woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:671/1096)

Sałatka z pieczonych warzyw i komosy ryżowej 220

ząbek czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/4 łyżeczki soli szczypta cynamonu Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli Przygotowanie: Przed gotowaniem komosę płuczemy na sitku, następnie zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy na około 10  minut pod przykrycie

Smakowity Blog Kulinarny
Ptysie z kremem cytrynowym ( lemon curd ) i bitą śmietaną 176

Składniki: Krem cytrynowy: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-150g cukru ( dosłodzić według własnego smaku ). Ciasto parzone: 250ml wody, szczypta soli, 100g masła niesolonego, 200g mąki pszennej tortowej,, 5 jaj. Bita śmietana: 250ml schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Ponadto: cukier puder. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Sałatka z czarnym ryżem 107

szklanki kukurydzy, u mnie świeża gotowana w kolbie 1 brzoskwinia 1/2 cebuli, najlepiej czerwona Sos: sok z 1/2 cytryny, łyżeczka miodu, 2 łyżki oliwy- wymieszać. Kilka listków mięty do posypania. Przygotowanie : Ryż namoczyć ok. 30 min. w zimnej wodzie, ugotować w szklance posolonej wody, do momentu al dente, odcedzić i przepłukać zimną wodą Pomidorki pokroić na pół, kukurydzę osączyć, jeśli

Proste Potrawy
Kruche ciasteczka maślane 147

razem przygotowałam je klasycznie, beż żadnych dodatków, posypałam jedynie cukrami smakowymi. Sprawdźcie też przepis na ciasteczka ze skórką cytryny . Składniki na około 50 ciasteczek 1,5 – 2 szklanki mąki 150 g masła jajko pół szklanki cukru pudru łyżka wody jajko do posmarowania ciastek cukier do posypania ciastek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='1,5 - 2 szklanki

Kuchnia Bazylii
KACZKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM 152

sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka octu ryżowego,  winnego, soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu SOS : 2 pomarańcze, sól, pieprz PUREE SELEROWE : 1 seler korzeniowy, bulion, mleko lub woda, 25 g masła, sól, szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE MARYNATA : W rondelku umieszczamy sos sojowy, miód, ocet i sok pomarańczowy. Mieszamy

cool and minty
klopsiki z twarogiem w sosie pieczarkowym 151

mielonego czerstwa bułka cebula jajko sól, pieprz do smaku nadzienie: 200 g twarogu 1/2 pęczka szczypiorku odrobina soku z cytryny sól, pieprz do smaku ponadto: 300 g pieczarek ok 3 łyżek mąki oliwa do smażenia Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, cebulę pokroić w kostkę, wraz z pozostałymi składnikami dodać do mięsa, wyrobić rękoma mięsną masę. Twaróg pokruszyć, dodać posiekany

6niebo
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 128

tych ze słoika) Do blendera wrzucamy oliwki, pomidory i nerkowce, oraz oliwę, miksujemy (opcjonalnie można dodać czosnek,sok z cytryn albo trochę parmezanu) uwaga: 1)Potrzebna ilość oliwy będzie bardzo zależała od tego, z czym były oliwki (oliwa czy woda), czy pomidory były suche, czy w oleju oraz czy dodajesz ser.  2)Nie solimy- pomidory i oliwki są wystarczająco

Bon appetit mon amie
Sałatka z tuńczykiem i grzankami 153

pomidory koktajlowe (ok. 40g), - łyżka kukurydzy (ok. 20g), - 1 kromka chleba razowego (ok. 30g), - 2 łyżki tuńczyka  z wody (ok. 60g). - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g), - łyżeczka tahiny (ok. 5g), - sok z cytryny. Sposób przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. 3. Kromkę chleba kroimy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z selerem naciowym i surimi 138

selera naciowego 10 paluszków surimi 200 g mrożonego groszku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu sok 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Groszek wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Groszek odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Seler kroimy w cienkie plasterki. Paluszki krabowe kroimy na małe kawałki, wkładamy do miski, dodajemy groszek, seler, majonez, jogurt

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś z salsą cebulowo-koperkową 139

Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg łososia ze skórą(najlepiej płat) sok z połowy limonki (lub cytryny) sól, pieprz salsa cebulowo-koperkowa 2 średniej wielkości białe cebule 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody 4 łyżki mrożonego posiekanego koperku sól, pieprz odrobina oleju Łososia umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wystarczy go naciąć

Ugotować
Orientalny kurczak na czerwono 254

przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklamy na oleju. Dolewamy pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy papryczki, sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy dokładnie i gotujemy około 5 minut, aż pomidory zupełnie rozmiękną. Dodajemy kurczaka, dolewamy powoli pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 15-20 minut (aż kurczak zmięknie), co jakiś czas mieszając. Podawać z ryżem

Gotuj z Rumcajsem
Sałatka ze schabu z winogronami, bakaliami i makiem 169

orzechów włoskich 3 łyżki maku majonez (część można zamienić na gęsty jogurt) 2 łyżki koniaku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Schab, ser i umyte łodygi selera pokroić w grubą kostkę. Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie i odsączyć. Winogrona umyć i osuszyć. Śliwki pokroić w paseczki, a orzechy na grube kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem

Czerwień i błękit
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 199

szklanki czubate mąki orkiszowej typ 650 4 żółtka 250 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego brązowego 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 1 kg winnych jabłek (po obraniu) 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wanilia i Kardamon
Miękki ser w typie Topfkase 153

użyłam liofilizowanej w ilości 0,3 g , ale najlepiej policzyć wg.producenta , zamiast podpuszczki można zakwasić mleko sokiem z cytryny , smak sera będzie bardziej kwaśny . 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach -kawałkach solanka: 0,5 kg soli 2 l wody dodatki: forma – może być pojemnik po śledziach z wypalonymi drutem dziurkami chusta serowarska lub tetra -pielucha łyżka cedzakowa Kefir wlewamy

Ogrodnik w podróży