kolację :). SKŁADNIKI brokuł 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 jabłko 2 ząbki czosnku cebula łyżeczka majeranku szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyzeczki curry 1/3 łyzeczki kurkumy starta skórka z cytryny łyżka oleju kokosowego lub oliwy sól himalajska lub morska do smaku płatki migdałowe lub orzechy włoskie WYKONANIE Myjemy brokuł i rozdzielamy na drobne różyczki.Zostawiamy kilka małych kawałków do dekoracji :). Cebulę(...)dodajemy curry,majeranek oraz kurkumę,mieszamy.Nastepnie wrzucamy kawałki brokułów oraz pokrojone w kostkę jabłko.Wlewamy gorącą wodę tak do 3/4 wysokości,doprawiamy solą i mieszamy.Gotujemy pod przykryciem przez 10 min.Nastepnie dodajemy kaszę jaglaną i miksujemy blenderem na krem.Wsypujemy gałkę muszkatołową,skórkę z cytryny oraz drobne kawałki brokuła. Podajemy zupkę posypaną płatkami migdałowymi lub orzechami. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszalaurowe -4 ziela anielskie -łyżka sosu sojowego -dwie łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny -łyżka majeranku -łyżeczka gałki muszkatołowej -łyżeczka curry -2 ząbki czosnku -sól, pieprz -50 g masła Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w cienkie, zgrabne paski. Zalewamy w garnku 6 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz ząbki czosnku. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy
Kulinarne przemysleniaczarnej quinoy 1 duży pęczek botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (około 4 cm) 150 ml soku z kiszonych buraczków 500 ml mleka kokosowego sok z połówki cytryny 1 mała papryczka chilli kilka plasterków świeżego ogórka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki siekanego koperku czarny pierz różowa sól himalajska Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)pestek) i drobno poszatkowaną botwinkę. Mieszamy i dusimy chwilę, solimy i w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Gdy botwinka trochę zmięknie zalewamy wszystko mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pierzem, gotujemy parę minut i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny i sok z kiszonych buraków, mieszamy i zupa jest gotowa do podania. Do każdej porcji wrzucamy
Quinoa Raz!smażonego łososia 1 kromka chleba kilka liści rzymskiej sałaty 8 pomidorków koktajlowych 1 jajko 1 małe awokado 3 łyżki oliwy + 1 łyżka do grzanek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki musztardy gruboziarnistej sól morska i pieprz do smaku odrobina suszonego oregano kilka gałązek kopru Pomidory przekrój na pół, posyp morską solą, oregano i piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku(...)koper. W małym rondelku zagotuj lekko osoloną wodę z łyżką octu. Zmniejsz temperaturę. Zakręć łyżką wodę i wlej jajko. Mieszaj delikatnie tak aby białko ładnie otoczyło żółtko. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i ułóż na sałatce. Do małego słoiczka wlej oliwę,sok z cytryny i dodaj musztardę. Posól i popieprz. Zakręć słoiczek i energicznie wstrząśnij. Sos powinien być w miarę gęsty
codojedzeniawiększych ciut więcej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki cukru pieprz cytrynowy sól ziołowa wiórki masła Kluseczki kładzione: 2 jajka 2 brykiety mrożonego szpinaku 1/2 szkl. mąki 1 łyżka oleju rzepakowego sól Dekoracja: granat-ziarna świeża mięta truskawki Sposób przygotowania: Filety z dorsza myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Folię aluminiową tniemy(...)stopni na 30 minut. Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek mascarpone i na małym ogniu smażymy aż się rozpuści, a sos nieco zredukuje. Kluseczki kładzione szpinakowe: Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, dodajemy mąkę
Kolorowy PrzepisownikJajko w koszulce, to nic innego jak jako gotowane bez skorupki w wodzie, aż do ścięcia się białka, a żółtko- w zależności od upodobań- może być ścięte albo płynne.Najbardziej znane jest jajko podane na toście, ale możliwości jest wiele, np. jajko na sałatce- bardzo prosta, ale naprawdę przepyszna propozycja.Polecam!* jajko- 4 szt. ( lub w zależności na ile macie chęć(...)główka* pomidor- 2 szt.* ogórek kiszony- 3 średniej wielkości* jogurt naturalny kozi- 250ml* szczypior- pęczek* sok z cytryny- 2 łyżki* przyprawy: pieprz i sólSałatę wymieszać z pomidorami, ogórkiem, szczypiorkiem, jogurtem, doprawić i wymieszać.Przełożyć odpowiednie porcje sałatki na talerzyki.Zagotować litr wody ze szczyptą soli.Jajko pojedyńczo wbić do miseczki/szklanki, a gdy woda zacznie wrzeć szybkim ruchem wlać kolejno jajka
Kraina Miodem Płynącakłopotem w zaopatrzeniu. I właśnie majonez dziś prześwietlimy Zacznijmy od składu: olej rzepakowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy,gorczyca,cukier,sól) jajo kurze (4,3%), cukier, ocet winny biały, skrobia modyfikowana,żółtko jaja kurzego (1,1%), sól, zagęszczony sok z cytryny, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu, aromaty, barwnik: beta-karoten, przeciwutleniacz: E385 Wyjaśnijmy(...)prostu skrobia traktowana jest wysoką temperaturą, kwasem lub w inny sposób, przez co zmieniają się nieco jej właściwości. Po tym procesie uzyskuje na przykład zdolność pęcznienia i wiązania wody. Stosuje się ją więc głownie do zagęszczania produktów. W produkcji spożywczej, do pozyskiwania skrobi wykorzystuje się głównie kukurydzę, ziemniaki, tapiokę, pszenicę i soję. Większość z nas wie, że przynajmniej kukurydzę
NaKońcuJęzykazłoty kolor na odrobinie oliwy. Makaron świderki gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Słonecznik podprażamy na suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz miodem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy
Alle Dobre!grubą kostkę. Brokuł podzielić na drobne różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Powinien być jędrny. Na talerzu ułożyć sałatę, buraczki, brokuł. Sałatę posypać słonecznikiem i skropić dressingiem. Przygotowanie dressingu: Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć w moździerzu razem z solą, cukrem trzcinowym i oliwą. Dodać sok z cytryny, balsamico i sos Worcestershire. Doprawić pieprzem do smaku
Trzeci talerzpuszka pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny, kilka łyżek czerwonego wina po 1 łyżeczce: cząbru, majeranku, lubczyku słodka wędzona papryka i ostra papryka (niewędzona) 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe sól, pieprz Namocz fasolę na noc. Następnego dnia ugotuj i odcedź wodę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Przełóż
Qlinarnie i Qlinarniebulionowa warzywna bio 2 płaskie łyżki masła 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z 1/2 dużej cytryny 1/2 pęczka koperku sól, mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku ewentualnie 1 płaska łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i dolać wody tylko tyle, aby zakryła kapustę. Dodać kostkę bulionową i gotować kapustę do miękkości. Odcedzić kapustę na sicie(...)kapustę i drobno pokrojony koperek. Dusić kapustę przez ok. 5 minut, a następnie doprawić do smaku cukrem, solą i kolendrą. Po wyłączeniu gazu, dodać do kapusty sok z cytryny. Smacznego
Codziennik Kuchennyserka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku, szczypta cukru do jarmużu. Do przybrania: świeże zioła i płatki nagietka. Przygotowanie: Polędwiczkę naciąć wzdłuż(...)kawałki wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 3 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie. Bataty obrać, posiekać w drobną kostkę (ok. 8 mm), obsmażyć na tłuszczu po polędwiczce, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz, dusić do miękkości ok. 10 minut. Lekko przestudzić, zmiksować razem z serkiem mascarpone, jajkami
SzczyptaSmaQSKŁADNIKI: 4 pomidory świeże najlepiej mięsiste (lub inne z małą ilością wody i pestek) 1 czerwona słodka papryka konserwowa 1/2 czerwonej lub białej cebuli drobno posiekanej kilka listków świeżej bazylii garstka posiekanej drobno kolendry lub natki pietruszki 1/2 łyżeczki miodu 1/4 łyżeczki suszonego czosnku sok z limonki lub cytryny 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego z ziołami (najlepiej Heinz) sos tabasco(...)przecierem pomidorowym,kilkoma kroplami sosu tabasco, sokiem z limonki lub cytryny, posiekaną drobno kolendrą i bazylią oraz z miodem i suszonym czosnkiem. Dodać też liquid smoke Posolić i popieprzyć do smaku. Przykryć szczelnie, np folią i odstawić na godzinę do lodówki. Gdyby w tym czasie pomidory puściły zbyt dużo wody i widoczna stanie się u góry spora warstwa rzadszego płynu
Sztuka gotowania w/g Samirymniszka lekarskiego (może być też miód) 1 łyzka soku z cytryny 2 łyzki oleju do posmarowania patelni grillowej ( jeśli ktoś wybrał właśnie ją a nie klasyczny grill) Przygotowanie; Schab jeśli jest w kawałku pokroić na plastry grubości około 2,5 - 3 cm. Opłukac pod wodą i osuszyć recznikiem papierowym. Natrzec solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki w proszku
Radość kipiąca uśmiechem.PODANIA: awokado (pokrojone w kostkę, doprawione solą i pieprzem, skropione oliwą i sokiem z cytryny ), puree z batatów WYKONANIE SOS : w rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy starty czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy, mieszając przez około pół minuty. Uważamy, aby nie przypalić. Dolewamy sok ananasowy, wodę i sos teriyaki. Dodajemy sok z limonki, brązowy cukier, startą cebulę oraz whisky. Zagotowujemy
cool and minty