego smaku), a następnie przesyp do garnka, wlej 400 ml wody(...)przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Następnie odstaw na kolejne 20 minut pod przykryciem. Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę przesyp do malaksera lub kielicha blendera i dodaj olej kokosowy. Miksuj do momentu, gdy uzyskasz gładką konsystencję. Cytrynę oraz pomarańczę porządnie wyszoruj, a następnie zetrzyj z nich skórkę. Z jednej połówki cytryny
Food Squarekiedy podaje ją w gładziutkim jak muslin cytrynowym sosie budyniowym, ślinianki na samą myśl zaczynaja wariować. SKŁADNIKI: 600 g filet a z łososia ze skórą 40 ml soku z cytryny 2 jajka 1 łyżka miodu 25 g masła śmietankowego (82%) 50 g ostrej musztardy 3 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Nagrzać piekarnik do tmp. 120*C Filet łososia oczyścić usuwając łuski(...)przygotowywać będziemy bain marie nad parą. Gdy woda zagotowała się więc przygotować sobie jajka i trzepaczkę. Wbić jajka do miseczki i ubijać je aż żółtka zgęstnieją. Gdy są gęste powoli porcja mi dodać resztę składników na curd (sok cytrynowy, masło pokrojone w kostkę i miód oraz musztardę i otartą skórke cytryny). Powstały gęsty i gładki curd jest lśniącą i szklistą
Sztuka gotowania w/g SamiryMasa jabłkowa 5 - 6 dużych jabłek * 3 galaretki jabłkowo - miętowe ** 1,2 litra wody Masa śmietankowa 400 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego(...)się i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby galaretka zastygła. Masa śmietankowa Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej śmietany dodajemy pastę waniliową
Wędrówki po kuchnicierpliwie poczekać. Składniki: ok 2 małe jabłka garść rodzynek łyżeczka lub dwie soku z cytryny ulubione lody - polecam waniliowe, fajnie komponują się z jabłkami :) bita śmietana, polewa - opcjonalnie Wykonanie: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w cząstki i przekładamy do garnka. podlewamy niewielką ilością wody, a następnie na małym ogniu dusimy pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Według upodobań(...)wpływem temperatury skrystalizuje się, w dodatku będziemy je jeść ze słodkimi lodami i dodatkami, nie potrzebujemy już dodatkowych kalorii. W zamian dla zróżnicowania smaków, możemy dodać trochę soku z cytryny. Gdy owoce są miękkie i gotowe do spożycie przekładamy je na spód naczynia, w którym będziemy podawać deser. Następnie na wierzch kładziemy lody. Całość przyozdabiamy bitą śmietaną i polewą
Taste Of My Daymałe jabłko ok. 2 łyżki octu sok z połowy cytryny 500 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% ok. 4 łyżki majonezu szczypta cukru pieprz szczypta soli (lub pominąć jeżeli śledzie były bardzo słone) Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) - Sposób przygotowania: Płaty śledzi płukamy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając
Słodka Stronalistków żelatyny 350 śmietanki 500 g śmietankowego twarogu Curd z marakui 3 owoce marakui ½ cytryny, sok 1 łyżeczka kukurydzianej skrobii 25 g cukru 1 żółtko 1 jajko 25 g masła Do dekoracji świeże figi owoce physalis (jagoda peruwiańska) Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zagotuj śmietankę z cukrem i pomarańczowym sokiem. Dodaj puree z dyni i gotuj przez 10 minut, następnie(...)małym garnuszku umieść wydrążony miąższ z owoców. Zagotuj i gotuj przez 2 minuty. Przetrzyj przez sito i włóż z powrotem do garnuszka. Wymieszaj jajko, żółtko, cukier i sok z cytryny. Dodaj do marakui, wymieszaj i doprowadź krem do wrzenia, nie gotuj. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Ubij śmietankę na półpłynnie. Dodaj twarożek i ubijaj
codojedzeniajeżeli mają ości - usunąć, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na bok. Cebulę obrać i pokroić na raczej dużą kostkę. Jeżeli używamy pieczarek, należy pokroić je na połówki, mrożone grzyby zostawiamy takie jakie są, natomiast suszone należy wcześniej zamoczyć w małej ilości wody aby napęczniały .Na oliwie podsmażyć cebulę do lekkiego zeszklenia, następnie
Stare Garyduszę. Do pora dodaję poszatkowaną kapustę, dolewam dosłownie pół szklanki gorącej przegotowanej wody. Mieszam. Kiedy kapustka jest na wpół miękka dodaję pomidory, koperek,szczyptę soli,cukru i majeranku. Gotuje jeszcze chwilkę, parę minut, aby pomidory się nie rozpadły. Na końcu kosztuję i doprawiam kilkoma kroplami soku z cytryny. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródcytryny SURÓWKA: - kilka plastrów białej rzodkwi - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - natka pietruszki - sok z cytryny * Najbardziej polecam pomidory koktajlowe w puszce- słodsze i intensywniejsze w smaku od zwykłych puszkowanych pomidorów. Do dostania np. w tesco ;) Wykonanie: - Ziemniaka obrać i pokroić - Zagotować wodę w garnku - Dodać ryż, kostki ziemniaka i sól; gotować przez 15 minut - Następnie odstawić ryż(...)pomidory i pozostałe przyprawy - Dodać soczewicę, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty - Seler, rzodkiew i marchewkę umyć i posiekać do miseczki - Dodać posiekaną natkę i sporo soku z cytryny, wymieszać - Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz - Posypać go mielonym kuminem i mielonymi nasionami konopi - Dal z soczewicy wyłożyć obok ryżu i skropić sokiem z cytryny - Obok ryżu
Wegańska kuchnia orientalna