półtłustego min. dwukrotnie zmielonego 5 jajek 250ml słodkiej 30% śmietanki 200g drobnego cukru kryształu Sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki herbaty matcha 150g malin (użyłam rozmrożonych) Beza włoska: 3 białka 60ml wody 150g cukru Szczypta soli Sposób przygotowania Spód: Pokruszone na piasek herbatniki łączymy z masłem, a następnie wykładamy na spód tortownicy
Kuchnia w czekoladziecały czas miksując dodawać stopniowo oliwę z oliwek, miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić miodem, sokiem z cytryny, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut. 4. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś podawać z ryżem polanym bazyliowym sosem
Szalona Kuchnia Ewelinycały czas miksując dodawać stopniowo oliwę z oliwek, miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić miodem, sokiem z cytryny, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut. 4. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś podawać z ryżem polanym bazyliowym sosem
Szalona Kuchnia Ewelinyśledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie ok. 10-15 minut, aż zmiękną
nietylkopasta.plsmażenia sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, każdy oprószyć solą pieprzem i skropić cytryną. Warzywa umyć, obrać, por pokroić w krążki, a pozostałe warzywa w słupki. Na patelni na maśle podsmażyć warzywa, następnie podlać szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 10 minut. Po tym czasie dokładamy rybę i dusimy do miękkości warzyw
magiczna kuchnia KasiTwaróg zmiksować z cukrem pudrem ( dałam 8 łyżek ale trzeba dosłodzić według swoich upodobań), jogurtem i sokiem z cytryny. Podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane blenderem i przeciśnięte przez sitko jeżyny, dosłodzić. Żelatynę namoczyć w 3/4 szkl zimnej wody, po napęcznieniu podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej, do uzyskania płynnej konsystencji. Połowę dodać do masy serowej cały
Pieguskowa Kuchniaząbki czosnku 5 – 6 orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie Wszystkie składniki na pesto umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką pastę. Makaron ugotować al denete w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą i odsączyć. Przełożyc do dużej misy i dodać pesto. Całość dokładnie wymieszać. Makaron przełożyc na półmisek
Raj dla Podniebieniawiększe kawałki (jeśli używamy młodych ziemniaków, to wystarczy je przeciąć na połówki) i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i odstawiamy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż zmięknie. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i przyprawy, w razie potrzeby podlewamy wodą, całość mieszamy i dusimy przez około minutę. Następnie, dodajemy ziemniaki i smażymy przez około 3 minuty, co jakiś czas
Lamarida.plArbuz składa się w 92 % z wody oraz ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Osobiście nie przepadam za arbuzem w całości, lepiej smakuje mi w formie koktajlu. Z dodatkiem truskawek, cytryny i mięty doskonale gasi pragnienie w upalne dni. SKŁADNIKI 1/8 arbuza, 150 g truskawek, sok z połowy cytryny, 6 kostek lodu, mięta WYKONANIE Czerwoną część arbuza umieszczamy w blenderze
słodki bratekwanilię. Porcja po porcji dodajemy zmielony na gładko twaróg. Powstająca masa robi się coraz bardziej smaczniejsza. Sok z cytryny, kropelka olejku pomarańczowego i aromatyczna skórka pomarańczowa. Magia. Łyżka kaszy manny, ubite na sztywno białka i na sam koniec odsączone z wody rodzynki. Makutra jest po brzegi pełna cudownej masy serowej. Obie przechylamy wielkie naczynie i ostrożnie wlewamy masę do wysłużonej
Raj dla Podniebienianajlepiej 2–3 godziny. W międzyczasie obieramy rabarbar, kroimy go w plasterki, dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu tak, aby rabarbar zmiękł i rozpadł się. Taką masę miksujemy na gładko i dalej podsmażamy, żeby woda odparowała. Marmolada musi być na tyle gęsta, by nie wylewała się z łyżeczki. Odstawiamy ją do wystygnięcia. Schłodzone ciasto
Trzeci talerzmarką Polskie Młyny. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki szymanowskiej tortowej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki Oleju Polskiego Rzepakowego + do smarowania patelni Syrop pomarańczowy: 3 łyżki cukru Sok z ¼ cytryny Skórka z 1 pomarańczy Sok z 2pomaranczy (1/2 szklanki) 3 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania
Pyry na Gazjabłko - 2 kiszone ogórki - 1/2 puszki kukurydzy sos - 200 ml majonezu - 100 ml jogurtu naturalnego - sok z połowy cytryny - 1 łyżka musztardy - 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki - pieprz biały Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach 25 minut, w osolonej wodzie. Śledzie moczymy w wodzie minimum godzinę, dwa razy zmieniając wodę
Zainspirowana w kuchniłyżeczki słodkiej wędzonej papryki 0,5 łyżeczki kuminu Soczewicę opłukać, wsypać do gotującej się wody (2 szklanki wody), gotować do miękkości ok 10 minut, odcedzić, ostudzić. Do pojemnika blendera wyłożyć soczewice, suszone pomidory, czosnek, orzechy, wlać olej, sok z cytryny i zmiksować na pastę. Doprawić do smaku papryką, kuminem, solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Smacznego
Obiad gotowyśmietany Do garnka dodajemy mrożoną żurawinę razem z cukrem (4 łyżki zostawiamy do bitej śmietany) i sokiem z cytryny, podgrzewamy na gazie aż do powstania musu (ok. 10 minut). Po ostygnięciu blenderujemy mus na gładką masę. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie studzimy żelatynę( pilnując, żeby się nie ścięła). Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy żelatynę
Receptura smaku